2023-07-04 19 瀏覽
位於天文臺道嘅居酒屋「姫」,位置靜中帶旺。和朋友試試,不論食物質素、店員服務、裝備環境都好值得推薦。一進內,店員已經很親切地介紹食物,我們先點了一點米酒,試了瀧自慢的Proud Extreme Dry。其味道清純,淡淡的香味很易入口,亦帶我們進入了居酒屋的氣氛。 食物我們點了厚切牛舌芯、雞翼、雞蠔和清酒煮蜆。 牛舌芯爽厚而多汁,配上芥末口感一流,推介。($62) 雞翼用的是日本德島縣的放養走地阿波尾雞翼,特點是肉質彈性、脂肪含量低。餐廳師傅將雞翼燒得外表香脆,但肉質仍然嫩滑,平時自己真係好難做到。($50) 請教店員何謂雞蠔?原來是指雞背部靠近大腿的兩塊小而圓的肉,一般會用作日式雞肉串燒。它的口感是嫩滑多汁亦有嚼勁,而師傅再加一層雞皮去令串燒更香。($48) 清酒煮蜆的用了好大粒的卜卜蜆肉,份量足而且蜆肉都過很仍然非常嫩滑和帶鮮味,十分推薦。($ 128) 來到全晚最重點的刺身,我們選了特上六款刺身盛合,裡面有赤身、天然中拖羅、北海道海膽、木鯛、池魚和平政。味道方面,師傅處理魚生的能力一流,不但擺盤靚,而且擅於運用不同的食材配搭,令多款魚生的味道各具特色,甚至令人驚喜。($558) 赤

食物我們點了厚切牛舌芯、雞翼、雞蠔和清酒煮蜆。

牛舌芯爽厚而多汁,配上芥末口感一流,推介。($62)

赤身:好有吞拿魚嘅鮮味,同平時壽司食到的完全是兩回事。
中拖羅:來自宮城塩釜,肥美鮮味。
海膽:好鮮,優質香濃,完全零苦澀味,夾紫菜食好正。
木鯛:師傅在每片木鯛加左少少梅子醬,好夾魚嘅味,帶來另一種清新口感。
池魚:一直覺得池魚魚味好濃,好好食,不過如果唔夠靚有時會少少腥。但呢個刺身盛嘅池魚好鮮味,師傅將佢切細再配上好香嘅香䓤,係我食過最好味嘅池魚。
平政:師傅雙飛厚切,再加少少木魚配搭,又係提升了魚生的味道和口感。

呢個刺身盛突顯出「姫」有好勁嘅師傅坐陣,處理食材能力高,如果是節日或生日等特別日子來到,相信會令對方頗驚喜。

最後點了一個魚湯稻庭烏冬作結,白昆布加上好香濃嘅魚湯,當然全碗飲晒。($98)

總結呢間居酒屋嘅食物高質,而且店員殷勤有善,主動為客人介紹食物和拍照。餐廳播放的音樂加上店內裝修,成功營造出那種放工後和同事來舒適地喝一杯、聊聊天的居酒屋氣氛。價錢方面,由於食物烹調得而,故性價比相當高,絕對值得回頭光顧。
  • 嚴選季節六款刺身盛合
  • 厚切牛舌芯
  • 清酒煮蜆
2023-06-30 26 瀏覽
Happy Friday想食居酒屋Chill下,就試咗朋友推薦嘅呢間位於尖沙咀嘅居酒屋🤩一入到餐廳已覺得環境好放鬆,以木系作裝修主調,望落好舒服!🌟 炸日本長芋+牛面頰有馬山椒煮 $98第一次試馬山椒,有陣獨特香味,而牛肉好新鮮,肉質軟腍入味,配埋餐廳特調醬汁,食落好夾,口感層次豐富!而日本長芋炸得好金黃,食落好脆口但油膩味唔重,內有芋頭,點埋沙律醬食,更可口好味😋!🌟天婦羅大蝦卷(六至八吋虎蝦) $198呢款好好食,一碟有約6舊,大蝦蝦肉炸得脆口金黃,肉質好新鮮又彈牙,口感同樣豐富又細膩,好食!🌟合鴨煮$98合鴨煮用上鴨的腿肉及胸肉,有約7片肉,肉質咬感有嚼口,配上香濃湯汁,肉質更入味,食落感覺好健康養身☺️!

🌟 炸日本長芋+牛面頰有馬山椒煮 $98

🌟天婦羅大蝦卷(六至八吋虎蝦) $198

🌟合鴨煮$98
2023-06-27 23 瀏覽
經常會懷念日本家鄉的味道,在日本除了壽司之外最常吃的就是居酒屋,因為居酒屋的菜品選擇較多重點餐廳的氣氛超好!位於尖沙咀的這間居酒屋就很有日本感覺鱈場蟹伴海膽上枱時就被精緻的外貌吸引,原條的蟹肉已為你準備好,topping加上了海膽,令到整個口感及鮮咩提升,蟹質鮮嫩厚實,每一口都非常滿足味增煮豬腸大腸煮得非常軟腍及入味,配料有大根及蒟蒻,全部材料都吸收了味增湯的精華,大腸清潔的不錯不會有怪味,肥厚適中即使用炆煮的方法都不會太過油膩📍尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下

鱈場蟹伴海膽

味增煮豬腸

📍尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
2023-06-27 23 瀏覽
在尖沙咀附近見到這間居酒屋裝修幾有日本特色,木系裝修為主,牆上面貼滿了招紙,老闆收藏了不少figure,居酒屋亦設有包廂,適合一班朋友聚會~整個居酒屋感覺有日本風情,令你有放鬆的感覺~餐牌有不少選擇,有刺身、串燒、炸物和熟食等,豐儉由人。☁️ 唐芋(日本蕃薯)$30☁️銀杏$25唐芋即是番薯🍠 唐芋外皮燒到微焦,但內裏的番薯肉軟腍香甜,口感特別綿密!!燒過後的唐芋外脆內軟,推薦!!至於燒銀杏真的第一次食,感覺較為少見。食落口感好特別,軟腍腍的,又帶點銀杏香。☁️ 黑豚蘆筍/煙肉茄子/黑豚年糕點了三串串燒,感覺都不錯。黑豚肉包住蘆筍,黑豚肉燒得香口,稍微有點焦,令豚肉肉香更為突出。蘆筍好多汁,同黑豚肉一齊食,口感更為豐富。煙肉茄子一脆一軟感覺得意。煙肉燒至香脆,包着軟腍的茄子肉,料不到茄子和煙肉的味道都幾夾~我最喜歡黑豚年糕,經燒灼的黑豚肉充滿肉香,塗上醬料甜甜的,和煙煙韌韌的年糕好夾!!感覺我可以食多幾串!!☁️ 合鴨煮 $98合鴨即是野鴨跟家鴨雜交的品種,烹調方便和美味。鴨肉切成薄片,經過慢火煮製,識落鴨肉肥美,肉質鮮嫩。鴨肉有少少嚼勁,但不會煮得過老,口感不錯。除了食鴨子的鮮味,亦可以點用

☁️ 唐芋(日本蕃薯)$30
☁️銀杏$25

☁️ 黑豚蘆筍/煙肉茄子/黑豚年糕
點了三串串燒,感覺都不錯。

☁️ 合鴨煮 $98
合鴨即是野鴨跟家鴨雜交的品種,烹調方便和美味。鴨肉切成薄片,經過慢火煮製,識落鴨肉肥美,肉質鮮嫩。鴨肉有少少嚼勁,但不會煮得過老,口感不錯。除了食鴨子的鮮味,亦可以點用餐廳提供的柚子胡椒芥末,另有一番感覺。
小編約了友人傍晚去看電影,所以我們看之前先去找點東西填飽肚子,剛好路過被住宅和酒店包圍且不明顯,只有一個大大的的“姫”字牌的居酒屋。味噌煮豬腸$98豬腸是小編喜歡的其中一個内臟,豬腸的肥膏油脂及軟靭的腸身,令小編非常滿足!這次還加入了味噌,,鹹香味到提升了一個層次。配料還有魔芋跟蘿蔔,這些都吸收了味噌湯汁,非常入味。翡翠螺酱油煮$88翡翠螺有4大件,每一隻都新鮮彈牙,即使有加上醬油還是能吃到鮮甜味。酱油不是很鹹額那種,所以吃蘿蔔時候感覺味道剛剛好,推薦。炸日本長芋$58長芋其實是淮山或是山藥,通常都會磨成泥,是一個養生食物,原件吃還是第一次呢。長芋外層很香脆,炸粉不算很多,薄薄的一層,也不油膩。長芋吃起來爽脆鮮甜,還帶點滑滑口感,如果想中和口感,可以沾一點沙律醬或是檸檬汁。🥣居酒屋·姫尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下LG/F, Green View Court, 2-4 Observatory Court, Tsim Sha Tsui

🥣居酒屋·姫
2023-06-23 17 瀏覽
松葉蟹肉釜飯 $198即叫即刻蒸飯,蒸氣冒出好治癒!!食物上檯後會才將蟹肉同蔥花撈混,賣相靚,蟹肉足料,吸引人。底座保溫,魚子口感好正!!串燒 — 雞頸、雞蠔、雞皮、鴨舌除左雞皮,另外3款較少食,好特別。你見顏色燒得好靚,火喉剛剛好,脆口。送酒一流。食串燒當然唔少得酒! Sake Free Flow 岩晒我! Free flow 都只係 $168,2小時可以試晒唔同款既清酒 杯都好靚!! 環境都好舒服!適合三五成群黎吹水飲酒!
松葉蟹肉釜飯 $198

串燒 — 雞頸、雞蠔、雞皮、鴨舌

食串燒當然唔少得酒!
杯都好靚!!

環境都好舒服!適合三五成群黎吹水飲酒!
2023-06-20 23 瀏覽
尖沙咀的居酒屋·姫,一間以日式居酒屋為主題的餐廳。進入店內,一股清新的木香味撲鼻而來,讓我彷彿置身於日本的小巷中。海鮮蒸蛋,蒸得剛剛好的蛋液中加入了鮮甜的海鮮,吃起來滑嫩爽口,讓人一口接一口。接著,我品嚐了鱈場蟹伴海膽,一份壹足的海膽擠在鱈場蟹的殼中,兩者的滋味交融在一起,濃郁的鮮甜味道讓我回味無窮。黑豚蘆筍和煙肉茄子都帶有淡淡的煙燻味,配上新鮮的蔬菜和肉質鮮嫩的黑豚肉,讓我感受到食物的多層次風味。黑豚年糕則是嚼勁十足,入口即化,讓人驚艷!清酒煮蜆的味道清淡,不油膩,是一道很好的下酒菜。這裡的食物高質,環境舒適,必翻㦸!居酒屋·姫 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下

居酒屋·姫 (尖沙咀)
2023-06-18
2023-06-19 30 瀏覽
chill住嘆的居酒屋🌸 Sake free flow $168位,限時2小時小編同朋友見Sake做緊優惠,就一於試下啦!仲要有兩小時,可以慢慢嘆。但飲酒點可以唔叫小食架!小編就叫左以下兩款🌸 手挽塩白鰻焼$78燒得好香,白鰻魚肉質鮮味彈牙,而且超厚肉。🌸 天婦羅大蝦卷(六至ハ吋虎蝦)$198天婦羅炸得不油膩,虎蝦肉結實鮮甜,仲炸到蝦頭好脆口,送酒食一流。======詳情======居酒屋·姫 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #居酒屋 #Sake #天婦羅 #大蝦 #虎蝦 #蝦頭 #天文台圍 #送酒小食 #居酒屋姫
chill住嘆的居酒屋

🌸 Sake free flow $168位,限時2小時

🌸 手挽塩白鰻焼$78
燒得好香,白鰻魚肉質鮮味彈牙,而且超厚肉。

🌸 天婦羅大蝦卷(六至ハ吋虎蝦)$198

======詳情======
居酒屋·姫 (尖沙咀)
================
  • Sake free flow
  • 手挽塩白鰻焼
  • 天婦羅大蝦卷(六至ハ吋虎蝦)
2023-06-19 22 瀏覽
最近朋友帶我去左一間係尖沙咀嘅居酒屋,提供日式小食同酒類飲品,可以話係一個好啱哂喺晚上約朋友嚟飲酒聊天嘅地方。首先要講嘅就係「有馬山椒煮牛面頰」啦!呢道菜燉得好滑好嫩好入味,配上有馬山椒嘅香味,食完齒頰留香,令人回味無窮。😍另外不得不提隱藏menu「煙肉流心鵪鶉蛋」,啲煙肉煮得恰到好處,蛋液流出嚟嘅時候味道配合得天衣無縫,真係好好味!😋呢度嘅清酒真係要推介下,佢哋嘅清酒唔會好甜又唔會太辣口,喝落去好順口,又唔會影響到啲食物嘅味道。每人$168就有2小時sake free flow, 絕對係一個啱哂喺晚上放鬆嘅好去處。🍻
牛面頰有馬山椒煮

隱藏menu 煙肉流心鵪鶉蛋

牛面頰有馬山椒煮
隱藏menu 煙肉流心鵪鶉蛋
2023-06-16 20 瀏覽
平時行經都留意到呢間居酒屋,今日早收工同同事放工輕鬆下,一入到去好似去左日本咁,店員十分友善。我地叫左支清酒,味道甜甜地,一路飲酒一傾計。嚴選季節特上六款刺身盛合 $558今日有腦天肉,北海道海膽,池魚,赤身,尾長鯛,猛者海老,腦天肉油脂豐富,包住小豆苗,味道清新,北海道海膽鮮甜creamy,猛者海老爽口彈牙,尾長鯛包住梅醬味道酸甜。手挽塩白鰻燒 $77白鰻燒到外皮香脆,肉質鮮甜無泥味。自家制月見免治雞 $58免治雞肉外面焦香,入口嫩滑,加上雞蛋味道香濃,超正。味噌煮豬腸 $98豬腸煮到好軟林,味噌帶少少辣,好惹味,好想叫碗白飯一齊食。松葉蟹肉釜飯 $198松葉蟹已經拆哂肉,蟹肉鮮甜無比,飯吸收哂高湯同蟹味超級好味,仲有我最愛嘅飯焦。

我地叫左支清酒,味道甜甜地,一路飲酒一傾計。

嚴選季節特上六款刺身盛合 $558

手挽塩白鰻燒 $77
白鰻燒到外皮香脆,肉質鮮甜無泥味。

自家制月見免治雞 $58
免治雞肉外面焦香,入口嫩滑,加上雞蛋味道香濃,超正。

味噌煮豬腸 $98
豬腸煮到好軟林,味噌帶少少辣,好惹味,好想叫碗白飯一齊食。

松葉蟹肉釜飯 $198
2023-06-10 578 瀏覽
上次去完諾士佛臺,經過天文臺圍,見到呢間居酒屋‧姫裝修得幾靚,就同friend 約定下次食飯黎try try. 結果環境好正,嘢食高質,酒款又多,值得嚟食!💋嚴選季節特上六款刺身盛合・腦天・池魚・海膽・平政・赤身腦天‧腦天其實係吞拿魚頭頂的位置,油脂非常豐富。今次店家用輕輕燒炙過既腦天包住小豆苗,食落散發陣陣油香,同清新嘅小豆苗互相平衡。池魚‧今次店家分別準備左池魚片和小碗拌池魚。池魚片魚味濃,同好新鮮。面頭加上自制嘅梅子醬和紫蘇葉,好日本嘅味道。拌池魚則甚有驚喜,佢係用薑、蔥碎做拌料,清爽得黎又可以吊起佢本身既鮮味。海膽‧海膽十分綿滑,甜味重,鮮味突出,配合青瓜絲同紫菜捲黎食,實在非常滿足。赤身非常厚切,魚味濃。平政‧店家上檯前將佢輕輕燒過,上面配上炸蔥,點少少醬油同wasabi已經非常香口同好食。💋味噌煮豬腸大根嗦曬D湯汁味,豬腸則處理得好好,當中大概一半連住肥膏,一半就淨係腸身,完全符合唔同人既喜好。💋厚切牛舌 & 雞肝牛舌肉燒得香口有彈性。雞肝則食得出係新鮮既,燒到剛剛好。💋自家製月見免治雞選用左夢王蛋做底,蛋黃超大同紅潤。將雞肉捧配合蛋汁同醬料黎食,口感好好,且富有鮮味,值得

💋嚴選季節特上六款刺身盛合

・腦天
・池魚
・海膽
・平政
・赤身

赤身非常厚切,魚味濃。

💋味噌煮豬腸

💋厚切牛舌 & 雞肝
牛舌肉燒得香口有彈性。雞肝則食得出係新鮮既,燒到剛剛好。

💋自家製月見免治雞
選用左夢王蛋做底,蛋黃超大同紅潤。將雞肉捧配合蛋汁同醬料黎食,口感好好,且富有鮮味,值得一試,佐酒一流。

💋松葉蟹肉釜飯
店家係我地面前蒸飯,睇住D蒸氣不停冒出,好有療癒感。店家係上檯後會即席將蟹肉同蔥花撈混,份量十足。加上配合底座餘溫,D飯會漸漸變得乾身同結焦,實在非常滿足。

#尖沙咀美食 #食在尖沙嘴#尖沙咀 #尖沙咀必食 #諾士佛台 #居酒屋 #香港居酒屋 #tstbar #winehk #hkwine #hkbar #hkchill #tst #hongkong #hongkong #food #hkfood #foodhk #hongkongtravel #foodiehk #hkfoodie
2023-06-05
木系裝修好有地道日式居酒屋氣氛 好適合同朋友聚會環境舒適多打卡位 貼滿貼紙見到菜單都好多款式選擇 可惜減肥中決定輕食過下癮就算~.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .🌟唐芋(日本蕃薯)$30 +銀杏$25微焦外皮配軟腍內身 燒過更加香口吸引 增添風味😋.🌟厚切牛舌芯 $62調味得宜 牛舌冇腥味好入味唔會難咬!.🌟日本長芋$58炸得香脆鬆軟唔油膩 total有5舊份量好良心重芋頭味之餘另類食法 值得一試❤️.📍居酒屋·姫🐾尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
木系裝修好有地道日式居酒屋氣氛 好適合同朋友聚會
環境舒適多打卡位 貼滿貼紙
見到菜單都好多款式選擇
可惜減肥中決定輕食過下癮就算~
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
🌟唐芋(日本蕃薯)$30 +銀杏$25
微焦外皮配軟腍內身 燒過更加香口吸引 增添風味😋
🌟厚切牛舌芯 $62
調味得宜 牛舌冇腥味好入味唔會難咬!
🌟日本長芋$58
炸得香脆鬆軟唔油膩 total有5舊份量好良心
重芋頭味之餘另類食法 值得一試❤️
📍居酒屋·姫
🐾尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下

2023-06-08 25 瀏覽
❤️隱世高質居酒居。姫今晚尖沙咀天文台圍覓食,即興好想食日本野,感受下日本氣氛😜 即時上網搵到呢間高質的日式居酒屋,食物都好多選擇👍有燒物小食,刺身,揚炸物,基本居酒屋既野食都有。加上店內裝潢好有日本氣息❣️😏真係無得飛都好似去左日本居酒屋咁 收工想同朋友吹水聚會,呢道是個唔錯既選擇😍😍今晚嗌左幾樣野食,雞頸好特別,超juicy 翡翠螺酱油煮,味道剛剛好,爽口得黎係彈口的,推薦👍🔆翡翠螺酱油煮$88🔆雞頸 $28🔆日本產雞翼$50總括:去居酒屋·姫真係好似去左日本旅行咁,店內環境舒適,推薦值得大家去。#尖沙咀覓食 #尖沙咀日式餐廳 #翡翠螺酱油煮 #雞頸 #hkfoodie #香港探店成日去開尖沙咀都諗唔到食乜嘢,今晚朋友介紹咗呢間新嘅高質日本居酒屋!
❤️隱世高質居酒居。姫

收工想同朋友吹水聚會,呢道是個唔錯既選擇😍😍

今晚嗌左幾樣野食,雞頸好特別,超juicy

翡翠螺酱油煮,味道剛剛好,爽口得黎係彈口的,推薦👍

🔆翡翠螺酱油煮$88
🔆雞頸 $28
🔆日本產雞翼$50

2023-06-08 43 瀏覽
今日同客人做完GEL甲有D肚仔餓於是在附近搵左間居酒屋食下小食先再返屋企位於尖沙咀天文台圍的居酒屋·姫門面好有地道日本FEEL餐牌上有好多款式眼花撩亂樣樣都好想食結果我就揀左翡翠螺酱油煮翡翠螺好新鮮好大隻而且食落質感仲好彈牙非常推薦大家一定要試黑豚蘆筍,煙肉茄子以及黑豚年糕黑豚肉燒到有點微焦顯得更有肉香包住蘆筍一起吃口感十足煙肉茄子口感香脆就算小孩子也一定會喜歡黑豚年糕黑豚肉及年糕一同燒熟外皮香脆裡面煙靱最後再來一客炸日本長芋炸得很香脆沾上沙律醬SO YUMMY想飲返兩杯同食串燒下次可以考慮一下這裡哦
今日同客人做完GEL甲

結果我就揀左翡翠螺酱油煮
翡翠螺好新鮮好大隻
而且食落質感仲好彈牙
非常推薦大家一定要試

黑豚蘆筍,煙肉茄子以及黑豚年糕
黑豚肉燒到有點微焦

SO YUMMY

想飲返兩杯同食串燒
下次可以考慮一下這裡哦
2023-06-07 24 瀏覽
味噌煮豬腸:這道菜的豬腸口感十分有嚼勁,味噌湯汁的味道濃郁鮮美。豬腸經過味噌的烹調,使得其味道更加豐富,且不會有腥味。整體而言,這道菜是一道口感豐富的熱菜,非常適合與米飯搭配食用。 自家制月見免治雞:這道菜的雞肉口感細嫩,搭配上月見蛋和綠色蔬菜,色彩繽紛,讓人食指大動。雞肉經過自家制的調味,味道香濃,且不會太咸或太甜。整體而言,這道菜是一道非常美味的主菜,十分適合當作晚餐的一道菜。 鱈場蟹伴海膽:這道菜的海鮮口感鮮美,伴上海膽更是讓味蕾大開。鱈場蟹的肉質鮮嫩,搭配上海膽的鮮甜味道,讓這道菜的口感更加豐富。整體而言,這道菜是一道非常精美的冷盤,十分適合當作開胃菜或下酒菜。 總的來說,這三道菜都有自己獨特的味道和特點,但我最喜歡的是味噌煮豬腸。如果你想品嘗美味的日式料理,這家餐廳是一個不容錯過的好選擇。