2023-01-09 139 瀏覽
雞白湯用日本雞隻精心熬煮出嚟,師傅會將湯打出泡沫,所以味道十分濃郁同creamy, 而且麵都做到掛湯既效果,湯底鹹度適中,整體不錯麵質軟硬度都啱啱好,夾落唔會好容易斷配菜方面有炸牛蒡絲,有部分未浸湯嘅就食落好脆, 浸埋落湯之後係另一個口感,不過我就唔太鍾意陣苦味啦雞肉同叉燒各有一塊,我就覺得太少啦。兩塊肉應該都係用低溫煮,所以雞胸肉嘅肉質非常滑同軟。叉燒就正常發揮另外加左個溏心蛋,亦都正常發揮有流心我覺得整體唔差但定價有啲高,如果呢個價錢可以多多少少肉會好啲

麵質軟硬度都啱啱好,夾落唔會好容易斷

另外加左個溏心蛋,亦都正常發揮有流心

2023-01-04 239 瀏覽
❗️过于火爆的网红店,更应该以谨慎且批判的视角去看待它。📍中环歌赋街作为又一个日式拉面集散地,似乎多了几分都市精英的精致,少了几分拿捏味蕾的烟火气,个人觉得和铜锣湾登龙街还是有些距离。🍜午市12点准时开餐,店门外排队等位的食客已络绎不绝,它们家主打鸡白汤拉面。 鸡白汤拉面 号称的口感绵滑其实我觉得有点华而不实,汤底过于浓郁,也无法进行个性化的定制,肉质也中规中矩,溏心蛋说是果木烟熏,也基本没有感受到。总结就是不太便宜的价格,打卡了一家心仪已久的拉面店,却铩羽而归,以中规中矩失望大于期望结束了这一次探店之旅。
❗️过于火爆的网红店,更应该以谨慎且批判的视角去看待它。

鸡白汤拉面

比起豚骨湯,我更愛雞白湯😆所以一直都好想試吓呢一間座銀~好好彩大約六點鬆啲嚟到唔使等位,吧枱都算ok,唔算特別窄~呢度好專門食雞白湯,可以揀拉麵或者沾麵~我同男朋友都叫咗雞沾麵 ($168),呢碗麵絕對唔平,但係佢嘅水準的確非常好🤤首先佢嘅沾麵湯係打到奶泡狀,食入口更加creamy,而且入口嘅雞湯味濃而不鹹,非常鮮味!至於麵質亦都係算比較粗,相當有口感~配以炸得香脆嘅牛蒡,又有多一層口感😆叉燒方面佢都算幾大塊,肉質嫩滑,但相信店家考慮到叉燒需要配合雞白湯,塊肉味道有啲似Parma Ham嗰款鹹火腿,個人口味而言,我就比較喜歡平時嘅炙燒豚肉多啲~不過整體嚟講個味道都係融合,幾好食😆有少少美中不足係餐廳冷氣都幾凍,令個沾麵湯好快凍,呢樣可以改善一下~另外亦叫咗個座銀炸雞 ($58)😆有三大件,外脆內嫩,仲配咗啲鹽自己點,幾好食🤗食完果然覺得名不虛傳,佢的確比起坊間拉麵貴唔少,但食物質素高,店員服務態度都好殷勤,呢餐算係食得好開心☺️

2022-11-27
2022-12-27 233 瀏覽
聽聞成日都要排隊先食到。星期六下午茶時段,排幾張枱都可以接受。流通量都好快。比較豬骨湯拉麵,雞湯拉麵感覺無咁油膩。同朋友各叫兩款,一個湯拉麵,一個沾麵。有兩塊肉掛碗邊(本人不太接受呢個presentation), 雞肉都嫩口,仲有炸牛蒡好香口,少見配料,湯都creamy 唔油膩,但未濃厚到張住個口。沾麵同湯麵都大至一樣,沾麵個湯係熱上同濃味同厚少少。我哋另外加smoked egg, 食拉麵係要有蛋😆,有少少smoked 味,但就唔係流心蛋。炸雞應該係即叫即炸,上枱仲熱辣辣。
2022-12-03
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-12-18 382 瀏覽
今日lunch黎試下雞白湯拉麵,話說幾年前去日本大阪之後就冇食過,呢個價值148嘅雞白湯拉麵會係咩味呢,入到店內有日文歌播住,迴轉式座位,日本師傅o係到煮拉麵,真係有去左日本嘅感覺,飲一口雞白湯,有濃淍感,都唔錯嘅,食完少少口渴感,雞胸同叉燒都好有慢煮感,調味比較健康,炸牛蒡第一次食,幾特別嘅,麵質正常,一次可以嘅有機會都係飛去日本食柚子味雞白湯拉麵抵食又有好味

有機會都係飛去日本食柚子味雞白湯拉麵抵食又有好味
平時晏晝係中環諗食咩真係好難(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 但只要想食拉麵 第一間諗到既就係座銀 真係我私心推薦❤️雞白湯拉麵 ($148)拉麵配上炸起咗嘅牛蒡 賣相非常精緻 雖然係炸起但唔會覺得油膩 但自己本身就唔係特別鍾意食牛蒡所以就唔評論味道了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)湯底超級濃郁同creamy 而且佢地係打到個湯底起泡先上 令到個湯底飲落更綿滑 係我食過最濃郁最creamy嘅拉麵!! 食完碗麵直頭想連湯都飲埋🥰面條軟硬適中口感唔錯 因為個湯都幾濃郁既關係所以啲麵都幾掛湯😋一碗拉面會有一塊叉燒同一塊雞胸肉 好少食到咁高分既雞胸肉 超級嫩滑隱約食到啲煙燻味好高 叉燒方面偏向瘦大塊同薄 味道比雞胸肉濃 令到個面既味道又多種層次🥰推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ

雞白湯拉麵 ($148)

推薦指數:🌟🌟🌟🌟

2022-12-15 270 瀏覽
上個月去完日本,突然間好掛住日本沾麵,經朋友推介就嚟咗呢間中環嘅座銀,位置都幾隔攝下,要行好多樓梯先到。一嚟就叫咗雞白湯拉麵同沾麵,沾麵份量比拉麵多,叉燒正正常常,個雞湯味好濃厚,加埋薑蓉入個湯再放沾麵食落口會比較順口啲,牛蒡亦都炸得唔油膩,食落去同雞白湯好夾。最後叫咗個炸雞,係必叫,好耐冇食過炸皮甘薄嘅炸雞,待應放到枱面入口仲係熱辣辣差d辣親咀,炸粉薄調味啱啱好,一點仲有四大舊,旁邊仲有少少鹽俾你點,一咬落去d雞油會爆出尼,完全體驗到齒頰留香嘅感覺,個人覺得小食覺得比雞白湯拉麵更優秀!下次可以再encore炸雞!

2022-12-13
15 分鐘 (堂食)
  • 炸雞
我好鍾意食粉麵車仔麵港式粉麵配料多又好食又岩口味又抵食一直對拉麵🍜無特別偏好感覺係冇乜配料,得個麵少少肉但就好貴 無咩必要唔會特別去食感覺百零蚊可以食好d (≧▽≦)不過因為身邊有個鍾意食拉麵既人 所以都食多左 有時又覺得都好食今次去試座銀 見餐牌都少貴不過諗住想食咪試下通常拉麵店餐牌都好簡單無咩選擇揀~呢間有3款麵揀雞白湯拉麵、海鮮雞拉麵、雞沾麵心諗開拉麵店都幾好做🤭我地兩個都揀左📍雞白湯拉麵有叉燒同雞胸掛住個碗仲有炸牛蒡 湯底打左泡沫🫧一見到碗麵除左相機食先第一下就係飲一啖湯飲完覺得好有驚喜(*ˉ︶ˉ*)OMG!好好飲即刻覺得自己會飲晒成碗湯🤫叉燒味淡淡 無特別雞胸肉好腍 又係淡淡不過因為我飲湯 配合埋就剛剛好成個麵好滿意呀麵底都好多 📍座銀炸雞3塊炸雞 即炸好熱好脆好食埋單兩碗麵一個炸雞 差唔多400蚊係貴既 不過係好食間中試下都唔錯呀.#唯有食是最治癒的.後話:同朋友講起想推介 點知原來大部分食過 仲都話好食感覺無食錯 開心(*≧ω≦)聽講間鋪經常係要排隊我地去果時係未夠6點 叫做唔駛排食完出黎見到排晒長龍😯人氣好高
我好鍾意食粉麵
車仔麵港式粉麵配料多又好食又岩口味又抵食
一直對拉麵🍜無特別偏好
感覺係冇乜配料,得個麵少少肉但就好貴 無咩必要唔會特別去食
感覺百零蚊可以食好d (≧▽≦)
今次去試座銀 見餐牌都少貴
不過諗住想食咪試下
通常拉麵店餐牌都好簡單
無咩選擇揀~
呢間有3款麵揀
雞白湯拉麵、海鮮雞拉麵、雞沾麵
心諗開拉麵店都幾好做🤭
我地兩個都揀左
📍雞白湯拉麵
有叉燒同雞胸掛住個碗
仲有炸牛蒡
湯底打左泡沫🫧
一見到碗麵除左相機食先
第一下就係飲一啖湯
飲完覺得好有驚喜(*ˉ︶ˉ*)
OMG!好好飲

係貴既 不過係好食
間中試下都唔錯呀
#唯有食是最治癒的
後話:同朋友講起想推介 點知原來大部分食過 仲都話好食
感覺無食錯 開心(*≧ω≦)

聽講間鋪經常係要排隊
我地去果時係未夠6點 叫做唔駛排
食完出黎見到排晒長龍😯
人氣好高
2022-12-10
5 分鐘 (堂食)
2022-11-21 637 瀏覽
今晚繼續嚟到中環食拉麵,聽講呢間食雞白湯拉麵好出名,我哋呢晚排隊排咗一陣就入得喇雞白湯沾麵佢送埋一條炸牛蒡絲,就真係一條😂冇乜味,少少甘甘地脆脆地,我個人麻麻,雞白湯好濃好有雞嘅香味,可惜只係暖暖地,我哋叫咗餐廳幫我哋整返熱佢,但再上枱都係得個碗熱,啲湯出哂煙但沾完麵都係唔夠熱,另外叉燒都係得一塊仲要薄切,我會覺得有啲小器😂法國藍龍蝦沾麵見到有期間限定,朋友即刻心郁郁想試,上到枱都係嗰個問題,湯唔夠熱,湯係好似平時出面飲到嘅龍蝦湯嘅味道再濃啲,跟咗半隻龍蝦,可惜唔算好大隻好多肉,呢個價錢我會expect多啲🥲

雞白湯沾麵

法國藍龍蝦沾麵

座銀 (中環) @zaginsoba📍中環歌賦街7號地舖📍跑馬地景光街13號地下A舖🍜 雞白湯拉麵 $138 +棵木煙熏溏心蛋 $15▶︎ 賣相: 賣相最精緻 一片豬叉燒 一片雞叉燒 炸牛蒡絲 另加嘅蛋 筍 芫荽 蔥白 洋蔥 ▶︎ 湯底: 湯底非常濃稠 不過同想象中有少少出入🤔 係比較複合嘅味道 因為係豬雞混合湯 湯底比淨雞白湯層次更多更濃厚 不過就會失去咗純雞嘅溫和 又以打泡機打到起泡 所以口感更加creamy 不過湯中見唔到油點 所以唔會覺得好油膩 亦都唔會太鹹想飲水🙌🏻▶︎ 麵: 麵量大約140g 偏粗嘅直麵 掛汁能力唔錯 另外都算彈牙 唔會一夾就斷 ▶︎ 肉: 肉量偏少 兩款叉燒都係慢煮出嚟嘅 豬叉燒不過不失👌🏻 切得超薄身 有啲火腿feel 偏有咬口 適合唔太鐘意肥膏嘅人 而雞叉燒就較為出色😍 口感柔軟 汁水保留得好好 食得出好重雞味之餘仲有少少黑椒香蛋: 麵入面唔包蛋 溏心蛋生熟度唔錯 蛋味唔算濃不過的確食得出有煙熏味😲 但係因為湯太熱好容易過熟 配料: 特色在於炸牛蒡絲 新鮮炸起非常酥脆 即使放落湯入面都唔會有油點 非常唔錯👍🏻
座銀 (中環) @zaginsoba
📍中環歌賦街7號地舖
📍跑馬地景光街13號地下A舖

🍜 雞白湯拉麵 $138
+棵木煙熏溏心蛋 $15

棵木煙熏溏心蛋

2022-11-15 354 瀏覽
第一次去哩間拉麵店,係好耐之前朋友帶我去跑馬地分店。當時,餐廳未係好出名,唔洗排隊。近呢一年,每次經過餐廳,都大排長龍。今日嚟到蘇豪區,經過餐廳,好掛住佢哋嘅濃湯拉麵,二話不說,就拉咗朋友一齊去排隊😆餐廳門外大約有7~8位客人排緊隊,而餐廳入面都有大約3~4位客人等緊。大約排咗半個鐘,就有位🥢而家秋天,天氣比較乾爽,喺門外排隊都唔會太辛苦。喺外面排隊嘅時候,職員會預先比Menu客人揀食物,入到餐廳,坐定定等食就可以😋雞沾麵 鶏つけsoba ($168)沾麵湯比拉麵湯濃厚,湯入面有雞肉、洋蔥。沾麵同樣有配炸牛蒡,另外有啲薑蓉,可以自由加入沾麵湯。乾麵上面有一片豚肉同蔥絲,麵條微暖。麵餅雖然係一人份量,但沾麵湯好濃,所以偏膩,平時食開加麵的人,可能都夠食。雞白湯拉麵 鶏soba ($148)拉麵同沾麵一樣,有炸牛蒡、豚肉片、蔥絲同洋蔥絲。拉麵湯相對無沾麵湯咁濃稠,但香味同樣濃郁👍🏻入座後,我哋貪心再追加一份炸雞🍗🫢座銀炸雞 若鶏の唐揚げ ($58)雞件炸到熱辣辣💨而且好脆皮,一份有3大件。如果將來餐廳小食有餃子就好😆除咗雞湯拉麵 / 沾麵,仲有海鮮雞湯,同最新嘅期間限定——龍蝦湯。小食就有
近呢一年,每次經過餐廳,都大排長龍。

雞沾麵 鶏つけsoba ($168)

沾麵湯比拉麵湯濃厚,湯入面有雞肉、洋蔥。
沾麵同樣有配炸牛蒡,另外有啲薑蓉,可以自由加入沾麵湯。
乾麵上面有一片豚肉同蔥絲,麵條微暖。

雞白湯拉麵 鶏soba ($148)

拉麵同沾麵一樣,有炸牛蒡、豚肉片、蔥絲同洋蔥絲。
拉麵湯相對無沾麵湯咁濃稠,但香味同樣濃郁👍🏻

入座後,我哋貪心再追加一份炸雞🍗🫢
座銀炸雞 若鶏の唐揚げ ($58)

小食就有唐揚雞、牛蒡雞肉飯、糖芯蛋同炸牛蒡。
餐廳食物選擇唔多,變相可以專注做好現有嘅食物。
職員好有禮貌,主動幫客人加茶,加之前會問清楚客人想要熱茶定凍茶。
推薦大家黎試,係一間值得排隊嘅拉麵店🍜
2022-11-12
30 分鐘 (堂食)
  • 雞白湯沾麵
2022-11-14 253 瀏覽
平時非常喜歡日本食物,今日遊覽中環見到一間大排長龍嘅餐廳。我就一於跟人去排隊。入到餐廳就食佢嘅雞白湯拉麵。我極之喜歡食炸雞見餐牌有就點埋。炸雞首先上枱,一食雞油香及醃料齒頰留香。到主菜雞白湯拉麵上枱,食過番唔到轉頭。雞白湯濃郁,拉麵10分彈牙。下次會試他的雞白湯沾麵。
  • 雞白湯拉麵
講起白雞湯拉麵, 除咗元祖店鳥華亭, 大家都會講起座銀, 長期都好多人排隊嘅人條店, 想食真係要揀少人D嘅時間同畀多少少耐性餐牌選擇唔多, 好快就揀到落單, 小食叫咗座銀炸雞, 香脆嫩滑juicy, 香到一上枱就食咗冇影相雞白湯拉麵 - 用blender打起白雞湯, 泡沫更加帶起忌廉香味同綿滑,  白雞湯濃而不膩滿滿雞骨香濃, 可以飲哂嘅湯底; 炸牛蒡薄脆、豬肉叉燒腍滑、雞肉叉燒軟嫩、另加嘅溏心蛋生熟同調味都恰到好處, 滿意 雞沾麵 - 沾麵湯略嫌唔夠熱, 但比拉濃湯底黃D而且更濃郁, 麵質都較粗較Q彈2款麵我都喜歡, 想飲湯就食拉麵, 想食彈牙麵質就食沾麵, 除咗略貴同排隊都冇投訴

雞沾麵
10 分鐘 (堂食)
  • 座銀炸雞
。北海道南瓜雞白湯拉麵 ($218) - 招牌的雞白湯配上北海道南瓜打成的湯底,質地非常濃稠細密,濃郁的雞湯和香甜的南瓜完美融洽,口感非常creamy。再配上炸南瓜片及特製的日本豬肉叉燒粒及本菇,豬肉粒爽口,帶鹹香,令成碗麵的層次更豐富。食食下覺得漏,亦可以加埋旁邊的酸忌廉。

北海道南瓜雞白湯拉麵
北海道南瓜雞白湯拉麵
⊶ 海鮮。雞 拉麵 $138👍🏻係原本嘅signature 雞湯加入研磨蝦乾魚乾熬製 令本身已經好Rich嘅雞湯加多一份海鮮嘅鮮味 多一份層次 配菜有慢煮雞胸 豚肉炸牛蒡 雞胸薄切意外地嫩滑彈牙 未食過咁彈滑嘅雞胸 烹煮功力相當高 唯豚比較瘦 個人比較鍾意帶點肥 而麵質爽口彈牙 絕對值得食呀⊶雞白湯拉麵 $148👍🏻而第一次黎座銀嘅朋友建議食咗呢碗雞白湯拉麵先食海鮮版本 因為呢個湯底本身已經好掂 雞湯味道濃烈質地濃厚 相信烹調過程用時繁複 更用心特別用咗泡沫咖啡打炮法 所以途中見到碗中嘅湯係起泡嘅 令到湯身更加Rich 口感更豐富 配菜方面就同上⊶座銀炸雞 $48👍🏻外脆內滑 好香口 勁juicy 上枱熱辣辣 即叫即炸⊶ 燻製玉子 棵木煙熏糖芯蛋 $15微微有有煙燻味 夠糖心 但蛋味重啲會但好回頭率💯⬧︎⧫︎ 座銀 ⧫︎⬧︎中環歌賦街7號地舖味道🌕🌕🌕🌕🌗環境🌕🌕🌕🌕🌑服務🌕🌕🌕🌕🌕
海鮮。雞 拉麵
⊶ 海鮮。雞 拉麵 $138