2023-08-03 511 瀏覽
因為餐廳每個月都會轉新菜單,雖然已經嚟過四次,但小編仍然成日都心思思要再嚟,他們的食物實在太吸引了。今次他們有個Sake Pairing Dinner,每道菜式都有一款匹配嘅清酒,7道菜7款清酒,清酒控一定要嚟,就算唔係狂熱分子,都可以淺嘗清酒同和食之間美妙嘅連繫。**𝑺𝒂𝒌𝒆 𝑷𝒂𝒊𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓**◇ 先付け:富山白海老 雲丹 丸山海苔櫻海老 筋子 花穗 𝘛𝘰𝘺𝘢𝘮𝘢 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘜𝘯𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘴𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥□ 大雪溪・アルプス吟釀用上富山灣最出名嘅蝦,肉質鮮甜彈牙,再配搭海膽,雙重鮮味,令小編驚喜嘅底層嗰塊海苔脆片,海苔一直係軟身但今次係脆的,口感好新鮮,一入口就愛上,再加小小食用花同三文魚籽做點綴,以長方條呈現,好精緻好美配搭嘅清酒係大雪溪阿爾卑斯吟釀,有清爽的果味同香氣,非常易入口,最適合搭配清淡前菜◇ 蒸し物:北海道毛蟹蓮根饅頭 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘪𝘳𝘺 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴 𝘙𝘰𝘰𝘵□ 廣喜 スパークリング Sparkling這碟蒸物係另一創意之作,將北海道毛蟹拆肉混合蓮藕嘅蓮根,將佢磨蓉之後搓成一個饅頭去蒸,食落味道好豐富,估計仲

**𝑺𝒂𝒌𝒆 𝑷𝒂𝒊𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓**

□ 大雪溪・アルプス吟釀

□ 廣喜 スパークリング Sparkling
這碟蒸物係另一創意之作,將北海道毛蟹拆肉混合蓮藕嘅蓮根,將佢磨蓉之後搓成一個饅頭去蒸,食落味道好豐富,估計仲有混合其他食材,底層醬汁係來自新鮮海苔同毛蟹嗰殼一齊熬成嘅上湯,提升毛蟹饅頭味道,最後上層放一片炸過嘅蓮藕片做裝飾,擺盤充滿簡約美
配搭嘅清酒有sparkling感覺非常特別,而小編亦最喜歡,sparkling唔係打氣而係瓶內二次發酵做成清爽感覺夏天最適合

◇ お造り:季節刺身五款 5 𝘒𝘪𝘯𝘥𝘴 𝘰𝘧 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘬 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪
□ 奥能登の白菊  純米吟釀
五款嘅剌身,分別係帶子、石垣貝、赤身、間八同鰹魚,小編比較陌生得間八,翻查資料原來間八係鰤魚御三家之一,係頂級食材,因為頭頂有明顯的「八」字形黃色條紋而叫做間八,口感濃郁香醇並且肥而不膩,小編立刻就愛上了
配搭嘅清酒係奥能登嘅白菊,「芳醇旨口」就係它的獨特風格,它嘅旨味與帶有清麗而上乘嘅柑橘香氣,與刺身係絕配

◇ 焼き物:車海老 練海栗牛乳醬 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘒𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘜𝘯𝘪 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴
□ 喜樂長 辛口純米吟釀
大蝦肉質爽口彈牙,起殼煎香有非常吸引嘅焦香味,醬汁用海膽熬製,加入忌廉令質感creamy。
配搭嘅清酒係喜樂長辛口純米吟釀,酒度達+14的超辛口,它獨特之處在於它的旨味同甜味與辛味有好好平衡,辛味會在後續才慢慢出現,配搭套餐去到中段味道比較濃烈尤其合適

◇ 強有:燒十勝豚 石野味噌 賀茂茄 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘴𝘩𝘪𝘯𝘰 𝘔𝘪𝘴𝘰 & 𝘒𝘢𝘮𝘰-𝘯𝘢𝘴𝘶
□ 台雲 - 真吟 山田錦55% 山廢 純米吟釀
選用北海道十勝嘅豬,五花腩部位,脂肪與肉各一半,沾上石野味噌才烤,入味之餘又可減低肥膩感,配菜用上當季嘅京都茄子賀茂茄,清甜香口,沾上味噌醬令味道更濃烈
配搭嘅清酒係超人氣「台雲 山田錦 山廢 純米吟釀」,它有多個獎項包括OSA 2022年度最佳清酒同國際清酒大賽「金賞」,前段味道帶點青新的草本香氣,但後段有輕快酸味,酸味可解肥膩,搭配這碟五花腩尤其適合

◇ 食事:朝鮮風雞肝釜飯 新香物 赤出汁 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘓𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘊𝘭𝘢𝘺𝘱𝘰𝘵 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦 & 𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘚𝘰𝘶𝘱
□ 六根 吟烏帽子 純米吟釀
接近最後嚟個惹味釜飯,材料豐富,包括洋蔥、雞肉、雞肝,同時加入泡菜酱一齊煮,味道鮮香而有少少微辣,仲配有一小碟漬物同麵豉湯
配搭嘅清酒係六根吟烏帽子純米吟釀,原料米係嚟自青森縣嘅「吟烏帽子」,酸度中帶有扎實嘅米香味,配搭釜飯令飯味更香

◇ 甘味:廚師精選甜品 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
燒蛋糕,抹茶麻薯
蛋糕經過燒烤特別香口,配搭草莓藍莓多點甜味,煙韌麻薯好有咬口
廣喜 スパークリング Sparkling
喜樂長 辛口純米吟釀
台雲 - 真吟 山田錦55% 山廢 純米吟釀
六根 吟烏帽子 純米吟釀
2023-08-02 10 瀏覽
識我既朋友都知我鐘意食日本野今次要為大家介既係居酒屋·姫居酒屋·姫係位於尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下餐廳成個環境同裝修都好日系feel好岩黎食下飯 飲下sake chill chill下食物個方面 今次分別點左:- 松葉蟹肉釜飯- 嚴選季節特上六款刺身盛合個刺身盛合係勁勁勁新鮮特別係海膽 好鮮甜!!松葉蟹肉釜飯都好特別❤️❤️❤️佢蟹香味濃而且食落係啖啖蟹肉❤️❤️❤️有興趣既朋友仔就記得bookmark定啦
識我既朋友都知我鐘意食日本野

食物個方面 今次分別點左:
- 松葉蟹肉釜飯
- 嚴選季節特上六款刺身盛合

刺身盛合係勁勁勁新鮮
特別係海膽 好鮮甜!!

松葉蟹肉釜飯都好特別❤️❤️❤️
佢蟹香味濃
而且食落係啖啖蟹肉❤️❤️❤️

有興趣既朋友仔就記得bookmark定啦
2023-07-27 21 瀏覽
位於尖沙咀酒吧街附近的居酒屋,店內裝修充滿日式風情,彷彿置身於日本的居酒屋,適合三五知己聚會。📬 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下點了幾款店員推介的食物,覺得都不錯,推薦給大家🔸嚴選季節特上六款特色刺身有六款料理師所挑選的新鮮食材,魚生新鮮,鮮味十足。🔸吉列日本蠔本人是蠔的愛好者,這個日本吉列蠔炸得很酥脆🔸 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下好似的牛舌芯烤得剛剛好熟透,火候控制得很好,很鮮嫩,

📬 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下

點了幾款店員推介的食物,覺得都不錯,推薦給大家

🔸嚴選季節特上六款特色刺身
有六款料理師所挑選的新鮮食材,魚生新鮮,鮮味十足。

🔸吉列日本蠔
本人是蠔的愛好者,這個日本吉列蠔炸得很酥脆

🔸 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
好似的牛舌芯烤得剛剛好熟透,火候控制得很好,很鮮嫩,
2023-07-26 16 瀏覽
九保田 難得有free flow清酒,當然要試試佢啦,呢隻九保田係純米大吟釀,入口都幾順幾易入口,帶有少少甜品,適合本身少接觸清酒既大家刺身盛合 $558呢個刺身拼盤就真係有盛意,擺盤100分,岩晒打卡用📸整體黎講都係好新鮮同肥美,油脂係好平淡,而小編最中意都係海膽😝每料夠晒脹卜卜金黃色,入口好鮮甜!!!松葉蟹肉釜飯$198食完冷盤,呢個飯係必食,店員會係上枱前將葱同蟹肉拌好,分量好足,加上窩底脆卜卜既飯焦好好食😋大推👍
九保田

刺身盛合 $558

松葉蟹肉釜飯$198
2023-07-26 12 瀏覽
係尖沙咀食完飯,想朋友傾多陣計,就黎左呢間居酒屋。今次叫左2樣小食,分別係牛舌串燒同埋醬油煮翡翠螺。牛舌賣相唔錯,夠厚身😍😍而螺好大隻,有4隻,味道都好唔錯!👍🏻見枱面上有乳酸梳打,如果朋友唔岩飲清酒,飲梳打都係一種選擇。一邊傾偈,一邊食小食,咁就舒舒服服度過呢一晚店內環境主要係居酒屋feel,主要係以木糸為主,店舖牆身仲會有啲設計,可以比人打卡用,入去就好似去左日本咁。收工去,放鬆一流啊☺️😮‍💨

牛舌賣相唔錯,夠厚身😍😍
而螺好大隻,有4隻,味道都好唔錯!👍🏻

2023-07-25 22 瀏覽
-今日放工咁岩在尖沙咀,因為約左朋友晚上吃飯,所以搵左一間居酒屋飲下野hea下。-食物: 呢間居酒屋有唔同嘅日本食物,因為想飲返一兩杯,所以點左些少串燒配搭一下。黑豚蘆筍($40): 焦香的黑豚肉包住多汁爽脆的蘆筍,令到個串燒食起黎唔油膩。煙肉茄子($35): 煙肉味燒到十分香脆包着軟腍的茄子肉,好新鮮的配搭。黑豚年糕($42): 呢款黑豚肉同黑豚蘆筍一樣但醬料唔一樣,加上煙韌的年糕,感覺好似食緊日式的上海年糕咁。2小時 Sake free flow ($168):店員會因應你點左咩推介唔同嘅sake俾你試下。飲左幾款唔同既sake。感覺呢款叫久保田千寿的同串燒比較夾,佢清爽,入口柔順,但入喉有刺激感。居酒屋·姫地址: 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下電話: 23661080

地址: 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
電話: 23661080
2023-07-21
2023-07-25 31 瀏覽

地址: 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
電話: 23661080
2023-07-21
2023-07-25 14 瀏覽
ෆ居酒屋·姫 ෆ 今次試咗呢間位於天文臺道斜坡上嘅居酒屋🫶🏻餐廳裝修風格係木系𝙛𝙚𝙚𝙡!! 裝修好靚 好日本𝙛𝙚𝙚𝙡🎏牆上貼滿清酒嘅招紙 好個感覺勁啱放工同朋友過嚟傾計食飯~而且都好旺場 搞到好似去咗日本嘅小店咁要介紹下煙肉流心鵪鶉蛋🥓🥚 鵪鶉蛋有煙肉包住 一食入口仲會識流心超香超有口感~一試就愛上!😋💥仲有試咗鱈場蟹伴海膽(壹足)!🦀 蟹肉鮮甜,加埋滑溜溜嘅海膽堪稱金牌組合✨食落霸氣又豪華 令我成晚回味無窮😋ෆ推介菜式ෆ 煙肉流心鵪鶉蛋鱈場蟹伴海膽(壹足)居酒屋·姫尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
ෆ居酒屋·姫 ෆ

今次試咗呢間位於天文臺道斜坡上嘅居酒屋🫶🏻
餐廳裝修風格係木系𝙛𝙚𝙚𝙡!!
裝修好靚 好日本𝙛𝙚𝙚𝙡🎏
牆上貼滿清酒嘅招紙 好個感覺勁啱放工同朋友過嚟傾計食飯~
而且都好旺場 搞到好似去咗日本嘅小店咁

要介紹下煙肉流心鵪鶉蛋🥓🥚
鵪鶉蛋有煙肉包住 一食入口仲會識流心

超香超有口感~
一試就愛上!😋💥
仲有試咗鱈場蟹伴海膽(壹足)!

🦀 蟹肉鮮甜,加埋滑溜溜嘅海膽

堪稱金牌組合✨
食落霸氣又豪華 令我成晚回味無窮😋

ෆ推介菜式ෆ
煙肉流心鵪鶉蛋
鱈場蟹伴海膽(壹足)

尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
.📍#居酒屋·姫——————————————-開心星期五🫶🏻搵到間好地道嘅日式居酒屋🇯🇵舖頭入面主要係和諧嘅淺木色,天花板吊住好多紙鶴☺️喺日本來講紙鶴等如長壽😙呢度嘅擺設令人覺得有親切感、而且環境非常寧靜舒適🤗同朋友仔傾吓心事就啱晒啦!牆上貼滿清酒既貼紙✨而店內提供嘅清酒種類都非常多!😝酒嘅愛好者又多一個消遣嘅地方😍🥢煙肉流心鵪鶉蛋 居酒屋唔少得緊係串燒👅煙肉燒得好焦香、包住流心鵪鶉蛋🫰🏻口感好豐富呀🥢味噌煮豬腸 日本嘅豬腸鍋係非常出名嘅🥹估唔到喺香港都有得食!用味噌將豬腸煮到好入味🤤好淋身架🥢炸日本長芋第一次食咩本長芋、又稱為即日本淮山😃口感爽脆,炸粉不會太厚,食落就好似秋葵嘅質感👏🏻幾特別🍶東光 清酒職員為我哋介紹嘅清酒😊呢支東光清酒係 【山形特選認定酒】⭐️果感十足、好似啃咬熟成果實嘅豐郁香氣與甜味😋可以一試!——————————————-📍 居酒屋·姫🏠 尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下#hkfoodstep#hkfoodstep尖沙咀#hkfoodstep日式 #hkfood #hkfoodie #hkcouple
📍#居酒屋·姫

——————————————-
開心星期五🫶🏻搵到間好地道嘅日式居酒屋🇯🇵

🥢煙肉流心鵪鶉蛋

🥢味噌煮豬腸

🥢炸日本長芋
第一次食咩本長芋、又稱為即日本淮山😃
口感爽脆,炸粉不會太厚,食落就好似秋葵嘅質感👏🏻幾特別

🍶東光 清酒

#hkfoodstep日式
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
  • 炸日本長芋
  • 味噌煮豬腸
最近一直吃燒物、日本菜( ˙꒳​˙ )今次想分享一家很有日本格調的居酒屋˖ ࣪⊹價格相宜 食物高質 所有刺身都十分新鮮新鮮度簡直感覺正位於日本的海鮮市場୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧燒物❀ 味醂魚干味醂魚干是我最近必點的太愛烤魚干的香味!口感是軟棉棉的˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗❀ 雞蠔雞蠔是什麼呢( ˙꒳​˙ )?雞蠔大概是雞背與雞臀中間的位置!肉質厚實而且好嫩滑~❀ 黑豚腩露筍卷黑豚入口有一種就快溶掉的感覺( ˘ ³˘)♥一咬超多肉汁!再加上燒汁整個味道令人難忘~❀ 雞翼醃製得剛剛好 外皮有少少脆 ❀ 嚴選季節特上六款刺身盛合醬汁拌池魚 深海池魚 金目鯛 鮪老天 帶子 海膽六款刺身都相當新鮮 !十分滿足!特別想說一下˖ ࣪⊹鮪老天-是吞拿魚頭頂的位置 師傅把它輕輕火炙過 油脂非常豐富🫶🫶甜甜的味道醬汁拌池魚-十分驚喜 完全不用點醬油鮮味、甜味、鹹味剛剛好師傅調配的醬汁配合池魚一級棒!❀ 牛面頰有馬山椒煮牛面頰是我第一次吃的呢 原來是好好吃的!咬感十分腍 而且好入味!❀ 松葉蟹肉釜飯連白飯也有鮮味的配搭!大大條松葉蟹肉 數量亦很多每啖都是香蔥和松葉蟹肉的鮮味😋😋ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirb

最近一直吃燒物、日本菜( ˙꒳​˙ )
今次想分享一家很有日本格調的居酒屋˖ ࣪⊹
價格相宜 食物高質 所有刺身都十分新鮮
新鮮度簡直感覺正位於日本的海鮮市場୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

燒物

❀ 味醂魚干
味醂魚干是我最近必點的
太愛烤魚干的香味!
口感是軟棉棉的˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗

❀ 雞蠔
雞蠔是什麼呢( ˙꒳​˙ )?
雞蠔大概是雞背與雞臀中間的位置!
肉質厚實而且好嫩滑~

❀ 黑豚腩露筍卷
黑豚入口有一種就快溶掉的感覺( ˘ ³˘)♥
一咬超多肉汁!
再加上燒汁整個味道令人難忘~
❀ 雞翼
醃製得剛剛好 外皮有少少脆

❀ 嚴選季節特上六款刺身盛合
醬汁拌池魚 深海池魚 金目鯛 鮪老天 帶子 海膽
六款刺身都相當新鮮 !十分滿足!
特別想說一下˖ ࣪⊹
醬汁拌池魚-十分驚喜 完全不用點醬油
鮮味、甜味、鹹味剛剛好
師傅調配的醬汁配合池魚一級棒!

❀ 牛面頰有馬山椒煮
牛面頰是我第一次吃的呢 原來是好好吃的!
咬感十分腍 而且好入味!

❀ 松葉蟹肉釜飯
連白飯也有鮮味的配搭!
大大條松葉蟹肉 數量亦很多
每啖都是香蔥和松葉蟹肉的鮮味😋😋

ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°
2023-07-24 12 瀏覽
特色串燒居酒屋✨ 餐廳主打日式居酒屋料理例如串燒、料理、壽司、刺身等等 除咗單點更有會席料理供應 無論二人約會定係三五知己聚餐都好適合 餐廳裝修日系 環境舒適☺️☺️====᪥ 日本產雞心 $38口感軟Q不易乾柴 含有較多脂肪᪥ 日本雞腎 $38質韌脆嫩 口感爽口 輕輕以鹽調味👍🏻᪥ 日本產雞肝 $42雞肝質地柔軟軟綿 味道香濃᪥ 久保田 清酒久保田嘅千壽吟釀 帶淡淡嘅蘋果、白花清香 甘口清爽宜人 入口柔順 配搭串燒一流👍🏻👍🏻
特色串燒居酒屋✨ 餐廳主打日式居酒屋料理例如串燒、料理、壽司刺身等等 除咗單點更有會席料理供應 無論二人約會定係三五知己聚餐都好適合 餐廳裝修日系 環境舒適☺️☺️
====

᪥ 日本產雞心 $38
口感軟Q不易乾柴 含有較多脂肪

᪥ 日本雞腎 $38
質韌脆嫩 口感爽口 輕輕以鹽調味👍🏻

᪥ 日本產雞肝 $42
雞肝質地柔軟軟綿 味道香濃

᪥ 久保田 清酒
同友人晚飯後想續攤無意中發現呢間富有日本風情嘅居酒屋貼滿大大小小嘅清酒招紙非常有氣氛入去一試發現果然有驚喜海鮮蒸蛋68蚊一份 口感好滑嫩海鮮嘅鮮味都好濃郁唔會太鹹或太淡 味道多咗啲層次雞心/雞腎/雞肝串燒呢款雞心、雞腎同雞肝串燒真係雞內臟串起黎燒得啱啱好質地都好嫩唔鞋口味道都好香濃冇腥味份量都唔少手挽塩白鰻焼78蚊一份 味道非常驚艷!鰻魚肉質鮮美 口感爽滑燒得火候剛好鰻魚皮香脆可口鹽味恰到好處 食落好過癮驚喜居酒屋
同友人晚飯後想續攤

68蚊一份 口感好滑嫩
海鮮嘅鮮味都好濃郁
唔會太鹹或太淡 味道多咗啲層次

雞心/雞腎/雞肝串燒

呢款雞心、雞腎同雞肝串燒真係雞內臟串起黎燒得啱啱好
質地都好嫩唔鞋口

味道都好香濃冇腥味
份量都唔少

手挽塩白鰻焼

78蚊一份 味道非常驚艷!
鰻魚肉質鮮美 口感爽滑
燒得火候剛好

鰻魚皮香脆可口
鹽味恰到好處 食落好過癮

驚喜居酒屋

2023-07-24 11 瀏覽
尖沙咀不嬲都多嘢食,放工想同同事食日本嘢過happy friday,咁啱經過見到呢間居酒屋,俾日式風格嘅招牌同裝修吸引咗,所以決定入去試試!😍紐西蘭牛柳呢款串燒香味十足,而且好嫩,肉汁完全鎖喺入面,啲醬汁令牛柳更加入味,同埋一串嘅份量好大,包保可以啖啖肉食得滿足!天婦羅大蝦卷(六至八吋虎蝦)上菜嘅時候已經俾個擺盤吸引咗,非常日式而且打卡able,有大大隻虎蝦尾喺到,蝦肉仲要佔咗每件壽司內餡嘅一半!絕對係真材實料~食嘅時候覺得好新鮮,因為內餡有幾款食材,同虎蝦好夾,同埋珍珠米粒粒分明,超好食!

紐西蘭牛柳

天婦羅大蝦卷(六至八吋虎蝦)
天婦羅大蝦卷(六至ハ吋虎蝦)
紐西蘭牛柳
天婦羅大蝦卷(六至ハ吋虎蝦)
2023-07-15 18 瀏覽
🥳今日天氣咁好,又係星期五,梗係要約朋友Happy Gathering!去咗尖沙咀「居酒屋·姫」,呢度嘅裝修充滿日本風情,牆上貼滿咗好多清酒招紙,氣氛好舒服!🌸餐牌選擇都好豐富,有刺身、串燒、炸物同埋熟食等等,價錢都好合理,豐儉由人啊!👍🏻嚴選季節得上六款刺身組合($558)擺款吸睛,由廚師精選六款時令刺身每款魚肉都非常鮮嫩,份量一啲都唔吝嗇,特別係帶子同海膽,令人一試難忘,好似係日本食既一樣!🐄牛面頰有馬山椒煮($98)醬汁濃稠香甜,牛肉炆得好軟腍,完全唔癡牙,底下嘅玉子豆腐吸收晒所有精華,令人回味無窮!🐏紐西蘭羊胺($198)呢個今年食過最正既羊架,燒得啱啱好,肉質香滑又保存到肉汁,仲有特製嘅醬汁,令味道更加突出!🐔自家製月見免治雞($58)雞肉同雞軟骨混合,軟滑帶有嚼勁,點埋日本蛋汁,真係好好味啊!🦀松葉蟹肉斧飯($198)松葉蟹肉既鮮甜味完全融入米飯之中,每人一碗份量啱啱好,好鍾意佢帶有飯焦嘅口感呀!🍶清酒($88)店員推薦呢隻清酒好好飲,口感清爽,清甜中帶點果味,非常適合配搭刺身、串燒…可以中和油膩感,同提升整體口感!

🥳

🌸

👍🏻
嚴選季節得上六款刺身組合($558)
擺款吸睛,由廚師精選六款時令刺身

🐄
牛面頰有馬山椒煮($98)

🐏
紐西蘭羊胺($198)

🐔
自家製月見免治雞($58)

🦀
松葉蟹肉斧飯($198)

🍶
清酒($88)

2023-07-04 44 瀏覽
一向都鍾意放工後去happy hour. 見到附近間📍居酒屋·姫 📍有清酒放題2小時, 價錢仲唔貴, 只係每人$168。 响門口巳聞到好香既燒烤味, 原來佢仲有串燒賣,咁就同友人一齊嚟試下啦. 🍭久保田千壽吟釀🍶久保田係日本大牌子, 喺新潟縣出產, 之前响日本飲過呢隻清酒, 口感豐潤柔和, 唔嗆, 最適合冷飲, 用嚟配燒物一流,。🍭燒雞肝 🍭燒雞腎🐓燒雞肝同雞腎係最傳統嘅日本燒物, 但係最考師傅嘅手勢, 因要控制好火勢同時間, 否則啲肉會變得好韌 .呢度既燒雞腎雞肝好好食, 燒得脆嫩得嚟又有嚼勁, 餸酒一流

🍭久保田千壽吟釀🍶

🍭燒雞肝 🍭燒雞腎🐓