講唔停一直都覺得馬鞍山係美食沙漠🥲 除咗花華之外真係唔覺得有啲咩餐廳係特別高質 冇諗過近排又會搵到間幾唔錯嘅🥰✔️Royal 玉子燒(4件) $32之前聽過有人話如果一間日本餐廳整玉子燒整得好食其他嘢都會好食🤔 呢度嘅玉子燒真心推薦 玉子好滑好嫩 甜味好出 講唔停同朋友都好鍾意❤️✔️炸軟殻蟹反卷 $128軟殻蟹十分大隻🦀 影咗一陣相仲係keep住脆 加埋面頭嘅蟹子 口感好豐富😚 另外幾欣賞佢嘅沙律醬唔會太多 唔會蓋過軟殻蟹嘅味✔️特選刺身丼 $298好高質‼️ 睇相就知個拖羅有幾肥美 油脂十足😍仲要係超級無敵厚切 個丼仲有甜蝦帆立貝同縞鰺 雖然價錢少貴 但個質素真係冇得比👅 ✔️壽司—「梅」12件 $338呢個拼盤包咗墨魚、牡丹蝦、帆立貝、松葉蟹爪、加拿大海膽、大拖羅、中拖羅、玉子燒 同埋冇咁常見嘅平目魚、真鯛同縞鰺🐟 想講幾乎每款都十分之新鮮🤩 當中個拖羅繼續係MVP 唔腥又冇斤 牡丹蝦同帆立貝都厚肉鮮甜 唯獨覺得海膽嗰日質素麻麻🥺✔️燒A4和牛 $free而家晚市8pm之後消費滿$800會送200g 雖然佢未至於話會入口即溶 不過肉味濃👍🏻仲要係免費送 冇嘢好挑剔~整體來講 講唔停覺得呢間

✔️Royal 玉子燒(4件) $32

✔️炸軟殻蟹反卷 $128

✔️特選刺身丼 $298

✔️壽司—「梅」12件 $338

✔️燒A4和牛 $free

整體來講 講唔停覺得呢間日本餐廳真心幾高質 必定要試佢嘅拖羅同玉子燒❤️
有時家庭、朋友聚會,約咗一玩人入馬鞍山,晚餐想大家一齊食餐好啲嘅飯,之前一定係出返沙田區或者又一城。但呢一、兩年馬鞍山相繼開咗一啲有質素嘅餐廳,除咗之前we go mall開嘅粵菜-名都,最近响馬鞍山中心亦都開多咗間日本菜-山海。餐廳環境裝修以木為主,幾舒適,除咗基本刺身壽司之外,仲有其他串燒、熟食,而且清酒選擇幾多,價錢亦都合理。是晚叫咗壽司,手卷,池魚刺身,串燒,汁煮牛柳粒,全部合格,但最令人驚喜嘅係佢哋嘅蟹粥,煮到好綿,蟹味好出,極力推介。
  • 極上蟹粥
2021-10-18 182 瀏覽
今日和太太往馬鞍山山海食日本菜, 我們點了枝豆, 本鮪大拖羅壽司、特盛豚肉生薑燒飯、特盛燒牛肉飯、天婦羅珍寶虎蝦卷、燒油甘魚骹和燒雞皮串。枝豆食落新鮮爽口, 燒雞皮串燒得惹味彈牙, 佐酒一流;本鮪大拖羅壽司食落新鮮有油花, 飯粒軟綿, 口感豐富;特盛豚肉生薑燒飯豚肉食落爽口, 洋蔥和生薑食落美味, 配上特製醬汁和蔥花, 食落口感層次豐富;特盛燒牛肉飯份量十足, 燒牛肉肉味香濃, 食落有油花和層次, 口感滿足;天婦羅珍寶虎蝦卷賣相吸引, 天婦羅珍寶虎蝦炸得金黃香脆彈牙, 虎蝦大大件,食落惹味十足, 配上惹味沙律醬, 食落豐富美味;最後燒油甘魚骹肉質鮮甜味美, 油甘魚燒得金黃, 食落啖啖肉, 配上特製醬油和羅白蓉, 提昇油甘魚骹口感。餐廳食物美味, 材料新鮮, 座位闊落舒適, 食了一頓高質日本料理。
燒油甘魚骹
2021-10-16
用餐優惠
優惠券
2021-10-13 215 瀏覽
馬鞍山要搵間呢啲嘅食肆(日式料理)唔多選擇(平日午餐時段去食不用排隊)各員工有善服務禮貌非常一埋枱就有介紹有啲咩食👍時不時替客人加熱茶諗住新開張要食午餐(入去見到餐牌有午餐定食)但最後叫咗散叫(個人唔食生嘢刺身)一見到獨立餐牌有魚湯烏冬我立即叫咗一碗食(我連D魚湯都飲埋)叫咗幾件熟食壽司(鰻魚壽司玉子燒蟹肉軍艦)另外同事叫咗碗豚肉飯🤭🤭(啲豚肉好軟同埋好多(有啲燒汁加埋洋蔥🧅拌飯🤣🤣佢食到攬住個肚走)
馬鞍山要搵間呢啲嘅食肆(日式料理)
唔多選擇(平日午餐時段去食不用
2021-08-03
10 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉軍艦
  • 魚湯烏冬🍜鰻魚壽司🍣熱食玉子燒🧈
三人行到山海食晚餐. 預早訂了位, 所以不用等. 點了刺身拼盤,壽司拼盤, 串燒牛舌等等. 刺身新鮮, 伴碟的海藻超級好吃, 但唯一是海膽有點苦味. 厚燒牛舌好好味, 有咬口. 雞肉串用日本雞肉, 好味.  加上服務好. 值得去品嚐.
刺身拼盤
壽司拼盤
2021-09-25
刺身拼盤
壽司拼盤
2021-10-02 214 瀏覽
今次係第二次試山海,作為get fresh 的忠實粉絲一定要黎山海試吓,上次食午餐無串燒食,仲要無晒魚湯烏冬,所以今次好醒目甘訂左台同埋留定魚湯烏冬,本身以為可以一人一碗,點知原來限左只可以一台一碗,不過都總算試到,了個心願,最先黎的係刺身沙律,沙律菜好新鮮,仲有唔少三文魚同吞拿魚刺身,醬汁酸酸地好開胃。之後黎左我最愛的吞拿魚5件壽司set,吞拿魚腩入口即溶化好好食😋陸陸續續串燒開始上,最先黎係免治雞肉串,仲背蛋皇可以點,好好味,之後到京蔥雞肉,都好嫩滑呀雞肉,仲有田樂茄子,我最鍾意係作個燒蕃薯🍠薄切燒得樂香仲有律油味,食完串燒都勁飽,仲有傳說中的魚湯烏冬,個湯好濃,好味道,好後悔仲叫左個豚肉飯🤪飽到癲左,個豚肉飯都幾好味😋
刺身沙律
雞翼雞軟骨串燒
平目魚背雞泡魚乾
魚湯烏冬
2021-10-01 203 瀏覽
終於試左馬鞍山山海~多謝職員嘅推薦,完全唔洗睇Menu最鍾意❤️:厚切平木魚背壽司,唔洗點任何調味,都已經好好味,經輕輕炙燒過的平目魚背,油份豐盈,肉質軟滑。火炙帶子壽司,厚身帶子肉質爽甜同壽司飯好夾,一啖咬落去,充滿幸福感。雞軟骨串,配一隻雞蛋,沾上蛋漿令到雞肉更加滑。豚肉露筍卷,燒過嘅豚肉十分香口夾埋爽脆juicy,配埋生啤,好正。池魚刺身,肉質爽口緊實,一份刺身有薄切同火炙 過嘅刺身,一次滿足兩個願望。一般般:大拖羅壽司,今次有少少失色,三件壽司有兩件有渣。玉子燒,夠熱,但有少少老。燒魷魚🦑:不過不失總結:食過幾次屯門山海,感覺屯門山海嘅食物質素穩定D,有多D壽司同刺身選擇。馬鞍山山海就有串燒配生啤。希望日後馬鞍山山海可以越做越好。
終於試左馬鞍山山海~
多謝職員嘅推薦,完全唔洗睇Menu

最鍾意❤️:
雞軟骨串,配一隻雞蛋,沾上蛋漿令到雞肉更加滑。
一般般:
大拖羅壽司,今次有少少失色,三件壽司有兩件有渣。
玉子燒,夠熱,但有少少老。
燒魷魚🦑:不過不失
總結:
食過幾次屯門山海,感覺屯門山海嘅食物質素穩定D,有多D壽司刺身選擇。馬鞍山山海就有串燒配生啤。希望日後馬鞍山山海可以越做越好。
豚肉露筍卷
池魚刺身
2021-09-30
豚肉露筍卷
池魚刺身
  • 火炙厚切平目魚背
2021-10-01 119 瀏覽
馬鞍山近日有新的日本料理店開業,於是同家人去試吓啦!點知刺身唔夠涷,串燒唔夠熱。沙律、蒸蛋和燒油金魚鮫嘗算過得去。食物質素一般,一家人失望而回,唔去也冇乜損失嘅
Book了晚市6點,早5分鐘到達已見門外有大批訂了枱的客人在等候入座,我們一行三人被安排坐bar枱,隔著玻璃遠遠可看到師傅在燒串燒。甫坐下就即刻點重點推介的鮮魚湯烏冬、串燒及其他食物。鮮魚湯烏冬 - 奶白色的魚湯味道濃郁,炸魚上枱時仍然脆口,烏冬質感也很煙韌彈牙,從粗幼不一覺得是人手製作的。極上蟹粥 - 粥底不是很綿,蟹味適中,不過不失。厚燒牛脷 - 肉厚、好juicy,調味適中,燒得剛好唔會韌,美味!免治雞肉串 - 附上一個日本雞蛋黃,原來沾上蛋漿食令到雞肉更滑,不錯!雞皮串 - 薄薄的雞皮燒得非常脆口,鹹味適中,唔錯。手羽 - 味道適中,不過不失,如果雞皮再燒得脆些會更好。雞胸軟骨 - 椒鹽重手左些,稍鹹。"竹"壽司拼盤及三文魚腩壽司 - 刺身非常新鮮,當中火灸平目魚背油脂豐富入口即溶,好香好味。特盛燒牛肉丼 - 有驚喜,牛肉味濃郁且好多又大片,不是其他食店供應的肥牛。生啤 - 有兩款選擇,選了Sapporo,送串燒一流!總結:食物質數整體不錯,還有幾款串燒下次都想試。另外服務態度好好,侍應有禮殷勤,地方清潔舒適。
極上蟹粥 - 粥底不是很綿,蟹味適中,不過不失。
雞皮串 - 薄薄的雞皮燒得非常脆口,鹹味適中,唔錯。
手羽 - 味道適中,不過不失,如果雞皮再燒得脆些會更好。
雞胸軟骨 - 椒鹽重手左些,稍鹹。
"竹"壽司拼盤及三文魚腩
生啤 - 有兩款選擇,選了Sapporo,送串燒一流!

鮮魚湯烏冬
三文魚腩
特盛燒牛肉丼
生啤
2021-09-19
2 分鐘 (堂食)
鮮魚湯烏冬
三文魚腩
特盛燒牛肉丼
生啤
2021-09-20 197 瀏覽
首先記得訂位😂眼見好多人無訂位,全店滿座已訂,我哋係星期日晚上一家四口到馬鞍山 山海晚餐,埋單 $12xx , 座位寬闊舒適 , 裝修雅致日式風格,山海 賣點係雞各部份嘅串燒 😅 ,我覺得一般唔食無損失🤦🏻‍♀️ ,另外我哋都有叫其他嘅串燒,不過都係無特別,下次我哋唔會再叫串燒囉🤣,反而覺得 壽司、刺身、鰻魚 ,仲好食好多高質素😂,刺身鮮甜肥美有回甘 👍🏻 ,鰻魚厚切很肥美味道都好好。我哋下次都會再去食👍🏻
埋單 $12xx , 座位寬闊舒適 , 裝修雅致日式風格,山海 賣點係雞各部份嘅串燒 😅 ,我覺得一般唔食無損失🤦🏻‍♀️ ,另外我哋都有叫其他嘅串燒,不過都係無特別,下次我哋唔會再叫串燒囉🤣,反而覺得 壽司刺身、鰻魚 ,仲好食好多高質素😂,刺身鮮甜肥美有回甘 👍🏻 ,鰻魚厚切很肥美味道都好好。我哋下次都會再去食👍🏻
2021-09-19
慶祝紀念
生日
2021-08-26 467 瀏覽
Excellent service, beautiful decor, and the food is absolutely spectacular. Went for a fun date night, and will definitely go back many more times! We shared some salmon sashimi, edemame, an amazing platter of tuna sushi and some lamb chops. Everything was fresh and delicious! 😋
2021-08-22
新店開業 來試下睇到f⋯有好多唔好嘅評論 有點猶豫 ,最後都係想試下新嘢首先覺得服務好熱情⋯兩個人3份壽司 一人兩串串燒 扶牆而出⋯共計690拖羅5件 $188其中有一件大拖,一件火炙中拖 一件軍艦 兩件一般(不過冇筋),大拖食落去真係好滿足三文魚🍣鍾意火炙魚腩 好肥美 其他幾件都中規中矩 切的唔算薄$108呢個價錢都算抵食牛俐厚切 好肥美 燒的好食 推介!雞肉丸 味道好淡 唔夠juicy 唔好食!大家避雷下次應該會試下lunch
新店開業 來試下
睇到f⋯有好多唔好嘅評論 有點猶豫 ,最後都係想試下新嘢
首先覺得服務好熱情⋯
兩個人3份壽司 一人兩串串燒 扶牆而出⋯共計690

拖羅5件 $188
三文魚🍣
三文魚壽司

牛俐厚切
好肥美 燒的好食 推介!
牛俐

雞肉丸
味道好淡 唔夠juicy 唔好食!大家避雷
雞肉丸

下次應該會試下lunch
2021-08-06
三文魚壽司
牛俐
餐牌上嘅價錢,同埋單不一樣, 完全係一間 搵笨, 老闆態度囂張!餐廳經理話沒有時間更換餐牌的價錢 , 就算沒有時間更改,你都要落單嘅時候,通知客人, 冇理由要客人埋單先至話,更新咗價錢,真係口同鼻拗! 完全有老屈的感觉材料不新鮮 ,價錢非常貴, 中伏 勸籲大家,不要去嘗試!
材料不新鮮 ,價錢非常貴, 中伏
勸籲大家,不要去嘗試!

2021-07-29
10 分鐘 (堂食)