2023-08-07 216 瀏覽
今日黎Tko食呢間好多mirror Fans 推既Omakase食物質素係唔錯 但就係地方比較難搵🌟溫泉蛋沙律芒果蕃茄同沙律菜,配埋溫泉蛋 味道帶酸夠曬開胃🌟黑松露蒸蛋有蟹柳絲,黑松露味濃🌟壽司十件-石坦貝 夠曬大隻又好新鮮-春子鯛 用昆布醃過 魚味好香-赤貝口感好爽口-白蝦 白蝦用蝦膏同蝦醬一齊整,味道唔錯-北寄貝-毛蟹壽司-拖羅拖羅好滑 好香魚油味-吞拿魚腩醬油漬-鯖魚棒壽司 鯖魚面上有昆布 入面既江飄同紫蘇葉可以令鯖魚冇咁腥-海膽壽司味道幾甜同新鮮

食物質素係唔錯 但就係地方比較難搵

🌟溫泉蛋沙律
芒果蕃茄同沙律菜,配埋溫泉蛋 味道帶酸夠曬開胃

🌟黑松露蒸蛋
有蟹柳絲,黑松露味濃

🌟壽司十件

-石坦貝
夠曬大隻又好新鮮

-春子鯛
用昆布醃過 魚味好香

-赤貝
口感好爽口

-白蝦
白蝦用蝦膏同蝦醬一齊整,味道唔錯

-北寄貝

-鯖魚棒壽司
鯖魚面上有昆布 入面既江飄同紫蘇葉可以令鯖魚冇咁腥

-海膽壽司
味道幾甜同新鮮
終於黎左mirror同error 開既Omakase 加鐵板燒餐廳一直都想過黎😂但住地鐵紅色線去將軍澳真心遠今次係幫朋友慶生日先有動力過黎🤣餐廳位於屋苑商場位置 好彩跟Google map行行下見到商場入口🫠唔係就比Google帶住兜左大圈🫠🫠約左食野但唔熟地頭既朋友仔想黎最好早少少黎搵路😂😮‍💨😮‍💨Omakase同鐵板燒既位置係分開的一開始既感覺以為餐廳好細但原來行入餐廳入面係重有專屬鐵板燒既位置同一個廂房🫢🫢今次食Omakase 幾impress下次有機會黎試埋鐵板燒先🥰Lunch既Omakase平d大約$788一個人, 現時有75折優惠 性價比好高💛溫泉蛋沙律🥗有芒果,小蕃茄,沙律菜同溫泉蛋 酸酸地好開胃💛黑松露蒸蛋🥚好多蟹柳絲,蒸蛋既芡汁重有好香黑松露味甜甜地好好味😋💛壽司十件🍣石坦貝 好爽同好大隻🥹好鐘意食,好新鮮🍣春子鯛 其他餐廳未食過呢款魚 好特別😍佢係用昆布醃製過 魚身好淋 🍣赤貝有竹炭葉既味道 口感好爽🫰🏻🍣白蝦 一堆白蝦既口感會比較漿d, 配搭埋用蝦膏蝦醬整既豉油好好味🍣北寄貝🍣毛蟹壽司🍣拖羅🥰🥰🥰油香好正 拖羅滑得黎又冇筋🍣吞拿魚腩醬油漬🍣鯖魚棒壽司 又係其他餐
終於黎左mirror同error 開既
下次有機會黎試埋鐵板燒先🥰
Lunch既Omakase平d
大約$788一個人, 現時有75折優惠 性價比好高

💛溫泉蛋沙律🥗
有芒果,小蕃茄,沙律菜同溫泉蛋 酸酸地好開胃

💛黑松露蒸蛋🥚
好多蟹柳絲,蒸蛋既芡汁重有好香黑松露味
甜甜地好好味😋

💛壽司十件

🍣石坦貝
好爽同好大隻🥹好鐘意食,好新鮮

🍣春子鯛
其他餐廳未食過呢款魚 好特別😍佢係用昆布醃製過 魚身好淋

🍣赤貝
有竹炭葉既味道 口感好爽🫰🏻

🍣白蝦
一堆白蝦既口感會比較漿d, 配搭埋用蝦膏蝦醬整既豉油好好味

🍣北寄貝

入面包住左江飄紫蘇葉
味道醉醉甜甜好好味
原來師傅係特登用酸甜去減鯖魚既腥🫰🏻

🍣海膽壽司
馬糞海膽是也。一開始係甜甜地,食到後半部份海膽既味道就較濃

2023-07-31 132 瀏覽
今日特登黎呢到朝聖😎叫左晚市$800 omakase餐首先係開胃菜- 蟹肉冷素麵。冰涼的麵條配上蟹肉,清爽開胃又滿滿的蟹香。🦀🍜 之後係壽司10件🍣分別係春子魚壽司,赤貝壽司,石垣貝壽司,毛蟹壽司,肌鱄壽司,白蝦壽司中拖羅,大拖羅,鯖魚反壽司同埋馬糞海膽壽司。我最鐘意係鯖魚反壽司,油脂既香氣同魚肉既鮮甜口感恰到好處。 赤貝壽司肉質肥美爽口,都好唔錯。馬糞海膽好鮮甜,份量都夠多👍🏻主菜係吞拿魚蓉手卷,內餡係濃郁吞拿魚蓉加上海膽同埋魚子醬,味道濃郁馥郁。😋🍥接著係蜆肉麵豉湯,蜆肉既鮮美同麵豉既醇香完美結合,既可口又溫暖。🍲甜品係日本西瓜,冰凍又清甜既味道為這頓豐盛的大餐划上完美的句號🍉。整體黎講呢個套餐份量唔算多,但每樣都好食😋
今日特登黎呢到朝聖😎叫左晚市$800 omakase餐

整體黎講呢個套餐份量唔算多,但每樣都好食😋
2023-07-29 1527 瀏覽
這次去到將軍澳覓食,去了家新開的日料店,是家吃Omakase的店舖。環境裝修感覺時尚,黑色格調配木系裝修。這裡有鐵板和日料Omakase,可因喜好而選擇🙈。-▪︎晚市Omakase HKD$800/位套餐包括先付、季節壽司10貫、吸物和甜品,是個純壽司的套餐。慢慢欣賞師傅刀工吃,真的挺享受😚。-先付蟹肉春卷用天婦羅脆漿製成的春卷,口感酥脆不油膩🤤,蟹肉肉質鮮甜爽口。裡面包著紫蘇葉和紫菜,所以口感挺豐富的。-季節壽司10貫石元貝:肉質厚身有嚼感,口感嫰滑爽脆鮮甜春子鯛:用昆布醃製味道挺香,紋理分明肉質嫰滑赤貝:口感爽脆味道微咸,竹炭鹽提升了赤貝鮮味梳子魚:炙燒後味道較香口,質感嫰滑挺香油脂海松貝:口感爽脆甘甜,帶微微海水味挺鮮味der大吞拿魚腩:肉質嫰滑油份重,有入口即化的口感醬油漬中吞拿魚腩:肉質肥美,味道濃郁微咸池魚:肉質鮮甜較有咬感,加入葱感覺更香口鯖魚腩:肉質鮮味嫰滑,味道酸酸甜甜感覺開胃北海道馬糞海膽:味道濃厚甘甜,挺香回甘味-手卷中拖羅魚腩手卷面層放有海膽和魚子醬,所以賣相挺吸引的😍,海膽味道鮮甜,魚子醬帶點微咸。拖羅打成蓉肉質嫰滑,配紫蘇葉味道挺香的😚。-吸物北海道赤麵豉蜆湯

▪︎晚市Omakase HKD$800/位

先付
蟹肉春卷

季節壽司10貫
石元貝:肉質厚身有嚼感,口感嫰滑爽脆鮮甜
春子鯛:用昆布醃製味道挺香,紋理分明肉質嫰滑
赤貝:口感爽脆味道微咸,竹炭鹽提升了赤貝鮮味
梳子魚:炙燒後味道較香口,質感嫰滑挺香油脂
海松貝:口感爽脆甘甜,帶微微海水味挺鮮味der
大吞拿魚腩:肉質嫰滑油份重,有入口即化的口感
醬油漬中吞拿魚腩:肉質肥美,味道濃郁微咸
池魚:肉質鮮甜較有咬感,加入葱感覺更香口
鯖魚腩:肉質鮮味嫰滑,味道酸酸甜甜感覺開胃
北海道馬糞海膽:味道濃厚甘甜,挺香回甘味

手卷
中拖羅魚腩手卷

拖羅打成蓉肉質嫰滑,配紫蘇葉味道挺香的😚。

吸物
北海道赤麵豉蜆湯
這個味道挺香的,蜆湯味道鮮甜,散發著微微辣味。蜆肉肉質鮮甜爽口,裡有蘿蔔和海帶,吸入湯汁感覺挺香der。

甜品
日本熊本縣西瓜
在這個天氣吃冰涼的西瓜,是有種透心涼的感覺🤣。西瓜味道香甜,帶起沙的質感。

2023-07-26
2023-07-27 135 瀏覽
今晚黎到「幻」幫朋友慶祝生日,食鐵板燒🫶🏻😋餐廳入面分不同區域,包括omakase區, 餐枱區, 鐵板燒區。私隱度高,燈光、環境、氛圍舒服,鐵板燒師傅對食物既烹調時間掌握得好好,亦友善。👍🏻👍🏻我地揀左$800/人既鐵板燒餐。1.沙律有冰菜、日本蕃茄、無花果、洋蔥胡麻醬等。無花果同蕃茄非常清甜,令人開始對呢一餐有所期待🫡😍2.南非鮑魚配海膽忌廉汁南非鮑魚彈牙鮮甜!本來已經好味,沾上海膽忌廉汁就更加惹味。仲有粒粒飽滿既三文魚卵!3.燒金目鯛魚皮煎得金黃香脆!魚肉鮮嫩!4.大蝦配蝦膏濃汁大蝦size大過手掌,蝦肉爽彈,蝦膏濃汁香濃鮮甜!5.安格斯牛柳要五成熟,恰到好處,表面煎香,入面肉質軟嫩。6.高菜炒飯飯粒軟糯大粒,炒得乾身不油膩。7.大蜆麵豉湯麵豉湯鮮甜濃味,帶少少辣,好過癮。8.甜品係抺茶雪糕☺️呢一餐食得好滿足🫶🏻
今晚黎到「幻」幫朋友慶祝生日,食鐵板燒🫶🏻😋

我地揀左$800/人既鐵板燒餐。

1.沙律

2.南非鮑魚配海膽忌廉汁

3.燒金目鯛
魚皮煎得金黃香脆!魚肉鮮嫩!

4.大蝦配蝦膏濃汁
大蝦size大過手掌,蝦肉爽彈,蝦膏濃汁香濃鮮甜!

5.安格斯牛柳
要五成熟,恰到好處,表面煎香,入面肉質軟嫩。

6.高菜炒飯
飯粒軟糯大粒,炒得乾身不油膩。

7.大蜆麵豉湯
麵豉湯鮮甜濃味,帶少少辣,好過癮。

8.甜品
係抺茶雪糕☺️

呢一餐食得好滿足🫶🏻
2023-07-23
  • 鐵板燒大蝦配蝦膏濃汁
  • 鐵板燒金目鯛
  • 南非鮑魚配海膽忌廉汁
2023-07-26 154 瀏覽
住將軍澳嘅朋友仔有口福啦,今晚約咗朋友去將軍澳海天晉滙嘅「幻」食日本野,而家餐廳做緊tasting menu半價promotion,鐵板燒只係$400位,非常抵食👍🏻我同朋友前菜同主菜揀咗各一,咁就可以試晒唔同嘅食材😆沙律菠菜、芒果、蕃茄仔、溫泉蛋香甜嘅芒果配上酸酸甜甜嘅蕃茄仔同新鮮爽脆嘅菠菜,再喺流心嘅温泉蛋上灑上芝麻,清新而開胃的一道前菜刺身三點盛北寄貝、深海池魚、沙甸魚卷先由貝類開始食,北寄貝新鮮爽脆,厚肉而鮮甜,之後就食魚類,深海池魚口感清爽,魚油脂味重,越咀嚼越能食得出魚肉嘅鮮甜味道,沙甸魚卷外觀精美,肉質緊實而冇腥味汁煮魚鮫配上蘿蔔、香菇、水菜醬汁味香濃,魚鮫煮得非常入味,而魚肉依然保持鮮嫩無比,配菜嘅蘿蔔香甜軟稔又冇渣,吸滿湯汁,同日本嘅關東煮有得揮👍🏻香菇肉厚鮮甜再加上清爽嘅水菜,我同朋友都大讚做得非常出色南非鮑魚配海膽忌廉汁、魚子鐵板香煎嘅南非鮑魚,口感煙韌彈牙,先試左一塊原味,鮑味濃郁,之後再加上魚子同海膽忌廉汁,咬落去魚子卜卜爆開,醬汁味道鮮甜濃郁,但亦唔會蓋過鮑魚原有嘅鮮味爐端燒大蝦配蝦膏濃汁醬汁真係非常邪惡,蝦膏味道香甜濃郁,跟新鮮爽口嘅大蝦當然係絕配立鱗甘鯛

沙律
菠菜、芒果、蕃茄仔、溫泉蛋

刺身三點盛
北寄貝、深海池魚、沙甸魚卷

汁煮魚鮫
配上蘿蔔、香菇、水菜

南非鮑魚
配海膽忌廉汁、魚子

爐端燒大蝦
配蝦膏濃汁

立鱗甘鯛配黑松露白湯汁
甘鯛保留咗魚鱗一齊煎炸,魚鱗煎到翹起既香口又脆卜卜,魚肉油脂豐富軟滑,加上黑松露湯汁入口充滿松露同魚油香,兩者質感充滿強烈嘅對比

牛肉薄燒
牛肉軟稔肉味重,裏面包住蔥蒜,可以根據自己嘅口味點上海鹽、黑椒或wasabi漬,口感更上一層樓

西班牙黑豚肩
外皮煎得焦香,內裏肉質嫩稔鬆化多汁,火候控制得非常好,配上蒜片香而不利

角切魚生飯
師傅會根據當日新鮮嘅食材去製作魚生飯,今晚嘅魚生飯有深海池魚、鯖魚、北寄貝、海松貝、魚子、青瓜,食材非常豐富,每一啖都食到不同魚類嘅油脂香氣,味道千變萬化,正👍🏻

麵豉湯
食完餐飯飲返碗熱辣辣嘅麵豉湯,作一個完美嘅總結😌

甜品
柚子雪芭
入口仲食到粒粒嘅柚子皮,酸甜味適中,食完一餐咁豐富嘅鐵板燒可以清一清味蕾

呢餐飯性價比非常高,以一個咁抵食嘅價錢可以食到食材咁豐富嘅鐵板燒,推介💯另外,值得一讚嘅係服務非常貼心,侍應會留意到客人食完立即收起餐碟等待上下一道菜,並會不時幫我地加茶同介紹每一道菜,服務滿分👍🏻

📍幻 (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓120B號舖

人均消費:$400-500
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-25 464 瀏覽
私隱度好高,有三間房,一間專食鐵板燒、一間食Omakase, 另一間係雅座鐵板燒可以欣賞師傳埋既廚藝,順便偷下師。無花果冰菜蕃茄沙律,酸甜好開胃鐵板南非鮑魚配海膽忌廉汁鮑魚本身用牛油煮已經煎得好香,食原味都好夠~最後可以搭配海膽忌廉汁,就有另一種口味鐵板燒大蝦配蝦膏濃汁師傅即場用原蝦既蝦膏調配濃汁,配上大蝦非常惹味鐵板燒鵝肝配意大利黑醋紅酒汁鵝肝超好食😋配上黑醋紅酒汁唔會太膩太咸👍🏻美國安格斯牛柳加蒜片係一流😋 可惜係牛排放太耐叫五成熟最後都差不多全熟自家製高菜炒飯好香,有各款菜及魚仔大蜆麵豉湯成餐飯食左2個鐘,但當中有唔少時間係等待⌛️。應該係因為呢日得一個鐵板師傅,佢要幫手整埋其他人嘅菜,若果佢可以專門負責我哋眼前呢幾個客人會更好$880黎講都唔錯有啲儀式感
鐵板燒可以欣賞師傳埋既廚藝,順便偷下師。
無花果冰菜蕃茄沙律,酸甜好開胃
鐵板南非鮑魚配海膽忌廉汁

鐵板燒大蝦配蝦膏濃汁
師傅即場用原蝦既蝦膏調配濃汁,配上大蝦非常惹味

鐵板燒鵝肝配意大利黑醋紅酒汁
鵝肝超好食😋配上黑醋紅酒汁唔會太膩太咸👍🏻
美國安格斯牛柳
加蒜片係一流😋 可惜係牛排放太耐叫五成熟最後都差不多全熟

自家製高菜炒飯
好香,有各款菜及魚仔

大蜆麵豉湯

$880黎講都唔錯有啲儀式感
2023-07-24 237 瀏覽
今日黎到Mirror同Error成員開嘅omakase餐廳呢度有鐵板燒同壽司刺身omakase食今日先淺嘗一下,叫左個seasonal 壽司omakase🥢前菜今日嘅前菜係汁煮田螺好入味,螺爽口彈牙配菜蘿蔔亦都好入味作為前菜其實都幾有誠意🍣石恒貝呢款岩手縣seasonal壽司,味道好爽甜鮮美,肉質好肥美厚實,食落去好滑好香,食完之後啲味道仲可以留好耐覺得甚至乎係今日食到最新鮮嘅壽司🍣春子鯛呢款昆布醃過嘅春子鯛,味道滑滑嫩嫩,魚油唔多,肉厚實,食落去口感好好Aftertaste有淡淡昆布味🍣北海道新鮮帆立貝味道好鮮甜,肉質好厚實,甜味又留咗好耐🍣赤貝以竹炭鹽同青檸調味嘅赤貝,好脆好爽口,刀工精湛,肉厚實,食落去香氣四溢,好好味!🍣北寄貝用左京都黑7味粉去調味嘅北寄貝,味道帶啲啲麻,好得意😆呢度嘅貝類樣樣嘅肉質都好厚實,食落去好滿足🍣北海道毛蟹配蟹膏食之前師傅show左隻新鮮毛蟹俾我地睇😯呢款北海道毛蟹配蟹膏,以青檸汁輕輕提升甜味,蟹膏好濃郁,食落去仲可以回味好耐。🍣大拖羅未算入口即溶,但魚油滿滿,口感好滑好嫩。完全無筋🍣醬油漬中拖羅呢款醬油漬中拖羅,有蔥點綴,好香好好味我個人鍾意呢款多過
今日黎到Mirror同Error成員開嘅omakase餐廳
呢度有鐵板燒同壽司刺身omakase食
今日先淺嘗一下,叫左個seasonal 壽司omakase

🥢前菜

覺得甚至乎係今日食到最新鮮嘅壽司

🍣春子鯛
Aftertaste有淡淡昆布味

🍣北海道新鮮帆立貝
味道好鮮甜,肉質好厚實,甜味又留咗好耐

🍣赤貝

🍣北寄貝
用左京都黑7味粉去調味嘅北寄貝,味道帶啲啲麻,好得意😆
呢度嘅貝類樣樣嘅肉質都好厚實,食落去好滿足

🍣北海道毛蟹配蟹膏
食之前師傅show左隻新鮮毛蟹俾我地睇😯

🍣大拖羅
未算入口即溶,但魚油滿滿,口感好滑好嫩。
完全無筋

🍣醬油漬中拖羅
呢款醬油漬中拖羅,有蔥點綴,好香好好味
我個人鍾意呢款多過大拖羅🫡

🍣野生鯖魚
呢款壽司見住師傅好俾心機去卷
野生鯖魚,配左昆布心去食,味道好特別,肉質鮮嫩

🍣北海道馬糞海膽
一上碟其實都唔係好捨得食🤣
味道好濃郁,口感好滑好creamy,食落去即刻化咗,香氣撲鼻😍

🍙手卷
我稱佢為一柱擎天手卷😆
手卷入面係即場剁嘅拖羅蓉同埋少少蔥
本身以為咁就完,但係仲未!
頂部再加上岩岩嘅馬糞海膽同埋魚子醬
一啖食入口,鮮甜味大爆發!
作為壓軸嘅手卷真係好稱職,本身都有少少飽,但食完呢個手卷反而有啲意猶未盡

🥢大蜆赤面豉湯
食完壽司真係要飲返碗面豉湯先夠完滿
好鍾意呢度嘅赤面豉湯
少少辣,好惹味

🍉甜品
日本西瓜,十分清甜👍🏻

總括嚟講,呢度嘅食材新鮮,調味都比較特別
師傅都好細心去照顧每一位客人
絕對值得再嚟多幾次,下次可以試吓鐵板燒😋
忙碌返工偶然也要善待自己一下,坐廚師櫃可以睇到師傅一手一腳整食物送到客人面前,我order左影Omakase($1780),師傅展示左一板新鮮既海膽,色澤鮮豔介乎黃橙色之間。食物會由淡味至濃味,前菜蟹肉冷素麵配無花果,清淡既冷麵有透心涼既感覺,兼且有開胃作用。時令刺身6點,北海道生蠔肉質肥厚,內裏好creamy,另一款由海膽和牡丹蝦和帆立貝組成,這組合一次過放入口食,口感層次豐富,仲有沙甸魚平時都會用煎既食法,原來做刺身都可以,肉質軟“林”味道會有少少腥,但個豉油有解腥作用,其他菜式象拔蚌刺身、黑蒜汁池魚刺身、清酒鮑魚。燒鮎魚料理,燒熟後賣相仍然保持住好似郁動中既形狀,感覺栩栩如生一樣,魚皮好脆,而且已灑上海鹽,所以已經好味道,不過魚骨幼細食用時要小心。若果晚市點選影omakase,就可以用$1加多一道鐵板鮑魚,三文魚籽經過店鋪特別醃製過,咬爆開都唔會有腥,鮑魚已切開一片片,比客人可以逐片食,好細心,燒熟後肉質較結實食落有咬口,本身亦灑上少少黑椒來調味。季節壽司9貫,北寄貝、鯖魚、毛蟹、海膽、中拖羅魚腩、赤貝、嬰兒白蝦、春子鯛、石垣貝,根據當刻最時令既海產作壽司,所以每款都好鮮甜,中拖

季節壽司9貫,北寄貝、鯖魚、毛蟹、海膽、中拖羅魚腩、赤貝、嬰兒白蝦、春子鯛、石垣貝,根據當刻最時令既海產作壽司,所以每款都好鮮甜,中拖羅保持到入口即溶,貝類壽司每款都好爽口,海膽和毛蟹味道濃郁,在口腔散發出黎。

汁煮油甘魚鮫,鮫位位置有一層好滑既魚油脂,基本上放內口中已溶化。

熊本懸西瓜配紅豆小丸子,西瓜好清甜,兼且有幫助解除腸道油脂感,這甜品為今餐豐富既晚餐作為結尾,食完整個人都滿足晒。
2023-07-22 239 瀏覽
就嚟生日,男朋友今晚提早同我食生日飯慶祝,book 了一間日本餐廳食omakase,難得佢咁識食,好期待呀……黑色的設計,好酷喎! 一入去就見到我喜歡的壽司吧枱,一行十多個座位,另外還有其他用膳區、雅座和鐵板區,骨子企理,環境舒適。男朋友當然一早為我訂了壽司吧枱,邊食邊欣賞師傅手藝,最開心!廚師發辦Omakase共有兩款選擇,價錢分別為幻$1480和影$1780。男朋友話明慶祝生日,當然要豪啲,就揀了後者,影($1780) 包有前菜、時令刺身6點、料理長一品料理、季節壽司9貫、煮物、吸物和甜品,相當豐富。前菜:太刀魚冷素麵、無花果胡麻醬太刀魚冷素麵入口涼涼地,又爽又滑,加了太刀魚和三文魚籽一齊食,好鮮味;無花果柔軟清甜,估唔到配上胡麻醬更好味,夾!時令刺身6點1)岩手縣陸前高田蠔:巨型級數,足足有我手掌咁長,厲害!蠔肉又厚又肥,挾起來好墜手。爽口又creamy,蠔味極之濃郁鮮甜,優質!令我地極之回味……2)帆立貝、牡丹蝦、馬糞海膽配兩款魚籽肴汁:咁多款食材,好豐富! 帆立貝肉厚爽嫩;牡丹蝦黏滑鮮甜;北海道口岸線的海膽味道甘香油潤,再伴埋鹹鮮的魚籽一齊吃,鮮味爆燈,勁呀!3)海松貝配小麥
前菜:太刀魚冷素麵、無花果胡麻醬

時令刺身6點
帆立貝、牡丹蝦、馬糞海膽配兩款魚籽肴汁
海松貝
3)海松貝配小麥發酵白豉汁、黑松露岩鹽:海松貝極之爽脆,味道鮮美,配白豉汁或黑松露岩鹽都可提鮮,夾! 還有用青瓜捲裙邊,兩重口感,爽上加爽,又清新。
池魚刺身配黑蒜洋蔥汁
4)池魚刺身配黑蒜洋蔥汁:睇住師傅一層一層的配搭,好有心思。池魚刺身色澤紅潤,肉質柔軟兼有啲爽,魚味幾濃,好鮮味油潤,即使加了黑蒜洋蔥汁都沒有搶魚的鮮味,好好味!
沙甸魚卷配沙甸魚豉油
5)沙甸魚卷配沙甸魚豉油:用肥美鮮嫩的沙甸魚捲住幼細的宮城縣日本西椒、醃蘿蔔和青瓜,配埋一齊口感和味道都多變。清新的蔬菜和酸咪咪的黃蘿蔔可中和沙甸魚的油潤,配搭好岩!
清酒慢煮鮑魚配鮑魚肝醬
6)清酒慢煮鮑魚配鮑魚肝醬:鮑魚唔止鮮美,口感仲很腍嫩,再點啲甘香的鮑魚肝醬,鮮香味大大提升,最佳的配搭!旁邊的配菜也很特別,師傅話係蓮芋莖,挾起軟軟的,食落竟然爽口多汁,得意!
立鱗甘鯛配白松露野菌汁
料理長一品料理:立鱗甘鯛配白松露野菌汁
甘鯛連鱗炸至金黃,魚鱗豎起,極之香脆可口。魚肉潔白鮮嫩,食茖唔覺油膩,好味! 加埋幽香的白松露野菌汁,好特別,另一番美味。
加$1優惠:鐵板南非鮑魚配海膽忌廉汁
難以置信的優惠,堅抵! 原隻鮑魚肉質爽彈,幾有咬口,加埋大大粒的三文魚籽,再點啲甘香的海膽忌廉汁,更加鮮味。旁邊透明物係咩? 原來係海藻麵,極之爽脆,同海膽忌廉汁和菜苗拌勻食,好好味。
季節壽司9貫:師傅又出場,是手握壽司的開始。
石門貝壽司
1)   石門貝壽司:來自岩手縣。師傅最後拍一拍令它捲曲,睇茖好有動感,仲非常爽口,鮮味十足。
春子鯛壽司及白蝦BB壽司
2)   春子鯛壽司用昆布醃過,肉質爽、黏、實,再經火炙,魚鮮味更突出,更加油潤,回味!
3)   白蝦BB壽司來自富山縣,同樣用昆布醃過。咁多隻白蝦BB集於一身,口感黏黏滑滑,味道極鮮甜。
赤貝壽司及毛蟹壽司
4)     赤貝壽司極之爽口鮮味,再唧啲柚子汁,既鮮爽又清新,賣相和口感同樣吸引!
5)     毛蟹壽司師傅突然拿出一隻毛蟹出來,原來他一早將毛蟹拆肉起絲,份量十足。蟹肉本身已好鮮甜,再加埋甘香的蟹膏,鮮味更甚,最愛!
北寄貝壽司及火炙大吞拿魚腩壽司
6)北寄貝壽司跟熟北寄貝完全不能相比,味道非常鮮甜,口感極爽。師傅加了啲海藻鹽,更加帶出它的鮮味。
7)火炙大吞拿魚腩壽司色澤紅潤,油脂分佈細密,肉質肥嫩,經輕燒後,油香滿溢,食到全口都鮮香油潤,好回味!
中吞拿魚腩壽司及北海道根室巿海膽壽司
8)中吞拿魚腩壽司將醬油醃過,食落好柔軟嫩滑,雖無大吞拿魚腩咁油,但魚味比想像中濃。
9)北海道根室巿海膽壽司最後,師傅拿出一盒滿滿的海膽出來,我地兩眼發晒光。色澤鮮橙亮麗,甘香鮮美,油潤豐膄,黏滿口腔,拌着壽司飯和紫菜同吃就最岩,真係好難抗拒。
大根煮羽太魚鮫
煮物:大根煮羽太魚鮫
魚鮫魚香肉嫩,煮入相當入味,而大根又腍又多汁,極之入味。
北海蜆麵豉湯
吸物:北海蜆麵豉湯
暖笠笠的麵豉湯味道剛好,唔會太鹹。每隻蜆肉都肥美鮮嫩,令湯帶鮮味,好吃好喝。
日本西瓜
甜品:日本西瓜
炎炎夏日最好食西瓜消暑,起晒沙,又紅又甜又多汁,有助清清味蕾,fresh!
2023-07-16
大根煮羽太魚鮫
北海蜆麵豉湯
日本西瓜
2023-07-21 161 瀏覽
朋友介紹,來到位於將軍澳的日本居酒屋,有提供鐵板燒和壽司Omakase,假日午市只需要$788,幾好喎。入座後揀咗壽司刺身套餐~ 分享幾個印象深刻的🥢太刀魚冷麵:作為前菜,冷麵配上魚籽,清爽開胃🥢生蠔:來自岩手縣時令,超巨型,人口嫩滑鮮甜,結實肥美帶點海水味,一開始就已經感到滿足🥢帆立貝、甘海老、馬糞海膽刺身盛三合一料理,帆立貝同甘海老鮮甜,馬糞海膽味道濃郁,再次刺激味蕾,滿心期待~🥢池魚刺身:加配了柚子汁,味道好清爽🥢沙甸魚八番卷:魚油味香濃,入口即溶⭐️金鯛立鱗燒:第一次食到!魚皮表面嘅魚鱗經油炸,非常脆口。而魚肉滑嫩,形成強烈對比🥢石門貝壽司:拍一拍就會彈起身,除咗好得意,仲表明佢其實好新鮮~ 🥢白蝦BB壽司:好鮮甜美味🥢毛蟹壽司:蟹肉鬆軟啖啖肉🥢海膽壽司 / 中拖羅: 兩款都好高質🥢吞拿魚腩手卷:吞拿魚油脂味濃,如果比較重口味,可以自選加配紫蘇葉,非常滿足🥢冧酒提子雪糕:感覺似用冧酒製成沙冰,甜甜地而且酒味較濃

🥢太刀魚冷麵:作為前菜,冷麵配上魚籽,清爽開胃

🥢帆立貝、甘海老、馬糞海膽刺身

🥢池魚刺身:加配了柚子汁,味道好清爽

🥢沙甸魚八番卷:魚油味香濃,入口即溶

🥢白蝦BB壽司:好鮮甜美味

🥢毛蟹壽司:蟹肉鬆軟啖啖肉

🥢海膽壽司 / 中拖羅: 兩款都好高質

🥢冧酒提子雪糕:感覺似用冧酒製成沙冰,甜甜地而且酒味較濃
2023-07-16
2023-07-18 159 瀏覽
閨蜜住將軍澳,說海天晉匯有好吃的,約我去打卡,作為專業吃貨,沒有不去的道理,於是勇往直前,打風落雨都不怕。☔️⚡️🌧頂住3號風球大風大雨,從將軍澳地鐵A2出口一直行轉右就見到商場, 餐廳就在商場一樓,招牌是好大一個【幻】字。餐廳裝修得簡潔前衛,後現代派日本風格,深色條紋的牆身,簡單的燈飾,日本式布簾,侍應哥哥帶我地去到吧台,安頓一番,由於橫風橫雨,我們裙褲盡濕,更加肚餓,於是揀最大嘅套餐大吃一頓,壽司套餐內容極之豐富,全是時令新鮮海產,烹調手法睿智精簡,盡量突出食物原味道,連醬油都是用小麥發酵的白醬油,已不是用黃豆發酵的黑醬油,白醬油的味道更清香,更能襯托出海鮮的神韻。1,前菜蟹肉冷素麵加無花果,冰凍的冷面泡在淡香的醬油裡,纖細爽滑的冷面和鮮美的蟹肉,油潤的大魚籽,巧妙地組合出壽司🍣套餐的前奏曲。🎵🎼🎶2,特式刺身加時令海產組合岩手縣陸前高田蠔鹿兒島刺身三部曲,海膽,蝦,帶子羽太刺身海松貝刺身黑池魚刺身沙甸魚刺身3,熱葷有甘鯛立鱗燒配松露汁燒鮑魚配海膽忌廉汁4,主題壽司出場春子鯛,石垣貝,BB蝦,毛蟹,北寄貝,清酒慢煮鮑魚配鮑魚肝汁,中吞拿魚腩,大吞拿魚腩,海膽壽司,樣樣新鮮,色香味俱備。

1,前菜

2,特式刺身加時令海產組合
岩手縣陸前高田蠔

鹿兒島刺身三部曲,海膽,蝦,帶子

羽太刺身
海松貝刺身

黑池魚刺身
沙甸魚刺身
3,熱葷有
甘鯛立鱗燒配松露汁

燒鮑魚配海膽忌廉汁
4,主題壽司出場

春子鯛,石垣貝,BB蝦,

毛蟹,北寄貝,清酒慢煮鮑魚配鮑魚肝汁,中吞拿魚腩,

大吞拿魚腩,海膽壽司,樣樣新鮮,色香味俱備。肥仔廚師一絲不苟,精心炮製,我們一邊吃一邊看雙重享受。
5,熱葷兩味
金山勾翅清雞白湯
北海蚧面豉湯
6,尾聲是熊本縣西瓜🍉

套餐設計精巧,味道由清淡到豐郁,
品種繁華大度,有熟悉的,也有新奇的,顏色鮮雅,擺盆講究,每道菜都是一個藝術出品,不得不佩服廚師的創意心❤思。

可惜篇幅有限,太多靚相不能上載。

2023-07-17 2588 瀏覽
位於將軍澳的日本居酒屋,有提供鐵板燒和壽司Omakase,今次揀左他家較出名的壽司廚師發辦,中午來食非常抵食,$788可以吃到多款刺身、馬糞海膽和大拖羅,共17款美食,真心佛心價!🍣太刀魚冷麵太刀魚魚肉彈牙,冷麵清爽,配上魚籽好清新!🍣岩手縣生蠔手掌般大的size,有如牛奶般嫩滑鮮甜的味道,亦有著濃厚蠔味滿滿在口中,帶點海水鹽味,肥厚的口感好正!🍣帆立貝、甘海老、馬糞海膽刺身盛帆立貝鮮甜爽滑,甘海老樣子和牡丹蝦有點相似,帶有淡淡的甜味,好鮮甜好正!馬糞海膽味道濃郁,口感嫩滑帶點甘甜,好滿足🍣池魚刺身魚肉肥美,配上特製的柚子汁,好清爽🍣沙甸魚八番卷魚油味香濃,厚厚的脂肪感🍣金鯛立鱗燒魚鱗經過脆炸,吃下去沙沙聲,金黃香脆🍣石門貝壽司石門貝好新鮮,上桌的時候還在動,吃下去的口感紮實,海水味濃🍣白蝦BB壽司白蝦好甜美,吃得出好爽滿的蝦肉,帶點黏黏的口感好新鮮🍣毛蟹壽司北海道三大毛蟹之一,蟹肉鬆軟,一絲絲蟹肉甘甜味,好正🍣吞拿魚腩手卷吞拿魚油脂味濃,是邪惡的味道🍣冧酒提子雪糕甜酒味濃配上香滑的雪糕,作為最後一道菜很完美

🍣太刀魚冷麵

太刀魚魚肉彈牙,冷麵清爽,配上魚籽好清新!

🍣岩手縣生蠔

🍣帆立貝、甘海老、馬糞海膽刺身

馬糞海膽味道濃郁,口感嫩滑帶點甘甜,好滿足

🍣池魚刺身

魚肉肥美,配上特製的柚子汁,好清爽

🍣沙甸魚八番卷

魚油味香濃,厚厚的脂肪感

🍣金鯛立鱗燒

魚鱗經過脆炸,吃下去沙沙聲,金黃香脆

🍣石門貝壽司

石門貝好新鮮,上桌的時候還在動,吃下去的口感紮實,海水味濃

🍣白蝦BB壽司

白蝦好甜美,吃得出好爽滿的蝦肉,帶點黏黏的口感好新鮮

🍣毛蟹壽司

北海道三大毛蟹之一,蟹肉鬆軟,一絲絲蟹肉甘甜味,好正

🍣吞拿魚腩手卷

吞拿魚油脂味濃,是邪惡的味道

🍣冧酒提子雪糕

甜酒味濃配上香滑的雪糕,作為最後一道菜很完美

2023-07-15
紀念日
2023-07-15 1757 瀏覽
人生第一次食omakase, 就嗌左個最貴嘅set😆呢間餐廳係呀jer, jeremy同肥仔開架~雖然我唔係粉絲黎朝聖果隻,但食完覺得野食極高質真心有保證,碟碟賣相又靚,超級喜出望外架😍前菜:魚籽白飯魚小松菜、水茄刺身6點:-海膽帶子牡丹蝦,底下係三文魚籽汁-極大隻肥美嘅蠔,有我手掌咁長-爽口嘅日本象拔蚌,青瓜卷住嘅係裙邊,碟邊係黑松露鹽-池魚,面頭舖左黑松露乾片同薑絲,最底係黑蒜汁-紅酒慢煮魚肝,一點點嘅係京都黑七味粉。第一次食魚肝,師傅話佢地特意煮得再腍身啲,配黑七味粉都係佢地嘅創意黎,呢碟勁有新意好好食-清酒慢煮飽魚配飽魚肝醬一品料理:金鯛立鱗燒配白松露野菌汁。將金鯛魚嘅魚鱗炸到香脆,一啖食落去食到脆卜卜又有滑嫩嘅魚肉!+$1有個鐵板鮑魚大優惠,旁邊有d叫做白海藻,可以點個海膽忌廉汁一齊食,個口感好得意架壽司9貫。好鍾意睇師傅認真細膩咁製作壽司,見到每個步驟都好講究~壽司基本上魚、蝦、毛蟹、貝類都有齊,仲有海膽,全部食材都好鮮甜😍食完壽司仲有個勾翅,大蜆麵豉湯,西瓜&紅豆丸子。Happy friday食到完美嘅omakase好滿足,比呢度嘅師傅滿分🤩

前菜:魚籽白飯魚小松菜、水茄
刺身6點:
-海膽帶子牡丹蝦,底下係三文魚籽汁
-極大隻肥美嘅蠔,有我手掌咁長
-爽口嘅日本象拔蚌,青瓜卷住嘅係裙邊,碟邊係黑松露鹽
-池魚,面頭舖左黑松露乾片同薑絲,最底係黑蒜汁
-清酒慢煮飽魚配飽魚肝醬

2023-07-14
$1960 (晚餐)
由兩大超人氣男團成員肥仔、Jeremy、Jer開立嘅「幻」Maboroshi Teppanyaki Sushi,而家做緊暑假感謝祭75折!只要Follow返幻嘅社交平台就得,加$1仲有鐵板燒龍蝦,千祈唔好走寶!「幻」嘅食材由海外每天直送到舖頭,保證新鮮!而且服務超貼心,商場Concierge行得遠又收得早,店員會代你去Concierge搞埋泊車優惠,加分加分!幻 鐵板燒一人前 $1780/位是日特色沙律 - 無花果高糖蕃茄冰菜沙律無花果腍甜、高糖蕃茄爆汁又夠香、冰菜爽嫩!季節前菜 - 白飯魚松葉蟹肉小松菜清甜而且口感滑嫩,都幾開胃!刺身3點盛醋鯖魚 - 醋酸怡人,亦能細味鯖魚嘅脂香!甘海老 - 軟糯甘甜,真係好新鮮!平目魚 - 魚味淡雅,配炙燒過嘅魚邊,增添油香!廚師發辦日本時令海產6點盛関西地蜆清湯 - 以日本嘅透明耐熱紙烹調,睇住超巨型嘅関西地蜆慢慢開口,過程十分療癒!関西地蜆啖啖肉,配清甜嘅昆布木魚清湯,上面再加海膽增鮮,海膽以熱湯輕焯過後,更見鮮甜!鹽焗九州磯粒貝 - 即席喺鐵板上面鹽焗,磯粒貝肉爽甜味美!Dip少少赤麵豉醬,風味更佳!鐵板燒石垣貝 - 石垣貝刺身就食得多,鐵板

幻 鐵板燒一人前 $1780/位
是日特色沙律 - 無花果高糖蕃茄冰菜沙律
無花果腍甜、高糖蕃茄爆汁又夠香、冰菜爽嫩!

季節前菜 - 白飯魚松葉蟹肉小松菜
清甜而且口感滑嫩,都幾開胃!

刺身3點盛
醋鯖魚 - 醋酸怡人,亦能細味鯖魚嘅脂香!

甘海老 - 軟糯甘甜,真係好新鮮!

平目魚 - 魚味淡雅,配炙燒過嘅魚邊,增添油香!

廚師發辦日本時令海產6點盛

鐵板燒石垣貝 - 石垣貝刺身就食得多,鐵板燒真係第一次!香煎過嘅石垣貝多咗一浸微焦嘅香氣,配松露野菌汁,既香且甜!

煙燻鐵板燒金目鯛 - 輕輕煙燻一分鐘嘅金目鯛,煙燻味溫和討好!金目鯛肉質細膩,味道鮮美!最正係連鱗煎,多咗一重卜卜脆嘅口感!

鐵板燒鮑魚 - 鮑魚煎得good fit,香口彈牙同時易咬,以三文魚子增鮮!配海膽忌廉汁,啱晒鐘意濃味嘅我!

鐵板燒龍蝦 - 加$1就有半隻,配特製嘅濃厚蝦膏蝦腦醬汁,濃鮮可口!

鐵板燒鵝肝 - 香煎至外脆內軟嘅鵝肝,一咬即爆出甘香嘅鵝油!粉紅色心型嘅最中餅,夠晒搶眼!夾埋肥美嘅鵝肝一齊食,同樣美味!

海膽蒸蛋 - 友人唔食鵝肝,改出海膽蒸蛋!原隻開殼去刺再加入蛋漿蒸,蒸完再加入海膽刺身,集濃、香、滑、鮮於一身,不得了!

鐵板燒A4黑毛和牛
油花分佈極漂亮嘅A4黑毛和牛,加入蔥花同埋鮮製嘅炸蒜,入口香郁!多士亦有輕輕煎過,同樣美味!

食事 - 高菜炒飯
內含大量銀魚仔同埋高菜,既有咸香,口感亦有一點像飯團,頗具特色!

吸物 - 蜆味噌湯
臨ending前嘅味噌湯,有大量新鮮蜆肉!

甜品 - 日本西瓜
甜美多汁!