2024-08-15 1681 瀏覽
經常黎AIRSIDE行街, 今次同家人揀左嵐月LUNA 食LUNCH~我地每人order 左午市精選套餐$288, 唔洗自己諗~入到去環境好靚, 而且坐得好舒服~先黎小食咖哩羊肉角,食落香脆可口~點心有: 蝦餃,皮薄餡靚, 蝦肉彈牙。而雲勝野菌餃,啖啖都係野菌,唔錯。之後黎個無花果太子蔘燉竹絲雞湯,個湯真材實料又清甜,超正呀!再黎個鬼馬沙薑鱈魚腩,鱈魚腩啖啖肉,食完一件又一件。鮮茨實濃雞湯菜苖 - 菜苖幼嫩,感覺健康!最後黎埋個金柱鬆子炒絲苗,飯粒炒得好乾身,而且唔會好油膩又有飽肚感。overall 食物質素好, 環境又舒服, 下次會再黎~
我地每人order 左午市精選套餐$288, 唔洗自己諗~

入到去環境好靚, 而且坐得好舒服~

先黎小食咖哩羊肉角,食落香脆可口~
點心有: 蝦餃,皮薄餡靚, 蝦肉彈牙。
而雲勝野菌餃,啖啖都係野菌,唔錯。

再黎個鬼馬沙薑鱈魚腩,鱈魚腩啖啖肉,食完一件又一件。

鮮茨實濃雞湯菜苖 - 菜苖幼嫩,感覺健康!

overall 食物質素好, 環境又舒服, 下次會再黎~
2024-08-04
2024-08-11 1809 瀏覽
一直都未有機會去Airside的我,終於在朋友的飯局來到了,我們約在嵐月品嘗午市廚師精選套餐$288 來到先選擇自己喜歡的茶,茶款有8個選擇 ,我選了鳳凰單欉。入口後散發住蘭花香氣,茶味甘醇濃密及帶有甜香,很特別,在其他餐廳都未喝過湯水和茶水端上來之後仍然用微火保持溫暖,特別貼心前菜小食係碧根果,香脆可口,滿有堅果香。還有XO醬,香辣惹味,單吃都很惹味無花果太子蔘燉竹絲雞湯雞湯清甜而且順滑,無火果帶有甜味很好吃。點心分別有三款,水晶蝦餃皇,雲勝野菌餃咖哩羊肉角蝦餃皮薄而且大蝦爽口咖哩羊肉角香脆可口而且羊肉味沒有羊膻臊味雲勝野菌餃皮薄,而且野菌甚有口感鬼馬沙薑鱈魚腩鑊氣十足,香煎鱈魚腩魚不油膩再配上脆口油炸鬼和爽口的菇,真的想多吃一碟鮮茨實濃雞湯菜苖菜苖鮮嫩,配上濃雞湯十分合襯金柱鬆子炒絲苗炒得乾身,飯粒粒粒分明,再加上鬆子口感,乾身不油膩整體不論環境,服務,食物質素,都非常滿意,一定會再來

湯水和茶水端上來之後仍然用微火保持溫暖,特別貼心

無花果太子蔘燉竹絲雞湯
雞湯清甜而且順滑,無火果帶有甜味很好吃。

點心分別有三款,水晶蝦餃皇,雲勝野菌餃

蝦餃皮薄而且大蝦爽口

咖哩羊肉角香脆可口而且羊肉味沒有羊膻臊味

雲勝野菌餃皮薄,而且野菌甚有口感

鮮茨實濃雞湯菜苖
菜苖鮮嫩,配上濃雞湯十分合襯

金柱鬆子炒絲苗
炒得乾身,飯粒粒粒分明,再加上鬆子口感,乾身不油膩

整體不論環境,服務,食物質素,都非常滿意,一定會再來
2024-08-06 1514 瀏覽
平時成日黎Airside,bookmark左唔少餐廳難得朋友係外國返黎,特登搵左間靚靚餐廳飲下茶鐘意佢環境猛光,地方寬敞,優雅舒適有八款上等嘅中國茶選擇,最後揀咗雲南普洱味道濃厚,可以減油膩嵐月午市廚師精選套餐$288(2位起)無花果太子蔘燉竹絲雞湯清而不苦澀,溫潤順滑,夠哂滋補甜潤飲得出無味精點心分別有三款,水晶蝦餃皇,雲勝野菌餃咖哩羊肉角皮薄而且煙煙韌韌,料又足,朋友非常欣賞個人覺得咖哩羊肉角最有驚喜非常酥脆,而且不會太過油膩鬼馬沙薑鱈魚腩鑊氣十足,鱈魚腩魚香味十足再配上脆口油炸鬼,精彩!鮮茨實濃雞湯菜苖菜苖新鮮又嫩口,配埋濃雞湯一流金柱鬆子炒絲苗炒得乾身,加上鬆子口感好好真係坐得舒適,而且服務不錯
平時成日黎Airside,bookmark左唔少餐廳
難得朋友係外國返黎,特登搵左間靚靚餐廳飲下茶
鐘意佢環境猛光,地方寬敞,優雅舒適

有八款上等嘅中國茶選擇,最後揀咗雲南普洱
味道濃厚,可以減油膩

嵐月午市廚師精選套餐$288(2位起)

無花果太子蔘燉竹絲雞湯
清而不苦澀,溫潤順滑,夠哂滋補甜潤
飲得出無味精

點心分別有三款,水晶蝦餃皇,雲勝野菌餃
咖哩羊肉角
皮薄而且煙煙韌韌,料又足,朋友非常欣賞

個人覺得咖哩羊肉角最有驚喜
非常酥脆,而且不會太過油膩

鬼馬沙薑鱈魚腩
鑊氣十足,鱈魚腩魚香味十足
再配上脆口油炸鬼,精彩!

鮮茨實濃雞湯菜苖
菜苖新鮮又嫩口,配埋濃雞湯一流

金柱鬆子炒絲苗
炒得乾身,加上鬆子口感好好

真係坐得舒適,而且服務不錯
話說早排同阿妹糸airside 度食左個超級精緻既高質粵菜午餐,水準同酒店級幾乎冇分別🥰我地食左:⬇️⬇️🌟嵐月午市廚師精選套餐🌟$288位✨水晶蝦餃皇✨晶瑩剔透、煙煙韌韌又夠薄既水晶皮內裏隱約透出大隻鮮蝦,睇到都覺得正🤤入口滿滿都系鮮甜蝦肉,夠唒足料❗️✨雲勝野菌餃✨同蝦餃一樣咁皮薄餡靚既雲勝野菌餃味道清新,柔韌既外皮包裹住軟中帶脆既野菌真係好有口感!✨咖哩羊肉角✨金黃酥脆,濃而不辣既咖哩味相對突出,香口到-個點!✨無花果太子蔘燉竹絲雞✨聽店員介紹,呢個燉湯除左本身湯料既原味之外,系冇添加額外既調味!絕對系真材實料‼️湯入面除左有竹絲雞,仲有川貝、螺頭同好大粒既瑤柱,清甜得梨仲帶有超重既瑤柱味,勁想飲多2碗🫰🏻🫰🏻✨鬼馬沙薑鱈魚腩✨油份唔少既鱈魚腩超級嫩滑,有埋醒神既沙薑調味加持,感覺惹味又特別🤟🏻✨鮮茨實濃雞湯 BB 菜苗✨用濃雞湯煮到入哂味既菜苗bb名乎其實夠細又夠嫩,幾乎唔使點咬就滑到入喉嚨,高質🫶✨金柱鬆子炒絲苗✨粒粒分明既絲苗炒得好夠乾身,咸咸香香咁,清碗完全冇難度🧡🌕嵐月 📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖#香港 #香港美食 #粵菜#九龍城美食#九龍

我地食左:⬇️⬇️

🌟嵐月午市廚師精選套餐🌟$288位

✨水晶蝦餃皇✨

✨雲勝野菌餃✨

✨咖哩羊肉角✨

金黃酥脆,濃而不辣既咖哩味相對突出,香口到-個點!

✨無花果太子蔘燉竹絲雞✨

✨鬼馬沙薑鱈魚腩✨

✨鮮茨實濃雞湯 BB 菜苗✨

✨金柱鬆子炒絲苗✨

粒粒分明既絲苗炒得好夠乾身,咸咸香香咁,清碗完全冇難度🧡

🌕嵐月

#香港 #香港美食 #粵菜#九龍城美食#九龍城#啟德#啟德美食#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover
2024-08-04 2014 瀏覽
4/8/2024 星期日,到Airside,好想舒舒服服享受午餐,見到嵐月環境唔錯,-於試吓啦!女店員好nice,接待我哋到餐廳內的卡位座。坐得舒服,即刻心中給她一個讚👍🏻,我哋都頓然覺得特別開胃😊我哋今日叫咗:-咖啡廳燻20日初鴿,皮脆肉嫩,有淡淡的燻煙味,夠香口,美味。葡汁雪魚酥,好有特色,有少少咖喱葡汁味,好食。水晶蝦餃皇,新鮮蝦,彈口。馬來喇沙小籠包,有少少辣味,多湯汁,好味。䐁肉叉燒腸,腸粉皮薄,多叉燒,正正。石獅黑麻糕,特色甜品,甜度適中,食埋這個甜品,圓滿的午餐。還有,要提一提,我哋叫咗洞庭碧螺春茶,因為其他地方比較小有這類茶提供,難得今次可以一嚐碧螺春茶。各侍應都好專業,好友善,當我哋食完午餐,佢哋會訪問客人,對餐廳食物及服務有沒有需要改善的建議。好貼心的服務,值得一讚👍🏻。
我哋今日叫咗:-
葡汁雪魚酥,好有特色,有少少咖喱葡汁味,好食。
水晶蝦餃皇,新鮮蝦,彈口。
馬來喇沙小籠包,有少少辣味,多湯汁,好味。
䐁肉叉燒腸,腸粉皮薄,多叉燒,正正。
石獅黑麻糕,特色甜品,甜度適中,食埋這個甜品,圓滿的午餐。
咖啡廳燻20日初鴿
石獅黑麻糕
洞庭碧螺春
3K
2024-07-25 1375 瀏覽
謝謝友人嘅邀請,今晚飯局預訂了啟德 Airside嚟間菜館。裝潢華麗啊!有氣派!頭盤:紅菜頭糖醋野菌盒賣相有點似芋角,素食之選。西班牙黑豚叉燒採用了法國龍眼蜜,甜度恰到好處,肉質軟腍,正👍。低溫慢煮帶子夠嫰滑,配鮮海膽多了一重層次感。枇杷果花膠燉雪雁湯頭清徹鮮甜,養顏滋補。😋胡椒香茅乾燒虎蝦辛香嘅胡椒,清香嘅香茅,兩者味道都不會太過霸道,反被虎蝦吸收到精華所在,精彩🤩。廿四小時慢煮牛肋肉嘩啦啦!肉質軟熟,肉味濃厚,入口溶化。金柱魚肚濃湯勝瓜魚肚溢出湯底嘅甜和鮮,😘。雜錦鮮菌青口燴月光米米飯粒粒飽滿,沾滿醬汁,好味。熱情果椰汁凍配薏米珠甜點有驚喜,又愛又恨啊!

頭盤:
紅菜頭糖醋野菌盒賣相有點似芋角,素食之選。
低溫慢煮帶子夠嫰滑,配鮮海膽多了一重層次感。

枇杷果花膠燉雪雁
湯頭清徹鮮甜,養顏滋補。😋

廿四小時慢煮牛肋肉
嘩啦啦!肉質軟熟,肉味濃厚,入口溶化。

金柱魚肚濃湯勝瓜
魚肚溢出湯底嘅甜和鮮,😘。

雜錦鮮菌青口燴月光米
米飯粒粒飽滿,沾滿醬汁,好味。

熱情果椰汁凍配薏米珠
甜點有驚喜,又愛又恨啊!

2024-07-25
明明係啟德之友, 除咗搭的士經過, 佢未帶我去過AIRSIDE, 竟然佢自己都未去過…佢知我 最愛中菜 大愛飲茶, 所以今次的士終於响 AIRSIDE 停低~佢話我食好味嘢 先有心情影相~ 第一次黎, 易揾喎 店內外都有想直接打卡嘅裝潢~ 響八款茶入面, 我哋揀咗白茶壽眉~平時對茶冇特別認識, 好在根據字面描述嚟揀, 都幾好! 味濃得黎感覺清爽, 茶香茶味唔錯呀~點心嘢食都好吸引, 但我地腦袋想好好放空, 直接食午巿行政套餐就啱曬嘞~ 糖醋紅菜頭野菌盒嗯嗯 呢個好味呀! 佢就大約係一個靚版嘅蜂巢芋角~酥脆零油感, 配埋餡料 大月層次得黎口感夾~點唔點個醬都好味, 係我下次嚟會encore嘅 item~西班牙黑豚叉燒焦香得黎 肥瘦啱啱好, 香甜軟林~鮮茴香海鮮餃足料 幾好枇杷果螺頭燉雪雁用料有誠意, 雪雁 螺頭 枇杷果 配 大大粒乾瑤柱, 鮮甜好飲啊!羊肚菌蘆筍炒北海道帶子羊肚菌都夠晒味; 細心地批走蘆嘅外皮, 食落口感鮮嫩更入味; 使用刺身級帶子, 快速煎香兩面, 保留住中間鮮嫩感~ 鮮百合濃雞湯浸BB菜苗爽甜鮮嫩, 食落就覺得健康咗咁~松茸羊肚菌燴越光米可能嚟到飯嘅時候, 我哋兩個已

佢話我食好味嘢 先有心情影相~

第一次黎, 易揾喎 店內外都有想直接打卡嘅裝潢~

響八款茶入面, 我哋揀咗白茶壽眉~

糖醋紅菜頭野菌盒

嗯嗯 呢個好味呀!
佢就大約係一個靚版嘅蜂巢芋角~

酥脆零油感,
配埋餡料 大月層次得黎口感夾~

點唔點個醬都好味, 係我下次嚟會encore嘅 item~

西班牙黑豚叉燒

焦香得黎 肥瘦啱啱好, 香甜軟林~

足料 幾好

枇杷果螺頭燉雪雁

羊肚菌蘆筍炒北海道帶子

使用刺身級帶子, 快速煎香兩面, 保留住中間鮮嫩感~

鮮百合濃雞湯浸BB菜苗

爽甜鮮嫩, 食落就覺得健康咗咁~

松茸羊肚菌燴越光米

可能嚟到飯嘅時候, 我哋兩個已經幾飽下…
唔係好食得落有芡嘅飯了, 下次反而會想配返比較乾身嘅炒飯作結呢~

食飽飽後, 悠悠閒咁飲多幾杯茶, 我哋就開開心心去行吓影吓相, 懷着好心情 好好享受午後了~
2024-07-21 1165 瀏覽
對於中菜極度揀擇嘅我,對於嵐月嘅出品,係覺得依間餐廳可以無限encore🥘🥘今次試咗佢嘅set dinner ~頭盤嘅昆布龍眼蜜燴金蠔同埋梅酒鵝肝凍深得我心🥢🥢Set dinner裏面嘅湯係花膠石斛牛肝菌燉螺頭,我自己超級鍾意飲中湯,呢個湯飲落去好舒服😂😂味道適中🔥之後主菜另外轉咗做澳洲和牛🐮廚師煮得啱啱好,無論係調味定係口感~食落去一啲都唔韌!主食係松茸羊肚菌燴飯~食埋呢個飯真係好滿足🔥之後佢嘅甜品係特濃朱古力慕絲配辣味朱古力曲奇🔥呢個都係唔錯嘅選擇🤤🤤
今次試咗佢嘅set dinner ~
頭盤嘅昆布龍眼蜜燴金蠔同埋梅酒鵝肝凍深得我心🥢🥢
若竹虎蝦
澳洲和牛M7肉眼
德龍朱古力慕絲配辣味朱古力曲奇
2024-07-17 904 瀏覽
最近喺Airside 呢度食左餐既有創意心思,味道又好既晚餐唔單止食物味道到位,服務同環境都相當優質可以食住餐前小點,在慢慢睇下meun先落order除咗單點食物之外,呢度仲有個tasting menu set,可以試到多款唔同嘅食物之餘,當中仲有唔少喺呢度嘅招牌菜,所以呢晚我哋都決定要呢個set先有三款前菜:紅菜頭糖醋野菌盒、嵐月西班牙黑豚叉燒同低溫慢煮帶子配鮮海膽三款前菜擺盤精美,最有驚喜嘅係紅菜頭糖醋野菌盒,味道同層次咁都非常豐富湯品係枇杷果花膠燉雪雁,材料豐富又相配,飲落非常清潤又鮮甜主菜方面亦有驚喜:胡椒香茅乾燒虎蝦以爽彈蝦肉配上偏南亞風既調味,惹味得黎又唔會蓋過蝦既鮮味24小時慢煮牛肋肉,每份三塊,肉質香軟嫩腍,沾上鹽巴或者汁醬都同樣美味金柱魚肚濃湯勝瓜則清而不寡,厚綿既魚肚盡吸濃湯精華,甚有驚喜雜錦鮮菌青口燴越光米以粒粒分明嘅飯粒伴以雜菌同青口,味道豐富亦感飽足作為甜品既熱情果椰汁凍糕配薏米珠山同樣能見心思,香滑嘅椰汁糕內竟味道酸甜嘅熱情果,薏米珠嘅口感亦十分特别,整個甜品都不甚甜膩,清新特别又好食最後更有一杯功夫茶,既可清清口腔又能有助消化,心思滿滿呢

唔單止食物味道到位,服務同環境都相當優質

可以食住餐前小點,在慢慢睇下meun先落order

湯品係枇杷果花膠燉雪雁,材料豐富又相配,飲落非常清潤又鮮甜

主菜方面亦有驚喜:

最後更有一杯功夫茶,既可清清口腔又能有助消化,心思滿滿呢

2024-07-17 814 瀏覽
今日去啟德Airside商場,見到間餐廳門口裝修好靚,啱啱又肚餓,一於入去試吓 !入到餐廳,裝修好豪華,坐得又好舒服,店員好有禮貌,見到一個套餐,有成九道菜,價錢$698 ,睇落食材好名貴,唔使諗就食呢個。頭盤紅菜頭糖醋惹菌盒,外皮香脆,又帶一定酸甜,味道清新。西班牙黑豚叉燒,蜜糖焦香,入口即溶。慢煮帶子配鮮海膽,非常鮮甜,好滑順。湯枇杷果花膠燉雪雁湯,果香清甜,滋補養顏。主菜胡椒香茅乾煎虎蝦,蝦肉彈牙,加埋唔同嘅香料,令到香味更加提升。24小時慢煮牛肋肉,賣相一流,牛肉經過慢煮,完全保留細嫩嘅肉質和牛香。主食都好特別,雜錦鮮菌青口薈越光米,每粒米都充滿雜菌和青口味,而且非常有口感。甜品熱情果椰汁凍糕配埋薏米珠,酸酸甜甜,椰汁配果凍,加埋薏米爆珠,非常特別。總括嚟講,這間餐廳,高貴食材,味道唔錯,坐得舒服,同朋友和家人嚟食飯,都係不錯嘅選擇 !

頭盤
紅菜頭糖醋惹菌盒,外皮香脆,又帶一定酸甜,味道清新。
西班牙黑豚叉燒,蜜糖焦香,入口即溶。
慢煮帶子配鮮海膽,非常鮮甜,好滑順。

枇杷果花膠燉雪雁湯,果香清甜,滋補養顏。

主菜

主食

甜品

2024-07-14 687 瀏覽
以前就來過嵐月,這裡的格調特別高! 就像在花園裡面就餐一樣,不但有非常精緻的美食還有很美的視覺享受!跟朋友同事老板一起過來吃,真是最合適不過。湯水和茶水端上來之後仍然用微火慢煮,保持溫暖,特別貼心有檔次!無花果太子蔘燉竹絲雞湯呈現一種清澈通透的金黃色澤,極其鮮美,清而不澀,溫潤順滑,湯汁中飽含著無花果和太子蔘的天然香氣,既有甜潤,又有來自雞肉和瑤柱的醇厚鮮美,真可謂是一道營養豐富、口感出眾的養生湯品!鬼馬沙薑鱈魚腩鱈魚腩本身就富有天然的鮮甜,肉质鲜嫩丰润,有沙薑的襯托,蒜香和蔥花的加入,鲜味更加凸显,為整個菜品增添了層次感!鮮茨實濃雞湯菜苗青翠菜苗脆嫩可口,帶有一絲蔬菜本身的清香和清新,當醇厚的雞湯與菜苗一同咽下,濃郁的雞湯味在口中化開,與脆嫩鮮嫩的菜苗相互輝映,留下回甘悠長的餘韻!咖哩羊肉角当咖哩汁包裹着羊肉,缓缓滑进嘴中时,你会感受到一股暖意从胃部蔓延全身。咖哩的辛辣与羊肉的香味交织在一起,让人食欲大振!水晶虾饺皇饺子皮薄如蝉翼,透明如水晶,能清楚地看见饱满的虾肉在其中。饺皮柔嫩弹牙,虾肉饱满鲜嫩爽滑!雲勝野菌餃餡料中各式新鮮野菌的香氣在口中盪漾開來,帶有一股清甜和菇類香氣!金柱鬆

鮮茨實濃雞湯菜苗

水晶虾饺皇

雲勝野菌餃

金柱鬆子炒絲苗
絲苗米細軟綿密,散發著米的清香,吸附了金柱鬆子,豆角,蛋白和其他調料的鮮美滋味。金黃酥脆的金柱鬆子,帶來酥軟鬆脆的口感!

2024-07-13 5878 瀏覽
留港消費愈來愈價相宜,位於啟德 Airside 商場內走高檔路線的「嵐月」,推出每位$698的晚市廚師精選套餐,食材上乘有海鮮、燉湯、牛肉等九款食品,在迎合大部份人口味中添創意,質素穩定,物有所值!頭盤紅菜頭糖醋野菌盒、嵐月西班牙黑豚叉燒、低溫慢煮帶子配鮮海膽海膽帶子新鮮本已錯不了,配合非常厚的紫菜作口感對比是個非常好主意,效果甚好。黑豚叉燒鬆軟美味,是中菜中最受歡迎的頭盤;創意在紅菜頭野菌盒中尋,口感味道非常似芋角,輕輕的紅菜頭香味生變化。枇杷果花膠燉雪雁個人認為,這個套餐的亮點是這個湯,極之甜美,很有果香,而且膠質豐富可美顏,每一口都是享受。秘訣是加點青檸汁,更加帶出鮮甜之味。胡椒香茅乾燒虎蝦大隻新鮮的虎蝦,以胡椒香茅調味匹配。24小時慢煮牛肋骨外表薰至污黑色,對比中央粉嫩的牛肉顏色,大增食慾,肉質非常軟淋,配燒汁或海鹽也夾。金柱魚肚濃湯勝瓜時令勝瓜,煮至軟淋入味,湯頭奶白味濃,。以一棵新鮮杞子點綴,杞子以梅酒醃製,味道甘香甜美。雜錦鮮菌青口燴越光米 看來似意大利飯,飯粒黏調濕潤,釀在青口內,盡吸鮮味,吃得滋味。食完飯,配抔茶,即時解膩。熱情果椰汁凍糕配薏米珠看似平常的椰汁糕,原來
頭盤
紅菜頭糖醋野菌盒、嵐月西班牙黑豚叉燒、低溫慢煮帶子配鮮海膽

低溫慢煮帶子配鮮海膽
黑豚叉燒鬆軟美味,是中菜中最受歡迎的頭盤;
枇杷果花膠燉雪雁
秘訣是加點青檸汁,更加帶出鮮甜之味。

胡椒香茅乾燒虎蝦

大隻新鮮的虎蝦,以胡椒香茅調味匹配。
金柱魚肚濃湯勝瓜
時令勝瓜,煮至軟淋入味,湯頭奶白味濃,。
金柱魚肚濃湯勝瓜
以一棵新鮮杞子點綴,杞子以梅酒醃製,味道甘香甜美。

雜錦鮮菌青口燴越光米
食完飯,配抔茶,即時解膩。
熱情果椰汁凍糕配薏米珠

看似平常的椰汁糕,原來熱情果肉藏於中央,味道清甜,不俗的創意。
很喜歡「嵐月」環境設計,精緻有品味,有如置身綠林,遠離繁囂之感!員工服務態度友善,每道菜式皆有略為講解。
2024-07-10
低溫慢煮帶子配鮮海膽
2024-07-10 3569 瀏覽
今晚同老婆去拍拖,去左airside行街,平時食得多打邊爐/放題都悶,網上搵到一間評價不錯既中西式fusion菜,我地決定試下。裝修靚,環境高貴清潔我地決定試omakase頭盤先上,帶子鮮甜配上海膽既甘甜,叉燒有咬口好味,野菌盒外層脆配上磨菇,層次感很好。這個湯很好飲,清甜潤口,配上大件花膠夠淋,最緊要係有火保溫,唔會擺一陣就凍左很細心。主菜到了,虎蝦肉質肥厚,鮮味夠,調味適中。慢煮牛肋肉脂肪均勻,肉質軟嫩,配上鹽更好味勝瓜鮮甜,魚肚大件軟綿,口感不錯。越光米粒粒分明口感飽滿,配上大大件青口,滿足。甜品凍糕係芒果餡夠甜,再配上香濃朱古力醬,為omakase帶來完美既結局最後埋單係$1597,價錢不是平,但食物環境都係高級,服務很好有禮,會主動斟茶,所以食一餐好當放鬆下都不錯!
,網上搵到一間評價不錯既中西式fusion菜,我地決定試下

裝修靚,環境高貴清潔

我地決定試omakase

頭盤先上,帶子鮮甜配上海膽既甘甜
,叉燒有咬口好味,野菌盒外層脆配上磨菇,層次感很好。

這個湯很好飲,清甜潤口,配上大件花膠夠淋
,最緊要係有火保溫,唔會擺一陣就凍左很細心

主菜到了,虎蝦肉質肥厚
,鮮味夠,調味適中。

慢煮牛肋肉脂肪均勻,肉質軟嫩,配上鹽更好味

勝瓜鮮甜,魚肚大件軟綿,口感不錯。
越光米粒粒分明口感飽滿,配上大大件青口,滿足。

,所以食一餐好當放鬆下都不錯

2024-07-09
$798.5 (晚餐)
2024-07-09 695 瀏覽
今晚約了朋友在Airside食飯,第一次來這個地方,地鐵直達好方便,這晚訂了枱在嵐月吃!餐廳環境非常好,感覺高雅,舒適自在!我們點了兩個套餐!頭盤:紅菜頭糖醋野菌盒、西班牙黑豚叉燒、低溫慢煮帶子配海膽色彩繽紛食欲大增!叉燒又腍又香甜!野菌盒外層鬆膽,野菌很鮮!帶子和海膽都鮮甜!枇杷果花膠燉雪雁聽講雪雁有好多益處,對身體好有益,第一次試!好清甜,一飲喉嚨好舒服!中式燉湯世一!胡椒香茅乾燒虎蝦用的胡椒不辛辣,能提鮮之餘不會搶了蝦的鮮味,蝦肉好彈牙!24小時慢煮牛肋肉非常出色,好食過好多西餐的牛排,肉質好嫩,一點筋都沒有,好像海綿一樣!金柱魚肚濃湯勝瓜濃濃的魚湯加上魚肚和勝瓜,賣相已經十分吸引。湯好鮮好甜,勝瓜吸了魚湯之後入口即溶,令人回味不已!雜錦鮮菌青口燴越光米青口是剛剛好熟,十分鮮甜。越光米粒粒分明,而且充斥着海鮮味,比一般海鮮燴飯更為可口。熱情果椰汁凍糕配薏米珠薏米珠有泰國風味,一咬下去充滿椰汁味。熱情果椰汁凍糕甜酸適中,作為飯後甜品一流!另外要一讚,侍應服務非常好,每道菜式都作輕輕簡介,食得好開心!我覺得這裡用來慶祝生日也很適合!

餐廳環境非常好,感覺高雅,舒適自在!

我們點了兩個套餐!
頭盤:紅菜頭糖醋野菌盒、西班牙黑豚叉燒、低溫慢煮帶子配海膽

胡椒香茅乾燒虎蝦
用的胡椒不辛辣,能提鮮之餘不會搶了蝦的鮮味,蝦肉好彈牙!

24小時慢煮牛肋肉

熱情果椰汁凍糕配薏米珠

2024-07-02
2024-07-02 3065 瀏覽
我同男朋友都未去過Airside 商場,趁大家今日都放假,決定齊齊大鄉里出城,去行下食下。餐廳優雅舒適,環境猛光,地方寬敞,見有唔少大枱、闊落嘅卡座、吧枱、高枱等,座位唔少。共有八款上等嘅中國茶選擇,男朋友揀咗香郁葉醇嘅西湖龍井($28/位),一路用小蠟燭煲住飲,味道甘香,飲完喉嚨好舒服。前菜小食係碧根果($28),香脆可口,滿有堅果香。仲有一小碟足料嘅XO醬,香辣惹味,正!午巿有兩款套餐,我地揀咗嵐月午市行政套餐($388),共有五道菜,每款都好精美。嵐月精緻點心薈萃共有三款,先來糖醋紅菜野菌盒,加了紅菜頭汁製作,好有創意!炸得酥鬆,香脆可口,中間藏了野菌蓉,點啲糖醋汁,酸咪咪,好醒胃!嵐月西班牙黑豚叉燒沾滿蜜汁,好香甜。肉質相當腍嫩,燒得有啲焦香,加上有些肥膏,食落好甘香油潤,正!鮮茴香海鮮餃晶瑩剔透,圓潤飽滿,好靚呀!皮薄饀靚,包着彈牙嘅蝦仁、瑤柱、蟹絲等,用料矜貴,味道鮮美。枇杷果螺頭燉雪雁 美味得一滴不流。一打開蓋,陣陣鮮香,落足料燉製,有原粒鮮香嘅瑤柱、鮮爽唧螺頭、潤喉嘅枇杷果、鮮香嘅瘦肉等,每啖都甘香滋潤,好好飲呀!羊肚菌蘆筍炒北海道帶子相當精美!帶子又大又厚,刺身級狀,
西湖龍井
前菜小食
枇杷果螺頭燉雪雁
羊肚菌蘆筍炒北海道帶子
羊肚菌蘆筍炒北海道帶子相當精美!帶子又大又厚,刺身級狀,煎到表面金黃,肉嫩鮮美,優質!仲有翠綠爽嫩嘅蘆筍;矜貴嘅羊肚菌,菇味香濃。
鮮百合濃雞湯浸BB 菜苗
鮮百合濃雞湯浸BB 菜苗 翠綠爽嫩,完全無渣,唔油唔鹹,味道鮮香,加埋鮮百合和杞子,又靚又好味!
松茸羊肚菌燴越光米
松茸羊肚菌燴越光米 粒粒圓潤飽滿,加了兩款爽口嘅菇菌,全碗飯都好有菇香。
2024-06-30
西湖龍井