尖沙咀搵食搵到間算幾隱世既日本居酒屋🏮,位置好方便係諾士佛臺行前少少。餐廳以日式裝修🎏,大慨有8-10張枱,內有一間客房,坐位都舒適,還有半開放式廚房見到大廚👨🏻‍🍳手藝。餐廳質素頗高,全都是嚴格挑選最好時令新鮮食材,點了幾個菜色都很出色,而且更品嚐到稀有食材,沒有失望👍🏻🩵嚴選季節特上六款刺身組合🍣 $558-真鯛薄造,赤身,腦天肉-北海道海膽,池魚,金目鯛真鯛和金目鯛都一向是小妹點刺身必叫既刺身!估不到今日還有幸食到⭐️腦天肉,聽說一條吞拿魚🐟就只得兩片,是位於拿魚魚頭頂的肉,口感軟滑,筋少而脂肪多入口像和牛般即溶,魚味極濃😋而這家嚴選的 赤身比平時一般的亦更有油脂感,不乾身,而且很軟滑。北海道海膽原小板上,好新鮮無得輸👍🏻串燒🍢🩵雞翼🐥 $50燒雞翼係好正,外脆裡面熱騰騰,超鍾意食♥️🩵黑豚🐷九氣蔥卷 $38這款黑豚燒得好香口,蔥味又突出。🩵塩燒黑豚腩 $40入口多汁,肥瘦剛好,味道亦適中。 🩵清酒煮蜆🐚 $128入口酒味香濃,蜆大隻又爽口新鮮。🩵海膽三文魚籽釜飯 $238這個不得不讚,海膽新鮮配上三文魚籽撈飯都不會過咸,而且日本米粒煮得黏稠度剛好又不太濕,食完好滿足🫶🏻🩵Sake

🩵嚴選季節特上六款刺身組合🍣 $558
-真鯛薄造,赤身,腦天肉
-北海道海膽,池魚,金目鯛

北海道海膽原小板上,好新鮮無得輸👍🏻

串燒🍢
🩵雞翼🐥 $50
燒雞翼係好正,外脆裡面熱騰騰,超鍾意食♥️
🩵黑豚🐷九氣蔥卷 $38
這款黑豚燒得好香口,蔥味又突出。
🩵塩燒黑豚腩 $40
入口多汁,肥瘦剛好,味道亦適中。

🩵清酒煮蜆🐚 $128
入口酒味香濃,蜆大隻又爽口新鮮。

🩵海膽三文魚籽釜飯 $238

🩵Sake🍶250ml $88
食日本野必叫清清地sake🤭
2023-11-09 19 瀏覽
聽講尖沙咀有間居酒屋做優惠,晚市有75折,所以約左朋友專程嚟試下😌🐟嚴選季節特上六款刺身盛合$558新鮮的季節刺身盛合,包括真鯛薄造、帆立具、北海道雲丹、秋刀鱼刺身、天然赤身及平政,品種多樣,每款都口感鮮美😋我自己建議可以先由白肉款食起,就唔會被較濃味嘅魚覆蓋味道。🌽燒日本栗米$68烤熟的日本栗米,外皮燒得酥脆,粟米每粒都十分香甜,是一道美味的小吃。🐓雞翼 $50/串炸得金黃酥脆的雞翼,肉質鮮嫩多汁,是下酒的好選擇。🐥雞肝 $42/串經過烹調的雞肝,口感細膩,帶有濃郁的肝味,加上醬料的配搭,適合喜愛内臟的人品嚐。🐤雞心 $38/串烤熟的雞心,口感彈牙,帶有微妙的香氣,今次第一次試雞心,覺得幾特別。🐮牛面頰 $98牛面頰經過悶煮,肉質鮮嫩入味,而牛肉味都幾濃,配上調配的醬汁,有馬山椒煮,風味獨特。🦀️松葉蟹肉釜飯 $198松葉蟹肉與飯一同蒸煮,融合出豐富的海鮮風味,每粒飯都好鮮甜同煮得較淋,是一道豪華的主菜。🍶Sake 250ml $88250毫升的清酒,口感純淨,適合搭配日本料理享受美食之餘的品味,適合同朋友可以飲多兩杯傾下計。原來呢間鋪仲有午市定食,系鬧市嚟講都唔算貴,價錢由$98-$

🐟嚴選季節特上六款刺身盛合$558

🌽燒日本栗米$68

🐓雞翼 $50/串
炸得金黃酥脆的雞翼,肉質鮮嫩多汁,是下酒的好選擇。

🐥雞肝 $42/串

🐤雞心 $38/串

🐮牛面頰 $98

🦀️松葉蟹肉釜飯 $198

🍶Sake 250ml $88

原來呢間鋪仲有午市定食,系鬧市嚟講都唔算貴,價錢由$98-$168,款式都幾多,而且環境闊落,唔會好嘈,可以嚟同同事靜靜地食飯。

📍尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下 - 居酒屋·姫 (尖沙咀)
2023-11-07 14 瀏覽
日本菜總是受歡迎,通常約人食飯居酒屋糸一個好選擇~黎到尖嘴姬Hime Izakaya 日本料理餐廳,品嚐了他們的多道菜式。的亮點是他們所提供的嚴選季節特上六款刺身盛合鉴,刺身包括「真鯛滿造」、「赤身」、「腦天才」、北海道海膽」、「池魚」和「金目鯛」。刺身盛合鉴「真鯛滿造」的刺身肉質鮮嫩,散發出微妙的甜味,令人一試難忘。「赤身」則帶著淡的魚腥味,口感豐富,展現了原始的海洋風味。「腦天才」的刺身口感豐潤,脂肪與魚肉的完美平衡為整體帶來了豐富的口感。「北海道海膽」擁有濃郁的奶油口感和鮮美的味道,給人一種極致的享受。「池魚」和「金目鯛」則分別展現了它們獨特的風味和口感,成為整個刺身盛合鉴的亮點。雞翼外皮炸得酥脆,內部多汁嫩滑,帶有令人愉悅的雞肉香氣。「清酒煮蜆」是另一道推薦的菜式,蜆肉鮮嫩且與清酒的清香相融,帶來了一種獨特的風味。黑豚九條蔥卷以豐潤的黑豚肉和香氣四溢的蔥結合在一起,入口即化。「塩燒黑豚腩」糸一道色香味俱全的菜式,豬腩烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的鹽味。「海膽三文魚籽釜」則結合了鮮美的海膽和三文魚籽,帶來了一種豐富的口感和令人驚艷的視覺效果。總的來說,居酒屋給予我們一個難忘的
日本菜總是受歡迎,通常約人食飯居酒屋糸一個好選擇~

刺身盛合鉴

雞翼

總的來說,居酒屋給予我們一個難忘的用餐體驗。他們所提供的食材有品質,令人印象深刻。

2023-11-02 28 瀏覽
依間居酒屋出名高質同隱世,食材的確係好新鮮又好食刺身:北寄貝 象拔蚌 北海道三文魚 赤身 薄切平政連特別既刺身都有, 平政好好食,而且仲有我最愛既北寄貝同象拔蚌,真係解一解去日本既期待,師傅擺盤好用心,擺得好靚啊~值得大家去試下!炸物:炸鮟康魚肝依個又係好小地方可以食到,食落去超有口感,而且真係好香脆,香濃既魚肝味,一級棒~燒三文魚白子 & 清酒煮蜆依個配燒酒係一流既,好香既清酒味,真係色香味俱全,好好食,燒白子既時間真係剛剛好~整個食飯時間都好 RELAX, 好 CHILL, 下次要再試~
依間居酒屋出名高質同隱世,食材的確係好新鮮又好食

刺身:北寄貝 象拔蚌 北海道三文魚 赤身 薄切平政

炸物:炸鮟康魚肝

燒三文魚白子 & 清酒煮蜆

題外話/補充資料: 整個食飯時間都好 RELAX, 好 CHILL
2023-11-01
生日
  • 燒三文魚白子 & 清酒煮蜆
  • 炸物:炸鮟康魚肝
  • 刺身:北寄貝 象拔蚌 北海道三文魚 赤身 薄切平政
2023-10-28 13 瀏覽
位於尖沙咀天文台圍的「居酒屋·姫」,是一間隱世食店,提供各類日式料理,店內裝潢滿有格調,除了堂食座位,另設有廂房,最適合一班朋友相聚🥢嚴選季節特上六款刺身盛合 有新鮮帶子、秋刀魚刺身、鰤魚、伊佐目、吞拿魚腦天肉和北海道雲丹,全部都好新鮮,鮮甜美味♡新鮮帶子 肉身富彈性,味道鮮甜♡秋刀魚 9-11月當造期,特別肥美,魚油香味十足♡鰤魚 即係油甘魚,油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁♡伊佐目 口感爽中帶嫩,味道鮮甜♡吞拿魚腦天肉 其中之一個矜貴部位,口感軟滑,脂肪極多♡北海道雲丹 口感細膩,幾乎入口即溶🐤雞翼 - 用上阿波尾雞,食落有嚼勁,低脂肪,肉味香濃🥢燒黑豚九段葱串 - 黑豚肉燒香後仍保留到肉汁,包裹著九段葱,很惹味🥢手挽塩白鰻燒 - 白鰻很肥美,皮燒得夠香脆,口感爽彈🌽燒日本粟米 - 粒粒晶瑩雪白,燒後不但有焦香味,食落還香脆甘甜🥢牛面頰有馬山椒煮 - 牛面頰肉質軟腍,豐富骨膠原,牛味重且沒有牛騷味🦀️松葉蟹肉釜飯 - 啖啖松葉蟹肉,十分鮮甜,米飯煮到粒粒分明,質感軟糯,值得一試

🥢嚴選季節特上六款刺身盛合
♡新鮮帶子 肉身富彈性,味道鮮甜
♡秋刀魚 9-11月當造期,特別肥美,魚油香味十足
♡鰤魚 即係油甘魚,油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁
♡伊佐目 口感爽中帶嫩,味道鮮甜
♡吞拿魚腦天肉 其中之一個矜貴部位,口感軟滑,脂肪極多
♡北海道雲丹 口感細膩,幾乎入口即溶

🐤雞翼 - 用上阿波尾雞,食落有嚼勁,低脂肪,肉味香濃

🥢手挽塩白鰻燒 - 白鰻很肥美,皮燒得夠香脆,口感爽彈

2023-10-28 24 瀏覽
放工約咗朋友飯聚,去咗一間充滿日本風情嘅居酒屋,木系裝修格局,一枱一櫈都係木造,感覺令人舒適寫意🥢嚴選季節特上六款刺身盛合 - 有新鮮帶子、秋刀魚刺身、鰤魚 (油甘魚)、伊佐目、吞拿魚腦天肉和北海道雲丹,款款都好新鮮,味道鮮甜,而當中最喜歡秋刀魚、鰤魚和吞拿魚腦天肉-秋刀魚夠肥美,油脂豐潤,魚味濃郁-鰤魚肉質緊實,肥而不膩,入口軟韌適中-吞拿魚腦天肉肉質非常軟滑,油份極高,魚味濃郁🥢雞翼 - 用上阿波尾雞,肉質細嫩,外皮燒至香脆,真正外脆內嫩🥢燒黑豚九段葱串 - 黑豚肉肥瘦均勻,燒後都不覺油膩,非常香口🥢手挽塩白鰻燒 - 白鰻肥美厚身,皮燒得好香脆,食落夠彈牙🥢燒日本粟米 - 陣陣焦香味,入口新鮮爽甜,帶少許忌廉嘅味道🥢牛面頰有馬山椒煮 - 以玉子豆腐墊底,牛面頰肉入口軟腍,搭配自家製醬汁,香甜惹味🥢松葉蟹肉釜飯 - 用上珍珠米和松葉蟹肉煮成釜飯,米飯吸收蟹肉嘅精華,香氣撲鼻,而且非常鮮甜

-秋刀魚夠肥美,油脂豐潤,魚味濃郁
-鰤魚肉質緊實,肥而不膩,入口軟韌適中
-吞拿魚腦天肉肉質非常軟滑,油份極高,魚味濃郁

🥢手挽塩白鰻燒 - 白鰻肥美厚身,皮燒得好香脆,食落夠彈牙

2023-10-21 32 瀏覽
今日同朋友嚟咗尖沙咀食飯,呢排都一直好想食日本菜 我哋今晚去咗一間居酒屋食飯餐廳叫居酒屋姫 ,餐廳嘅環境就唔係好大,但係裝修好溫馨 而且座位都坐得好舒服㗎👍🏻-我哋今晚叫咗嚴選季節特上六款刺身盛合$558有北海道海膽刺身 好新鮮鮮甜,另外有赤身,冇乜根食落入口即溶👍🏻,日本象拔蚌,好爽脆 另外仲有池魚 少少爽爽地 而且係經過調味 少少酸酸地好開胃💖,再嚟係腦天肉 飛魚嘅精髓之一 充滿油脂 比較滑身,最後當然係介紹重頭戲嘅香箱蟹 經過廚師嘅細心起肉 每一啖都啖啖肉 而且勁多膏 好享受😘💯-雞翼$50燒到皮脆肉嫩,非常之香口👍🏻,個雞皮好薄好脆💯-塩燒黑豚腩$40用咗五花腩肉 肉同埋肥膏分布得啱啱好,一層層 連平時唔太鍾意食肥嘅我 今次竟然接受到😋 再配上少少芥末醬 同埋蔥 真係好好食燒得勁juicy💯💯-北海道雲丹紫蘇魷魚卷$78面頭仲有啲黑魚子嘅點綴😘👍🏻,而且魷魚介到一格格,刀工上好細緻 魷魚新鮮 配上入邊嘅紫蘇葉 都幾夾喎 呢道餸係我第一次食👍🏻真係幾唔錯😋-海膽三文魚籽釜飯$238面頭滿滿嘅三文魚子同埋海膽 熱辣辣望落已經好吸引 職員等我地影相後仲主動幫我哋撈好個飯 佢哋真係好細

餐廳叫居酒屋姫 ,餐廳嘅環境就唔係好大,
但係裝修好溫馨 而且座位都坐得好舒服㗎👍🏻
我哋今晚叫咗
嚴選季節特上六款刺身盛合$558
雞翼$50
燒到皮脆肉嫩,非常之香口👍🏻,個雞皮好薄好脆💯
塩燒黑豚腩$40
燒得勁juicy💯💯
北海道雲丹紫蘇魷魚卷$78
海膽三文魚籽釜飯$238
面頭滿滿嘅三文魚子同埋海膽 熱辣辣
望落已經好吸引 職員等我地影相後仲主動幫我哋撈好個飯 佢哋真係好細心👍🏻 我地勁鍾意個飯 好creamy😘😘 啱啱好一人一碗 食完真係覺得好滿足💖
清酒煮蜆$128
蜆肉大大隻 而且好重酒味 下面仲有啲雜菇
令蜆肉嘅汁 深晒落啲菇到,牛油味亦都好香👏🏻
燒羊t-bone 燒得好惹味 入邊仲係好粉嫩
有少少羶 外皮燒得好香脆 💯

2023-10-18
2023-10-20 427 瀏覽
今日嚟到位於尖沙咀天文台圍嘅居酒屋·姫,之前去開諾士佛臺有經過見到呢間餐廳,餐廳都幾隱世,而且裝潢感覺幾chill,相當寧靜優雅,非常舒適,座位都好闊落。。嚴選季節特上六款刺身盛合6款刺身,分別有香箱蟹、腦天肉、赤身、象拔蚌、池魚同雲丹,款款都好鮮甜肥美。當中特別鐘意香箱蟹、腦天肉、赤身。-香箱蟹師傅會預先拆好肉,所有蟹肉同蟹膏都鋪滿左蟹蓋度,啖啖肉,好食到停吾到口。-腦天肉即係魚頭T字骨個度嘅肉,腦天肉係魚身上最精華嘅部位之一,肉質特別肥美,好有油脂感。-時令當造嘅赤身與別不同,一般食到嘅赤身雖然有濃郁嘅魚香,但係口感會比較乾身。而呢個嚴選,經過師傅仔細嚴選過後,除咗保留有濃郁嘅鮮味,而且口感食落好有油脂感,又滑又香口,好有驚喜。。雞翼火喉控制得啱啱好,燒到完美嘅金黃色,外脆肉軟,肉汁完全鎖住起入面,好好食。。塩燒黑豚腩黃金比例嘅肥瘦度,食落一d都吾肥膩,爽口多汁,調味咸度啱啱好,完全帶出左黑豚腩嘅味道。。北海道雲丹紫蘇魷魚卷魷魚好新鮮,口感好嫩滑,再加上雲丹嘅甘甜同紫蘇。》海膽三文魚籽釜飯飯嘅黏稠程度岩岩好,吾會太濕,加上三文魚籽嘅口感同海膽嘅甘甜,超好食。。》清酒煮蜆酒香非常濃郁

嚴選季節特上六款刺身盛合

雞翼

塩燒黑豚腩

北海道雲丹紫蘇魷魚卷
魷魚好新鮮,口感好嫩滑,再加上雲丹嘅甘甜同紫蘇

》海膽三文魚籽釜飯

》清酒煮蜆
酒香非常濃郁,蜆蜆大隻而且肥美,好鮮甜。

》燒羊T骨
小小嘅羶味令到羊肉更加有風味,幾吾錯
2023-10-16
  • 嚴選季節特上六款刺身盛合
2023-10-15 32 瀏覽
今日嚟到天文臺道斜路一間唔顯眼嘅隱世居酒屋—姫嚴選季節特上六款刺身盛合:包括有平政魚,池魚,赤身,北海道三文魚,北海道海膽,腦天肉(吞拿魚頭T字位嘅肉)冷賀茂茄 本身唔鍾意食茄子嘅我 佢呢一個嘅整法茄子完全淋哂 上面有木魚碎同蔥 夾埋茄子嚟食 作為頭盤好fresh叫咗兩款串燒黑豚腩同埋雞翼 兩款都燒到好香 雞翼一定要食埋個雞翼尖 個皮燒到好脆 清酒煮蜆 個汁有少少清酒嘅味道 蜆肉亦都冇沙好甜 海膽三文魚子釜飯 一打開就見到滿滿嘅海膽同埋三文魚子 將佢哋撈勻先食 每一啖都充滿魚子 呢個係呢餐我最鍾意嘅菜式
今日嚟到天文臺道斜路一間唔顯眼嘅隱世居酒屋—姫

清酒煮蜆 個汁有少少清酒嘅味道 蜆肉亦都冇沙好甜

2023-10-11 388 瀏覽
尖沙咀嘅食店真係多到數唔晒 , 今日黎天文臺道嘅 居酒屋 · 姫 試試 ! 日式嘅設計入到去感覺置身日本 😌 坐低咗之後見到牆上貼滿日本酒招紙 , 仲有一間廂房 , 包場搞聚會一流 ! 👍冷賀茂茄 ($128)賀茂茄係日本的一種圓形茄子 🤗 以冷盤形式烹調 , 加埋木魚碎 , 青蔥同姜絲 , 感覺清新 🤩 係一個好好嘅開胃前菜 !清酒煮蜆 ($128)😋😋😋 好好味呀 !! 清酒味道恰到好處 , 啲蜆肉啱啱熟 , 滑滑的 , 又唔會太細隻 , 食之無味 , 棄之可惜 ~ 送酒一流 !嚴選季節特上 6 款刺身盛合 ($558)不時不食 , 話明嚴選緊係有質素保證  ~ 呢個盛合有池魚 , 赤身 , 平政 , 北海道三文魚 , 北海道海膽同腦天肉 ! 池魚係我嘅最愛 , 師傅已調味 , 肉質彈牙 ! 腦天肉係吞拿魚頭部嘅稀有部位 , 魚味好濃之外 , 口感係極軟滑 , 油分都相當高 !! 😍😍😍 第 1 次食 , 相當驚豔 ! 當然海膽都好正喇 !!鹽燒黑豚腩 ($40)黑豚腩肉係厚切 !! 配撘面頭嘅蔥蓉好好食 , 一層瘦肉一層肥膏 , 一啲都唔膩雞翼 ($50 @)雞翼簡直係 100
冷賀茂茄 ($128)
清酒煮蜆 ($128)
嚴選季節特上 6 款刺身盛合 ($558)
鹽燒黑豚腩 ($40)

雞翼 ($50 @)
雞翼簡直係 100 分 ! 外皮燒到勁香脆 , 裏面仍舊 juicy 嫩滑 😆😆 識食雞皮的 , 一定係揀雞翼尖 ! 超超超香脆惹味 !!
海膽三文魚籽釜飯 ($238)
打開蓋 , 係滿滿嘅三文魚籽同海膽 , 撈埋一齊食 😲 啖啖都充滿海膽鮮味 !! 仲有咬開卜卜脆嘅魚籽 , 口感超好 ! 成個飯唔會太濕 , 又唔會太乾 , 好好味 !! 👍👍

整體黎講 , 食店菜式好有心思 , 擺盤 , 質素都係高水平 ! 推介大家嚟呢度一路食日本菜 , 一路嘆酒 !
  • 清酒煮蜆
  • 嚴選季節特上 6 款刺身盛合
  • 腦天肉
  • 雞翼
難得同班同事夾到收工後一齊去食個飯傾下計,今次就揀咗係尖沙咀嘅一間居酒屋,同行總共5人,所以我地提前一日就訂定咗位。咁啱當日房間無人預訂,餐廳見到我地有5個人,就比咗間房我地,方便我地傾計。餐廳老闆應該係一個one piece 迷,係房入面擺滿哂one piece嘅figure,而且仲有自家制梅酒,不過我地去得唔合時,梅酒仲係浸泡階段,無得品嘗下添🥲我地就叫左味醂魚干🐟,枝豆🫛,炸白蝦搭配啤酒同清酒。炸白蝦🦐呢個小食我都係第一次聽,咬落口感都幾脆。我地仲叫咗枝叫”榮光富士 星天航路”嘅純米大吟釀,店員仲幫呢枝酒改咗個名叫”天星小輪”🤣呢枝酒飲落幾清甜,連我平時唔飲清酒都覺得ok,幾啱唔係成日飲酒嘅朋友仔試下,易入口同埋幾香。法國生蠔就食得多,今次就試下日本蠔🦪,我地分別叫咗兩隻唔同品種,一個叫小友,一個叫岩蠔,我就想試下爽口d嘅,所以就試咗岩蠔,食落幾鮮甜同爽口,蠔上面仲淋咗少少柚子汁,味道幾fresh,仲一啲都唔腥。🤤食得日本野點少得食下刺身🍣,我地就揀咗”嚴選季節特上六款剌身盛合”,有帶子,拖羅,海膽,池魚,同有一個拖羅頭頂油脂比較重嘅部位,食嘅時候要連埋豆苗一齊食先去到油膩感。食

我地就叫左味醂魚干🐟,枝豆🫛,炸白蝦搭配啤酒同清酒。

炸白蝦🦐呢個小食我都係第一次聽,咬落口感都幾脆。

食完前菜同刺身,就開始叫啲主食。我地分別叫咗松葉蟹肉釜飯,銀鱈魚西京味噌燒同串燒。

松葉蟹肉🦀釜飯質素媲美到係日本食啲釜飯,有好香嘅蟹肉味,同埋有飯焦,啲飯食落去有少少水份,比較軟綿綿。

銀鱈魚🐟西京味噌燒就還可以,要趁熱食,口感會比較好啲。 串燒就分別叫咗厚切牛舌心,雞皮同雞腎。三款串燒都燒到啱啱好,鎖到肉汁,又啱會燒到乾巴巴同硬。 😺😺

最後我地就叫咗土佐豆腐同清酒煮蜆🍶結束今晚嘅聚餐。 土佐豆腐就係豆腐包咗層炸粉拎去炸然後再用醬汁浸住,味道都幾香同甜甜地。最surprise 係清酒煮蜆,啲蜆好清甜,無沙,食完蜆肉都忍唔住拎個蜆殼再舀啲清酒嚟飲吓。 😚😚

好食指數 🌕🌕🌕🌕🌑
推薦指數🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數🌕🌕🌕🌗🌑

2023-07-26
2023-10-03 25 瀏覽
呢間日式居酒屋位於天文台道一隅,氣氛好好,廚師經常配合不同的時令食材轉換餐牌,有時仲有啲隱藏料理,每一次嚟都有新鮮感。 霜燒A5日本牛:燒過的牛肉帶有炙燒嘅香味,一口咬下去,牛肉滲出芳香油脂,加上油花分佈均勻,亦剛好五成熟,令肉質既香亦柔軟,非常juicy。配上特別的醬汁和香葱,真的很惹味。 鱈白子酸食:白子唔係一般居酒屋可以食到,廚師好創新咁將鱈白子腌製,上面放少少蟹子,然後配上清新的菊花同爽脆嘅青瓜絲,吃下去沒有什麼腥味,口感清新順滑。 店裡還可以買到包裝精美的海膽盒,喺店內食過好鮮味,帶去朋友屋企食飯再加枝清酒,大伙兒分享得體又實際。 最鍾意餐廳店員態度有善,服務好好,每次嚟都有驚喜,希望好快又有慶祝活動同朋友再嚟過。

係公司附近發現咗呢間居酒屋,星期五晚去食個晚飯。燒日本粟米 $98日本新鮮白粟米,新鮮爽甜,帶忌廉的味道,絕對是高級超甜粟米!石川真鰺魚刺身 $238每日用時令鮮魚,魚質油脂豐厚,肉質緊緻有嚼勁,口味鮮甜但溫和,作為刺身生食,與醬油一起能更加突出魚肉本身的鮮味。松葉蟹肉釜飯 $198日本珍珠米,加入木魚高湯,即叫即煮,蟹味香濃!花巴清酒入口帶米旨果仁味,乳酸香,酸味足夠、平衡。酒精度較高但出奇地易入口!
係公司附近發現咗呢間居酒屋,星期五晚去食個晚飯。

燒日本粟米 $98

石川真鰺魚刺身 $238

松葉蟹肉釜飯 $198

日本珍珠米,加入木魚高湯,即叫即煮,蟹味香濃!

花巴清酒

2023-10-01 35 瀏覽
同朋友去咗尖沙咀一間比較隱世嘅居酒屋,果然有驚喜!🦪 三款真蠔拼盤 $198法國山-水中花……超強海水味法國口特級芬大奇……爽甜,重海水味,尾端金屬味法國口-吉拉多……爽少許海水味、尾端少少甜🐷 塩燒黑豚腩 $40腩肉燒得好香脆,越咬越香,用鹽燒味道一流!🐥 雞翼 ($100兩隻)雞皮的外層燒得帶乾和脆,完全封鎖著外皮下脂肪和雞肉的溫度,一口咬下,高溫和蒸氣都破皮而出。🐔 自家制月見免治雞 $58免治雞肉掃上秘製醬汁再燒至外微焦內軟嫩,配搭日本雞蛋蘭王生蛋黃,不單是模仿月亮呼應「月見」之名,也是作為免治雞肉的沾汁,令口感更滑溜濃厚。🥃 青谷之梅 七年熟成 極上梅酒優雅香氣,甜而不腻的感覺真令人再三回味...經過七年時間釀成,是一隻超有層次的梅酒
同朋友去咗尖沙咀一間比較隱世嘅居酒屋,果然有驚喜!

🦪 三款真蠔拼盤 $198

法國山-水中花……超強海水味
法國口特級芬大奇……爽甜,重海水味,尾端金屬味
法國口-吉拉多……爽少許海水味、尾端少少甜

🐷 塩燒黑豚腩 $40

腩肉燒得好香脆,越咬越香,用鹽燒味道一流!

🐥 雞翼 ($100兩隻)

🐔 自家制月見免治雞 $58

🥃 青谷之梅 七年熟成 極上梅酒

優雅香氣,甜而不腻的感覺真令人再三回味...
經過七年時間釀成,是一隻超有層次的梅酒
2023-09-29 17 瀏覽
今日再次經過《姫》,老公話食多次,今次再試餐廳其他食物🥢海鮮及野菜天婦羅炸蝦嘅部分,蝦肉鮮嫩多汁,外皮炸得恰到好處,冬菇嘅質地咬落去有層次感,而番薯嘅炸得香脆,內裡仍然保持住柔軟嘅口感🥢活龍蝦刺身(包釜飯)佢哋係新鮮龍蝦當場處理,所以龍蝦肉質鮮美,脆嫩彈牙,每一口都充滿濃郁嘅海鮮味道,而包釜飯部分亦都係一絕。飯粒蓬鬆,每一粒都沾滿啲龍蝦嘅鮮味,配合龍蝦肉嘅絲滑質感,真係令人回味無窮。而包釜飯底部微微焦香,帶嚟一啲脆口感,增添咗整體食物嘅層次🥢塩燒油甘魚鮫當切開魚鮫時,肉質鮮嫩多汁,完全保留住原汁原味,配上淡淡的海鹽調味,突顯出魚本身的鮮甜,係外觀上,呢道菜帶有濃厚嘅炭燒痕跡,食物表面微微燒焦,有種獨特的炭燒香氣
今日再次經過《姫》,老公話食多次,今次再試餐廳其他食物

🥢海鮮及野菜天婦羅

🥢活龍蝦刺身(包釜飯)

🥢塩燒油甘魚鮫