2024-07-19 426 瀏覽
講到本地特色,又點少得大排檔呢!大排檔嘅人情味、火候鑊氣、親民嘅價錢,絕對係香港人嘅平民飯堂!講到北角嘅大排檔,自然就會諗起以前嘅東寶,而店小二就由一班前東寶嘅伙記打理,除咗供應多款東寶招牌菜之外,更還原昔日嘅熱鬧。麻辣鵪鶉皮蛋麻辣汁嘅辣度適中,將炸過嘅鷹嘴豆同炸蒜撈埋一齊食,醒胃之餘仲有份刺激感,加上香濃嘅鵪鶉皮蛋一齊嚟食,真係回味無窮!黃金魚皮嚟到大排檔,又點少得食黃金魚皮呢!即叫即炸即食嘅黃金魚皮,香味撲鼻,口感香脆,鹹蛋味香濃,絕對係最正嘅佐酒小食。鮮菠蘿咕嚕肉咕嚕肉同甜酸醬汁分開上?但絕對係呢個餸嘅重點,食之前先將咕嚕肉沾一沾醬汁,令咕嚕肉唔會太濕,可以保留咕嚕肉嘅卜卜脆口感,肉質軟腍,外脆內軟,非常惹味,味道層次豐富。荷葉清酒煮澳洲青口嚟自澳洲嘅青口,用上港式嘅煮法。大廚就用上荷葉同清酒呢個組合,令青口帶有荷葉同清酒嘅清香,極具層次。另外,每一粒青口都肉厚鮮甜,食落仲有啖啖嘅海水味。

麻辣鵪鶉皮蛋

黃金魚皮

鮮菠蘿咕嚕肉

荷葉清酒煮澳洲青口
2024-07-13
2024-07-18 421 瀏覽
北角區好食嘅大排檔已經買少見少,前排行過見到新開呢間鋪,成日都爆滿,行過都聞到嗰陣小菜嘅香味,終於一試🤭⭐️黃金蝦兩食⭐️一放上枱已經好香嘅鹹蛋黃味,大蝦有五隻,沾上滿滿嘅鹹蛋醬,鹹蛋味香濃無比,亦不減鮮蝦自己彈牙嘅鮮味。中間放咗椰香味重嘅什菜咖喱,用嚟點牛角包🥐既飽肚又好味😋⭐️生啫九肚魚⭐️啫啫雞煲就試得多,生啫九肚魚都係第一次食,出奇香口滑溜,生啫味夠哂入味,值得一試🤤🤤🤤⭐️藤椒牛仔骨⭐️份量十足,藤椒味夠濃,肉質鬆軟,肉汁豐富,加上新鮮嘅粟米條,好食😋😋⭐️荷葉古法蒸雞⭐️雞件夠滑,肉裏滲透住香濃嘅荷葉、蟲草花、香菇嘅味道,雞件嘅底部,鋪滿滑豆腐,吸盡菜式嘅精華,配飯一流👍👍

⭐️黃金蝦兩食⭐️

⭐️生啫九肚魚⭐️

⭐️藤椒牛仔骨⭐️

⭐️荷葉古法蒸雞⭐️

2024-07-15 346 瀏覽
最愛小炒💕返香港第一件事都係要食返地道嘢新開冇耐 主打賣相靚靚又用足料嘅食材 每味餸都用心烹調 製作需時間㗎!✔️小二小炒王 小炒王都算係我去每一間中式食店會點嘅食物 呢度果然冇令我失望 炒得夠晒鑊氣 碟底都冇留底一攤油 材料有蒜心、腰果,鮮魷、蝦乾、豬肉 蒜心飽滿清甜冇渣 蝦乾超級粗壯 而且有勁多隻 非常揼本 先有都好爽口彈牙 食得出好新鮮唔係雪藏貨✔️荷葉清酒蒸澳洲青口 幾乎檯檯都有點 上檯嘅時候就聞到好香嘅清酒味 一籠咁上好有看頭之餘 都睇得出師傅好有功架 澳洲青口粒粒飽滿 每一粒都剛剛熟 火喉拿捏得好好 食落好鮮味得來,又食到淡淡嘅荷葉味 ✔️鮮菠蘿咕嚕肉 呢味咕嚕肉顛覆咗我對傳統咕嚕肉嘅想像 個甜酸醬好似錦鹵雲吞咁分開上 鍾意點幾多悉隨尊便 甜酸醬裏面仲有新鮮嘅菠蘿 而且個炸豬肉啲炸粉好薄 食成餐飯食到尾都好脆口 呢味對於我唔鍾意太多汁同太厚粉嚟講 真係覺得餐廳太體貼了✔️吉列新鮮帶子 帶子超級飽滿 初初仲以為係兩粒一齊炸 原來真係原粒珍寶巨型帶子 咬落口個質感勁新鮮 夠鮮味有彈牙 吉列脆漿唔會好厚 有少少似喺大阪食串揚嘅感覺 個頂仲
最愛小炒💕
返香港第一件事都係要食返地道嘢
新開冇耐 主打賣相靚靚又用足料嘅食材
每味餸都用心烹調 製作需時間㗎!

✔️小二小炒王
小炒王都算係我去每一間中式食店會點嘅食物
呢度果然冇令我失望 炒得夠晒鑊氣
碟底都冇留底一攤油
材料有蒜心、腰果,鮮魷、蝦乾、豬肉
蒜心飽滿清甜冇渣
蝦乾超級粗壯 而且有勁多隻 非常揼本
先有都好爽口彈牙 食得出好新鮮唔係雪藏貨

✔️荷葉清酒蒸澳洲青口
幾乎檯檯都有點 上檯嘅時候就聞到好香嘅清酒味
一籠咁上好有看頭之餘 都睇得出師傅好有功架
澳洲青口粒粒飽滿 每一粒都剛剛熟 火喉拿捏得好好
食落好鮮味得來,又食到淡淡嘅荷葉味

✔️鮮菠蘿咕嚕肉

麻辣汁調配得好好 夠晒辣好開胃
菜脯食落比較淡味 就算追住嚟食都唔會口渴
鵪鶉皮蛋比較少見 一啖一口 用來做前菜一流

我星期日嚟keep住都有食客光顧
如果想食好嘢,記住訂定枱啦
2024-07-12 334 瀏覽
店小二系北角一間好人氣嘅大排檔,每晚番屋企都聽到入面播住懷舊音樂🎼人聲鼎沸,氣氛十分熱鬧,今次終於同另一半黎咗試試,小炒同樣符合想像中質素。麻辣鵪鶉雞蛋🥚味道令我諗起譚x米線一道前菜,都幾耐冇食鵪鶉蛋,冇諗到麻辣可以同鵪鶉蛋又可以crossover😆辣味好明顯🔥鵪鶉蛋好似系迷你版皮蛋,作為大排檔前菜頗適合。蒜香蒸貴妃蚌,系時令海鮮,蒜蓉粉絲蒜香味道濃郁🧄粉絲又整得吾油膩,貴妃蚌好大隻又飽滿,系成餐裡面系最滿意呢道菜。薑蔥芹菜蒸魚嘴🐟餐牌聲稱絕無泥味,果然又真系做到😳薑蔥芹菜爆香後香氣十足,中菜黎講搭配好多食材亦適合,魚嘴其實口感又幾似花膠,同樣爽口。椒鹽醉爆蝦,呢個真系好驚喜,因為系去埋殼🦐食戈陣就吾洗剥殼咁狼狽👍🏼椒鹽使得蝦肉好入味,鑊氣十足🔥

2024-07-09
2024-07-08 261 瀏覽
你是否曾經在北角的一家俗稱『棑檔』的餐廳裡享受過一頓滿足味蕾的午餐呢?這間餐廳給人的第一印象就像是一家普通的茶餐廳,但一旦走進店裡,你就會發現它別具特色。首先映入眼簾的是店舖整潔乾淨的環境,佈置簡約而不失風格。偌大的店面寬敞明亮,映著陽光透進的窗戶,令人感到格外舒適。餐桌和座椅擺放有序,讓用餐時不會感到擁擠。雖然裝潢並不華麗,但卻散發出一種質樸的氛圍,讓人有種恍如隔世的感覺。再來談談菜式。我們點了幾道經典的廣東菜式,第一道是『黃金魚皮』。魚皮煎得酥脆鬆軟,沾上了店家自製的醬料,口感香濃鮮美,令人忍不住一口接一口。緊接著上桌的是『雞煲』,濃郁的湯頭搭配上嫩滑的雞肉,散發出陣陣誘人的香氣,溫暖了整個胃。另外我們還點了『牛肉炒粟米』,牛肉切成薄片,炒得恰到好處,與粟米的甜味形成完美的搭配。最後品嚐的是『牛角包黃金生蠔』,酥脆的麵包包裹著滑嫩的生蠔,在口中爆發出豐富的滋味。每一道菜式都令人難忘,展現出了這家餐廳無可挑剔的烹飪水準。總的來說,這家北角餐廳給人的感覺就好像是一個隱藏在市區喧囂之中的小天地,提供著質樸而美味的粵式佳餚。不管是熟客還是新客,都能在這裡找到家的溫暖和滿足。它絕對值得一試,

總的來說,這家北角餐廳給人的感覺就好像是一個隱藏在市區喧囂之中的小天地,提供著質樸而美味的粵式佳餚。不管是熟客還是新客,都能在這裡找到家的溫暖和滿足。它絕對值得一試,成為你北角行程中必去的美食打卡點。
2024-07-04 269 瀏覽
星期五晚同朋友去咗北角店小二,好有大排檔氣氛,座無虛席非常熱鬧🔥椒鹽九肚魚外脆內嫩,椒鹽味道夠濃,魚肉都算新鮮,份量都好大碟兩個人完全食唔晒!🐟荷葉清酒煮蜆蜆肉好鮮甜,配上清酒味,食落去好清新,仲有陣陣荷葉香味!🍃🍶咕嚕肉菠蘿甜酸汁調得啱啱好,肉質嫩滑唔柴,食得好滿足,配飯一流!🍖🍚黃金蝦配咖喱牛角酥蝦炸得好香脆,每隻蝦都好新鮮,外層既黃金脆皮真係令人停唔到口咖喱味好香濃,牛角酥口感鬆脆,外脆內軟,配埋咖喱汁,真係perfect!🥐🍛呢度既氣氛都好正,唯獨是星期五晚好快滿咗,想去嘅朋友記得提早訂位!👍#香港大排檔 #椒鹽九肚魚 #荷葉清酒煮蜆 #咕嚕肉 #黃金蝦 #咖喱牛角酥 #美食分享

椒鹽九肚魚

荷葉清酒煮蜆

咕嚕肉

黃金蝦配咖喱牛角酥

2024-07-02 264 瀏覽
朋友🧒帶咗我嚟呢間北角餐廳食晚飯,朋友🧒話呢度嘅小炒好香口好美味🤣$128「避風塘爆茄子」:茄子🍆有薄薄嘅脆漿包住外邊炸到脆脆哋,裏邊茄子肉就軟熟,避風塘做法食落好香口😋$198「小二小炒王」:材料包括蝦乾、魷魚鬚、豬頸肉🐷、蒜心、腰果、蒜頭🧄、紅蘿蔔🥕等,真係幾豐富🤩;蝦乾🍤都幾大隻😋,蒜心好爽脆😋,腰果脆脆哋😋,魷魚鬚爽滑😋,整體炒得好惹味😋;仲份量好多好大碟添🤩$208「藤椒爆牛仔骨(厚切)(小小辣)」:牛仔骨厚切肉質軟熟少少麻少少辣,又係好香口😋;仲有大量切成條狀嘅粟米🌽亦都好好食😋$238「黃金蠔🦪兩吃」:美國桶蠔用脆漿包住炸過所以外邊脆脆哋然後再沾上鹹蛋黃,用生菜🥬包住嚟食😋;另外有一小兜咖喱亦都可以沾炸蠔食,又配有牛角包🥐我哋直程將牛角包🥐浸落咖喱度等🥐吸收咖喱汁🤣飽得我哋呢🤣

飽得我哋呢🤣
2024-04-28 831 瀏覽
先講嘢食,呢間餐廳除了一般粵菜中菜小炒,還有很多自家特色菜式,非常推薦,每一次去都有新菜單,新驚喜!(有啲似中式廚師發辦),仲有香港特色戰鬥碗適合一大班人嚟聚會食飯飲酒!今次食咗:黃金蝦球配黃咖喱超大月亮貝配泰式青醬手打獅子球裏面仲有鮑魚超驚喜蒜蓉粉絲蒸蟶子羊腩煲黃金鴨舌糟滷醉乳鴿小二醉雞煲元貝扒豆苗豉椒炒蟶子王除了食物高質有鑊氣,氣氛更加系另一個重點,晚上大概八點,餐廳便會拉上門口的窗簾,開始播放各首中英流行曲經典曲,帶動了全場氣氛一齊載歌載舞,真係好難忘。目前好似唔係好多人推薦,但餐廳卻是晚晚爆場,應該睇大家鍾意邊種style吧,如果你算係比較文靜嘅顧客,當全場大部份人站起來唱歌跳舞時,你就可以安靜的坐在一旁欣賞他們的瘋狂,同時享受每一道美食哈哈

今次食咗:
小二醉雞煲
元貝扒豆苗
豉椒炒蟶子王

2024-04-07 827 瀏覽
第一次食中菜omakase😂😂$660/位,啤酒任你飲,完全吳需要你去諗食咩,服務員只會問你有咩吳食,有咩係過敏,有冇人食素,有冇人係海鮮素.一行10人食左10度菜,以為細細碟,點知!個份量係你估吳到禁大同精致.小食:1.椒鹽鮮魷2.鹽酥雞松菇3.避風塘茄子4.七味豆腐海鮮:1.蒜蓉(素翅)蒸大聖子(第一次食素翅代替粉絲)2.豉椒炒大聖子3.呢個不得了👇吉烈日本刺身帶子配(魚子醬)4.荷葉花雕蒸花甲蜆(一粒沙都冇)5.黃金蝦,避風塘蝦(竟然幫你剝埋殼)主菜:6.小二醉雞鍋(絶)7.咕嚕肉8.蒜蓉乾煎牛仔骨菜:9.乾鍋椰菜花煲(需然辣,但會好想接住食)10.鮑汁荷葉飯.啤酒吳記得飲左幾支啦,最小都有30支。總括黎講以中菜大排檔個價錢聽落係貴但你食完離開後,會覺得好底,因為我地本身諗住去下場,結果....最少有5個朋友嘔住走😂😂😂食物真係你估佢吳到諗住係小炒店,點知又岀奇地似私房菜.諗住一定會吳飽,點知食到第6度菜已經飽到講吳到野.諗住任飲會比限時,點知我地飲左4鐘.成晚全場啲人又唱歌,又跳舞我真係吳知自已去左咩地方夠竟係食店?酒吧?夜店
第一次食中菜omakase😂😂
$660/位,啤酒任你飲,
完全吳需要你去諗食咩,

小食:
1.椒鹽鮮魷
2.鹽酥雞松菇
3.避風塘茄子
4.七味豆腐

海鮮:
1.蒜蓉(素翅)蒸大聖子(第一次食素翅代替粉絲)
2.豉椒炒大聖子
3.呢個不得了👇
吉烈日本刺身帶子配(魚子醬)
4.荷葉花雕蒸花甲蜆(一粒沙都冇)
5.黃金蝦,避風塘蝦(竟然幫你剝埋殼)

主菜:
6.小二醉雞鍋(絶)
7.咕嚕肉
8.蒜蓉乾煎牛仔骨

菜:
9.乾鍋椰菜花煲(需然辣,但會好想接住食)
10.鮑汁荷葉飯.

啤酒吳記得飲左幾支啦,最小都有30支。

總括黎講
以中菜大排檔個價錢聽落係貴

食物真係你估佢吳到
諗住係小炒店,點知又岀奇地似私房菜.
諗住一定會吳飽,點知食到第6度菜已經飽到講吳到野.
諗住任飲會比限時,點知我地飲左4鐘.

成晚全場啲人又唱歌,又跳舞
我真係吳知自已去左咩地方
  • 蘿蔔清湯腩
  • 迷你獅子頭
  • 花雕雞油蒸馬友
  • 雞蛋焗魚腸
我地星期五夜晚去,大約七點到,餐廳裡得一兩台客。一進去就感覺唔對路,雖然係大排檔風格嘅菜單,但完全冇大排檔既鑊氣。價格相對高,似高檔中菜嘅價位。第一次食大排檔要加一,但實際上冇任何服務。我地叫侍應攞個外賣盒,叫左五六次先有回應,而且每個外賣盒仲要額外俾4元。我地叫左三個菜,包括薑蔥田雞煲同招牌鱔煲。田雞肉質超老,而招牌鱔煲仲失望,鱔肉唔新鮮,質地好梅,一點都唔彈牙。係等咗將近半個鐘之後,炒飯先黎,而其他菜已經凍曬了。炒飯非常平凡,冇咩特別之處,但係要差唔多2百蚊。儘管呢家餐廳以東寶出名,但唔值得試。最後,我地兩個人埋單645蚊…

2024-03-22
無影相,因為難食到同行友人無人想打卡…叫咗個咕嚕肉又硬又柴,個汁又要扮晒嘢咁學人另上個咕嚕肉,求其一間兩餸飯都好食過佢九肚魚根本唔係用九肚魚用嘅係最cheap最腥最多骨個啲食落又腥又鹹有同行朋友係食素叫咗個炒菜椰菜花又去鹹到hi hi基本上碟碟餸都好鹹味道係一樣而且係難食好耐冇食過一間餐廳可以有呢種水平仲要坐得好鬼迫一碟餸等成一個鍾最後碟碟餸出到嚟都係難食希望呢間舖頭嘅老闆同埋廚房真係拎返個心出嚟做好心就唔好開食肆伏人
無影相,因為難食到同行友人無人想打卡…
叫咗個咕嚕肉
又硬又柴,個汁又要扮晒嘢咁學人另上
個咕嚕肉,

最後碟碟餸出到嚟都係難食

希望呢間舖頭嘅老闆同埋廚房真係拎返個心出嚟做
好心就唔好開食肆伏人
2024-01-27 1072 瀏覽
今晚同朋友黎呢間店小二度食飯,食到一肚氣,極差既體驗,詳情如下:1. 座位安排:坐得極度唔舒服,一張長枱做兩枱客,坐11個人,每個人既位置係窄到食飯舉起手踭都會撞到既程度。同背後嗰枱既距離直情係背脊貼背脊。然而同陌生人身貼身既同時,自己張枱係成米闊,加上成個餐廳環境係好嘈,同坐對面既朋友係完全傾唔到計,連講嘢都好辛苦,想搵地方同朋友食飯傾計既朋友三思。2. 人手安排:其實間餐廳唔算好多枱客,但唔知係人手唔夠定嘈吵得濟既原因,我地無論係嗌落單,催單(催左一次)定埋單都係嗌左好多次都冇人應,就算應左都冇人黎既狀況,嗌到忟。3. 食物安排:我地基本上等左30分鐘先開始黎第一個菜,前後左右早過我地遲過我地既都已經食緊。我地嗌左total 5個餸但有2個餸係嚴重漏單。請店員跟單但佢係check都冇check就話 催左啦(心靈催單術?)。最後我地個薑蔥蠔煲係交枱前10分鐘先上(餐廳要求8點交枱但7點50分先上),一個蠔煲落左單超過一個鐘先出到係咪係個海度捉緊啲蠔?一個熱辣辣既蠔煲要人10分鐘內食完(其他飯餸又已經食晒)又合唔合理呢?另外仲有個菜係直接漏單cancel埋。其實眼見餐廳total 10

3. 食物安排:我地基本上等左30分鐘先開始黎第一個菜,前後左右早過我地遲過我地既都已經食緊。我地嗌左total 5個餸但有2個餸係嚴重漏單。請店員跟單但佢係check都冇check就話 催左啦(心靈催單術?)。最後我地個薑蔥蠔煲係交枱前10分鐘先上(餐廳要求8點交枱但7點50分先上),一個蠔煲落左單超過一個鐘先出到係咪係個海度捉緊啲蠔?一個熱辣辣既蠔煲要人10分鐘內食完(其他飯餸又已經食晒)又合唔合理呢?另外仲有個菜係直接漏單cancel埋。其實眼見餐廳total 10-15枱客以內,要manage好啲單禁難咩?

4. 食物:食物味道好average但係性價比就頗低,黑椒薯仔牛柳粒薯仔仲多過牛,薑蔥蠔煲5粒蠔要價$288,舊蠔仲要係’un’既。

5. 時間安排:我哋book位既時候餐廳已經同我地講8點要交枱,去到就聽到餐廳話係因為8點有party book左場,禁做第二輪我哋明同理解,但問題係你要求個客限時係咪應該啲餸出得timely啲同應客應得快d,基本上我地淨係係度搵侍應同等餸出係浪費哂勁多時間。

總括緊講真係一個超差既體驗。坐得唔舒服,叫侍應係10世都叫唔到,野食上得慢又漏單,味道唔係特別好食性價比又低。冇下次。

2024-01-18 643 瀏覽
啱啱試咗店小二嘅金邊牛河,第一口就知唔會令人失望😋!腰果轉咗個角色,從配角變主角,加咗彈性同啖啖肉嘅感覺至緊要個口感,好有層次。啲牛肉叉燒又多汁,每塊都炒得啱啱好,入口即溶,真係咁滑咁好食,食完全身暖笠笠。講到小菜,佢哋個什錦砂煲魚頭一定要讚下,魚頭嘅肉厚實中帶啖甘,湯底夠味又唔會過鹹,啖啖嫩滑,真係令人回味無窮。叫砂煲米粉结束這一餐,啲辣肉充滿香氣,辣椒又唔係致命辣,正正是好享受。最後,佢哋家嘅綠豆沙,甜度啱啱好,清爽消暑,perfect收尾。👌 总括黎講,呢度嘅食物質素連地道香港人都推介,食落有種家嘅親切感覺。進食透著幸福,下次有機會,一定要再黎!🍽️💯

有小孩有老人家,如果開party 炸機早講以為自己去左酒吧!! 食物都算ok, 店員態度好一般,以酒吧多過餐廳。食物重要,但環境都好重要,叫店員細聲少少音樂黑面😞餐廳播音樂係好正常同理解,但去到炸機嘅級數,真係好難頂,最後打包走人。唔係個個頂得到!!價錢仲要唔係平,大排檔嘅環境同質素,銅鑼灣酒樓嘅收費。建議如果有小朋友或者老人家,真係唔好去。同朋友嘅話,仲要睇吓你可唔可以長期喺炸機嘅環境下食嘢。唉……無下次

有小孩有老人家,如果開party 炸機早講
以為自己去左酒吧!!

食物都算ok, 店員態度好一般,以酒吧多過餐廳。

唔係個個頂得到!!

價錢仲要唔係平,大排檔嘅環境同質素,銅鑼灣酒樓嘅收費。

唉……無下次
2023-11-19 876 瀏覽
好不容易星期五晚book到位,店員已預先告知今晚個場會比較多人熱鬧,可能會嘈啲🙈全場都full booking,是晚唔接受街客walk-in,可見十分受歡迎❤️‍🔥✴️咕嚕肉✴️店員提示唔好將醬汁倒落肉到,沾嚟食就可以~薄薄上咗少量生粉炸,食落鬆脆而乾身🔥咕嚕汁好杰身,味道非常酸,唔覺意食太快會嗆親,愛酸人士應該好喜歡🤣✴️黑椒枝竹牛仔骨煲✴️黑椒汁好濃郁,但略鹹,要飲多少少水先ok🤔不過抵讚係個煲好熱,上枱時仲咋咋聲🔥✴️蒜片牛油炒雜菇✴️牛油味香,食得出落咗大量牛油炒,好邪惡😈不過食多幾啖都開始膩,亦都有啲鹹,人多share食較適合~✴️蒜蓉炒豆胚✴️豆胚嫩身,清清地炒菜味重

咕嚕肉

✴️咕嚕肉✴️

黑椒枝竹牛仔骨煲

✴️黑椒枝竹牛仔骨煲✴️

牛油炒雜菇

✴️蒜片牛油炒雜菇✴️

蒜蓉炒豆胚

✴️蒜蓉炒豆胚✴️
豆胚嫩身,清清地炒菜味重