呢間餐廳開咗一陣,而家越來越多熟客仔!今日佛誕過嚟,夜晚七點幾呢度都座無虛席咁滯!✨巴刹雞(半隻)職員介紹啲雞係用冰水浸過,所以啲雞先咁滑!份量三個人食就啱啱好,兩個人女仔都唔係好食得晒!✨ 炭燒沙嗲(豬牛)超級有風味,而且沙嗲醬配攤銷沙嗲豬牛好香口!✨ 凈撈麵口感都有啲彈呀,而且唔會太鹹!因為今次叫咗咁多餸,所以叫過凈撈麵都夠玩!✨炸肉撈麵上菜嘅時候已經聞到真係好香,超級惹味!炸嘅豬肉口感鬆脆,super juicy !✨菜脯蛋炒蘿葡糕蘿蔔糕口感真材實料!唔算太多粉!✨ 羅漢果龍眼冬瓜茶清熱一流!而且亦都唔會好多冰,搞到好淡!✨ 百香果烏龍冷泡茶幾香 百香果味!感覺非常養生!呢度食物款式方面都好多選擇,而且裝修好有東南亞嘅味道!西環本身都冇咩?呢類型嘅食店,西營盤街坊真係有口福

✨巴刹雞(半隻)

職員介紹啲雞係用冰水浸過,所以啲雞先咁滑!
份量三個人食就啱啱好,兩個人女仔都唔係好食得晒!

✨ 炭燒沙嗲(豬牛)

超級有風味,而且沙嗲醬配攤銷沙嗲豬牛好香口!

✨ 凈撈麵

✨炸肉撈麵

✨菜脯蛋炒蘿葡糕

蘿蔔糕口感真材實料!唔算太多粉!

✨ 羅漢果龍眼冬瓜茶

清熱一流!而且亦都唔會好多冰,搞到好淡!

✨ 百香果烏龍冷泡茶
幾香 百香果味!感覺非常養生!

2023-05-27 31 瀏覽
假日行經西營盤高街,喺芸芸西餐廳聚集嘅地方,有一間馬拉風情十足,圓枱折凳嘅小店備受矚目,超級鍾意食東南亞風味食物嘅我諗都唔諗直接入去啦,入到店內,好似去咗馬拉旅行,又可以食返熟悉嘅食物,開心巴剎雞半隻 $120雞肉嫩滑不鞋口,雞皮色澤光亮,口感清爽,跟佢哋自家製嘅酸酸辣辣醬汁一齊食,令到夏天無胃口嘅我都食指大動家鄉豬手一隻 $120豬手皮滿滿骨膠原質感,香料味重,啲汁用嚟撈麵好滋味咖央椰絲手抓餅$28鬆軟嘅手抓餅上面鋪滿晒特色嘅咖央醬同香口嘅椰絲,非常正宗,同我喺沙巴食過最出名嗰間咖央嗰啲味係一模一樣,椰香味濃郁,只是微甜,估唔到香港都可以食到咁高質咖央呀酥炸皮蛋餃(4隻)$32皮蛋餃嘅餡料好特別,估唔到皮蛋同餃子咁夾,尤其是酥炸出嚟好香口好脆炭燒沙嗲(6串)$88一擺落個口,香茅同椰漿醃製嘅味道就突顯到出嚟,用個炭爐仔熱住,好可愛又可以保持到溫度,非常有特色薑蔥豬油渣撈麵$56薑蔥撈埋啲豬肉炸一齊食,即刻解咗d肥膩嘅感覺,同時又突顯到豬油渣嘅特有嘅香味,再加埋佢哋秘製香脆胡椒粒,撈埋一齊食好有馬拉特色羅漢果龍眼冬瓜茶$22濃郁嘅羅漢果味再慢慢過到底去龍眼同冬瓜嘅清甜,非常之用心嘅一款

巴剎雞半隻 $120

家鄉豬手一隻 $120
豬手皮滿滿骨膠原質感,香料味重,啲汁用嚟撈麵好滋味

咖央椰絲手抓餅$28

酥炸皮蛋餃(4隻)$32

炭燒沙嗲(6串)$88

薑蔥豬油渣撈麵$56

羅漢果龍眼冬瓜茶$22
濃郁嘅羅漢果味再慢慢過到底去龍眼同冬瓜嘅清甜,非常之用心嘅一款飲品,解暑

丹南咖啡$22
佢店家說係用煉奶沖嘅咖啡,但冇想像之中咁甜

冷泡菊花普洱茶$20
食完咁多肥膩野,再飲番杯冷泡菊花,可以清一清口腔

下次行經西營盤,不妨上嚟高街一試,食下啲唔同國家嘅菜餚,行吓唔同香港,令身心都放鬆下
  • 酥炸皮蛋餃
2023-05-23 40 瀏覽
今天和朋友去左西營盤,剛好想吃東南亞菜,便來了這間餐廳。巴剎炸肉湯麵($46):麵好滑同埋炸肉都幾香口,又幾好味,每舊細細地唔會韌,每舊可以一啖食哂好方便,唔錯。炭燒沙嗲串(豬,雞,牛)$48: 店員連埋一個燒炭的爐送上來的,所以串燒可以保持熱度,不會冷掉。然後串燒又燒得好香口,好好食。皮蛋餃撈麵($56):皮蛋餃又真係好特別,皮包著皮蛋,口感好唔同,明明兩種味好唔同,但加起來又幾夾,其他地方比較少食到,我覺得幾好食。另外跟餐有湯。巴剎雞:好有雞的鮮味,好好吃,肉質好鮮嫩,完全不會韌,好滑。咖央椰絲手抓餅($28):咖央甜甜的很有東南亞的風味,而且手抓餅好煙韌,口感很好。不錯,挺好吃。普洱菊花冷泡茶($20):茶很香濃,清熱氣,挺好飲的。
今天和朋友去左西營盤,剛好想吃東南亞菜,便來了這間餐廳。

另外跟餐有湯。

普洱菊花冷泡茶($20):茶很香濃,清熱氣,挺好飲的。

講到要喺港島區覓食 高街都算係必去嘅美食集中地‼️尤其以西餐為首, 沿着高街行總有一間西餐廳喺左緊🍕喺苦惱緊食咩之際, 我俾「豬油渣老鼠粉」個餐牌吸引住🍲 毫不猶豫就走入咗餐廳喇🍴豬油渣喺香港都唔算好多地方有得食, 所以有得食嘅話一定會抓緊機會☺️ 呢碗係豬油渣老鼠粉,個湯底唔會好油膩, 色澤透徹, 有別於一般食油渣麵乳白色嘅湯底, 有淡淡的豬油味! 另外配上即炸起嘅豬油渣, 入口即溶, 豬油嘅香氣喺口腔內迴盪😋另外仲叫左個炸皮蛋餃,有驚喜‼️即炸就緊㗎喇🙌🏻 非!常!鬆!脆!真係一試愛上🫶🏻真係有皮蛋㗎,,真材實料🥟仲有秘製辣椒油同埋胡椒粒🙌🏻 加埋落碗老鼠粉度, 香氣迫人呀😋食物嘅質素對得住佢嘅價錢🍽 如果過開黎哩邊諗唔到食乜, 真係可以試一試佢🙌🏻
講到要喺港島區覓食

高街都算係必去嘅美食集中地‼️
尤其以西餐為首, 沿着高街行總有一間西餐廳喺左緊🍕

另外仲叫左個炸皮蛋餃,有驚喜‼️
即炸就緊㗎喇🙌🏻 非!常!鬆!脆!真係一試愛上🫶🏻

真係有皮蛋㗎,,真材實料🥟

2023-05-18 58 瀏覽
平時去高街揾食,西餐、日本菜,原來仲有一間咁特別的馬拉菜❤️入到去好似置身於馬拉小店😋😋牛肉串燒成個小火爐上台,影相又靚,食落又夠Juice,加埋啲少少辣嘅沙嗲醬一齊食就更加嘢味 !巴刹雞飯雞肉新鮮嫩滑又冇骨,油飯香料夠特別👍唔同平時海南雞飯啲油飯,油笠笠,仲可以加埋自製薑蓉汁一齊食有另一番風味。咖央椰絲手抓餅(❤️❤️❤️)係我最鍾意食手抓餅,熱辣辣,加埋咖央醬和椰絲,完美配搭,正!丹南咖啡香港少有地方可以飲到,咖啡味獨特,香濃。
牛肉串燒

巴刹雞飯

咖央椰絲手抓餅(❤️❤️❤️)

丹南咖啡

香港少有地方可以飲到,咖啡味獨特,香濃。
2023-05-18
2023-05-11 84 瀏覽
西環一向都多好野食,今次黎到位於高街食雞飯好出名既店鋪「巴剎雞飯」😋唔講可能唔知,「巴剎」一字係馬拉/新加坡對市集或者街市既稱呼,新加坡就有個好知名既老巴剎美食廣場。一入餐廳見到裝潢好有特色,似返新加坡熟食市場/美食中心既餐桌同座椅 👍🏼 小編一場黎到,當然叫左最出名既巴剎雞飯,同埋聽個名都知好食既巴剎炸肉麵,另外仲叫左兩個小食。巴剎雞飯 $58巴剎雞十分軟滑,食落好稔,比起上一次係新加坡食既知名海南雞飯更加滑口。小編後來先知可以+13轉雞髀,但即使無轉呢個巴剎雞肉都十分好食。餐廳有提供一隻特別醬汁,隻味十分夾😋職員介紹小編要加佢地自家炒既胡椒粒同飯一齊食,感覺好特別,推薦巴刹炸肉撈麵 $56呢個巴剎炸肉撈麵都係推介既主食😋肉係炸豬肉,好香口,而撈麵既醬汁亦十分出色炭燒沙嗲雞串燒(3串) $48串燒上枱時會用一個細爐仔烘住保溫👍🏼點埋串燒醬汁好食!菜脯蛋炒蘿蔔糕 $32份量比想像中多,如果同朋友食午餐可以考慮吓叫呢個,一齊分享就岩岩好。蘿蔔糕係厚切,有蔥同菜脯蛋絲,點一點辣椒醬好惹味 😋飲品: 羅漢果龍眼冬瓜茶 $22如果喜歡羅漢果味既朋友可以一試 😋食完熱氣食物飲羅漢果冬瓜茶可以清返

巴剎雞飯 $58

巴刹炸肉撈麵 $56
呢個巴剎炸肉撈麵都係推介既主食😋
肉係炸豬肉,好香口,而撈麵既醬汁亦十分出色

炭燒沙嗲雞串燒(3串) $48
串燒上枱時會用一個細爐仔烘住保溫👍🏼
點埋串燒醬汁好食!

菜脯蛋炒蘿蔔糕 $32

飲品: 羅漢果龍眼冬瓜茶 $22
如果喜歡羅漢果味既朋友可以一試 😋
食完熱氣食物飲羅漢果冬瓜茶可以清返熱氣👍🏼
  • 巴刹炸肉撈麵
西營盤一帶好多酒吧、brunch, 好有外國chilled既氣氛,而巴剎雞飯就係其中突破地做馬來西亞菜既小店🇲🇾巴剎係馬來西亞華語,係菜市場、市集既意思, 東南亞正正就係係市場搵到唔少地道美食呢~-巴剎雞飯🐣雞肉嫩滑、雞飯有味,份量仲好多,好似座山咁🤣 配雞肉既醬汁好惹味,係道菜既精華~-沙嗲豬肉串燒用個細爐仔一路燒着啲串燒咁樣端上嚟,都幾有趣😙 豬肉軟稔,配埋地道既沙嗲醬,正~ -咖央椰絲手抓餅呢個有驚喜! 唔漏,咖央醬薄薄一層,甜度岩岩好,椰絲增加左個口感,加埋煎得脆脆既手抓餅,成件事好正!-油菜係細條菜芯I like! 嫩滑新鮮~ 切得好整齊,鋪得靚靚又洗得乾淨😍-丹南咖啡☕️店家話係落煉奶去做,好有東南亞風味,個味道偏啡味重,唔甜!

-巴剎雞飯🐣

-沙嗲豬肉串燒

-咖央椰絲手抓餅

-油菜

-丹南咖啡☕️
店家話係落煉奶去做,好有東南亞風味,個味道偏啡味重,唔甜!
巴剎雞飯
咖央椰絲手抓餅
2023-04-30
  • 咖央椰絲手抓餅
2023-05-03 50 瀏覽
海南雞飯就食得多,今次試下不一樣嘅巴剎雞飯。雖然打正旗號係巴剎雞飯,但其實食物種類係有好多嘅。巴剎雞- 半隻$120去哂骨食得十分方便,份量亦足半隻雞嘅肉。肉質爽滑,就算連雞胸嘅部位都整得好嫩。可以自由配搭醬油,辣汁或者特製醬一齊食。另外配埋一碗雞湯,建議可以加少少店舖自家炒嘅黑胡椒粒,超級香。炸肉撈麵 $56呢種口味嘅炸肉第一次食,一口一舊幾過癮。肉嘅肥瘦均勻,口感啱啱好。撈麵亦都唔會太淋太漿,醬油同調味都較得唔錯。皮蛋湯餃 $46如果鐘意食皮蛋嘅話一定要叫,隻隻都足料有一瓣皮蛋,每隻都又飽滿又好食。其實仲有炸嘅皮蛋餃,不過唔想太熱氣就叫湯,不過炸應該會仲香。炭燒沙嗲 -豬肉$48沙嗲食得多,用爐熱住上檯嘅串燒,就第一次,夠哂細心。沙嗲醬係花生味較濃嘅,肉嘅腌料亦好強嘅香料味。咖央椰絲手抓餅$28甜品必選,咖央醬配搭手抓餅食落比多士無咁飽無咁heavy, 手抓餅口感酥脆,一口一舊啱啱好。

巴剎雞- 半隻$120

炸肉撈麵 $56

皮蛋湯餃 $46

炭燒沙嗲 -豬肉$48

咖央椰絲手抓餅$28
2023-04-30 60 瀏覽
今日做完運動同細妹食lunch,搵到係café 酒吧街中既另一選擇餐廳細細,只有幾張懷舊圓枱,但就令我諗起以前係吉隆坡既時光食物選擇唔算多,但價格實惠,份量適中,而且味道唔錯,雖然係家庭式經營但上菜快,係屬於有驚喜既小店豬手撈麵($58)豬腳經過燉煮鮮嫩,配上彈牙的麵條和豐富的調味,味道十分濃郁,調味讓人胃口大開、回味無窮巴剎雞湯麵湯汁清澈透明,已去骨既雞肉啖啖肉鮮嫩多汁,雞味濃厚搭配上彈牙的麵條和各種香料細妹就最欣賞佢地既串燒😆我地本身擔心食唔曬所以只係點左3串豬肉($48)之後由於太好食既緣故就encore多6串,試埋雞同牛,最有誠意係佢地用左炭爐保持串燒熱辣辣,再加埋好重花生味既沙嗲醬簡直無敵

餐廳細細,只有幾張懷舊圓枱,但就令我諗起以前係吉隆坡既時光

細妹就最欣賞佢地既串燒😆

2023-04-30
  • 串燒
  • 巴剎雞湯面
2023-04-25 40 瀏覽
今日嚟到西營盤呢一間食馬拉小菜嘅餐廳,地址係高街,餐廳唔難搵到,成條街都係有唔同嘅餐廳 我哋大概晚上19:30到達,好好彩地坐到餐廳最後一台!晚市都幾多人,差唔多爆滿我哋首先叫咗半隻巴剎雞,配上特製嘅酸辣醬,味道非常開胃,呢隻雞有少少似海南雞嘅原理,但係佢係去骨嘅,食起嚟非常方便 雞肉亦都非常嫩滑,唔會有好鞋嘅口感,做得唔錯 之後就叫咗一份皮蛋餃,每一份有五隻,咬落去嘅時候好新穎,因為第一次食用皮蛋做餡料嘅餃子!餃子嘅肉汁亦都非常多,外皮亦都非常薄 配搭非常新鮮,亦都令我同朋友有驚喜!之後仲叫咗三寸雞串燒,佢用一個細細的小火爐令到串燒會唔會變凍,配上佢嘅沙嗲醬食,另有一番風味 豬手飯嘅份量都非常多,啖啖肉,豬手肉質超軟,煮得非常入味,豬皮炆到入口即溶,配上白飯食,簡直係一流 南乳雞翼熱辣辣,非常鬆脆,咬落去嘅時候充滿南乳嘅味道,調味亦都唔會有太鹹,非常適中 整體用餐過程非常愉快,有機會會再嚟幫襯

雞肉亦都非常嫩滑,唔會有好鞋嘅口感,做得唔錯

整體用餐過程非常愉快,有機會會再嚟幫襯
2023-04-25 29 瀏覽
巴剎雞半隻:招牌巴剎雞,雞肉新鮮嫩滑,而且已經去左骨,方便進食;雞皮既膠原蛋白肥厚、帶啫喱膏,加埋餐廳自家製薑蓉醬汁,酸酸辣辣,特別開胃。炭燒沙嗲豬串燒:成個小火爐上枱,串燒豬肉帶焦香,肉汁飽滿,配上沙嗲醬汁,份外惹味。巴剎炸肉撈麵:炸肉外脆內嫩,醃製過後再炸至金黃酥脆,腴而不膩;撈麵爽口彈牙。菜脯蛋炒蘿蔔糕:甜菜脯炒得好香,滑蛋煎至微黃色,包住粒狀既蘿蔔糕,一啖一口,好滋味。咖央椰絲手抓餅:咖央醬濃香幼滑,加左椰絲,味道更加豐富立體;手抓餅烘到恰到好處,熱辣辣,必點甜品。丹南咖啡:沙巴名物,咖啡香味獨特濃郁。羅漢果龍眼冬瓜茶:清涼潤肺,好好飲。總結,全部食物即叫即煮,充滿星馬風味,店員服務窩心,我哋食得開心又滿足。

丹南咖啡:沙巴名物,咖啡香味獨特濃郁。

羅漢果龍眼冬瓜茶:清涼潤肺,好好飲。

• 羅漢果龍眼冬瓜茶
  • 丹南咖啡
  • 咖央椰絲手抓餅
  • 巴剎炸肉撈麵
  • 巴剎雞
2023-04-23 33 瀏覽
朋友喺附近返工,今日去左佢地頭試吓有咩新餐廳食。俾我哋經過咗呢一間巴剎雞飯個名好似幾特別,一於入去試吓,工業風嘅裝修自己好鍾意。我哋兩個叫咗: 巴剎雞撈麵($48):巴剎雞我諗係佢哋嘅招牌菜,好似海南雞咁樣亦都煮得滑身同埋好嫩。雞件份量都算幾多,而且撈麵味道啱啱好唔會過鹹或者過淡,麵身煮得幾好,自己唔鍾意啲好淋嘅麵,所以呢一個配搭幾好。男士嘅話可能會略嫌一碗份量唔太飽肚,可能要配搭一個小食。山打根皮蛋餃湯麵($46): 呢個係俾佢個名吸引咗所以叫嘅,上菜嘅時候一碗湯麵有四粒皮蛋餃,食落去其實同普通餃子唔係好有分別,都係包咗豬肉,只係多咗一粒皮蛋係中間,鍾意食皮蛋嘅可以試下,因為皮蛋味都算重嘅,而且出邊好似冇乜呢一個配搭。如果想食嘅可以叫一碗淨皮蛋餃,因為湯麵嘅湯底比較淡,自己加咗佢哋秘製嘅醬油落咗少少味。炭燒沙嗲豬同雞(各三串) ($88): 真係用炭爐上嘅,感覺好的骰好特別。見到真係燒咗有窿邊,食上去好有炭燒味,再配上沙嗲醬好似去咗泰國食串燒咁樣,感覺都好地道。豬肉亦都食唔到有筋,每串大概有四舊左右,啖啖肉。咖央手抓餅($28): 搽咖央喺手抓餅上面再配上椰絲同埋芝麻呢個組合都幾特別

我哋兩個叫咗:

咖央手抓餅($28): 搽咖央喺手抓餅上面再配上椰絲同埋芝麻呢個組合都幾特別,自己都幾鍾意,首先咖央醬唔會太厚,配上新鮮煎起嘅手抓餅脆脆地而且好鬆亦都唔算太甜。如果可以再切咗先上菜嘅話會更加好

冰菊普洱冷泡茶($20): 飲品先上,係用茶包沖嘅,冇加糖架(好唔鍾意啲冷泡茶入邊會加糖嘅舖頭)。冰菊普洱飲落去第一啖嘅感覺好似飲緊菊花茶咁樣,普里味會慢慢先滲出嚟,呢個比較少喺其他舖頭會見到嘅,可以一試。

總結:呢間餐廳都算幾有特色,而且餐牌上面好多嘢都係其他舖頭冇嘅,值得試吓。價錢亦都大眾化唔算好貴,同朋友嚟嘅話可以叫多幾樣小食大家share食。
2023-04-22 45 瀏覽
平時少黎西環呢頭,原來呢度夜晚咁熱鬧。高街一頭成條街都係美食,間間都好靚好Chill咁。呢排食得西餐多,反而想試下呢間馬拉菜,價錢唔貴,又好似幾有特色咁。 沙嗲串燒6串 ($88)一上枱已經好吸晴🤩係炭火燒架,個爐好夠熱,不斷發出滋滋聲,啲串燒仲Keep住冒煙,好香炭燒味😆唔洗急住食雞、牛、豬三款我最鐘意牛,因為好少燒牛可以做到既香又唔韌。啲肉串除左保留到肉汁外,個沙嗲醬真係好多料好香濃👍🏻真係連醬都醮埋南乳炸雞翼($28)👍🏻香噴噴又雞辣辣的雞翼,攤左一陣入面都仲冒緊煙。炸雞翼平時只係啲正常野,但呢度唔單止個南乳入晒味,又唔會太咸;而且外皮炸脆完,入面啲肉仲好滑好Juicy😆係功架啊巴剎炸肉撈麵($56)大推撈麵😍完全可以做到油而不膩,加埋啲自家炒既白胡椒粒,一啖麵一啖湯😋好好味啊~ 炸肉肥瘦均勻,好快已經KO左成碗巴剎雞半隻($120)👏🏻👏🏻海南雞的各方面要求佢都達標了,雞爽滑、多汁,保留到晶瑩剔透的雞油;賣相&份量都唔錯,仲係無骨🤣重點係自家辣椒汁夠酸夠辣非常提鮮,加/唔加醬食係兩種風味酥炸皮蛋餃($32)佢又顛覆咗我對炸物既想像😂點解可以炸得咁完美咁脆?其實我本人係好憎食皮蛋

沙嗲串燒6串 ($88)

南乳炸雞翼($28)

巴剎炸肉撈麵($56)

巴剎雞半隻($120)

酥炸皮蛋餃($32)

佢又顛覆咗我對炸物既想像😂點解可以炸得咁完美咁脆?其實我本人係好憎食皮蛋的🙈,但呢款餃的皮蛋好易入口,質感順滑,同肥豬肉好夾,好特別。而食皮蛋的人就有可能覺得皮蛋味唔夠突出

菜脯蛋炒蘿蔔糕($32)

都有蘿蔔鮮味,加入香蔥、蛋同菜甫增加左口感😀最正係個皮煎得超脆

丹南咖啡($22)

非常香濃的咖啡,煲沖咖啡黎講有啲Aftertaste、甘醇,都算中上水準了

羅漢果龍冬瓜茶($22)

真材實料,好清甜的羅漢果味,正好消消滯

另外一提佢啲醬料好多都係自家製👍🏻👍🏻都好得😋呢餐真係超飽超滿足啊

2023-04-20
  • 巴剎炸肉撈麵
  • 巴剎雞
  • 沙嗲串燒
  • 南乳炸雞翼
偶爾情況下,黎到呢間小小隱世食店,門面的裝飾帶有小茶記風味,見到價錢唔貴所以入去食lunch了。我地兩個人點左以下食物,食飽飽又再出發行小店了。羅漢果龍眼烏龍茶&丹南咖啡羅漢果味頗出,不過唔會好重,有淡淡龍眼微甜吊味,好滋潤呢!咖啡唔算好特別,可能被佢個名吸引左以為係好特別的味,感覺似一般茶記濃啡。炭燒沙嗲牛肉真心不得了,首先價錢好抵,有三串,加上非常有誠意,擺盤跟埋小炭爐,仲燒緊的,牛肉肉質易咬無渣,咬開有少少肉汁,唔乾身,配埋獨家沙嗲醬,非常之搭呢!香腌南乳炸雞翼南乳味唔算突出,但雞翼質素高,厚肉,外脆內軟,有肉汁,又係出色。姜蔥豬油渣撈麵撈麵麵質有彈性,麵底本身帶有醬味,食落好入味,豬油渣配湯底平衡返!豬油渣老鼠粉其實就係銀針粉了,湯底配搭豬油渣油膩感平均返,銀針粉有彈性,唔會一咬就散開或溶左,簡簡單單,配埋香蔥,好👍🏻好味!

我地兩個人點左以下食物,食飽飽又再出發行小店了。

羅漢果龍眼烏龍茶&丹南咖啡
羅漢果味頗出,不過唔會好重,有淡淡龍眼微甜吊味,好滋潤呢!

炭燒沙嗲牛肉

香腌南乳炸雞

姜蔥豬油渣撈麵

豬油渣老鼠粉

• 炭燒沙嗲牛肉
2023-04-17 46 瀏覽
高街有好多唔同類型嘅餐廳,今次想食馬來西亞風味。"巴剎"響馬來話解"市場”,餐廳的枱凳都充滿南洋大排檔色彩,令我諗起去馬來西亞一定會到"巴剎"食又地道又平靚正嘅美食。炭燒豬肉沙嗲($48)先黎3串南洋風味嘅沙嗲,沙嗲都係放響一個迷你炭爐上,熱度十足, 好似響巴剎食到即燒嘅沙嗲一樣,豬肉爽口,表面香脆可口,沾上附上的沙嗲醬,提升豬肉的味道,特色的炭爐可以話係堂食必點。山打根炸皮蛋餃湯麵($46)山打根係馬來西亞沙巴嘅地方名,嗰度出名用皮蛋做水餃, 從來未聽過覺得非常特別。餃子嘅餡原來係豬肉包住皮蛋,有啖啖的皮蛋香,餃子外皮炸得非常酥脆,配上湯麵似似地食緊日式拉麵。山打根皮蛋餃亦有唔炸的版本。巴剎雞飯($58)巴剎點少食得雞飯呢,雞皮好薄雞肉嫩滑,油脂唔多,油飯食落有淡淡的雞肉上湯味道,沾上綠色微酸的醬汁,食落好開胃。店員特別介紹可以加入秘製香脆胡椒粒,提升雞飯的香味。此外仲配上冬瓜例湯。左:羅漢果龍眼冬瓜茶($22 )巴剎點少得清涼嘅飲品,羅漢果飲落順喉舒服,加入龍眼同冬瓜有潤喉但少甜,跟炸皮蛋餃好配合,能消除熱氣。右:白桃烏龍冷泡茶($20)整杯飲品非常冰凍,飲落仲有淡淡的桃香,無糖口
炭燒豬肉沙嗲($48)
山打根炸皮蛋餃湯麵($46)
巴剎雞飯($58)
左:羅漢果龍眼冬瓜茶($22 )
右:白桃烏龍冷泡茶($20)
整杯飲品非常冰凍,飲落仲有淡淡的桃香,無糖口味。
2023-04-14
  • 山打根炸皮蛋餃湯麵