2019-08-03 1948 瀏覽
得閒嘆吓茶,食一盅兩件很寫意。但飲茶最怕遇到衛生差,嘈雜的環境。雖然彩晶軒相對上沒有其他茶樓便宜,但是勝在環境舒適,員工有禮貌,食物也不錯。不過食物質素有時候比較浮動,需要碰碰運氣。魚茸餅裡面有栗米粒,跟魚肉很搭,早茶必點。底下有菜苗鋪墊,令煎好的魚茸餅不會太油。這次去試試新推出的藥膳雞腳,雞腳沒有很腍身。而藥膳味道偏甘,有點像黨蔘混合其他藥材的味道。鹹魚肉片飯很香,薑絲辟走了鹹魚的腥味,而鹹魚偏香而不太鹹,份量剛剛好。肉片肉汁多,配飯不會乾身,也很入味,不錯~這家的馬拉糕的甜味比較特別,有點像黑糖與焦糖之間,散發獨特的香氣。而馬拉糕本身也很鬆軟,不會太膩,值得一試。蘿蔔糕配上甜醬跟辣醬很搭,可以吃到一絲絲的蘿蔔絲。而蘿蔔糕也有臘肉提味,不會很單調。店內不同位置都可以看到電視,位置也很寬敞,不用搭枱,不會尷尬,是不錯的選擇。
得閒嘆吓茶,食一盅兩件很寫意。
但飲茶最怕遇到衛生差,嘈雜的環境。
不過食物質素有時候比較浮動,需要碰碰運氣。

魚茸餅裡面有栗米粒,跟魚肉很搭,早茶必點。
底下有菜苗鋪墊,令煎好的魚茸餅不會太油。

這次去試試新推出的藥膳雞腳,雞腳沒有很腍身。
而藥膳味道偏甘,有點像黨蔘混合其他藥材的味道。

肉片肉汁多,配飯不會乾身,也很入味,不錯~

而馬拉糕本身也很鬆軟,不會太膩,值得一試。

蘿蔔糕配上甜醬跟辣醬很搭,可以吃到一絲絲的蘿蔔絲。
而蘿蔔糕也有臘肉提味,不會很單調。

2019-07-23
10 分鐘 (堂食)
$60 (早餐)
2019-07-15 1710 瀏覽
彩晶軒係食一間食過好多次嘅酒樓。我咁鍾意試新嘢,點解對佢嘅咁情有獨鍾?就係因為佢嘅餐牌成日都會有變化,久唔久就會有新點心推出。襯住假期我又嚟到去試新品啦。花雕酒香煲仔叉燒包上菜時 ,點心姐姐會喺煲面淋些少花雕酒, 成個煲就會炸炸聲作響。 食落雖然冇花雕酒味,但係叉燒包裏面嘅餡係好味嘅,加上煲底嘅熱力,令到包皮有種似生煎包嘅口感。百吃不厭鹹水角雖然今次唔係好熱 ,依然食到個皮係脆既,餡料調味亦都好食。醒胃山楂腸呢個係我千辛萬苦,排除萬難先俾我點嘅一個點心 。點解?淨係聽個名都知伏啦🤣 但係我呢啲試伏專員,有不到黃河心不成嘅心態,一定要點黎試。點心一上枱,我就疑惑,份量點解會有咁多嘅?!會唔會係冇人點全部畀曬我食🤣。佢係似馬蹄糕嘅質地,外型係芝麻卷嘅形狀。味道方面係正常,有山楂嘅味道,有少少酸酸甜甜。 腸粉上面淋咗山楂碎, 個人都覺得ok唔會難食。不過為左乎合鹹點嘅角色, 佢似乎混合咗少少蔥油黎蒸,帶有蔥油香味,但食得多會反而有少少漏。係咪將佢做翻一個甜品會唔會更好?金粟賽螃蟹搞內有粟米同蛋白, 調味較清淡但一樣好食。彭公豆腐水晶包內有豆腐碎同雞髀菇, 調味唔錯幾好食。班蘭椰汁糕班蘭味同椰
彩晶軒係食一間食過好多次嘅酒樓
我咁鍾意試新嘢,點解對佢嘅咁情有獨鍾?

百吃不厭鹹水角
雖然今次唔係好熱 ,依然食到個皮係脆既,餡料調味亦都好食。

金粟賽螃蟹餃

金粟賽螃蟹搞

內有粟米同蛋白, 調味較清淡但一樣好食。

彭公豆腐水晶包

內有豆腐碎同雞髀菇, 調味唔錯幾好食。

清香玫瑰糕 班蘭椰汁糕

班蘭椰汁糕
班蘭味同椰汁味都較弱, 八蚊一嚿性價比就唔高。

清香玫瑰糕
半透明玫瑰紅色嘅糕, 裏面混有玫瑰花瓣 。整體上都算清清甜甜,合格。 同樣地8蚊一嚿可以再俾大嚿少少囉。

下次再試第d
30 分鐘 (堂食)
金粟賽螃蟹餃
清香玫瑰糕 班蘭椰汁糕
2019-07-10 1457 瀏覽
今晚同屋企人食飯,呢間來過好多次,認為水準不補錯,勝在環境不回太吵雜,所以又來呢度用餐。我地是提前book位的,所以來到就可以入座了。沒有想太多,就點了個6人套餐。上菜速度都幾快,,而且每道送都係熱辣辣的,由於太肚餓了,所以都忘記影所有送。每次來都會叫都叫元貝超雜菜,味道剛剛好,不會太鹹,也不會太油。干炒牛河都係家人喜歡食的,所以就另外加的,夠鍋氣。叉燒好食好食,質感軟熟不會韌,偏瘦但不會很柴,反而好味也健康。燒雞個皮夠脆,肉也不會太柴,不錯!

干炒牛河都係家人喜歡食的,所以就另外加的,夠鍋氣。

燒雞個皮夠脆,肉也不會太柴,不錯!
2019-07-09
2019-03-30 2053 瀏覽
在這裏飲早茶很多次,今天是最差的一次,首先服務最右邊內房的呀姐遲到返工,叫茶15分鐘無人理,其他員工叫我等,個呀姐返來後態度很差,又大聲,又叫我等,很久才有茶到,走時叫人來結算又無人,只好走來櫃枱結算,但服務差的呀姐叫我地坐返低等人來,她的態度奇差,來飲茶比生意做但重要受人氣和睇人面色,我寧願不來,咁差服務態度一定要改善一下,否則趕客走。Poor services! 我願願去一些服務好,高質素的酒樓,費事要睇人面色。
2019-03-18 1283 瀏覽
今日放假同屋企人飲茶,因為係星期一,所以唔使點等位,啲嘢食都上得好快。個人最鍾意就係佢嘅蝦餃同燒賣。蝦餃隻隻都好大粒,入邊嘅蝦好大隻又爽口。燒賣都唔係淨係啖啖肉,入邊都有好大隻蝦,一樣係咁爽口彈牙。另外佢嘅鮮蝦腸都好大份,上菜嘅時候已經切好一份份,每一份入邊都有一隻蝦,真係好好味。仲有佢嘅叉燒酥,一碟有四粒。雖然細細粒,但係真係好好食,啲酥皮夠晒鬆軟,入邊嘅叉燒又唔會太鹹。不過佢嘅蘿蔔糕就麻麻哋,唔知係咪我地唔好彩,一啲蘿蔔都食唔到,三件蘿蔔糕都淨係得粉。希望下次多啲人去食可以試到多啲菜式啦。
2019-03-18 1099 瀏覽
和兩位舊同學在現崇山商場彩晶軒茶聚,我們都滿意彩晶軒點心有水準,而且價錢適中,今餐多謝永兒師姊請飲茶。花雕酒香煲仔叉燒包甫上枱面,女侍應在煲蓋週邊贊酒,花雕酒香撲鼻,引誘無限食慾,叉燒包雖然細粒咗的,叉燒饀都冇呃秤。用湯碗仔承盛的南瓜粟米肉碎粥,粥底綿且有南瓜甜味,肉碎鮮味令粥不會很寡。有少許牛油味的小倉紅豆煎軟餅,勝有熱騰騰又香口。點心拼盤,我喜歡迷你奶黃包,和咬落實實淨淨的鮮肉燒賣。江南鼎湖上素腸粉,第一次吃到上素腸粉,是腸粉包裹全白菜仔!韓風泡菜煎餃子,好香脆,不錯!

南瓜粟米肉碎粥

有少許牛油味的小倉紅豆煎軟餅,勝有熱騰騰又香口。
小倉紅豆煎軟餅

點心拼盤,我喜歡迷你奶黃包,和咬落實實淨淨的鮮肉燒賣。
點心拼盤

江南鼎湖上素腸粉,第一次吃到上素腸粉,是腸粉包裹全白菜仔!
江南鼎湖上素腸粉

韓風泡菜煎餃子,好香脆,不錯!
韓風泡菜煎餃子
2019-03-18
南瓜粟米肉碎粥
小倉紅豆煎軟餅
點心拼盤
江南鼎湖上素腸粉
韓風泡菜煎餃子
2019-03-14 1180 瀏覽
是日約了好幾位舊同事來到黃大仙現崇山好彩集團的彩晶軒吃晚飯。杏汁菜膽燉白肺已不是隨時可在香港的酒樓喝到的,可能是因為實在功夫太多太費時了。奶白色的湯裏浸著爽滑的豬肺,還滲有一股杏仁味,非常吸引!翡翠炒鮮帶子賣相不錯,白白的帶子襯著翠綠的西蘭花,爽甜可口,味道不錯。黑椒牛仔骨滲著惹味的黑椒,牛仔骨亦淋滑,口感不錯。蒜茸粉絲篜蘇格蘭聖子皇非常鮮甜,又爽又滑。黑醋脆豬柳外脆內軟,黑醋味滲透豬柳,頗為醒胃。紫薯菜苗是健康之選。意想不到的是甜甜的紫薯竟能和嫩滑的菜苗混在一起,味道卻是亳不含糊,為食客帶來意想不到的新口味。

黑椒牛仔骨滲著惹味的黑椒,牛仔骨亦淋滑,口感不錯。

蒜茸粉絲篜蘇格蘭聖子皇非常鮮甜,又爽又滑。

黑醋脆豬柳外脆內軟,黑醋味滲透豬柳,頗為醒胃。

2019-02-25
2019-03-07 1012 瀏覽
下雨天,中午飲茶竟然不用等位,無想過咁好彩!被安排坐在轉角的位置,雖然沒有窗外景色,但較為清靜,座位濶落,不會背貼背,可以舒舒服服、優閒品嚐點心。它的點心紙像考試卷答multiple choice,有趣!落單後,點心很快送來!送來一刻,我們以為送錯,問侍應,它真是叉燒包!蒸了包再煎香,功夫多了,有心思,叉燒饀味道okay,下面還有洋蔥絲墊底!菜苗餃好味,皮薄,餃子包得飽滿,饀料菜苗味道清甜!兩款腸粉都做得好好,腸粉拉得滑,牛肉味香,叉燒加了芫茜,味道提升!最值得一提是甜品,薑汁雙皮奶,小盅上,開蓋時熱熱的,濃濃薑汁味,絕不遜色於甜品專門店!紅豆沙味道中規中矩!肉絲炒麵,這是新派做法,肉絲與麵分開上,麵煎炸得脆脆,同時亦較為油膩,肉絲煮起來欠缺鑊氣!潮州粉果和牛肉球味道一般!鳳爪稍為未夠腍!
落單後,點心很快送來!

鮮蝦菜苗餃

菜苗餃好味,皮薄,餃子包得飽滿,饀料菜苗味道清甜!

牛肉腸

叉燒腸

薑汁雙皮奶

紅豆沙

紅豆沙味道中規中矩!
肉絲炒麵

潮州蒸粉果

潮州粉果和牛肉球味道一般!
牛肉球

鳳爪稍為未夠腍!
鮮蝦菜苗餃
牛肉腸
叉燒腸
薑汁雙皮奶
2018-12-08 1831 瀏覽
同親屋企人飲茶,一定係泥現崇山彩晶軒,有得泊車,又有阿信屋,market place行吓,飲完茶,幾個師奶行呢啲地方,一流點心都係即叫即蒸,上枱熱辣辣,曾經試過喺其他酒樓,點心上枱可以係凍嘅,嚇死人咩最記得就係佢既鵝掌,好入味,應該係我成世女食過最好味嘅鵝掌,每次都係要叫番幾個例牌先至夠皮。炸春卷都好好食,同一般春卷唔同,佢係細細長長嘅,都幾特別。有一次晚市食過佢嘅阿拉斯加長腳蟹, $188一斤,好好食,又食!冬天又係長腳蟹當造嘅季節,再約下屋企人去食先!

• 鵝掌翼
2018-11-25 1514 瀏覽
系黃大仙食過咁多間茶樓,宜間算係最好食頭三位,點心選擇多,又足料。依度嘅蘿蔔糕係真係有蘿蔔係入邊。有個好抵食既點心拼盤,聽講不定時會轉點心既類型,我上次食有個凍既薑汁糕,好重薑味,仲有叉燒包同唔同既餃。
2018-11-14 1387 瀏覽
我們成班太太團,都會約定每逢星期三去到黃大仙彩晶軒酒樓,飲下午茶,由於這裏交通十分方便,好近地鐵站,行十分鐘就到這商場,好容易搵到,不過一到下午茶的時間,就會好多人,所以我們多數約三點鐘,就會好一些,酒樓價錢都算十分經濟實惠所以會吸納到一班附近的街坊,咁當然就要大家排下隊,一陣間 好快就可以享用美味的下午茶啦!優惠點心拼盤樣樣有齊,隨著自己口的味而起筷選擇,不錯。燒味米粉,當然係大家必選的,又平又可以食飽個肚,十分正。仲有好多不同種類又平靚正的點心。

優惠點心拼盤樣樣有齊,隨著自己口的味而起筷選擇,不錯。

燒味米粉,當然係大家必選的,又平又可以食飽個肚,十分正。

仲有好多不同種類又平靚正的點心。
下午茶
燒腩肉~腩肉肥瘦均勻,一層肉一層脂肪互相配間,一口咬下去,軟棉鬆化、肉滑味香濃。燒腩皮脆脆的,在口內發出卜卜聲響,不覺油腻,真的好好味,這個小食一定要試。蘿蔔絲腸粉~腸粉皮薄又軟透,內夾着一層香脆網狀包裹着蘿蔔絲餡料,蘿蔔絲新鲜甜美。腸粉看似炸兩,但比炸兩更好味,是一道較新穎點心。鹹菜胡椒豬肚湯~用料十足,鹹菜味醎醎酸酸的,胡椒粒味很重,喝下有驅風、散寒、去濕和暖胃感覺。老是覺得這個湯有食療作用!燒鹅檬粉~下午特價品,好抵食,燒鵝份量多,皮脆肉嫰,非常非常美味,喜歡食燒鹅的一定要試!

外賣自取
下午茶
黃大仙彩晶軒侍應服務一向都十分之差,客人好像不用比錢的,媽媽喜愛我都可以忍,食物係好味道的,但我帶著媽媽等120分鐘實在太長時間,眼見茶樓內有好多空桌的,但侍應沒精打彩的慢慢來,我也可忍耐,可以公司對員工不好,員工無心機工作。最不能接受的,我眼見有人在我們來後的60分鐘來取飛,比左封利是給侍應可分10分鐘有桌,這是什麼道理。不只是一個兩個客,我眼見都3個客!在等位的位址還有好多老人家及小孩子。這樣實在太過分!
在等位的位址還有好多老人家及小孩子。這樣實在太過分!
2018-10-01
90 分鐘 (堂食)
$150 (早餐)
2018-09-23 862 瀏覽
一班朋友相約聚舊,很高興咁一齊約到這間酒樓用晚膳,這間餐廳裝飾好華麗,好舒服,桌子安排不太過逼夾,大家來這相聚傾計,真是好過不了。那時,酒樓有個抵食嘅冬瓜盅加片皮鴨套餐, 我好鍾意食片皮鴨呀!這個套餐真是超值呀,加多幾十元,便有多碟生菜包,好好味。士多啤梨骨,好有士多啤梨味,排骨炸得好鬆脆,好又唔肥膩,又唔溜,非常好味。馬拉盞炒時菜,加上乾蒜蓉、爆香的蒜蓉和蝦乾,配搭非常恰當,吃起來好味,也不會太鹹。當晚,大家都是滿意和滿足的,也享受一頓豐富的晚餐。
當晚,大家都是滿意和滿足的,也享受一頓豐富的晚餐。
2018-08-24
5 分鐘 (堂食)
2018-07-07 1509 瀏覽
食物味道不吸引,工作人員服務極差,與他們對話有善,但換來責罵責備,是甚麼服務態度?將食物隨處亂放再給食客,沒有細菌?呵呵!這個地方可一絕不會再來,「貼錢買難受」!
2018-07-07
15 分鐘 (堂食)
早餐