2009-11-26 15 瀏覽
屯門好似無咩好野食,,上次試完間上海婆婆對屯門有陰影,,,但一日要食三餐,,總有機會會再相遇屯門既餐廳,,,今次就試依間開左無耐既日式洋食料理,,,洋食同和食其實主要係日本人先會分既2種料理,,,好多人認為香港人鍾意日本野係因為盲目咁祟日,,,但其實又有幾多人知道同欣賞日本人做野既方式?認真,,細心,,有規矩,,有要求,,5會得過且過,,,同埋最緊要係對自己既工作自豪同埋熱愛,,,入正題啦,,講下裝潢布置啦,,,長方形鋪位有卡位D枱5會太近,,整體舒服,,,睇埋MENU真係以為去左Pasta De Waraku,,,2間野我懷疑係咪一個GROUP,,連裝食具果個盒都一樣,,, 明太子大蝦意粉味道同WARAKU真係激似,,份量都一樣,,,但依間就煮得乾身D,,比WARAKU更佳,,,但明太子就無咩味,,蝦仔如果去埋尾就易好,,,雞軟骨牛扒石鍋飯依個真係要讚一讚,,令我對石鍋飯既形象改官,,,佢個汁份量岩岩好,,加埋石鍋既熱力令佢香味四溢,,,石鍋夠熱所以有適量既飯焦,,5係燶到臭果隻先犀利,,,牛扒就麻麻地,,過韌但個調味幾惹味既,,,雞軟骨就可以再軟少少,,,加$8.8有2件一口帶子脆
屯門好似無咩好野食,,上次試完間上海婆婆對屯門有陰影,,,
但一日要食三餐,,總有機會會再相遇屯門既餐廳,,,
今次就試依間開左無耐既日式洋食料理,,,

洋食同和食其實主要係日本人先會分既2種料理,,,
好多人認為香港人鍾意日本野係因為盲目咁祟日,,,
但其實又有幾多人知道同欣賞日本人做野既方式?
認真,,細心,,有規矩,,有要求,,5會得過且過,,,
同埋最緊要係對自己既工作自豪同埋熱愛,,,

入正題啦,,講下裝潢布置啦,,,
長方形鋪位有卡位D枱5會太近,,整體舒服,,,

明太子大蝦意粉
味道同WARAKU真係激似,,份量都一樣,,,
但依間就煮得乾身D,,比WARAKU更佳,,,
但明太子就無咩味,,蝦仔如果去埋尾就易好,,,

雞軟骨牛扒石鍋飯
依個真係要讚一讚,,令我對石鍋飯既形象改官,,,
佢個汁份量岩岩好,,加埋石鍋既熱力令佢香味四溢,,,
石鍋夠熱所以有適量既飯焦,,5係燶到臭果隻先犀利,,,
牛扒就麻麻地,,過韌但個調味幾惹味既,,,
雞軟骨就可以再軟少少,,,

加$8.8有2件一口帶子脆海苔,,,
其實就係海苔天婦羅上面加上帶子同WASABI味沙津醬,,,
一試無妨,,但熱少少會更加好味,,,

不得一提既就係服務,,日本餐廳係5同D,,,
"小心熱,,慢慢食,,加加水,,請問仲要5要"
一句都不會小,,其實係果度返工果D後生仔同出面其他餐廳無分別,,,
要讚既就讚一下公司既SERVICE TRAINING吧,,,
2009-11-22 17 瀏覽
湯唔錯..忌廉唔稀唔杰..三文魚份量亦適中..帶子..口感既層次幾好..帶子同海台一齊咬落去..有層次感..薯風蝦..幾爽..出面脆入面爽..個飯..味道幾好..都match到..pizza..好多料..令到個2mm既pizza拎唔起..同其他日式西餐廳比差唔多..仲多料好多tim..味道都幾好味..野飲叫左杯白之戀人..其實係士多啤梨+milk+白朱古力..味道好似明治3角形既士多啤梨朱古力..鐘意食甜既朋友應該會鐘意..so far..其實係好味..仲幾有創意!!不過佢始終係日式西餐廳..sell既日式match埋西式..唔可以同西餐廳比..幾buy佢地既菜式既創新..因為食完又發覺佢地真係match到..唔錯!!
湯唔錯..忌廉唔稀唔杰..三文魚份量亦適中..
薯風蝦..幾爽..出面脆入面爽..
個飯..味道幾好..都match到..

so far..其實係好味..仲幾有創意!!
三文魚忌廉湯
2mm pizza
白之戀人
(非會員)
2009-11-22 3 瀏覽
上次黎食過D意粉唔錯,今次試咗店員推介的熱石鍋飯,送黎的時候木盤上面貼了一張〝小心熨手〞提示紙,幾有心思喎! 和風蕃茄咖哩一口豬熱石鍋飯套餐,包餐湯、多士、沙律、餐飲…好多嘢食呵,精選套餐仲有好多選擇添!忌廉湯配蒜蓉多士,忌廉的味道香濃樸鼻,蒜蓉多士黏上忌廉湯,多士依然香脆,好正!一口豬的外層有少少脆,感覺唔會好熱氣,豬肉都幾有肉汁,仲有翠玉瓜拌菜添,食落唔會好膩,雖然飯的份量睇落唔多,但係因為用咗珍珠米煮,所以比較有口感仲好飽肚,不過咖哩汁就少咗D,味道同質素都唔錯!環境及服務質素都幾好,感覺好舒服!

環境及服務質素都幾好,感覺好舒服!
和風蕃茄咖哩一口豬熱石鍋飯
2009-11-03
2009-11-14 3 瀏覽
周圍都冇晒位見到呢度新張又唔使等就入去試下個menu睇落同意粉屋差唔多原來係同意粉屋同一集團我諗質素應該差唔多而價錢就平d因為有citibank 信用卡所以叫左個餐黑松露菌帶子忌廉湯加酥皮-味道適中,唔太杰又唔會太稀,好好飲香草雞芝麻醬和風沙律-好普通,份量好少意大利芝士鮮茄茸芝士意大利粉-好乾身,芝士味唔夠,只有好重既茄味,意粉屋好食好多夏威夷pizza-好多粟米同埋火腿,雖然料係好多.但味道都係一般薯風蝦-味道唔錯,好脆,但唔夠熱另外叫左個一口帶子脆海苔-真係好細,一啖可以食得晒,食完都冇咩感覺服務唔錯,見到你冇水好快會幫你加但始終味道都係意粉屋好味d
周圍都冇晒位

我諗質素應該差唔多
而價錢就平d

因為有citibank 信用卡
所以叫左個餐

香草雞芝麻醬和風沙律-好普通,份量好少
薯風蝦-味道唔錯,好脆,但唔夠熱

服務唔錯,見到你冇水好快會幫你加
但始終味道都係意粉屋好味d
香草雞芝麻醬和風沙律
2009-11-08
黑松露菌帶子忌廉湯加酥皮
2009-11-08 5 瀏覽
生日飯~見新開幾想試係呢度搵唔到電話主人翁好聰明打去1083 XDDD我因間加番個電話呀下~~~訂早dd唔想太爆睇食評好似唔多好咁好驚主人家唔滿意叫左一個set dinner同散叫兩個dish~有個一口帶子做promote$8.8一客兩隻有好多人都叫以為好強一serve個陣笑左真係一分錢一分貨粒帶子我諗係五毫子同一毫之間la底下有塊炸過既紫菜一齊放入口食到wasabi味唔知係個醬定係落左粉~粒帶子溫熱幸好食落尚算滑煙salmon龍蝦湯幾creamy幾多料都有鮮味杰左少少龍蝦唔多覺salmon因為smoked加到湯裡面有d腥唔多夾鹽燒牛舌加蒜蓉包都幾熱實物同相差不多有d檸檬汁吊味牛舌幾嫩滑不過有筋食落有牛香幾軟捻蒜蓉包烤的過乾搞到太脆唔好食但整體質素當然唔夠日本餐廳2mm 薄脆mushrooom雞肉pizza日式口味玩fusion~呢個有意想不到既效果雞肉軟滑有肉汁蘑菇大塊份量多芝士落得夠重手有拉絲上面加左d食日本米會落既碎碎{唔識講}輕輕調味已經夠唔使加咩tabascco呀hp個d只是本身肉汁太多整濕左中間d pizza底不過唔會濕到一pat野pizza都仲有佢形態
生日飯~見新開幾想試
係呢度搵唔到電話主人翁好聰明打去1083 XDDD
我因間加番個電話呀下~~~
訂早dd唔想太爆
睇食評好似唔多好咁好驚主人家唔滿意

叫左一個set dinner同散叫兩個dish~
有個一口帶子做promote$8.8一客兩隻
有好多人都叫以為好強
一serve個陣笑左
真係一分錢一分貨

粒帶子我諗係五毫子同一毫之間la
底下有塊炸過既紫菜
一齊放入口食到wasabi味
唔知係個醬定係落左粉~
粒帶子溫熱幸好食落尚算滑
食落有牛香幾軟捻
蒜蓉包烤的過乾搞到太脆唔好食

但整體質素當然唔夠日本餐廳
2mm 薄脆mushrooom雞肉pizza
日式口味玩fusion~
呢個有意想不到既效果

雞肉軟滑有肉汁
蘑菇大塊份量多
芝士落得夠重手有拉絲
上面加左d食日本米會落既碎碎{唔識講}
輕輕調味已經夠唔使加咩tabascco呀hp個d
只是本身肉汁太多整濕左中間d pizza底
不過唔會濕到一pat野
pizza都仲有佢形態{笑}同麵粉香~
carbonara

倒不如叫小蝦仁好了
真的細得離譜
一毫子同佢差不多

飯焦有不過唔夠脆同香
菠菜唔知做咩出奇地仲有菜味同嫩~
食完飲餐茶
我突然諗起有d野未黎
個appetizer!
即刻叫人黎上番
xx炸薯蝦
得三隻呀媽病左冇食到
好熱出煙
外面包既應該係蘿蔔絲好脆唔油
裡面用左龍利包住隻蝦
龍利幾滑
蝦依然好細小但鮮味濃~
配slad sause的確係小食first choice
但係點解會有咁大個錯誤?

係咪我唔記得佢地都傻傻下?
講價錢當然呢間平

creamy carbonara
我最愛
(非會員)
2009-11-06 8 瀏覽
之前行過已經想試,不過新開張好多人等位,前幾日晏晝見冇咁多人就自己一個去試下味先!午餐的選擇都唔少,有幾款都好想試!最後叫咗和風蕃茄咖哩牛腩意大利粉,呢個新鮮的口味比想像中好食,蕃茄+咖哩味道香濃,牛腩煮得剛好一D都唔靭,仲有牛根都好入味!忌廉湯好濃味,賣相同味道都比一般餐廳好,加埋脆卜卜的蒜蓉多士,正!沙律口味新鮮,芝麻醬好特別,酸酸都幾開胃!仲有咖啡味道好香濃!成個套餐的質素都唔錯,而家仲做咁優惠添! 下次同埋屋企人黎食可以試多D嘢!

午餐的選擇都唔少,有幾款都好想試!

沙律口味新鮮,芝麻醬好特別,酸酸都幾開胃!
仲有咖啡味道好香濃!
成個套餐的質素都唔錯,而家仲做咁優惠添!
下次同埋屋企人黎食可以試多D嘢!
和風蕃茄咖哩牛腩意大利粉
2009-11-02
和風蕃茄咖哩牛腩意大利粉
呢間野都係意粉屋果個集團....(果d咖啡杯底有印)星期5又去左屯門唔知食咩...原先都知呢間野唔係好得,又見佢門口有人等位...點知..真係唔掂...成間店d人都好似好新甘...個經理仲要係到數下邊張枱打邊張枱,經理後面有個服務生手上有2個石頭窩飯,個經理仲要退後左步,好在果個服務醒目都退後左...無事~~~我同我男朋友2個人叫左野食...睇到佢d刀叉用個籃放係枱,甘我羅黎睇下...發現...隻匙勺有干左嫁飯,之後羅左睇2只黎睇有d似辣椒的野係到..攪到我張所有刀叉放係杯熱水到...我都未試過去到呢d价錢食反的地方要甘清潔法,你估去茶記咩...我睇到人地第2枱果個籃無換....甘我就知算吧la...衣家有懶朱流感都仲係甘...d野食都幾咸...好咸...我男朋友已經係食得超咸d人湯......咸雞軟骨小食...d好黑...似係萬年油...我間離張床枱果對情侶都係甘講...佢地就真係成碟無食到墨汁石頭窩飯...咸...都唔似我睇其他人d相甘d反唔係好黑...有d偷工減料...意粉..咸....好似食'橡根"甘...我男朋友鬼殺甘嘈叫我即試...等我食一淡又真係波,加賣d蟹子勁似ar..
呢間野都係意粉屋果個集團....(果d咖啡杯底有印)

d野食都幾咸...好咸...我男朋友已經係食得超咸d人
湯......咸
意粉..咸....好似食'橡根"甘...我男朋友鬼殺甘嘈叫我即試...等我食一淡又真係波,加賣d蟹子勁似ar...
咖啡...ok...都幾香...
可樂...我睇到個餐牌寫可樂or雪碧林住唔會太出事...點知又出事...不是可口可樂...似係維他可樂...

食之前林住加錢叫甜品...最後都無...怕怕...
係屯門比反呢個价錢食,又食唔反出面市區果d品質...真係唔知點算...呢間野又比男朋友列入黑名單...

2009-10-30
2009-10-23 12 瀏覽
我生日果日黎左呢間食,好彩我有先見之明,一早book左位,唔係就有排等啦。呢間同之前幾間360格局有分別,呢間既裝修比較光猛。感覺上好年輕化。蒜蓉多士同意粉屋既沒有兩樣,依然好有蒜味同脆卜卜既聲音。和風薯條只係普通既炸薯條加上七味粉,無乜特別。都係呢句,新鮮炸既薯條先最好食。蒜片牛柳粒呢個唔係真名,但都係類似啦。牛柳都係化學牛,但勝在有肉味,呢個已經好夠。香蒜風味腸雞絲意粉呢個好似香蒜雞絲意粉,蒜蓉味好香。但呢隻炒意粉又唔算太油,好惹味。軟腳蟹pizzaPizza做到好薄,即係薄脆批。好脆口,不過個蟹就好油啦。小龍蝦墨魚汁熱石鍋飯呢個幾乎次次都食,不過今次就差啦。因為無乜飯焦,而個飯太多菠菜。而龍蝦既數目又小左,無咁好食。提子梳打好清新既感覺,面頭有個雪糕。加埋落杯野飲到真係好正。綠茶雪糕呢個等左好耐,因為雪糕雪得太凍。食落都有小小硬,呢隻咁似某牌子既綠茶雪糕咁好食既。umm......食物都唔差既,佢地又成日幫我地加水。都有下次既,因為價位唔算太高。
有排等啦。
呢間同之前幾間360格局有分別,呢間既裝修比較光猛。
感覺上好年輕化。

蒜蓉多士
同意粉屋既沒有兩樣,依然好有蒜味同脆卜卜既聲音。

和風薯條
只係普通既炸薯條加上七味粉,無乜特別。都係呢句,
新鮮炸既薯條先最好食。

蒜片牛柳粒
呢個唔係真名,但都係類似啦。牛柳都係化學牛,但勝在
有肉味,呢個已經好夠。

香蒜風味腸雞絲意粉
呢個好似香蒜雞絲意粉,蒜蓉味好香。但呢
隻炒意粉又唔算太油,好惹味。

軟腳蟹pizza
Pizza做到好薄,即係薄脆批。好脆口,不過個蟹就好油
啦。

小龍蝦墨魚汁熱石鍋飯
呢個幾乎次次都食,不過今次就差啦。
提子梳打
好清新既感覺,面頭有個雪糕。加埋落杯野飲到真係好
正。

綠茶雪糕
呢個等左好耐,因為雪糕雪得太凍。食落都有小小硬,呢
隻咁似某牌子既綠茶雪糕咁好食既。umm......

軟腳蟹pizza
小龍蝦墨魚汁熱石鍋飯
2009-10-17
2009-10-14 6 瀏覽
見最近係屯門新開既Spaghetti 360裝修環境都唔錯,今日晏晝去左試,午餐點了Special Set好多嘢食,有餐湯、蒜蓉包、沙津、主菜及餐飲。新開張仲做緊優惠添,門口的職員比優惠券我(平日午市套餐可減$10),我點的餐$44加埋一再減,埋單只係$39,以呢個環境同質素,都抵呀!首先送來的意大利菜湯同沙津個樣好吸引~~菜湯的味道,一般啦!蒜蓉包夠香脆,一定係即焗的!芝麻醬沙律有蟹子、菠蘿、青瓜、粟米及生菜。主菜點了意大利鮮茄茸芝士意大利粉,好多鮮茄呀!因為好鍾意食芝士,所以覺得芝士少咗D!意大利粉比起一般餐廳的意粉好唔同,意大利粉比較幼,口感好煙靭,正!原本以為意大利粉的份量唔多,但原來食完個餐好飽,好滿足呀!呢餐感覺好Fresh!
首先送來的意大利菜湯同沙津個樣好吸引~~

菜湯的味道,一般啦!蒜蓉包夠香脆,一定係即焗的!
芝麻醬沙律有蟹子、菠蘿、青瓜、粟米及生菜。
主菜點了意大利鮮茄茸芝士意大利粉,好多鮮茄呀!
原本以為意大利粉的份量唔多,但原來食完個餐好飽,好滿足呀!
呢餐感覺好Fresh!
意大利鮮茄茸芝士意大利粉
2009-10-13
2009-10-10 12 瀏覽
知道Spaghetti 360 在十月一日已開張, 星期日便提議老公來試試。這裡不像意粉屋, 週日12:30前並沒有early lunch set menu 供應, 我們11點多去到亦只能點普通的set lunch, 即是這個時段去幫襯意粉360還要比意粉屋來得貴。因為店子新開張不久, 並未廣為人熟悉, 有見門口侍應落力地拉客和介紹。店舖裝修簡潔舒適, 而且相當光猛, 但仍然嗅到新裝修遺留下來的氣味。我倆安坐好後細細閱讀她們的餐牌, 發覺食物種類和價錢都不是很吸引, 我們揀了很耐, 才選擇到比較合心水的食物。 蘑菇忌廉湯: 老公話好似金寶忌廉湯的味道, 我都覺得好像啊! 酥皮蘑菇忌廉湯: 加$8可轉酥皮, 這個酥皮比意粉屋更好味, 很酥很香牛油味。 芝士肉醬薯條: 老公說很想吃薯條, 我提議老公散點這個芝士肉醬薯條, 味道比想像中好, 芝士頗多, 肉醬味道很濃, 薯條亦夠香脆熱辣辣。 日式茄汁咖哩一口豬扒石頭飯: 店員說這店最主要是吃石頭飯, 我反而覺得主打食物麻麻, 汁淡不夠味, 一口豬扒味道好齋, 我要偷薯條的肉醬撈飯同吃才覺好味。 Carbonara: 這裡的意粉比意粉屋幼身,

還要比意粉屋來得貴。

我們揀了很耐, 才選擇到比較合心水的食物。

日式茄汁咖哩一口豬扒石頭飯: 店員說這店最主要是吃石頭飯,
我反而覺得主打食物麻麻, 汁淡不夠味, 一口豬扒味道好齋,
我要偷薯條的肉醬撈飯同吃才覺好味。

Carbonara: 這裡的意粉比意粉屋幼身, 亦比較鹹, 味道OK,
但很膩和少了份蛋香。

雪糕紅豆冰: 餐飲加$8轉的, 我最欣賞這杯雪糕紅豆冰,
紅豆大大粒, 又完整, 奶味濃郁, 雪糕更久久未溶, 好飲~

雖然整體唔差, 但總是覺得欠缺再來幫襯的吸引力,
可能因為食物味道和種類實在太似意粉屋了,
既然店方標榜是走年輕路線, 但價錢定位方面却又亳不吸引喎,
心裡只覺得一個屯門市廣場, 有必要容納兩間類似的意粉屋嗎?

如果要吸引年輕人或更多層面的人來幫襯, 個人覺得朝著和民或SML的方向走,
或許可走出一條新路來?
蘑菇忌廉湯
芝士肉醬薯條
雪糕紅豆冰
  • 酥皮
2009-10-10 5 瀏覽
lunch, 同左4個同事黎呢度食lunch, 我地叫左5 個set lunch, set lunch 包一個salad, 一個湯, 一個main course, 同一杯野飲.先講個沙津 :好食! 佢唔係用一般的沙津醬, 佢同芝麻醬, 所以酸酸地好開胃. 青瓜蟹籽都夾得好好, 所以好食!個湯我叫左菜湯, 我覺得麻麻, 雖然佢賣相好靚, 不過又唔係真係好好飲, 唔知點解好多油, 而且好多一粒粒黑色唔知係乜既野, 無乜菜味, 又唔酸又唔辣好奇怪! 朋友個白湯 反而好飲, 有好多磨菇片, 而且又唔係好滯, 幾好飲! 不過無可否認菜湯同個garlic bread 點都係夾d. 個羊芟蒜蓉包好脆好硬, 不過好香口都幾好食.蕃茄蓉芝士意粉 呢個又真係麻麻, 個蕃茄蓉唔係真係蓉, 係好多好大舊既蕃茄. 而且個芝士真係少得好可憐! 個sauce 太酸, 而且好似除左蕃茄之外乜都無, 無咩好食咁, 朋友既白汁磨菇雞/肉醬意粉同石頭窩飯反而都幾好食.野飲叫左檸茶, 無乜檸味1總括黎講唔算平, 又要加一, 不過勝在環境舒服, 而且服務態度幾好。

野飲叫左檸茶, 無乜檸味1

2009-10-09
2009-10-07 9 瀏覽
總括來說係失望而回 , 一次就夠!1. 服務生大部份似乎是新手, 對產品的認知不多, 成枱"吉"碟經過都無意識收2. 廚房出錯食物, 等了又等3. 食物味道好普通, 意粉同石鍋飯d餡料實在太少, over $60 個卡邦尼意粉只有火腿絲十幾條 (看圖), 實是有點兒那過, 石鍋飯更誇張$68 只有6粒手指公般大的帶子 (看圖), 加上意大利飯做得太濕太杰, 好膩....4. pizza 只係得個薄字......
總括來說係失望而回 , 一次就夠!

2. 廚房出錯食物, 等了又等

4. pizza 只係得個薄字......
海鹽牛舌配蒜茸包
夏威夷 2mm pizza
卡邦尼意粉
煙三文魚凱撒沙律
鴛鴦帶子意大利石鍋飯
2009-10-06
2009-10-05 3 瀏覽
之前係沙田見過有呢間餐廳,但最後比日本野吸引左無試到…見係屯門新開左間,又唔洗等好耐位,所以試下。等位時望到有二人餐,所以坐低之後,好快就落左order。二人餐係由:兩客湯、一個二選一既小食、兩個四或五選二既主食、兩杯凍或熱飲,所組成。今晚有兩個二人餐供選擇,一個$168,一個$208,兩個分別在於係唔係蘇皮湯,有無龍蝦汁食品既選擇同埋選擇到單叫比較貴既野食。主食方面有2mm薄既pizza、意大利粉、石頭鍋飯、沙律等選擇。另外,餐湯加蘇皮另加$8,凍飲另加$2,加一服務費。因為知道呢間係意粉屋旗下餐廳,所以知道最愛既龍蝦汁食品都不外如是,唔需要點試。所以對比完兩個餐,都係$168合心水d。餐湯 - 意大利菜湯 (無蘇皮):無驚喜,穩陣之作。但裡面有零碎既條狀意粉,比我有不安既感覺…究竟係d湯用過黎淥意粉丫?定係跌左d意粉落d湯到?又或者係想扮正宗既羅宋湯 / 什菜湯甘,裡面有粉食?如果係甘,唔該用返 ”正宗” 既貝殼粉,唔好用零碎意粉甘嚇人同慳皮。 小食 - 燒牛舌併蒜蓉包:燒牛舌救命!未食過牛舌既朋友千祈唔好係度付出你既第一次,因為呢度既牛舌真係得個樣係牛舌,但個味道會令你對牛舌呢樣

小食 - 燒牛舌併蒜蓉包:燒牛舌救命
!未食過牛舌既朋友千祈唔好係度付出你既第一次,因為呢度既牛舌真係得個樣係牛舌,但個味道會令你對牛舌呢樣食物產生誤會、恐懼、甚至厭惡既感覺
!因為牛舌好咸,食入口只有食緊”肉”既感覺,但至於係咩”肉”呢,如果你係被蒙住眼的話,相信單憑味覺同口感,你係分別唔到的。至於蒜蓉包,唔鬆脆、唔甘香,但用黎點意大利菜湯食,ok la。

主食1 - 肉醬意大利粉(牛肉):無驚喜,穩陣之作。略嫌牛肉有d ”鞋”,醬汁唔夠多,汁既份量只剛剛好夠薄薄的均雲沾上意粉而已。

主食2 - 蕃茄咖哩一口豬石頭鍋飯:份量適中,飯係珍珠米。本來以為好似鴛鴦飯甘,d汁一樣一半,但事實係咖哩汁加左蕃茄粒…感覺怪異。加上咖哩汁同飯既份量比例差好遠,d咖哩汁只沾到白飯面,可以用激孤寒黎形容
!連d一口豬都沾唔到咩汁…但都好既,d一口豬唔會比咖哩汁”浸” 到淋晒囉,仲好脆身…不過d一口豬既肉質好奇怪,又係單憑味覺同口感,分別唔到係咩”肉” …話就話豬肉,但質感似雞肉,應該用過梳打粉醃制過,所以會甘奇怪…一句到尾,呢個石頭鍋飯既優點係,好夠熱!

餐飲 - 凍檸茶 & 凍奶茶:同意粉屋一樣用兩支一黑一白既幼飲管,自己加糖漿。

總括而言,唔計價錢,只計食物既味道的話,唔想等得耐,同只求食得飽,同想食西式野,可以一試。但整體黎計,唔抵食,唔值。如果係要試,唯有話,見附近既板長等得耐,又唔想食附近既Bistro Delifrance,而又知道Spaghetti House會多人等位,再加上你係超餓就暈,所以食呢間。否則,可以行遠d食過第二樣,又或者去返Spaghetti House等位好過la~~ 再唔係,兩個月後再去,望佢會有進步。

但話雖如此,都有一樣野值得讚既
,就係有一位長直髮,大眼睛,應該係middle grade既女侍應非常敬業樂業,好有禮貌,好主動同energetic,又有笑容,仲識得從客人角度出發,如果你係5星酒店,當然常見,但如果係per head食百幾蚊,仲要係星期日晚市;確係屯門區非常難得的好侍應,亦係同行既好傍樣。但因為該名女侍應無serve過我地,所以唔知叫咩名,因而將成為我地下次再食多一次既唯一原因,不過唔會係短期內囉。

意大利菜湯 + 燒牛舌
燒牛舌近鏡
石頭鍋飯 - 咖哩汁就係眼見甘多~~
2009-10-04