今日下晝帶媽媽嚟到🇯🇵強小亭試吓佢哋嘅下午茶,分別叫咗兩個餐,質素非常好~!依個🌸櫻🌸最吸引係:和牛三文治:軟熟吐司夾住和牛肉,細細件食完都唔會驚好飽☄️另外:和牛他他卷:配搭和諧,和牛他他剁得好細緻,調味能夠突顯和牛嘅牛香氣,真係唔錯👅依個🪷蓮🪷較特別係:日式燒賣:豬肉好飽滿好多汁,鍾意食肉嘅人一定like🫶🏻同🌸櫻🌸一樣,依個餐都有兩件:和牛壽司:&:吞拿魚壽司:,刺身色澤紅潤,無論和牛定呑拿魚都係最頂級👆🏻今餐媽媽同我都非常滿意,可以舒舒服服咁食個下午茶,真係人生一大樂事👩🏻‍❤️‍👩🏻

2024-04-17 21 瀏覽
✌🏻單身咗咁耐,終於都有男朋友啦,呢個男朋友對我好好,帶我去咗好好食好高級既日本餐廳,男朋友對食都有要求,佢話食就一定要食好d,而且大家都係鍾意食日本野,環境上都乾乾淨淨,寧靜既環境令人好放鬆✌🏻✌🏻我地呢個係蘭Tea Set的二人餐,佢既食物就好似酒店式既格局咁,一個餐乜都有,價錢唔貴,而且來既速度都唔會話等太耐,如果計到足👉🏻有8款咁多,先來一個野菜沙律,野菜份量十足,就係一個開胃菜,之後就試試和牛壽司,和牛壽司既質感好細嫩,仲食到好多牛汁🤟🏻好食到不同凡響,吞拿魚壽司係我最愛,入口即溶沒有根,仲要係夠凍,日式煮和牛既味道好正宗,和牛質素好靚,最後食埋赤身,好好好新鮮,薯角、水雲都好特別,薯角超大個,吉列和牛勁惹味,今餐都食咗好多牛,心滿意足又難忘🫰🏻
2024-04-12 12 瀏覽
今日同老公慶祝生日,喺銅鑼灣呢間強小亭食晚飯。我哋食咗個🎋竹🎋二人餐,這頓豪華的晚餐提供了多種菜餚,食材新鮮有豐富,係一種極致的美味享受。前菜🧆先先食咗三道前菜,1️⃣🧄蒜頭漬,甜甜咸咸的醬油醃製蒜頭,令蒜頭的香氣與辣味充分發揮,味道極惹味。2️⃣🍋檸檬果凍,微酸清新的檸檬香味令人為之一醒,製成果凍食落去酸酸,甜甜,清香又好味。3️⃣🥒水雲,是沖繩特產海藻質地軟身,帶有海洋的鮮味,鹹鹹酸酸帶有一絲清爽的風味。主菜🥩1️⃣ 🍣和牛壽司以新鮮牛肉片製成,搭配上醬汁一齊食味道豐富,生和牛壽司肉質柔軟,由資完美地和飯融合而。熟和牛壽司牛肉煎到焦香,溶化的牛油令整片牛肉更加甘香,食落去牛肉和飯粒分明,但香味十足。兩款都非常好味!2️⃣🍲壽喜燒將和牛片與蔬菜一起烹調,肉質鮮嫩,口感豐富。🍱配鳥取A5大山黑毛和牛盛盒是這頓晚餐的絕對亮點。這種高品質的和牛肉質細膩,脂肪均勻分佈,入口即化。盛盒內的不同部位肉質各有特色,肩胛里脊的口感細嫩,上後腰脊肉的香味濃郁,西冷肉質柔軟有彈性,丸芯的肉質鮮美,肋間肉充滿肉汁帶來內腿肉牛肉鮮甜味濃郁。絕對是和牛愛好者必食之選3️⃣🥗野菜拼盤色彩豐富充滿纖維,放落去壽喜燒醬汁度煮,清爽又惹味,
前菜🧆
先先食咗三道前菜,

主菜🥩
3️⃣🥗野菜拼盤色彩豐富充滿纖維,放落去壽喜燒醬汁度煮,清爽又惹味,營養均衡。
飯🍚
1️⃣🍚和牛油渣飯將和牛油渣牛肉碎與米飯混合烹調,牛肉碎和飯粒充分吸收牛油的滋味,每一啖都甘香可口,牛肉碎更令整碗飯增添豐富的味道。
最後食埋呢個貌似糖不甩的甜品,香甜又好味。今餐生日飯,老公非常滿意。
2024-04-10 28 瀏覽
下午喺銅鑼灣見完客,喺客人嘅推薦下試下呢間餐廳😎我叫嘅係下午茶餐蓮 (tea set )1️⃣野菜沙津:清爽可口,野菜口感爽脆,味道新鮮,醬汁嘅酸甜亦增加食欲🤤。2️⃣和牛壽司:牛肉片夠大,肉質鮮嫩,搭配海膽完全無腥味,香氣濃郁😝。3️⃣吞拿魚壽司:魚片切得厚實,夠哂新鮮同彈性,魚肉鮮甜🤗。4️⃣日式燒賣:皮薄餡靚,外脆內嫩,肉香豐富😋。5️⃣赤身刺身:魚肉夠大片,肉質鮮美,甜味中帶有淡淡嘅海水味🥰。6️⃣薯角:經典小食,外皮香脆,內裡軟淋,大小適中🤩。7️⃣水雲:口感獨特,有啲黏黏的感覺,入口柔軟😍。呢間餐廳裝修充滿日式風格,好重和風味道,好適合鍾意日本風情嘅人💯
下午喺銅鑼灣見完客,喺客人嘅推薦下試下呢間餐廳😎

我叫嘅係下午茶餐
蓮 (tea set )
4️⃣日式燒賣:皮薄餡靚,外脆內嫩,肉香豐富😋。
6️⃣薯角:經典小食,外皮香脆,內裡軟淋,大小適中🤩。
7️⃣水雲:口感獨特,有啲黏黏的感覺,入口柔軟😍。

銅鑼灣—強小亭嘅和牛菜式一直都係我心目中嘅香港第一🥇餐廳嚴選最優質食材,配合師傅精湛嘅廚藝,令到嘢食嘅味道更上一層樓🔝今次order咗一個兩人套餐,一齊睇吓有咩食物👉🏻前菜💁🏻和牛他他沙津➕前菜三點沙律菜拌上和牛他他,味道清新新鮮。三碟精緻日式前菜,賣相味道無得彈主角💁🏻和牛料理🍣和牛壽司嘅肉同飯粒完美結合 / 🍲壽喜燒惹味,和牛煎得焦香 / 🐮鳥取A5大山黑毛和牛盛盒 非常eyes catching! 和牛切得厚薄適中,充滿牛味之外仲好軟腍,令人欲罷不能 / 🥘和牛味噌煮醬汁濃厚,牛腩充分吸收味噌嘅香甜 / 🍚和牛油渣飯用牛脂撈入飯內,邪惡嘅美食
今次order咗一個兩人套餐,一齊睇吓有咩食物👉🏻
前菜💁🏻和牛他他沙津➕前菜三點
主角💁🏻和牛料理
2024-04-08 22 瀏覽
今日屋企人生日🎂,同屋企人嚟咗呢間喺網絡上評價好高嘅日式燒肉,我哋叫咗個四人套餐😽沙律新鮮,前菜有特色🤤和牛好靚,充滿油花,西冷同埋肉眼嘅牛肉味好濃,內外腿肉、牛小排、腰脊肉都有唔同嘅口感😍食完牛肉仲有個野菜拼盤,中和返和牛嘅油份😛和牛壽司同刺身都好好食,壽司嘅和牛加上海膽又係唔同嘅口感,好嫩滑;刺身好新鮮冇腥味👍👍👍壽喜燒湯底出色,甜度適中,有種去咗日本食嘅感覺😇和牛味噌煮同埋和牛油渣飯非常有特色,味噌濃郁,牛味香濃;和牛油渣飯真係第一次食,米飯吸收曬和牛油嘅味道,每一啖都充滿和牛油渣嘅味道😍最後食埋清湯同甜品完美收官,兩樣嘢質素都好高,好好味‼️我哋一家四口都食得好飽,推薦大家同屋企人嚟試下🥰

沙律新鮮,前菜有特色🤤
和牛壽司刺身都好好食,壽司嘅和牛加上海膽又係唔同嘅口感,好嫩滑;刺身好新鮮冇腥味👍👍👍
壽喜燒湯底出色,甜度適中,有種去咗日本食嘅感覺😇
最後食埋清湯同甜品完美收官,兩樣嘢質素都好高,好好味‼️

我哋一家四口都食得好飽,推薦大家同屋企人嚟試下🥰
2024-04-03 24 瀏覽
為了補祝朋友既生日✅大家都係百忙之中抽咗個時間一齊,最開心就係可以一邊食一邊傾計,時間就好似過得好慢咁,今次食到好多好野,而呢度既食物都好新鮮,質量好好,入去時有店員帶我地入去✅呢度既人手都好足夠,而佢地又有禮貌又細心,經查詢之下都有介紹一些餐點✳️💮最後享用梅的二人套餐,價錢合理,再貴啲都會食,因為實在太多,好抵食同埋最重要係好似係日本咁,咁新鮮咁好食,完全有係日本既感覺阿💮▶️▶️哇哇哇,第一個和牛他他沙津就已經咁好食,好香既和牛加沙律,抵食抵食,再食埋前菜三點,好滿足🎶▶️▶️和牛壽司好新鮮,和牛好大好厚身,壽喜燒絕對唔錯🎶 ▶️▶️呢個就係今餐既主角,鳥取A5大山黑毛和牛盛盒,一大盤仲要放得整齊好靚,肩胛里脊好有口感,上後腰脊肉好有牛香,西冷好嫩滑,丸芯好好食,肋間肉食起來有咬口,內腿肉就好有彈性🎶▶️▶️野菜拼盤食得好,營養都好好🎶▶️▶️和牛味噌煮真係有滿滿既味噌味道,好有日本感覺🎶和牛油渣飯日式得來又帶點中式既感覺,第一次食到好有驚喜🎶清湯非常好好飲🎶甜品係我地既心頭好,作為甜品愛好者既我地,係一定會推薦🎶

▶️▶️和牛壽司好新鮮,和牛好大好厚身,壽喜燒絕對唔錯🎶

▶️▶️野菜拼盤食得好,營養都好好🎶
▶️▶️和牛味噌煮真係有滿滿既味噌味道,好有日本感覺🎶
和牛油渣飯日式得來又帶點中式既感覺,第一次食到好有驚喜🎶
清湯非常好好飲🎶
甜品係我地既心頭好,作為甜品愛好者既我地,係一定會推薦🎶
2024-04-02 17 瀏覽
今日食既呢個係tea set:蘭🥗野菜沙津一大碗既沙律,新鮮既沙律菜,每一塊都好新鮮,兩個人share都夠,開下胃幾好!🍣壽司和牛壽司同吞拿魚壽司都好香,和牛大塊又滑溜,吞拿魚亦好香嫩,份量十足!🥩和牛日式煮和牛燒得好香,厚厚地一塊,燒到表面好焦脆,焦香十足,咬開就係轉腍既牛肉,肉香十足!而吉列和牛就包邊係吉列脆皮,入面既牛肉就仲係粉嫩色,牛香滿滿,又唔會過老,肉質鮮香,絕對唔油膩呀!🐟赤身赤身既刺身都好鮮甜,有啲筋位但又唔會好難咬,反而好鮮味,係新鮮既魚刺身既味道!🥔小食另外亦有啲薯角同水雲,做和牛既伴菜就岩岩好啦!
今日食既呢個係tea set:蘭

🥗野菜沙津

🍣壽司

🥩和牛

🐟赤身

🥔小食
另外亦有啲薯角同水雲,做和牛既伴菜就岩岩好啦!
2024-04-02 19 瀏覽
今天我來為大家介紹一個日式下午茶,呢個下午茶嘅食物有D似我地睇茶樓食點心,每一份細細件,份量足夠兩人食嘅大小。野菜沙津清爽指數🥗🥗🥗🥗🥗首先,我們來品嚐一道清爽的野菜沙津。這道菜以新鮮的蔬菜為主,搭配醋醬汁,口感酸甜開胃,清爽宜人,非常適合作為開胃菜。和牛壽司惹味指數🍖🍖🍖🍖🍖和牛壽司和,選用了頂級的鳥取牛肉作食材,和牛的肉質鮮嫩多汁,肉和雪花平均,好味到爆燈!吞拿魚壽司鮮味指數🍣🍣🍣🍣🍣吞拿魚帶有濃郁的海味,同壽司飯完美結合,飯粒吸左吞拿魚的油脂,油香爆登,吞拿魚係口度融化香味直沖出鼻腔。日式燒賣美味指數🤍🤍🤍🤍🤍日式燒賣是白色外皮嘅,入面包滿著以豬肉及洋葱混和而成的餡料,調味調得很好,食到豬🐖肉甘香洋蔥🧅的甜味,非常好食🤤赤鮮🐟鮮甜指數🐟🐟🐟🐟🐟赤身色澤鮮紅,口感鮮甜細徵,原簿適中食落去啖啖肉,香氣滿分💯!薯角🍟可口指數🥔🥔🥔🥔🥔如果你喜歡炸物,那麼薯角是一道不容錯過的美食。薯角外脆內軟,香氣四溢,吃起來酥脆可口,絕對是下酒的好選擇。水雲爽滑指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️水雲係一份沖繩嘅日本料理,食落去黏黏滑滑,但有爽脆口感,非常健康好味。
野菜沙津

薯角🍟
可口指數🥔🥔🥔🥔🥔

水雲
爽滑指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
強小亭🥩味噌慢煮A5和牛腱|沙律用上鳥取紫蘇葉油,酸酸甜甜,好開胃🥰再配埋爽脆既蘿蔔同青瓜,感覺清新!前菜系南蠻醬煮牛肉,南蠻醬炸雞就食得多,配牛肉都系第一次!入口都系甜甜酸酸,牛肉肉質扎實,肉味濃厚👍🏻主菜味噌慢煮和牛腱,和牛腱已經炆煮到好淋而且好入味🥰鍋內仲有蒟蒻同蘿蔔,都系索湯既配料!味噌湯底好濃郁,加入蘿蔔一齊煮仲多左一份甜味,撈飯一流。特選A5和牛燒肉配涮涮鍋|呢個set好滿足又有燒肉又有shabushabu 😍燒肉有正款肉,分別系丸芯,即系牛腰脊肉、內腿肉同西冷。平時食燒肉都係配燒肉汁,呢度配上全港獨有既鳥取大生同濃厚豉油,配搭唔同肉類更顯鮮味!最鍾意食西冷,因為牛脂最豐富,簡直係入口即溶🤤其餘兩款都好出色,肉質軟嫩,牛味濃郁。食燒肉點可以冇飯😏餐廳好用心咁用上鳥取星空舞米,粒粒分明,食落仲好鮮甜😋Shabushabu用上外腿肉,輕輕碌兩下就食得,外腿肉油脂雖然無咁豐富,但肉味更強烈,肉質柔軟👍🏻甜品係玫瑰餡既湯圓🥰湯圓外皮煙煙韌韌好有嚼口,玫瑰餡甜度適中!
強小亭🥩

味噌慢煮A5和牛腱|

特選A5和牛燒肉配涮涮鍋|

2024-03-31 20 瀏覽
最近出左extra bonus , 當然要開心慶祝下.銅鑼灣返工,同事都話要食好d, 所以揀左新開既強小亭食lunch!入面環境好靚, 係卡位箱, 私人度極高~點左2個午餐set, 都包前菜、沙律、茶碗蒸、湯~⭐️精選A5和牛燒三點燒肉⭐️分別有內腿肉、臀腰肉蓋、西冷,我地都有聽從店員推介,先吃內腿肉,食落煙煙韌韌,然後再食臀腰肉蓋,牛味香濃,最後西冷,油花比例適中,而且入口即溶,正。⭐️和牛稻庭烏冬⭐️A5和牛稻庭烏冬,牛肉半生熟充滿牛味,而且仲配有兩點生和牛,入口即化,烏冬非常滑溜又彈牙,非常飽肚。最後奉上餐飲同甜品,甜品係流心玫瑰湯丸,食落甜絲絲,有幸福既感覺!
最近出左extra bonus , 當然要開心慶祝下.

入面環境好靚, 係卡位箱, 私人度極高~

點左2個午餐set, 都包前菜、沙律、茶碗蒸、湯~

⭐️精選A5和牛燒三點燒肉⭐️

分別有內腿肉、臀腰肉蓋、西冷,
最後西冷,油花比例適中,而且入口即溶,正。

⭐️和牛稻庭烏冬⭐️

烏冬非常滑溜又彈牙,非常飽肚。

最後奉上餐飲同甜品甜品係流心玫瑰湯丸,食落甜絲絲,有幸福既感覺!

2024-03-18
2024-03-25 34 瀏覽
係網上見到有人推薦銅鑼灣《強小亭》,話食物新鮮、環境優雅,帶媽子去試下個Tea Set❗️蘭🪻有8樣嘢食,每樣都好好食✅野菜沙津融合了新鮮蔬菜的甜美和微酸的醋味,十分開胃。接著係和牛壽司有豐富的口感和鮮美的肉汁,吞拿魚壽司鮮嫩多汁,令我停唔到口😚好中意個日式煮和牛肉,口感細膩,配上牛汁,簡直一流🤩而赤身十分新鮮,有滿滿的滿足感。薯角好酥脆,水雲個獨特嘅黏滑口感🈵同吉列和牛的柔嫩口感,為整個Set劃下完美的句點🔆蓮🪷同樣有野菜沙津、和牛壽司和吞拿魚壽司🍱同樣令我哋大讚😬此外,日式燒賣係白色外皮,包住豐富嘅餡料,不得了🫨赤身的鮮美口感也讓人回味無窮。薯角外脆內軟,真的好棒的食感,水雲的黏滑口感,則為這個套餐增添了一絲清涼感。我同媽子都食到舔舔脷!

2024-03-25 15 瀏覽
識到幾個新朋友,前幾日第一次一齊食飯,網上搵到銅鑼灣的強小亭,係食日本野,質素係高上高質,環境就更加係好靚好高級,有晒日本風,裡面既店員都禮貌好好,裡面既餐點食物都好豪華及豐富☺️☺️今晚既晚餐好豐富,放到成枱都係阿,呢個餐係叫做松,食到我地勁飽阿,和牛他他沙津超好食,佢既菜好新鮮,😍原來仲有前菜三點做頭盤,跟住再食到和牛壽司,和牛好濃味,係可以話勁新鮮,食到中間部份,就有刺身盛盒,放得好靚好整齊,呢個刺身好豪華,😍我地都搶住來食,壽 喜燒就更加唔洗講,係好值得食既,呢個鳥取A5大山黑毛和牛盛盒好誇張,有上後腰脊肉、西冷、丸芯、內腿肉、外腿肉、牛小排、肉眼,睇到都係好紅潤好鮮艷,😍牛味非常濃郁,一食都已經食得出係高質既靚牛肉啦,食了咁多肉,當然仲有野菜拼盤啦,幾款野菜集合一齊,外型都夠晒吸引,野菜好好食,和牛味噌煮同埋和牛油渣飯都好特別,一定要飲埋清湯同埋食甜品😍
2024-03-25 20 瀏覽
在香港赌这家日料你没吃过!宝藏运气选了一家不踩雷的日料1. 食材超级新鲜的刺身,2. 和牛寿司加上海胆的搭配,口感独特。3. 由服务员介绍的和牛拼盘,肉质颜色从浅至深,入口即化。4. 和牛味增煮与白米饭的搭配。5. 玫瑰芝麻汤圆和柚子雪芭,非常甜的甜品。关于和牛的感受:肉质鲜嫩,入口即化。强小亭的鸟取和牛以其肉质鲜嫩、口感细腻而闻名于世。烤肉时,脂肪均匀地分布在肌肉纤维中,使得肉质入口即化。独特的口感层次,和牛烤肉在烹饪过程中,会形成一层薄薄的焦皮,锁住肉汁。当你咬下第一口时,焦皮的酥脆与内里的嫩滑完美结合,带来丰富的口感层次。匠心独具的烹饪技艺。强小亭的厨师和服务生都经过严格的培训,将和牛切成适当大小的片状,用炭火慢慢烤制,使肉质更加鲜美。在烹饪过程根据肉质的部位和厚度,调整烤制时间和火候,以确保每一片和牛都能呈现出最佳口感。上菜时会详细向客人解释怎么吃用口感最佳。地点:“铜锣湾渣甸街66号亨环4楼强小亭!!
在香港赌这家日料你没吃过!

宝藏运气选了一家不踩雷的日料

1. 食材超级新鲜的刺身

2. 和牛寿司加上海胆的搭配,口感独特。

3. 由服务员介绍的和牛拼盘,肉质颜色从浅至深,入口即化。

4. 和牛味增煮与白米饭的搭配。

5. 玫瑰芝麻汤圆和柚子雪芭,非常甜的甜品

关于和牛的感受:

地点:“铜锣湾渣甸街66号亨环4楼强小亭!!
2024-03-22
2024-03-22 24 瀏覽
呢個係四人餐,晚市同朋友一齊黎食就岩岩好,呢個松既餐有12道料理,非常豐富。佢地有個和牛他他沙津,和牛他他既肉質好軟綿,口感好好,配啲新鮮既沙律菜,清新開胃!另外前菜三點有泡菜等三款,每款少少,份量岩岩好!主角之一呢就係和牛壽司,飯既份量唔多,和牛就大大塊,入口即化,口感細滑,牛味香濃!刺身盛盒就係另一主角,有唔同既時令刺身,拖羅海膽都好新鮮,由日本直送,鮮味十足!再另外既一個主角就係壽喜燒,係鳥取A5大山黑毛和牛盛盒,有上後腰脊肉,西冷,丸芯,內腿肉,外腿肉,牛小排,肉眼,每一個部位都有唔同既口感,壽喜燒既方法去煮就最保持到原汁原味,牛肉煮得岩岩熟,再點啲生雞蛋去食,味道更加香濃呀!仲有野菜拼盤,又有和牛味噌煮同和牛油渣飯,加埋清湯同甜品,超級滿足!