2015-05-03 491 瀏覽
曾經喺佐敦返工嘅我,對依間明星開嘅拉麵店實在想試好耐!今次固地重遊,點都要試一試佢哋主打嘅牛舌拉麵!其實識食日本拉麵嘅朋友,或者對日本拉麵文化有認識,都知道曲麵喺醬油麵!意思喺重口味湯底,必配曲麵!其實食日本拉麵最重要喺個湯底,可以話喺靈魂所在!第二重要就喺個玉子!所以今次貪心啲,直接叫咗碗《牛舌玉子拉麵》,要醬油湯底,硬身曲麵!坦白講,依到主打嘅《牛舌玉子拉麵》賣相冇經考究!最少小弟個人認為冇誠意!玉子流心程度一般,味道偏淡!麵底講明要求硬身,但完全冇口感!唯一可取喺牛舌夠大塊,但味道只屬適中,唔彈牙又淋謝謝!最後湯底真喺令人大失所望,點解?醬油湯底冇味之餘,仲有腥味,真喺唔知發生咩事!加一收左90蚊,唔喺好抵!而且90蚊一碗拉麵,我寧願行多幾步去恆豐中心地牢好過,果邊選擇會更多!完全犯咗所有明星開嘅餐廳一樣,真喺名過於實!
牛舌玉子拉麵
唯一可取喺牛舌夠大塊,但味道只屬適中,唔彈牙又淋謝謝!
牛舌玉子拉麵

當藝人真好....真的好嗎? 我不是行內人,當然不知道,只知道做歌手、演員、幕前幕後的工作人員,賺的都是辛苦錢。不過,總有一件好事,那就是可以利用自己的名聲去做生意,或是幫朋友做宣傳,好多時都會事半功倍。而是日我想介紹的,就是《巨聲幫》《陳國峰》開的日式拉麵店,一間是位於佐敦的《巨一麵堂》,另一間是位於西環的《巨二麵堂》。(若我不是看了 Big Boys Club,我也不知道有這兩間拉麵店。首先,說一說位於佐敦的《巨一麵堂》。地方不算大的拉麵店,感覺可以說是十足,是十足的日本風格。不過,感覺就有點太過了,令我覺得這地方似一間居酒屋多過一間拉麵店。這地方的造相雖似,但過份了。麵,我點了他們招牌的,牛舌蔥花醬油拉麵。這兒供應的,是香港人少有提及的醬油湯底同鹽水湯底。對好多人來說,這是一個新的口味。而這一個拉麵的麵底,感覺夠彈牙而且好重蛋香,這一點實在要稱讚一下這醬油湯底,因為沒有了豚骨的濃味,直接令到牛舌的肉香同麵條的蛋香完整地滲出來,可以感受到的,是真真正正的麵香而不是單純的湯底香味。很好的醬油湯底拉麵,清清的湯底,給予我食拉麵的另一個感覺。這《巨一麵堂》雖不是什麼日本過江龍,但也做得出

首先,說一說位於佐敦的《巨一麵堂》。
很好的醬油湯底拉麵,清清的湯底,給予我食拉麵的另一個感覺。這《巨一麵堂》雖不是什麼日本過江龍,但也做得出有自己特色的拉麵,亦以味道說給大家聽,不一定要是勁濃豚骨湯底,才是一碗好食的拉麵既。
2015-01-11 1135 瀏覽
剛去完伊利莎伯探病,一心想試下好耐無去嘅巨一。。。點知中伏。兩年前,因為佢嘅美味,每個月都會去一次。但由於吊腳,開始少咗去。今日故地重游,點知中伏。首先,價錢加咗好多。一碗只有湯,叉燒兩片,蔥少少,紫茶一塊,荷蘭豆兩條,日式魚蛋一片及拉麵的日式拉麵,我覺得不值76。其實出面好多拉麵都比佢好。而麵方面,更似超市產品,根本唔可取。叉燒有少少心機燒過,但不夠入味及太硬,要咬好耐先食完。食物款式可以話幾多下,但都只不過係左搭又搭而成。anyway,我應該唔會再嚟。亦另我知道點解宜家唔駛排除隊
叉燒拉麵
叉燒味噌湯麵叉燒鹽味湯麵煎餃子喺另一位老饕多番推薦下,我終於嚟左呢到食。一入門就係一位日本歐巴桑招呼,由於唔知佢講唔講中文,我地都係用左日文落單。麵嘅種類算多,一望落去想食嘅都有幾碗,但一切由由基本開始,所以試味噌。呢間嘅味噌唔似札幌no.1 咁,要我用女仔型容嘅話,札幌係溫柔文靜,呢間就係剛強主動。味道鮮明,一入口嘅味蕾衝擊係幾remarkable。叉燒亦做得好好,大塊得嚟重係入口即化。另一碗同行叫嘅,湯底清而濃,香濃魚介湯襯托出麵質,麵身入口出奇地滑,會令人食唔停。最後就係個煎餃喇!餃子本身冇咩特別,但印象深刻嘅係醬汁,佢係自動加左辣油入餃子醬油嘅,呢一樣係我幾欣賞嘅,因為店家有信心,佢想我地食到嘅味道係exactly 佢地設計出嚟,呢樣嘢唔係好多店做到。
叉燒味噌湯麵
叉燒鹽味湯麵
煎餃子

喺另一位老饕多番推薦下,我終於嚟左呢到食。

最後就係個煎餃喇!

題外話/補充資料: 識日文好d
2014-12-18
$150 (宵夜)
  • 叉燒味噌湯麵
  • 叉燒鹽味湯麵
  • 煎餃子
琴晚同朋友嚟晚餐, 由於時間尚早, 只有零丁客人。**侍應姐姐都幾串架, 一副唔想做你生意咁! 我地聽到佢對其他客人嘅態度好差~! 話說, 有張2人枱放左幾個啤酒杯晌度, 第一次有2個女人入嚟想坐, 個侍應姐姐已經喝佢地, 話哩個位唔比坐。之後有個老婆婆入嚟, 唔想坐BAR位, 想坐2人枱, 由於婆婆已經坐嚟左, 阿侍應姐姐又係好唔滿意咁講, 哩個位係唔比坐, 不過你要坐都得~!**(哩度係收加一服務費, 哩D就係名符其實嘅比錢買難受喇~!)坐底睇一睇枱面嘅MENU, 其實我係有衝動想走人去隔離居酒屋食。首先, 食物選擇嘅種類唔多, 同埋好多都要加錢買配料, 而且價錢都唔算抵。--普通拉麵HKD74左右, 係連义燒同蛋都都冇嘅。--叫要义燒拉麵HKD94左右, 先有义燒, 但冇蛋。--如果想有齊哂义燒同配料, 就要叫特制拉麵HKD99(另外收加一服務費)先嚟, 黑芝麻擔擔拉麵, 味道麻麻地, 又冇咩配菜, 連基本嘅荀都冇。再嚟, 冇蟹肉嘅吉列蟹餅, 我食到嘅只係薯餅包住D沙律醬。最後, 別制咪噌拉麵, 义燒好食, 夠淋, 湯都夠濃, 蛋雖然係溏心但個味好腥, 已經COVER哂個醬油味,
琴晚同朋友嚟晚餐, 由於時間尚早, 只有零丁客人。

--普通拉麵HKD74左右, 係連义燒同蛋都都冇嘅。
--叫要义燒拉麵HKD94左右, 先有义燒, 但冇蛋。
--如果想有齊哂义燒同配料, 就要叫特制拉麵HKD99
(另外收加一服務費)

黑芝麻擔擔肉醬拉麵
再嚟, 冇蟹肉嘅吉列蟹餅, 我食到嘅只係薯餅包住D沙律醬。
吃不到蟹肉的吉列蟹肉餅
最後, 別制咪噌拉麵, 义燒好食, 夠淋, 湯都夠濃, 蛋雖然係溏心但個味好腥, 已經COVER哂個醬油味, 麵都唔錯, 不過好快就淋身。
特制味噌拉麵
題外話/補充資料: 總括嚟講, 味道係唔錯, 但未去到值哩個價, 而且選擇唔多。 另外, 員工態度真係好緊要, 我同我朋友都覺得侍應姐姐好似同食客有仇咁, 好怕去D氣氛咁差嘅地方食飯。大家都係想開開心心食個晚餐, 如果入到一間店, 服務態度差, 真係幾好食都係假。
2014-11-19
2014-09-14 1718 瀏覽
很久沒寫OPENRICE了, 近日有很多人生大事在做, 再加上沒有電腦可用, 所以都沒在寫OPENRICE. 手上的食評累積了很多, 現在終於都再繼續寫食評了. (希望OR的編輯唔好因為呢句而REJECT食評啦)2014年多個人生大事之一, 就係再轉行, 由以前既船務文員, 轉變作醫院內工作, 工作地方都不同了, 所以食野既地方都唔同左啦~~  正當第一日返工, 在附近找美食時, 就再發現之前食過既拉麵店,巨一麵堂, 就令我想起之前食大大碗黑媽媽的麵的時候的美味, 所以再來食一次 **有興趣既朋友, 可以SEARCH返我係2013年10月31日寫的食評, 或者http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=454159&page=2今次入去,發覺有好多野都唔同左, 內裝唔同左, 人(好似)唔同左..... 餐牌都唔同左, 仲有D麵都唔同左, 之前食過既麵無左......可選既野小左, 有點失落....(連我上次寫食評既木牌未都無埋) , 不過反而有我一直喜歡食既麵味湯底拉麵, 一於就來一個"巨"牛舌蔥花鹽味啦麵不是說店舖呃人, 不
(希望OR的編輯唔好因為呢句而REJECT食評啦)

''巨''牛舌拉麵(鹽味湯底)
不是說店舖呃人, 不過最初見到個"巨"字, 真的有點期待出來的牛舌, 會有如厚切午餐肉一樣的厚度. 可是事與願違呢.

味道方面鹽味湯底很清爽, 不會濃得令舌頭有怪感覺的地步, 可是對於一向食慣濃味的本牛來說, 這湯實在有點太清了, 有如喝水的感覺. 之前其他店中喝的鹽味湯底, 喝起來會有海的感覺, 這個湯麵, 沒有.
老實說, 牛舌味道還不錯的,棉棉的牛舌, 很輕易就咬斷, 啃的時候牛舌濃郁的味道就會傳入自己的舌頭中, 好食, 可是薄薄的"巨"牛舌總令我覺得啃起來有不滿足的感覺, 如果希望品嚐牛舌的好味道, 建議直接點厚切牛舌還好!

之前第一次來的時候, 比到我驚喜, 可是重遊舊地的結果是這麼的令人失望, 可惜.....

2014-07-11
2014-09-10 1446 瀏覽
見網上食評大多為讚的,心想也不會差到那裡,因我只想吃一碗正正常常的拉麵。問店員有什麼推介,說是牛舌拉麵於是叫了牛舌鹽味拉麵湯的味道像是蔥花鹽水牛舌也沒有特別之處,不見特別美味,半熟蛋也是平平的,整碗麵也就是平平無奇,這樣的質素跟標價不乎,不會再光顧了,有點中伏的感覺。
見網上食評大多為讚的,
心想也不會差到那裡,
因我只想吃一碗正正常常的拉麵。

問店員有什麼推介,
說是牛舌拉麵
於是叫了牛舌鹽味拉麵
牛舌鹽味拉麵
湯的味道像是蔥花鹽水
牛舌也沒有特別之處,不見特別美味,
半熟蛋也是平平的,
整碗麵也就是平平無奇,

這樣的質素跟標價不乎,不會再光顧了,有點中伏的感覺。
2014-08-18
2014-08-13 1770 瀏覽
近這兩三年, 超級巨聲是唯一一個我跟男友捕住電視機前等睇既節目, 他們開了這一麵堂, 梗要唻捧吓場我與男友分別叫了牛舌拉麵及叉燒拉麵, 牛舌不算薄, 肉質軟稔, 牛味很濃, 好好味, 糖心蛋是一般的蛋味, 如果有些少鹽會更好食, 湯上加了很多蔥, 再加一堆蒜蓉, 幸好有這些, 因為湯底比較清淡, 如果唔係會好清淡, 麵質稔了丁點, 但還可接受叉燒都好食, 我鍾意佢夠稔, 肥肉又不算多, 但如果再加多兩塊就更好啦  但同樣湯底都係較清淡, 可以跟健康飲食有關啩, 但整體唻講都滿意既

2014-08-02 1518 瀏覽
招版牛舌拉麵,牛味十足,牛舌雖然是薄切,但非常甘香軟熟。鹽味湯底配大量新鮮香䓤,香口清新之餘沒有味精,是整個拉麵靈魂所在。面底依舊出色,分量十足。唯一可惜的是加了價,整碗拉麵九十多元。雖然位於佐敦鋪租相信較貴,不過以午膳價錢來計算則較貴。

2014-06-22 1900 瀏覽
今晚去了一間佐敦小店,這裡是男友同事推介,便看看這裡有何特別~還以為星期六晚上要等位,點知去到有大半都是空的~就隨便找個卡位坐了店內掛了很多日本廟宇的祈願牌,都是寫上"好好食""good"之類的字眼,哈哈,令人更期待呢!點了牛舌醬油味拉面,哈哈,由叉燒變成牛舌真有夠特別。10分鐘後上木台,牛舌上有一小客蒜蓉?!撈埋湯度食都OK的~湯底幾清,適合較清淡人士,但就沒有一般的豬骨味,是淡淡的醬油味而已。看到有雲耳那個。。。有點。。。嗯麵是幼麵,但因麵是不可以選擇硬度,所以這碗是很軟身的麵,which is 真的不太喜歡,加上湯很淡身,就算掛湯都只是一般。主角-牛舌,一啖落去~!稔到唔覺自己食緊牛舌,好似食緊火腿咁。。。牛味幾夠的,但我不太知道這種口感怎樣形容,但感覺不是差的半熟蛋跟湯底一樣,都是淡淡的,但幾流心,比正常的略生,其他沒什麼特別。另一邊廂男友點了叉燒拉麵加飯糰,拉麵沒有試,所以不能COMMENT,飯糰就很一般,以拉麵店這種每樣菜式都很講究的小店,我覺得是有點HEA的.... 其實湯底和牛舌我都覺得不錯,但好像將他們合起來就變得怪怪的。。。看來我不太懂欣賞。。另外,價錢真的滿貴,
點了牛舌醬油味拉面,哈哈,由叉燒變成牛舌真有夠特別。

另外,價錢真的滿貴,連港島的也不會開價過$90
試一次就好~
2014-06-14
2014-06-22 1488 瀏覽
星期五下午,揸車經過,見門外有吉錶帶位,即泊即入。叫左兩碗,升係鹽味雲吞义燒拉麵--义燒超入味,有三四片,吾太肥,三粒雲吞於湯底,豬肉味重,細細粒,皮夠薄,麵依然咁正,夠多夠咬口,份量超足。蕃茄湯肉碎芝士溫泉蛋拉麵我朋友食,話蕃茄味起濃,好正喎,我見賣相不錯,份量超大。
星期五下午,揸車經過,見門外有吉錶帶位,即泊即入。

蕃茄湯肉碎芝士溫泉蛋拉麵
我朋友食,話蕃茄味起濃,好正喎,我見賣相不錯,份量超大。
2014-06-20
2014-06-04 1519 瀏覽
佢哋呢度嘅湯底係用牛尾同雞餚出嚟, 小弟見識淺, 有牛湯底嘅拉麵真係第一次見真係好清, 對小弟嚟講, 清過頭, 拉麵龍都清, 但清得嚟味濃+鮮, 呢度得個清字, 但飲得出牛味, 令我諗起生記清湯腩嗰啖湯呢個湯底比較啱怕肥嘅女士, 應該好低卡吓小姐, 今餐食清啲呀?聽聞呢度牛舌出名, 咁就嚟個自選配料拉麵啦!要了鹽味, 葱, 牛舌, 味付玉子牛舌好薄, 炆得好淋滑, 但係又係太清, 應該冇乜落味去炆玉子就做得好好, 讚!可惜真係太清, 有冇其他有味嘅嘢加, 最終完成唔倒, 食得出有誠意嘅, 但係有進步空間囉另一醬油味, 都係比較淡口, 同埋應該落左魚介, 食落有啲烟薰味同少酸嘅aftertaste, 個人麻麻
呢個湯底比較啱怕肥嘅女士, 應該好低卡吓
小姐, 今餐食清啲呀?
聽聞呢度牛舌出名, 咁就嚟個自選配料拉麵啦!
要了鹽味, 葱, 牛舌, 味付玉子
牛舌好薄, 炆得好淋滑, 但係又係太清, 應該冇乜落味去炆
玉子就做得好好, 讚!
2014-03-27 2045 瀏覽
向附近番工都接近一年, 身為拉面迷嘅我成日經過都話要試下呢間拉面, 終於今日放工男朋友都安排了巨一拉面作為晚餐了一坐低睇下餐牌先, 拉面嘅選擇都幾多, 我揀左醬油拉面, 男朋友揀左鹽味拉面, 再加一個芝士餃子。先試下個湯, 咦好味喎! 叉燒嘅份量頗多, 感覺係食曬啲面都未食曬啲叉燒。 面嘅口感都係我喜歡個種, 唔係太淋。 芝士餃子都好好味, 餃子幾大隻, 芝士焗溶放向面, 好味道。各方面水準都不錯, 一定會再黎

各方面水準都不錯, 一定會再黎
2014-03-21 1746 瀏覽
不久之前,於電視節目中留意到這間位於佐敦的拉麵店,一直也 想找機會試試,昨晚終於有機會去品嚐一下喇。晚上大約8:45分 去到巨一門口見到一個大紅燈籠,舖面設計簡單散發著濃厚的和 式風味。進入內堂,舖內的設計也讓我回想起大阪的拉麵店,於 接近9點的”遲晚餐”時間,舖內只剩下幾個座位,心想食物品質 應該有保證,暫時來說一切也”感覺良好”。好,預備開餐了 ,我點了一碗牛舌拉麵,味道選醬油味。過一會,店員將麵 放到我面前,牛舌、半隻溏心蛋、少許蔥花整體賣相不錯,但拉 麵少了一份香味,先嚐一口麵湯,味道普通,再試一試牛舌,好 淋份量也都夠多但總感覺欠了點什麼,最後溏心蛋也好像有點過 火了,小弟還是第一次吃完拉麵之後碗內仍然有半碗湯剩下,之 後仲勁口渴。總結,拉麵沒想像中的好,以這個價錢其他地方應 該會有更好的選擇。
。好,預備開餐了
2014-03-20
2014-03-13 1589 瀏覽
上次食過味僧,自認拉麵食家今次要等位都照排.聽聞佢嘅牛舌好好.試下先牛舌好淋,好入味亦好大塊,拉麵吾使講-正. $80湯底超重豬骨味,飲完吾口渴吾夠喉,叫多碟鹽燒牛舌, 熱辣辣,入味吾油,冇筋,正  $55埋單$135+貼士$5 是次等待值得-平平地下次帶女友試下備註: 我係第二間食吾到咁入味嘅牛舌,值得一寫
巨一牛舌拉麵
牛舌好淋,好入味亦好大塊,拉麵吾使講-正
. $80
巨一牛舌拉麵
湯底超重豬骨味,飲完吾口渴
鹽燒牛舌
埋單$135+貼士$5 是次等待值得-平平地下次帶女友試下

備註: 我係第二間食吾到咁入味嘅牛舌,值得一寫
2014-03-12
20 分鐘 (堂食)
鹽燒牛舌