2018-08-21 1346 瀏覽
一向鍾意食辣,朋友於是四出尋找,然後決定去川上龍一試。因為已訂位,所以完全不用訂位。首先,環境挺優雅的,但全都是方枱,只有一間VIP房有圓枱,不過最低消費$1800,但衡量過食物價錢及各人的食量,應該有可能達到這標準,所以7個人都只係坐出面的長枱。總共叫了5個餸,有麻辣牛肚絲;水煮龍躉加薯粉;麻辣雞煲、剁椒大魚頭同孜然豬仔骨。牛肚絲辣中有麻味,因為碟內有不少花椒,所以食落有麻香味;水煮龍躉好辣,但魚的片數少,基本上每人只有一片,我地加左薯粉,加起來整鍋食材望落先飽滿,薯粉食極都有,超奇怪。雞煲都有麻辣味,但唔夠濃,可再濃一啲,而葱唔係太多,附有少少年糕,唔夠煙靭,有少少咸。剁椒魚頭,有肉的地方滑,但滲到汁的地方,就會好咸,係幾味菜中最咸的。孜然豬仔骨孜然味足,但係肉唔夠鬆,冇咩肉汁。整體來講,尚算不錯。

整體來講,尚算不錯。
2018-08-20
2018-08-10 1009 瀏覽
辣子雞送菜時沒有傳來香辣撲鼻嘅感覺,但是每一粒都口感是脆口味道不是大鹹剛剛好,但喜歡吃辣嘅朋友就可能覺得不夠辣呢水煮田雞熱騰騰田雞腿啖啖肉田雞肉非常滑最欣賞水煮田雞裏面的薯粉,薯粉吸收晒所有汁的味道非常好食粉質彈牙,這道菜我覺得大約是中辣吧油鹽水鑽石蜆普通了一點蜆有少少沙,但是都是鮮甜粉絲墊底吸收了湯但不會很咸ok乾燒龍躉片醬汁酸酸甜甜非常開胃龍躉片同一般食開有少少不一樣,魚肉不是實肉彈口,像一般的魚每道菜大大碟低食不過食完比較口渴環境衛生
辣子雞
送菜時沒有傳來香辣撲鼻嘅感覺,但是每一粒都口感是脆口
味道不是大鹹剛剛好,但喜歡吃辣嘅朋友就可能覺得不夠辣呢
熱騰騰
田雞腿啖啖肉
田雞肉非常滑
最欣賞水煮田雞裏面的薯粉,薯粉吸收晒所有汁的味道非常好食
粉質彈牙,這道菜我覺得大約是中辣吧
油鹽水鑽石蜆
普通了一點
蜆有少少沙,但是都是鮮甜
粉絲墊底吸收了湯但不會很咸ok
乾燒龍躉片
醬汁酸酸甜甜非常開胃
龍躉片同一般食開有少少不一樣,魚肉不是實肉彈口,像一般的魚
每道菜大大碟
炸子雞
油鹽水鑽石蜆
2018-08-09
2018-07-13 843 瀏覽
室內環境不錯,算是很寬敞,坐得很舒服!今次我選了藥材雞煲,湯底真是一流,雞肉很嫩滑,而其他食物的質素也令人滿意。服務員的服務態度也不錯。整體上令人有驚喜,值得推介!👍🏻
2018-07-13
2018-06-26 817 瀏覽
今晚三個女人一齊試新野! 平日夜晚去都有八成滿,一去到俾雞煲味吸引左,叫左半份雞煲正常辣。雞煲一黎到已經熟透,只要用電磁爐番熱就食得!正常辣對於普通女仔應該岩岩好,但中意食辣既我就覺得唔夠惹味,可以加多d香料,而雞都唔夠底味,略嫌事前功夫做得唔夠。但都有可取之處,就係份量非常充足,竟然有上海年糕做配料,年糕夠哂入味又可以飽肚,所以我地就冇叫到飯麵啦 貪心既我覺得如果可以額外再加年糕就好啦!呢個避風塘茄子,炸粉較厚,食兩三舊都濟。因為d粉太厚,蒜同辣椒雖然炸得香口,但同茄子都唔能夠融合,各有各食,麻麻地。 環境方面都坐得舒服又冇時間限制,但坐到十點左右,冷氣變得非常微弱,但場內仲有四五枱,仲有人食緊雞煲...整體黎講,呢間川菜仲有進步空間。
半份雞煲

貪心既我覺得如果可以額外再加年糕就好啦!

避風塘茄子

整體黎講,呢間川菜仲有進步空間。
2018-06-25 594 瀏覽
唔該,叫廚房師父放少啲鹽,今日點咗水煮牛肉及咸酸魚塊,真係咸到爆炸,咸酸魚塊得個咸字,又唔夠酸,出街食飯最驚就係食到勁咸嘅食物,如果客人有血壓高就多謝晒班廚房大佬喇!其實管理層需要留意返啲味道,不止要著重服務,都要著重味道,味道唔啱,客人唔會再嚟幫襯第二次,希望川上龍嘅管理人,都應該要認真改善!講真除咗勁咸之外,材料都好新鮮,上菜速度夠快,環境、服務都幾好,價錢都唔算貴,可以接受範圍內!今日餐飯真係唔係咁好味...!
2018-05-31 385 瀏覽
行完街想食辣聽朋友講呢一間川上龍唔錯香港嘅水煮魚大多數唔係用龍脷就係用桂花魚呢一到就特別啲 有石斑比客人選擇所以毫不猶豫咁揀咗石斑🐟以水煮魚來講佢係屬於比較清淡小天后梗係鍾意濃味多啲啦不過條魚好新鮮又夠辣所以都食得開心嘅仲叫咗口水雞同埋涼拌青瓜不過覺得條魚最好食☺️
行完街想食辣

仲叫咗口水雞同埋涼拌青瓜
不過覺得條魚最好食☺️

水煮石斑魚
2018-05-24
5 分鐘 (堂食)
水煮石斑魚
2018-05-21 258 瀏覽
這家以四川菜為招徠的餐廳位於樓上鋪。和同事一行四人來到需要等候大約10分鐘才能入座。店內裝修亦有中國特色。我點了魚香茄子飯,跟餐有湯或豆漿選擇。我點樣過湯,湯稍嫌不夠熱。魚香茄子分量十足,味道亦很好,不會太辣,配上飯吃一流。
這家以四川菜為招徠的餐廳位於樓上鋪。

2018-05-10 249 瀏覽
午飯時間比較多人,最好先訂枱。今次試了水煮肥牛及酸菜魚。水煮肥牛辣度適中,都有大約10篇肥牛片,大量芽菜,但味道撂下!酸菜魚柳不夠辣,只有鹹味,尤其是魚柳有鹹到苦嘅感覺。希望下次試另一款小菜會有驚喜!
午飯時間比較多人,最好先訂枱。今次試了水煮肥牛及酸菜魚。
酸菜魚柳不夠辣,只有鹹味,尤其是魚柳有鹹到苦嘅感覺。
希望下次試另一款小菜會有驚喜!
水煮肥牛
酸菜魚柳
2018-05-10
水煮肥牛
2018-05-01 320 瀏覽
是日椰家齊人👵🏻👩‍🎤👮🏻‍♀️👩🏻👱🏻‍♂️👧🏻👧🏻,全家出動去食川菜,川上龍我們已經吃了好多年,是我們口袋餐廳名單之一,家中有5位成員很喜歡吃辣,而且吃得很辣,但有兩位沒出息的成員二女婿👮🏻‍♀️和細女👧🏻不能吃辣,5 vs 2 他們別無選擇只能妥協,其實川上龍亦有好多好吃不辣的餸菜😋大家凖時到達先啤一啤,點了兩枝大青島再睇下有有乜好食先🤓醉豬手🍭🍭🍭🍭豬手夠淋,洒味很濃香皮蛋粉皮🍭🍭🍭🍭醬汁甜甜辣辣,好味,皮蛋是糖心的,配上滑滑粉皮,令這味小吃冇咁單調炸素鵝🍭🍭🍭🍭每次必點,外皮炸的香脆,餡料很足,外脆內軟,小心熱呀夫妻肺片🍭🍭是豬的內臓,辣到飛起,冇特別,下次可以不點水煮魚中辣🍭🍭🍭🍭🍭魚撰了桂花魚,魚肉很滑冇骨,這辣剛好,配上浸在底部的薯粉,邊吃邊滴汗😂我們最期待的主角出埸🍭🍭🍭🍭🍭麻辣雞煲中辣,雞肉嫩滑,醬汁很濃,大量芫茜,是我們的心頭好豆腐魚頭湯🍭🍭🍭🍭🍭我們家仔👱🏻‍♂️的至愛,湯是濃濃的奶白色魚湯,很鮮味,湯料的魚頭,菜和豆腐也吸收了濃湯,很好吃不辣份子最愛的麻醬雞絲撈麺🍭🍭🍭麻醬不夠香和多,但麵質很彈牙醉雞🍭🍭🍭🍭雞很爽脆,和豬手一樣,洒味很濃香以下3款是不辣份子所點🍭🍭🍭
大家凖時到達先啤一啤,點了兩枝大青島
再睇下有有乜好食先🤓

醉豬手🍭🍭🍭🍭豬手夠淋,洒味很濃香

皮蛋粉皮🍭🍭🍭🍭醬汁甜甜辣辣,好味,皮蛋
是糖心的,配上滑滑粉皮,令這味小吃冇咁單調

夫妻肺片🍭🍭是豬的內臓,辣到飛起,冇特別,下次可以不點

醉雞🍭🍭🍭🍭雞很爽脆,和豬手一樣,洒味很濃香

以下3款是不辣份子所點🍭🍭🍭紅燒獅子頭,炸多春魚,椒鹽豆腐,水準中上,一般小菜館也能做到的味道,送飯送洒很不錯👵🏻
  • 水煮桂花魚
2018-04-23 260 瀏覽
今日同男朋友一齊去食雞煲,揀咗尖沙咀九龍公園對面! 地點非常之就腳,因為鄰近地鐵站,非常之易搵呀今日因爲through apps訂座, 享有50%off 所以叫左超多野Starter係椒鹽豆腐 望下佢menu個樣 就超有動力去叫 你睇下 而實物就味道唔錯 好有椒鹽味又唔會阻擋豆腐香味仲有你都知黎到川菜館緊係要食水煮既野啦。 我男朋友就揀咗水煮牛肉 Sichuan chilli broth of beef!! 見到紅當當既辣椒浸既牛肉。 爽呀! 食到留眼淚💧最後岀場就係雞煲啦半隻雞煲168 仲有得打邊爐肉質鮮嫩 d雞又大隻喎 超開心食呢餐呀

今日因爲through apps訂座, 享有50%off

最後岀場就係雞煲
半隻雞煲168 仲有得打邊爐

肉質鮮嫩 d雞又大隻喎 超開心食呢餐呀
2018-04-16 196 瀏覽
近排忙於開工, 終於可以放日假放肆下, 到我最喜歡的川菜館 ,選我喜歡吃的食物, 可能今日是星期日 ,加上毛毛雨, 所以早段時間比較少人,只要在他的facebook 網站like 及寫一些食評, 便會有85折優惠, 只限星期六, 日, 公眾假期才有, 他們說因為沒有 太多人上班, 所以推出呢個優惠 畀一些平時很少過嚟尖沙咀食飯的人試下 川菜的味道, 今晚四個人點了半隻雞煲 ,糯米蟹, 水煮龍躉片,班朋友又遲到, 自己飲住1664啤酒先, 首先來半隻雞煲中辣, 味道依然帶有酒香,跟住再來水煮龍躉片, 因為之前這裏是用桂花魚 ,現在改了龍躉片,但是魚肉厚了, 水煮汁底還是有層次感 ,麻中帶辣, 是很多川菜館不能做到的, 最後來的是糯米蟹 ,外觀保持擺設漂亮, 味道保持一貫水準, 整晚來說食物和服務也很好。 值得推薦, 呢度有辣同唔辣的食物, 如果想辣啲, 記住同侍應講。
自己飲住1664啤酒先
。 值得推薦
, 呢度有辣同唔辣的食物, 如果想辣啲, 記住同侍應講。
2018-04-15
  • 水煮龍躉片
中午食飯要等位好正常,有位唔俾你就唔啱!一個人中午十二時半去到川上龍,講明搭檯都無所謂,當時明明有位空出,個新黎嘅經理話冇位,係要你等吓,扮好生意、扮名店,換咗人之後食物差咗、服務都差埋!裝飯嘅碗已經用咗最令人討厭嘅三聚氰胺膠碗😖😖😖,立即列入黑名單,以後都唔會再去!尖沙咀要食川菜有咁多選擇,谷鬼氣走去堪富利士道間北京老家,叫咗個水煮面青(水煮豬頸肉)只不過55元,夠麻夠辣,正👍🏼!仲有湯、有甜品送,女侍應臉帶笑容服務又好!👍🏼👍🏼最好嘅係杯盤碗碟都係用瓷器,只有筷子係塑膠。
中午食飯要等位好正常,有位唔俾你就唔啱!
最好嘅係杯盤碗碟都係用瓷器,只有筷子係塑膠。
2018-01-24
15 分鐘 (堂食)
  • 一肚氣
2017-12-01 420 瀏覽
食得太多CAFE 同牛排, 真係有D膩....剛巧遇著約左都係鍾意食四川菜既重口味朋友, 即刻食個四川BRUNCH (係咪諗到都覺得好癲呢...)啤酒雞真係一試翻尋味, 用石窩上相機食先左好耐都仲保持到熱度, 而且嗅到啤酒揮發出來濃濃既氣味,雞肉都保持鮮嫩孜然牛肉肉質比較稔,有點咸但分量挺多雞絲粉皮夠凍夠爽口~如果再多少少麻醬會再開心點~~涼拌窩筍都不過不失~食完濃味既菜式再食就有清新口腔既作用~餐廳環境充滿濃厚中國風, 而且侍應服務殷勤, 整體來說
食得太多CAFE 同牛排, 真係有D膩....

...)

啤酒雞

孜然牛肉肉質比較稔,有點咸但分量挺多
孜然牛肉

雞絲粉皮夠凍夠爽口~如果再多少少麻醬會再開心點~~

涼拌窩筍都不過不失~食完濃味既菜式再食就有清新口腔既作用~
涼拌蒿筍
雞絲拉皮

餐廳環境充滿濃厚中國風, 而且侍應服務殷勤, 整體來說
中午黎揾friend食飯,佢介紹左我食呢間,結果我一試愛上!# 水煮魚 # ***********午市套餐68蚊,好大盤水煮魚,啲魚柳好大塊,好多,而且好入味,非常之滑! 盤底有些少芽菜,不會過多。花椒味濃,入口香麻,十個正!# 辣子雞丁 # ***************好多好多辣椒乾,令到啲雞非常香口,又滑,又入味,唔會太咸或者太乾,係響香港食過暫時最正既乾子雞丁! 食到無晒雞,我地都仲揾勻啲辣椒堆,努求一粒不留!跟餐配白飯、凍豆漿。凍豆漿好大杯,唔太甜,好啱用黎中和返口中既辣。下次過尖沙咀,川上龍係首選之一。

# 水煮魚 # ***********

# 辣子雞丁 # ***************

下次過尖沙咀,川上龍係首選之一。
辣子雞丁
水煮魚
辣子雞丁
水煮魚
2017-10-01 545 瀏覽
今晚同3位友人黎左食雞煲。佢係我地面前推介左好多次,所以今日黎一試個究竟呀! 之前我都黎過食川菜,川菜好好食...今次就黎食雞煲叫左個少辣既雞煲....本身想叫正常辣...不過友人唔食得辣...所以淨叫左少辣。因為4個人,叫左成隻雞...啲雞好似食極都仲有咁...雞肉好滑...好好食! 洋蔥有好多,索哂雞汁啲味.. 好味。之後加水打邊爐, 因為朋友太食唔到辣,我地加清湯,而無加返辣...呢個雞煲唔會太咸同好重味精咁.. 食完返屋企都唔洗狂飲水呀!
2017-09-29