餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

生活繁忙嘅節奏持續一段時間了,終於有得嘆下😄呢間融合酒吧和古代風嘅時候餐廳,環境獨具特色,門口紅噹噹好易認,內裏燈光柔和,充滿著神秘感和古典氛圍!推薦餐廳嘅皇牌花膠雞鍋,黃澄澄嘅湯底,入口非常濃郁甘甜,半熟雞肉滾2,3分鐘就食得,花膠juicy充滿膠原,忍唔住飲多兩碗,先開始打邊爐😊火鍋料方面,我哋order咗唔少得嘅牛肉~手切本地牛頸脊、自家製韭菜餃、黑松露蟹肉餃、皇帝菜、薯粉、鱔片、自家製雲吞特別一提手切牛頸脊,一片片有點厚度,質地爽口而不韌,有牛味,口感極佳😍丸餃類方面,十分推薦韭菜餃,韮菜沒青草味,皮薄餡多,仲好吸湯。小食嘅椒鹽魷魚鬚即叫即整,口感酥脆,上到枱仲夠哂熱👍🏻

火鍋料方面,我哋order咗

小食嘅椒鹽魷魚鬚即叫即整,口感酥脆,上到枱仲夠哂熱👍🏻
2023-06-06 2917 瀏覽
平時去開中環 Happy Hour 都會係蘭桂坊附近飲野,原來行上去雲咸街有一間充滿濃厚中國特色既火鍋店門口己經相當吸睛,古色古香樓青樓設計風格,大紅燈籠高高掛,加埋怡紅院招牌,視覺已經非常搶眼,今晚點都要入去滾番晚餐廳樓高兩層,地下一邊係型格酒吧,提供雞尾酒、清酒及各式紅白美酒,另一邊係中國庭園風既雅座,坐位寬敞舒適上層以同樣以中國風設計,仲設有包廂,一大排朋友上黎"滾一滾"都無得頂餐廳除左設計有特色,而且仲玩味十足,賣身契、怡紅寶鑑、濕紙巾、豉油樽都可以用黎打卡另外店員服務殷勤有禮,態度主動好客,值得一讚食物方面 :養顏濃厚花膠雞鍋 : 上枱已經聞到花膠雞湯既香味,首先服務員會比大家慢慢享用花膠雞湯先,湯底用上原隻滑雞加上花膠熬製,雞湯膠質重,味道香濃勁 creamy,充滿骨膠原,足足飲左三碗湯同埋食埋隻滑雞先開始打邊爐,湯入便仲有好多舊花膠仔,夠曬足料,真係飲湯都飲到飽左一半手切本地牛頸脊 : 上枱擺盤吸睛,牛頸脊脂肪分佈平均,入口軟淋,牛肉味濃郁,新鮮有咬口西班牙黑毛豬豚肉 : 豚肉厚切,肉質鬆軟,肥瘦適中,味道濃郁,啖啖肉珊瑚蚌 : 珊瑚蚌好大塊同埋份量多,輕輕一灼,口感爽脆

另外店員服務殷勤有禮,態度主動好客,值得一讚

食物方面 :

珊瑚蚌 : 珊瑚蚌好大塊同埋份量多,輕輕一灼,口感爽脆,夠曬新鮮
墨汁墨魚滑 : 用新鮮墨魚粒加上香濃墨汁,味道濃郁,口感爽滑彈牙到不得了
怡紅丸麻辣牛打牛丸 : 紅卜卜既手打牛丸,口感彈牙,內裡仲有麻辣汁、花椒、花生粒,味道少少辣,辣得好過癮
2023-06-04
  • 養顏濃厚花膠雞鍋
2023-06-02 1912 瀏覽
養顏濃厚花膠雞湯底內包含半隻雞以及大量花膠,用料十足。雞香味足,鮮美未見腥味,不會過油肥膩,暖胃又補身。🐧❣️職員會在湯底呈上時,主動為食客各盛一碗濃湯,讓食客能先細嘗湯底的精華,十分貼心。🐧❣️隨湯附上的半隻雞,職員亦會即席為食客切開分件,方便食客食用。手切本地牛頸脊(半份)牛頸脊以扇形排開,每片厚度一致,油花均勻,十分吸引。牛頸脊肉質鮮嫩爽滑,牛味濃郁,肉香處處,必點推薦。西班牙黑毛豬肉片(半份)豬肉片帶有獨特香味,脂肪滲透肉內,油花如大理石紋般清晰悅目,味清不燥,無需額外添加調味已經芳香濃郁,高質之選。手打墨魚丸(半份)手打蝦丸(半份)邪流丸❣️流心芝士牛丸(半份)墨魚丸非常新鮮,入口鮮甜甘香,獨有的鹹鮮味道突出,口感Q 彈爽口,令人難以抗拒。手打蝦丸完美保留蝦肉爽滑的口感,甘甜的蝦肉彈牙可口,風味鮮美,一試難忘。邪流丸由彈牙的牛丸內釀滿香濃的流心芝士而成,一口咬下,幼滑郁香的芝士滿溢,多與泉湧的流心效果魅力無窮。珊瑚蚌珊瑚蚌冰震呈上以保其新鮮,設計用心。珊瑚蚌口感爽口彈牙,帶有海水的鮮味,清新之選。鱔片鱔片帶有河鮮的本味,豐腴魚脂在湯底的加持下,甘香而不膩,口感嫩口中帶點黏滑,滋味極

養顏濃厚花膠雞湯

養顏濃厚花膠雞

手切本地牛頸脊
手切本地牛頸脊(半份)

牛頸脊以扇形排開,每片厚度一致,油花均勻,十分吸引。
手切本地牛頸脊
牛頸脊肉質鮮嫩爽滑,牛味濃郁,肉香處處,必點推薦。
西班牙黑毛豬肉片
西班牙黑毛豬肉片(半份)

手打墨魚丸(半份)
手打蝦丸(半份)
邪流丸❣️流心芝士牛丸(半份)

邪流丸
珊瑚蚌

珊瑚蚌冰震呈上以保其新鮮,設計用心。

珊瑚蚌口感爽口彈牙,帶有海水的鮮味,清新之選。
鱔片

鱔片帶有河鮮的本味,豐腴魚脂在湯底的加持下,甘香而不膩,口感嫩口中帶點黏滑,滋味極佳。
黃金炸魚皮
炸魚皮每片都沾上豐富的炒鹹蛋蓉,彷如披上黃金戰衣,賣相出色。

炸魚皮入口脆卜卜,浸淫著魚的鮮香,又未帶有魚的腥氣,加配油香鹹鮮的鹹蛋蓉,十足邪惡惹味。
🐧❣️九宮格醬料擺盤華美,選擇繁多,非常奪目。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧❤️

環境完全盡顯餐廳名字「怡紅院」特色,設計奢華豔美,霓虹燈飾為餐廳增添一分妖豔,令人彷如置身於中國古代高級妓館一般,極富特色,打卡一流。

🐧❣️餐廳不輪用具、器皿或餐單都經特別設計,完全切合餐廳主題,非常用心。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員非常主動熱心,不時為食客搣油、更換碗碟、加湯加水等等,態度有禮親切,值得讚揚。

🐧❤️結語:復古青樓主題高質火鍋店,打卡必到佳選。
2023-06-01
養顏濃厚花膠雞湯
西班牙黑毛豬肉片
邪流丸
2023-06-02 117 瀏覽
花膠雞湯非常入味香濃,進餐前品嘗一碗令胃囗大增。 手切本地牛頸脊$286 西班牙黑毛豬肉片(半份)$98牛頸脊及黑毛豬肉片也非常嬾滑十分有囗感。手打墨魚丸$58 &蝦丸$58 &流心芝士牛丸(半份)$66丸類也很彈口多汁,食得出不是一般雪藏的頹丸類。黃金炸魚皮$98黃金炸魚皮也非常美味,魚皮被炸到金黃色十分鬆脆有咬口。珊瑚蚌$148 鱔片$108珊瑚蚌和鱔片海鮮類別也非常新鮮,吃起上來也沒有未洗乾淨的沙粒,但鱔片會比較多骨吃去上來要格外小心。熱水$28但唯一的缺點是想要飲水一壺要另收$28😮‍💨建議如果想飲嘢直接單點飲品會比較好。

花膠雞湯非常入味香濃,進餐前品嘗一碗令胃囗大增。

手切本地牛頸脊$286 西班牙黑毛豬肉片(半份)$98
牛頸脊及黑毛豬肉片也非常嬾滑十分有囗感。

丸類也很彈口多汁,食得出不是一般雪藏的頹丸類。

黃金炸魚皮$98
黃金炸魚皮也非常美味,魚皮被炸到金黃色十分鬆脆有咬口。

珊瑚蚌$148 鱔片$108

熱水$28
2023-06-01 1239 瀏覽
今晚約咗好飲得嘅朋友去老蘭happy吓,不過年紀大真係唔敢貿貿然入去,於是就約定朋友喺附近嘅怡紅院火鍋料理打個厚底邊爐先。其實呢度都經過三四次,見到門面好靚,不過一直都冇機會嚟,原來唔單止門面靚,裏面嘅裝修都好有特色。九宮格嘅調味盤排列整齊,我特別鍾意佢嘅沙茶醬真係好香。呢度嘅養顏濃厚花膠雞鍋出名正,入面仲會跟半隻雞,雞肉鮮嫩,雞湯香濃creamy有膠質,我同朋友每人飲咗三碗先肯開始打邊爐。另外仲可以揀鴛鴦鍋冇額外消費,所以我哋就揀咗城寨特濃沙嗲鍋,呢個沙嗲湯味道非常濃郁,最適合做返個沙嗲牛肉麵。打邊爐當然要食牛肉,兩口子選擇咗半份嘅手切本地牛頸脊,其實份量都已經相當豐富,佢嘅油花平均,肉味夠濃,又有趙口,真係好值得俾呢個價錢享用。另外丸類我哋就揀咗怡紅丸麻辣牛丸,紅卜卜嘅牛丸,原來麻辣味都相當濃郁,如果鍾意嘅就應該會覺得幾正。蝦肉粒蝦滑呢個名一啲都冇改錯,彈牙嘅蝦膠入面有大大粒嘅爽口蝦肉,口感真係一流。韭菜餃係佢哋自家製嘅餃子,隻隻飽滿,食材又夠新鮮,就已經係一隻完美嘅韭菜餃。特色菜籃真係各適其適,應有盡有,放入花膠雞湯入面就更加突顯出蔬菜嘅清甜。遍地黃金炸魚皮其實係一個惹味小食,每
九宮格嘅調味盤排列整齊,我特別鍾意佢嘅沙茶醬真係好香。
鴛鴦鍋
怡紅丸
蝦肉粒蝦滑
自家製韭菜餃
特色菜籃
遍地黃金炸魚皮其實係一個惹味小食,每片炸魚皮上面都沾有香濃鹹蛋黃醬,就算幾咁邪惡,都係會忍唔住手。
遍地黃金炸魚皮
響鈴同樣係佢哋嘅自家製出品,所以上枱嘅時候係熱辣辣,如果點甜酸醬都咁一流,當然放湯都同樣咁惹味。
自家製響鈴
八味豆腐嘅調味料相當豐富,炸蒜、淮鹽、胡椒等等,而且豆腐都炸得外脆內軟,送酒真係一流。
八味豆腐
蝦肉粒蝦滑
遍地黃金炸魚皮
八味豆腐
2023-06-01 934 瀏覽
中環|怡紅院火鍋料理.中環有間怡紅院,齊齊去滾一滾先😎😎餐廳設計以古代清樓為藍本,雅典而有特色,非常古色古香,分上下兩層,下層有特色卡位,上層以中國風設計,環境寬敞舒適🫶🏻🫶🏻 .🔺養顏濃厚花膠雞 $458湯底用上全隻肥雞、花膠熬製而成,上枱已經有陣陣花膠雞湯香味,膠質好重,飲完個有啲黏黏感覺😂👍🏻.🔺騸牯黃牛邊爪腩 $398 跟一般牛更有嚼勁,油花更棉密均勻👍🏻🔺手切本地牛頸脊 $288手切本地牛頸脊,肉味超濃郁,脂肪平佈平均,入口軟腍👍🏻🔺手打蝦丸 $58蝦味濃郁,爽口彈牙,鮮味十足🫶🏻🫶🏻🔺潮州白魚丸 $48肉質鮮甜,魚味濃郁,肉汁爽口鮮甜。🔺鳳城水餃 $58皮薄餡靚,大大粒,蝦及肉餡味道不錯,而筍及木耳亦增強口感😎😎⬆️以上各半份,好貼心🫶🏻.🔺鱔片 $108鮮甜爽彈,魚肉非常新鮮,不沾醬汁食都可以😎🔺生麵 $38跟花膠雞湯底絕配,麵身煮嘅時候吸收湯汁,非常好食🤣🤣🔺冬瓜片 $48🔺粟米 $48🔺本地唐生菜 $48各類蔬菜🥬非要新鮮,入口新甜可口😌.小食:黃金炸魚皮 $98炸魚皮香脆可口,但又不會太油膩,每片魚皮都沾滿咸蛋黃,這個必點👍🏻😎.Coke $28Iced oolong
中環|怡紅院火鍋料理
中環有間怡紅院,齊齊去滾一滾先😎😎
🔺養顏濃厚花膠雞 $458
🔺騸牯黃牛邊爪腩 $398
跟一般牛更有嚼勁,油花更棉密均勻👍🏻
🔺手切本地牛頸脊 $288
手切本地牛頸脊,肉味超濃郁,脂肪平佈平均,入口軟腍👍🏻
🔺手打蝦丸 $58
蝦味濃郁,爽口彈牙,鮮味十足🫶🏻🫶🏻
🔺潮州白魚丸 $48
肉質鮮甜,魚味濃郁,肉汁爽口鮮甜。
🔺鳳城水餃 $58
⬆️以上各半份,好貼心🫶🏻
🔺鱔片 $108
鮮甜爽彈,魚肉非常新鮮,不沾醬汁食都可以😎
🔺生麵 $38
跟花膠雞湯底絕配,麵身煮嘅時候吸收湯汁,非常好食🤣🤣
🔺冬瓜片 $48
🔺粟米 $48
🔺本地唐生菜 $48
各類蔬菜🥬非要新鮮,入口新甜可口😌
小食:
黃金炸魚皮 $98
Coke $28
Iced oolong tea $28
2023-05-31
2023-05-31 100 瀏覽
終於來吃了在To eat list上放了很久的火鍋店每次經過都會被門口的紅燈籠吸引的 ‘怡紅院 火鍋料理’ 今天終於都來吃了,不得不說 這家餐飯實在是太酷了🥳🥳🥳從門口裝潢到推門進去都能感受到餐廳的用心首先講下個湯底先🍲我地點左一個鴛鴦鍋,一邊係花膠焞雞湯,另一邊就係沙爹湯底。一開始職員會俾我地先飲一碗花膠雞湯,一入口超好飲!!!!!!!🤍超誇張好飲 感覺到勁足料,每一啖都好濃,飲完即刻覺得超補身!至於沙爹都香氣十足,好入味,煮完啲嘢食都超想超好味!🤍然後就要講下肉類 首先係牛脊🐮 上枱擺盤擺得好靚擺成一把扇咁,睇落好精緻。牛嘅厚薄切得大小均勻,每一塊都建議淨係需要煮8秒,食落好有嚼勁好新鮮!🤍到黑豚肉🐷,切得大小都係好均勻,食落都好新鮮,肥瘦比例每一塊都啱啱好,食肉獸記得一定要叫!🤍黃金魚皮🐟炸得好脆口,加上一層厚厚既鹹蛋黃醬,好香好入味!雖然好邪惡但係完全值得!🤍蝦膠油炸鬼 🦐油炸鬼包住一塊厚厚實實既蝦膠,上面有滿滿既蝦籽!層次感好豐富🤍黑松露蟹肉餃🦀一咬開開就有滿滿黑松露味爆岀嚟🤤最驚訝嘅係黑松露味無蓋咗蟹肉味,有蟹肉嘅口感之餘,食到最尾重有陣鮮味,好食🤍手打墨魚丸🦑手打嘅丸同機
終於來吃了在To eat list上放了很久的火鍋

從門口裝潢到推門進去都能感受到餐廳的用心

黑松露蟹肉餃🦀

手打墨魚丸🦑
手打嘅丸同機整係真係有分別,有開就知🤤好彈牙,好爽口,重有墨魚嘅鮮味🤍

寬薯粉🍜
非常掛汁 特別係落係沙嗲湯底個邊,吸晒啲沙嗲湯汁,好味到!!!!!!!直接想轉圈圈🥹

最後當然重有嘢飲啦
vita菊花雞尾酒🌼
好精緻既一杯雞尾酒,用一個細花瓶裝煮啲酒,酒精濃度唔會太高,有陣陣既菊花香味,入口先帶苦後甘甜,非常適合小酌一杯既朋友試試🤍
2023-05-30 84 瀏覽
掛滿紅紅燈籠嘅門口,充滿中國民間怡紅院色彩,原來係一間中式火鍋,仲個好潮吧枱,且中且西,好有傳統中加現代酒吧嘅特色佢哋有不同生啤及cocktail等,可以慢慢享受酒綠皮蛋芫茜山手切本地牛頸脊🥩手切肉質幼嫩又新鮮,薄片放落湯底一陣已經可以,牛頸脊肉質軟滑味濃紐西蘭羊肉片🥓油脂均勻好好味,肉質有彈性又沒有羊羶味,處理得非常好手打蝦丸🍡鮮打蝦丸好味道鳳城水餃🥟大大粒水餃炸魚皮好香脆,輕輕拖水就可以食

佢哋有不同生啤及cocktail等,可以慢慢享受

酒綠皮蛋芫茜山

手切本地牛頸脊🥩

紐西蘭羊肉片🥓
油脂均勻好好味,肉質有彈性又沒有羊羶味,處理得非常好

手打蝦丸🍡
鮮打蝦丸好味道

鳳城水餃🥟
大大粒水餃

炸魚皮
好香脆,輕輕拖水就可以食
2023-05-24 85 瀏覽
環境超精緻的餐廳店內外都有青樓元素🏮連餐單同濕紙巾都好盞鬼/🥘️養顏濃厚花膠雞鍋($458)超濃 好滋潤✨花膠同雞都好足料雞肉滑未開始煮其他食材 已經好好飲😋.🥘️手切本地牛頸脊-全份 ($388)份量多厚度適中 不會過簿 有口感顏色和脂肪比例都好肉質嫩 好味🤤.🥘邪流丸-半份 ($68)流心芝士牛丸新鮮牛肉加上芝士流心餡幾特別🫰🏻.🥘珊瑚蚌($148)好新鮮 爽口😽很不錯.🥘鱔片($108)切得好靚去曬大部分魚皮😚好爽 但唔會硬✅.🥘遍地黃金炸魚皮($98)非常香脆不油膩蛋黃平均地佈滿魚皮就咁食同打邊爐食都正🙌🏻.🥘自家製響鈴($58)香脆又大件/很好的用餐體驗❣️
環境超精緻的餐廳
店內外都有青樓元素🏮
連餐單同濕紙巾都好盞鬼

🥘️養顏濃厚花膠雞鍋($458)
超濃 好滋潤✨
花膠同雞都好足料
雞肉滑
未開始煮其他食材 已經好好飲😋
🥘️手切本地牛頸脊-全份 ($388)
份量多
厚度適中 不會過簿 有口感
顏色和脂肪比例都好
肉質嫩 好味🤤
🥘邪流丸-半份 ($68)
流心芝士牛丸
新鮮牛肉加上芝士流心餡
幾特別🫰🏻
🥘珊瑚蚌($148)
好新鮮 爽口😽
很不錯
🥘鱔片($108)
切得好靚
去曬大部分魚皮😚
好爽 但唔會硬✅
🥘遍地黃金炸魚皮($98)
非常香脆不油膩
蛋黃平均地佈滿魚皮
就咁食同打邊爐食都正🙌🏻
🥘自家製響鈴($58)
香脆又大件
很好的用餐體驗❣️
2023-05-24 86 瀏覽
今日我哋嚟到中環怡紅院朝聖🙈 最近見到好多人去食 等我又試吓係咪真係咁正先👍🏻,環境裝修非常之靚 座位闊落舒適,好似穿越左古代咁。-我哋叫咗養顏濃厚花膠雞湯底,花膠嘅份量都唔少㗎,而且雞肉非常之嫩滑,店員仲好貼心咁樣幫我哋剪開方便我哋食用👍🏻,湯底非常之濃郁,唔覺唔覺未食已經飲咗三碗🙈-手切牛頸脊肉質肥瘦適中,而且牛肉味都好濃厚,好冧好好食,咁即係入口即溶😋-怡紅丸,係出名嘅麻辣牛打牛丸,麻辣味非常之香,入邊有啲花椒,而且手打非常之彈牙,牛味濃厚💯-黑松露餃外皮好滑,一邊咬開淡淡的黑松露香味大大隻,入面有好多爽口嘅蝦肉同蟹肉一絲絲😍口感相當豐富💯-皇帝菜非常之嫩滑新鮮 顏色翠綠😋-叫左杯vita kuk fa係一個好古典嘅花樽 好靚 非常打卡able,係Gin酒加上檸檬汁,仲有柚子蜂蜜 少少soda,味道甘香有少少甜甜地👍🏻-China colada 重椰子香同有小小菠蘿味 好香❤️-
手切牛頸脊
黑松露餃
外皮好滑,一邊咬開淡淡的黑松露香味
大大隻,入面有好多爽口嘅蝦肉同蟹肉一絲絲😍口感相當豐富💯
皇帝菜
非常之嫩滑新鮮 顏色翠綠😋
叫左杯vita kuk fa
China colada 重椰子香同有小小菠蘿味 好香❤️
2023-05-21
  • 養顏濃厚花膠雞
  • 手切本地牛頸脊
  • 自家製黑松露蟹肉餃
🌸《怡紅院·火鍋·中環》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐥養顏濃厚花膠雞 $458花膠雞湯好濃郁,花膠數量亦都非常足夠🤩飲落有少少張住個口,好多骨膠原🙆🏻‍♀️小編飲左兩大碗先開始打邊爐😂 真心推薦🥳❗️-🐮騸牯黃牛邊爪 (半份) $298牛邊爪肉質厚實,牛味濃,因為油脂唔算多,所以唔算太嫩,要食牛味可以叫呢款🙆🏻‍♀️-🐮手切本地牛頸脊 (半份)$288牛頸脊相對多d油脂,食落比較嫩滑,想要入口即溶口感可以叫呢個🤤-🐑紐西蘭羊肉片 (半份) $98羊肉片半份分量都唔少,小編同朋友都差d食唔曬😂不過羊味重,鍾意食羊可以叫🤩-⚾️怡紅丸 - 麻辣牛丸 (半份)$58比佢個名吸引左,叫左先知係自家製手打牛丸,咬開食到粒粒花椒,麻辣味十足🧡-🐡黃金炸魚皮 $98叫左份小食試下,魚皮炸得非常香脆👍🏻咸蛋香味非常濃郁,小編都食左大半份,推薦❗️-📍 怡紅院火鍋料理@yihungyuenhk 中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖-環境| ENVIRONMENT:🌸🌸🌸🌸🌸味道| TASTE:🌸🌸🌸🌸🌸服務| SERVICE:🌸🌸🌸🌸衛生| HYGIENE:🌸🌸🌸🌸性價比| CP
🌸

服務| SERVICE:🌸🌸🌸🌸
衛生| HYGIENE:🌸🌸🌸🌸
性價比| CP VALUE:🌸🌸🌸🌸
Revisit: 💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_ssp #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #中環美食 #中環好去處 #怡紅院 #怡紅院火鍋料理 #火鍋 #打邊爐
2023-05-19 91 瀏覽
每次經過中環呢間怡紅院都覺好新奇,蘭桂芳地段竟然有間咁古色古香嘅店舖😮!望真啲餐牌先知喺一間以古代青樓做主題嘅港式fusion火鍋店,真喺可以名副其實約齊一班人去妓院蒲啦🤘🏻餐廳入面樓高兩層,裝橫神還原古代怡紅院場景充滿中國風,最抵死餐牌設計成一張「賣身契」連濕紙巾都用上仿安全套包裝🤣,成間舖玩味性十足!·養顏濃厚花膠雞 $458·燈紅麻辣鍋湯底有數十款選擇,大部份都可以揀雙拼價錢就會計揀較貴果一款🍲。花膠雞湯上枱時店員會先裝碗靚湯俾你品嚐,飲落超級濃厚內有花膠同雞肉骨膠原豐富,絕對真材實料熬製✨另一款麻辣鍋香辣惹味,叫鴛鴦鍋試晒兩款就啱晒!·手切本地牛頸脊 (半份) $288呢到牛肉都幾講究可以食到坊間較少嘅騸牯黃牛,仲有幾個刁鑽部位可以揀添🐂。手切本地牛頸脊都唔失色,肥瘦均勻肉味濃郁~·怡紅丸-麻辣牛丸 (半份) $58·邪流九-流心芝士牛丸(半份)$68餐廳自家製丸子就咁睇個菜式名幾得意😂,麻辣牛丸混合花椒辣椒入口香辣刺激🌶️,芝士牛丸咬開有流心效果芝味濃郁,小心焫親個咀🔥·自家製韭菜餃(半份)$48餃子皮夠薄韭菜餃比坊間嘅大隻飽滿🥟,而且韭菜份量好多口感夠豐富~·豬大腸 $68大

餐廳入面樓高兩層,裝橫神還原古代怡紅院場景充滿中國風,

·養顏濃厚花膠雞 $458
·燈紅麻辣鍋

·手切本地牛頸脊 (半份) $288

·怡紅丸-麻辣牛丸 (半份) $58
·邪流九-流心芝士牛丸(半份)$68

·自家製韭菜餃(半份)$48

·豬大腸 $68

大腸洗得乾淨無異味,而且有先經炸過所以即使放落湯後都有酥脆內軟口感😌

·響鈴 $58
·黃金炸魚皮 $98

鹹蛋黃愛好者必嗌呢度嘅黃金炸魚皮😍,每件魚皮都沾滿香濃鹹蛋黃,入口勁惹味又邪惡!
響鈴亦係餐廳自家製作,新鮮酥脆碌幾秒就食得啦👍🏻

·寬薯粉 $38
最後一定要叫薯粉吸收湯底嘅精華🤤,入口煙韌配麻辣/花膠湯都咁夾~

·辣酒煮花螺 $98

除咗打邊爐呢度仲有一系列小炒刺身🔥,花螺細粒爽嫩每粒都浸滿辣汁,越食越辣好惹味🌶️

·Fruit Punch $68

去得妓院點少得飲杯花酒呢😂,呢度都設有酒吧區有調酒師調配各樣美酒🍷,唔飲酒人士都可以飲杯果味濃嘅Fruit Punch~
2023-05-17 91 瀏覽
膽大了!!!!!! 中環區竟然咁招搖高高掛咁多個紅燈籠仲要大大個射燈照出怡紅院3個字係對面街既牆,認真猖狂!養顏濃厚花膠雞湯底用左原隻既雞去煮, 打邊爐前飲碗湯先骨膠原多到個唇會少黏黏地咁雞肉煲完湯仲好有雞味, 肉質仲係嫩滑黃金炸魚皮鹹蛋黃包裹住整件魚皮但魚皮仍然鬆脆的鹹蛋黃味濃,唔捨得放到湯裡面破壞花膠既味.哈哈手切本地牛頸脊(半份)如果切大塊D更佳, 以家油花均勻.但每次只食一塊會唔夠喉半份份量都算合理, 兩個人都夠食花雕雞子(半份)酒味不苦, 雞子無咩內臟味幾好!幾好!珊瑚蚌份量多而且好爽脆少少腥味都無證明非常新鮮手打墨魚丸(半份)半份有4粒, 人少都可以試多幾款口味墨魚足料仲有少少顆粒感手打都做到機打咁彈牙!皇帝菜(半份)唔係當造既菜但因為夠新鮮所以無渣真係半條渣都無!!烏龍茶, 蜂蜜綠茶打邊爐配茶就清爽D~

養顏濃厚花膠雞湯底
用左原隻既雞去煮, 打邊爐前飲碗湯先
骨膠原多到個唇會少黏黏地咁
雞肉煲完湯仲好有雞味, 肉質仲係嫩滑
鹹蛋黃包裹住整件魚皮但魚皮仍然鬆脆的
鹹蛋黃味濃,唔捨得放到湯裡面破壞花膠既味.哈哈
手切本地牛頸脊(半份)
如果切大塊D更佳, 以家油花均勻.但每次只食一塊會唔夠喉
半份份量都算合理, 兩個人都夠食

花雕雞子(半份)
酒味不苦, 雞子無咩內臟味
幾好!幾好!
份量多而且好爽脆
少少腥味都無證明非常新鮮
手打墨魚丸(半份)
半份有4粒, 人少都可以試多幾款口味
墨魚足料仲有少少顆粒感
手打都做到機打咁彈牙!
皇帝菜(半份)
唔係當造既菜但因為夠新鮮所以無渣
真係半條渣都無!!
烏龍茶, 蜂蜜綠茶
打邊爐配茶就清爽D~
2023-05-15
今晚同舊同事食飯 被邀請到中環怡紅院火鍋之前有聽過朋友講呢間好好食今晚終於有機會試到,好興奮啊!🤗一嚟到見到全枱帶咗好多嘢食好多海鮮 好新鮮 好多花款☺️😍😍數都數唔晒 例如象拔蚌 花甲 魚 新鮮牛肉牛起碼有五六個部位間房因為係VIP房間 有KTV唱三間VIP剩係得依一間有不過個咪唔夠大聲🤭人多嘅時候其實唱乜都聽唔到不過室內裝修同樣同室外一樣咁靚好有中國特色 名副其實怡紅院裝修都好推介俾家人朋友過嚟一起享受非常滋味😋😋😋打邊爐都係講求氣氛 食材新鮮 飲杯嘢呢度冇10分都有9分 期待下一次再嚟過🫶
今晚同舊同事食飯 被邀請到中環怡紅院火鍋
之前有聽過朋友講呢間好好食
今晚終於有機會試到,好興奮啊!🤗

一嚟到見到全枱帶咗好多嘢食

非常滋味😋😋😋
打邊爐都係講求氣氛 食材新鮮 飲杯嘢
呢度冇10分都有9分 期待下一次再嚟過🫶
2023-05-12 60 瀏覽
上網見到中環依間火鍋店,裝修風格非常有特色,好似去咗故宮食飯一樣咁特別,門口放滿左中國風嘅燈籠餐廳非常之闊落,就算兩個人都可以安排四人嘅座位,如果多人黎仲有半開放式嘅包廂✨鹹酸菜胡椒豬肚鍋拼麻辣鍋$198湯底酸菜味好重,就算當湯飲都唔會好重味精,湯底仲有大量豬肚,蒜頭,豬肚炆到好淋好入味,胡椒味都好香,麻辣湯底不是太辣,花椒八角味非常突出,麻味特濃✨水魷$88非常新鮮,爽口彈牙✨鱔片$108鱔片十分大塊同厚身,非常新鮮同爽口,唔會食到好多細骨,去骨功夫做得好好✨鵝腸(半份)$78鵝腸洗得好乾淨,一啲腥味都無,肥膏唔會太多,煮完之後爽口彈牙✨你最牛拼盤$588分別有澳洲和牛粒,吊龍,金錢展,牛頸脊,牛肉粒食落好Juicy,好重牛味,金錢展嚟到色澤非常鮮紅,好新鮮,牛頸脊油花旺盛,肉質肥美,口感肥嫩而具彈性,最正係吊龍,非常新鮮,牛味極濃,肥瘦適中,牛油脂超香✨牛黃喉$88麻辣鍋必點配菜,口感爽脆,幾秒就食得✨黑柏葉$68黑柏葉比白柏葉新鮮,保留原味和口感✨流心芝士牛丸(半份)$68必點推介,牛肉餐廳手打,非常新鮮,裡面芝士香濃,有爆漿嘅效果✨自家製韭菜餃(半份)$48餃子皮相當薄,一啖咬

✨鹹酸菜胡椒豬肚鍋拼麻辣鍋$198

✨水魷$88
非常新鮮,爽口彈牙

✨鱔片$108

✨鵝腸(半份)$78

✨你最牛拼盤$588
分別有澳洲和牛粒,吊龍,金錢展,牛頸脊,

✨牛黃喉$88
麻辣鍋必點配菜,口感爽脆,幾秒就食得

✨黑柏葉$68
黑柏葉比白柏葉新鮮,保留原味和口感

✨流心芝士牛丸(半份)$68

✨自家製韭菜餃(半份)$48
餃子皮相當薄,一啖咬落去,豬肉嘅肉汁流晒出嚟,豬肉相當新鮮,有咬口,裏邊亦都超多韭菜

✨鴨血(半份)$58
鴨血都係火鍋絕配,鴨血質地好滑,「雪」一聲滑咗入喉嚨

✨薯粉$38
比其他火鍋店,更寬更厚,煮完之後又入味又煙靭彈牙

✨西洋菜$48
好新鮮,一啲渣都冇

✨Ginger Beer $28
帶薑味嘅汽水🥤,非常特別