2022-01-26 106 瀏覽
鍾意食壽司嘅我一直都會嘗試好多唔同嘅日式料理,今次就去咗呢一間喺社交平台有好多人介紹嘅惠😍呢間餐廳主打都係做Omakase!可想而知係非常高質嘅食材同埋係好用心嘅日式料理!去到嘅時候唔算好多人,所以都可以好快咁安排入座!然後見到有一個lunch Menu係可以食到12件壽司,仲有茶碗蒸,前菜,甜品,所以就忍唔住叫咗呢一份啦!我自己好有驚喜嘅就一定係呢一個大拖羅壽司,呢一度嘅大拖羅真係好好食,非常肥美飽滿,而且鮮甜味十足,入口即溶嘅感覺到而家都仲係好難忘!另外就係呢一件三文魚子壽司,呢度紫菜非常香脆,而且上面嘅三文魚子嘅鹹香味十足,食落去嘅時候非常Juicy多汁!

2022-01-25 108 瀏覽
有一個吃貨朋友佢話佢食過好多間唔同嘅Omakase最好食嘅就係呢一間係灣仔嘅惠!講到咁正,咁一定要過去試吓啦🤣於是就同左男朋友過咗去呢度食lunch!Lunch time嘅價錢都算係好平!$498既壽司十二貫!仲要包括左有茶碗蒸,12件壽司,汁物同埋甜品!算係一個非常豐富而抵食嘅Omakase lunch!整體來講,難怪朋友話呢度係佢食過最好食嘅Omakase!呢度嘅壽司刺身真係非常高級!而且呢度嘅壽司仲加咗師傅特色嘅調味!令到魚肉嘅鮮甜味道更加突出!當然唔少得嘅就係呢度仲有其他高級嘅魚生食材!無論係大拖羅定係海膽都可以食得到!所以真係算係非常之抵食,性價比好高!

2022-01-25 97 瀏覽
放假最期待嘅就係可以去唔同嘅地方食好嘢!今次就約咗一個好閨蜜去到呢一間係灣仔嘅惠食omakase!午市嘅時間非常之抵食!而且仲要可以食到高質嘅壽司同埋甜品真係非常之滿足😌😌牡丹蝦壽司呢一件牡丹蝦壽司非常吸引嘅賣相,師傅整完之後俾我哋食嘅時候真係有少少唔捨得食嘅感覺!呢個牡丹蝦嘅賣相好吸引,透明嘅蝦肉!再加上非常鮮甜爽口!😌深海池魚壽司呢一個深海池魚嘅池魚味道非常濃郁!好強烈嘅鮮甜味道!而且仲加咗少少醬汁調味,令到更加鮮甜!😌海膽壽司一直都好期待食海膽嘅我,今次終於都比我得償所望啦!呢一件海膽壽司非常豐富,上面係好多份量嘅海膽!一啖擺入口嘅時候真係有滿滿嘅滿足感呀!😌靜岡蜜瓜冇諗過呢一件靜岡蜜瓜係咁好食,真係非常非常甜嘅蜜瓜!食完一餐豐富嘅壽司之後再用呢一個做甜品結尾真係非常之完美!

😌牡丹蝦壽司

😌深海池魚壽司

😌海膽壽司

😌靜岡蜜瓜
2022-01-25 62 瀏覽
早幾日朋友介紹咗我去呢一間喺灣仔嘅惠食omakase!整體來講,呢間餐廳嘅性價比好高!價錢亦都係非常合理,一個午市嘅套餐每人都係四百幾蚊!算係非常之抵食👍🏻一入座嘅時候,呢度嘅師傅真係談笑風生!同我哋有傾有講,令到成個用餐體驗都係非常良好👍🏻另外,由於係omakase嘅關係,所以全部食材我哋都係等師傅挑選當日新鮮嘅食材去決定!然後最令我有驚喜同埋喜出望外嘅莫過於係見到呢一件大拖羅壽司!呢一件大拖羅壽司真係我諗都冇諗過可以係lunch time嘅時候食到!仲要係用呢個價錢就可以!呢個大拖羅真係入口即溶嘅感覺,拖羅嘅油脂味道喺口腔度徘徊咗好耐!

2022-01-25 67 瀏覽
雖然而家夜晚冇得出去食飯,不過之前都好想食好食嘅壽司,於是下晝嘅時候就搵吓邊一度有好食嘅Omakase!於是就喺社交平台群組度睇到呢一間惠😍有好多人推介,所以就去咗呢度試吓!一去到嘅時候就已經非常之令人期待,成間餐廳都好簡單,就係日式嘅木係裝修!而且午餐嘅選擇有兩款,我自己今次就叫咗呢個有12件壽司嘅set去試吓!整體來講,呢間餐廳嘅壽司都好好食,刺身非常新鮮!鮮甜味十足,而且價錢方面都好合理,四百幾蚊可以有咁多款唔同嘅種類食得到!仲要加埋有前菜,沙律,湯,甜品!基本上一定會食得飽!

2022-01-25 40 瀏覽
男朋友生日,就梗係要帶佢去食好嘢㗎啦!諗到生日嘅活動最好不過就一定係食壽司啦,於是就喺OpenRice搵吓睇吓有啲乜嘢餐廳好介紹!最後就揀咗呢一間位於灣仔嘅惠!獎勵一下佢帶佢食omakase啦✌🏻午市嘅套餐最主要有兩款選擇,我自己今次就揀咗呢一款有12件壽司嘅套餐!另外仲包括左有前菜,湯,甜品!非常豐富❤️最吸引嘅莫過於就係呢一個海膽壽司!呢一度嘅海膽真係非常鮮甜,擺入口嘅時候有一種溶喺口腔嘅感覺!然後慢慢就會滲咗海膽嘅鮮味出嚟!真係好正,仲要係非常之Creamy!!男朋友對今次嘅生日飯都非常之滿意,期待下次都要過嚟試吓呢度食夜晚先得!

2022-01-24 51 瀏覽
胃食總司令🙀🙀壽司貫一向都好鍾意食;今次約好我的生意伙伴,下午食物廚師發板,呢間「惠 Sushi Kei」由北海道高級星級名廚發板,廚師係有超過21年既經驗,絕對為大師級料理!今次最滿心驚喜既係「壽司12貫」,Set套餐包括有海哲凍食前菜、十二貫握壽司、百合蛋茶碗蒸、甜品(靜崗蜜瓜):壽司可點配料亦都十分突出!牛蒡,及甜醋薑。鰤魚壽司同埋蜜金錭壽司:真係我最鍾意食既魚刺身,鰤魚連皮火炙燒, 食落去嫩滑無比, 再配上河豚蔥味道絕佩:蜜金鯛新鮮爽滑, 魚既油脂滑而不油膩,絕對係高質既味覺享受滑墨魚另外加上柚子皮碎加海鹽好鮮香味道足夠,壽司飯質柔軟。再配上池魚肉質柔嫩, 牡丹蝦肥美蝦嘅鮮甜。 帆立貝厚肉入口溶化感覺,三文魚籽軍艦壽司一啖食落口鮮味出哂黎,我最鍾意嘅拖羅壽司,入口感難忘,上面更有柚子胡椒另外仲有震魚,深海池魚,針魚,海膽,仲有醬油漬吞拿魚, 鮫魚真係食過返尋味!餐廳設計非常有風格,尤其係門口既日本風呂,石頭路 再加上日本式嘅自動拉躺門,非常有玩味,好似去咗日本嘅感覺,再加上秋葉嘅風格令到成間舖,生氣勃勃,更有朝氣打卡一流!
胃食總司令🙀🙀

針魚,海膽,仲有醬油漬吞拿魚, 鮫魚真係食過返尋味!

2022-01-24 40 瀏覽
政府又有新措施,夜晚又禁咗堂食,但係都唔會影響到我要食好嘢嘅心情嘅,所以今日下午嘅時間就去咗灣仔嘅呢一間惠❤️呢一間餐廳主打都係omakase!全部菜式都係由廚師精心挑選當日最新鮮嘅食材去烹調!真係非常期待!Lunch time嘅時間有兩個套餐可以揀,我自己就揀咗可以有12件壽司嘅呢一個套餐!套餐仲包括左有前菜,茶碗蒸,甜品!非常豐富!有好多唔同款式嘅壽司都非常新鮮!而且賣相都好精緻好靚!全部一啖擺入口嘅時候都有一種好滿足嘅感覺!我特別鍾意嘅就係呢一個大拖羅😆呢一度嘅大拖羅真係非常肥美,好飽滿!油脂嘅味道真係融入口腔!非常滑溜!令人唔捨得沖淡嘅味道!另外都好特別嘅就係呢一個三文魚子壽司,呢度嘅三文魚子好大粒,而且鮮甜味好強烈!可以話係我食過最鮮甜嘅三文魚子!當然唔少得要講吓嘅就係呢一度嘅蜜瓜!作為甜品,呢一個蜜瓜真係非常清甜!真係好多汁好好食!

2022-01-24 39 瀏覽
今次同朋友慶祝生日,決定同佢嚟呢間omakase。呢間omakase最吸引我嘅原因係餐廳採用嘅食材都係每日由日本空運送嚟香港,確保每樣食材都係最新鮮同最時令,餐廳設計明亮,令人感覺舒適。呢一間餐廳嘅午餐時段都係做緊omakase!揀咗呢一個有12件壽司嘅套餐,食omakase最令人期待同埋滿足嘅莫過於係每日都係用新鮮嘅食材去處理,完全由廚師去決定!今次嘅壽司都非常新鮮好食!蜜金錭好新鮮,肉質柔軟肥美,滿滿既魚油香,大拖羅肉質柔嫩,魚油脂非常甘香,魚味濃郁。三文魚籽非常新鮮甜,咸度岩岩好。海膽口感嫩滑,味道濃郁creamy。我同朋友都非常滿足,餐廳環境溫馨親切,食物又新鮮,滿滿既驚喜。

2022-01-24 41 瀏覽
今次試既omakase係由米芝蓮星級師傅主理🌟午市套餐有兩款 分別係壽司12貫餐$498同咲餐$1080 先試試$498👍🏼 下次想挑戰晚市套餐 價錢係$1580-$2280👍🏼今日既款式分別係金鯛、魷魚、北寄貝、牡丹蝦、帆立貝伴生紫菜、池魚、銀鱈魚伴柚子胡椒、三文魚籽、吞拿魚、海膽、鰤魚、燒拖羅😋😋個人超愛海膽同拖羅!紫菜係卜卜脆既聲😍😍師傅制作好認真🥰🥰環境同服務都好好食完壽司之後既麵豉湯好夠熱 搭配蔥花碎同海草 口感一流最後既靜岡蜜瓜超甜超多汁😋😋
今次試既omakase係由米芝蓮星級師傅主理🌟

午市套餐有兩款 分別係壽司12貫餐$498同咲餐$1080

個人超愛海膽同拖羅!紫菜係卜卜脆既聲😍😍

師傅制作好認真🥰🥰環境同服務都好好

食完壽司之後既麵豉湯好夠熱 搭配蔥花碎同海草 口感一流

最後既靜岡蜜瓜超甜超多汁😋😋
2022-01-22 29 瀏覽
好掛念🇯🇵日本呀🤭今日朋友介紹黎到呢間位於灣仔謝斐道既Omakase一打開大門就見到一棵紅葉🍁感覺真係好似返左日本🇯🇵一字排開既壽司Bar🙌光潔明亮日式設計令到每位客人都可以跟師傅交流👍前菜海哲爽口酸酸甜甜好開胃🥰日式茶碗蒸雞蛋蒸到超嫩滑lulu😍底層仲有幾香既白果🙂🍣12貫手握Sushi包括金鯛以特製白豉油塗面中間柚子味分明🥳墨魚厚切及北寄貝爽口彈牙😍鮮甜海帶帆立貝深海池魚、鰤魚及金目鯛肉質好細緻👍 野生拖蘿油脂豐富入口即化🤤還有吞拿魚漬赤身😍凍凍地三文魚子以及最愛既🦐牡丹蝦及海膽😋❤️海膽分量超多又creamy😍滿口海膽感覺真係大滿足🥰好想Encore😜💜牡丹蝦超甜🤤蝦身好厚食落彈牙重膠質🤗食完壽司再上碗熱辣辣麵豉湯入面仲有我愛既超蔥及紫菜😋飲完個胃暖返哂👍最後以甜蜜蜜🍈蜜瓜作結🙌 整頓午餐大概食左個半鐘😌每件壽司都係師傅安排最時令食材製作🙌 壽司飯亦已經調校好味道😋可以唔使點豉油已經好好食😎另外店員亦會細心介紹師傅及問我地有冇東西唔食才開始料理😊這點感覺真係非常好👍

前菜

墨魚厚切及北寄貝爽口彈牙😍
鮮甜海帶帆立貝
深海池魚、鰤魚及金目鯛肉質好細緻👍
野生拖蘿油脂豐富入口即化🤤
還有吞拿魚漬赤身😍凍凍地三文魚子
以及最愛既🦐牡丹蝦及海膽😋

💜牡丹蝦超甜🤤蝦身好厚食落彈牙重膠質🤗

最後以甜蜜蜜🍈蜜瓜作結🙌
  • 海膽
  • 三文魚籽
2022-01-21 35 瀏覽
假日男朋友帶我到灣仔逛逛,原來早就預備了驚喜給我,特意帶我到這家Omakase品嘗美食。餐廳裝修新淨簡約,簡約木色系為主,充滿日本感覺,環境好舒服,可以慢慢同男朋友一邊嘆美食一邊傾計。整體來講,呢一度嘅午市套餐都非常好食!而且仲要係好抵食添!四百幾蚊可以食到咁多款唔同嘅壽司真係好正!我自己幾鍾意呢一度嘅池魚壽司!就咁睇個賣相顏色好靚!而且呢一個池魚嘅魚味好濃郁,好鮮甜嘅味道!赤貝壽司亦都好有驚喜,非常所謂嘅口感,而且入口嘅時候好彈牙!赤貝嘅味道亦都好香!當然最正嘅就係呢一件拖羅壽司!呢一度嘅午市套餐都係用大拖羅!真係估唔到🤩非常有驚喜!而且呢一件大拖羅真係令人回味無窮!好香既魚油味道!入口即溶嘅感覺!

2022-01-20 35 瀏覽
上次同朋友食過返尋味,所以每次都心思思想食Omakase都會諗起這間,無論食物質素同環境氣氛都十分滿意。難得有機會,拉埋朋友一齊再食過。坐吧檯會有日本廚師在你眼前製作食物,由開胃菜到主食到上碟,都精巧有心,件件都似藝術品。日本廚師亦會逐一介紹食物,令客人知道自己要放咩入口。牡丹蝦非常肥美鮮甜,食料非常新鮮。而且,呢度嘅蝦肉好爽滑!好彈牙!帆立貝肉質厚實,味道好鮮甜。擺入口嘅時候成個口腔都充斥着帆立貝嘅香味大拖羅脂肪比例高,真係入口即溶嘅感覺啊!魚油脂非常甘香濃郁。仲有齒頰留香添!質素水平依然保持住,每次都可以食到當季最新鮮最肥美既海產。真是值得一讚!

日本廚師亦會逐一介紹食物,令客人知道自己要放咩入口。

2022-01-20 45 瀏覽
近年日本廚師發辦Omakase係香港越開越多。我都好鐘意食,而呢間位於灣仔既日本餐廳,⻝材都係每日由日本直送到香港,加上經驗豐富既日本師傅,質素絕對有保證。而佢地既omakase係我人生食過最好食既!今次點左壽司十二貫午市套餐。包括前菜,茶碗蒸,壽司十二貫,汁物,甜品。師傅會係你面前用心製作每一道菜,都係即叫即製,仲會邊講解食物既特點同配搭。金木錭魚身充滿光澤,口感滿滿鮮美魚香。鰤魚肥厚油潤,口感濃郁。大拖羅好肉質柔嫩,魚味濃郁入口即溶。三文魚籽,鮮甜爆汁。如果中意食Omakase,一定要黎呢間試下!
近年日本廚師發辦
Omakase

而佢地既omakase係我人生食過最好食既!
,都係即叫即製,仲會邊講解食物既特點同配搭。
金木錭魚身充滿光澤,口感滿滿鮮美魚香。
鰤魚肥厚油潤,口感濃郁。
大拖羅好肉質柔嫩,魚味濃郁入口即溶。
2022-01-20 28 瀏覽
相信大家都好掛住日本嘢食。適逢上星期朋友生日就同佢去食 OMAKASE。呢間「Sushi Kei」,只供應由主廚峻師傅發辦的廚師發辦餐單,環境溫馨舒適,好似去咗日本咁。我哋午市過嚟食,就叫咗呢一個有12件壽司嘅廚師發辦❤️除此之外,仲有前菜,甜品!亦都非常高質👍🏻我自己都幾鍾意呢一度嘅蜜金錭,入口嘅時候好清新嘅口感,而且非常新鮮,肉質柔軟肥美。幾特別嘅喺呢度嘅墨魚加左海鹽,口感鮮味帶有清香。另外就係呢度嘅三文魚籽大大粒!同埋真係同出面食嘅三文魚子好唔同,呢度嘅鮮甜味道好特別,難以形容嘅味道!海膽非常鮮甜又creamy,味道濃郁。有一種唔捨得吞落口嘅感覺😂甜品是日本靜岡蜜瓜,食落香甜多汁。整體來說,呢間餐廳既Omakase食材好新鮮高質素😌 加上日本師傅既介紹,非常好既體驗。

我哋午市過嚟食,就叫咗呢一個有12件壽司廚師發辦❤️除此之外,仲有前菜,甜品!亦都非常高質👍🏻

幾特別嘅喺呢度嘅墨魚加左海鹽,口感鮮味帶有清香。

甜品是日本靜岡蜜瓜,食落香甜多汁。