2023-02-22 86 瀏覽
呢排工作壓力大,做野都好辛苦下,又收得夜,9點好多食肆都準備收工,係旺角搵左間bar係通宵架,仲可以食下野。好,坐低睇下有咩好食先。呢度有多款串燒,wine, cocktail 都應有盡有。叫左啲串燒食下,要左中辣,食辣先夠減壓。豬頸肉,好爽脆,食落索索聲架,燒得唔錯,唔會dry豬五花腩,燒既過程迫左多餘既油份,食落唔肥膩。牛舌,薄切幾好,燒完有少少煙韌感,唔似食牛舌果種軟淋淋質地。本想叫酒chill下,但聽日又番工,驚起唔到身,就整左杯Strawberry-ginger Lemonade,果邊微酸帶甜,都好sharp 下,加上有汽,飲完好gur

好,坐低睇下有咩好食先。

呢度有多款串燒,wine, cocktail 都應有盡有。

叫左啲串燒食下,要左中辣,食辣先夠減壓。

豬頸肉,好爽脆,食落索索聲架,燒得唔錯,唔會dry

豬五花腩,燒既過程迫左多餘既油份,食落唔肥膩。

2023-01-09 111 瀏覽
今日好開心嚟到旺角嘅一間文華商場定一間西餐廳,呢一間餐廳真係好高水準,嚟到旺角嘅朋友,一定要來試吓呢一間啦,首先呢一間嘅位置非常之方便,響旺角人氣最旺的地區旺角,二出口一出,行2分鐘,再上3樓,就會搵到呢間文華商場3樓,發現有一間地方寬敞,裝修唔錯,這間餐廳,呢間餐廳好舒服,地方夠大,好適合好多朋友嚟聚會傾偈,呢度最特別係有一個酒吧,裏面有得叫酒,如果鍾意飲酒嘅朋友一定要利是呀,而且呢度嘅服務水準都好好,全部嘅侍應服務都好親切有笑容,而且食物方面,都會多選擇,我哋食咗個燒雞翼,仲有燒肉,全部都係即叫即燒,好新鮮,好有味,而且佢有薯片供應,飲品都好大杯,有酒類,非酒類,所以呢一間餐廳真係好好嘅選擇啊😍😍😍
2023-01-07 74 瀏覽
放工同朋友去消遣,我哋揀咗呢間坐得舒服,環境好寬躺,好有時代感嘅酒吧。入面有好多唔同種類嘅傳銷,又有好多唔同嘅嘢飲,好適合我哋放工一族去消遣。餐牌有唔同種類嘅就可供選擇佢亦都有非酒精嘅飲品,比唔鍾意飲酒嘅人。價錢都唔係好貴。全部嘢飲都好吸引。環境非常舒服。我叫咗杯玫瑰荔枝特飲,味道非常清新,好香玫瑰味,好有口感同層次。我朋友就叫咗杯橙汁,橙汁都好有香橙味,飲得出去新鮮製造。串燒拼盤,非常豐富,有牛脷,牛舌,豬頸肉等等。佢哋燒得非常香口,啖啖肉,又唔會太鹹,味道好香好好食。用嚟送酒就非常合適。香煎腸仔,煎得好香脆,啖啖肉。燒雞翼,味道非常好食,香脆可口。好值得推介。

餐牌有唔同種類嘅就可供選擇

佢亦都有非酒精嘅飲品,比唔鍾意飲酒嘅人。價錢都唔係好貴。

全部嘢飲都好吸引。

環境非常舒服。

我朋友就叫咗杯橙汁,橙汁都好有香橙味,飲得出去新鮮製造。

香煎腸仔,煎得好香脆,啖啖肉。

燒雞翼,味道非常好食,香脆可口。

好值得推介。

2023-01-06 45 瀏覽
旺角Red.Mr 隔離⭕️串燒店⭐️⭐️⭐️⭐️有兩個area 一邊系飛鏢、篤波…另一邊吹水gathering 👍🏻👍🏻👍🏻串燒都有唔少選擇‼️全部都系餸酒之選‼️叫到佢個bar 都知酒都有唔少選擇🍺🍺叫左杯Mogito (Rum, Lime, Mint , Soda)❤️❤️❤️❤️❤️唔會太甜 好Fresh既感覺配埋串燒完美‼️好中意呢杯🥰總共9串串燒✨翠肉瓜 少驚喜!咬落去好多汁!燒得一d都唔乾👍🏻👍🏻👍🏻必試✨台灣腸✨午餐肉✨雞翼✨免治豬肉✨豬腩肉✨牛舌✨雞腎所有串燒都燒得好香口!惹味🤤串燒最怕佢整到好鹹,但係佢嘅調味啱啱好👍🏻👍🏻系午餐肉鹹左d~而且佢所有控制燒既時間都岩岩好,唔會燒到過左火位,燶哂或者太乾👍🏻👍🏻👍🏻雞腎都好爽口🤤🤤小小reminder‼️大家都要簡番個靚位,避免風口位,可惜簡左個風口位,d野食好快凍哂😵‍💫😵‍💫😵‍💫 不過呢個就唔關廚師事既🤪D staff 都好nice✨✨👍🏻👍🏻不錯‼️店內仲有個大螢幕,播住歌 好有feel‼️如果早d知道呢間野,世界盃個排一定黎呢到睇‼️✨✨

旺角Red.Mr 隔離⭕️
串燒店⭐️⭐️⭐️⭐️
有兩個area 一邊系飛鏢、篤波…
另一邊吹水gathering 👍🏻👍🏻👍🏻

✨雞腎

所有串燒都燒得好香口!惹味🤤
雞腎都好爽口🤤🤤

D staff 都好nice✨✨👍🏻👍🏻
不錯‼️店內仲有個大螢幕,播住歌 好有feel‼️
如果早d知道呢間野,世界盃個排一定黎呢到睇‼️✨✨
呢間餐廳連酒吧喺朗豪坊對面,地方大,樓底高,空間感十足,而家真係好少有咁大地方仲要咁方便,仲可以掟鏢🎯,同美式桌球🎱可以玩添。呢度主打食串燒,我就叫左幾款串燒同招牌菜燒茄子。全部都即叫即燒,熱辣辣香噴噴。一班朋友黎傾下,食下野玩下真係啱晒。首先黎個小食,係紫菜蝦條配花生🥜。送啤酒🍻一流。我叫左司華力腸,豬五花腩,牛舌,雞肉串,魷魚鬚,雞翼,司華力腸同豬五花腩燒到外脆內軟,仲搽左秘製醬料,好香好惹味,牛舌同魷魚鬚係必食。燒原條茄子🍆-呢個同出面有啲唔一樣,個面燒到金黃色,脆脆地,入面茄子keep住juicy,好味。

首先黎個小食,係紫菜蝦條配花生🥜。送啤酒🍻一流。

2022-12-21
2022-11-30 93 瀏覽
-踏進這間酒吧,感覺在繁華的地區找到一個寧靜的地方,酒吧內除了位置寬躺外座位亦十分舒適,我們選了卡位就坐,這裡更自成一角,氣氛輕鬆傾偈更加舒適,非常享受。這裏有我很喜歡吃的串燒,我們柯打了必吃的燒白饍和原條茄子燒,也有柯打了金菇牛肉卷和炸池魚等等。白鱔皮燒得非常脆而且鱔肉也非常爽口和香口,咬了一大已感覺非常滿足。還有炸池魚,炸得非常香口而且不油膩,值得推介。我們也柯打了幾款Cocktail,其中一款Blue Hawaii味道很好,帶有甜味而且酒精份量適中,喝後感覺非常 relax,加上這裏的氣氛+美食,一班朋友來到這裡𣈱談一番,非常享受
。還有炸池魚,炸得非常香口而且不油膩,值得推介
2022-11-09 100 瀏覽
因為突然間好想食串燒,見到呢間零負評又就腳就決定黎試下。同朋友打算先叫一Round先,所以是但點左啲,打算試左先,下一Round再叫。本來叫大辣,但店員話佢地係用魔鬼椒既粉,怕我地食唔到,就叫我地試一試中辣先,另外都有再俾多碟大辣粉我地,因為我地都比較食得辣,所以最後都係要加大辣粉。串燒味道偏淡,牛肉韌,茄子燒到好黑,有啲似係先炸再燒既感覺。野食其實都上得好慢, 仲有漏單既情況。但因為我同朋友都覺得唔好食就無再催單,對左單無計多錢就算數。環境方面,因為係有得唱K既,所以比較嘈。我諗呢到比較適合去飲酒多過食野。
因為突然間好想食串燒,見到呢間零負評又就腳就決定黎試下。

串燒味道偏淡,牛肉韌,茄子燒到好黑,
有啲似係先炸再燒既感覺。

環境方面,因為係有得唱K既,所以比較嘈。

我諗呢到比較適合去飲酒多過食野。
2022-11-08 57 瀏覽
今日可以早啲收工,發掘到好地方😀大家都知道文華商場入面有好多餐廳都好好坐,今次就想同大家介紹呢間靚酒吧。📍Katachi 形要搭扶手電梯上3️⃣層就到喇🔻裡面環境好恬靜,好似遠離咗旺角街頭人煙咁,裝修高貴型格,大電視又播住YouTube playlist,但一啲都唔覺得嘈吵。我簡直覺得自己好幸運呢個時間有乜人,因為食落之後就開始旺場,但因為空間感好足,被人覺得好閒適。🥰🔻一坐低呢度就安排咗一份蝦條呢度嘅串燒可以揀原味/麻辣/香辣,又可揀唔同辣度。今次我揀咗香小辣。😋1. 免治雞串($18)推薦🤩👍🏻裡面兼夾少少雞軟骨2. 雞翼($18)用醬汁醃製嘅脆皮雞翼,灑上孜然粉,簡直提升到第二個層次!3. 脆玉瓜($16)師傅燒到好林,咬落啖啖調好味嘅汁流出嚟!4. 牛舌($26)香辣得好香口,又有蓋不住嘅牛味。5. 金菇肥牛($18)呢個價錢真係抵到爛!仲以為佢會好乾身,點!知!入面好多汁,啲醬料同調味粉流哂出嚟。6. SEX ON THE BEACH ($58)呢個價錢玩happy hour, 真係夫復何求。佢甜酸度、果味同酒味都做到啱啱好!每樣野都好啱送酒,講還講,呢個場仲有得掟飛鏢同篤球😎
今日可以早啲收工,發掘到好地方😀

📍Katachi 形
要搭扶手電梯上3️⃣層就到喇

🔻

🔻
一坐低呢度就安排咗一份蝦條

1. 免治雞串($18)

推薦🤩👍🏻裡面兼夾少少雞軟骨

2. 雞翼($18)

用醬汁醃製嘅脆皮雞翼,灑上孜然粉,簡直提升到第二個層次!

3. 脆玉瓜($16)

師傅燒到好林,咬落啖啖調好味嘅汁流出嚟!

4. 牛舌($26)

香辣得好香口,又有蓋不住嘅牛味。

5. 金菇肥牛($18)

呢個價錢真係抵到爛!仲以為佢會好乾身,點!知!
入面好多汁,啲醬料同調味粉流哂出嚟。

6. SEX ON THE BEACH ($58)
呢個價錢玩happy hour, 真係夫復何求。
佢甜酸度、果味同酒味都做到啱啱好!

每樣野都好啱送酒,講還講,呢個場仲有得掟飛鏢同篤球😎
2022-10-20 1096 瀏覽
朋友放工後想找個靜的地方聊天,於是去了旺角砵蘭街240至244號文華商場3樓~Katachi   Bar Restaurant (MPM Plaza) 形(文華商場),港鐵旺角站C3、E1、B出口,步行2至3分鐘,交通非常方便,是一處聚散的好地方。店內裝飾簡約型格,座位寬敞舒適,樓底很高,面積頗大,分開進餐區和遊玩區,掟飛鏢和美式桌球,餐廳大屏幕播放著MV,使人客心情很放鬆進食或玩耍,確是一個消閒的好去處。這店既是餐廳也是酒吧,食物多以串燒和輕食佐酒為主,飲品多款式,小食和主食套餐也不少,任客人自選配搭,服務店禮貌招待推介,令客人稱心。Strawberry-ginger Lemonade $68杯子上枱時吸睛,杯底色彩嫣紅,味道酸酸甜甜,是餐前醒胃的飲品。Virgin Mojito $68青檸薄荷梳打,味道很清新,是食串燒的好配搭。翠玉瓜$16、魷魚鬚$24、台灣腸$16、豬頸肉$24、豬五花腩$24翠肉瓜鮮甜,魷魚鬚惹味爽脆,台灣腸燒至皮脆肉香,豬頸肉油脂夠香,五花腩香口不柴,各款串燒調味都很好。雞肉$18、羊肉$20、牛肉$20、雞腎$18、牛舌$24、雞翼兩隻$20上枱時還是熱騰
港鐵旺角站C3、E1、B出口,步行2至3分鐘,
交通非常方便,是一處聚散的好地方。

店內裝飾簡約型格,座位寬敞舒適,樓底很高,面積頗大,
使人客心情很放鬆進食或玩耍,確是一個消閒的好去處。

這店既是餐廳也是酒吧,食物多以串燒和輕食佐酒為主,
飲品多款式,小食和主食套餐也不少,
任客人自選配搭,服務店禮貌招待推介,令客人稱心。

杯子上枱時吸睛,杯底色彩嫣紅,
味道酸酸甜甜,是餐前醒胃的飲品。

Virgin Mojito $68
青檸薄荷梳打,味道很清新,
是食串燒的好配搭。

翠肉瓜鮮甜,魷魚鬚惹味爽脆,台灣腸燒至皮脆肉香,
豬頸肉油脂夠香,五花腩香口不柴,各款串燒調味都很好。

上枱時還是熱騰騰,可選擇辛辣度,
雞肉燒得嫩口,羊肉酥香惹味,牛肉淋嫩有牛味,
牛舌爽口彈牙,雞翼皮脆肉嫩多汁,
款款串燒味道各有特色,好食程度爆滿分。

娃娃菜$15
娃娃菜燒至很淋滑,菜面佈滿麻辣粉和香料,
既有菜的甜味,也有麻辣味,而且價錢抵食。

原條燒茄子$45
賣相吸引,茄子佈滿炸蒜,
茄子燒至非常軟滑,入口即化,
濃濃炸蒜子粒,提升茄子的惹味程度。
2022-10-05
  • Strawberry-ginger Lemonade
  • Virgin Mojito
  • 豬五花腩
  • 原條燒茄子
2022-10-16 48 瀏覽
今日終於約到個好耐無見既朋友出黎,咁難得先見到面緊係要有兩杯落肚先盡興今日黎到旺角呢間KATACHI,門口已經見到佢啲燈光好靚好吸引,好有style入面都唔差,飲野好有feel除左野飲,呢到仲有女好多唔同串燒、熟食、燒物,大把選擇一坐低咩都唔洗講,緊要叫返兩杯酒先啦,諗唔到飲咩求其叫左兩杯classics飲下先,一間bar好唔好睇佢整啲classic cocktails正唔正就知呢到整得都算唔錯,酒精味唔會太重,飲落甜甜地,好易入口,仲附上卜卜脆炸蝦條食住吹水,好正我地叫左啲燒身同串燒,野食比相像中高質,特別係個翠肉瓜,燒到勁淋,咬落啲汁流晒出黎,面頭調味又足夠另外焗粉絲都好好味,調味得好好,粉絲吸收晒啲精華,最後食到一條都無淨

入面都唔差,飲野好有feel

除左野飲,呢到仲有女好多唔同串燒、熟食、燒物,大把選擇

2022-10-15 45 瀏覽
形串燒本身價位唔貴,加上唔收切餅費之餘仲放一shooter。真係相當唔錯。食物質素正常,叫咗太多嘢食post 唔晒,但勝價比相當商加埋一班陌生而高質食客,同生日主角say happy birthday 同唱生日歌,倍加分。總括而言,值得encore
2022-10-15
慶祝紀念
生日
2022-10-15 32 瀏覽
以前好中意一收工就同朋友去happy hour,一路食野一路吹水,不亦樂乎可惜近排因為疫情關係,好多以前去開既都執左/搬左,好難搵到間靚bar飲野上次朋友介紹左我去呢間「形」,今日收工就同佢試下去到門口,一眼望到都覺得好靚,成個酒櫃排晒係到打晒燈,好吸引野食方面呢到主打串燒,想食咩自己剔,一目了然,而且呢到happy hour竟然去到9pm,真係有排坐都得,打工仔就算OT完過黎抖下都仲有HH串燒好高質素,全部都仲keep到勁多肉汁,上面加左孜然粉,好香口,味道方面仲可以自訂唔辣/麻辣/香辣。今次我揀左麻辣,食得好過癮呢個蜆肉粉絲都係我覺得超正既,入面加左重牛油,粉絲索晒啲味,無盡係聞落定食落都勁香!classic cocktails happy hour只需$58,抵到爛,除左呢到都唔知邊到搵到好多classic款講得出呢到都有今次我地叫左sex on the beach同margarita,甜酸度好balance,好飲!
上次朋友介紹左我去呢間「形」,今日收工就同佢試下

,真係有排坐都得,打工仔就算OT完過黎抖下都仲有HH

好多classic款講得出呢到都有

2022-10-07 33 瀏覽
平時係旺角唔知有咩飲酒吹水嘅地方,但最近去左間居酒屋, 環境舒服又近地鐵站,好方便呢!去得居酒屋,梗係揀咗杯酒先啦。朋友幫我發辦叫咗呢杯,賣相唔錯又幾好飲啊!餐牌有好多唔同嘅小食俾你揀,就揀咗個經典嘅燒燒賣,有置身街頭嘅感覺。炸一口芝士可以微微拉絲~咸香又creamy,外層酥脆都幾香口呢!除咗以上嘅兩款,仲有燒司華力腸,樣子雖然唔美,但係送酒好唔錯。當然唔少得試埋個燒茄子啦!燒到好淋亦冇燒燶,有香濃嘅孜然味,值得一試。呢度除咗有得食野之外,仲有得掟標,一班朋友食到咁上下都可以過去玩吓。

2022-10-04 38 瀏覽
今次嚟到旺角一間居酒屋,串燒有好多款式同口味選擇。更有唔同酒類任君選擇,花多眼亂~所以請店員介紹咗一款比我,飲落都好清爽又唔會太甜。攪拌後就係粉粉的顏色,好美!雞翼好香囗調味剛剛好。羊肉帶點肥肉位食落口感唔錯。雞肉串雖然外貌有啲似麥樂雞,但啖啖肉都唔錯。豬腸都唔會好大異味,燒到外圍脆脆的。食串燒我自己必點item係茄子,依度茄子幾巨型,茄子肉撒滿調味超香口,配埋燒透咗嘅茄子肉真係絕配。魷魚鬚有咬口又好爽彈。特別在連雞子都有,燒完都唔會太縮水,入面係爆漿。不過就唔係人人接受到個味道,咁啱同行友人就唔係咁鍾意啦!
今次嚟到旺角一間居酒屋,串燒有好多款式同口味選擇。
攪拌後就係粉粉的顏色,好美!

雞翼好香囗調味剛剛好。

2022-10-04 33 瀏覽
之前有朋友推介過呢間餐廳,今日就嚟試下!🔖煙肉腸仔卷💰16呢個組合都幾邪惡😂將煙肉同腸仔放埋一齊🥓鹹鹹香香~💫推薦指數: 8/10​🔖司華力腸💰18非常巨型嘅司華力腸😂燒到好脆口😋兩個人share食會比較適合啊😛💫推薦指數: 7.5/10​🔖黑椒豬手💰25平時出邊好似好少見到黑椒豬手串燒🐽想食豬手又唔想咁heavy就可以食呢款串燒過下口癮😌外層脆卜卜,又有油脂香,幾好食☺️💫推薦指數: 8.5/10​🔖鴨舌💰25鴨舌肉質彈牙扎實,又夠入味🦆鐘意有咬口嘅可以選擇呢款🤓💫推薦指數: 7.5/10​🔖原條燒茄子💰38呢個茄子好大條🍆鐘意食茄子就唔好錯過🫶🏻孜然粉味都幾重,如果你偏好重口味就啱晒啦😚💫推薦指數: 8.5/10​🔖煙鴨胸💰16煙鴨胸肉質柔軟,帶有油香,但又唔油膩~陣陣嘅煙燻香味,好好味啊😙💫推薦指數: 8/10​🔖豬五花腩💰18喺燒製嘅過程以高溫將五花腩嘅油份逼出,肉質更爽脆啊🐽唔洗擔心太油膩,值得一試!💫推薦指數: 8.5/10​🔖牛舌💰16牛舌口感鮮甜爽脆又彈牙🐮基本上係每次食串燒都會嗌嘅菜式之一啊🫶🏻💫推薦指數: 8.5/10​🔖雞肉💰16雞肉質感爽彈,燒製過後依然保持肉嫩多
之前有朋友推介過呢間餐廳,今日就嚟試下!

🔖煙肉腸仔卷
💰16
呢個組合都幾邪惡😂將煙肉同腸仔放埋一齊🥓鹹鹹香香~
💫推薦指數: 8/10​

🔖司華力腸
💰18
💫推薦指數: 7.5/10​

🔖黑椒豬手
💰25

🔖鴨舌
💰25
鴨舌肉質彈牙扎實,又夠入味🦆鐘意有咬口嘅可以選擇呢款🤓
💫推薦指數: 7.5/10​

💰18

🔖牛舌

🔖雞肉
💰16
雞肉質感爽彈,燒製過後依然保持肉嫩多汁🐥
💫推薦指數: 9/10​

🔖雞翼
💰15
口感皮脆肉嫩🐣非常惹味!呢款串燒會等得耐少少,不過值得等待啊⌛️
💫推薦指數: 9.5/10​