帝京軒

Di King Heen
2024-10-28 253 瀏覽
紅葉盛放,秋意正濃,豐腴膏黃的大閘蟹正等著你﹗帝京軒推出的金秋‧蟹悅宴 ,除了清蒸大閘蟹外,還有蒜香糯米飯及蟹粉小籠包等8道精緻菜式,滋味升級﹗第一道菜是蟹點‧三弄,分別有紅菜頭蟹肉海皇餃、黑魚籽蟹粉小籠包、松葉蟹肉千絲酥。紅菜頭蟹肉海皇餃,外皮爽滑Q彈,餡料鮮甜鮮美;黑魚籽蟹粉小籠包,蟹黃肉餡鮮嫩多汁,瞬間爆發蟹鮮味。松葉蟹肉千絲酥,鬆化不油膩,入口就是鮮甜的松葉蟹肉呢﹗接著,是XO醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片,爽嫩鮑片配上香濃蝦乾及爽脆沙葛條同炒,口感豐富惹味。蟹粉焗台山蟹砵,像法式焦糖燉蛋般的蟹砵,蛋香味非常誘人,且加入了鹹蛋黃,加上滿滿的蟹肉、豬肉、油炸鬼等餡料,鮮甜度十足,這份量足以令我有九成飽,對它又愛又恨呢﹗清蒸江蘇大閘蟹,約6両重蟹公正來得及時,蟹黃甘甜香濃,帶點黏黏的口感,蟹身部份也多肉鮮美。吃過大閘蟹後,不忘來杯薑茶及紹興酒驅寒呢!蟹湯百合素八鮮,以挖空冬瓜放入百合、木耳、黃耳、蓮子、本菇等素菜,既可嘗那素菜的鮮甜,亦可舒緩飽滯感。帝皇蟹肉蒜香糯米飯,糯米飯吸滿蒜香與鮮甜蟹肉味道,口感軟糯卻不黏口,軟硬度恰好。2款甜品,有養顏的,有香口的;大良薑汁雪燕燉鮮奶香滑細膩,薑汁
紅葉盛放,秋意正濃,豐腴膏黃的大閘蟹正等著你﹗

紅菜頭蟹肉海皇餃,外皮爽滑Q彈,餡料鮮甜鮮美;
黑魚籽蟹粉小籠包,蟹黃肉餡鮮嫩多汁,瞬間爆發蟹鮮味。
松葉蟹肉千絲酥,鬆化不油膩,入口就是鮮甜的松葉蟹肉呢﹗

XO醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片
XO醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片

清蒸江蘇大閘蟹

吃過大閘蟹後,不忘來杯薑茶及紹興酒驅寒呢!
紹興酒

蟹湯百合素八鮮

帝皇蟹肉蒜香糯米飯

2款甜品,有養顏的,有香口的;大良薑汁雪燕燉鮮奶香滑細膩,薑汁味不太嗆,吃得順喉;熱騰騰的酥皮豆沙香蕉球幼滑香甜。
2024-10-18
3 分鐘 (堂食)
2024-10-26 380 瀏覽
帝港酒店集團由今年10月1日至12月8日期間,推出這個「金秋.蟹悅宴」套餐,內容包前菜、小菜、蟹砵、大閘蟹、蔬菜、糯米飯及兩款甜品!每位只需HK$798(兩位起),水準出色又超值。除了套餐外,同時也推出一系列「秋月蟹饌」散點,讓食客可因應需要而增加菜式;而我們也從中選了其中三樣,包括:帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅、藤椒蟹粉花膠炒粉絲 及 蟹油鹽水鴨松葉蟹棗。蟹油鹽水鴨松葉蟹棗~餡料以蟹肉為主,再以腐皮包裹著後炸,外皮炸得金黃酥脆,表面鋪滿甘香的蟹油鹽水鴨肉絲,食落香脆可口。藤椒蟹粉花膠炒粉絲(辣)~粉絲表面鋪滿香噴噴金黃色的蟹粉及花膠,影完相後,好友便急不及代的用筷子夾起,再把它們撈勻攪拌;食落味道甘香帶陣陣藤椒辣度,惹味又吸引;對一向唔食得辣的我,也什是喜歡。帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅~肉餅香滑還保留肉汁,配上鮮嫩的帝皇蟹肉及惹味的鹹蛋,更有提鮮的作用;應是配飯能手,可惜套餐內已包糯米飯,最後還是淨食算了。吃完三味散點外,套餐隨後上場,首先是「蟹點•三弄」,包括:紅菜頭蟹肉海皇餃、黑魚籽蟹粉小籠包 及 松葉蟹肉千絲酥(左至右)。加入紅菜頭製作而成的餃皮,紅紅的外層非常上鏡,餃內釀入鮮嫩的蟹肉及爽彈的鮮
蟹油鹽水鴨松葉蟹棗~
藤椒蟹粉花膠炒粉絲(辣)~
帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅~
加入紅菜頭製作而成的餃皮,紅紅的外層非常上鏡,餃內釀入鮮嫩的蟹肉及爽彈的鮮蝦,好看又好吃;香濃又多汁的蟹粉小籠包,自然非常吸引,加入黑魚籽,更添鮮味;外層酥脆的松葉蟹肉千絲酥,餡料是鮮甜紮實的松葉蟹肉,滋味無窮。
緊接其後第二味是「X.O 醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片」(辣),嫩滑爽彈的鮑片,配上惹味的X.O 醬,好吃又開胃。
蟹粉焗台山蟹砵~
表面焗至金黃微脆,是穩打穩扎嘅蟹砵,中間加入陳皮、蟹肉、鹹蛋黃、豬肉 及 在表面放上少量醋珠,更有助消化;食落帶有濃厚的陳皮香及惹味的鹹蛋香昧,超級滿足。
清蒸江蘇大閘蟹(公蟹每隻約重六兩)~
每年10月正值菊黃蟹肥的季節,當然少不了清蒸江蘇大閘蟹。餐廳為每位客人預留足六両重的江蘇大閘蟹(公蟹),大閘蟹的蟹膏豐腴,油香四溢;最適合以傳統清蒸煮法來炮製,不但可盡量保留蟹膏和蟹肉的鮮味,也可讓賓客品嚐到最原汁原味的大閘蟹,滋味滿分。
吃罷大閘蟹當然要飲番杯薑茶暖暖胃,帝京軒出品的薑茶,辣度十足,滋味又好。
食蟹同時配上醇厚香濃的花雕酒(越洲家酿 10年),就更加搭配了;加熱後放入話梅,味道變得甘甜;飲落不僅有驅寒功效,味道也是很不錯的。
蟹湯百合素八鮮~
以冬瓜作為承載,上面放上8款清爽的素菜,大概有冬菇、蓮子、百合、杞子、芹菜、黃耳…等食材,配上鮮甜的蟹湯,不油不膩鮮味十足。
帝皇蟹肉蒜香糯米飯~
單尾的糯米飯,蟹肉鮮甜,飯粒分明,清爽不油膩,加上蒜香味完全滲入糯米之中,非常好吃。
最期待的兩款飯後甜品,分別係「大良薑汁雪燕燉鮮奶」及「酥皮豆沙香蕉球」,前者香滑軟綿,帶濃濃薑汁味;𢓭者外脆內軟,帶豆沙及香蕉甜味,非常出色。
套餐非常抵食,而且可享有六両公大閘蟹,唔夠喉,還有10款菜式可供散叫;想一試,就記得盡早訂位了!

#帝京軒
地址: 旺角太子道西193號帝京酒店3樓
電話: 26226161
用餐優惠
優惠券
  • 金秋.蟹悅宴
  • 秋月蟹饌
2024-10-29 0 瀏覽
人哋年紀漸大,就會開始節制飲食,我則剛相反,愈老愈放肆,大閘蟹餐一局接一局,唔理咁多,食左先講。帝京軒,是我們每年都會來吃大閘蟹的地方,今年都無斷纜。雖則近年有些朋友會以清酒,甚或Port酒來配大閘蟹,然而我認為食大閘蟹要飲花雕,才是王道。醇厚的花雕,帶點點微甜,感覺暖胃舒服。蟹餐先來的三弄,紅頭菜蟹肉海皇餃賣相精緻,外皮咬落不黏牙,蟹肉等餡料非常充足,還有點點魚籽豐富口感,好睇又好食。小籠包一向是我的至愛,皮薄而湯汁豐盈,蟹粉相當鮮香,頂頭還加入了黑魚籽,令味道更具層次。另外的千絲酥,色澤吸引,也做到一層一層的質感,餡料更加是採用了松葉蟹,肯定好食。炒鮑片用上的是南澳的翡翠鮑魚,爽脆不韌,配搭大隻咸香的蝦乾,同埋惹味既XO醬,香氣四溢。眼寬肚窄既我哋,除左本身個蟹餐,仲額外柯打了蟹粉花膠炒粉絲,粉絲呢種索味既東西,吸收了蟹粉的鮮香,仲有花椒既點點麻香,非常精彩,花膠絲則豐富了口感,令成年事更上一層樓。雖然蟹餐加埋粉絲煲飽到大家反肚,不過都是值得的。按位上的蟹粉焗台山蟹砵,份量比我想像中的要大得多,以我既食力實在難以應付。然而,頭層微脆又夠香,內裡澎湃的蟹肉,又真係好好食既,面頭的醋珠

帝京軒,是我們每年都會來吃大閘蟹的地方,今年都無斷纜。

按位上的蟹粉焗台山蟹砵,份量比我想像中的要大得多,以我既食力實在難以應付。然而,頭層微脆又夠香,內裡澎湃的蟹肉,又真係好好食既,面頭的醋珠,有助中和飽滯感覺。
各樣蟹肉蟹粉菜式再精彩也好,主角始終是橫行無忌的大閘蟹。六両重的蟹公,多羔且粘口,蟹肉鮮甜,無咩投訴。
邪惡菜式太多,還幸臨尾有個蟹湯百合素八鮮,清清地,平衡下,心理上會好過一點。
帝王蟹肉蒜香蒸糯米飯,又是相當足料惹味,每一啖都可以吃到蟹肉,無得輸。
結尾既甜品,既有滑溜的大良薑汁雪燕燉鮮奶,又有鬆脆的酥皮豆沙香蕉球,兩種截然不同的風格,甜胃滿足到不得了。
這個秋季,我終於迎來了今年第一次品嚐大閘蟹的美好時刻!想起鮮味的蟹膏和白嫩的蟹肉,心𥚃充滿期待,相約了朋友於帝京酒店一嚐多款大閘蟹菜式!今次推出的大閘蟹套餐份量很豐富 有前菜、主食、湯品、飯、甜品 推薦蟹粉焗台山蟹砵 這道焗菜將蟹粉同蟹肉加入雞蛋蒸焗 味道香濃 拌入蟹醋吃味道不錯 清蒸江蘇大閘蟹蟹膏澎湃 店員會幫你拆開 好細心 再飲一啖花雕 很暢快😎 除了大閘蟹套餐外,我們還單點幾款菜式,個人幾喜歡藤椒蟹粉花膠炒粉絲,炒得乾身惹味香口!最後來一個大良薑汁雪燕燉鮮奶,很滋潤🫶🏻【金秋.蟹悅宴】蟹點.三弄紅菜頭蟹肉海皇餃.黑魚籽蟹粉小籠包.松葉蟹肉千絲酥 X.O.醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片 蟹粉焗台山蟹砵 清蒸江蘇大閘蟹(每位雄蟹壹隻 / 每隻約六兩) 蟹湯百合素八鮮 帝皇蟹肉蒜香糯米飯 大良薑汁雪燕燉鮮奶 酥皮豆沙香蕉球每位HK$798 (兩位起)🧑‍🍳單點菜式:帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅藤椒蟹粉花膠炒粉絲珊瑚蟹肉燕窩雲腿豆腐快來享受這個秋季的蟹宴吧!🦀🍽️

【金秋.蟹悅宴】

蟹點.三弄

紅菜頭蟹肉海皇餃.黑魚籽蟹粉小籠包.松葉蟹肉千絲酥

X.O.醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片

清蒸江蘇大閘蟹
(每位雄蟹壹隻 / 每隻約六兩)

蟹湯百合素八鮮

酥皮豆沙香蕉球

每位HK$798 (兩位起)

🧑‍🍳單點菜式:

帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅

藤椒蟹粉花膠炒粉絲

珊瑚蟹肉燕窩雲腿豆腐

快來享受這個秋季的蟹宴吧!🦀🍽️
今年跟大閘蟹有緣於早前於帝京酒店內的帝京軒五度逐蟹!品嚐餐廳八道菜的金秋蟹悅宴質素相當不俗,值得動用我的僅餘Quota去好好品嚐。品嚐大閘蟹絕對少不了配紹興酒!越州家酿花雕十年陳擁有美美的白陶瓷樽身好養眼,浸熱好的花雕配襯話梅簡直是天仙配。紹興酒擁有濃郁香氣和柔和的口感,口感豐滿而順滑每一口都帶來深邃的層次,並在回味中散發出悠久的餘韻非常醉人。除套餐之外我們還散點了三款蟹饌來品嚐!率先以蟹油鹽水鴨松葉蟹棗$268/6件來打開胃口。蟹棗口感彈牙且富有鮮味,面層鋪滿甘香的蟹油鹽水鴨肉絲,陸地跟海洋交纏出匹配的味道很可口。正式進入蟹宴第一道菜蟹點三弄!包括有紅菜頭蟹肉海皇餃、黑魚籽蟹粉小籠包及松葉蟹肉千絲酥。紅菜頭蟹肉海皇餃外皮煙靭不黏牙,充滿蟹肉鮮香的海鮮餡料口感十足,於一粒餃子內可嚐盡海洋的精華超划算。黑魚籽蟹粉小籠包肉汁豐盈,帶有蟹黃鮮味的肉球口感鬆化,全件放入口來品嚐嘴巴真的非常滿足。松葉蟹肉千絲酥弄得酥脆不油膩!內裏藏著絲絲鮮味的蟹肉,鬆化口感和蟹肉獨特的鮮味吃得我不亦樂乎。接下來品嚐第二道散點的藤椒蟹粉花膠炒粉絲$368!甘鮮蟹粉和索味粉絲也是我的Favorite,兩者混成一體再
接下來品嚐第二道散點的藤椒蟹粉花膠炒粉絲$368!甘鮮蟹粉和索味粉絲也是我的Favorite,兩者混成一體再加上養顏花膠及惹味微辣輕易取得我的讚賞。
回到套餐第二道菜X.O.醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片!以惹味XO醬爆炒鮮爽的翡翠鮑片已經非常吸引,再加上質素高的濃香蝦乾這道菜確實誘人。
接下來最後散點的帝王蟹肉蛋黃蒸肉餅$298亦以上檯!蒸肉餅是我從小喜歡吃的家常菜,這個肉餅加上了鮮味的帝王蟹肉味道即時升級不少。
緊接著出場是熱辣辣的蟹粉焗台山蟹砵!蟹砵焗得非常金黃惹人垂涎吃下蛋香味濃非常甘香,比起生蠔蟹肉那鮮味更合我意,而且份量十足超級飽肚呢。
這刻我們要迎接主角清蒸江蘇大閘蟹!我們每人可以得到一隻約六両重的公蟹,好開心因為我最喜歡嘆仔仔嘻嘻。打開大閘蟹看見有不少蟹羔,雖然未算好澎湃但吃下仍然甘香,而蟹肉亦非常鮮甜不錯吃啊。如果不夠喉還可以優惠價$248嘆多一隻六兩重的公蟹。
吃罷寒涼的大閘蟹當然要飲杯薑茶暖胃!帝京軒的薑茶永遠也是那麼夠薑好好喝。
這刻端來蟹湯百合素八鮮時間恰好!濃郁的蟹湯配襯多款清爽的素菜,口感十足之餘不油不膩味道鮮香細膩。
單尾我們得到的是帝皇蟹肉蒜香糯米飯!糯米飯弄得清爽口感不錯,蒜香的味道滲入糯米之中吃罷齒頰留香,加上帝王蟹肉的鮮味就更加迷人了。
最後兩道甜品也非常出色!大良薑汁雪燕燉鮮奶質感香滑細膩,配襯爽口雪燕加上濃郁的薑汁令我不自覺地吃光光。酥皮豆沙香蕉球炸得乾脆香口,內裏藏滿幼滑豆沙及香蕉甜美又迷人。
金秋蟹悅宴收費為$798/位兩位起由即日起至12月8日供應,想吃大閘蟹的朋友就要抓緊這短短的光陰喇。
2024-10-18
入秋又是大閘蟹當造的季節,帝京酒店推出了「金秋.蟹悅宴」套餐(每位HK$798),絕對是蟹迷的必試之選!除了時令江蘇大閘蟹外,還有多款以蟹為主題的創意佳餚。餐單精心設計,將清蒸大閘蟹、蟹粉、鮑片等食材演繹得淋漓盡致,,讓你在這個蟹季盡享鮮味和豐富口感。清蒸江蘇大閘蟹(六兩公蟹乙隻):以膏肥肉嫩的江蘇大閘蟹為主角,以清蒸方法保留了最原汁原味的鮮甜。更貼心的是,還有專人幫忙拆蟹,讓你輕鬆享用。蟹點三弄:包括紅菜頭蟹肉海皇餃、黑魚籽蟹粉小籠包、松葉蟹肉千絲酥蟹粉焗台山蟹砵:懷舊菜式製作過程繁複,在時下中菜館已買少見少,熱騰騰的蟹粉與蟹肉融為一體,鮮香撲鼻,讓人食指大動。X.O.醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片蟹湯百合素八鮮:加入冬瓜、蓮子、牛肝菌等八種珍貴食材,這道滋補湯品讓人感受到秋日的溫暖。帝皇蟹肉蒜香糯米飯: 食完蟹溫暖且令人滿足大良薑汁雪燕燉鮮奶 酥皮豆沙香蕉球單點推薦:帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅:肉餅鮮味滿滿,令人難忘。藤椒蟹粉花膠炒粉絲:麻香四溢,配上滑溜的蟹粉粉絲,層次豐富,絕對是餐桌上的亮點!珊瑚蟹肉燕窩雲腿豆腐:炸豆腐的外皮香脆,內裡柔軟,配上蟹肉、雲腿和燕窩。📍 Location: 帝京軒

X.O.醬銀鈎炒南澳洲翡翠鮑片
帝皇蟹肉蒜香糯米飯: 食完蟹溫暖且令人滿足

單點推薦:

帝皇蟹肉蛋黃蒸肉餅:肉餅鮮味滿滿,令人難忘。
📍 Location: 帝京軒
已經是第N次和哥哥來飲茶。 因為朝早唔太人多,又唔洗等位,坐位舒適,空間感很足夠,枱與枱之間不會好貼。職員服務亦好貼心,有禮貌,食物水準依然保持高質,真的很難得。食物:每樣點心都做得好好,用料也是比較好,看得出用心製作。某些點心擺盤都有特式。 甜品: 桃膠燉旦白,滑香,賣相也吸引。茶: 茶味算幾好,入口滑,香濃,唔澀口鞋口,還有熱爐坐着壺茶,十分好。整體是十分好的酒店中餐廳, 我們會繼續來飲茶。支持支持本地消費。

甜品: 桃膠燉旦白,滑香,賣相也吸引。

2024-10-01
$270 (早餐)
  • 珍寶水晶鮮蝦餃
間唔中會好想食返一盅兩件嘅點心,嘆下茶,又可以同朋友慢慢傾吓偈,過返個寫意中午💖💖今日約咗成班靚女去帝京軒嘆茶,試齊特色小菜/燒味、出色點心、得獎作品等,真係大滿足😝🔹胡麻高纖鮮淮山對腸道有益嘅高纖鮮淮山,有健脾之用,食落口感爽滑,配搭香甜胡麻醬,絕佳組合令人食唔停口🔹錦繡福豬三囍拼盤有齊化皮金陵乳豬件、明爐潮蓮燒鵝及金牌黑豚叉燒🔸化皮金陵乳豬件,外皮燒得香脆,帶焦香感,皮薄脆、肉鬆嫩🔸明爐潮蓮燒鵝,燒製至相當酥脆、肉質豐腴嫩滑🔸金牌黑豚叉燒,肉味極濃郁,燒至香氣十足,食落鬆軟略帶焦香,肥而不膩🔹珍寶水晶鮮蝦餃大大件珍寶鮮蝦餃食得特別過癮!晶瑩剔透餃皮透薄餡多,Q彈外皮包裹鮮美蝦餡,口感紮實🔹蟹籽玉帶燒賣皇燒賣皮Q彈有勁,包裹著鮮嫩多汁肉餡、彈滑帶子,為燒賣皇增添豐富味道🔹蜜汁焗叉燒餐包爆餡既雪山叉燒包滿滿香甜叉燒餡,鬆軟麵包包著JUICY入味叉燒,超出色🔹糖醋鮮蝦炸小雲吞經典香港小食炸得酥脆而不膩,外層香脆可口,內裡鮮蝦又夠彈滑,再沾糖醋汁,酸甜味美🔹脆脆芝芯蝦春卷冇諗過原來春卷配芝士係咁夾!金黃香脆春卷入口脆卜卜,咬開有半溶芝士同蝦肉,口感層次非常豐富🔹豉油皇銀芽帶子炒腸粉滑溜腸粉

🔹胡麻高纖鮮淮山
🔹錦繡福豬三囍拼盤
有齊化皮金陵乳豬件、明爐潮蓮燒鵝及金牌黑豚叉燒

🔸化皮金陵乳豬件,外皮燒得香脆,帶焦香感,皮薄脆、肉鬆嫩

🔸明爐潮蓮燒鵝,燒製至相當酥脆、肉質豐腴嫩滑

🔹珍寶水晶鮮蝦餃
🔹蟹籽玉帶燒賣皇
🔹蜜汁焗叉燒餐包
🔹糖醋鮮蝦炸小雲吞
🔹脆脆芝芯蝦春卷

🔹豉油皇銀芽帶子炒腸粉
滑溜腸粉加入豉油皇、銀芽同炒,乾身得黎好惹味,色香味俱全~再加入鮮味帶子,肉質鮮嫩又豐厚
🔹油鹽水浸北京菜薳
翠綠菜心爽脆、軟腍適中,用上油鹽水浸煮法就更健康
🔹龍焱
今日有幸一嚐於中華電力「傳承低碳.全電煮食專業大賽」中獲得中式烹調金獎及「新型低碳電廚獎」之「龍焱」,屬陳文浩師傅得獎作品,三式前菜別緻又出色,活用龍躉魚柳每個部位,充滿夏日氣息,盡顯師傅專業技巧及創意!

🔸可愛春卷包裹紫洋蔥、蒜蓉、辣椒,香脆辛辣又刺激
🔸精美花朵食落竟然係酸菜魚口味,底部仲有蟲草花、木耳,創意滿分
🔸香脆杏仁片配搭魚皮、魚蓉,口感軟滑、賣相一流
🔹四季豐料老火湯
章魚老火湯,具補氣養血、潤腸通便功效,湯頭美味濃郁,夜睡火旺者特別適合飲用
🔹櫻海老海皇焗蟹蓋
蟹蓋釀入鮮拆蟹肉、櫻花蝦、姬松茸、煙肉、雞髀菇、帶子、皇帝蟹柳等,材料極之豐富,再加入忌廉汁烤焗至金黃色,漲卜卜表面睇見都都好吸引!一啖入口層次感十足,滿滿海鮮及鹹香味,令人回味無窮
帝京軒✨
📍旺角太子道西193號帝京酒店3樓
2024-08-22
2024-09-05 1258 瀏覽
得閒飲茶呢句說話真的可圈可點!但對著一班美女絕對是承諾,於是便造就了這天兩個墟的大飲茶日。上趟跟美女們一起於獅房菜晚餐時提及帝京軒美味點心,即場便相約上這天的午間開心聚會。先來一客胡麻高纖鮮淮山$118!鮮爽的淮山跟胡麻醬是天生一對的情人,在這熱燙的天氣下帶來一陣涼意吃得舒服。帝京軒的燒味從來也是高水準這錦繡福豬三囍拼盤$388也不例外!內裏包括有化皮金陵乳豬件、明爐潮蓮燒鵝及金牌黑豚叉燒,乳豬皮脆肉嫩口感非凡黑豚叉燒質感嫩滑肉香滿滿,但說到最喜歡我會揀燒鵝喜歡調味不會過多吃到鵝肉的原汁原味,加上甘香鵝皮真的叫人非常回味。點心非常貼心可以點選兩件或四件的份量!就算二人同行也可品嚐到多款不同的點心,只來的是珍寶水晶鮮蝦餃$68/2件、$88/4件。超碩大的蝦餃皮爽滑餡料豐盛令嘴巴非常滿足,喜歡澄皮夠爽滑不會黏牙大蝦餡非常爽口鮮甜好吃。蟹籽玉帶燒賣皇$68/2件、$88/4件除了豐滿肉餡之外還加上帶子,令一粒普通的燒賣添上一份矜貴的鮮味。蜜汁焗叉燒餐包$58/2件、$78/3件!外層有一片香脆的雪山皮,內裏盡是香甜的蜜汁叉燒餡,拼奏出既經典又好吃的組合。香口炸物當然少不了糖醋鮮蝦炸小雲吞$
香口炸物當然少不了糖醋鮮蝦炸小雲吞$148/6件,香脆不油膩的雲吞皮包裹鮮爽大蝦,沾上糖醋汁來品嚐大人細路也抗拒不了。
如果喜歡芝士的朋友就別錯過這脆脆芝芯蝦春卷$58/2件、$78/3件,同樣是春卷但內裏加了半溶的芝士,不只賣相吸引味道還添加上芝士鹹香非常討人歡喜。
腸粉我喜歡吃炒的這客豉油皇銀芽帶子炒腸粉$158正中下懷,炒得焦香又爽滑的豉油皇腸粉好可口,加上爽脆的銀芽和鮮味帶子就更加吸引了。
吃了這麼多煎炸美食來一客油鹽水浸北京菜薳$108就最適合不過!我們這天得到的是清爽腍甜菜心。
接下來幸福地可以品嚐到陳文浩師傅的得獎作品!這道菜於中華電力「傳承低碳.全電煮食專業大賽」中獲得中式烹調金獎及新型低碳電廚獎好叻叻啊。
得獎菜正是這道精緻的龍焱$188!是一客滿滿心思的三式香辣前菜。
先品嚐像春卷的沙律卷!內裏包裹著紫洋蔥以蒜蓉辣椒調味,口感香脆之餘更非常惹味。
然後這件像繁花似錦的是酸菜魚味花朵!咬口有點像魚腐內裏帶有酸菜粒及木耳墊底還有蟲草花,影像跟口感反差超大非常有驚喜。
最後這件以魚皮釀入魚蓉再以杏仁片仿魚鱗成件事非常細膩,吃下魚香四溢加上芥末口味的爽口配菜共嚐好刺激味蕾。
四季豐料老火湯$88/位也不是省油燈!我們這天得到的是章魚老火湯,濃郁香甜的老火湯越喝越正味道非常舒服。
櫻海老海皇焗蟹蓋$158/位!以鮮拆蟹肉配上櫻花蝦、姬松茸、帶子、雞髀菇、煙肉、皇帝蟹柳等釀入蟹蓋,那飽滿的賣相非常圓潤好吸引,蟹蓋面層焗至色澤金黃又靚又香脆。

一匙羹內盡是啖啖鮮香蟹肉,還加插了炒香的洋蔥絲配搭香濃幼滑的忌廉汁,口感跟味道也做得非常極致令人滿足,喜歡嚐鮮的朋友萬物錯過喔。
快樂時間過得特別快又係時候講Bye Bye,期待下趟再跟大家一起去吃好西。
2024-09-04
午餐
中秋將至,又係時候買月餅禮盒🎁送比身邊摯愛親朋😘我就揀咗💁🏻‍♀️Royal Delights (R+) 🌟全新推出三色月餅禮盒🥮一盒有齊皇牌迷你陳皮豆沙月餅、人氣迷你伯爵茶奶皇月餅,同埋創意滋味兼備既迷你朱古力奶皇月餅💡💡1️⃣迷你陳皮豆沙月餅精選甘香陳皮與優質紅豆,煮成香氣濃郁豆沙餡,呈獻星級中式配搭,上等新會陳皮與清甜紅豆相得益彰,可於中秋共聚時光,增添甜蜜節日氛圍🥰😍2️⃣迷你伯爵奶茶月餅特選芳香伯爵茶製成餡料,配以帶有茶葉碎之酥香外皮,茶香味細緻有餘韻,小巧甜美,每啖茶香醇美,韻味獨特散發頂級伯爵茶之圓潤風味,為傳統中秋增添一抹詩意☕3️⃣迷你朱古力奶皇月餅精選可可豆及高級牛乳炮製而成,口感幼滑香濃,餡料相當濃郁,苦澀中帶有甘甜,令人回味無窮😋😚三色月餅禮盒創意與傳統兼容,呈現高質滋味月餅🎊想與摯愛親朋聚首一堂,送上一口祝福💁🏻‍♀️快啲到帝港酒店集團Royal Delights (R+)官網訂購啦🛍️於2024年9月8日或之前訂購,更可享低至82折優惠✨#RoyalDelights #RoyalDelightsbyRoyalHotels #SweetSurprise #RoyalSurpri
中秋將至,又係時候買月餅禮盒🎁
送比身邊摯愛親朋😘

全新推出三色月餅禮盒🥮
一盒有齊皇牌迷你陳皮豆沙月餅、
人氣迷你伯爵茶奶皇月餅,
同埋創意滋味兼備既迷你朱古力奶皇月餅💡💡
1️⃣迷你陳皮豆沙月餅
精選甘香陳皮與優質紅豆,
煮成香氣濃郁豆沙餡,呈獻星級中式配搭,
上等新會陳皮與清甜紅豆相得益彰,
可於中秋共聚時光,增添甜蜜節日氛圍🥰😍

2️⃣迷你伯爵奶茶月餅
特選芳香伯爵茶製成餡料,
配以帶有茶葉碎之酥香外皮,
茶香味細緻有餘韻,小巧甜美,
每啖茶香醇美,韻味獨特
散發頂級伯爵茶之圓潤風味,
為傳統中秋增添一抹詩意☕

3️⃣迷你朱古力奶皇月餅
精選可可豆及高級牛乳炮製而成,
口感幼滑香濃,餡料相當濃郁,
苦澀中帶有甘甜,令人回味無窮😋😚
三色月餅禮盒創意與傳統兼容,
呈現高質滋味月餅🎊
想與摯愛親朋聚首一堂,送上一口祝福💁🏻‍♀️
於2024年9月8日或之前訂購,更可享低至82折優惠✨
#RoyalDelights #RoyalDelightsbyRoyalHotels #SweetSurprise #RoyalSurprise #RoyalHotelsHongKong #RoyalParkHotel #RoyalPlazaHotel #AlvaHotelbyRoyal #RoyalViewHotel #Mooncake #MidAutumn #MidAutumnFestival #帝港酒店集團 #帝都酒店 #帝京酒店 #帝逸酒店 #帝景酒店 #解鎖驚喜之味 #中秋節 #中秋節快樂 #中秋 #月餅 #酒店月餅 #全新口味 #伯爵奶茶月餅 #陳皮豆沙月餅 #朱古力奶皇月餅
一行五人想飲茶,找酒店級食肆,看食評,選左帝京軒。價錢不平,遲左到,結果食咗個下午茶,之前都唔知有,係餐牌嘅八五折。食物如下:1)焗蟹蓋: OK2)黑豚肉叉燒:不好吃,硬。不建議吃。3)鹹水角:好味4)雞包仔: OK5)蘿蔔糕: OK6)叉燒包: OK7)糯米雞: OK8)蝦餃:好味10)蝦腸:腸粉皮好薄,最好卷多一卷。我覺得唔似一般傳統嘅蝦腸。11)帶子燒賣: OK12)潮州粉果: OK13)牛肉球: OK大概食咗咁多嘢,比一般普通酒樓好少少,價錢是1400多元,已經折咗八五折,其中叉燒最貴,最不值得。我覺得冇嚟過嘅人都唔需要再嚟。另外,成個帝京軒有一陣好奇怪的汽車廢氣味。同酒店酒樓反映咗,也沒有太大改善。也沒有向客人回覆有關查詢。整體服務未見用心,個別酒樓男經理稍好,其他都一般。
一行五人想飲茶,找酒店級食肆,看食評,選左帝京軒。

食物如下:
1)焗蟹蓋: OK
2)黑豚肉叉燒:不好吃,硬。不建議吃。
3)鹹水角:好味
11)帶子燒賣: OK
12)潮州粉果: OK
13)牛肉球: OK
2024-06-22
兩星期後就係端午節啦🥳🥳今年決定安坐家中睇龍舟賽事,順便同屋企人嘆糭應應節💁🏻‍♀️Royal Delights (R+)帝港御品五寶糭✨齊集健康、傳統及矜貴口味,一共五款,滿足哂全家人👏🏻 “糭”有一款岩口味,無論送禮定自用都咁適合🎁帝港御品五寶糭👇🏻🔹迷你瑤柱鹹肉糭🔹迷你湘蓮鹼水糭🔹玫瑰雲豆冬茸糭🔹龍爪鮮菌金栗糉🔹陳皮南瓜籽豆沙糭我最愛呢款龍爪鮮菌金栗糉😋有香甜金栗配爽滑龍爪鮮菌,菌香十足,層次感豐富,有營兼備口感🎉爸爸就最愛迷你湘蓮鹼水糭😋鹼水同糯米調配比例恰到好處,啖啖香軟煙韌,糯米粒黏實富香味,中間仲有流心湘蓮,有驚喜🔥 🔥媽媽最愛玫瑰雲豆冬茸糭😋豐富五色雲豆:紅腰豆、大紅花豆、大白雲豆、黑豆及白奶花豆,加上冬瓜茸及玫瑰醬製成,入口散發陣陣玫瑰香,岩哂女士們😻除咗帝港御品五寶糭,Royal Delights (R+)仲推出皇牌之作金裝佛跳牆鮑魚糭、至尊足斤裹蒸糭、五香瑤柱鹹肉糭、帝港湘蓮鹼水糭及三色有機養生糭🤟🏻有興趣既快啲入手啦❤️ ❤️#RoyalDelights #RoyalDelightsbyRoyalHotels #RoyalHotelsHongKong #RoyalPa

帝港御品五寶糭👇🏻
🔹迷你瑤柱鹹肉糭
🔹迷你湘蓮鹼水糭
🔹玫瑰雲豆冬茸糭
🔹龍爪鮮菌金栗糉
🔹陳皮南瓜籽豆沙糭

#RoyalDelights #RoyalDelightsbyRoyalHotels #RoyalHotelsHongKong #RoyalParkHotel #RoyalPlazaHotel #AlvaHotelbyRoyal #RiceDumplings #帝港酒店集團 #帝都酒店 #帝京酒店 #帝逸酒店 #端午糭子 #經典不朽之作
2024-05-29
踏入初春,天氣開始回暖,繁花盛放,綠草如茵,大自然展現出無限生機✨✨專注於當代粵式高級美饌既帝京酒店中菜廳 - 帝京軒💁🏻‍♀️由中式廚藝總監江肇祺師傅率領廚師團隊,嚴選當造且滋補養生之優質食材🌟推出養生盛宴「春曉宴」及單點菜單「養生嘗饌」,食客可於春日品嚐一系列養生美饌😋😋打頭陣有🔹滋潤.三弄,以豌豆、春筍及龍爪菌等組合成前菜。🥢豌豆伴春筍將蜜豆仁、春筍、腐乳醬一同燜煮,爽脆豌豆及春筍配鹹鮮醬汁特別惹味開胃~🥢海參龍爪菌紅燒北海道海參,軟腍入味,滋陰補血一流~配輕炸過、狀如珊瑚嘅龍爪菌,入口細嫩鮮味。🥢葱蒜蘿蔔餅蘿蔔餅外酥內軟,口感蓬鬆軟Q,由蘿蔔絲、蝦米、粉漿拌勻製成,蒜香滿滿~🔹鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片選用之鮮淮山爽脆甜糯,配鹹香味十足嘅蝦乾及香濃蒜心,與澳洲翡翠鮑魚片同炒,惹味至極!🔹白松露汁香焗虎蝦皇特選肉厚紮實又飽滿嘅越南大虎蝦,醬汁以白松露醬、白特松露油及青紅波椒粒等烹調而成。一上枱松露香氣四溢,大虎蝦口感厚實富彈性,而且蝦味濃郁,再加入雞髀菇及意大利青瓜粒,增添口感層次!🔹橄欖油胡椒無骨馬友魚精選新鮮馬友,去骨後裹上薄薄脆漿以橄欖油慢油煎熟,逼出豐厚魚油~將馬友魚炸至金黃色,

打頭陣有🔹滋潤.三弄,以豌豆、春筍及龍爪菌等組合成前菜。
🥢豌豆伴春筍
🥢海參龍爪菌
🥢葱蒜蘿蔔餅
🔹鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片
🔹白松露汁香焗虎蝦皇
🔹橄欖油胡椒無骨馬友魚
精選新鮮馬友,去骨後裹上薄薄脆漿以橄欖油慢油煎熟,逼出豐厚魚油~將馬友魚炸至金黃色,外皮酥脆且香而不膩,沾以鮮香味濃嘅秘製黃豆醬,更能凸顯馬友之濃厚魚味。
🔹貴州竹笙繡球菌菠菜苗(素)
竹笙來自貴州,特別鮮香脆嫩,配菌香濃郁、肉質脆嫩之繡球菌及翠嫩菠菜苗,整道菜式清新,入口齒頰留香。
🔹薏仁小米泥鯭粥
春季濕重令人易攰有春困,身體又易水腫,大廚貼心用祛濕消腫之薏米及滋陰除熱之小米與新鮮泥鯭拆出魚肉生滾成粥,鮮味舒心,粥底夠棉滑!
🔹桑寄生首烏蓮子蛋茶
具補健美顏、養肝功效嘅糖水特別適合女士們~入口清香甘甜,滋潤又安神~
🔹燕窩蘭香草莓糕
第一次試蘭香子配燕窩,養顏之餘又健康~加入香甜草莓,開胃又解膩。
除套餐外,帝京軒同時推出一系列時令單點菜單「養生嘗饌」,今晚就試咗🥢堂弄- 炙煎三杯M5和牛柳

🔹特選M5和牛牛柳,肉質鮮嫩多汁,煎香後再爆炒京葱、燈籠椒、金不換及倒入秘製醬汁,和牛柳帶油脂甘香,肉汁充足,入口即化!
春曉宴於於2024年3月1日至6月30日期間 供應,期間限定8折春日優惠,快啲預約啦💖💖

帝京軒✨
📍九龍太子道西一九三號帝京酒店三樓
2024-04-03
2024-03-17 1777 瀏覽
近嚟濕立立真係冇乜胃口!不過諗起之前喺帝京軒食嘅春日菜式,啲餸好清爽仲好滋補添即刻覺得有返啲餓意,我哋食呢個叫做春曉宴總共有七個菜咁多,第一個叫做滋潤、三弄入面有三款唔同嘅前菜擺碟好靚仔。第一樣係超可以代表春天嘅豌豆伴春筍!以為佢好清點知原來用腐乳嚟煮,所以呢個味道係清中帶濃幾得意喎。中間嗰件係海參龍爪菌,炸香咗之後嘅龍爪菌食落有啲脆脆口感菇味都好香我就幾鍾意,件海參整得好煙靭咬落去口感好好,同埋煮得好濃郁入味好好食呀。最後呢個係蔥蒜蘿蔔餅!蘿蔔絲加蝦米同埋蔥蒜喺入面炸成一個小餅,炸到脆卜卜口感好香脆食落去清甜又惹味。跟住嚟呢道菜係鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片!睇落去好似碟小炒王咁不過入面加咗鮮甜嘅澳洲鮑魚,加埋清甜嘅蒜心、淮山同埋鹹香蝦乾香口到不得了。鍾意食蝦嘅朋友千祈唔好錯過呢隻白松露汁香焗虎蝦皇!大大隻嘅越南虎蝦新鮮爽口又彈牙,師傅用咗白松露嚟煮個汁香到一個點呀。跟住呢一道菜係橄欖油胡椒無骨馬友魚!師傅將馬友魚起成魚柳跟住攞去炸到香噴噴,外面乾身唔油膩入面嘅魚肉好紮實,點埋秘製嘅黃豆醬一齊食仲正斗。食到呢度我哋散叫嘅砂鍋蝦頭油乾煸花膠嚟到我哋面前即刻煮,師傅全副武裝將材料逐樣逐樣炒香,然

食到呢度我哋散叫嘅砂鍋蝦頭油乾煸花膠嚟到我哋面前即刻煮,師傅全副武裝將材料逐樣逐樣炒香,然後加入鮮甜蟹肉同埋養顏花膠,呢個時候啲女士們梗係睇到嘩嘩聲啦!

呢個花膠加咗蝦頭油同埋蝦籽嚟煮,同平時炆嘅花膠完全唔同食法!花膠食落去好煙韌蟹肉又鮮甜,唔好話女士們連我哋呢啲麻甩佬都覺得充滿骨膠原好正斗。
食完花膠就要跳返去春曉宴嘅第五道菜!呢個時候上個貴州竹笙繡球菌菠菜苗超正,竹笙口感爽脆繡球菌菇味香濃,加埋啲滑捋捋嘅上湯菠菜味道好清新,解膩之後又可以繼續擦大餐。

呢碗係生拆嘅薏仁小米泥鯭粥,不嬲都鍾意食粥嘅我覺得呢碗用薏米同小米嚟煲嘅泥鯭粥都好唔錯,加埋入面有好多鮮甜嘅拆肉泥鯭呢碗粥真心吸引。

呢個餐嘅甜品有兩款咁多!一個係燕窩蘭香草莓糕另外一個係桑寄生首烏蓮子蛋茶,講個樣梗係個草莓糕吸引啲啦。
呢個草莓糕上面擺咗養顏嘅燕窩,中間透明嗰層係用蘭香籽造成嘅啫喱層,下層就係用草莓做嘅糕底層次感好豐富,最緊要係味道好真同埋唔會好甜。
呢碗桑寄生首烏蓮子蛋茶個味道其實都好香,入面仲加咗首為啱晒我呢啲麻甩佬食,不過我就唔係好鍾意食熟雞蛋,但係成碗糖水我係覺得好味嘅,
呢個餐喺3-6月食得到,喺酒店訂位仲有8折優惠抵食好多㗎。
2024-03-05
2024-03-13 1057 瀏覽
春回大地萬物更新!我們經歷寒冬的嘴巴是時候要養生一番,帝京酒店帝京軒剛推出了養生「春曉宴」,以春季當造食材來炮製出養生盛宴,這夜就跟一眾好友齊齊去品嚐這春滋味。七道菜的春曉宴打頭陣有滋潤.三弄!內藏了豌豆伴春筍、海參龍爪菌及葱蒜蘿蔔餅三款美饌。豌豆伴春筍以濃郁的腐乳醬來炮製,吃下口感爽脆之餘惹味不已很開胃的前菜。海參龍爪菌選用了北海道海參來烹調,以傳統的紅燒方式來炮製海參入口軟腍入味,而墊底的京蔥也非池中物超好吃。龍爪菌又名老鼠爪賣相極似珊瑚!裹上薄薄炸漿脆度吸引而且味道鮮味。最後這件是葱蒜蘿蔔餅!蘿蔔絲加上蝦米炸成的香脆小點,令我想起小時候經常吃到的蘿蔔糍很有回憶的味道。第二道菜是鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片!這道菜炒得非常香口內裏有我喜歡的爽口鮮淮山,以鹹鮮蝦乾及清甜蒜心襯托澳洲翡翠鮑魚片,成件事就是高級版的小炒王超級惹味絕對是啤酒的良伴。繼續有賣相吸引的白松露汁香焗虎蝦皇,超健碩的越南大虎蝦口感爽彈,用了白松露來調味香氣滿盈吃罷齒頰留香叫人回味。美味海鮮絕對不能停下來!緊接著上檯的是橄欖油胡椒無骨馬友魚,馬友魚扒裹上薄脆漿以橄欖油炸至金黃,吃下口感香脆不油膩魚肉紮實味鮮,沾上秘製黃豆醬一
美味海鮮絕對不能停下來!緊接著上檯的是橄欖油胡椒無骨馬友魚,馬友魚扒裹上薄脆漿以橄欖油炸至金黃,吃下口感香脆不油膩魚肉紮實味鮮,沾上秘製黃豆醬一起品嚐口味更有特色。
此刻暫時將春曉宴放在一旁!皆因我們散點的砂鍋蝦頭油乾煸花膠$568要隆重登場,這道菜會由大廚在客人面前堂弄,絕對是色香味俱全的菜式。

大廚先用蝦油爆香料頭繼而加入其他食材當中包括有蝦米、蟹肉及主角花膠,最後加上秘製醬汁灑上蝦籽,烹出這道熱騰騰的砂鍋美食。

煮起的時候全場也散發迷人香氣,這味道足以令人垂涎三尺極為期待。

每囗花膠也吃到濃香的汁醬當中還夾雜著鮮甜蟹肉,海味香加上海鮮的甜味道非常豐富。
吃了濃郁菜式後回來春曉宴的懷抱!第五道菜是非常清新的貴州竹笙繡球菌菠菜苗,菌香濃郁肉質脆嫩的繡球菌口感一流,以清甜湯頭來烹煮非常匹配,加上翠嫩的菠菜苗及爽口竹笙感覺非常清爽。
單尾來一碗舒心的薏仁小米泥鯭粥!近來濕氣超重大家應該也非常水腫,這碗內有去濕消腫的薏米及除熱的小米來得正合時宜,加上鮮甜的泥鯭肉這碗粥鮮味得可以。

當然也少不了甜品那份兒!我們得到桑寄生首烏蓮子蛋茶和燕窩蘭香草莓糕。
燕窩蘭香草莓糕用上有淨化腸道、控制血脂的蘭香子加草莓炮製成糕點!綴以養顏燕窩香甜又美味。
然後有我極喜歡的桑寄生首烏蓮子蛋茶!這個糖水對女士極為有益這個還加入了固腎護髮的首烏男士也非常適合呢。
春曉宴於3月至6月供應收費為$738/位,期間更有限定8折優惠抵吃多了。
2024-03-05