位於銅鑼灣的張公館一向好受歡迎尤其是我想坐海景位 我通常會早少少預約環境氣氛一流 服務都唔錯好多餐廳客人都係熟客我哋平均每一兩個月都會去一次景觀真係唔錯,海景位置望出去好舒服。-杏汁豬肺湯!好滋潤的燉湯豬肺處理得很好奶白色的湯汁口感順滑,出色荷香鮑魚瑤柱珍珠雞珍珠雞入面真係有鮑魚 而且唔算細隻 口感唔錯仲要鹹蛋黃同好多料珍珠雞必嗌!-芥未沙律海鮮卷同平時嘅春卷有少少唔同口感脆薄更加香脆加上少少刺激嘅芥末沙律同埋蝦仁好得意食唔停紅米脆脆鮮蝦腸呢款腸粉出面好少見到外面香滑夾層鬆脆的口感好好食,蝦肉好彈牙桂花五色糕:這款精緻的糕點甜度適中吃到桂花的清香 少許芒果 馬蹄的口感就好似糕點中的千層蛋糕🍰喂成日都要做呢篇嘢呢你將公館做到我都唔想再做啦
位於銅鑼灣的張公館一向好受歡迎
尤其是我想坐海景位
我通常會早少少預約
環境氣氛一流 服務都唔錯
好多餐廳客人都係熟客
我哋平均每一兩個月都會去一次

景觀真係唔錯,海景位置望出去好舒服。
杏汁豬肺湯!
好滋潤的燉湯
豬肺處理得很好
奶白色的湯汁口感順滑,出色

荷香鮑魚瑤柱珍珠雞

• 桂花五色糕
  • 荷香鮑魚瑤柱珍珠雞
  • 杏汁豬肺湯
2024-07-04 155 瀏覽
呢間餐廳喺新落成嘅商場入邊,落地玻璃望住海景,好正。最重要係食物質素,我覺得好滿意:❤️椒鹽九肚魚:咁嫩爽滑嘅魚肉,配以香脆椒鹽粉,又鹹又麻又香 。聞到嗰陣嘅香味,實在令人食指大動。😋❤️沙薑豬手肉質好軟爛又爽口,汁多味濃,配合薑汁酸甜嘅調味,夠幾滿足胃口👍❤️新加坡胡椒蟹爪粉絲煲呢道菜真係令人食慾大增。蟹肉又大塊, 粉絲又軟滑,加上濃郁嘅胡椒味,非常入味,真係一流佳餚! 讚👍❤️沙茶醬牛肉菜心牛肉用沙茶醬料煮熟後,能完美襯托佢肉質嘅鮮香同勁嫩。加埋啲蔬菜,清新健康,又好入味。❤️生磨蛋白杏仁茶濃香細滑,又甜又順口,最適合夏日飲。❤️豬仔出浴奶凍造型可愛有趣,入口即化,大人小朋友均愛食。

❤️沙薑豬手

❤️沙茶醬牛肉菜心

❤️生磨蛋白杏仁茶
濃香細滑,又甜又順口,最適合夏日飲。

❤️豬仔出浴奶凍
造型可愛有趣,入口即化,大人小朋友均愛食。
2024-06-23 217 瀏覽
同朋友開心歡聚,揀選咗 V Point 29樓 「張公館」食粵菜🥰餐廳近一半座位靠着落地玻璃窗,可瀏覽維港景色,景觀真係一流。👍一邊欣賞景色,一邊慢慢食嘢嘆茶😍餐廳晚飯時間都有唔少顧客光顧,職員熱烈招待。當天晚上同朋友歡聚,叫了以下食物:✅天婦羅九肚魚/例牌 $$197✅沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬 $278✅沙薑豬手 $108✅桂花五色糕$58✅茶 $20/位✅小食 $20/位總括嚟講可以喺大落地玻璃望住維港景色,喺呢間高尚粵菜餐廳享用心機手工菜式,食得舒服又盡興。
同朋友開心歡聚,揀選咗 V Point 29樓
「張公館」食粵菜🥰
一邊欣賞景色,一邊慢慢食嘢嘆茶😍
餐廳晚飯時間都有唔少顧客光顧,
職員熱烈招待。
當天晚上同朋友歡聚,叫了以下食物:

✅天婦羅九肚魚/例牌 $$197
✅沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬 $278
✅沙薑豬手 $108
✅桂花五色糕$58
✅茶 $20/位
✅小食 $20/位

2024-06-23 147 瀏覽
**脆焗鮮鳳尾蝦多士(件)$68**外層脆香微焦,內裡鮮嫩彈牙,蝦味濃郁而不膩;佐以酥脆麵包,完美融合,十分美味。**黨參石斛螺頭豬蹄筋杞子燉竹絲雞湯$256**湯頭濃郁細膩,雞湯鮮甜,入口回甘,黨參、石斛、螺頭等名貴藥材賦予它獨特風味。養生佳品。**沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬$278**牛肉滑嫩鮮嫩,沙茶醬香氣撲鼻,微辣回甘;時令蔬菜爽脆可口,與牛肉交織出層次豐富的口感。分量十足,值得一試。**XO醬黃金淮山麵$198**麵條Q彈有勁,浸在濃郁鮮美的XO醬汁中,香氣四溢。淮山帶來細膩醇厚的口感,整體既豐富又不失清新。茶$40小食$40

**脆焗鮮鳳尾蝦多士(件)$68**

小食$40
2024-06-21
  • 脆焗鮮鳳尾蝦多士
2024-06-22 131 瀏覽
今日媽咪咁啱出銅鑼灣買嘢,就約埋佢一齊食lunch🥰不如就去飲茶食番幾籠點心🫖🫖荷香鮑魚瑤柱珍珠雞$68用荷葉包住糯米飯,入面真係有原隻鮑魚,仲有瑤柱絲,好足料啊😍🫖南瓜蒸排骨$48排骨非常肥美,加上少量嘅蒜蓉同三色椒,非常惹味🤤🫖芥末沙律海鮮卷$58類似係春卷,脆脆嘅外皮包住爽滑嘅大蝦仁,加上芥末沙律醬,好有新鮮感🤩🫖紅米脆脆鮮蝦腸$68平時食嘅腸粉都係白色嘅,呢個就係用紅米做嘅腸粉皮~不過味道上就冇咩分別,而𥚃面就有鮮蝦同脆脆,口感非常多層次~🫖桂花五色糕$58呢個真係好值得一試,五層都係用唔同嘅甜品組成,應該係有桂花,斑斕,西瓜,芒果,作為結尾真係好Refreshing😍

🫖荷香鮑魚瑤柱珍珠雞$68

🫖南瓜蒸排骨$48
排骨非常肥美,加上少量嘅蒜蓉同三色椒,非常惹味🤤

🫖芥末沙律海鮮卷$58

🫖紅米脆脆鮮蝦腸$68

🫖桂花五色糕$58

2024-06-20 126 瀏覽
煙煙韌韌一絲絲!香香脆脆軟腸粉!鮑魚珍珠鷄夠哂驚喜!灣仔有間張公館試過去登龍街18號29樓飲茶食飯未啊?🍚🥢水滾茶靚:☕️☕️🫖茶壺座在熱煱上,為茶客保持恆溫,十分之體貼🥹!🦐紅米脆脆鮮蝦腸先來客一碟六件的鮮蝦腸,pink color 賣相可人,食落有驚喜,因為鮮蝦真係十分甜美彈牙,腸粉之下一片脆脆爽口的薄塊軟硬兼備,使成個感覺好奇妙!很回味啊!👅🐠魚湯鮮竹卷濃濃的魚湯飲落不會腥,鮮竹卷好有份量,饀厚潤皮薄滑,可惜只有三件!😌唔係好夠喉!👅🐔荷香鮑魚瑤柱珍珠雞珍珠雞內涵係鮑魚都算得係幾矜貴,而且隻鮑魚肥厚爽口不會死實實,飯香帶荷葉味猶如漫步相思河畔!🌴🌴👑香煎黃金糕黃金閃閃;塊塊晶瑩。一絲絲又不會太甜,好好𡁻!張公館環境舒適樓底夠高,大幅玻璃窗整個維港景色盡入眼簾,一邊享用美食,一面欣賞風光,確實係雙重享受😋!#香港灣仔登龍街18號29樓#張公館
煙煙韌韌一絲絲!
香香脆脆軟腸粉!
鮑魚珍珠鷄夠哂驚喜!

灣仔有間張公館
試過去登龍街18號29樓飲茶食飯未啊?🍚🥢

🦐紅米脆脆鮮蝦腸

🐠魚湯鮮竹卷

🐔荷香鮑魚瑤柱珍珠雞

👑香煎黃金糕
黃金閃閃;塊塊晶瑩。一絲絲又不會太甜,好好𡁻!

#香港灣仔登龍街18號29樓
#張公館

• 魚湯鮮竹卷
2024-06-16 162 瀏覽
V point 29樓呢度有間高尚粵式餐廳,餐廳一邊的落地大玻璃望住維港景觀,真係賞心悅目的用餐體驗。見到餐廳晚飯時間都坐滿八成,有不少熟客光顧,因為見到職員都熟悉地招待。話梅汁蕃茄仔番石榴感覺十分清新醒胃,蕃茄仔用話梅汁浸過,酸酸甜甜。番石榴意外地好食,果肉好軟腍,好juicy 多汁😋沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬賣相好靚,菜心青綠無渣。安格斯牛肉炒得好有鑊氣,肉味濃,好腍👍🏻大良炒水牛奶原來除了炒牛奶,仲有滿滿的大蝦,帶子同蟹子😍好足料。看得出師傅功架好,水牛奶炒得雪白,入口嫩滑,奶味濃郁🤤桂花五色糕都係心機手工菜,分別有椰汁,芒果,火龍果,班蘭同桂花糕,清清甜甜,完美作結。總括嚟講,餐廳環境一流,菜式都係心機手工菜,好適合同家人朋友一齊黎共聚晚餐。

話梅汁蕃茄仔番石榴

大良炒水牛奶

2024-06-13
  • 桂花五色糕
  • 大良炒水牛奶
  • 沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬
  • 話梅汁蕃茄仔番石榴
上年同屋企人食過一次,佢地念念不忘,見今日放假就同佢地黎多次。芥末沙律海鮮卷$58海鮮卷中嘅蝦仁爆滿,十分彈牙,外皮亦很香脆,調味帶少少芥末味辣辣地,好開胃紅米脆脆鮮蝦腸$68以紅米漿包裹住炸得香脆嘅內餡,米漿軟糯香滑有米味,餡料係脆脆嘅網皮包住啲蝦肉,外脆內彈口,非常美味香煎黃金糕 $48黃金糕煎得表面金黃,內裡口感軟糯,煙煙韌韌,甜度適中,帶微微椰子清香,雞蛋香氣濃郁荷香鮑魚瑤柱珍珠雞 $68珍珠雞用料十足,一籠有2大隻,打開荷葉香氣撲鼻,一夾開仲有大大隻鮑魚,另外仲有瑤柱,糯米煮晒呢啲珍貴材料嘅精華,醬料又唔會太咸👍🏻📌張公館 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #causewaybay #銅鑼灣 #登龍街 #張公館 #

芥末沙律海鮮卷$58

紅米脆脆鮮蝦腸$68

香煎黃金糕 $48

荷香鮑魚瑤柱珍珠雞 $68

📌張公館 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

#causewaybay #銅鑼灣 #登龍街 #張公館 #點心 #高質 #海鮮卷 #黃金糕 #珍珠雞
2024-06-13 154 瀏覽
銅鑼灣V point高樓層,飽覽成個維港美景,食得好舒服而且好盡興。一去到就感覺到佢成間餐廳既格調都係頂級中菜為主,而且服務好有禮貌。大良炒水牛奶 $228水牛奶食落有炒炒似炒蛋,但係奶香十足,用黎送飯一流。菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球 $288炒蝦球非常大隻,黑松露既味好濃,感覺我好似係食過最好味既炒蝦球,鮮味十足,而且蜜豆都好香好好送飯。紅燒乳鴿$98大大隻啖啖肉,係到一路食住乳鴿一路欣賞維港既景色,真係人生一大樂事。

大良炒水牛奶 $228
水牛奶食落有炒炒似炒蛋,但係奶香十足,用黎送飯一流。

菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球 $288

紅燒乳鴿$98

2024-06-10 134 瀏覽
今日夜晚嚟到登龍街V Point上面嘅高級中菜,入面環境唔錯,窗口位仲可以睇到維港夜景🌃沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬沙茶醬牛肉用上安格斯牛,肉質軟腍,牛肉味香濃,配搭埋菜芯一齊食比較健康😆新加坡黑胡椒老虎蝦粉絲賣相超級靚,用石鍋裝住,面頭係兩隻大大隻嘅老虎蝦,底下嘅粉絲吸晒蝦嘅精華,用咗新加坡黑胡椒醬嚟煮,食落香辣惹味,忍唔住一啖接一啖🙂‍↕️沙薑豬手豬手切到細細粒而且無骨,食落爽口,有好重嘅沙薑味桂花五色糕呢個五色糕桂花、蜜瓜、士多啤梨、芒果同椰汁,層次豐富,食落幾特別

新加坡黑胡椒老虎蝦粉絲

沙薑豬手
豬手切到細細粒而且無骨,食落爽口,有好重嘅沙薑味

2024-06-05 110 瀏覽
V point 開業左一排既中菜廳,除咗高質中菜,仲有海景,日落時間最吸引。講到高質,服務都好到位,斟茶遞水換碟,招呼周到。沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬牛肉炒時蔬用上高級既安格斯,睇行頭已經知高質。牛肉爽嫩,香濃沙茶醬味,時蔬清清地,兩者互補。菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球大蝦球好搶眼,紅黃椒色彩豐富,蜜豆清爽,再用黑椒突出味道。川式口水雲吞配糖心皮蛋熱辣辣既雲吞唔跟湯,配川式口水辣汁,即係紅油抄手咁款。餡料豐富,一咬啖啖肉。糖心皮蛋一樣唔輸蝕,擁有香滑口感。桂花五色糕桂花,蜜瓜,士多啤梨,芒果同椰汁,味道層次豐富到一個點,而且視覺都攞晒分。

講到高質,服務都好到位,斟茶遞水換碟,招呼周到。

菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球
大蝦球好搶眼,紅黃椒色彩豐富,蜜豆清爽,再用黑椒突出味道。

川式口水雲吞配糖心皮蛋

2024-05-30
2024-06-02 129 瀏覽
最近相約閨蜜食lunch飲茶☁️景色迷人好開揚,呢度傾偈飲茶好寫意啊🫖⚪️荷香鮑魚瑤柱珍珠雞一開散發著荷葉香,珍珠雞細嫩多汁,入口即化綿密,內裏的整隻鮑魚好滑爽,味道好融合
⚪️南瓜蒸排骨低層的南瓜甜甜的排骨滑嫩可口,肥瘦適中
⚪️紅米脆脆鮮蝦腸米脆酥脆可口,米香四溢; 內裡是彈牙滑嫩的蝦仁味道鮮香,外皮軟滑,令人回味
⚪️魚湯鮮竹卷魚湯夠鮮甜,清澈透亮;竹卷鮮嫩
桂花五色糕賣相晶瑩剔透好靚🌈面層清香桂花糕外、每一層都好Q彈好有口感,配搭有芒果味仲有粒粒果肉

⚪️荷香鮑魚瑤柱珍珠雞

⚪️南瓜蒸排骨
低層的南瓜甜甜的
排骨滑嫩可口,肥瘦適中

⚪️紅米脆脆鮮蝦腸
米脆酥脆可口,米香四溢; 內裡是彈牙滑嫩的蝦仁
味道鮮香,外皮軟滑,令人回味

⚪️魚湯鮮竹卷
魚湯夠鮮甜,清澈透亮;
竹卷鮮嫩

2024-06-02 110 瀏覽
出糧一定要食好d慰勞自己,於是去左銅記一間望維港景中菜廳食晚飯。餐廳環境靚而且食物好高質,我地點左幾款特色小菜。川式口水雲吞配糖心皮蛋皮蛋糖心唔苦不特止,個醬汁簡直係重中之重!醬汁口感順滑,味道甜甜地辣辣地清爽不膩!同皮蛋嘅結合絕對係神來之筆!沙茶酱安格斯牛肉抄時蔬一道帶有潮汕風味的沙茶醬炒牛肉,搭配安格斯牛,肉質鲜嫩,油第脂分布均勻如大理石紋般分布其上,肉質切面相當漂亮,有適當脂肪沉積,風味獨特,肉汁豐富,搭配時令蔬菜,健康美味。菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球蝦球好大隻,肉質結實爽彈、鮮度不俗,菌香酱黑松露,食落陣陣飄香。桂花五色榚五色令人心花怒放,榚點晶瑩剔透、清爽的口感令人愛不釋口。
餐廳環境靚而且食物好高質,我地點左幾款特色小菜。
川式口水雲吞配糖心皮蛋
沙茶酱安格斯牛肉抄時蔬
桂花五色榚
五色令人心花怒放,榚點晶瑩剔透、清爽的口感令人愛不釋口。
2024-06-02 110 瀏覽
見張公館有咁多好評,今日下午就同媽媽過嚟嘆個午市飲茶☕️上到嚟環境好靚,高層嘅餐廳加上有落地玻璃遠眺銅鑼灣嘅景,入到去都覺得心曠神怡☀️餐牌上面有好多點心嘅選擇,見到樣樣都好精緻,價錢都好合理。兩個人點咗四個點心都好夠食,因為份量都唔細🤭🍘荷香鮑魚瑤柱珍珠雞($68)真心推介呢個珍珠雞。鮑魚個size比一般嘅大,再加上瑤柱瘦肉整出嚟嘅珍珠雞,真係好入味🙃🍤紅米脆脆鮮蝦腸($68)呢個菜式通常都係正宗嘅中菜館先可以食到。蝦腸外面包住紅米脆脆,咬落去好有口感,蝦都好有鮮味,點上少少豉油好滋味🤤🐟魚湯鮮竹卷($58)用一碗上嘅魚湯鮮竹卷,精華就擺晒喺魚湯嗰度,有返個蒸嘅點心可以平衡一下😌🍢香煎黃金糕($48)最後甜品點上香煎黃金糕。呢個點心唔係所有中菜館都有。更加可以話呢個係佢嘅招牌菜添,見好多人嚟到都一定會嗌佢。黃金糕帶少少甜,煎到好煙靭,作為甜點都真係唔錯✌🏻如果想試啲比較精緻一啲嘅點心,好推薦呢間中菜館👍🏻👍🏻

如果想試啲比較精緻一啲嘅點心,好推薦呢間中菜館👍🏻👍🏻
2024-06-01 78 瀏覽
張公館內望向維港嘅景色。店內裝飾優雅,放置中式嘅茶壼,熱茶能保温,並有餐前小食橋頭、炸魚仔花好鬆脆。沙茶醬安格斯牛肉炒時蔬沙茶醬的香味濃郁,安格斯牛肉嫩滑,醬汁包裹牛肉,更顯時蔬清甜。菌香醬蜜豆甜椒炒蝦球蝦球肉質彈牙,蜜豆同甜椒脆嫩,菌香醬汁濃郁,配搭得宜亦不油膩。川式口水雲吞配溏心皮蛋雲吞包得非常飽满,豬肉嫩滑彈牙,無論雲吞或溏心皮蛋,沾上川味辣油後,風味濃郁。桂花五色糕有五層,包括桂花、芒果、火龍果、哈密瓜、椰汁,顏色襯得好靚,而且每一層都有生果嘅特色同味道。
張公館內望向維港嘅景色。

川式口水雲吞配溏心皮蛋