2019-06-20 87 瀏覽
朋友介紹這間位於元朗錦田高埔村的鐵板燒很好味,今天放假就走去覓食。這裡的環境很優美,田園味濃郁,休休閒閒地散散步到這裡,真是十分享受。培養了愉快的心情進餐。😍餐廳座位不多,好彩我們有訂位,入到去廚師已經在等我們、侍應愉快有禮貌又招呼周到。給我們的印象很好。長吧枱的座位10分舒適,我們可以看見廚師為我們預備食品的鐡板。優休閒閒享受今晚啲鐵板燒。特上活伊勢海老鐵板燒二人份$1980。前菜:溫室野菜沙律,夠新鮮、又爽脆。小龍蝦🦞味道香濃。活伊勢海老,探用了南中國海的蛛龍,比較澳洲的龍蝦尺寸細少,不過龍蝦味道鮮甜,肉質鮮嫩,廚師將龍蝦頭的膏都混合龍蝦肉,味道層次更加豐富。北海道帆立貝,肉質鮮嫩,加上三文魚子的鮮味,就更加鮮美。白甘鯛伴上黑松露枝豆薯蓉汁,白甘鯛的肉厚,而魚味不算很濃。魚鱗經炸過,連魚肉一起吃又是另一種滋味。日本響螺,香脆鮮味,爽口彈牙,每一口都有著海洋的感覺。青檸啫喱是轉埸的一道小食,可以令味覺重新出發。A5鹿兒島野崎和牛厚燒,脂肪分佈均勻的和牛,經過輕煎之後,外脆內軟,肉汁豐富,吃兩、叄件已經很滿足了。廚師用餘下的和牛油來炒飯,每粒飯都沾滿了牛油和香味,簡簡單單的做法,已經令

特上活伊勢海老鐵板燒二人份$1980。

前菜:溫室野菜沙律,夠新鮮、又爽脆。小龍蝦🦞味道香濃。

北海道帆立貝,肉質鮮嫩,加上三文魚子的鮮味,就更加鮮美。

日本響螺,香脆鮮味,爽口彈牙,每一口都有著海洋的感覺。

青檸啫喱是轉埸的一道小食,可以令味覺重新出發。

廚師用餘下的和牛油來炒飯,每粒飯都沾滿了牛油和香味,簡簡單單的做法,已經令人回味無窮。

炒椰菜,吃些蔬菜🥬感覺健康又平衡。

鯛魚湯,味道鮮甜,喝得出是用鮮魚煲成。

甜品要了豆腐雪糕,豆腐味十足,是我最愛的雪糕。
為慶祝美女朋友生日,不惜捐窿捐啦找高質的餐廳同朋友食,今次發掘到元朗原來有個隱世的地方 — 天空之城,可能對於九龍既朋友仔(包括我)比較遠,但是原來又沒想像中那麼遠,我和朋友是坐港鐵🚇到美孚轉乘西鐵線,搭兩個站話咁快到錦上路站,C出口一出直走就見到一排巴士站,找64K/77K/54站牌就可以啦,注意⚠️別排錯方向的車,要往元朗西方向的巴士🚌才對哦!📍地址: 元朗錦田高埔村108號地下🚖路線教學:1. 鐵路: 港鐵錦上路站C出口出-> 轉搭巴士(64K/ 77K/ 54)-> 高埔村下車(8分鐘到達)2. 巴士: 搭巴士到大欖隧道-> 轉搭68E-> 5分鐘到達3. 的士/ Uber/ 私家車📞電話: 28828962 💰Visa/Master/Cash✅(有加一)—特上活鮑魚鐵板燒二人前 (HKD$ 1980)—《前菜》溫室野菜沙律+日本生粟米,日本生粟米都係第一次食,超甜超多汁,沙律好清新《澳洲活鮑魚450g》首先鮑魚真的大得超級誇張,幾乎大過我整隻手掌,未烹調前師傅會將海鮮食材放於我們前面,見住隻鮑魚不停地轉動超新鮮,師傅說會分開鮑魚邊同鮑魚中間切片烹

📍地址: 元朗錦田高埔村108號地下

《前菜》

海鮮
澳洲活鮑魚450g

《澳洲活鮑魚450g》
首先鮑魚真的大得超級誇張,幾乎大過我整隻手掌,未烹調前師傅會將海鮮食材放於我們前面,見住隻鮑魚不停地轉動超新鮮,師傅說會分開鮑魚邊同鮑魚中間切片烹調,師傅仲好熱心提我地唔好掛住影相啦哈哈,鮑魚要趁熱食,凍左就會韌啦。鮑魚片,咁薄全靠師傅刀功,簡單加上少許鹽調味,控制燒既時間岩岩好,無令鮑魚過熟;另外較厚的鮑魚邊切粒用左牛油炒,再配上一個鮑魚肝醬,出奇地好似蟹膏般的味道,又另一種味蕾的衝擊!

《北海道帆立貝》
香煎帆立貝真的很厚肉同大粒,師傅用帆立貝的殻盛載著煮熱左的海帶高湯,帆立貝上面再加上自家醃製的三文魚籽,沒有腥的味道,整個擺盤都好精緻,真的不捨得食😆

《白甘鯛》
連魚鱗一起食,超脆脆的口感,魚肉亦非常嫩滑,形成一種好強烈嘅對比,配上黑松露枝豆汁,大愛黑松露,它的味道可令整道菜式昇華

鵝肝多士

《法國鵝肝》
大愛鵝肝 !可能有些朋友會感得好膩,師傅也準備左印有釜字的麵包墊底,可同鵝肝一齊食,中和鵝肝的膩~好好食!

焦糖多士

《焦糖多士&青檸啫喱》
另外師傅也加插了我們套單裡沒有的焦糖多士,多士煎到金黃色,香香脆脆,有少少似平常燒烤整的蜜糖面包,但這個再脆一點;食完多士再遞上一小碟的青檸啫喱,原來作用是幫你中和口腔味蕾去迎接下一道菜。

A5鹿兒島野崎和牛薄燒

《A5鹿兒島野崎和牛薄燒》
接下來也到我們最期待的A5和牛,有厚燒或薄燒選擇,我們選了薄燒,仲有問我們要幾成熟,一致認為五成好了,師傅手勢好純熟,很快放上和牛在鐵板上燒,加上炸蒜片和蔥,翻一翻就放到我們面前,和牛脂肪好均勻,肉汁好豐富,咬下去油份滲出,也是不用沾什麼調味已經好有味。

炒飯&鯛魚湯

《櫻花蝦炒飯&鯛魚湯》
食到接近尾聲,其實我同朋友都已經很飽了,師傅都問我地仲食唔食得落🤣,我地已經叫師傅少飯就Ok了,炒飯炒得乾身及粒粒分明,好彩都清得哂。鯛魚湯超級濃濃的奶白色同好creamy,飲落去令成個人都好暖好正,湯入裡有少許豆腐粒、菇粒,聽師傅講係用左幾十斤的原條魚熬製而成的,難怪一碗好味既湯的背後係花左師傅好多心機同時間。

《炒野菜》
最後一道其實是炒芽菜,忘記了拍照,可能你會話炒芽菜咁單調??錯了,芽菜都炒得好好食,好爽的,加上少許岩鹽黑椒碎,也可以中和前面幾道的肉!已經好圓滿了~

甜品
選了綠茶和豆腐口味的雪糕🍦

👨‍🍳服務
廚師在燒好每一道菜式都會好貼心地提醒小心熱,個人覺得每個菜式都好夠味,毋須再沾調味已經超級棒,師傅又會同d客人講下點烹調,見旁邊的客人不知是不是熟客,見他們的師傅會烹調餐單而外的菜式嘗嘗,我們都好想成為這家鐵板燒的熟客,就算多遠,再來食多幾次都是非常願意的😊
前菜
  • 鯛魚湯
  • A5鹿兒島野崎和牛
  • 澳洲活鮑魚
2019-06-18 2156 瀏覽
我常常思考一個問題,就是對於一個饕客會有甚麼難題?是山長水遠、食物價錢、服務質素、環境裝修或是美食的味道。今晚便決定山長水遠去到位於元朗高埔村的「崟」,享受一頓美味的鐵板燒。特上活伊勢海老鐵板燒二人前$1980:前菜:溫室野菜沙律及龍蝦仔,溫室野菜沙律配上胡麻醬是最適合我的前菜,龍蝦仔是涷食的,味道鮮美,蝦頭還有蝦糕,甘香甜味。活伊勢海老,活生生的龍蝦,用牛油、清酒和龍蝦頭的糕炒香,已經是最美味的,再加上蝦肉爽口彈牙,簡直是好味到一個點。北海道帆立貝,廚師煎的時間剛好,沒有過靱的口感,加上是新鮮貨色,自然滋味無窮。白甘鯛,外皮先炸過,令到帶有魚鱗的白甘鯛,連魚鱗都可以吃,再配合黑松露枝豆薯蓉汁,啖啖都是魚肉味。日本響螺,起肉,快炒,很快便吃到爽脆香口的響螺片。青檸啫喱酸酸甜甜,是給我們清清味蕾的。A5鹿兒島野崎和牛厚燒,脂肪成雲石紋的和牛,肉質軟腍,入口溶化,不愧是頂級和牛。炒飯:用了櫻花蝦乾炒成,香味四溢,加上珍珠米是我的最愛,真是無話可說了。炒椰菜,吃完美味的鐵板燒,再吃些蔬菜,令個人覺得很健康。鯛魚湯,熱騰騰的湯,味道鮮美,喝完很舒服。甜品是抹茶雪糕,抹茶味十足又嫩滑,令今晚的鐵

特上活伊勢海老鐵板燒二人前$1980:

日本響螺,起肉,快炒,很快便吃到爽脆香口的響螺片。

青檸啫喱酸酸甜甜,是給我們清清味蕾的。

炒椰菜,吃完美味的鐵板燒,再吃些蔬菜,令個人覺得很健康。

鯛魚湯,熱騰騰的湯,味道鮮美,喝完很舒服。

甜品是抹茶雪糕,抹茶味十足又嫩滑,令今晚的鐵板燒更覺完美。
2019-06-17 131 瀏覽
錦田,對於住喺九龍嘅我, 的確唔係一個成日會嚟嘅地方。 嗰日同朋友喺錦上路站行完出面嘅市集之後, 就決定喺呢個地方尋幽探勝, 所謂好物尋歸底, 原來錦田一帶有好多隱世小店, 小至咖啡小店, 又例如泰國菜 法國生蠔 同甜品店等等, 應有盡有。 而我哋就揀咗崟,一間專做廚師發板的鐵板燒餐廳, 享受我(with 朋友)同廚師嘅私人時光, 睇表演之餘,仲可以食到最新鮮嘅食材。今次揀咗特上龍蝦餐先黎嘅係日式麻醬沙律麻醬濃滑香口, 生菜新鮮,切片日本蓮花莖細嫩爽脆小龍蝦第2道前菜,  蝦肉Q彈爽滑, 肥美飽滿, 好吃 。係食緊的中途廚師會攞D 是日食材出黎, 仲會見到廚師係魚缸到捉龍蝦tim!! 勁新鮮。-三文魚子燒帶子配鮮昆布湯呢味餸簡單得來又美味, 北海道帆立貝超大粒, 又大隻又厚, 煎得香嫩,海帶做湯成個海鮮味都出晒黎, 味道咸香,配合新鮮海帶做湯,魚卵晶瑩的三文魚籽, 更突出其的鮮味, 大大粒一試難忘。--燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁非常欣賞餐廳以罕有食材奉客,珍貴的白甘鯛被稱為當今最貴的日本魚之一。白甘鯛魚肉味道清甜,廚師技術高超, 魚肉嫩滑保持, 魚鱗被煎得酥脆, 會讓人忍不住一口接一口地

今次揀咗特上龍蝦餐
先黎嘅係日式麻醬沙律
日式麻醬沙律

麻醬濃滑香口, 生菜新鮮,切片日本蓮花莖細嫩爽脆

小龍蝦
第2道前菜,  蝦肉Q彈爽滑, 肥美飽滿, 好吃 。

燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁

白甘鯛魚肉味道清甜,廚師技術高超, 魚肉嫩滑保持, 魚鱗被煎得酥脆, 會讓人忍不住一口接一口地吃。
配上綿滑的黑松露枝豆薯蓉汁, 讓甘鯛更美味。

黑椒海鹽燒響螺

以黑椒同海鹽燒響螺, 簡單不造作, 卻是最易帶出鮮味的處理手法。燒過後的響螺飄散著焦香, 肉質爽彈, 味道鮮美。

燒龍蝦

最喜歡食廚師發板的原因是因為可以睇住廚師的精湛廚技術, 睇住生猛被廚師原隻放落鐵板到燒, 夠晒霸氣。龍蝦肥厚飽滿勁鮮味, 吃得到一絲絲甘甜,肉質甜美Q彈, 生猛生猛生猛! 這道菜亦以龍蝦自身的蝦膏同海膽做汁, 帶出層次

牛油甜多士

以鐵板燒的多士燒得金黃香脆, 牛油的香味加上砂糖是絕佳組合
青檸啫喱,用黎清新一下味蕾, 爽啊!
A5日本和牛

日本和牛單看舊肉已是一種享受, 大理石花紋明顯, 眼睛都亮了起來, 嫩紅色的牛肉上,
充滿豐富的雪白油花,放入口中時的牛味濃濃,散發香味, 入口即溶
滑進口裏滋味無窮, 絕對是夢寐以求的極品美味

魚湯
魚湯呈奶白色, 未飲就知濃郁, 一飲更覺又甜又鮮, 香氣誘人而且不帶腥味, 正!

櫻花蝦炒飯

d飯炒得乾身, 粒粒分明, 沒半點肥膩感覺, 香脆咸香的櫻花蝦讓整鍋炒飯又更上一層, 非常好食。

清脆的口感.讓人銷魂難忘
豆腐雪糕

豆腐味濃郁,每食一啖就好似食緊豆腐花咁,so fresh
日式麻醬沙律
2019-06-17 267 瀏覽
平日少去元朗,原來除了 Yoho Town 之外,村屋都有新區,第一次到錦田高埔村,感覺非常良好,三層村屋規劃現代,樓下餐廳樓上租房,更設有規劃車位,我們駕車到來,就停在餐廳對面,只需幾步路的腳程。住在附近的朋友告知,這家日本餐廳在區內頗有名氣,遠道而來,我們亦特別抱有期待,見到魚缸內的龍蝦及鮑魚,心中有數。有一個小酒吧在角落,若然有日本清酒或威士忌相配自然更完美,可惜駕駛者免問!餐具以金色黑色為主色調,盡顯日式的瑰麗高雅。特上鐵板餐二人前有兩款,價錢同是$1980,鮑魚或龍蝦兩者中,我們毫不猶豫選伊勢海老。先付及前菜送來開胃小吃,北海道白粟米及溫室野菜沙律。粟米清甜爽口,沙律清爽輕盈,酸甜開胃。配備岩鹽、海鮮汁、芝麻汁,其實都唔需要多用,雖然佢哋味道都好好。我們的龍蝦餐材料,龍蝦色澤繽紛漂亮,爪腳仍在動,非常生猛。日本響螺金黃亮麗的笠貝,極之爽甜,因為夠好夠份量,口感相當好,味道已經足夠,無需蘸任何醬汁。北海道帆立貝帆立貝以新鮮紫菜煮,真是個好煮意,味道鮮甜,色調亦靚,再配上橙色的三文魚子及紫蘇花,拼出一幅美麗的圖案。煎至半熟的帶子,香甜鮮嫩;自浸三文魚子唔會腥;紫蘇花記得吃花不吃枝

餐具以金色黑色為主色調,盡顯日式的瑰麗高雅。

先付及前菜

北海道白粟米及溫室野菜沙律

送來開胃小吃,北海道白粟米及溫室野菜沙律。

北海道白粟米

溫室野菜沙律

粟米清甜爽口,沙律清爽輕盈,酸甜開胃。

岩鹽、海鮮汁、芝麻汁

龍蝦餐材料

龍蝦餐材料

我們的龍蝦餐材料,龍蝦色澤繽紛漂亮,爪腳仍在動,非常生猛。

北海道帆立貝

煎至半熟的帶子,香甜鮮嫩;自浸三文魚子唔會腥;紫蘇花記得吃花不吃枝,因為有點甘苦及硬。

白金鯛

利用滾油及陶瓷小煲,成功令魚香炸至香脆,魚肉卻又保持嫩滑,真了不起。

白金鯛

口感如炸魚片,真好吃。

白金鯛

最聰明地配以枝頭蒜蓉汁,令整道菜濕潤不乾,美味可口。

龍蝦

據師傅解說,這款叫淡龍,纖維相比花龍粗,所以適合做鐵板燒,而刺身就用花龍。

龍蝦

見師傅手起刀落,龍蝦起肉後連蝦膏煮,脂香豐腴,肉質緊緻,回甘悠久。

砂糖多士

中場上了一份鐵板牛油砂糖多士,想不到香甜滋味,等我係屋企都試吓做先!

青檸啫喱

再送上青檸啫喱,先清清味蕾才吃肉。

A5鹿兒島野崎和牛

薄切厚切各一,我們兩人分享是常規,雲石般的雪花,脂香豐富,只嫌厚切份量少,每人只有一件,未能滿足。

炒飯

粒粒分明,加進櫻花蝦更香脆,不過我覺得味道有點淡,如果裏面多啲牛肉粒會更好。

少有配炒白菜,都冇話唔夾。

鯛魚湯

鯛魚湯奶白濃郁,醇厚滋味。

甜點

紅豆蓉配北海道牛奶布甸

紅荳雪糕

紅豆蓉配北海道牛奶布甸,倒不如把紅豆蓉配紅荳雪糕,哈哈,更合我意,兩款都好食。

兩小時的晚膳,大飽口福,離開時天色已暗,餐廳門面亮著燈火更見優雅。
2019-06-08
北海道白粟米及溫室野菜沙律
北海道白粟米
2019-06-16 93 瀏覽
今晚同男朋友去食「崟」,雖然貴就貴咗啲,不過野食絕對係高質海鮮即叫即係魚缸拎上嚟,賣曬就冇,早食早享受我地叫咗今晚最後一隻龍蝦野菜沙律非常新鮮最值得讚係凍螺*超級入味又夠林,旁邊嘅蘿蔔更加吸曬螺肉鮮味日本響螺片輕輕燒過,口感爽脆,鮮味煮熟既白甘鯛,再淋上黑松露枝豆薯蓉汁,已經好香好濃味,加上魚鱗另外煎過,脆卜卜,口感豐富用昆布加上北海道帆立貝一齊煮,令帆立貝既汁更香更鮮,帆立貝大粒嫩囗廚師仲加咗日本紫蘇花,唔只係裝飾,仲可以食嫁到今晚既主菜龍蝦喇~ 廚師係前面將龍蝦煮熟,龍蝦非常新鮮一直喺度郁,廚師另外將龍蝦膏整咗出嚟加入海膽,整成一個醬,再將龍蝦肉一齊攪暈就燒, 所以出嚟賣相非常靚金黃色嘅龍蝦肉 味道當然亦都非常濃郁,龍蝦肉新鮮彈牙讚!!!食完海鮮就到肉,我地揀咗薄燒A5鹿兒島野崎和牛,肉質嫩滑非常juicy,下面放咗塊麵包用嚟吸油,食落唔會咁油膩真材實料淆製出嚟嘅鯛魚湯就咁見到咁奶白色已經知係超級濃郁,仲有好香魚味,非常有營養跟住從上咗炒飯炒菜~ 在之後仲有甜品, 我就選擇咗紅豆雪糕,雪糕好滑身而且真係有一粒粒紅豆係入面,味道唔會太甜 喺呢度食一餐飯由頭驚喜到落尾,下次一定會再嚟
今晚同男朋友去食「崟」,雖然貴就貴咗啲,不過野食絕對係高質
海鮮即叫即係魚缸拎上嚟,賣曬就冇,早食早享受
我地叫咗今晚最後一隻龍蝦

野菜沙律非常新鮮
最值得讚係凍螺*超級入味又夠林,旁邊嘅蘿蔔更加吸曬螺肉鮮味

日本響螺片輕輕燒過,口感爽脆,鮮味

廚師仲加咗日本紫蘇花,唔只係裝飾,仲可以食嫁

味道當然亦都非常濃郁,龍蝦肉新鮮彈牙
讚!!!

真材實料淆製出嚟嘅鯛魚湯
就咁見到咁奶白色已經知係超級濃郁,仲有好香魚味,非常有營養

喺呢度食一餐飯由頭驚喜到落尾,下次一定會再嚟幫襯
2019-06-15 92 瀏覽
崟位於錦田高埔村,唔好以為去到山卡啦嘅地方就冇嘢好食,反而愈高質素嘅餐廳隱藏喺深處,不過都幾易到喺錦上路站搭小巴就可以直達門口。今次 揀左特上龍蝦餐, 所有食物都係新鮮, 睇住隻龍蝦係魚缸生生猛猛拎上嚟, 就知呢度嘅食物有幾高質素1.前菜麻醬沙律沙律菜新鮮爽脆,最特別係日本蓮花莖切片夠特別!煮小龍蝦作為前菜 一啲都唔失禮, 蝦肉爽彈 。食食下廚師就會開始拎啲是日食材出嚟, 一目了然。2. 燒帶子配鮮昆布湯超大粒北海道帆立貝 煎得香嫩,配合新鮮海帶做湯, 味道香甜 。加埋上高 襯託的 三文魚子, 味道再上一個層次 。----3. 燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁甘鯛魚鱗奇脆, 咬落脆卜卜又唔會過於熱氣, 魚肉煎得嫰滑多汁, 配埋黑松露枝豆製成的汁, 有效減低油膩感, 出色 。--4. 黑椒海鹽燒響螺嚮螺就簡單用黑椒同海鹽燒, 食到螺本身的鮮味響, 爽口又彈牙。-重頭戲來了5.海膽汁龍蝦食廚師發板最開心嘅係睇住廚師張新鮮嘅食材 烹調, 睇住龍蝦生生猛猛魷魚缸拎上嚟然後好快就被廚師手起刀落放在鐵板上。廚師以海膽同龍蝦蝦糕做汁,鮮甜惹味。龍蝦蝦肉爽口彈牙,絕對是生猛龍蝦的茲味。---中場-6.鐵板牛油
崟位於錦田高埔村,
唔好以為去到山卡啦嘅地方就冇嘢好食,
反而愈高質素嘅餐廳隱藏喺深處,
不過都幾易到喺錦上路站搭小巴就可以直達門口。

1.前菜
麻醬沙律

沙律菜新鮮爽脆,最特別係日本蓮花莖切片夠特別!
煮小龍蝦

作為前菜 一啲都唔失禮, 蝦肉爽彈 。

食食下廚師就會開始拎啲是日食材出嚟, 一目了然。

2. 燒帶子配鮮昆布湯
燒帶子配鮮昆布湯

加埋上高 襯託的 三文魚子, 味道再上一個層次 。

3. 燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁
燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁

配埋黑松露枝豆製成的汁, 有效減低油膩感, 出色 。

4. 黑椒海鹽燒響螺

重頭戲來了

5.海膽汁龍蝦
龍蝦

廚師發板最開心嘅係睇住廚師張新鮮嘅食材 烹調,

中場
6.鐵板牛油甜多士 & 青檸啫喱
用鐵板燒的多士同平時多士爐絕對不同,
鐵板牛油甜多士

4個字:甜香、脆軟
青檸啫喱,refresh 一下再食

7. A5日本和牛
A5日本和牛

極品!油花平均分佈,厚切和牛啦輕輕煎一煎五成熟,牛味香濃,入口即溶,
鐵板輕輕一煎就已經鎖晒d肉汁。多肉汁又香,讓人不住不住回味。
8. 黃腳鱲濃稠魚湯
黃腳鱲濃稠魚湯

用勁多斤 鯛魚煮50碗成的魚湯,濃郁美味,飲完暖胃之餘更是滋補養顏。
9. 炒 櫻花蝦飯及炒芽菜
炒 櫻花蝦飯及炒芽菜

炒飯以櫻花蝦乾、蔥同雞蛋炒,d飯粒粒分明!有「板」氣 卻又唔會過於熱氣 。
炒 櫻花蝦飯及炒芽菜

炒芽菜 爽口, 唔會淋啤啤, 非常好食。

10. 紅豆牛奶奶凍
紅豆牛奶奶涷

香甜濃郁, 完美為這一餐畫上完滿的句號。
鐵板牛油甜多士
黃腳鱲濃稠魚湯
紅豆牛奶奶涷
2019-06-11 85 瀏覽
生意夥伴一位朋友家住元朗,今日大家傾完正事有點餓,興之所至到附近新區一間鐵板燒食晚飯,單字一個崟,區內少有優質餐廳。大家選擇了特上龍蝦餐,包括超過十款食物,主要為海鮮,壓軸是A5和牛。以日式蔬果作前菜,最特別是日本白粟米,超甜爽口,生吃。之後師傳開始表演,正是鐵板燒的精髓,灑鹽、放油、刀起刀落,一會兒有得吃,視覺上享受。先來的苙貝非常爽脆,接著的帆立貝在自身殼上做湯,配合新鮮紫菜、三文魚子,非常清甜。龍蝦又是非常生猛,不久已為桌上佳餚,以蝦膏同炒更香甜。白甘鯛最出色,魚鱗奇脆,魚肉嫩滑保持,非常難得,有睇頭,只是我認為松露白汁可有可無。帶子連湯齊烹,非常鮮甜。日本和牛是極品,脂肪豐富,薄燒厚燒各有風格,皆味美。炒飯炒得好,但不夠蛋香,多點肉粒會更好。餐後一口熱湯,濃厚魚湯剛好。以紅豆雪糕作結束,菜單設計全面,價錢合理,客人不少。

以日式蔬果作前菜,最特別是日本白粟米,超甜爽口,生吃。

龍蝦又是非常生猛,不久已為桌上佳餚,以蝦膏同炒更香甜。

帶子連湯齊烹,非常鮮甜。

日本和牛是極品,脂肪豐富,薄燒厚燒各有風格,皆味美。

炒飯炒得好,但不夠蛋香,多點肉粒會更好。

餐後一口熱湯,濃厚魚湯剛好。

以紅豆雪糕作結束,菜單設計全面,價錢合理,客人不少。
2019-05-19
2019-06-09 1170 瀏覽
今日同老公去錦田「崟」食晚飯,叫咗個特上活龍蝦鐵板燒二人前,龍蝦係喺前面魚缸即刻捉上嚟,非常生猛 廚師用上純熟手勢煮理。嘆龍蝦之前先食個野菜沙律同凍螺,螺肉好淋好入味,蘿蔔吸曬汁及螺肉香味,味道唔會輸畀凍螺日本響螺片冇點用調味,食番本身鮮味,而且肉質爽脆廚師將白甘鯛既魚鱗煎過,所以咬落脆卜卜好香口,下面魚肉部分用汁煮,成條魚一齊食就有兩款口感上脆下鮮超大粒北海道帆立貝, 底下個汁加咗昆布再煮,令到味道更加香,鮮味提升,帆立貝非常嫩口,加上上面放咗幾粒魚子,味道同帆立貝好夾跟住就到今晚嘅重點「龍蝦」,廚師中咗龍蝦嘅蟹膏再混合埋海膽一齊煮, 龍蝦肉質結實鮮味,味道非常香濃肉類有牛、豬可以選擇,我哋order咗個西班牙黑毛豬,肉質厚實,油脂分佈平均 食完肉後,再食一粒青檸味蒟蒻,清清味蕾錭魚湯奶白色,魚嘅精華喺曬個湯入面,每一啖都濃郁鮮味最後仲有炒飯、炒菜、加埋甜品,今餐真係大滿足
廚師用上純熟手勢煮理。

日本響螺片冇點用調味,食番本身鮮味,而且肉質爽脆

食完肉後,再食一粒青檸味蒟蒻,清清味蕾

錭魚湯奶白色,魚嘅精華喺曬個湯入面,每一啖都濃郁鮮味

最後仲有炒飯、炒菜、加埋甜品,今餐真係大滿足

• 白甘鯛
  • 北海道帆立貝
  • 鯛魚湯
2019-06-08 380 瀏覽
黃昏時間和同事駕車經過元朗,咁啱大家都肚仔餓,就四處搵下有咩好食,兜嚟兜去去到一地方,周圍好似停車場咁樣,去到見到原來四處都是食肆,自成一角咁都幾特別的。很容易就和朋友選定了一間叫崟的日本餐廳,一入到去侍應就熱情招待,坐好後就四圍睇睇,餐廳面積不是很大,一眼可以睇晒。在bar枱後面是廚師表演廚藝的地方,可以近距離看著廚師精湛的刀功和煮食物時的情況,大開眼界看到廚師功力如何,清楚地看到廚師功力,得就得不行就不行。廚師身後就是一個大魚缸,放滿了各種新鮮的魚蝦蟹,另外還有要講既就是這裡環境比較靜,十分適合情侶來食晚飯和可以同廚師互動交流,呢樣嘢很不錯的呢! 坐低飲杯水後當然看下餐牌先啦,看了一會侍應介紹菜單後,我們叫了由廚師發板的套餐,廚師會根據當日有什麼時令和新鮮的海鮮來做鐵板燒給我們推介,前菜就叫了一個沙律,酸酸甜甜幾開胃,提升了我們的食慾。隨後有跟幾隻鮮甜的花螺,吃了一道菜已經令我十分期待之後的食。隨後就造了一道鐵板燒帶子,煎得剛好,個汁好鮮美,再來一道好像大風螺的貝類,切到一片一片咁煎,好有咬也都是鮮甜。另有一道菜幾特別叫金錭魚,是廚師把魚鱗一起香煎的,魚鱗煎得香脆,魚的肉質就嫩滑,

另有一道菜幾特別叫金錭魚,是廚師把魚鱗一起香煎的,魚鱗煎得香脆,魚的肉質就嫩滑,如果魚煮得過火就很難吃的,現在是煎的,要嫩滑更難控制時間,這道菜証明到廚師的精湛功力。

之後是我喜歡的龍蝦,廚師把龍蝦的蝦膏放了進去一齊炒一起煎,那種香氣撲鼻,真的令人流口水,做好後放進口裡品嚐,吃得出很新鮮,蝦肉超彈牙,蝦膏濃濃的,把肉質提升到另外一個層次。

之後侍應拎一點青寧做的果凍給我們清清口腔,因為之後是吃肉,服務十分貼心,之後道菜是鹿兒島的和牛,看著廚師煎扒的手法,真的做到我想要的半成熟,試了一口感覺不得了,超多肉汁和肉味很濃,剛剛好入口即溶的感覺不用怎麼費力就吞下了,吃完感覺超滿足的。

隨後有一碗熱熱的魚湯,味道很濃好有魚味,最後吃埋炒飯和自家造的奶凍,飽飽,呢餐真的不錯。
2019-06-06 271 瀏覽
難得月頭荷包滿滿,當然要吃大餐。男朋友搜到一家新開鐵板燒,見好評如潮,特意晚上入去一趟。餐廳位於錦田,可在錦上路步行二十分鐘而至,建議打的士,在天空之城美食城下車即可。下車不用穿過天空之城,旁邊馬路口即可看到。店內分別是鐵板燒吧座及卡座,吧座可看師傅高超鐵板技巧,看住每碟食材怎料理。卡座則空間感更寬闊,適合兩人撐枱腳。溫室野菜沙律拼小龍蝦小龍蝦肉質飽滿彈牙,味道鮮甜。澳洲活鮑魚鮑魚個頭超超超大,足足有成人攤開手掌大、外型完好、鮑身肥厚、底板闊。師傅以薄切鮑魚片配胡椒等佐料鐵板燒,燒後肉質爽口彈牙,味道鮮甜而帶海水鮮味。日本帆立貝紫菜湯帶子肉質柔順軟嫩,絲絲緊扣,味道鮮甜。以紫菜湯作湯底,能吃能喝。加上脆爆三文魚籽,多重口感。燒白甘鯛師傅以半煎半炸形式把甘鯛魚鱗炸至豎起,再以熱氣蒸熟。魚鱗口感薄而輕脆,配上薯泥及黑松露汁,整塊魚外脆內嫩滑,魚扒香潤無骨,滑而不鬆散。法國鵝肝鵝肝一開二,香脆多士伴碟。鵝肝外皮薄而脆身,內里整件幼嫩油潤飄脂香,咬下柔軟入口即化,富幸福感。鵝肝油滲透多士面,油潤香口。贈送甜品焦糖多士,口感香脆,甜度剛剛好。青檸啫喱口感軟滑水潤,青檸味香而濃郁,味道清新。A5鹿

溫室野菜沙律拼小龍蝦
小龍蝦肉質飽滿彈牙,味道鮮甜。

澳洲活鮑魚

日本帆立貝紫菜湯

燒白甘鯛
師傅以半煎半炸形式把甘鯛魚鱗炸至豎起,再以熱氣蒸熟。

法國鵝肝

贈送甜品
焦糖多士,口感香脆,甜度剛剛好。

青檸啫喱
口感軟滑水潤,青檸味香而濃郁,味道清新。

A5鹿兒島縣野崎和牛
A5頂級和牛以入口即融,油花更密更平均為主。和牛色澤亮麗富光澤,桃紅色肉配雪白脂肪,雪降紋理清晰平均細緻,油花豐富。肉質柔嫩細緻,入口即化,嫩而多汁,油脂香而不膩。

炒飯
炒飯米粒分明,口感軟硬剛好帶煙韌,咬下粒粒和牛及櫻花蝦在其中,惹味十足。

炒雜菜

鯛魚湯
魚湯呈奶白色,入口鮮香順滑,味道香甜濃郁。

紅豆奶凍
北海道紅豆配上水潤奶凍,奶香味濃,香滑溜口。

師傅火喉掌握出色,每道菜時間,火喉上也剛剛好,以簡單佐料突出原材料的鮮味,還以厲害刀工作出精緻美食。
地點雖遠,但值得遠道而來。推薦慶祝、宴客等,這價錢盡顯高性價比優質美食,本人力推。
(跟友人同到此餐廳吃晚餐,吃罷友人興之所至,請我代他出這一篇食評)用心配搭,細心照顧客人味蕾 - 釜香港中高端嘅鐵板燒餐廳,近年都流行加入「不時不食」嘅概念,開始由固定菜單轉為 Omakase (廚師發板)。今晚到訪位於錦田嘅 釜 ,就係嚟試下佢嘅鐵板燒 Omakase。前菜:一個有趣嘅配搭!西日式嘅麻醬沙律 配 傳統日式料理中嘅汁煮螺。感覺廚師一邊有考慮到沙律能為一整餐鐵板燒減膩消滯;而汁煮螺則為是夜菜式奠定一個日式佈局嘅基調。第二道:耳目一新的花香燒帶子配鮮昆布湯蒜蓉牛油燒熱帶子可算係幾乎每餐鐵板燒都會食得到嘅熱門菜式。「釜」嘅大廚國樑就用新鮮紫蘇花帶出昆布湯同帶子嘅鮮甜味。有花香嘅昆布湯亦實在討好!第三道 鱗脆肉滑燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁甘鯛,日本馬頭也。國樑師傅嘅處理手法似我幾年前晌台灣食過嘅「松栗燒馬頭」,鱗鬆、皮脆、肉滑。黑松露汁彌補左魚味弱嘅馬頭。處理及配搭十分得宜,愛魚之人,欲罷不能。第四道 品嚐昇華的龍蝦滋味!龍蝦羔煮龍蝦肉睇住大廚用龍蝦羔將活剝嘅龍蝦肉由透明煮到亮白,再變金黃;香氣由油香轉變為海鮮甜味、再變惹味。未食落肚都已經係享受!食味?不言而喻!第五道 香煎鵝肝

用心配搭,細心照顧客人味蕾 - 釜

感覺廚師一邊有考慮到沙律能為一整餐鐵板燒減膩消滯;
而汁煮螺則為是夜菜式奠定一個日式佈局嘅基調。

第二道:耳目一新的花香燒帶子配鮮昆布湯

第三道 鱗脆肉滑燒甘鯛配黑松露枝豆薯蓉汁

第四道 品嚐昇華的龍蝦滋味!龍蝦羔煮龍蝦肉

第五道 香煎鵝肝配微烘多士
採用了中級的鵝肝。確實的做到了外脆內軟。微烘嘅多士吸收多餘油份,油香而不膩。鵝肝可以再厚身少少更佳。

中場過渡 甜點 - 邪惡多士(鐵板牛油甜多士) & 檸檬啫喱
邪惡多士不負惡名,認真邪惡。香、甜、脆、軟 恰到好處,就算倉位有限都值得Encore。

第六道 整晚嘅焦點非呢幾片燒Rib Cap莫屬!

單睇廚師要為呢幾片燒Rib Cap 而讓客人先吃個甜多士再一個檸檬啫喱,就知道佢有幾重視呢幾塊Rib Cap。牛味香濃,接近入口即溶嘅口感。即使我寫緊呢篇食評果陣諗起,都口水滿溢⋯ 重點推介!

湯 15斤黃腳鱲煮成50碗嘅濃稠魚湯

廚師烹調呢個魚湯嘅技巧真係超卓。

味道:滿分;
口感:滿分;
食材:滿分。

老實講,唔識煮嘅話,就算50斤煮15碗都唔好味。除左使用新鮮海魚、劏得乾淨;大廚嘅處理真係有佢自己嘅過人之處。單單呢個呢個湯其實已經可以獨步武林。我認為呢個魚湯先係今夜之最!

其餘仲有一碟炒菜同櫻花蝦炒飯。飲過魚湯之後,我已經唔記得左佢地個味。
不過都唔緊要啦
2019-06-05 65 瀏覽
相信大家都知我講過好多次我自己好鍾意食日本菜,哈哈,而有位住元朗既朋友同我講話元朗錦田嗰邊有一間隱世既日本菜,叫做"崟",係食鐵板燒,所以我就特登入元朗同佢一齊食晚飯。店鋪位置雖然看似較偏僻,但其實除左搭的士之外,仲可以喺錦田搭巴士54號或者64k到達高埔村站再過馬路行4分鐘左右到達。門面方面都幾有日式風情。餐廳內既餐牌有一人餐或者二人餐,我同朋友就揀左特上活伊勢海老鐵板燒二人餐,計番都係大約一千蚊一個人左右,我覺得考慮到有唔少野食,係值得既!野食選擇方面分別有前菜、溫室野菜沙律、活龍蝦、北海道帆立貝、白甘鯛/銀鱈魚、日本響螺、A5日本鹿兒島野崎和牛 /西班牙黑毛豬、炒飯/炒烏冬、炒野菜、魚湯、甜品。溫室野菜沙律野菜加入左胡麻醬,所以幾惹味。日本響螺響螺加入左調味,夠味亦幾爽口。北海道帆立貝帆立貝係喺日本北海道出產,三文魚籽經過加工,帆立貝質感幾滑,連湯都可以飲埋。白甘鯛呢個好食,經師傅輕煎之後,甘鯛既肉質好嫩滑,而面層煎過後,白甘鯛上面既魚鱗同埋魚皮都係好香脆。活龍蝦龍蝦用龍蝦膏以及牛油燒製,質感爽口彈牙。和牛太吸引所以食左兩件先影,哈哈,和牛油脂甘香,質感鬆軟。炒飯炒飯加入左蛋同埋

門面方面都幾有日式風情。

溫室野菜沙律

野菜加入左胡麻醬,所以幾惹味。

日本響螺
響螺加入左調味,夠味亦幾爽口。

活龍蝦

龍蝦用龍蝦膏以及牛油燒製,質感爽口彈牙。

和牛

太吸引所以食左兩件先影,哈哈,和牛油脂甘香,質感鬆軟。

炒飯

炒飯加入左蛋同埋櫻花蝦,炒到粒粒分明,亦有蛋香。

雪糕
甜品方面有奶凍同雪糕選擇,我揀左綠茶雪糕。

整體嚟講個人係覺得食材唔錯,出嚟既味道亦幾好。
平時鐘意捐lone 捐嗱周圍食,今次試試元朗朋友推薦既一間鐵板燒,聽朋友講質素好好。位置👌🏻呢到真係超級隱世,唔係朋友帶我,我真係唔識黎,但聽廚師話其實多數都九龍人專登揸車黎食。環境座位唔多,圍住鐵板燒枱坐既位只有十零個,但係都坐得舒服既。食物廚師推薦食龍蝦二人餐,一於聽佢講,將肚仔放心交比廚師啦!先黎溫室野菜沙律同埋前菜。沙律新鮮,配胡麻醬開胃!螺係醃好左既,第一次食,味道唔錯。之後廚師就煎北海道帆立貝啦,睇住佢煎到金黃色後,放係用貝殼裝既高湯上面,再加可以食用既花,就完成!味道非常鮮味,帶子煎得岩岩好。日本響螺切成一片片,再整熟,好清甜爽口。崟既白甘鯛係我食過最好味既魚呀!炸過既魚鱗脆到好似食薯片,魚又仲keep 住滑,厲害!主角出場!龍蝦駕到!龍蝦用番自己蝦頭既高黎炒番,又唔錯過,用盡每一滴精華!唔止呀,廚師仲加埋海膽做汁架,好矜貴!入口即融既鹿兒島A5和牛呀!油脂充足,邪惡度爆燈,size 整到一啖一塊,好方便。炒飯係用番頭先既牛油去炒,物盡其用,而且味道比起普通炒飯更加香添!食飯梗係要配個鯛魚湯。奶白色既湯,飲到濃濃鮮魚味,但唔會腥,好想再添!最後就係炒野菜,今日係椰菜,食完

位置👌🏻

座位唔多,圍住鐵板燒枱坐既位只有十零個,但係都坐得舒服既。

食物

廚師推薦食龍蝦二人餐,
一於聽佢講,將肚仔放心交比廚師啦!

先黎溫室野菜沙律同埋前菜。
沙律新鮮,配胡麻醬開胃!螺係醃好左既,第一次食,味道唔錯。

之後廚師就煎北海道帆立貝啦,

日本響螺切成一片片,
再整熟,好清甜爽口。

崟既白甘鯛係我食過最好味既魚呀!

炸過既魚鱗脆到好似食薯片,魚又仲keep 住滑,厲害!

主角出場!龍蝦駕到!

入口即融既鹿兒島A5和牛呀!

油脂充足,邪惡度爆燈,size 整到一啖一塊,好方便。

炒飯係用番頭先既牛油去炒,

物盡其用,而且味道比起普通炒飯更加香添!

食飯梗係要配個鯛魚湯。

奶白色既湯,飲到濃濃鮮魚味,但唔會腥,好想再添!

最後就係炒野菜,

今日係椰菜,食完咁多肉同海鮮,要食番d 菜中和番😬

原來仲有個甜品
我揀左紅豆雪糕,唔食雪糕仲可以揀奶凍架!

十分推薦崟,係值得山長水遠黎食既,服務好之餘,食物質素非常之高!
我的肥媽媽出名厭尖,覺得出街食都唔夠自己煮咁好食,為左令佢心服口服,揾左好耐,比我揾到間高質鐵板燒💃🏻食到佢lam lam脷tim😂崟對於九龍人真係好遠,但其實車程又唔耐,紅磡出發搭西鐵去錦上路,再轉程幾分鐘既巴士係高埔村落,總共都係大半個鐘到,肥媽媽都話咁好方便👍🏾成個餐廳外面都係以木為主,冇窗,得一道細細既門,好有神秘感🤫入面一眼望晒,鐵板燒位坐到十零個人,再有幾張木枱,所以要黎先預約會好啲🤗Menu 有好多套餐揀,睇自己鐘意食咩,肥媽媽話要食龍蝦,咁就揀活龍蝦鐵板二人餐😘1️⃣溫室野菜沙律+醃螺先黎個新鮮沙律幫你熱熱身。另外前菜係醃好既東風螺,好入味,但因為醃得耐令爽口度就冇咁高。2️⃣北海道帆立貝紫菜同高湯煮熱,再加入煎香的帆立貝,帆立貝因為煎到剛熟,所以肉質腍卻彈牙,高湯本身十分鮮味,自家醃製既三文魚籽亦夠鮮甜,三樣食材配合甜上加甜🥰師傅話用黎點綴既紫蘇花都可以食用架,個擺碟真係好有心思,靚到唔捨得食😋3️⃣日本響螺師傅將大大隻螺切片,再炒香,其間只係略略加鹽調味。食落非常爽口,唔駛過多既調料,新鮮既食材食番原汁原味最正👍🏾師傅介紹可以蘸海鮮汁食唔同既味道,海鮮汁既酸酸甜甜令螺片愈食愈開

1️⃣溫室野菜沙律+醃螺

2️⃣北海道帆立貝

3️⃣日本響螺

師傅介紹可以蘸海鮮汁食唔同既味道,海鮮汁既酸酸甜甜令螺片愈食愈開胃😬

4️⃣白甘鯛
你可以揀鱈魚或者揀白甘鯛,我就梗係試啲未食過既。
師傅會將魚皮連鱗片炸,魚肉就係焗熟既,配埋好特別既黑松露支豆薯蓉汁,真係非常好食。第一次覺得魚鱗係咁好食,炸到非常脆口,連同嫩滑既魚肉一齊入口,口感好有層次👍🏾👍🏾個汁都做得好出色,咁濃郁既汁不但冇掩蓋魚既鮮味,反而為淡身既魚肉加分,令人食完都再三回味🥳

5️⃣海膽龍蝦膏活龍蝦🦞
師傅用既係本地龍蝦,size都唔細,兩個人每人都有三塊。有龍蝦起肉show 睇🤗,起完肉再加入龍蝦頭入面既膏及海膽整既汁拌炒。龍蝦肉鮮甜爽口,個汁一流,仲食到海膽粒粒,呢一碟真係強強聯手,冇得輸🥇🥇

6️⃣沙糖多士🍞+青檸Jelly
Break time❗️試完咁多咁震撼味蕾既海鮮,要抖一抖,食番啲甜野清清味蕾,ready for 下一道重頭戲。個沙糖多士又幾香脆,甜甜地好好食!青檸啫喱都係一個好好既過渡甜食😝

7️⃣鹿兒島A5和牛🤗
煎前師傅會比你欣賞下和牛生前既最後一面,油脂非常豐富而且分佈好平均。
煎至五成熟後,食到佢柔軟既肉質,郁郁既油脂,每一口都好滿足😘配上煎香既蒜片食,又有另一番風味💁🏻‍♀️

8️⃣和牛膏炒飯🍚
油渣就食過,牛油渣你又食過未❓師傅將頭先和牛既肥膏煎到逼晒啲油份出黎炒飯,零舍香口😋而且炒飯粒粒分明,炒到乾身,唔會油膩,而且加左櫻花蝦、紅蘿蔔洋蔥粒等等,啖啖都好有嚼口👍🏾

9️⃣鯛魚湯
聽講用十幾斤既鯛魚先熬幾碗湯咋🤫完全係精華,非常濃稠❤️

1️⃣0️⃣蒜蓉炒椰菜🥬
蒜蓉炒任何野都係冇得輸,椰菜仲好爽脆,食到呢到已經係尾聲🥺

1️⃣1️⃣芝麻雪糕
一球濃郁芝麻香既雪糕做句號

好開心食到咁用心製作既食品,望住師傅認真咁烹調每一道菜,可以見到每一個步驟都係好講究,用既調料雖然好簡單,但更凸顯師傅既功架同食材既新鮮🥇🥇大家都食到肚仔滿滿咁走💃🏻