2007-06-29 19 瀏覽
i will never go to this shop again!!!service bad~~ I agree with the comments below that the waitress and waiters are so ...s..t..u..p..i..d..and the food are expensive~~ i am not sure if that is my problem, but i feel abit sick after eating the food.. anywayz, i hope that is not because of their food.. against my expectation, quite disappointed though..

and the food are expensive~~

2007-06-27 15 瀏覽
散場7點正,扶手電梯落一層,魯一居已經一棚人等位,飛話两位要等5張,但係從外面睇都有d 4人吉。我準備走埋去話3或4位睇會唔會straight in時候,螢子拉我走,結果去呢度。螢子消化不良,冇打邊炉。叫小菜佢呢樣又唔好、樣又唔食,話食d清清,結果佢第一樣揀煎瑤柱蓮藕餅(激死!咁叫清清?) 佢話無乜胃口,只叫多两個小菜–煎釀豆腐拼燒肉+百靈菇扒雙蔬, 心忖唔知夠唔食。幫我寫單個女侍應烚得很,叫佢寫時候佢已經四圍望想叫黑衣部長幫拖,唔知一個都無,於是衫袋喥出纸硬著頭皮親自操刀。講名,佢收唔到,咁講把啦,总共3個4位数字,都落得好慢,重要refer番menu慢慢抄番個名落佢張纸同我張咭喥!佢行去counter喥係725pm,之後我見到其他落完單都有張電腦printout attached埋張咭喥,係我冇。唔放心於是搵個年青黑衣男部長A check有冇落單,佢check完話有,於是放心等。呢間德興楼底高,新乾淨企理,不過唔夠冷氣,加上唔少人食火,冷氣應該開大D。等一輪,第一味终於出場,係煎釀豆腐拼燒肉。我坐張圓中間位當時乜都冇,個位傳菜/侍應先生當時亦只係得我個碟係個tray喥,佢居然將碟(

等一輪,第一味终於出場,係煎釀豆腐拼燒肉。我坐張圓中間位當時乜都冇,個位傳菜/侍應先生當時亦只係得我個碟係個tray喥,佢居然將碟(長方形)放離我最遠边!然后從碟中欏走張纸仔就粒聲唔出、眼尾唔睄咁走!

叫一粥一飯,白飯一上螢子同我齊齊oh一聲,因為淨睇都知d飯偏軟淋,而我係從來唔食軟淋飯。此乃個人喜好,怪不得人。公平起見,將之擱在一旁前試了一小口,果然又軟又散又唔熱又無飯味,心安理得棄之。這時候螢子問我要否做勞作,要的話她那碗漿糊可派上用場。我好奇地試了一口,果然又杰又爛又唔熱又無米香,亦順利棄之。

食至怕温温吞吞,两頭唔到岸。要嗎讓我涼透心、要嗎给我熱騰騰,正是辣要辣得過癮、酸要酸到夠喉。

第一碟味道一般,吃完後藕餅出場,仍然放在我遙遠的附近–边!
藕餅屬於蓮藕切碎混於其中的一類,味道不俗,瑤柱絲清晰可見,但太多油,而且很少蓮藕。似乎蓮藕不會比肉貴吧,多加無妨掛?

第二碟將盡時,第三碟也到了。但造型上跟百靈菇扒雙蔬風馬牛不相及,於是叫年青黑衣男部長A來了解一。之後佢著碟四圍行,週圍問d伙記,中途有客問佢點菜,佢重將碟放住係先,慢慢同個客講解。唔係嘛!你係都幫我處理先啦!最终佢搞成好幾分鐘先走番欏埋我張咭去處理。

良久,依然冇聲冇氣,年青黑衣男部長A主動埋問係唔係未,我話答案你肉眼可見,非常明顯啦!佢話確實係佢煮錯,家個行政經理处理緊。雖然佢一直都好有禮貌,唔好意思前,唔好意思後咁,但係個行政經理处理緊即係點?行政总煮緊就話!我特登話:”等碟到,我d粥、飯都凍哂啦!”年青黑衣男部長A好有禮貌咁話“幫你换過”,我拒絕佢好意,因為换極都唔會好食。不過至少態度正面。

等到840pm,頂唔順,靈丸已經一觸即發之際,年青黑衣男部長A就捧碟!
百靈菇扒雙蔬–唔知我有冇搞錯呢,草菇唔算”蔬”掛? 佢居然係百靈菇扒小棠菜及草菇!碟好多油,唔好食。我估呢喥都係食火罷啦!

趕時間,食到一半已經叫年青黑衣男部長A埋单,因為用恒生咭半價所以叫埋單同時亦遞上恒生咭, 年青黑衣男部長A問我“用恒生咭呀何?”,我答係,不過佢無收我張咭,重叫某侍应咭去櫃面先。後來一位中年黑衣女經理欏單來,我見佢無半價就同佢解釋剛才情況,點知佢仲話”要埋單前欏張咭出喎!”我好扯火,佢個”喎”字未出我已經講我晨早就欏咭出叫埋單,重遞上恒生咭,係個部長死唔收!佢居然問我係边個?哈!呢個係追究責任時候咩!正想發脾四之際,年青黑衣男部長A露面,我立即指住佢話係佢!

認人手續做完,中年黑衣女經理走过去同年青黑衣男部長A講一輪先去再埋單。

花太多時間一餐,去太興食多餐好過。

吃我一記靈丸!
2007-06-24 4 瀏覽
今日我地一班舊街坊趁weekend聚聚舊,專誠走去新場MegaBox德興食晚飯.點知食落一肚氣... 罪行1:我地一早訂左位,最後都要等45分鐘先俾到枱. 罪行2:我地一埋位,枱面只得一個$1,666十二人餐的餐牌,要三催四請叫waiter,先慢慢拎個小菜menu,由於我地人多,我叫個侍應拎多一本menu,佢居然好醒咁話:你地咪有一本囉...俾佢吹漲! 罪行3:menu的選擇實在奇少,我地打算改套餐,點知睇黎睇去得個$1,666餐,於是叫個經理來問有無其他選擇...佢居然答:係得呢個,D客通常來是吃火鍋,你地可以轉食火鍋.小菜係得o個幾樣,今日人多,我地由今個月7號做到而家,你地個個新屎坑(D客飯都未食,身為一個食肆經理居然咁講野,真倒米),我地無得俾你揀咁多,個個客都食呢個餐,要小菜你預左實遲出兼漏單,咁你食唔食?...我地一行十一人個個即刻滴晒汗,疾左佢幾句,佢都覺得自己無問題(我無錯!),好野! 罪行4:一路食,其實唔止得我們覺得呢度D service奇差,周遭的客人都食到mama聲.最後上紅豆沙時仲搞笑.我地食餐,梗係預左一人一碗,殊不知,我地一人分得1/3碗,碗碗裝到好似俾人

罪行1:我地一早訂左位,最後都要等45分鐘先俾到枱.

罪行4:一路食,其實唔止得我們覺得呢度D service奇差,周遭的客人都食到mama聲.最後上紅豆沙時仲搞笑.我地食餐,梗係預左一人一碗,殊不知,我地一人分得1/3碗,碗碗裝到好似俾人食淨咁,於是同分糖水的女部長講,佢又有一個絕妙答案:係咁多喎,尖沙咀o個間都係咁多,不過呢度隻碗大之嘛,你地明天請早啦....

劉華呀,呢排經濟好,電視一無播你個廣告,service即係曳晒,how come?
2007-06-20 0 瀏覽
趁公眾假期去左mega box, 見到下午茶二時開始,就選德興因信譽,點知..不是費時間去等位,卻是將時間"等"食物前來,叫左炸兩、兩粒蝦蛟、鳳爪、排骨、鮮魷! 用左45分鐘等到兩粒蝦蛟,用左20分鐘見到炸兩,問部長點解點心紙說即叫即蒸,炸兩到達時面青口唇白, 部長並沒有顧客服務態度表示..說由廚房行黎,少不免會涼左!? 20分鐘見到排骨同鳳爪,排骨舊舊哎呀全部都係骨而鳳爪擺的位置剛是上層人o地籠點心將牠cut去手指第一個關節位..認真朽教..已經嬲嬲o地,,一個鐘後見到鮮魷黎到卻跌曬響側邊,,很久都未試過飲茶禁騎呢..d點心有時過左去隔鄰,有時隔鄰又黎錯..埋單部長又錯單...希望德興管理層要好好注意培訓員工,對於我作為一個荼客,不會再黎-激氣.
2007-06-18
lunch去飲茶, 嗌咗成枱野, 隻蝦餃好大隻,桂花糕好好味~~埋單一位唔駛$50,仲係望住個靚海景食~~抵!!
lunch去飲茶, 嗌咗成枱野,
隻蝦餃好大隻,桂花糕好好味~~
埋單一位唔駛$50,仲係望住個靚海景食~~抵!!
2007-06-14 3 瀏覽
可能由於新開張,或者人手配合上未能做到最好,上菜的速度非常之慢,由叫他們上菜開始,足足等了30分鐘才送上第一度菜,味道方面,屬一般,唯地方較寬敞。
開咗業只有三天, 好多人排隊幫襯. 可能mega box唔係咁多中式酒樓卦?!是夜食打邊爐放題, 九點後$101, 已包小賬. 食物跟一般德興差唔多, 水準係其他打邊爐放題之上. 最正的係個奶皇和叉燒水晶包好食咗好多, 因個皮薄咗. 另外叫多咗碟三文魚剌身, 幾新鮮, 但本人不太好三文魚, ok 啦!裝修靚, 新嘛, 環境舒服, 部份有海景添. 最唔好的係成日漏單, 追好多次, 見隔鄰食客都幾勞氣. 不過大部份亞姐都好有禮貌, 咁新開亂d, 都值得原諒. 希望慢慢會改進喇!

裝修靚, 新嘛, 環境舒服, 部份有海景添.