2023-04-16 61 瀏覽
見到好似好多好評入去試下午2點幾 去到咩雞都冇 唔緊要 好生意啫今餐飯笑左4下叫左蘿蔔糕抄蛋 同 皮蛋餃 仲有D 小食蘿蔔糕抄蛋 三十幾蚊 飯碗size 抵唔抵見人見志 可能因為小弟食得多可可店 三十幾蚊哩個份量哩個味道 就係笑左一下皮蛋餃黎 一啖咬落去 睇到D 料咁新鮮 咁粉紅 笑左第2下 店面哥仔過來了解下 態度唔錯 拎左廚房 可能我食豬肉比較麻煩 要全熟 過幾分鐘 另一碗皮蛋餃出現 對於廚房大哥對煮野食既堅持 實在佩服 豬肉一定要新鮮送上 小弟笑左第3下 當然最後向店面大哥表達左我對貴店的煮食方法的欽佩 就取消左個皮蛋餃該店老闆坐係隔離檯 見到店面哥仔拎左2次入番廚房 仲處之泰然 相信一定係見慣大場面 或者心中已經覺得唔好意思 但唔想表露出黎 真漢子事後睇真D 哩度中肯既評價 笑左第4次 寧願課金都唔做好本份的 原來唔止我一個建議 唔食刺身既 避免叫皮蛋餃
見到好似好多好評入去試

下午2點幾 去到咩雞都冇 唔緊要 好生意啫

今餐飯笑左4下

叫左蘿蔔糕抄蛋 同 皮蛋餃 仲有D 小食

建議 唔食刺身既 避免叫皮蛋餃

• 鮮皮蛋餃
2023-04-09 73 瀏覽
高街除咗食西餐,仲有一間食雞出名嘅餐廳✨半隻巴剎雞 $120雞又香又滑仲要去骨可以一啖入口✨炭燒沙嗲6串$88三串雞三串牛,用炭燒香特別好味✨南乳脆雞翼$28性價比極高,新鮮炸熱辣辣✨豬油渣老鼠粉$46鍾意食芫荽嘅朋友絕對唔可以錯過✨酥炸皮蛋餃$32第一次食好味又脆口,鍾意食皮蛋一定要試✨菜圃蛋炒蘿蔔糕$32菜譜好好食,蘿蔔糕雞蛋幾有驚喜✨咖央椰絲手抓餅$28花生加椰絲係我嘅最愛,作為甜品絕對一流📍 巴剎雞飯 (西環)西環西營盤高街64號地舖
高街除咗食西餐,仲有一間食雞出名嘅餐廳
✨半隻巴剎雞 $120
雞又香又滑仲要去骨可以一啖入口

✨炭燒沙嗲6串$88
三串雞三串牛,用炭燒香特別好味

✨南乳脆雞翼$28
性價比極高,新鮮炸熱辣辣

✨豬油渣老鼠粉$46
鍾意食芫荽嘅朋友絕對唔可以錯過

✨酥炸皮蛋餃$32
第一次食好味又脆口,鍾意食皮蛋一定要試

✨菜圃蛋炒蘿蔔糕$32
菜譜好好食,蘿蔔糕雞蛋幾有驚喜

✨咖央椰絲手抓餅$28
花生加椰絲係我嘅最愛,作為甜品絕對一流

📍 巴剎雞飯 (西環)
西環西營盤高街64號地舖
跑步去完西環泳棚,閒逛呢邊既老區之際,係眾多高級餐廳圍繞下,見到呢間遵從老式裝潢但又有新派骨子雅致感覺既舖頭,入去食下先,座位係大牌檔式木紋枱櫈,但擺設全部清楚整潔,唔錯,望埋個水吧櫃,嘩!係支裝汽水呀!!!!!擺設裝修襯色都好吸引,點知原來最出色既係一間食店既靈魂 - 食物!!!!同店家傾下偈先知原來老闆就係來自馬來西亞,對味道有追求,所以用料同調味都必定要經佢既同意先拎得上枱,難得地搵到呢間可以有傳統風味仲要開係貴價區域卻平民價錢既食店,大堆!!!!咖央梛絲手抓餅$28薄脆既手抓餅,搽上傳統咖央醬同淋上梛絲,甜度脆度同梛香都配合得好好,一件兩個人食,真係食到停唔到口,佢有啲似好耐以前黃色紅色包裝果款梛絲糖既餅版,但仲比佢出色炭燒沙嗲雞三串$48三串雞肉上枱,竟然係連一個炭爐上黎,擺左一陣熱度同聲音都仲係度,香味就唔駛講啦,咬落去,雞肉實淨彈牙又滑溜,個沙嗲醬出色既程度係可以就咁食,唔會辣但足料足香,我連個碟都扒乾淨先放過南乳脆雞翼$28如果你鍾意食南乳,你就一定要嗌呢個,出街食九成食店話乜味物味既雞翼通常都係靠個醬兼只停留係表面浸皮,呢隻雞翼就內而外再外而內都充滿住南乳既味道,但又
!!!!

咖央梛絲手抓餅$28

咖央梛絲手抓餅

炭燒沙嗲雞三串$48

炭燒沙嗲雞三串

南乳脆雞翼$28

如果你鍾意食南乳,你就一定要嗌呢個,出街食九成食店話乜味物味既雞翼通常都係靠個醬兼只停留係表面浸皮,呢隻雞翼就內而外再外而內都充滿住南乳既味道,但又唔會過份重,完全諗唔到佢點做到,而雞仍然係呢間舖既主打,就算炸到熱辣脆口仍然保持到雞既味道,好味,一絕!

酥炸皮蛋餃$32
我個人對皮蛋本身馬馬,但呢個菜我連食兩舊仲想食埋女友果份,哈哈!炸得脆口不得止,入面皮蛋同肉餡既鮮度令我更加滿足

菜脯蛋炒蘿蔔糕$32
蘿蔔糕足料,夾開就見到一條條厚切蘿蔔係入面,同粉既比例磋得均勻,配合菜脯蛋提升味道既多層次,感覺更加出色,唯一可以挑剔既係佢用料太足,令到糕身大力少少夾就會散,不過我係味道行先,美觀擺埋一邊份子,推推推!
菜脯蛋炒蘿蔔糕$

巴剎雞撈麵$58
巴剎雞係招牌,果然係好味的,就係正宗嫩滑海南雞果種味道,不斷剌激你細細件一件又一件咁放入口,撈麵油而不膩,中上水準!

丹南咖啡$22
通常凍咖啡有果隻酸味呢支完全冇,濃滑既咖啡味可以比我每一少啖都係品嚐緊個味唔係飲緊支野!!

羅漢果龍眼冬瓜茶$22
都係原支上,跑完步飲呢支野解渴到不得了,食完一堆食物飲呢個又清新哂成個口腔,好味冇落糖到有佢既甜度係入面了。!
羅漢果龍眼冬瓜茶
  • 炭燒沙嗲,
  • 南乳脆雞翼,
  • 酥炸皮蛋餃,
2023-04-05 32 瀏覽
朋友住西營盤,見到有間新開嘅東南亞餐廳!裝修都幾有風味!✨巴刹雞(半隻)都幾柔嫩,而且有雞味!雞皮幾薄!半隻份量都幾大,兩個人都唔係好食得晒!✨ 炭燒沙嗲(豬牛雞各一串)造型超級可愛,而且仲有一個爐仔去熱住佢!沙嗲醬甜甜地同埋超多花生味!✨ 酥炸皮蛋餃本身好鍾意食皮蛋餃!知道有得酥炸,真係好想食下!出邊表皮非常香脆!而且入邊仲有大大粒皮蛋同埋多汁嘅豬肉!✨ 姜道豬油渣撈麵真係好香,同埋感覺食落都唔肥膩!超級惹味!仲有啲炸嘅豬肉碎!✨ 香脆南乳炸雞翼入邊唔會好乾!而且仲食到淡淡的南乳香味!✨咖央椰絲手扒餅手抓餅好乾身!感覺唔油膩!而且同埋花生醬同埋椰絲食別有一番風味!作為甜品,真係好正!✨ 羅漢果龍眼冬瓜茶感覺好清熱,食完熱氣嘢飲就最啱!✨ 丹南咖啡唔算好甜,亦都冇苦味!幾香咖啡味!店員非常有禮貌,而且仲推介胡椒粒係佢哋自己炒添!
朋友住西營盤,見到有間新開嘅東南亞餐廳!
裝修都幾有風味!

✨巴刹雞(半隻)

都幾柔嫩,而且有雞味!雞皮幾薄!
半隻份量都幾大,兩個人都唔係好食得晒!

✨ 炭燒沙嗲(豬牛雞各一串)

✨ 酥炸皮蛋餃

而且入邊仲有大大粒皮蛋同埋多汁嘅豬肉!

✨ 姜道豬油渣撈麵

✨ 香脆南乳炸雞

入邊唔會好乾!而且仲食到淡淡的南乳香味!

✨咖央椰絲手扒餅

✨ 羅漢果龍眼冬瓜茶
感覺好清熱,食完熱氣嘢飲就最啱!

✨ 丹南咖啡
唔算好甜,亦都冇苦味!幾香咖啡味!

店員非常有禮貌,而且仲推介胡椒粒係佢哋自己炒添!
2023-04-02 36 瀏覽
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 本來想點羅白糕但很快賣完了所以這次我們點了其他幾樣經典的菜式😚 包括巴剎雞湯麵、炭燒沙爹豬和牛,以及他們有名的咖央手抓餅。🌼 麵線彈牙,湯底鮮美,雞身鮮嫩可口 ❤️ 🌼 炭燒沙爹豬和牛的外脆內酥,炭燒香味四溢。🌼 咖央手抓餅層次豐富,既有點心的香甜也很鬆軟。🌼 飲品方面,我們選了羅漢果龍眼冬爪茶和丹南咖啡。前者清新解渴,後者香醇 balanced,與鹹菜相得益彰。🌈服務 ⭐️ 店員nice,大排當feel 👍🏻 Jenggg

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 麵線彈牙,湯底鮮美,雞身鮮嫩可口 ❤️
🌼 炭燒沙爹豬和牛的外脆內酥,炭燒香味四溢。
🌼 咖央手抓餅層次豐富,既有點心的香甜也很鬆軟。

🌈服務

⭐️ 店員nice,大排當feel 👍🏻 Jenggg
2023-03-28 57 瀏覽
西營盤不嬲都美食多籮籮,巴剎雞飯招牌細細,但係開展左我嘅東馬拉美食之旅,選擇唔多唔少,但樣樣都係高質之選🐓🥟🍢巴剎雞飯係招牌之選,當然要試吓啦。雞飯一上枱已經好吸引,雞肉又嫩又滑,配埋佢獨家嘅醬汁,酸酸甜甜超開胃,又帶出雞肉嘅鮮味,油飯粒粒分明,啖啖雞油香,但又唔會太油膩👍🏻👍🏻👍🏻唔講唔知,原來係皮蛋餃係東馬拉嘅特色菜,老闆話每隻皮蛋餃都係佢每日親手製作。酥炸皮蛋餃超驚喜🥰,每隻餃子都用料十足脹卜卜,一咬落去已經食到肉嘅新鮮,而中間嘅皮蛋增加咗餃子嘅香味,餃子皮炸到超鬆脆威化,真係食唔停🤤🤤,我都係第一次食到咁高質嘅炸餃子🥟。好彩有得試埋佢嘅湯餃,餃子皮超滑,皮蛋喺湯餃入面發揮畫龍點睛之效,令到餃子超鮮味🤤🤤串燒都係誠意十足,串燒可以揀豬/牛/雞,我就試咗豬肉串燒,肉質嫩滑多汁,味道校得啱啱好,又香又惹味,配上老闆親手整嘅沙嗲醬,令到串燒又上一個層次🤤🤤今次真係大飽口福,嘢食有特色又夠高質👍🏻。老闆店主都好友善,老闆仲介紹埋佢親手炒嘅香脆胡椒粒,口感脆卜卜之餘胡椒味超突出,又last得耐,加落去啲飯同麵仲可以提升鮮味,不過淨係得堂食有供應。老闆話遲啲仲有獨家新品推出,真係要帶埋朋友一

豬肉串燒

今次真係大飽口福,嘢食有特色又夠高質👍🏻。老闆店主都好友善,老闆仲介紹埋佢親手炒嘅香脆胡椒粒,口感脆卜卜之餘胡椒味超突出,又last得耐,加落去啲飯同麵仲可以提升鮮味,不過淨係得堂食有供應。老闆話遲啲仲有獨家新品推出,真係要帶埋朋友一齊嚟食過🤣🤣🤣
2023-03-28
豬肉串燒
  • 沙嗲串燒
2023-03-26 49 瀏覽
巴剎雞飯西環西營盤高街64號地舖G/F, 64 High Street, Sai Ying Pun, Western District高街中CP 值超高, 出品有水準之店, 食過一次真是難忘。人均消費只是$100=$150, 已食盡了這裡的SIGNATURE了,星加坡菜+馬來西亞的東南亞餐廳。巴剎雞飯 $58 著實有點似大家常吃到的海南雞, 帶皮雞肉好滑,雞油飯好香淡淡的鹹香很開胃。另外跟碗老黃瓜雞湯好濃好好飲老鼠粉個湯好好飲,有大大塊豬油渣,冬菇同豬肉碎,簡單好食,喝到一滴湯都不剩炭燒沙嗲$48 竟然是連炭爐上,KEEP 住溫度仲多了份焦香, 超級惹味好食。菜脯蛋炒蘿蔔糕 $28 煎得幾好,唔會好油膩, 有菜莆同好多蛋,記住點醬油咖央椰絲手抓餅 $28 甜甜地有椰絲同花生,作為飯後甜點冷泡茶同coffee 真心推薦, 又平又好食

另外跟碗老黃瓜雞湯好濃好好飲

咖央椰絲手抓餅 $28 甜甜地有椰絲同花生,作為飯後甜點

冷泡茶同coffee

真心推薦, 又平又好食
2023-03-26 38 瀏覽
之前幫襯過高街嗰間貼地小店「兩草」,食物抵食又高質,性價比極高。早排路過,見同一位置新開咗間「巴剎雞飯」,今日喺附近做嘢,專登過嚟食個 late lunch。餐廳地方不大,設計平實,以舊式圓形檯櫈為主,營造出昔日大牌檔風情。餐牌很簡單,一頁過,有雞、豬、飯類、撈麵、湯麵、小食和飲品等,選項一目了然。點咗巴剎雞飯同淨皮蛋餃,另外再加咗幾款小食。巴剎雞飯 ($58,+$13 轉雞髀),雞髀肉好煞食,肉質超嫩滑,雞皮唔會積聚過多脂肪,入口啖啖肉又有雞味。油飯香軟度亦啱啱好,粒粒分明有飯香。跟飯嘅冬瓜湯,味道亦唔錯,內有冬瓜粒,可以落啲餐廳自家秘製嘅香脆胡椒粒一齊飲,滋味又暖胃。山打根皮蛋餃 ($46)  餃子皮薄餡多,入面包裹住剁碎豬肉同鮮香皮蛋,豬肉以瘦肉為主,脂肪含量少,肉中無筋且腍滑,同甘香嘅皮蛋好夾。炭燒沙嗲豬肉串 ($48)  豬肉串火候控制得相當好,用迷你炭爐盛上,外層帶焦香,內裡肉質保持嫩滑,蘸沙嗲醬吃,濃香惹味。菜脯蛋炒蘿蔔糕 ($32)  蘿蔔糕炒得好香口,糕身唔會太過綿軟,食落有好重蘿蔔味,加上廚師落咗雞蛋同菜脯嚟炒,入口鹹鹹香香,勁惹味。飲品點咗餐廳自家炮製嘅丹南咖啡

飲品點咗餐廳自家炮製嘅丹南咖啡 (+$15) 同 白桃烏龍冷泡茶 (+$12)。咖啡甘醇柔和,香濃又唔苦澀;冷泡茶茶味十分清幽,帶淡淡白桃香。
最後嗌咗個咖央椰絲手抓餅 ($28) 做甜品,賣相幾吸引,圓形一大塊,餅皮煎得很香脆,面頭塗滿了咖央醬,再灑上花生碎粒同椰絲,食落好有咬口,甜而不膩。
2023-03-22 170 瀏覽
巴剎雞特色小店🥕巴剎雞撈麵$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️巴剎雞入口啖啖肉又夠嫩滑,非常滿足,撈麵非常邪惡,不過有驚喜,幾香口重點又不會太油,再加一d店家自己炒既胡椒料就更加惹味!🥕家鄉豬手飯$58⭐️⭐️⭐️⭐️☆一上枱勁大碟,完全係🐰既4餐飯量🤣豬手炆得幾淋又不會太鹹,又夠肥美。🥕炭燒沙嗲6串$88⭐️⭐️⭐️☆☆叫左牛同豬,配上幾香辣下既沙嗲醬,2一上枱吱吱聲甘標油,2款都好重香茅味微微炭香,肉質非常有咬口。🥕山打根皮蛋餃$46⭐️⭐️⭐️⭐️☆湯底幾清甜,餃子皮夠薄身,又多餡,完全係皮薄餡靚,豬肉夠juice之後再有微微既皮蛋香。🥕南乳脆雞翼$28⭐️⭐️⭐️⭐️☆炸到好香脆,好香南乳味,夠juice🥕丹南咖啡$22⭐️⭐️⭐️☆☆飲落感覺算偏甜,重奶味幾香咖啡味。🥕白桃烏龍冷泡菜$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️烏龍茶香濃重茶味微微散發住白桃香。🥕百香果烏龍冷泡茶$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️百香果味比較出有少少甜,茶味就正常。======詳情======巴剎雞飯西環西營盤高街64號地舖👣西營盤站B2出口步行約3分鐘================
巴剎雞特色小店

🥕巴剎雞撈麵$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕家鄉豬手飯$58⭐️⭐️⭐️⭐️☆
一上枱勁大碟,完全係🐰既4餐飯量🤣
豬手炆得幾淋又不會太鹹,又夠肥美。

家鄉豬手飯

🥕炭燒沙嗲6串$88⭐️⭐️⭐️☆☆

🥕山打根皮蛋餃$46⭐️⭐️⭐️⭐️☆

🥕南乳脆雞翼$28⭐️⭐️⭐️⭐️☆
炸到好香脆,好香南乳味,夠juice

🥕南乳脆雞翼

🥕丹南咖啡$22⭐️⭐️⭐️☆☆
飲落感覺算偏甜,重奶味幾香咖啡味。

左:丹南咖啡;右:百香果烏龍冷泡茶

🥕白桃烏龍冷泡菜$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
烏龍茶香濃重茶味微微散發住白桃香。

白桃烏龍冷泡菜

🥕百香果烏龍冷泡茶$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
百香果味比較出有少少甜,茶味就正常。

======詳情======
👣西營盤站B2出口步行約3分鐘
================
家鄉豬手飯
🥕南乳脆雞翼
白桃烏龍冷泡菜
2023-03-22 33 瀏覽
西環多隱世美食今日黎到高街慢活,唔一定要去cafe有間新新地嘅東南亞餐廳好似幾地道,幾吸引入面都係d 茶記 細圓檯所以個vibe 幾舒服見到個menu 好驚喜價錢親民到呢。所以同個外國朋友都係咁叫,想試咩就咩炭燒沙爹豬/牛/雞6串$88打卡一流,味道都好好醃得啱啱好,肉唔un巴刹炸肉撈麵$56店員推介撈麵味道唔錯,夠哂東南亞風味炸肉夠哂肥美淨皮蛋餃$46又係店員推介出面食唔到,皮蛋fans 必叫巴刹雞飯$56必叫個雞超滑,出面果d 同佢唔係同一個level個調味醬同d 雞合併會再高一個level家郷豬手飯$58份量唔錯,可惜飽飽地豬手入哂味丹南咖啡  & 冰菊普洱冷泡茶$22 & $20咖啡香滑,好一番風味茶就清新消滯左一 嘅胡椒粒一定要加落d 飯到店長自己炒香唔會太辣有咬口,送飯一流
西環多隱世美食
今日黎到高街慢活,唔一定要去cafe
有間新新地嘅東南亞餐廳好似幾地道,幾吸引

入面都係d 茶記 細圓檯
所以個vibe 幾舒服

見到個menu 好驚喜
價錢親民到呢。
所以同個外國朋友都係咁叫,想試咩就咩

炭燒沙爹豬/牛/雞6串

打卡一流,味道都好好
醃得啱啱好,肉唔un

店員推介
撈麵味道唔錯,夠哂東南亞風味
炸肉夠哂肥美

又係店員推介
出面食唔到,皮蛋fans 必叫

必叫
個雞超滑,出面果d 同佢唔係同一個level
個調味醬同d 雞合併會再高一個level

家郷豬手飯

份量唔錯,可惜飽飽地
豬手入哂味

$22 & $20
咖啡香滑,好一番風味
茶就清新消滯

左一 嘅胡椒粒
一定要加落d 飯到
店長自己炒香
唔會太辣

有咬口,送飯一流

2023-03-06
2023-03-21 35 瀏覽
巴剎雞飯最近開左喺屋企附近,上完教會行到高街試下!menu雖然唔算多選擇,但勝在價錢合理,份量都剛剛好!巴剎雞飯油飯是重點之一,油飯香而不膩,上面滿滿的雞肉,雞肉肥瘦適中,都算嫩滑。配上酸酸的醬汁,聽講係師傅自已調製的,惹味開胃,抵食之選!巴剎炸肉撈麵炸肉外脆內軟,配上香滑彈牙的撈麵,絕對係邪惡之選。配上丹南咖啡,加入煉奶後,香濃而又不過甜。老鼠粉老鼠粉爽滑彈牙,湯香濃而不會太鹹,可以把湯一飲而盡,加上少許冬菇絲和蔥花作點綴,我覺得清清地好啱我胃口!山打根皮蛋餃片薄餡多,晶瑩剔透的餃子,比較少見。畢竟加入皮蛋都幾冒險,隱約見到黑黑的皮蛋,一咬先嚐到皮蛋的香,再嚐到肉的鮮味,欣賞的自然大有人在。炸皮蛋餃炸的皮蛋餃和湯的是截然不同,是兩種不一樣的口感!外皮炸成金黃色,內裡是鮮肉再加上皮蛋,香脆可口,好邪惡!炭燒沙爹串燒串燒放上一個小小的火爐上,一上枱已經香氣撲鼻,令人驚艷!而且可以保持溫度,沙爹醬混入花生碎粒,香濃惹味!咖央手抓餅手抓餅上塗上咖央,再灑上椰絲和花生,不會油膩,也不會太甜,作為飯後甜品,非常合適。食食下已經聽到賣哂證明都好吸引!

巴剎炸肉撈麵

老鼠粉

炸皮蛋餃

炭燒沙爹串燒

咖央手抓餅
2023-03-20 27 瀏覽
西營盤高街有很多食肆,剛好發現有一間新小店叫「巴剎雞飯」,不如試試吧。巴剎雞飯$58既然店名叫「巴剎雞飯」,當然要點吧!雞肉份量超級多,肉質十分滑。雞飯是配油飯的,雖說是油飯但粒粒分明並且不油膩,一點罪惡感也沒有!豬油渣老鼠粉$46大家知道老鼠粉又名銀針粉嗎?老鼠粉煮得不好可會碎掉喔。但這碗老鼠粉煮得很好,而且湯頭不錯。巴剎炸肉撈麵$56炸肉外皮好脆,肥瘦適中,好好吃。再配上彈牙撈麵,這個組合真的無得輸!炭燒沙爹牛$48/3串這裡的串燒是連炭爐上桌的!上桌時串燒還在冒煙,傳來陣陣的香氣。串燒可選牛肉、雞肉或豬肉,我們選了牛肉。牛肉火候剛好不會柴,配上沙爹汁,不錯。炸皮蛋餃$32/淨皮蛋餃$46第一次看到有人把皮蛋做餡料包餃子,很新奇喔,而且出乎意料地夾。炸餃有4隻,湯餃有5隻。炸餃完全不油,外皮鬆脆;湯餃粒粒飽滿Juicy;各有千秋。白桃烏龍冷泡茶$20冷泡茶有4款,百香果烏龍和白桃烏龍也很想喝,最後選了白桃。這個冷泡茶做得不錯喔,又解渴。順帶一提,逢星期一至五,套餐優惠配冷泡茶+$12,感覺更抵。咖央椰絲手抓餅$28滿滿的花生碎和椰絲鋪滿整塊手抓餅,作為甜品為這一餐畫上一個完美句號。

巴剎雞飯$58

豬油渣老鼠粉$46

巴剎炸肉撈麵$56

炭燒沙爹牛$48/3串

炸皮蛋餃$32/淨皮蛋餃$46
炸餃完全不油,外皮鬆脆;湯餃粒粒飽滿Juicy;各有千秋。

白桃烏龍冷泡茶$20

咖央椰絲手抓餅$28
2023-03-17 857 瀏覽
#fafafoodblog西環 #fafafoodblog馬來西亞菜呢間巴剎主打東馬拉野 有心機之處係佢所有調味料都係自己整 好似秘製香脆胡椒粒 豬油渣等等🍴羅漢果龍眼冬瓜茶 22 蚊🥤🍴丹南咖啡 22 蚊☕好香濃既咖啡 唔會好甜 一飲落去 d咖啡味好出 aftertaste好夠 , 而羅漢果茶 冬瓜味同龍眼清甜 首先有羅漢果既甜 之後先有冬瓜同龍眼既香甜味 正🍴山打根皮蛋餃 46 蚊🥚🥟呢個皮蛋餃個皮係同個肉好貼 而且好薄身 口感爽口夠滑 而且大大隻 一咬落去首先食到 juicy既豬肉 然後有香濃既皮蛋香 皮蛋肉味夠濃唔會俾餃肉味蓋過 好食👍🏻🍴沙嗲牛串燒三串 48 蚊🐂用器皿既火慶住 d肉 牛肉夠熱辣辣 佢既牛肉燒得好香 帶 d焦香味 口感比較彈牙 佢既沙嗲醬花生味香 仲帶 d甜辣味 好食🍴巴剎雞油飯58 蚊🐥🍚 油飯20 蚊油飯香料味夠雞油味香 雞係超滑 雞味算濃 佢有自家製胡椒 撈埋飯食夠惹味 點佢本身另上既酸辣汁又係另一番風味🍴巴剎炸肉撈麵56 蚊🐽炸肉切成片狀 就好似燒肉再炸得更香脆一樣 加 d葱花 麵好夠爽口 帶 d油香 再點下湯飲已好好味🍴炸皮蛋餃32 蚊🥚🥟佢個餃皮帶

🍴羅漢果龍眼冬瓜茶 22 蚊🥤
🍴丹南咖啡 22 蚊☕

🍴山打根皮蛋餃 46 蚊🥚🥟

🍴沙嗲牛串燒三串 48 蚊🐂
🍴巴剎雞油飯58 蚊🐥🍚 油飯20 蚊
🍴巴剎炸肉撈麵56 蚊🐽
🍴炸皮蛋餃32 蚊🥚🥟
佢個餃皮帶 d蛋香 好薄好香脆 入面既皮蛋同豬肉比例一比一 好有口感 皮蛋味比較出 點 d酸辣汁更帶出皮蛋香
#馬來西亞 #撈麵 #炸肉 #皮蛋 #炸餃 #串燒 #牛肉
Score 平均分< 7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#巴剎雞飯
西環西營盤高街64 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog西環
=====================

2023-03-17
2023-03-17 62 瀏覽
星馬菜喺香港無泰菜、印尼菜咁普及,難得有位新同事係馬來西亞人,梗係要問下佢香港有咩好嘅星馬菜餐廳推介啦!今日就黎試下其中一間佢大力推薦嘅「巴剎雞飯」啦!餐廳位於西營盤地鐵站附近,地點方便。餐廳裝修好有星馬地區嘅特色,好chill!店員都好有笑容,服務殷勤。餐牌上食物選擇頗多,價錢親民,而且亦有圖片參考,幾好👍🏻我當日咁啱幾餓,就叫多左幾款食物黎試下。小食方面,我選左店員推薦嘅「酥炸皮蛋餃」同埋「炭燒沙爹豬」。前者據說係手工包嘅,裏面嘅肉同皮蛋餡好飽滿,外層炸得金黃色,而且口感好鬆脆,一流!至於炭燒沙爹豬肉串,則係另一個驚喜所在:啲串燒係同一個小爐興住,所以keep住夠曬熱。而個獨門沙爹醬更加係好香好濃,令人一試上癮!主食梗係要食招牌菜「巴剎雞飯」啦。價錢$58,非常親民,但一啲都無欺場,因為份量好多!而且啲雞肉好滑,配埋啲油飯同醬汁一齊食非常正!食咁多肉梗係都要食啲菜啦,呢度嘅油菜價錢合理($20),雖然份量唔係好多,但啲菜係好嫩嘅。飲品方面,同事大讚呢度嘅馬來西亞嘅特色「丹南咖啡」夠曬正宗,咁梗係要order黎試下啦!咖啡好香,而且唔會太甜,好飲!總結:新同事果然好介紹,呢度食物、服

店員都好有笑容,服務殷勤。

丹南咖啡

總結:新同事果然好介紹,呢度食物、服務都好好,最緊要係價錢親民,絕對會再返黎食☺️
2023-03-16 40 瀏覽
今日要出到西環做野,人生路不熟想搵野食都唔係咁易,周圍全部都係要貴價餐廳,路過見到有間食雞既鋪頭好似好吸引,就入左去試入面全部都係用左好傳統既茶餐廳枱櫈,好有懷舊既feel雖然裝修得傳統,但野食好有特色,巴剎雞都係第一次聽,而家仲有皮蛋餃都係未食過,勁中意食皮蛋既我一場黎再無理由唔試下巴剎雞,呢到半隻份量都唔少,見到師傅仲好有心機咁切件雞肉,整左個雞冠形狀出黎雞肉食落好嫩滑,醬汁亦好特別,食落好清新好啲似青醬,唔錯炸肉撈麵,外皮卜卜脆咬落有聲,肉質半肥瘦食落好香口,麵底本身亦好夠味,咬落爽口彈牙,好好食!嫌太乾身仲可以加少少湯落去必食皮蛋餃入面係豬肉同皮蛋,超級好食!食落好甘香,連個湯底都好好飲,差啲成碗飲晒野飲方面都唔差,有自家製羅漢果龍眼冬瓜茶,對比起傳統冬瓜茶唔會太甜,羅漢果甜取代左普通糖,又健康又多左層次丹南咖啡亦好好飲,唔會好苦,比較多奶,唔錯!

入面全部都係用左好傳統既茶餐廳枱櫈,好有懷舊既feel

雞肉食落好嫩滑,醬汁亦好特別,食落好清新好啲似青醬,唔錯

必食皮蛋餃

丹南咖啡亦好好飲,唔會好苦,比較多奶,唔錯!