2023-05-10 24 瀏覽
📍 居酒屋·姫 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下尖沙咀天文台圍雖然跟地鐵站有一段距離,但意想不到這邊有如此高質的居酒屋,提供了燒物,刺身,炸物,樣樣有。合鴨煮,即是切成薄片的鴨肉,鴨胸部位但不會煮得過老。店家提供了柚子胡椒芥末,可以點在在鴨片上食用調味。鱈場蟹伴海膽,這道菜的呈現非常精美,鱈場蟹肉鮮嫩,海膽鮮美豐富,口感非常豐富。鱈場蟹和海膽的結合非常巧妙,讓人感受到兩種食材的完美融合。天婦羅虎蝦卷,非常酥脆,炸過後的虎蝦的肉質也非常鮮嫩多汁。我特別喜歡青瓜的口感,十分清爽,和天婦羅和虎蝦的口感形成了完美的對比。餐廳的服務也非常優秀,服務員非常熱情周到,讓人感受到了真正的用心。
📍 居酒屋·姫 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下

2023-05-10 24 瀏覽
這家日式居酒屋的菜色真是精彩紛呈,其中最值得推薦的菜品是「牛面頰有馬山椒煮」這道菜以精選的牛面頰為主料,加上有馬山椒的獨特風味,燉煮出來的口感非常滑嫩,讓人一口接一口的吃不停。而「鱈場蟹伴海膽」也是一道不容錯過的菜品,鱈場蟹的鮮美與海膽的鮮甜混合,讓人感受到豐富的層次感,而且賣相精緻,非常適合打卡分享。如果你想要嚐嚐簡單又美味的菜品,那麼「海鮮蒸蛋」絕對是一道好選擇,口感綿密,蛋香十足,蒸出的海鮮更是鮮嫩美味,讓人食指大動。整體來說,這家日式居酒屋的菜品都非常精緻,吃起來讓人感到非常的滿足和舒適,價格也算實惠,非常適合和朋友一起來品嚐。

• 鱈場蟹伴海膽
他們的套餐質素很不錯和價格成正比〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 會席料理 $688/人生蠔鮮美清甜 搭配岩水雲增添了脆爽口感帆立貝道明寺桜蒸 太吸引了非常鮮美 搭配道明寺粉的QQ口感和桜花的清香味道豐富 口感豐潤這兩種顏色不同的食材搭配在一起讓整體外觀更加美麗而且口感豐富 層次分明時令6款刺身 口感滑嫩每款刺身的味道和風味都各不相同這道菜是沒有款式可以選擇的全部都是廚師安排海老硯湯湯色清澈 口感鮮甜 帶有鮮美的海老香氣燒鰻魚肉質柔軟 帶有炭烤的香氣和醬汁的甜味柳西蘭羊鞍羊肉香氣濃郁口感柔軟 肉質鮮美松葉蟹三文魚籽釜飯米飯蒸煮入味 口感QQ 鮮美的蟹肉和三文魚籽增添了口感和風味另外還有甜品作結 很滿足呢推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

他們的套餐質素很不錯

口感QQ 鮮美的蟹肉和三文魚籽增添了口感和風味

另外還有甜品作結 很滿足呢
推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2023-05-04
10 分鐘 (堂食)
2023-05-05 47 瀏覽
今晚想食日本野💙喺諾士佛台同老公happy hour 完就沿住諾士佛台行返出去,行到出去喺對面馬路見到有間居酒屋就入去試試啦,去到我哋每人嗌咗一個8道菜嘅set🥢海老硯湯湯底不但鮮甜,材料新鮮完全飲得出蝦同蜆嘅鮮味原味道🥢柳西蘭羊鞍羊肉質鮮嫩,肥瘦適中,燒得啱啱好經過熟成處理後更加入味而且一啲都唔騷,如果你係羊肉控,咁就真係要試吓啦,🥢生蠔岩水雲日本生蠔嘅size都比較大而厚肉,淡淡海水味更加顯出生蠔鮮甜再配上配醋汁嘅水雲,好清爽好開胃🥢時令6款刺身赤座海老肉質特別爽口鮮甜,帆立貝鮮味加上三文魚子爽脆,口感一流,鮪腦天筋少脂肪多,口感軟滑😋縞鰺呢款深海池魚香濃得嚟又帶有微微嘅油脂,伊佐木油脂豐富而甘香,鰺個肉質緊實,帶有微微嘅膠質,食落咬勁十足👍🏻🥢燒鰻魚燒鰻魚配上味噌醬汁,燒烤至金黃色加上煙熏香味,鰻魚肉質鮮嫩,入口即化,帶有微甜嘅味道鰻魚香氣十足🥢帆立貝道明寺櫻蒸喺香港好少食到道明寺櫻蒸,糯米帶櫻花粉色口感煙韌夾住鮮味十足嘅帆立貝,味道同口感相當有層次🥢松葉蟹三文魚籽釜飯焗飯嘅時候加入松葉蟹同三文魚籽,煮到成熟嘅飯粒滲透咗蟹嘅鮮味同三文魚籽嘅爽脆,而且煲飯嘅鍋底都會有啲脆嘅焦米整體

🥢海老硯湯
湯底不但鮮甜,材料新鮮完全飲得出蝦同蜆嘅鮮味原味道

🥢柳西蘭羊鞍

🥢生蠔岩水雲

🥢時令6款刺身

🥢燒鰻魚

🥢帆立貝道明寺櫻蒸

🥢松葉蟹三文魚籽釜飯

整體嚟講,呢間日式餐廳真係係我嘅心水之選,價錢亦都算合理,值得推介俾大家一試!
🧡推薦指數:4.9/5🧡今日同朋友去左食呢間位於天文臺道既居酒屋主打高質既食品另外有$168 free flow清酒可以同朋友坐耐d慢慢飲🔸嚴選季節特上六款刺身盛合刺身全部都非常新鮮-螢光魷魚入口爆膏,味道濃郁肉質爽口而帶有少少海水味-池魚刺身經過廚師調味,唔需要沾鼓油,更加清新而食到池魚既魚味-葉血引出口較少,屬於高級魚類食材鮮血色既魚肉,入口肥美而濃郁口感較爽口彈牙-粒貝貝類中較鮮甜既一種不帶腥味味道同口感都有少少似象拔蚌-腦天肉吞拿魚稀少部位靠近吞拿魚頭頂既兩塊魚肉每條吞拿魚只有兩片,非常珍貴有赤身既濃郁肉味亦有拖羅既油香口感細膩-北海道海膽只有兩個字可以形容:鮮甜配紫菜食用🔸厚切牛舌芯口舌厚得黎易入口軟滑得黎彈口熟度剛剛好少少鹽同檸檬汁既調味恰到好處🔸雞肝香濃軟滑,同出面食到過熟既雞肝唔同香味同質感因師傅燒烤既技巧提升到極致🔸手挽塩白鰻燒棄用鰻魚汁而用少少鹽去調味更凸顯鰻魚獨特既口感同甜味🔸松葉蟹肉釜飯松葉蟹肉鮮甜用蟹湯煮出黎既非常清香少少飯焦既焦香亦為整個釜飯生色不少🔸牛面頰有馬山椒煮用山椒煮嘅牛面頰 牛面肉稔滑入味用豆腐墊底索晒所有汁同精華🔸穴子骨燒原來係星鰻骨 炸得好香脆

🧡推薦指數:4.9/5🧡

-螢光魷魚
入口爆膏,味道濃郁
肉質爽口而帶有少少海水味

-池魚刺身
經過廚師調味,唔需要沾鼓油,更加清新而食到池魚既魚味

-葉血引
出口較少,屬於高級魚類食材
鮮血色既魚肉,入口肥美而濃郁
口感較爽口彈牙

-粒貝
貝類中較鮮甜既一種
不帶腥味
味道同口感都有少少似象拔蚌

-腦天肉
吞拿魚稀少部位
靠近吞拿魚頭頂既兩塊魚肉
每條吞拿魚只有兩片,非常珍貴
有赤身既濃郁肉味亦有拖羅既油香

軟滑得黎彈口
熟度剛剛好
少少鹽同檸檬汁既調味恰到好處

🔸雞肝
香濃軟滑,同出面食到過熟既雞肝唔同
香味同質感因師傅燒烤既技巧提升到極致

用豆腐墊底索晒所有汁同精華

🔸穴子骨燒
原來係星鰻骨 炸得好香脆 鹹鹹地配清酒一流 好正嘅佐酒小食

🍀總結
老闆超好客,最後重送左甜品比我地試🫶🏻食物質素好高 餐廳環境好舒服 推介!
2023-04-19 323 瀏覽
我又再來吃這居酒屋,食物質素高,店舖環境舒適,所以我極力推介。今次來又有驚喜,因為多了很多新食物款式。餐廳打卡位置多,房內有很多卡通模型,牆壁設計有格調。我吃得很飽足:嚴選季節特上刺身盛合:賣相擺盤美,刺身新鮮,包括尾長鯛、島池魚、深海池魚、粒貝、北海道海膽、新鮮拖羅。新鮮拖羅厚身,色澤佳,魚肉鮮甜。尾長鯛質感爽口,沾醬油調味令味道更濃厚。島池魚的脂肪比例適中,沒有腥味,魚片透明色澤明亮,質感爽口。雞泡魚肝口感很煙韌,很喜歡這甜味,份量很充足,外皮煎得很香。另外,厚切牛舌芯是必吃,雖然厚身,但不會過韌,非常爽口彈牙。串燒款式選擇多,我選了雞肝和雞蠔,因為這兩種食材很罕有。雞肝口感非常軟,味道濃郁,質地軟身,入口即溶。松葉蟹肉飯:蒸焗效果很好,熱哄哄材料豐富的飯香撲鼻。蟹肉香嫩,把蟹肉、葱和飯搞拌混合在一起吃,齒夾留香,飯的焦香更添口感。味噌煮豬腸:小時候我非常喜歡食豬腸,但配搭味噌鮮味煮豬腸,就是第一次吃,一試難忘!材料很豐富,有爽嫩入味的豬腸,還有木薯糕、紅蘿蔔和白蘿蔔。最後我吃了芝麻味雪糕,為這餐畫上完美句號。

我吃得很飽足:

• 嚴選季節八款刺身盛合
2023-04-18 55 瀏覽
今晚同友人慶祝生日,友人表示想試呢間餐廳好耐,今次決定完全佢既心願。居酒屋既好處就係可以CHILL住慢慢食,每款野食既份量適中, 就算兩個人食都可以食到多d款式既食物。原隻帆立貝海膽鱘魚子帆立貝同海膽好鮮甜,鱘魚子既鹹鮮味令到個帆立貝鮮上加鮮。松葉蟹肉釜飯滿滿既蟹肉,釜飯吸收哂蟹肉既精華,飯香熱暖,特別鮮味。北海道海膽 海膽入口即溶,超級鮮甜。松葉蟹乸蟹好大隻,蟹膏味好香濃,蟹肉鮮甜得黎仲好JUICY。整體黎講,呢一餐好滿意,食物環境同服務都好高水準!

原隻帆立貝海膽鱘魚子
帆立貝同海膽好鮮甜,鱘魚子既鹹鮮味令到個帆立貝鮮上加鮮。

松葉蟹肉釜飯
滿滿既蟹肉,釜飯吸收哂蟹肉既精華,飯香熱暖,特別鮮味。

北海道海膽
海膽入口即溶,超級鮮甜。

松葉蟹乸
蟹好大隻,蟹膏味好香濃,蟹肉鮮甜得黎仲好JUICY。

整體黎講,呢一餐好滿意,食物環境同服務都好高水準!
2023-04-14 56 瀏覽
呢日純粹黎幫手接小侄女放學同埋親戚幾位行經就坐低食飯- 味噌煮豬腸 $98日本凍蕃茄 $58 三色冷豆腐 $88嚴選季節特上六款刺身盛合 $558大家都唔係好肚餓,主要趁機聚下交換下之前旅行手信咁其中一個本身好愛食豬大腸😂郁係佢話要點既 我地都覺得唔錯好入味雖然無佢咁愛啦 佢仲專登外賣夜晚宵夜-凍蕃茄同豆腐都用料幾新鮮的又唔會雪得過硬以前係其他地方食係直頭成舊有冰😂😂用既豆腐豆味都濃香-刺身海膽無咩好講海膽幾甜既其他刺身口感都唔錯
呢日純粹黎幫手接小侄女放學
同埋親戚幾位行經就坐低食飯

味噌煮豬腸 $98

日本凍蕃茄 $58 三色冷豆腐 $88

嚴選季節特上六款刺身盛合 $558

大家都唔係好肚餓,主要趁機聚下
交換下之前旅行手信咁
其他刺身口感都唔錯
  • 穴子骨燒
  • 嚴選季節八款刺身盛合
2023-04-14 38 瀏覽
天文台圍轉角有間好有feel嘅日式居酒屋!呢到門口裝修已經好有心思,未入門口已經打左卡先。入到去更加有兒時回憶,因為天花板好多手接嘅接紙鶴,我好鐘意,另外一邊就好多figures,相信好多男仔都想要,再下面有好多瓶自製梅酒!!!好想試!今日來慶祝,所以叫嘅野都比較特別。首先有合鴨煮,其實就係豉油煮鴨肉。齋睇相已經知道有幾嫩滑,呢隻粉紅色見到都開心!雖然用豉油煮,但唔會過分鹹。$98有呢個質素絕對超值。釜飯我之前冇試過,今次叫左海膽三文魚籽釜飯 $476,我覺得幾特別,類似香港人嘅煲仔飯咁樣,但係好有日式風格,味道雖然清淡但有鮮味,好清新。三文魚籽同海膽都係我最鍾意食嘅兩樣魚生,兩樣都十分之新鮮!最後要左個北海道產活毛蟹。雖然價錢貴,但慶祝嘛,就食豪d, 結果有驚喜!$800比得值得,拆好肉,蟹味夠濃!

2023-04-14 35 瀏覽
尖沙咀天文台圍,原來呢度都有啲咁高質嘅日本菜,值得介紹下😋又有燒物,魚生刺身,炸物,串燒……真係幾多選擇。北海道產活毛蟹好似去咗大阪蟹道樂,一蟹多食,師傅整咗蟹柳同埋蟹肉碎,點埋啲蟹膏一齊食,鮮甜到極。竜田炸雞雖然佢係炸,但係一油膩同埋熱氣嘅感覺都冇,雞肉仲保持到鮮嫩有雞汁,唔錯唔錯。愛智產活白象拔蚌刺身好少食日式象拔蚌刺身,超級爽甜,佢將唔同部位嘅象拔蚌,切成唔同嘅形狀,令到我哋有不同嘅咬口。擺得又靚,又可以影吓相。

北海道產活毛蟹

竜田炸雞

愛智產活白象拔蚌刺身

2023-04-13 33 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑居酒屋「姫」好有日本風味,裝修簡潔而有特色。坐位舒適,氣氛輕鬆,好啱嚟同朋友聚一聚。✅北海道栗蟹:栗蟹肉質豐滿,味道鮮美。啖啖蟹肉,甜度啱啱好,食落去絕對係一大享受。✅唐芋(日本蕃薯):唐芋口感軟綿,甜味濃郁。外皮煎得金黃香脆,整體味道真係好滿意。✅長崎產鰺:呢個係隱藏料理嚟㗎!鰺魚肉質細緻,鮮味爆棚。手釣嘅技巧保留住魚嘅口感,搭配清新嘅薄鹽醬汁,真係好惹味。
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

2023-04-05 62 瀏覽
諗住零負評就嚟試下,6:20pm左右到,成間餐廳仲有好多吉位,但我地被安排坐起廁所隔離嘅座位,我地見隔離有位就調咗位。點知waitress 走埋嚟就話張檯比人book咗,我地就話唔想坐廁所隔離,佢粒聲唔出就走咗去同另一位同事講,應該喺要重新安排位置。之後佢返嚟斟茶比我地,我地好客氣話,其實我地可以坐其他位,唔坐廁所隔離就得。佢就好黑面咁話我地可以繼續坐。點知一陣間另一個waitress行埋嚟話,下次要唔坐廁所隔離就要事前講定…喂!姐姐,我地第一次嚟,點知呢度嘅座位喺點?佢冇回應就咁黑面走開…於是我同老公一肚氣,唔order就起身走人!

於是我同老公一肚氣,唔order就起身走人!
2023-03-22 82 瀏覽
喺諾士佛臺附近原來有間幾有特色嘅日本居酒屋小店 。淺木色嘅裝修,日色嘅佈置,充滿日本風 。十勝豆紙鰻魚芝士卷豆紙有點似腐皮其實沒有什麼味道但口感煙韌,夾著濃味的鰻魚和中間的芝士後, 味道和口感頓然不同 。厚燒玉子壽司 $22嘩!好厚身,滿足哂玉子控的我。味道香甜,口感軟滑,蛋味濃郁,相信是用上日本日本產的雞蛋。心,肝,雞頸肉,雞皮,雞翼雞翼串燒賣相很好,外層燒得乾身和脆口,內層高溫下層雞肉味特濃。雞頸肉串燒,以新鮮雞的雞頸拆肉製成,肉質細緻又彈牙。雞皮串燒勁脆口好香
喺諾士佛臺附近原來有間幾有特色嘅日本居酒屋小店 。
淺木色嘅裝修,日色嘅佈置,充滿日本風 。

十勝豆紙鰻魚芝士卷

豆紙有點似腐皮其實沒有什麼味道但

厚燒玉子壽司 $22
嘩!好厚身,滿足哂玉子控的我。
味道香甜,口感軟滑,蛋味濃郁,相信是用上日本日本產的雞蛋。

心,肝,雞頸肉,雞皮,雞翼

雞翼串燒賣相很好,外層燒得乾身和脆口,
內層高溫下層雞肉味特濃。

雞頸肉串燒,以新鮮雞的雞頸拆肉製成,肉質細緻又彈牙。

雞皮串燒勁脆口好香

上流和風之《居酒屋·姫》今晚同朋友食生日飯,所以我地揀左《姫》,餐廳裝修令人舒服,好岩三五知己邊食野邊吹水,沖繩腐乳蘆筍文甲魷魚燒 $98:腐乳口感像海膽,香濃豆腐乳鮮味,令人回味無窮,蘆筍幾健康爽口,文甲魷魚口感清新爽韌,唔黏牙,細嚼後變鮮味突出,海老天婦羅 $138:肉質口感爽彈,鮮味濃郁,脈薄外層鎖住鮮蝦肉汁同香味,十分好味,入口「卡吃」既聲響,層次口感令人難忘,金平牛蒡豚肉樸葉味噌燒 $78:牛蒡纖維含量高,營養成分也很豐富,牛蒡口感爽脆,很容易入口,朴葉味噌燒係高山著名的名物鄉土料理,味道濃甜既朴葉味噌同豚肉十分夾,野食質素好食,服務都好好,其實香港有好多高質既居酒屋,《居酒屋·姫》就係其中之一。
上流和風之《居酒屋·姫》

2023-03-20
2023-03-22 69 瀏覽
居酒屋·姫 HIME IZAKAYA係尖沙咀搵到間日式居酒屋,估唔到性價比好高! 煙肉茄子卷 $35茄子外層用金黃色的煙肉脆皮包著一齊食,口感好豐富。黑豚腩牛蒡卷 $38豚腩肉燒到好脆,連埋牛蒡一齊食好正!塩燒黑豚腩$40 黑豚肉好嫩滑,簡簡單單鹽燒就已經好好味炸野菜餅 $78 雜菜餅入面好多款唔同蔬菜,好足料關東煮$68關東煮好豐富有大根,原隻雞蛋,蒟蒻等,好足料金平牛蒡豚肉樸葉味噌燒 $78同樣地用左牛蒡,但今次味噌燒,豚肉第二種食法都好入味!
居酒屋·姫 HIME IZAKAYA

係尖沙咀搵到間日式居酒屋,估唔到性價比好高!

煙肉茄子卷 $35

茄子外層用金黃色的煙肉脆皮包著一齊食,口感好豐富。

黑豚腩牛蒡卷 $38

豚腩肉燒到好脆,連埋牛蒡一齊食好正!

塩燒黑豚腩$40

黑豚肉好嫩滑,簡簡單單鹽燒就已經好好味

炸野菜餅 $78

雜菜餅入面好多款唔同蔬菜,好足料

關東煮$68

關東煮好豐富有大根,原隻雞蛋,蒟蒻等,好足料

金平牛蒡豚肉樸葉味噌燒 $78

同樣地用左牛蒡,但今次味噌燒,豚肉第二種食法都好入味!