2018-11-09 477 瀏覽
之前上網有介紹過這間小店,一於來試試。位置有點難找,在形點對面。串燒即叫即整,所以等候時間有點長。叫了多春雨,雞腎,五花肉,蝦,雞肉,豆卜。都燒得不錯,味道也很好。
之前上網有介紹過這間小店,一於來試試。
位置有點難找,在形點對面。
串燒即叫即整,所以等候時間有點長。
叫了多春雨,雞腎,五花肉,蝦,雞肉,豆卜。
都燒得不錯,味道也很好。
2018-10-18 636 瀏覽
話得隱世串燒店真係要朋友介紹先搵到門口都係起條小巷入面唔係朋友介紹 區外人都幾幾難搵得到 不過地點其實都尚算方便離元朗西鐵站10分鐘左右腳程食物一要紙睇到哂絕對推介佢地個烏冬好食到唔記得影相3個人叫左2次食非常好味烏冬彈牙, 湯底非常濃味原本諗住叫個烏冬可以飽肚D勢估唔到個烏冬可以做到咁出色另外 墨魚丸都非常咁正外皮胱口 入面D肉就非常彈牙燒得非常咁好雞泡魚乾非常咁好食白板串又係非常咁正薄薄的五花腩燒到非常脆口記得要趁熱食, 唔好浪費3個朋友都非常咁愛吃牛舌前前後後都叫左幾串塊堍都咁大塊真係正茄子就咸左少少食串燒就緊係要啤啤佢啦
話得隱世串燒店

絕對推介佢地個烏冬
好食到唔記得影相
3個人叫左2次食
非常好味
烏冬彈牙, 湯底非常濃味
原本諗住叫個烏冬可以飽肚D
勢估唔到個烏冬可以做到咁出色

另外 墨魚丸都非常咁正
外皮胱口 入面D肉就非常彈牙
燒得非常咁好
雞泡魚乾非常咁好食
白板串又係非常咁正
薄薄的五花腩燒到非常脆口
記得要趁熱食, 唔好浪費

3個朋友都非常咁愛吃牛舌
前前後後都叫左幾串
塊堍都咁大塊
真係正
茄子就咸左少少

食串燒就緊係要啤啤佢啦
2018-10-16
2018-10-06 496 瀏覽
呢間串燒店好食到我初時一開店一星期一次特登由馬鞍山入元朗食🙈 即使宜家無咁誇張,都差唔多一/兩個月一次,真係中左毒咁😂 無他,真係好好食🤤 剩係碗烏冬咋,我都唔明點解可以好食到我次次都一定要食🤷🏻‍♀️ 烏冬彈牙,湯底有濃濃既木魚味,我果碗走葱版通常一滴不剩🙈 白板串又係好出色,豬肉好易燒到過火就“鞋”,呢度一咬,外面脆卜卜然後肉汁四射,肥瘦相宜,我唔好豬都一定食👍🏻 蒜芯又係必食,好少可見到出面有蒜芯食啊!同埋次次黎 d 蒜芯都一樣咁嫩咁甜既,好正♥️ 秋葵又係,燒完無左個滑潺潺既感覺仲好食,清爽好多!鰻魚都係傑出之作,皮脆肉嫩,無泥味,堅好食😋

烏冬彈牙,湯底有濃濃既木魚味,我果碗走葱版通常一滴不剩🙈

秋葵又係,燒完無左個滑潺潺既感覺仲好食,清爽好多!

鰻魚都係傑出之作,皮脆肉嫩,無泥味,堅好食😋
  • 白板串
  • 翠肉瓜
2018-08-25 427 瀏覽
川元朗是個好地方 好多美食小店既好地方 今次想分享係一間係巷仔既小店 串燒鋪 都可以扮去左日本既居酒屋既哈哈 呢個鋪就位置不多有個bar枱4張4人枱、一張6人枱同2人枱 可以想像到有幾大 串燒都有乜幾多選擇 我最中意個烏冬湯麵同個金菇 巧巧吃 推推推菲菜串都好正夠哂重口味一口蕃薯甜甜的好味墨魚丸勁脆勁辣口雞脾菇好juicy收工黎川食下串燒同朋友傾下計係好chill既事 勁唔夠飽仲有鳥冬湯麵填飽肚子😆

菲菜串都好正夠哂重口味
一口蕃薯甜甜的好味
墨魚丸勁脆勁辣口
雞脾菇好juicy
2018-08-19
5 分鐘 (堂食)
今晚男朋友又揀好餐廳同我去食飯哦 抵錫😘😘😘 因為呢排鍾意去食串燒 今晚就去試元朗呢間 川🙆‍♂️🙆‍♂️ 佢營業時間好囂張㗎 1800-0200🤷‍♀️ 應該係適合夜鬼嘅 價錢都幾抵食 所以成日要排隊等位㗎💁‍♂️💁‍♂️有幾樣覺得好好食wo 記錄低先!🙆‍♀️🙆‍♀️川骨腸 好得意呀🙆‍♀️ 好似狗仔食嗰啲骨頭 哈哈😝(腸入邊有舊骨頭)個腸好有肉味勁香!!💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️白板串其實即係五花腩💁‍♂️ 又係好好食嘅 肉同脂肪嘅分布好適中 燒香左有啲油份 正!💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️牛脷都幾厚身嘅💁‍♀️ 不過男朋友覺得麻麻哋🤷‍♂️ 雞腎同翠玉瓜就普通啦 茄子雖然係好大條嘅💁‍♂️ 不過就剩係得蒜頭同豉油味 整體味道不足🙅‍♂️雞翼雖然話係招牌 但係就真係燒雞翼咁囉🙅‍♂️ 雞肉反而好少少啦💁‍♂️脆脆鰻魚串就好好味啊🙆‍♂️🙆‍♀️ 我哋仲encore左添 第一round個部位就正啊 燒完都juicy 但係個皮仲係脆嘅! 💁‍♀️💁‍♀️💁‍♂️💁‍♂️ 不過第二round就麻麻哋 部位冇第一round咁靚!金菇都好出色 佢個自家製湯底真係掂!啲乾蔥又夠香 簡直連啲湯都想飲埋💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️燒菠蘿都推介嘅!勁甜勁

有幾樣覺得好好食wo 記錄低先!🙆‍♀️🙆‍♀️

白板串

茄子
招牌雞翼

雞肉串
脆脆鰻魚串

金菇

燒菠蘿

燒菠蘿都推介嘅!勁甜勁juicyyy!💁‍♀️💁‍♀️💁‍♂️💁‍♂️

啤酒我就覺得Erdinger呢款好飲過Sapporo💁‍♀️ 因為麥味係我鍾意同接受到嘅口味多啲🙆‍♀️

呢間野都幾抵食 又幾好食 唔怪之得咁多人排隊啦!遲啲涼啲再嚟過!🙆‍♀️🙆‍♂️
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
白板串
脆脆鰻魚串
金菇
燒菠蘿
  • 錫紙金菇
2018-02-19 834 瀏覽
果時行完元朗年宵想食下串燒飲下酒上黎搵到呢間野,入到去完全冇人招呼零服務態度,有位都唔知坐唔坐得咁大個餐廳點解一個侍應都冇完全冇服務可言,不如俾客人自助仲好啦過左幾分鐘先有個金毛仔叫我出去等之前就等左好耐入到黎又要坐風口位,凍到死我叫左10樣野食但最後要成幾鐘先上晒 原來佢得一個師傅燒野食咁多樣得雞翼好食,鴨舌都唔錯但其他都麻9麻仲要一樣同一樣之間隔左好耐好耐又要冇咩酒可以飲,限死飲幾款咋冇下次呀!
果時行完元朗年宵想食下串燒飲下酒

上黎搵到呢間野,入到去完全冇人招呼
零服務態度,有位都唔知坐唔坐得

咁大個餐廳點解一個侍應都冇
完全冇服務可言,不如俾客人自助仲好啦
過左幾分鐘先有個金毛仔叫我出去等
之前就等左好耐

入到黎又要坐風口位,凍到死
我叫左10樣野食
但最後要成幾鐘先上晒 原來佢得一個師傅燒野食

咁多樣得雞翼好食,鴨舌都唔錯
但其他都麻9麻

仲要一樣同一樣之間隔左好耐好耐
又要冇咩酒可以飲,限死飲幾款咋

冇下次呀!
2018-01-01 730 瀏覽
今個週末去了元朗「搵食」,在一條小巷中,有間小店 —「川」門口掛著「內有夢想」,好奇的我們就入座了。這間串燒店是即叫即燒的,如果想飲水的話,凍水熱水都是自助的。炸一口餃子($12)一份有三隻,熱辣辣的,一口咬下去就出晒煙配上冷冰冰的日式沙律醬,一冷一熱的,溫度剛剛好牛肋肉串($16)個汁好好味,加上芝麻香,配搭得很好白板串($16)即燒五花腩肉,一半脂肪一半肉,燒到外層頗香脆的厚燒牛舌串($17)厚燒的好處就是有不同層次的享受!外層少少燶,入面軟腍腍,微咸的牛舌,應該是加了山椒粉吧雞肶菇串($14)一份有2串,表面加了七味粉,一咬下去,入面的水份流晒出來真是好juicy呀!招牌雞翼串($18)一份2隻,大大隻的,但個人覺得偏貴...不過見menu寫住「招牌」就忍不住叫了一客。最後登場的,皮脆肉嫩,果然不令人失望!
今個週末去了元朗「搵食」,
在一條小巷中,有間小店 —「川」
門口掛著「內有夢想」,
好奇的我們就入座了。

這間串燒店是即叫即燒的,
如果想飲水的話,凍水熱水都是自助的。

炸一口餃子($12)
一份有三隻,熱辣辣的,一口咬下去就出晒煙

配上冷冰冰的日式沙律醬,一冷一熱的,溫度剛剛好

牛肋肉串($16)

個汁好好味,加上芝麻香,配搭得很好

白板串($16)
即燒五花腩肉,一半脂肪一半肉,燒到外層頗香脆的

厚燒牛舌串($17)

厚燒的好處就是有不同層次的享受!
外層少少燶,入面軟腍腍,
微咸的牛舌,應該是加了山椒粉吧

雞肶菇串($14)

一份有2串,表面加了七味粉,
一咬下去,入面的水份流晒出來真是好juicy呀!

招牌雞翼串($18)
一份2隻,大大隻的,但個人覺得偏貴...
不過見menu寫住「招牌」就忍不住叫了一客。
最後登場的,皮脆肉嫩,果然不令人失望!

2017-05-07 1342 瀏覽
一直都想去試,去到門口見唔爆,除左bar 枱仲有一張4人枱但係未𢴇,我地禮貌地表示兩位,一位侍應叫我地等陣佢𢴇左枱比我地,但係其後10幾分鐘只見佢忙於上菜,還未有意慾𢴇,我地行入店諗住提一提佢,該侍應當見我地唔倒,冇理過我地冇望過我地只係用背脊得住我地行過我地禮貌地要再開口問佢話要再等,等唔緊要,但係佢以視而不見嘅態度對我地,我地問佢表現唔耐煩仲好似我地唔啱咁,咁嘅服務態度幾抵食都冇用,以後都唔會去試,亦會告知住元朗嘅朋友千萬唔好幫襯廢事受氣
2017-01-09 1582 瀏覽
第一次係宵夜食叫野食叫得唔多唔寫食評住今次係第二次食喇晚餐咁食!可以推介串燒店黎講佢位都算多既所以 8點幾鐘黎係唔洗排隊直接有位而串燒店黎講,佢都有小小gimmick 店內有部舊式遊戲機(太肚餓,冇影,留番d 神秘感比大家)唔知仲玩唔玩得呢⋯⋯串燒種類,ok,唔算小!我同朋友今次坐bar 檯目擊成個廚房!要提既係店內雖然只有兩位員工但佢地勁合拍,勁有效率串燒不嬲都燒時間但師傅以佢超級快既動作,再加張錫紙咁就照顧到肚餓既我!另一位員工就身兼多職,侍應,執馬,收銀都係佢咁忙,佢都仲係和顏悅色年輕人💪🏼特別想提一提佢執馬個part, 令我有驚喜佢地既蔬菜大部分係即時串,姐係唔係一早拮定一串串!咁樣新鮮度已經差好遠川蝦最體貼,睇住佢片開隻蝦,再拮住蝦肉,到你食既時候,一下就起肉,岩晒d 怕摵殼既人生蠔:雖然size 比較細,但佢地一見到唔掂就即刻送佢落垃圾桶最加分呀!講番味道先, 食唔出佢用醃料醃製過d 肉,但單憑佢燒既時候加既調味粉就已足夠吊出肉味,同埋唔咸可惜辣粉就要自己點,唔可以一齊燒抵食推介1X 蚊一串幾厚既牛舌脆味之選:飲品Asahi 生啤冇得輸!必點! 有大細size, 唔怕飲唔晒
第一次係宵夜食

串燒店黎講佢位都算多既
所以 8點幾鐘黎
係唔洗排隊
直接有位

而串燒店黎講,佢都有小小gimmick
店內有部舊式遊戲機(太肚餓,冇影,留番d 神秘感比大家

唔知仲玩唔玩得呢⋯⋯

串燒種類,ok,唔算小!

我同朋友今次坐bar 檯
目擊成個廚房!

要提既係店內雖然只有兩位員工
但佢地勁合拍,勁有效率
串燒不嬲都燒時間
但師傅以佢超級快既動作,再加張錫紙
咁就照顧到肚餓既我!

另一位員工就身兼多職,侍應,執馬,收銀都係佢

咁忙,佢都仲係和顏悅色
年輕人💪🏼

特別想提一提佢執馬個part, 令我有驚喜

9  菜
粟米
翠玉瓜
川蝦(我叫佢懶人蝦)
最加分呀!
燒蠔
牛肋肉
可惜辣粉就要自己點,唔可以一齊燒
辣粉
抵食推介
1X 蚊一串幾厚既牛舌
脆味之選:
脆膳
豆卜
枝豆
飲品

另外咁岩呢期仲有健力士黑啤,不過我地冇試

同同區串燒店比佢係平既,而且總類都多既,味道又幾好,會再食呀!

2017-01-06
9  菜
川蝦(我叫佢懶人蝦)
燒蠔
  • 牛舌
  • 白蟮
  • 川蝦
2016-10-20 1408 瀏覽
晚上10點後,yohomall 好多店都關了,發現對面條卷仔有紅燈龍,幾得意,行入去發現間懶日式裝橫既燒烤店,原來係上過電視既2個後生仔老闆,一個負責煮,一個負責樓面,眼見他們忙忙碌碌,見有位就坐,肚餓,就咩都叫黎食下,即燒關係,要等一下,老闆知道入來無人招呼我地,我地又甘饿就送左個前菜過我地食,係煮枝豆,幾清甜。估唔有哩D😉點左2杯大asahi ,估唔到有draft beer ,唔係罐裝,夠fresh夠凍,好飲!總括燒鰻魚必食,外脆內juicy,雞亦牛肉粒亦奄得入咪,疏菜如脆肉瓜亦必食,爽脆多汁,此小店用料比較新鮮,實屬少見,仲可自攜酒水,好正,下次帶洒來試開party 包場,坐位反正不多,老闆又攪笑,哈哈。仲有個梳打餅夾棉花糖亦好得意兼好食,女士好岩食。埋单每人200左右,連酒,幾抵,坐左幾粒中。
,係煮枝豆,幾清甜。估唔有哩D😉點左2杯大asahi
哈哈。仲有個梳打餅夾棉花糖亦
好得意兼好食,女士好岩食。
埋单每人200左右,連酒,幾抵,坐左幾粒中。
2016-06-14
2016-08-21 1729 瀏覽
元朗站附近愈來愈多新食肆,但串燒店就比較少見。呢間叫「川」的串燒店真係好隱蔽,係一條唔顯眼的細巷入面。但我同男友都算好早到,但7點左右小小的店面已經快坐滿了。菜式選擇算是一般大路款式,以肉類及菜類為主,素菜選擇更是多達十多款。最岩我呢D食菜唔食肉的人,大把選擇。而且價錢勁平,每款都係十零廿蚊,就算狂點都無有怕啦。牛舌串$13/串、白板串(豬腩肉)$13/串牛舌勁厚切,而且好彈牙又唔韌,香料好香,而且夠味又唔會太咸。脆脆鰻魚串 $22/串,肉質好彈牙而且魚皮好脆,魚味都幾濃。我諗佢地係用左爽鱔,所以肉質特別彈牙,魚味又濃。招牌雞翼串 $15/串,燒得肉汁好JUICY而且皮都好脆。爽口火雞腎$13/串,燒得好爽口又唔韌,而且香料味道剛好蓋過內臟腥味。肥牛金菇卷$18/串,一串竟然有四塊,真係好抵食,而且醬汁調得剛好,好惹味。食親串燒必點的韮菜 $13/串,呢度火喉控制得剛好唔會燒焦,都幾好味。而且份量勁多,一串都成碟滿左。仲有我最愛的蒜芯 $13/串,味道好甜而且燒得口感微軟,唔算好多渣,都好好食。燒一口青椒仔 $13 /串,好特別仲加左柴魚片。燒一口日本甜蕃薯$13/串,口感好軟綿,而且
元朗站附近愈來愈多新食肆,但串燒店就比較少見。

呢間叫「川」的串燒店真係好隱蔽,係一條唔顯眼的細巷入面。

但我同男友都算好早到,但7點左右小小的店面已經快坐滿了。

牛舌串$13/串、白板串(豬腩肉)$13/串

招牌雞翼串 $15/串,燒得肉汁好JUICY而且皮都好脆。
燒一口青椒仔 $13 /串,好特別仲加左柴魚片。
燒一口日本甜蕃薯$13/串,口感好軟綿,而且味道好甜,好好味。
燒粟米$25/條,都幾大條仲要分左兩半,味道都幾甜,食完都幾飽。
我地兩個人仲要叫埋啤酒,同頭先一大埋野食都係3百幾蚊,食得開心又抵食,真係值得推薦元朗人黎食。

惟一不足係通風唔夠,燒得多野就幾大煙,而且即叫即燒等野食都要等幾耐。
  • 蒜芯
2016-08-06 924 瀏覽
幾個小伙子運作的串燒店,店子不大,款式也不是太多,但看出是很有 heart 做出來的,味道也很好,食物也新鮮,主力推介是:鰻魚新鮮,金菇牛肉、牛舌,五花腩、玉米也很鮮甜,價錢又合理,當外面全都是連鎖経䃕的餐廳時,我們應該多支持一下這些小店
2016-07-31 718 瀏覽
19:14落單,食左2個鐘都未黎,要幾耐呀?追單次次都話無漏,有落,但又等n耐,仲要間鋪都未full就咁,我地唔係order太多姐就已經咁。仲要剛剛坐低就落單,遲過我落單仲早過我地開始上菜。how come?味道一般,普通街邊貨色環境,通風不足,油煙味大,嗆喉never again

味道一般,普通街邊貨色

環境,通風不足,油煙味大,嗆喉

never again

2016-05-21 519 瀏覽
Thanks god it's Friday😌今天去一間很像日式居酒屋的串燒店-我們幾個吃著喝著笑著 就吃掉了很多東西人均都只是百多元 因為吃了很多 所以打👅是特別推介的-韭菜串 ($13)比較油的一道 不過配上醬料很好吃-牛舌串 ($13) 👅是厚切的牛舌 燒得剛剛好 很有彈性和咬勁-脆脆鰻魚串 ($22) 👅這個鰻魚串的皮烤得十分香脆 完全能吃到鰻魚的原味-燒蒜芯 ($13) 👅很少地方能吃到的 吃下去有點像清新版的韭菜 但又不會太油-燒鳳梨 ($20)感覺像是從罐頭菠蘿拿出來燒的 而且燒完帶不出菠蘿的甜 只留下酸味-翠玉瓜 ($13) 👅鋪上了滿滿的蒜蓉醬 配上淡味的翠玉瓜 十分搭-招牌雞翼串 ($15/2隻)我吃到燒得不熟的一隻 不過味道是尚可他們亦有燒過全新的一串給我們-大茄燒 ($25)第一口就有熟悉的味道浮現出來 原來是美極的味道😂 感覺被美極搶走了整體的味道-雞脾肉串 ($13) 👅不會烤得過熟 雞肉還是很嫩-上湯金菇 ($25)普普通通 自家製湯沒太大的特別之處-三文魚鰭 ($18) 👅烤得十分香口 完全帶出三文魚的香氣-牛肋肉串 ($13) 👅牛肉質素很高 亦不會烤
Thanks god it's Friday😌
今天去一間很像日式居酒屋的串燒店
我們幾個吃著喝著笑著 就吃掉了很多東西
人均都只是百多元
因為吃了很多 所以打👅是特別推介的
韭菜串 ($13)
比較油的一道 不過配上醬料很好吃
牛舌串 ($13) 👅
是厚切的牛舌 燒得剛剛好 很有彈性和咬勁
脆脆鰻魚串 ($22) 👅
這個鰻魚串的皮烤得十分香脆 完全能吃到鰻魚的原味
燒蒜芯 ($13) 👅
很少地方能吃到的 吃下去有點像清新版的韭菜 但又不會太油
燒鳳梨 ($20)
翠玉瓜 ($13) 👅
鋪上了滿滿的蒜蓉醬 配上淡味的翠玉瓜 十分搭
招牌雞翼串 ($15/2隻)
我吃到燒得不熟的一隻 不過味道是尚可
他們亦有燒過全新的一串給我們
大茄燒 ($25)
雞脾肉串 ($13) 👅
不會烤得過熟 雞肉還是很嫩
上湯金菇 ($25)
普普通通 自家製湯沒太大的特別之處
三文魚鰭 ($18) 👅
烤得十分香口 完全帶出三文魚的香氣
牛肋肉串 ($13) 👅
牛肉質素很高 亦不會烤得過老
川蝦 ($22/2隻)
蝦肉很結實 不會有霉霉的感覺
而且調味亦調得很好
溫馨提示: 週末晚上可能比較多人 而且多數只有幾人在忙 可能串燒上菜時間會比較久
Instagram: chloeelovestoeat
喜歡的可到Instagram 看看
2016-05-08
宵夜
2016-05-16 940 瀏覽
屋企附近開了間串燒店,某晚約了鄰居去試試。夜市開7:30PM, 座位不太多。但位置條橫巷內,不太顯眼,應該開了一段時間。有bar 枱坐位,可以看到烹調過程。食串燒,一定飲啤酒吧!真是慢工出細貨,剛營業,每枱都有order, 等了很久又肚餓,問下侍應有什麼不用等,他說枝豆及中華沙律。叫左個中華沙律食住先。跟著串燒也陸續送上,開心開心!這個叫百板串,即是燒五花腩,肥瘦適中又香口,好味呀!燒牛舌,肉質很淋,調味不多!清甜多汁的燒鳯梨燒雞翼,火喉不錯!不會太乾身!佐酒佳品的雞泡魚干青椒串Encore 的燒鰻魚,肉質爽口肥美。相比下,燒蠔有點失色!燒過的蠔肉縮水了!燒蒜心,味道原來很清甜又無渣!日本蕃署好綿異型樣子的燒茄子,很多蒜蓉!燒雞比菇,很多汁!燒三文魚翼,肉質嫩滑。燒牛肉,小小過火!雞肉串,這個一般啦!吃到燒貢丸,已經很飽了!因為系即燒,所以等得較耐,我地食左2個小時,燒物價錢由1X 至2X不等(海鮮貴D)。3個人食左五佰多元連飲品,真的不貴,質素很滿意!當我們離開時,有人龍排隊,但要等個多或兩小時才有位,回枱很慢!
屋企附近開了間串燒店,某晚約了鄰居去試試。

有bar 枱坐位,可以看到烹調過程。

食串燒,一定飲啤酒吧!

叫左個中華沙律食住先。

跟著串燒也陸續送上,開心開心!

這個叫百板串,即是燒五花腩,肥瘦適中又香口,好味呀!
燒牛舌,肉質很淋,調味不多!
清甜多汁的燒鳯梨

燒雞翼,火喉不錯!不會太乾身!
佐酒佳品的雞泡魚干
青椒串
Encore 的燒鰻魚,肉質爽口肥美。
相比下,燒蠔有點失色!燒過的蠔肉縮水了!
燒蒜心,味道原來很清甜又無渣!
日本蕃署好綿
異型樣子的燒茄子,很多蒜蓉!
燒雞比菇,很多汁!

燒三文魚翼,肉質嫩滑。

燒牛肉,小小過火!

雞肉串,這個一般啦!

吃到燒貢丸,已經很飽了!

2016-04-16
15 分鐘 (堂食)
  • 燒鰻魚