2008-06-18 30 瀏覽
首先叫左個最普通既湯底 --- 清湯 + 沙嗲湯底佢個沙嗲湯底係勁粉 ..... 魚皮唔夠脆d 金菇黑黑地總之差過銅鑼灣同尖沙咀果二間好多倍 !!
首先叫左個最普通既湯底 --- 清湯 + 沙嗲湯底
佢個沙嗲湯底係勁粉 .....
魚皮唔夠脆
d 金菇黑黑地

總之差過銅鑼灣同尖沙咀果二間好多倍 !!

2008-06-03 18 瀏覽
來這餐館慶祝父親節,點了個「天地宴」。鮮果大蝦沙律:想不到中式酒樓竟有西式沙律,哈哈。不過做得不錯,大蝦夠爽啊。五福喜躍龍門:燒味拼盤也,比我想像中細碟。只有叉燒、涼瓜、海蜇,不過有烤鱔,略嫌有點油膩。XO醬萬壽貴妃:好辣啊! 吃一口已經辣到噴火。蟹籽石斑金鑲玉:蟹籽太少了,而且那塊「玉」炸得太硬。冬林竹笙蟹肉翅:都沒有翅的。 加冬瓜我總覺得跟此湯不夾。金錢扒海螺片:中規中矩,沒有驚喜。清蒸游水海斑:OK啦。秘醬燒琵琶雞:雞肉嫩滑,不過好像淡了一些。隨後還有伊麵、生果和一口蟠桃,即壽包也。這籠壽包值得一提,裡面包著不只是蓮蓉,還有芝麻,真多汁。不過甜了一點。我們另叫兩道菜。蝦丸十分彈牙。真想他們多弄幾粒!士多啤梨骨是西檸骨的另一開胃選擇,沒我想像中那麼酸。不過豬骨的士多啤梨味好像不太夠。還有海景真好。一邊吃飯一邊眺望港島東海景,真正!可惜是日天陰,視野不佳。
來這餐館慶祝父親節,點了個「天地宴」。

XO醬萬壽貴妃:好辣啊!
吃一口已經辣到噴火。

蟹籽石斑金鑲玉:蟹籽太少了,而且那塊「玉」炸得太硬。

冬林竹笙蟹肉翅:都沒有翅的。
加冬瓜我總覺得跟此湯不夾。

金錢扒海螺片:中規中矩,沒有驚喜。

清蒸游水海斑:OK啦。

秘醬燒琵琶雞:雞肉嫩滑,不過好像淡了一些。

我們另叫兩道菜。蝦丸十分彈牙。真想他們多弄幾粒!

2008-05-10 7 瀏覽
5月6號我地一行十三人去德興預祝母親節食飯,我之前都聽聞話呢度係全megabox最唔好食,但我舅父話要黎呢間,所以全部就黎試下,我地叫左個唔知咩餐好似人地去飲宴0個d呢~加埋一埋單二千幾蚊架一開頭例牌燒味拼盤--好細碟,每人都係食得一舊仔,當然係咸既2)炸海鮮卷(有沙拉醬點)--炸野同沙拉醬我都唔好,不過諗住試下就咬左一啖,唔駛點醬都成口係,因為個卷入面乜都無,只係得沙拉醬,我因為無期望所以無失望.3)西芹炒蝦,蚌,鮮魷--西芹無刨衣,好多渣,個芡應該落左好多生粉同鹽,好咸4)雞絲翅--搵極都唔見疑似翅既物體,只見豬皮,雞絲變左瘦肉條,真係覺得勁攪笑,呢d咪叫貨不對辦囉!5)一大條蒸魚--好鞋6)炸子雞--係我最期待既,基本上好難整得唔好食,望個樣好靚,但係睇野唔好睇表面,一咬落去就知佢係雪雞,因為陣雪味都重嚮度,唉~個廚師係咪以為落多d鹽就可以除雪味呀?我特登留肚食佢架!睇黎要去到食炒飯喇!7)炒飯+伊麵--好咸呀!!!可否清啖少少呀!又勁多油喎!跟住到甜品,亞姨話係杏仁露,正!點知佢擺低左紅豆沙,話無晒杏仁露喎!有無攪錯呀!個糖水真係勁糖囉!個個食左一啖就放棄左!最終都有樣正常好味
5)一大條蒸魚--好鞋
7)炒飯+伊麵--好咸呀!!!可否清啖少少呀!又勁多油喎!
最終都有樣正常好味既野食,就係壽包喇!真係好味,雖然我唔食蛋黃既,不過佢地個個都話個黃係十二分之一大,即係將一個黃切開十二份每個放一粒囉!哈!我就將我0個粒捐左出黎喇!
生果有菠蘿同西瓜,我梗係等佢地試左味先啦!佢地咬左啖菠蘿,酸到咪埋晒眼,咁我就知道食西瓜穩陣d,果然無錯,yeah!
所有野食都味道極端,令人噴飯!真係唔會再去~
  • 食得咸既就樣樣好食囉
2008-02-27 1 瀏覽
本人於24/2/08(日)與一班友人惠顧此酒家,令到我地每人都感到十分不滿,當日我地到左此酒家時,場地都沒有滿座,重有好多位,於是我地都冇理坐低左,後來我地就叫野食啦,我地都坐左好耐d食物先到,我唔知佢地係咪因為唔夠人手啦,但係作為一間酒家,理應主動幫客人加水,但係我地坐足全程都係冇人做依個動作,都算啦,我地都自己去拎水壺沖茶,好似我地做左侍應咁,我見枱枱都係要自己做依樣野,到我地d食物到啦,我地就不斷食,d食物不斷黎時,d食完的碟都係不斷冇人收,到我地滿桌子都係野時,都係冇人主動收野,後來我地叫個侍應收收野時,佢係一直目無表情,仲要唔應我地行左去,跟住佢過左幾個字先過黎收野,仲要收小小就當收左,我見到佢地野的動作十分緩慢,我就想若果係唔夠人手,動作都重可以咁慢,當時我地都十分不滿,但桌子上冇意見書,於是我地就埋單啦,點知個經理哥哥重唔得,我想問乜而家d經理質素咁低,連服務都唔識就可以做經理,我地於埋單時詢問經理哥哥有冇意見書,佢塊面黑過隻獲,咁好串咁話(冇喎)就走左去啦,所以我地對此店十分不滿,所以我地下次都唔會再幫襯。
2008-02-21 6 瀏覽
這店的午間的點心小食都不錯中上,我和老婆仔就特別推介這裡的流沙包和墨魚餅了, 好味!這裡的服務不錯, 而且地方不會像舊式的酒樓一樣, 桌與桌之間沒有空位,坐得很舒服。
這店的午間的點心小食都不錯中上,
我和老婆仔就特別推介這裡的流沙包和墨魚餅了, 好味!

坐得很舒服。
小弟行將調職,農曆年前同事專誠駕車到MEGABOX 的德興請吃飯,在Megabox的食肆用膳就可享三小時免費泊車,可以慢慢食都唔需要付泊車費;一行三人到達時大慨六點鐘,時間尚早人龍還未出現,在商場怱怱轉了一圈便被安排入座,因近日天氣寒冷便決定選吃這裹的任食火鍋,朋友選了一個濃味的羊腼鍋作鍋底,隨鍋跟一大壺的羊腩湯,食客可自行加湯,鍋內有很多件羊腩,干吃羊腩也不少了,湯汁調較得較清味道不會太濃,這是我第一次試用羊腩煲做鍋底,真的很特別呀!如前文所述伙記會報上連茶、芥、服務費的總數給客人,方便客人對總消費先有個預算。任吃火鍋的選捍繁多,鍋料較別的分店多選擇而且有些其他分店没有供應的食物,我們前後叫了超過三十碟鍋料,較欣賞的有手打牛肉滑、鱗魚滑、雪花肥牛等,肉片都切得很整齊地上枱,每碟的份量因應人頭而定不會太多,客人可多試幾款涮料,侍應會定時幫助加水或添加湯水,服務算係不俗的了。整體各方面感覺良好,絕對可以一吃再吃,誠意推介!

整體各方面感覺良好,絕對可以一吃再吃,誠意推介!

羊腼鍋底
整齊的雪花肥牛
2007-12-05 10 瀏覽
第一次行Mega box。行完後想找地方食飯, 但餐廳選擇不多, 多數是中菜。看見有德興任食火鍋, 每位加一後$126, 明碼實價和不限時間。湯底選了豆腐鯊魚骨, 不錯。兩人點了超過廿碟, 部長話份量不會太多, 會視乎人數多寡。這個主意不錯, 不會造成浪費。雞子很大粒和好味, 牛月展味道不錯。其他食物水準一般, 帶子太細隻, 還要開邊。醬料要另外收費, 略欠大方。整體來說, 任食火鍋是不錯的選擇, 因為可以盡情地食, 不用就住就住。

2007-11-26 12 瀏覽
食物質素平均. 今次服務更見勤快, 沒漏單情況. 改善了很多, 扺讚.
2007-11-11 6 瀏覽
同旗旗向MegaBox 睇完戲, 就黎呢度試下打邊爐, 門口明碼實價寫明九點後每位$101, 幾好. 雖然唔包野飲, 但係都覺得好抵食, 湯底都有好幾款選擇, 有d 都幾特別添, 我地點左鯋魚骨豆腐湯, 不過好淡冇咩味. 食物都幾新鮮, 肥牛好味, 仲有帶子, 墨魚滑,花膠仔, 蝦丸, 芝士牛肉丸,唧唧魚麵, 水晶奶皇包都係任食. 服務ok 啦, 任食黎講真係絕對超值. pics: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-waiwai00/article?mid=435
2007-11-09 9 瀏覽
第一次去德興就係黎呢間分店, 全個商場人流冷清, 唯獨呢間店要等位, 還好, 只係等幾分鐘就有位。驚喜在佢既牛肉。雖然唔係頂級, 但係每片都係雪花, 非常酥軟, 而且間舖新, 空氣幾流通。不過值得留意, 呢間店既任食火鍋, 材料同出面分店有d 唔同, 唔知係咪人流太少, 要靠多d 選擇吸客。值得一提, 入場前, 接待員會講埋「加一、茶芥、湯底」既價錢, 講到明你埋單時要畀幾多錢, 呢種手法值得一讚。

2007-10-22 16 瀏覽
我一家人4 個人係星期一去了這裡飲茶, 我覺得啲野食好好味。我地食左好多野, 我特別推介那個帶子西多士, 超好味。我地食完一碟又一碟呢!總共食左3 碟。仲有我起初見到那些燉湯廿零蚊, 咪試下一個。那個螺頭燉雞超多料, 又夠火侯。我問個部長係咪真係燉, 他話那些師傅日日燉好耐。最後我家人每人一個燉湯, 我仲影左相留俾我啲friend 睇。大家有機會真係去試下呀。我見有些評語話那些侍應唔好服務, 我又唔覺喎。我個日去好好招呼喎。可能是有些個別侍應係咁。總括而言, 我覺得幾好囉。
大家有機會真係去試下呀。
我見有些評語話那些侍應唔好服務, 我又唔覺喎。
我個日去好好招呼喎。可能是有些個別侍應係咁。
總括而言, 我覺得幾好囉。
2007-10-22 22 瀏覽
尋晚同朋友2個人,試食任食火,九時後入座每位$101,包括指定鍋底、豉油及酸菜,蒜茸、辣椒之類配料另計每位$9。食後感覺勁差….一) 有被欺騙之感約九時十五分入座,分四次order食物:1.田難、肥牛肉、帶子、蝦丸、鯇魚片、粟米(約9:20pm order第一次,所有食物到齊)2.海蝦、桂花蚌(不在任食之列,需要額外計錢,所以第二次也很快到)3.金菰菜、花膠仔、鯇魚片、鱔片、牛孖筋、生菜、油麥菜(約10:10pm order,除花膠仔之外,其餘全部沒有到)4.墨魚滑、爆心丸、芝士牛肉丸、山根(約11:00pm last order,除了山根以外,其餘全部又係冇)附註: 每碟食物平均只有三至四件二)服務態度勁差第三次order等左好耐都未黎過,於是唸住叫待應追下,點知佢地好大支野咁回答:「冇黎到…咪即係冇囉!」之後隔左約15分鐘,第四轉D野又係冇黎,於是我地又再追,今次又話:「D師傅收晒功囉喎,無架啦~」另外,佢地既營業時間,明明寫住至晚上12點正。但係由11點開始,佢地就會不停趕你走….首先會吹你埋單,跟住分段熄燈;約11點15分,全場既燈已經熄左一半。然後D人又會係你身邊不停執野,總

一) 有被欺騙之感
約九時十五分入座,分四次order食物:
附註: 每碟食物平均只有三至四件

二)服務態度勁差

另外,佢地既營業時間,明明寫住至晚上12點正。但係由11點開始,佢地就會不停趕你走….首先會吹你埋單,跟住分段熄燈;約11點15分,全場既燈已經熄左一半。然後D人又會係你身邊不停執野,總之一句講晒,你唔好阻住人收工啦~ 服務態度勁差!

三) 食物質素就ok啦~

結果埋單2人合共$288,其實真係好唔抵食。任食項目裡面,我地只係食左6碟野,而每碟只有3-4件,比起散叫仲要貴;而且又要受氣,應該唔會再去~
朋友極力推介,滿懷希望,最後.....晚市火鍋,任食。明碼實價:$123的確有一些是新鮮好吃,但有些却難以入口,所以質素參差,試一次就算!●鱔片、肥牛、雞 -- 好味道!●帶子、魷魚、羊 -- OK●鱷魚肉湯底 -- 超咸●手打肉丸 -- 似變壞,更用大量味精掩飾●唧唧魚麵 -- 重味精,怪味如人太少,見議要少點份量,逐樣試,以免浪費!※等位和等食的時間都較長,容易發火!※
朋友極力推介,滿懷希望,最後.....

晚市火鍋,任食。明碼實價:$123

●鱔片、肥牛、雞 -- 好味道!
●帶子、魷魚、羊 -- OK
●鱷魚肉湯底 -- 超咸
●手打肉丸 -- 似變壞,更用大量味精掩飾
●唧唧魚麵 -- 重味精,怪味

如人太少,見議要少點份量,逐樣試,以免浪費!

※等位和等食的時間都較長,容易發火!※
2007-10-10 3 瀏覽
我同埋同事於本月2號下午1時惠顧遺下銀包,內有證件信用咭...最驚就係啱啱出糧有8仟幾響度...仲要到5点幾先打去問,嗰經理(姓莊)覆有同事發現及已經KEEP住,到我6点幾上去攞返,發視乜到無唔見,開心之餘仲讚佢地成班同事真老實(我仲想比$500比佢地做獎金但嗰位經理婉佢佐、話佢地公司十分注重員工德行仲有呢啲係佢地份內事仲叫我得閒多啲嚟幫櫬佢地,我覺得呢啲事真係好難得、真係要響度再為佢地打氣。
2007-10-10 3 瀏覽
星期日同家人去呢度飲茶好采好快就有位食點心+ 瑤柱蛋白炒飯點心: 蝦餃(幾好呀有2粒選擇)+棉花雞(都ok o既,D雞好肥)+馬拉棧(好味夠鬆軟)+叉燒腸(ok)+ 灌湯餃(幾好呀)+牛肉(冇食到唔知)+鳳爪(好咸)+叉燒包(都係好咸)個瑤柱蛋白炒飯夠乾身但太咸,失去左果種"健康D" o既感覺
星期日同家人去呢度飲茶
好采好快就有位
食點心+ 瑤柱蛋白炒飯
個瑤柱蛋白炒飯夠乾身但太咸,失去左果種"健康D" o既感覺