2024-02-04 69 瀏覽
今次探訪高街,我發現咗一間馬來西亞美食店——巴剎雞飯,性價比驚人,吸引我一試佢哋嘅招牌美食。**巴剎雞撈麵**:呢個菜式絕對係黎到必食嘅選擇。爽脆嘅雞皮配上嫩滑嘅雞肉,每一啖都係滿足感。特別係轉雞髀,啖啖肉嘅享受真係無得頂。撈麵份量足,豬油香氣撲鼻,即使少咗啲醬油,味道仍然足夠濃郁,絕對值得一試。**炭燒沙嗲(6串)**:可以選擇豬、牛、雞,不過可惜嗰日牛肉賣晒,我就揀咗豬肉。用炭火燒嘅方式令沙嗲更加香口,炭香味道特別突出,肉質嫩滑,真係令人回味無窮。**山打根皮蛋餃/酥炸皮蛋餃**:聽過唔少推介,特別叫咗兩款嚟試。兩者各有千秋,酥炸嘅外皮香脆可口,而湯餃入口即溶,皮蛋嘅味道更加突出,肉餡鮮美,皮薄餡多,每一啖都係滿足。**羅漢果龍眼冬瓜茶**:通常只有凍飲,不過今次運氣好,剛煲好嘅熱飲版同樣提供。羅漢果嘅味道濃郁,喝後喉嚨感覺特別舒暢,無論熱天或凍天,都係解渴又養生嘅好選擇。**丹南咖啡**:烘焙香味撲鼻,咖啡醇厚而香濃,甜度恰到好處,每一啖都令人難以忘懷,絕對係咖啡愛好者嘅必試之選。

🐔🍚🍃 嚟到呢間唔起眼嘅小店,頭盤就試咗嗰炸皮蛋餃,脆口外皮包裹著唔俗嘅肉餡同那微濃嘅皮蛋香,一啖落去惹味到不得了!炭燒沙爹牛嘅熱嗲嗲嘅串燒就更加令人回味無窮,炭香撲鼻,加上甜鹹鹹嘅沙嗲醬,整個味蕾都活躍咗起嚟。跟住嘅炸肉撈麵,炸肉出奇嘅香口,一絲不苟嘅肉質配上帶着醬油香味嘅麵條,真係相得益彰。不過,最勁嘅肯定係店名同名嘅巴剎雞飯啦,雞肉滑嫩至極,皮薄油閃,再沾上特製青辣醬,辣中帶香,完美!至於飲品,絕對推介嗰杯丹南咖啡,香濃得嚟唔膩口,轉個頭再飲杯清新嘅百香果茶烏龍冷泡茶,消暑提神,順滑咁完美收官。小店喺街頭小館,但諗起嗰份真摰嘅地道味,真係叫人回味無窮啊!下次仲要嚟試埋其他招牌嘅!🤤🥘🌶️

2023-10-27 49 瀏覽
今次登上高街,一試呢間性價比高嘅馬來西亞食店巴剎雞撈麵 $58 轉髀+$13爽脆雞皮,嫩滑雞肉,轉雞髀係值得嘅,啖啖肉,撈麵都大碗,豬油味幾香,少返啲醬油都夠味炭燒沙嗲 (6串) $88可自選豬/牛/雞,可惜當日無哂牛,就揀咗豬,串燒用炭燒爐仔送上枱,炭烤令豬肉更香口,風味十足淨皮蛋餃 $46酥炸皮蛋餃 $32睇過食評好多人推介皮蛋餃,特登叫咗兩款試,各有風味,酥炸香口,湯餃皮蛋味較突出,而且肉味亦較鮮,皮薄餡靚,正!羅漢果龍眼冬瓜茶 $22平時只有凍,今次啱啱煲好,所以有和暖版,特濃羅漢果味,飲完喉嚨好舒服丹南咖啡 $22咖啡嘅烘焙味特別香濃,味道醇厚,甜度適中,推介!
今次登上高街,一試呢間性價比高嘅馬來西亞食店

巴剎雞撈麵 $58

酥炸皮蛋餃 $32
皮蛋餃

羅漢果龍眼冬瓜茶 $22

丹南咖啡 $22
咖啡嘅烘焙味特別香濃,味道醇厚,甜度適中,推介!
  • 皮蛋餃
  • 丹南咖啡
2023-10-21 46 瀏覽
今日同半年冇見嘅friend食飯,朋友喺上環返工,我就喺石塘咀嗰邊返,所以就揀個中間點:西營盤😝呢間巴剎雞飯係食馬拉菜嘅,上網search咗原來「巴剎」係市集咁解。喺市集入面食雞飯,係馬來西亞獨有文化👍🏻我哋兩個人叫咗四樣嘢食。首先上菜嘅係南乳脆雞翼同炭燒沙嗲(豬肉)串燒!雞肉炸得好香好脆口,一份4隻同同行嘅朋友分就剛啱啱好。串燒有個小炭爐烤住上菜,細細個好cute搭配暖暖地嘅羅漢果冬瓜茶,甜甜地可以中和返食煎炸嘢嘅油膩感,又唔怕食太多好熱氣🙊另外嚟到呢度一定要叫呢度主打嘅雞飯啦!雞肉好嫩,一d都唔柴!而且個油飯都好香,可惜我哋食得太慢、放得太耐,個飯本身同附送嘅冬瓜湯都凍咗🥺,新鮮嚟到一定會好食好多!Overall我同朋友都覺得餐廳值得一試,特別係餐廳內一直播住啲00年代嘅廣東歌,餐廳裝潢都有少少舊香港大排檔感,價錢都acceptable,幾啱收工想同朋友簡單食一餐聚舊飯,好食得嚟大家作為小資族又afford到~

我哋兩個人叫咗四樣嘢食。

首先上菜嘅係南乳脆雞翼同炭燒沙嗲(豬肉)串燒!

雞肉炸得好香好脆口,一份4隻同同行嘅朋友分就剛啱啱好。

香脆南乳炸雞翼

串燒有個小炭爐烤住上菜,細細個好cute
炭燒沙爹豬串

2023-10-20
炭燒沙爹豬串
  • 南乳脆雞翼
  • 炭燒沙爹豬串燒
係…返工係辛苦左少少,係…每日又少左3/2時間,但作為時間管理大師,時間對我黎講就好似乳溝一樣,擠下咪有囉,講到食,就算走到去天涯海角,我都覺得值,更何況只係港島西的盡頭?我就去硬咖啦,你呢?👇🏻📌人 氣 推 介 - ▪️ 巴 剎 雞 飯 - $58▪️ 巴 剎 炸 肉 米 粉 - $56▫️ 第一件事一定係嗌呢兩樣野先,呢個「巴剎雞飯」果然各不虛傳,雞肉滑嫩都不得了,油飯濃香但唔膩,送埋碗冬瓜清湯,滋潤入味,正;「巴剎炸肉米粉」亦有驚喜,炸肉完全唔乾,肉質爽彈,配搭米粉我覺得比撈麵更加夾,而且兩樣價錢相當貼地,一定要嗌! ▪️ 炭 燒 沙 爹 豬 串 燒 - $48/3串▪️ 香 脆 南 乳 炸 雞 翼 - $28▫️ 另外小食又係要嗌,第一道「炭燒沙爹豬串燒」用個小型爐仔慶住,保持溫度之餘,仲可以一路燒住佢,等個口感更加腍滑,配搭埋沙爹醬份外惹味;而「香脆南乳炸雞翼」即叫即炸,食落外脆內軟,啖啖juicy,個南乳醬真係香到不得了!▪️ 炸 皮 蛋 餃 - $32▪️ 咖 央 手 抓 餅 - $28▫️ 皮蛋食得多,估唔到原來可以將佢包住黎炸,呢個「炸皮蛋餃」好似炸雲吞一樣咁酥脆,而裡面皮蛋鹹香十足;
係…返工係辛苦左少少,係…每日又少左3/2時間,

但作為時間管理大師,時間對我黎講就好似乳溝一樣,

擠下咪有囉,講到食,就算走到去天涯海角,我都覺得值,

更何況只係港島西的盡頭?我就去硬咖啦,你呢?👇🏻

📌人 氣 推 介 -
▪️ 巴 剎 雞 飯 - $58

▪️ 巴 剎 炸 肉 米 粉 - $56

巴剎雞飯

巴剎炸肉米粉」亦有驚喜,炸肉完全唔乾,肉質爽彈,

▪️ 炭 燒 沙 爹 豬 串 燒 - $48/3串

▪️ 香 脆 南 乳 炸 雞 翼 - $28

炭燒沙爹豬串燒

而「香脆南乳炸雞」即叫即炸,食落外脆內軟,啖啖juicy,
南乳醬真係香到不得了!

▪️ 炸 皮 蛋 餃 - $32

▪️ 咖 央 手 抓 餅 - $28
咖央手抓餅

好似炸雲吞一樣咁酥脆,而裡面皮蛋鹹香十足;
炸皮蛋餃

最後整埋個馬來特色甜品咖央手抓餅」,面頭鋪滿杏仁
白芝麻椰絲,裡面夾雜D咖央醬,成個味道層次豐富,我超鍾意。

📌飲 品 -
▪️ 丹 南 咖 啡 - $22
▪️ 羅 漢 果 龍 眼 冬 瓜 茶 - $22

▫️ 飲品揀左兩杯「丹南咖啡」、「羅漢果龍眼冬瓜茶」,
埋單兩個人三百都唔洗,又可以食到地道風味,呢d小店真係要撐!
2023-10-10
  • 丹南咖啡
  • 羅漢果龍眼冬瓜茶
2023-10-10 35 瀏覽
西環其實都好多好野食今日行條長命斜上到黎呢間巴剎雞飯果然冇令我失望😋😋😋首先要講下幾個小食第一個係炸雞翼整得脆卜卜既雞翼已經係高分再加上濃濃既南乳味真係一個好好既餐前小食煎蘿蔔糕唔係一般既做法 佢係同蛋一齊去煎所以每一舊都會有煎脆左既蛋邊一齊食多左一份口感之後要講兩個特別推介既小食就係沙爹串燒❤️本身燒到好香既串燒上枱係會有個細爐仔烘住唔會驚放耐左會凍左👍🏻服務周到酥炸皮蛋餃唔係好ok皮蛋既我見係重點推介都叫黎試下 果然有驚喜🤩🤩🤩脆脆既外皮入面有皮蛋碎同肉碎 係從來都未試過既yummy 主食巴剎雞飯好似海南雞飯咁雞肉嬾滑唔肥膩係唔錯既主食炸肉撈麵炸肉就好似燒肉咁脆卜卜配埋醬酒撈麵 非常好味再加上兩杯冷泡茶 為咁炎熱既天氣增添一份冰涼
西環其實都好多好野食

脆卜卜配埋醬酒撈麵 非常好味

再加上兩杯冷泡茶
為咁炎熱既天氣增添一份冰涼
2023-10-03 36 瀏覽
餐廳裝修都好有風味,menu上主要係食飯、麵同埋小食等等,但係飲品種類又幾多款,價錢亦都好親民,唔怪得知晚飯嘅時間都咁多人。巴剎雞飯佢雞件嘅數量都幾多,雞件肉質都好滑,仲可以點埋佢嘅青醬 ,酸酸辣辣咁好開胃。佢嘅油飯亦都好香,忍唔住一啖接一啖。炭燒沙嗲 6串佢嘅沙嗲可以由豬/牛/雞入邊揀兩款,今次就揀咗豬同埋牛,首先讚一讚嘅係,佢上枱嘅時候會用一個迷你嘅炭爐,入邊真係有粒炭㗎,所以就會好香炭香味,配上佢嘅沙嗲醬,好惹味,值得推介。山打根皮淨蛋餃呢個皮蛋餃喺出邊好少見到,佢有湯餃或者炸餃,唔想咁熱氣嘅可以嗌湯餃,入邊嘅豬肉加埋皮蛋嘅鹹香味,好好食。油菜油菜就正常發揮。羅漢果龍眼冬瓜茶杯嘢飲主要味道係羅漢果味較重,而冬瓜茶龍晏就帶少少甜味,佢就唔係好甜嗰啲飲品,飲落去有健康嘅感覺。百香果烏龍冷泡茶平時啲冷泡茶會好口寡,但係佢呢個留咗少少百香果,少少甜,但係果香味會令到佢個味道豐富咗。

炭燒沙嗲 6串

山打根皮淨蛋餃

油菜
油菜就正常發揮。

百香果烏龍冷泡茶

2023-09-19 36 瀏覽
又到happy Friday!! 我哋就嚟到SYP一間小店食正嘢啦🐤巴剎雞飯🐣 小店主打新加坡菜式,我哋就叫左份巴剎雞飯🐣雞肉切得幾靚,食落又夠淋唔會鞋口!點埋旁邊的醬更開胃呀☝️ 山打根皮蛋飽😽第一次食皮蛋餃,原來咁好食架!口感豐富,皮蛋好香😻太好食所以都嗌埋炸嘅,一樣咁正,豬肉同皮蛋夾得好好🫶🏻 炭燒沙嗲🤣我哋揀咗豬同牛,因為下面用炭爐燒住所以非常香口,點上沙嗲醬更惹味😁甜品都嗌埋!係非常之有得食咖央椰絲手抓餅🥰 甜甜地,有啲椰絲同花生碎一齊食,值得一試!另外飲品都好多choice!! 我叫左個丹藍咖啡☺️唔太甜,順滑好飲!一定會再嗌🫡#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

山打根皮蛋飽😽

炭燒沙嗲🤣

2023-09-07 82 瀏覽
諗緊食咩見到食評推薦呢間巴刹雞飯🐓第一眼被個咖央roti吸引咗 點知兩個傻仔唔去慣西營盤 偏偏唔揀google map條路行咗條樓梯 好彩一切都係值嘅🥰🥰一嚟就嚟咗個巴剎雞飯先 啲雞食落好滑 飯有少少椰汁味幾特別 最鐘意係個點雞嘅醬 真心正😍湯就平時配海南雞飯嗰種清湯 兩個人都行到成身汗一坐低就一人一杯嘢飲先怕成肚水就冇飲晒個湯除咗飯仲叫咗個豬油渣老鼠粉 食落比想像中清淡同唔怕油 都幾好👍🏻至於咖央roti 同預想嘅味差唔多 係幾有特色嘅 不過個人來講會prefer咖央多士多啲🤣🤣雖然炸皮蛋餃唔係最後上 但真係印象深刻 要放到最後🥰 個皮蛋餃上咗枱之後諗住等埋其他嘢一齊影下相先食 通上啲炸嘢放咗一陣都唔會expect佢好脆 大部分都林咗少少或者開始出油 但個皮蛋餃放咗喺度一陣竟然仲係超脆‼️食完隻碟都唔怕好油 個皮完全係炸雲吞嘅皮 皮蛋同肉竟然出乎意料咁夾 淨係為咗皮蛋餃都一定有下次😙

豬油渣老鼠粉
2023-09-07
豬油渣老鼠粉
2023-09-02 48 瀏覽
巴刹雞飯去骨雞肉滑而香嫩,配搭酸辣汁更上另一層次而唔會搶走雞肉原有味道,讚因為好多雞飯既汁會蓋過雞味。雞飯要超讚因為好濃香茅味,油飯不會過油但米粒則偏鬆散。配確冬瓜湯,清而不油,可以用作飯後解膩。巴剎炸肉湯米粉一碗細細原本無太大驚喜。肉片薄但份量多,米粉正常發揮。炸肉片要大推,入口邊邊香口,而肥瘦適中,味道則少似蠟肉😂 都幾夾,神奇而好食值得一試。炭燒沙嗲豬串燒(3串)上台會配有小炭爐一直燒住保持温度,可以聞到少少炭香味同燒炭聲。而有3款肉可以選擇豬牛雞。而選擇咗豬,邊邊都係香口,而肉質硬度適中彈牙。配搭甜嘅沙嗲汁啱啱好,唔會過甜而亦食到香料同花生配搭有層次,而唔配醬汁則炭燒肉粒無太多調味。加分位:其實佢仲有幾多值得一試既特別菜品,所以下次會再戰。加上係高街一帶偏高價而地帶做到呢個價錢真係可以試試。而環境方面打造似馬來大排檔??😂 都幾有特色---## 評分標準食物:3.5/5環境:3.5/5服務:4/5性比價: 👍🏽pp$50-100回購率:👍🏽地址:西環西營盤高街64號地舖

巴剎炸肉湯米粉

炭燒沙嗲豬串燒(3串)

---

回購率:👍🏽

地址:

西環西營盤高街64號地舖
2023-08-24 737 瀏覽
今日黎到西營盤搵嘢食😬 同事介紹我黎呢間 巴剎雞飯 門口裝飾都好有特色呀~ 入去坐低就睇睇餐牌啦~ 圖文並茂非常好👍🏻 好快諗好就落單嚕~ 丹南咖啡 $22呢個真係要試下 唔會太甜 又好香濃既咖啡😋白桃烏龍冷泡茶 $20原個茶包有濃濃烏龍茶味 再加小小白桃味😌 南乳脆雞翼 $28真係岩岩炸起就上比我哋 熱辣辣又好香 南乳味好香 香脆入味👍🏻 酥炸皮蛋餃 $32個人最推薦呢個😋 真係必點 勁特別嘅皮蛋餃 炸得香脆 皮蛋加埋少少肉一齊食真係好夾好好味🤤 巴剎雞 半隻 $120好足料又勁大隻雞🤩 雞皮勁滑又唔會有肥膩既感覺😇 雞骨起哂 啖啖肉真係好爽😌 雞肉好滑又香 點埋醬汁真係好正👍🏻 炭燒沙嗲雞 $48呢個串燒好特別 會用個爐燒住就可以keep住個溫度 燒得岩岩好 雞肉唔會乾 加埋沙嗲醬好食又可以打卡😬 巴剎炸肉撈麵 $56呢個炸肉整得好香脆 仲要啲肉係半肥瘦🤤 撈麵煙韌有咬口 加埋佢既醬汁一齊食好食 菜脯蛋炒蘿蔔糕 $32呢個蘿蔔糕炒得好香🤩 加埋菜脯一齊食又幾好食😇 咖央椰絲手抓餅 $28食到最後梗係要食埋個甜品啦😌 呢個岩岩烤起 連個碟都係熱 好細心👍🏻 甜甜脆脆又好香 必食😋

丹南咖啡 $22

呢個蘿蔔糕炒得好香🤩 加埋菜脯一齊食又幾好食😇
蘿蔔糕

咖央椰絲手抓餅 $28
咖央椰絲手抓餅

整體來講 呢間巴剎雞飯 食物質素不錯 店員服務態度好 特別喜歡佢既食物量唔會話勁大份 咁就可以試好多唔同既野食啦😋 一定會再黎😬
丹南咖啡
南乳脆雞翼
巴剎雞
炭燒沙嗲雞
巴剎炸肉撈麵
蘿蔔糕
2023-08-24 49 瀏覽
本來想假期去西環海傍行下, 但突然落好大雨, 最後去左西營盤食晚飯。今次去既餐廳係高街酒吧街附近, 餐廳職員服務幾好, 會為客人介紹各款食物。這間餐廳主打馬來西亞菜, 今次哋叫左幾款食物, 炭燒沙嗲惹味, 配上花生醬, 好juicy。雞飯充滿油香, 亦十分嫩滑, 薑葱豬油渣面亦爽口有油香,配上葱花和醬油幾好食。 最推薦係皮蛋餃, 感覺清新, 最後送上咖央手抓餅做甜品, 手抓餅用椰絲, 花生和咖央醬整成, 食落好香脆有咬口。餐廳食物質素幾高, 而且價錢唔貴, 值得推薦。

• 巴剎雞飯
  • 咖央椰絲手抓餅
  • 巴剎雞撈麵
2023-08-18 48 瀏覽
做gym個日一定要食雞!補充返啲蛋白質🤫所以就黎左呢間試試佢啲雞!呢間鋪頭叫巴剎雞飯🐓一開始唔知巴剎是咩意思🧐膽粗粗問下先發現原來巴剎=bazaar😯😯所以鋪頭都係模仿返地道東南亞市集嘅模樣~既然巴剎雞係招牌菜,又點可以唔試呢🤓所以就叫左個巴剎雞飯,連湯上~雞肉超級嫩滑!一啲都唔柴💕重點係佢個汁帶微辣好開胃🌶️雞肉連埋個醬汁一齊食真係配合得天衣無縫🤤油飯底又係無得輸🥹食油飯最怕個飯太濕,但呢度嘅油飯粒粒分明🍚帶有雞油香味但又唔會膩🥹實在太邪惡啦!連同個雞湯都好好飲🥹好想叫佢添多碗另外我仲叫左炭燒沙嗲豬肉串燒一上枱個陣好surprise😱以為炭燒只不過係掛個名點知佢成個炭爐上🤣因為一路燒住,所以啲串燒就算遲啲食都唔會凍但唔好學我咁放太耐又唔翻佢😆搞到最後食個串燶左少少🤣本身仲想試埋佢個手抓餅好似好吸引咁👀但係唔想眼闊肚窄,最後都係無叫🥹下次再去要食返💕
做gym個日一定要食雞!補充返啲蛋白質🤫
所以就黎左呢間試試佢啲雞!

呢間鋪頭叫巴剎雞飯🐓
一開始唔知巴剎是咩意思🧐
膽粗粗問下先發現原來巴剎=bazaar😯😯
所以鋪頭都係模仿返地道東南亞市集嘅模樣~

既然巴剎雞係招牌菜,又點可以唔試呢🤓
所以就叫左個巴剎雞飯,連湯上~
雞肉超級嫩滑!一啲都唔柴💕
重點係佢個汁帶微辣好開胃🌶️
雞肉連埋個醬汁一齊食真係配合得天衣無縫🤤

油飯底又係無得輸🥹
食油飯最怕個飯太濕,但呢度嘅油飯粒粒分明🍚
帶有雞油香味但又唔會膩🥹實在太邪惡啦!

連同個雞湯都好好飲🥹好想叫佢添多碗

另外我仲叫左炭燒沙嗲豬肉串燒
一上枱個陣好surprise😱
以為炭燒只不過係掛個名
點知佢成個炭爐上🤣
因為一路燒住,所以啲串燒就算遲啲食都唔會凍
但唔好學我咁放太耐又唔翻佢😆搞到最後食個串燶左少少🤣

本身仲想試埋佢個手抓餅好似好吸引咁👀
但係唔想眼闊肚窄,最後都係無叫🥹
下次再去要食返💕

• 巴剎雞飯
每到lunchtime要諗食咩都好頭痛 今日專登搭左幾個站去西營盤站試下呢間星馬餐廳 佢離地鐵站3分鐘路程度 都幾易搵 間餐廳走工業風路線 枱與枱之間好闊落 坐得幾舒服 之後諗食咩好頭痛 因為樣樣都想食😂最後問左侍應有咩推介 最後就叫左巴剎雞飯 炸肉撈麵 3串豬3串雞 酥炸皮蛋餃 咖央椰絲手抓餅 飲品就叫左羅漢果龍眼冬瓜茶 百香果烏龍冷泡茶巴剎雞飯($58)覺得呢個飯既性價比好高 好多雞肉 就會係雞胸位都唔鞋 佢既自家製醬汁好好味 同雞肉好襯 食到一半就已經用晒個汁要問佢地攞多兜😂個油飯都好香 份量都唔少 個飯仲有跟個冬瓜湯炸肉撈麵($58)呢個最出色係個撈麵 佢既麵質好特別好好味 個汁甜甜地但又唔會太濃味 d炸肉都幾特別 但塊肉本身味道偏淡 如果可以醃下先炸更好6串串燒 ($88)我唔食牛所以就揀左3豬3雞 佢地係放係個小爐仔上面送話黎 岩晒打卡之餘又可以keep住d串燒既溫度 不過大家最好盡快食 因為一直放係個度熱住佢會煮老左d 一黎到就食個質感岩岩好 豬同雞都好好味 一d都唔鞋 配埋個沙嗲醬好正酥炸皮蛋餃 ($32)我不嬲都唔太鍾意炸餃 但呢個真係必點!!!佢個皮好薄炸得好鬆脆好

巴剎雞飯($58)

炸肉撈麵($58)

6串串燒 ($88)

酥炸皮蛋餃 ($32)
我不嬲都唔太鍾意炸餃 但呢個真係必點!!!佢個皮好薄炸得好鬆脆好香口 同入面既皮蛋同肉好夾 忍唔住食完一舊又一舊 好快就俾我清晒😂

咖央椰絲手抓餅 ($28)
呢個手抓餅佢地即叫即整 熱辣辣好新鮮 好香椰絲味 但係略嫌有少少乾 如果多醬d就好喇

百香果烏龍冷泡茶 ($20) & 羅漢果龍眼冬瓜茶 ($22)
百香果係侍應推薦我飲既 真係好好飲 茶味好香 同百香果好夾 另外個杯羅漢果龍眼冬瓜茶就係我揀既 因為聽落好健康 佢無咩落糖 有淡淡既羅漢果味

覺得呢度既食物好特別價錢又唔貴 下次要再黎試下其他野先得

2023-08-01
  • 酥炸皮蛋餃
2023-08-10 42 瀏覽
好多年無嚟西環,變化好大,多咗好多間西式餐廳,經過呢間巴剎雞飯,有難得嘅馬來西亞菜式🇲🇾 一於同朋友入去試下!招牌菜巴剎雞我哋一定嗌嚟試下啦,叫咗半隻,但已經超超超級大碟,有齊雞脾、雞胸同雞翼嘅部位😋 店員好細心咁去哂骨同切成條狀,入口方便、雞肉嫩滑,配埋秘製醬汁味道非常清新!我哋仲叫咗一碟家鄉豬手飯,豬手一啲都唔肥,炆得好好又易咬,配埋家鄉風味醬汁、大大碟飯同雞蛋,真係大滿足😎另外,我哋仲叫咗個山打根皮蛋餃撈麵,真係好特別呀,麵條煮得彈牙有嚼勁,唔會太軟又唔會太硬,啱晒我嘅口感。最特別嘅係皮蛋餃,我第一次食皮蛋餃,餃子內有啖啖皮蛋同豬肉,真係絕配🤤最後,健康之選我哋叫咗碟菜心,另外仲叫咗兩杯羅漢果龍眼冬瓜茶,消暑解渴良品🤓

2023-08-08