2020-07-17 319 瀏覽
嗰日心思思想食日本野,我就約同事一齊嚟呢度食午餐。以前食過好多次,次次都係直入有位坐,不用等位,但早排因為被杜生推介完之後,餐廳即時多人咗,唯有聽話等位啦,等咗10分鐘左右就有位啦✌🏻呢度餐牌有多款午餐定食選擇,價錢由HK$70-HK$$350+,有加一服務費喔!如果贊好餐廳嘅FB / IG 可獲贈雪糕一客。碎蔥吞拿魚腩魚生飯 (HK$148)看見面頭厚厚一層的碎蔥吞拿魚腩,多份量,可以一口魚腩一口白飯,這樣食到底。鮮甜的吞拿魚腩魚,肉質鮮嫩,入口即溶嘅口感,正呀😋定食仲有包括以下:.前菜:醃製白蘿蔔和紅蘿蔔,酸酸甜甜好醒胃.沙律:新鮮爽脆,唯獨是沙律醬不太夠.日式茶碗蒸:蒸蛋香滑.烏冬:煮得幾彈牙爽滑喎!.雪糕:是日係黑芝麻口味,香滑多芝麻。這杯是like餐廳ig 而送㗎~.咖啡:香濃順滑,易入口。入完精神晒😃

碎蔥吞拿魚腩魚生飯 (HK$148)

碎蔥吞拿魚腩魚生飯

定食仲有包括以下:
.前菜:醃製白蘿蔔和紅蘿蔔,酸酸甜甜好醒胃
.沙律:新鮮爽脆,唯獨是沙律醬不太夠
.日式茶碗蒸:蒸蛋香滑
.烏冬:煮得幾彈牙爽滑喎!
.咖啡:香濃順滑,易入口。入完精神晒😃

前菜和沙律
烏冬&茶碗蒸
芝麻雪糕
咖啡
2020-06-10
10 分鐘 (堂食)
碎蔥吞拿魚腩魚生飯
前菜和沙律
烏冬&茶碗蒸
芝麻雪糕
咖啡
2020-07-10 3201 瀏覽
之前睇杜生嘅Youtube Channel, 已經覺得御の味嘅Omakase好特別💛, 當然價格會較高! 但今次我地決定試下御の味較親民嘅定食!🥰除左量度體溫, 消毒雙手, 餐廳仲提供一張A4紙放口罩, 而且印有龍珠及 嘅口罩加持法, 玩味十足, 好攪笑呀!🤣🤣🤣我地選擇咗一份鍋物及一個壽司拼盤!🎈壽喜燒定食 $150呢個定食已經有齊鍋物, 沙律, 前菜, 麵豉湯及白飯, 好豐富, 夠曬飽肚! 😆牛肉片7成熟左右上菜, 所以好粉嫩, 再點少少生雞蛋一齊食, 更香滑! 御の味壽喜燒嘅湯底走清新路線, 有別於一般日式餐廳嘅濃甜壽喜燒! 😋🎈十二貫壽司定食 $458我地有幸被安排坐BAR枱, 師傅可以按照我地嘅進食速度而上菜, 又可以直接同師傅交流一下, 係唔錯嘅體驗!😘師傅安排由淡至濃嘅食法, 所以首六件壽司係白身魚, 分別有: 左口魚、梅鯛、橫笛鯛、老翁、金目鯛、八角魚! 款款新鮮, 而且獨特, 有幾款係第一次品嚐, 唔係坊間常見魚類! 🤩之後六件壽司進入戲肉, 按次序分別係: 毛蟹、牡丹蝦、深海池魚、赤身、大拖羅、馬糞海膽! 💖毛蟹清甜嘅毛蟹蟹肉, 再加上少少蟹膏, 增強鮮味!👍🏻牡

除左量度體溫, 消毒雙手, 餐廳仲提供一張A4紙放口罩, 而且印有龍珠及 [臨兵鬥者皆陣列在前] 嘅口罩加持法, 玩味十足, 好攪笑呀!🤣🤣🤣

我地選擇咗一份鍋物及一個壽司拼盤!

🎈壽喜燒定食 $150

🎈十二貫壽司定食 $458

毛蟹

清甜嘅毛蟹蟹肉, 再加上少少蟹膏, 增強鮮味!👍🏻

牡丹蝦

鮮甜彈牙!

深海池魚

連少少魚皮嘅深海池魚, 顯得比平時格外肥美!

赤身

用紫蘇葉包住醬油漬赤身,芳香誘人!💕

大拖羅

魚油香好重, 有入口即溶嘅感覺,油香四溢, 會有魚油香嘅餘韻停留喺口腔內, 好正!😍

最後仲有三文魚籽卷物及湯烏冬,好滿足!
2020-07-09 210 瀏覽
御の味位於灣仔The Hennessy 3樓。除咗有高檔Omakase之外,都仲有親民啲嘅定食可以選擇!最強抗疫元素:龍珠 & 口罩加持法! 我地嗌咗一個壽司拼盤,再加一份鍋物兩份Share!先來一個柚子車厘茄,去皮冇渣唔酸,只有柚子的清香,正好用來清新一下口腔!12貫壽司定食 $45812件壽司跟細烏冬,旁邊的甜蛋、漬牛蒡、酸薑都不錯,一下就清晒!上半場先來六件白身魚,由左口魚開始、到梅鯛、橫笛鯛、老翁、金目鯛、八角魚,很多都很有特色,在出面吃不到的!食到第二件,師傅見我地兩份Share,幫我地將壽司切半再上,超細心!老翁魚用師傅用滾水淥了一下外皮,口感獨特而且鮮甜味突出!下半場是常見的毛蟹、牡丹蝦、深海池魚、赤身、大拖羅、馬糞海膽,款款都一樣咁名貴!毛蟹用蟹膏來調味,鮮上加鮮!以紫蘇葉包著醬油漬的赤身,格外濃香!大拖羅唔洗多講,入口即溶,鮮味滿載!最後會跟三文魚籽細卷同埋湯烏冬,份量都好足!壽喜燒定食 $150有別於一般日式餐廳的壽喜燒,御の味比較著重呈現食材的原味。沒有坊間壽喜燒的濃甜,反而突顯了食材的原來和新鮮度,菇類清香,蔬菜鮮甜,連牛肉片都吸收到蔬菜菇類的清香,別有一番風味
最強抗疫元素:龍珠 & 口罩加持法!

我地嗌咗一個壽司拼盤,再加一份鍋物兩份Share!

12貫壽司定食 $458

老翁魚用師傅用滾水淥了一下外皮,口感獨特而且鮮甜味突出!
毛蟹用蟹膏來調味,鮮上加鮮!
以紫蘇葉包著醬油漬的赤身,格外濃香!
大拖羅唔洗多講,入口即溶,鮮味滿載!
最後會跟三文魚籽細卷同埋湯烏冬,份量都好足!
壽喜燒定食 $150
有別於一般日式餐廳的壽喜燒,御の味比較著重呈現食材的原味。沒有坊間壽喜燒的濃甜,反而突顯了食材的原來和新鮮度,菇類清香,蔬菜鮮甜,連牛肉片都吸收到蔬菜菇類的清香,別有一番風味!
2020-07-04 226 瀏覽
💛御の味·呢間我之前都有見到 但係因為佢離我公司有DD遠 食日本野好似會好趕就一路都無食過 今次我個朋友仔黎搵我lunch 我地就一齊食左呢間😍😍🥳·大甘海老特選魚生丼 $148佢超級抵食😍呢個set係包個丼 沙律 前菜 蒸蛋 仲有一碗烏冬同埋野飲 超級豐富🤤佢個魚生丼比我想像中好食 所有刺身都好新鮮 而且魚質好好 佢個丼飯仲要成個都係壽司飯 開心🤩個無冬就淋身少少 但係都ok 呢個性價比真係超高😌·銀鱈魚西京燒 $178呢個set一樣係有咁多野 係少左個烏冬 多左個味噌湯姐😈佢個西京燒調味都ok既 係個魚質結實少少 所以食落無咁滑🤔但係都相當唔錯 個set太多野啦 我地好難移位影相 所以大家想睇相就要去 @simplicity_hkfood 度睇啦😙😙·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby灣仔·📍灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓
💛御の味

#rby灣仔
📍灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓
大甘海老特選魚生丼
2020-06-27 258 瀏覽
book左一間大獲好評既黃店,位於灣仔。店家環境好優雅,絕對稱得上係高級食店。職員好帶我地到卡位,慢慢講解菜式同食法,非常貼心。店內裝飾好靚,巨形大吊燈好搶眼。店家用藍色為主色,心情都好舒服。我地叫左二人套餐 880元沙律雜錦刺身四款職員一邊食一邊講解,食左中間既魚先再食兩邊,口味更佳。另外要大讚此店刺身極新鮮。海膽碎吞拿魚腩卷我本人係海膽愛好者,不會很腥,好香甜。吞拿魚腩蓉亦好鮮甜。銀鱈魚西京燒好香甜,燒到岩岩好,鎖住肉汁。安格斯肉眼網燒3成熟,岩岩好,個汁好清香帶點甜。野菌烏冬菇配合蔥,再加埋日式高級烏冬非常有咬口。甜品 紅豆雪糕好香既紅豆好牛乳味,好好既結尾。
book左一間大獲好評既黃店,位於灣仔。

店家環境好優雅,絕對稱得上係高級食店。

職員好帶我地到卡位,慢慢講解菜式同食法,非常貼心。

我地叫左二人套餐 880元

沙律

雜錦刺身四款

海膽碎吞拿魚腩卷
我本人係海膽愛好者,不會很腥,好香甜。吞拿魚腩蓉亦好鮮甜。

銀鱈魚西京燒
好香甜,燒到岩岩好,鎖住肉汁。

安格斯肉眼網燒
3成熟,岩岩好,個汁好清香帶點甜。

野菌烏冬
菇配合蔥,再加埋日式高級烏冬非常有咬口。

甜品 紅豆雪糕
好香既紅豆好牛乳味,好好既結尾。
2020-06-27 223 瀏覽
此店為黃店必到之地,集創意 美味 環境 於一身。黎到灣仔,玩地鐵站,好快其實已經搵到,唔洗行好遠,好方便。因為已經book好哂,上到去店員好快就安排左好座位,仲有得座卡位,非常舒適。店內環境非常好,好有格調,樓底亦好高,令人自然有種講野又唔會想太大聲既感覺。店員全程都會照顧我地需要,同我地講解每道菜式,亦會同客人傾下計,相當親切。店員有提到,店內不定時會有黃店活動,會同客人互動,大家只要叫支持香港既口號就會有禮物或食物,可惜我地book太夜,玩唔到。我地叫左二人之套餐 $880 for 兩人先上沙律 菜新鮮,好開胃。四款刺身我個人最愛食金目雕,只有高一線既高線日式食店先食到,好新鮮,加上店內既wasabi係自己磨既,真係一流既享受。海膽碎吞拿魚腩卷海膽好新鮮好靚貨,完全唔會有臭味腥味。銀鱈西京燒銀鱈魚用左燒汁,燒完即上,我個人最愛呢一道菜,美味香口。安格斯肉眼網燒安格斯牛大約3至5成熟,非常岩我口味,加上完全係好淋好易咬,味調得亦岩岩好,少少酸酸甜甜咁。野菌烏冬會緊接肉眼排上菜,可以一邊食牛一邊食烏冬,好細心。燉蛋真材實料,食既時間會有少少雞油香,原來食到底發現店家用左新鮮雞肉。
此店為黃店必到之地,集創意 美味 環境 於一身。

黎到灣仔,玩地鐵站,好快其實已經搵到,唔洗行好遠,好方便。

1920 瀏覽

我地叫左
二人之套餐 $880 for 兩人
先上沙律 菜新鮮,好開胃。

四款刺身

海膽碎吞拿魚腩卷
海膽好新鮮好靚貨,完全唔會有臭味腥味。

銀鱈西京燒
銀鱈魚用左燒汁,燒完即上,我個人最愛呢一道菜,美味香口。

安格斯肉眼網燒

野菌烏冬
會緊接肉眼排上菜,可以一邊食牛一邊食烏冬,好細心。

燉蛋

2020-06-26 352 瀏覽
原來隔咗八年冇寫食評,今次我要為咗呢間餐廳破戒,唔想其他人中伏。食開Omakase 來到此店應會大失所望,食材配不到這價錢,深海刺身、和牛、原隻海膽逐樣每位另外加$100-200。如果是想利用政治立場來吸客/ 做gimmick, 都要提供番相對質量。只靠創意/ 其他特式擺設想製造另類掩眼法,就是利用了食客對香港情懷的感情了。另外,他們直接將魚/ 豆腐放上透明膠墊當擺盤,兩粒lego 啫喱糖又放於lego 擺墊,總覺得是欠了些衛生意識吧,有趣卻欠了令人食得安心的感覺。

2020-06-26 2299 瀏覽
創意料理初體驗😯灣仔呢間U On有在下食家之路從未見過咁特別嘅十二道菜菜單,主題有少少懷舊又有本土情懷,完全係香港人🇭🇰嘅Omakase。.1⃣️首先Welcome drink係海草烏魚籽、三文魚籽,加入蘇打水,形成呢個夢幻帶點魚鮮味嘅飲品。2⃣️超級食物~牛油果前菜沙律有呢包貌似加應子但其實係包住牛油果,配沙律菜上面有梅醬。下面嘅托盤仲有維港夜景🌃。3⃣️洋海~可持續發展海產刺身刺身時間,都係白身魚,分別係石斑、老人家、八角、立魚。立魚同石斑都比較咬口,反而另外兩款就魚味較重。4⃣️蒸餾咖啡~廢老x湯跟住呢個吸物就用左紅吸咖啡嘅方法用熱力將湯吸上木魚花度,熱力一走,湯就隨之落番黎,形成一個濃味嘅魚湯。倒落有帶子同蜆肉嘅啫喱度。5⃣️香港人~鹹魚白菜也好好味呢塊牛肉乾係食得架,味道有啲似棉花糖嘅口感,下面係牛脷,軟中帶爽。6⃣️五月龍舟造型嘅日本生菜包炙燒三文魚!燒完魚油更出啊。7⃣️泥土呢款用米紙包住海膽,旁邊有中學化學堂用嘅dropper,入面裝住醬油。8⃣️煙燻~慢煮鴨胸除左有煙燻效果,鴨胸同鵪鶉蛋食落仲超有煙燻味,好特別!9⃣️Winter On Fire~甜酸苦辣集合甜酸苦辣,分別係酸酸地嘅意大利黃瓜酸,仲有帶

2⃣️超級食物~牛油果

3⃣️洋海~可持續發展海產刺身

4⃣️蒸餾咖啡~廢老x湯

5⃣️香港人~鹹魚白菜也好好味

6⃣️五月
龍舟造型嘅日本生菜包炙燒三文魚!燒完魚油更出啊。

7⃣️泥土

8⃣️煙燻~慢煮鴨胸
除左有煙燻效果,鴨胸同鵪鶉蛋食落仲超有煙燻味,好特別!

9⃣️Winter On Fire~甜酸苦辣
集合甜酸苦辣,分別係酸酸地嘅意大利黃瓜酸,仲有帶苦味嘅咖啡,配合脆炸春卷皮,仲有辣魚蓉,食落有啲唔知點處理,不過都幾得意嘅體驗。

🔟新聞~食用紙x連濃牆
可能大家會以為係一磚豆腐,其實係芝士!配燒鯖魚,幾嫩滑架。

1⃣️1⃣️高慶坊 翹骰不莫~魚 蝦 蟹
呢款打開就超香嘅蟹肉炸櫻花蝦,酸醬汁係裝係呢個好似酒店牙膏咁,原來係懷舊玩具吹波糖專用,真係朋友提點先知道。

1⃣️2⃣️甜品~UO n
甜品時間,有Lego形狀嘅啫喱,比較硬身。
仲有菠蘿沙冰,冰涼得黎又清爽。跟住就係蒟蒻,配柚子綠茶,仲有提子乾,又係一道清爽嘅甜品

呢度係主打創意,用嘅道具都花費不少,有啲印埋餐廳名,而且每日要用好多時間準備,真係夠曬心思,將食物唔同嘅可能性呈現出黎🥳
2020-06-25 144 瀏覽
今日收工搵左間係灣仔嘅日本餐廳食晚餐☺️呢度有omakase食,亦都可以嗌定食,有平有貴,選擇算多😁最有特色係呢個winter on fire嘅omakase😃好有香港人特色,食落應該好有共鳴😆而晚餐定食選擇都算多,價錢都合理餐廳侍應都好有耐性咁介紹啲set👍🏻呢樣幾抵讚😁🥢銀雪魚西京燒跟餐有麵豉湯同一碗飯有兩大塊銀雪魚☺️魚皮好明顯燒到好焦香,食落好脆好香口😄魚身燒得算好滑,而且好容易骨肉分離🤣怕魚骨嘅人都食得👍🏻味道方面,呢度嘅銀雪魚用味增醃左幾日,所以好入味基本上唔洗點沙律醬食都好夠味👍🏻飯係好基本嘅野,但唔係間間餐廳都煮得好呢度就真係用日本珍珠米,食落少少煙韌,口感不錯麵豉湯就算正常水平,唔會過咸,而且都夠熱☺️總括黎講,呢度嘅食物、環境、價錢同服務都唔錯,會再黎食過😁下次會試下omakase☺️

今日收工搵左間係灣仔嘅日本餐廳食晚餐☺️

好有香港人特色,食落應該好有共鳴😆
而晚餐定食選擇都算多,價錢都合理
餐廳侍應都好有耐性咁介紹啲set👍🏻呢樣幾抵讚😁

🥢銀雪魚西京燒
跟餐有麵豉湯同一碗飯
有兩大塊銀雪魚☺️魚皮好明顯燒到好焦香,食落好脆好香口😄
魚身燒得算好滑,而且好容易骨肉分離🤣
怕魚骨嘅人都食得👍🏻
味道方面,呢度嘅銀雪魚用味增醃左幾日,所以好入味
基本上唔洗點沙律醬食都好夠味👍🏻
飯係好基本嘅野,但唔係間間餐廳都煮得好
呢度就真係用日本珍珠米,食落少少煙韌,口感不錯
麵豉湯就算正常水平,唔會過咸,而且都夠熱☺️

2020-06-24 116 瀏覽
政府派發一萬大元,雖然仍未到手,但疫情之下,太耐冇食Omakase嘅我,一於約埋朋友,先洗未來錢,實行推動下本土經濟,食番餐Omakase😋。經朋友介紹,今次就卜左位於灣仔嘅日式餐廳 - 御の味Kappou UO n,餐廳樓底極高,極有空間感;裝修以日式簡約木系為主調,燈光與裝修配合予人感覺高貴時尚;而店員亦好專業介紹每一道菜式,令食客有賓至如歸嘅感覺😃。店員先送上一杯梅酒🍸前菜三品 :🥢芝士豆腐 – 豆腐與芝士溶為一體,芝士味濃,口感極之幼滑。🥢象拔蚌 – 鮮甜爽脆,非常新鮮,配以露筍作配菜,增多一重口感。🥢木魚 - 拌乾蔥絲一齊食,蘸小小酸汁,更加提鮮。刺身五點:🥢海膽 – 左為黃海膽、右是白海膽,兩者都屬馬糞海膽,色澤金黃,味道甘甜,質感細緻,入口即溶。🥢𩶘魚:魚身呈淡紅,肉質較爽口,慢慢咀嚼,鮮甜味道會慢慢滲出黎😋。🥢赤目 : 魚皮經燒炙後更加焦香,魚身彈牙,魚味濃郁😋😋。🥢拖羅:每次食omakase,總會好期待拖羅嘅出現,永遠唔會令人失望😋。拖羅油花分布均勻,口感軟嫩,入口即溶,滿口魚油香氣😋,美味程度真係毋容置疑。燒物 :🥢香魚 - 店員介紹香魚係季節性魚產,唔係成日可以食

店員先送上一杯梅酒🍸

前菜三品 :
🥢木魚 - 拌乾蔥絲一齊食,蘸小小酸汁,更加提鮮。

刺身五點:
🥢赤目 : 魚皮經燒炙後更加焦香,魚身彈牙,魚味濃郁😋😋。

燒物 :
🥢香魚 - 店員介紹香魚係季節性魚產,唔係成日可以食倒;香魚肉質較鬆散,細骨較多,食時要小心,但魚味極之香濃,只需蘸小小掛在魚 嘅海鹽,更加令魚味提鮮😋。

煮物:
🥢魔鬼魚 - 魔鬼魚肉嘅質地同香魚好唔同,魔鬼魚肉一梳梳,沒有細骨,肉質較結實,平生第一次食魔鬼魚🤣感覺都ok。

天婦羅:只薄薄一層炸漿,一啲油滯感都冇,做得非常好👍🏻。
🥢天豆 - 樣貌好似蠶豆,大大粒,口感食落粉嫩。
🥢無花果 - 甜甜酸酸,口味清新。
🥢白露筍 - 咬落爽口清新,比綠色嘅更加清甜。

壽司🍣:
🍣深海池魚 - 肉味偏淡但肉質實而帶點爽口。
🍣金目𩶘 - 微微蘸小小Wasabi豉油已經帶出魚嘅鮮味。
🍣拖羅 - 脂肪分布得好靚,入口即溶,無比甘香。

止碗🥣:
鳥丸赤味噌湯 - 呢個湯味道有啲似藥材湯咁,好濃郁,感覺好補身😆。

果物:
日本蜜瓜🍈,好清甜,食完呢個餐後生果,完美晚餐劃上完美句號😋。

2020-06-22 86 瀏覽
每道菜既名都好特別!呢度嘅菜式只有你諗唔到,估唔到原來可以咁有創意!1)海草魚子配七喜海草製成的魚籽,七喜代替香檳感覺同真嘅魚子一樣🥂再搭配埋陳皮梅溫泉蛋沙律包住嘅係加左酸甜既牛油果配溫泉蛋夠清新!2)煙薰鴨胸配鵪鶉蛋打開個下會聞到煙薰味鴨胸好入味而且搭配一個鳥巢既特別造型3)可持續發展刺身一共有四款刺身而且新鮮配上黃綠芥辣特別鮮甜4)海鮮廢老湯湯中間有海鮮啫喱,好清甜!5)泥土豆皮包海膽,加上幾滴豉油,特別鮮甜6)梨泰園聽講呢個係參考韓式嘅做法,不過就唔系擺燒肉啦!用菜包住燒三文魚,醬嘅味道都好夾好夾7)駐車🚗違反告票牛舌上放咗一張食用米紙,設計好特別!菠蘿酸甜好開胃8)香港人加油芝士豆腐 + 炸香魚 炸香魚香脆可口豆腐普普通通,但係用心調制出唔同嘅味道~9)甜酸苦辣壽司辣辣都好味道,裡面仲有拖羅滴落少少咖啡原來都幾夾再食一個酸甜青瓜10)魚蝦蟹真系可以食又可以玩炸蝦蟹肉加上酸酸甜甜的配汁11)Lego啫喱真嘅Lego擺埋一齊你又分唔分到邊個真邊個假?考大家眼力啦!12)寒天長長既啫喱好似食緊冷面咁可以點綠茶柚子汁再搭提子乾

1)海草魚子配七喜
海草製成的魚籽,七喜代替香檳感覺同真嘅魚子一樣🥂
再搭配埋陳皮梅溫泉蛋沙律
包住嘅係加左酸甜既牛油果配溫泉蛋夠清新!

2)煙薰鴨胸配鵪鶉蛋
打開個下會聞到煙薰味
鴨胸好入味而且搭配一個鳥巢既特別造型

3)可持續發展刺身
一共有四款刺身而且新鮮
配上黃綠芥辣特別鮮甜

4)海鮮廢老湯
湯中間有海鮮啫喱,好清甜!

5)泥土
豆皮包海膽,加上幾滴豉油,特別鮮甜

6)梨泰園
7)駐車🚗違反告票
牛舌上放咗一張食用米紙,設計好特別!
菠蘿酸甜好開胃

8)香港人加油
芝士豆腐 + 炸香魚
炸香魚香脆可口
豆腐普普通通,但係用心調制出唔同嘅味道~

9)甜酸苦辣
壽司辣辣都好味道,裡面仲有拖羅
滴落少少咖啡原來都幾夾再食一個酸甜青瓜

10)魚蝦蟹
真系可以食又可以玩
炸蝦蟹肉加上酸酸甜甜的配汁

11)Lego啫喱

12)寒天
長長既啫喱好似食緊冷面咁
可以點綠茶柚子汁再搭提子乾
好一段時間無食日本野,阿叔又心痕痕喇!😛今次Foodie朋友相約嚟咗呢間位於灣仔嘅日式料理,當中嘅老闆嘅創意、員工們嘅努力簡直令阿叔印象難忘🙇🏻‍♂️。.我哋揀選咗呢度最出名嘅12道菜tasting menu($1,180),有別於一般出面日式料理店食到嘅omakase,呢度唔係食鮮味,而係食創意🧠!.1️⃣海草魚籽配有氣水先嚟杯welcome drink🥂揭開呢場創意盛宴。以海草製成嘅魚籽代替魚子,用有氣水代替香檳,魚籽可以就咁食,亦可加入有氣水中,食時有少少咸味,幾過癮!😚.2️⃣陳皮梅牛油果沙律
陳皮紙內包有陳皮梅汁嘅牛油果🥑,加入生菜中一齊食,酸酸甜甜,令人食得好開胃。😋
3️⃣煙燻慢煮鴨胸鵪鶉蛋
開蓋後,你會即時聞到濃濃嘅煙燻味,鴨胸肉🦆經過慢煮後,肉質鮮嫩,非常入味!👍🏽.
4️⃣可持續發展海產刺身
刺身有四款,尚算新鮮,中規中矩啦!😉
5️⃣廢佬x湯
以虹吸式煮咖啡嘅方法將湯加熱,並將木魚嘅精華融入湯中,味道濃郁!😙.6️⃣泥土以豆皮包住海膽一啖食落肚,雖然隔住豆皮,不過依然食到海膽嘅鮮甜味。😋
.7️⃣食用紙x儂牆賣相非常玩味嘅一道菜,牛脷上放上一張好似告票嘅食用紙。可以教人發洩,收到牛肉乾
1️⃣海草魚籽配有氣水
2️⃣陳皮梅牛油果沙律
3️⃣煙燻慢煮鴨胸鵪鶉蛋
4️⃣可持續發展海產刺身刺身有四款,尚算新鮮,中規中矩啦!😉
5️⃣廢佬x湯
6️⃣泥土
7️⃣食用紙x儂牆
賣相非常玩味嘅一道菜,牛脷上放上一張好似告票嘅食用紙。可以教人發洩,收到牛肉乾咩?食咗佢吞落肚算!🤣
8️⃣五月
迎接端午節嘅來臨,成件糭咁嘅賣相,用生菜包住點有蛋黃醬嘅燒三文魚,好Fresh!🤗
9️⃣甜酸苦辣
甜辣壽司、酸瓜🥒、咖啡☕️,完全無關係嘅食物拉埋一齊,你鍾意點食就點食,好似自己人生咁鍾意點行點走👣,4種味道沒有特定先後次序,一次過品嚐又得,逐種逐種亦得。😉
🔟咸魚白菜也好好味
青魚加芝士,一啖魚🐟一啖芝士🧀,味道又將夾,青魚清甜,芝士味道又剛剛好,唔會太咸!以獅子山下嘅歌詞襯托住,特別有意思。🙂
1️⃣1️⃣魚蝦蟹
炸蟹肉🦀加上櫻花蝦🦐,熱辣辣,好香蝦味,建議加少少酸甜汁,更加惹味。
1️⃣2️⃣Lego 啫喱加金菠蘿
LEGO 形狀嘅啫喱,好趣致🤗!金菠蘿入邊係青檸雪葩,冰凍清甜,夏天食一流!
之前出Story,好多人已經DM問阿叔嘅評語。老實講,呢個價錢真係唔平😅,食物嘅質素亦唔好同出面壽司店食到嘅Omakase 比較,呢度食嘅係大廚嘅創意同員工嘅心思❤️。食完同職員傾咗陣,12道菜嘅擺盤都好考功夫,極需要員工們嘅努力,支支醬汁都要入,客人用完就掉、車仔擺盤、陳皮梅包牛油果等等,總結一句,阿叔好欣賞你哋嘅心機,多謝你們!🙇🏻‍♂️
2020-06-21 1450 瀏覽
廣告界的朋友生日,最近生意都有影響難免心情不太好。L 特意安排這裡的特式廚師發辦,希望可為她增加一些靈感。(以下內容有劇透,想有驚喜就要考慮是否繼續看下去 )先來一杯魚子無酒精香檳,橙橙黑黑的魚子就好似鯉魚般於水裡面嬉戲。以前苦茶旁總會放一包陳皮梅,傳統涼茶碗裡面則變成溫泉蛋沙律,而陳皮梅則是牛油果他他,L 將部份「陳皮梅」混合沙律一起吃令沙律的味道有與別不同的層次。慢煮煙燻鴨胸上桌時有個罩蓋著,煙霧瀰漫。煙消雲散後發現一個鳥巢,裡面有一隻待孵化的蛋,實則是一隻溏心蛋再配上煙燻鴨胸肉。可持續發展海產刺身,每件都很新鮮,由淡味吃到濃味細味品嘗。以虹吸咖啡盛著鮮魚湯保持溫度之餘,亦有新鮮感。 豆腐食用紙造的雲吞這道要唱鹹魚白菜也好好味~甜酸苦辣這道菜每個人的感受都很不一,大概因為經歷不同吧。魚蝦蟹,但請留意旁邊的不是旅行裝牙膏這道起初令人充滿疑問都已經接近尾聲吃飽了,為什麼還安排冷麵的時候。吃過才發現原來是甜品。最後更特意為壽星女安排紅雞蛋,裡面就是小時候常吃的大菜糕,很懷念!總體來說,食物不算名貴但創意的確放了很多心思。假如質疑性價比是否合理的同時,要考慮為什麼香港被稱為文化沙漠。

(以下內容有劇透,想有驚喜就要考慮是否繼續看下去

可持續發展海產刺身,每件都很新鮮,由淡味吃到濃味細味品嘗。

以虹吸咖啡盛著鮮魚湯保持溫度之餘,亦有新鮮感。

豆腐食用紙造的雲吞

這道要唱鹹魚白菜也好好味~

甜酸苦辣這道菜每個人的感受都很不一,大概因為經歷不同吧。

魚蝦蟹,但請留意旁邊的不是旅行裝牙膏

2020-06-02
2020-06-20 328 瀏覽
呢間餐廳要推介除左係黃店之外呢度既廚師亦非常有創意🤣佢地將現時香港每日發生緊既野同以前既香港做一個食材概念🧐佢地既食物好食得黎又驚喜‼️大家不妨去潮下聖打個卡體驗下🤣-Winter on Fire 🔥 7道菜 $780/ppl1️⃣超級食物牛油果沙律🥗用左香港夜景🌃去做襯托放係個碟上面牛油果用陳皮梅既紙包住非常懷舊🤣雖然小編冇食過呢D但好有心思!沙律個醬汁好特別酸酸地有D梅味咁🤣-2️⃣洋海刺身🍣有4款魚刺身都係當日新鮮既身材每日會唔同😉小編最愛金目鯛刺身厚切鮮甜一D腥味都冇😋-3️⃣五月龍舟節🐉貌相非常搞笑做到一條龍咁🤣打開塊葉係咸蛋黃碎火炙三文魚!咸蛋黃同三文魚出奇地夾😍個咸蛋黃味係個口腔度徘徊😋-4️⃣驚方成日請人食既牛肉乾📝呢個concept冇得頂見到真係會好驚喜笑左出黎🤣牛排上面有張食用紙就係驚察抄你牌個張牛肉乾🤬真係好仔細😂牛排個汁好好味而且牛肉炆到好林呢個主食好味😋-5️⃣香港人咸魚白菜也好好味呢道菜用左獅子山下道歌詞做碟🤣上面就有炸馬友香港人咸魚都係叫馬友好貼題🤣而另一舊係芝士豆腐不過芝士味幾濃食哂成舊有d膩🧐-6️⃣魚蝦蟹真係用魚蝦蟹做裝飾🤣打開金色紙入面係一條用蟹肉魚做既炸物外面用櫻花蝦做拌
Winter on Fire 🔥 7道菜 $780/ppl

1️⃣超級食物牛油果沙律🥗

2️⃣洋海刺身🍣

3️⃣五月龍舟節🐉

4️⃣驚方成日請人食既牛肉乾📝

5️⃣香港人咸魚白菜也好好味

6️⃣魚蝦蟹
真係用魚蝦蟹做裝飾🤣打開金色紙入面係一條用蟹肉魚做既炸物外面用櫻花蝦做拌碟即炸即香脆卜卜而且蟹肉味好濃正😋

7️⃣甜酸苦辣
呢道菜係講甜酸苦辣既感覺🤨食物用左辣味三文魚青瓜卷加一支濃縮咖啡仔🤣一次過真係食到4種味道‼️

8️⃣甜品
Logo 啫喱同蒟蒻涼粉兩款🍮蒟蒻涼粉配柚子汁非常好味既清涼又可以解膩😋
2020-06-16
15 分鐘 (堂食)
2020-06-19 111 瀏覽
今日你去咗灣仔一間嘅料理店食廚師發板,佢哋嘅Tasting Menu $1180位,有12道菜式餐廳職員會向我哋介紹菜單,同埋佢哋重點標榜你以為食到嘅嘢其實又唔係咁,新穎有趣首先係海草梳打,其實係雪碧加上魚子組成嘅一杯開胃飲品,魚子嘅份量係自己放落飲品內,所以你可以唔放落飲品就咁食都得第一道菜就係沙律配陳皮梅但入邊其實係牛油果,牛油果沙律第二道菜係刺身四點第三道菜係煙燻鵪鶉蛋同埋鴨胸第四道菜係用柴魚以虹吸壺煮湯,方法非常特別第五道菜係海膽花盆, 海膽都幾鮮甜第六道菜係燒三文魚夾生菜第七道菜係駐車違反食用紙加上非常軟林林嘅牛柳,以菠蘿伴碟第八道菜係香港加油第九道菜係魚蝦蟹,有魚蝦蟹嘅骰子俾你玩,打開其實係炸蝦炸魚仔蟹膏同埋蟹柳嘅結合,另外可以自己將牙膏內嘅醬汁吱上去第十道菜係甜酸苦辣,呢道菜入邊有甜味嘅食品、鹹味嘅食品、酸味嘅食品、苦味嘅食品, 代表人生有甜有酸有苦又辣第十一道菜係Lego甜品啫喱,以Lego形狀作為啫喱糖最後一道菜係冰粉,甜甜地都幾好食依家OpenRice平台上訂咗有優惠,大家記得用OpenRice訂位

第一道菜就係沙律配陳皮梅

但入邊其實係牛油果,牛油果沙律

第二道菜係刺身四點

第三道菜係煙燻鵪鶉蛋同埋鴨胸

第四道菜係用柴魚以虹吸壺煮湯,方法非常特別

第五道菜係海膽花盆, 海膽都幾鮮甜

第六道菜係燒三文魚夾生菜

第七道菜係駐車違反食用紙加上非常軟林林嘅牛柳,以菠蘿伴碟

第八道菜係香港加油

上去

第十一道菜係Lego甜品啫喱,以Lego形狀作為啫喱糖

最後一道菜係冰粉,甜甜地都幾好食