2023-02-14 33 瀏覽
我地兩個太耐冇見,大家想坐低食下野,傾吓計。係尖沙咀搵到呢間居酒屋,門口簡約日式風格,入到黎好整齊,坐得幾舒服。輕井沢軟殻蟹芝士水菜卷,飯卷包得好好,夠實淨,咬落去飯粒軟綿綿,中間軟殻蟹好香脆,芝士creamy嘅感覺令成個飯卷,好有層次。巴馬火腿軟殻蟹野菜沙律卷,呢個菜好fusion,有咸香parma ham,用玻璃紙包住餡料,裏面有幾款蔬菜,清爽新鮮。阿波尾雞心、尾雞肝、雞頸肉、雞皮、二節翼,叫了幾款串燒啤啤佢,呢個係日本德島直送無激素雞,燒得幾好,唔會乾,雞翼有雞味。

[尖沙咀]日式寧靜舒服居酒屋今日發現左間靜靜地,環境舒服,勁有日本feel 🤟🏻的居酒屋,所以好欣賞😂。☁️ 紐西蘭牛柳配山葵汁 $158牛柳份量超多,肉質幼滑鬆軟,而且紐西蘭牛係天然放牧的草飼牛,脂量含量只有非草飼牛的三分之一,所以啱晒怕食肥肥的我🤭。加埋山葵汁,好特別,出面少食,值得一試。☁️ 厚燒玉子壽司$22玉子口感好嫩滑,好香蛋味,少少甜,好好食啊😍,又不會容易散開,壽司飯夾係玉子的中間,好有心思,好得意。☁️ 關東煮 $68份量十足,好抵食,而且煮得好入味,係寒冷的冬天食到熱辣辣的關東煮,就好幸福的感覺 😚。☁ 穴子骨燒 $68唔問都唔知,原來穴子係鰻魚,姐係燒鰻魚骨,幾脆口咼,好香口,出面又真係少有,而且成條都可食得,送酒一流🤩。優點:☁️野食好味☁️餐廳裝修好有日本風☁️CP 值高整體味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑地區:#arfan_foodie_尖沙咀類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple——————居酒屋·姫 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下——————#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogge
[尖沙咀]日式寧靜舒服居酒屋

☁️ 紐西蘭牛柳配山葵汁 $158
紐西蘭牛柳配山葵汁

☁️ 厚燒玉子壽司$22

☁️ 關東煮 $68

☁ 穴子骨燒 $68
穴子骨燒

優點:
☁️野食好味
☁️餐廳裝修好有日本風
☁️CP 值高

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_尖沙咀

——————
居酒屋·姫 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
——————

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_尖沙咀 #居酒屋 #姫 #日本菜 #情侶好去處 #關東煮 #紐西蘭牛柳
2023-02-07 47 瀏覽
日本居酒屋通常都好靚 今次去嘅呢一間都唔理例外✨✨ 佢嘅裝修非常之靚 一入到去就覺得幾有日本feel👍🏻 而且舖頭裏面嘅員工都好有親切感 👍🏻👍🏻.關東煮 8/10 $68$68關東煮就可以有咁多料 我對份量非常滿意😂😂👍🏻👍🏻 連年糕福袋都有 蘿蔔朔左好多湯汁好香 關東煮嘅湯底亦都係非常香👍🏻👍🏻.海老天婦羅咖喱湯烏冬 8.5/10 $138兩隻天婦羅炸蝦非常好味🍤 蝦肉非常爽口 天婦羅炸粉都好脆口👍🏻👍🏻 烏冬口感彈牙 份量適中👍🏻 咖喱湯底香濃🥘.翡翠螺醬油煮 8.5/10 $88呢一個菜式非常獨特 唔係周圍有✨ 螺肉非常鮮甜 而且醬油非常香 亦都唔會好咸 非常好食 😋 而且賣相吸引😏 值得大家試吓.大家如果想同屋企人或者朋友慶祝生日 或者想搵個地方同朋友 舒舒服服坐吓 食吓嘢飲下野都可以嚟呢一度 👍🏻👍🏻
關東煮 8/10 $68
海老天婦羅咖喱湯烏冬 8.5/10 $138
翡翠螺醬油煮 8.5/10 $88
又happy friday喇今次去左呢間居酒屋試下🇯🇵📍居酒屋·姫間舖頭嘅位置旺中帶靜 裝潢好有日本feel 都幾舒服👍🏼✅味噌燒飯糰💰$30🍙✅明太子燒飯糰💰$30🍙✅醬油燒飯糰💰$30🍙通常最簡單嘅菜式先係最考功夫🧑🏻‍🍳呢幾個飯團用好簡單嘅調味同飯就可以整到咁好食真係好勁🥴✅煙肉茄子卷💰$35煙肉燒得好香口🥓再夾埋淋哂嘅茄子外脆內軟🍆✅塩燒黑豚腩💰$40豚肉好易會煮到鞋🐷但呢個就燒得啱啱好✅關東煮💰$68🍢凍冰冰嘅天氣食熱辣辣嘅關東煮啲料煮到入哂味 好正😋✅海老天婦羅💰$138🦐呢個價錢有咁多隻 好抵!🤩
又happy friday喇

啲料煮到入哂味 好正😋

✅海老天婦羅💰$138🦐
呢個價錢有咁多隻 好抵!🤩

2023-01-30 65 瀏覽
轉街角發現一間高質居酒屋餐廳木系風~感覺好舒服,牆上面都貼咗好多日文poster同海膽牌子😂好搞笑又好有feel,好似去到日本當地小店咁~石持一夜干 $78一夜干係源自於日本北海道,魚伕為了保存鮮魚而發明了這種「醃漬、風乾」的處理方式。風乾後的魚肉更為緊實,油脂與香氣俱備,是滋味獨特的居酒屋佳餚。 烤完表皮金黃焦脆~魚味同油脂味都好足~配酒絕對一流!山椒麻辣海鮮鍋 $228冬天點可以少得火鍋,配料好豐富!有日本蜆、海蝦蝦丸、太子貝、青口、文甲魷魚~湯底啦我啦你同花椒味都好平衡~唔會冚過海鮮味!麻麻辣辣好好食!牛肉長芋京蔥燒伴溫泉蛋 $88原來長芋姐係淮山!平時對淮山有啲抗拒,但撈埋牛肉同溫泉蛋一齊食,估唔到又幾夾喎!呢間居酒屋真係好高質!店員又好吹得!一定要黎食下!
轉街角發現一間高質居酒屋

石持一夜干 $78

山椒麻辣海鮮鍋 $228

牛肉長芋京蔥燒伴溫泉蛋 $88

呢間居酒屋真係好高質!店員又好吹得!一定要黎食下!
2023-01-30 41 瀏覽
我自己鍾意兩口子去居酒屋今次想介紹一間高質舒服又好味嘅小松菜唔係間間都可以整得好食 特別係漬物 而且唔係太多地方食到 但我好開心食到呢間嘅前菜 對我嚟講係一種滿滿嘅幸福感 都係好正嘅開胃小食提到小食 點少得茄子卷 加上煙肉🥓包住一齊食 油香滋味加上茄子🍆獨有嘅味道 完勝主菜方面我哋揀咗辣嘅海鮮鍋我自己本身就好鍾意花椒八角香葉呢類香料嘅味提一提佢係用上山椒 同樣正到絕完全一件不漏放晒入口 大滿足咁離開😊會再支持嘅誠意居酒屋姫🫶🏼
我自己鍾意兩口子去居酒屋
今次想介紹一間高質舒服又好味嘅

主菜方面我哋揀咗辣嘅海鮮鍋
我自己本身就好鍾意花椒八角香葉呢類香料嘅味
提一提佢係用上山椒 同樣正到絕

完全一件不漏放晒入口 大滿足咁離開😊

會再支持嘅誠意居酒屋姫🫶🏼
2023-01-30 33 瀏覽
🏮居酒屋·姫 🏮✨日式餐廳居酒屋✨-· 嚴選季節八款刺身盛合 - - - $780直送飛機魚1款、大拖羅、油甘魚、島池魚、帆立貝、 牡丹蝦、火爪八爪魚、磯煮鮑魚見到有飛機貨就知佢超新鮮🤤件件都勁厚身啲刺身魚有勁豐富油脂🤤真係好正·A5宮崎牛芝士卷 - - - $198宜個芝士卷超岀色!上面重有金箔🤣睇落就好高級😍食落芝士加和牛估唔到咁夾🥰好特別·手挽塩白鰻燒 - - - $98來自日本嘅白鰻,宜家買少見少🤤超級肥美又夠厚身口感豐富🤤燒得啱啱好!塊皮脆脆地啲肉又夠嫩🥰好正!-Total: 1200推介指數:8/10———————————————🔺 居酒屋·姫🔺 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
🏮居酒屋·姫 🏮

———————————————
🔺 居酒屋·姫
🔺 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
2023-01-27 37 瀏覽
放工想同朋友聚下,佢話想食日本野,又想飲下sake。我地咁啱見到呢間居酒屋幾有feel,決定入去試下✨✨嚴選季節八款刺身盛合 ($780)💛💛💛💛🖤我地叫左呢個刺身盛合,都好大碟。有大拖羅、油甘魚、島池魚、帆立貝、 牡丹蝦、八爪魚、飛機魚同埋鮑魚等等,全部都好鮮甜,基本上冇腥味。特別要講大拖羅,入口即融又冇乜筋🥹推薦!巴馬火腿軟殼蟹野菜沙律卷 ($102) 💛💛💛🖤🖤呢款好似越南米紙捲🤣parma ham同軟殼蟹又幾夾,同野菜一齊食,點埋個醬,酸酸地,完全唔覺得漏!我地仲分別叫左幾串雞串燒,雞心($38)、雞肝($42)、雞頸肉($28)、雞皮($30)同雞翼($50)💛💛💛💛🖤啲串燒全部都帶炭香,雞肉唔鞋、有咬口,全部都唔錯✨✨店員態度唔錯!整體推薦指數:💛💛💛💛🖤

嚴選季節八款刺身盛合 ($780)💛💛💛💛🖤

巴馬火腿軟殼蟹野菜沙律卷 ($102) 💛💛💛🖤🖤

啲串燒全部都帶炭香,雞肉唔鞋、有咬口,全部都唔錯✨

✨店員態度唔錯!

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
2023-01-17 49 瀏覽
好掛住日本又未有得去住,就食下日本菜先!這間居酒屋門面充滿日本街頭氣息,餐目也很有特色!首先推介招牌菜之一,八代海苔茗荷芝士吞拿魚腩卷($158),吞拿魚蓉份量十足!配上香濃芝士和海苔卷,口感濃郁,很有層次!賣相也是滿分!手挽塩白鰻燒($98),厚切的白鰻魚,魚質新鮮嫩滑,食落一啲都不會腥,炭燒過的外層能更帶出鰻魚鮮味!黑豚腩牛蒡卷($38),脂肪分佈均勻的日本正宗黑豚腩肉,包着爽脆牛蒡,鮮嫩多汁!

2023-01-15 38 瀏覽
如果要揀一間優質居酒屋,我會投呢間一票,有服務有水準,每上枱都會耐心介紹(*≧ω≦)翡翠螺醬油煮翡翠螺爽口,份量都幾多,但醬汁個人黎講覺得偏咸,但夾埋下低配菜食又ok喎沙甸魚苗刺身沙律沙律上面配咗啲用沙甸魚苗烘乾嘅脆片,仲加咗啲油甘魚刺身,食落口有幾重口感,同埋魚苗好香口北海道銀鱈魚刺身、愛媛產蜜柑鯛刺身兩款刺身一齊上,各有各特色,係兩款南轅北轍嘅刺身,蜜甘鯛就本身有陣柑味,較清甜同爽口,而銀鱈魚就油脂感好重,係入口即化嘅感覺,同大拖羅有得揮!輕丼泽軟殼蟹水菜卷原隻軟殼蟹包入去一齊燒,水菜爽口,軟殼蟹就脆,夾埋清新得黎唔會太膩自家制月見免治雞同其他地方食法有啲唔同,係用盤上,個人覺得幾好因為可以撈得啲蛋更加勻循(*ˉ︶ˉ*)手挽塩燒香魚見到都o曬嘴(條魚),脆到連條鰭都食得落,普通就咁用鹽燒,反而食到條魚幾鮮燒甲羅蟹道樂今日唔夠人手所以冇得睇店員即場燒( ・᷄ὢ・᷅ )呢到嘅配菜好有特色,係燒賣飯!出面用豆皮包,食落有啲甜甜地,配埋一大啖蟹膏一齊食!豚肉長芋京葱燒伴湯泉蛋原本係牛肉,師傅臨時改用豚肉因為豚肉個味道同長芋京葱更加夾,豚肉炒得亦好爽口,撈埋溫泉蛋食係勁正!

沙甸魚苗刺身沙律

北海道銀鱈魚刺身、愛媛產蜜柑鯛刺身

輕丼泽軟殼蟹水菜卷

自家制月見免治雞

手挽塩燒香魚

燒甲羅蟹道樂

豚肉長芋京葱燒伴湯泉蛋
2023-01-12 47 瀏覽
今日同朋友去左尖沙咀行街 好想食日本菜 想揀間日式感覺又可以靜靜傾吓偈既餐廳 所以就揀左呢間 居酒屋•姫 試吓🏮餐廳環境優美 裝修同餐椅以木系為主調有好多日本擺設 有營造係日本🇯🇵既感覺仿如置身於日本居酒屋一樣🤩 🔸北海道牛乳豆腐沙律( $72)擺盤好有心思 沙律菜非常新鮮 口感爽脆北海道口乳豆腐滑滑的 入口即溶嘅感覺成個沙律食得很開胃又美味🔸X0醬黑毛和牛海膽炒飯($168)炒飯上枱好精緻 上面有一舊海膽 食落非常鮮甜飯粒炒得好乾身 粒粒分明 配埋XO醬炒得更加香口再加上黑毛和牛既油脂 成個炒飯真係好正🔸煙肉茄子卷 ($35)外層煙肉煎得很焦香 包裹着裡面口感軟滑既茄子一串三件 成舊放入口 口感一流
今日同朋友去左尖沙咀行街
好想食日本菜 想揀間日式感覺又可以靜靜傾吓偈既餐廳
所以就揀左呢間 居酒屋•姫 試吓🏮
餐廳環境優美 裝修同餐椅以木系為主調
有好多日本擺設 有營造係日本🇯🇵既感覺
仿如置身於日本居酒屋一樣🤩

🔸北海道牛乳豆腐沙律( $72)
擺盤好有心思 沙律菜非常新鮮 口感爽脆
北海道口乳豆腐滑滑的 入口即溶嘅感覺
成個沙律食得很開胃又美味

🔸X0醬黑毛和牛海膽炒飯($168)
炒飯上枱好精緻 上面有一舊海膽 食落非常鮮甜
飯粒炒得好乾身 粒粒分明 配埋XO醬炒得更加香口
再加上黑毛和牛既油脂 成個炒飯真係好正

🔸煙肉茄子卷 ($35)
外層煙肉煎得很焦香 包裹着裡面口感軟滑既茄子
北海道牛乳豆腐沙律
X0醬黑毛和牛海膽炒飯
煙肉茄子卷
2023-01-11 53 瀏覽
早排去完日本,突然間好掛住日本嘅嘢食😍上網見到呢間居酒屋,睇落好精緻又有日式feel🎌呢日即刻搵個fd同我嚟食下先🤤🍊長芋千切配柚子寒天 $58長芋即係日本淮山,切成幼條狀,配搭柚子寒天,食落口感爽脆,味道非常清新,作為下酒小菜非常適合🍥翡翠螺醬油煮 $88翡翠螺已起肉,食起嚟更方便,螺肉食落醬油味適中,口感彈牙,正😋🍣十勝豆紙鰻魚芝士卷 $118鰻魚卷中間加咗芝士,再加埋十勝豆紙,食落口感煙韌,口感味道層次更豐富,好香好好食😋整體嚟講,食物幾有質素,睇得又食得,下次可以再encore

🍊長芋千切配柚子寒天 $58

🍥翡翠螺醬油煮 $88

🍣十勝豆紙鰻魚芝士卷 $118

整體嚟講,食物幾有質素,睇得又食得,下次可以再encore
最近去完日本翻黎,但都係對日本既居酒屋念念不忘,於是最近都物色緊香港邊啲居酒屋最有日本風味🇯🇵而今次就黎到位於尖沙咀既HIME IZAKAYA同朋友聚聚🏮。店員有唔少好特別既配搭係店主自己去研發,係其他地方唔會試到🤩有種真係係日本探店既感覺🗾不過對我黎講氣氛都好重要‼️而係呢到我都有種Relax同朋友暢所欲言既感覺👩🏻‍❤️‍👩🏻。🐒京唐菜本菇八丁味噌燒💰$68第一款前菜揀左京唐菜本菇八丁味噌燒,原來京唐菜姐係番薯葉🍠食落味道調教得岩岩好,十分開胃。🐒輕井沢軟殻蟹芝士水菜卷💰$138本人好鍾意食軟殻蟹,配搭芒果就食得多,但芝士水菜就真係第一次🧀本身仲怕會好膩,但因為有水菜清爽感中和翻,所以食落軟殻蟹同芝士既搭配有埋水菜既清爽🥒完全可以一件接一件。🐒沖繩腐乳蘆筍文甲魷魚燒💰$98最後嗌多左個配酒小食,見到佢係腐乳咁特別😂就即刻想試下啲出面食唔到既小菜,果然味道層次豐富🦑魷魚亦十分新鮮,比起其他居酒屋既炸物同串燒,我覺得HIME IZAKAYA更值得一試,因為真係食得出店主既用心去研發既成果❤️

🐒京唐菜本菇八丁味噌燒💰$68

🐒輕井沢軟殻蟹芝士水菜卷💰$138

🐒沖繩腐乳蘆筍文甲魷魚燒💰$98
2023-01-05 86 瀏覽
It’s time to indulge in Japanese food with friends朋友返尖沙咀新工,咪約佢放工食日本嘢兼祝願fd子新工作順順利利。佢留意呢間居酒屋好耐,今次一於去食飯試下佢嚴選季節八款刺身盛合 - 大拖羅、油甘魚、島池魚、帆立貝、 牡丹蝦、火爪八爪魚、磯煮鮑魚> 淨睇啲名都明呢個刺身盛合幾咁大卡士!刺身幾厚切而且睇到好新鮮,尤其大拖羅入口即化無乜筋位,鮑魚鮮味,帶子刺身好creamy醬油漬冷製鵝肝> 厚切鵝肝甘香油潤入口即溶唔錯,用醬油漬冷製食後都唔覺膩口翡翠螺醬油煮> 翡翠螺鮮甜味美,肉質彈牙,醬油煮之非常入味食到我哋唔停口

慶祝紀念
紀念日
2023-01-03 55 瀏覽
12月又係時候約朋友食聖誕大餐啦,今晚放工同朋友去左尖沙咀呢間隱世居酒屋,裝修非常雅緻,靜靜地同朋友坐低食飯傾下計,風格以木系傢俱為主,仿如置身於日本既居酒屋咁~🌟鰤魚酒粕漬配小松菜 ($98)鰤魚係油甘魚既一種,肉質細嫩,油脂豐富,加上酒粕漬同小松菜夠哂開胃🌟鹽燒香魚 ($88)香魚係小型淡水魚,因為聞起來有淡淡的西瓜、哈密瓜香味而因此命名,鹽燒過後魚皮燒到好香脆,魚肉依然保持鮮嫩🌟 XO醬黑毛和牛海膽炒飯 ($168)主食就揀左個黑毛和牛海膽炒飯,賣相好精緻又有靚靚金箔做點綴,炒飯好乾身而且粒粒分明😚上面既海膽好鮮甜又creamy,推介😎🌟京唐菜本菇八丁味噌燒 ($68)京唐菜其實就係番薯葉,加上本菇同味噌一齊拌炒,鹹香十足

🌟鰤魚酒粕漬配小松菜 ($98)

🌟鹽燒香魚 ($88)

🌟 XO醬黑毛和牛海膽炒飯 ($168)

🌟京唐菜本菇八丁味噌燒 ($68)
京唐菜其實就係番薯葉,加上本菇同味噌一齊拌炒,鹹香十足