2012-12-27
聖誕日既屯門市廣場……搵個位食飯都難…..本身plan 左去牛一, 但冇得訂位, 即場拎既號碼怕且等3個鐘都唔知有冇….好不容易才搵呢間等一陣間就有既餐廳~環境一流!!! 枱與枱之間有足夠空間,感覺幾private。我地一行4個,為左可以一人一杯飲品,叫左2個2人餐share:豐盛2人套餐黑松露菌帶子忌廉湯:頗濃,飲落有淡淡的黑松露菌味,撈到有細細粒帶子,但感覺唔到有帶子味…清酒蜜糖雞翼:唔覺有酒! 當蜜糖雞翼食都ok!烤豬仔骨:巨型!!! 我地4個每人兩條都有剩,如果2個冇咩可能食哂 (個餐有2個主菜!)…..d 醬ok, 肉有點硬….想唔用手 “扯”都唔得…..另外佢用牛油紙墊底 (可能擔心介花塊木板),張紙吸左汁好易介爛同痴住塊骨走,最好唔用直接用木板上芝士焗海鮮熱石鍋墨魚汁飯:nice! 貼近鍋邊既飯咬落feel 到卜卜脆,但又唔係over 左燒焦o個隻,時間剛剛好,好掂!!!飲品2杯繽紛2人套餐日式蟹柳金翅野菌忌廉湯:我冇飲到,朋友話ok黑醋汁豬手片:清清地,豬手片本身有微微咸味,唔錯!意大利乾番茄醬烤雞花邊粉:除左d 粉幾型之外 (類似闊身既意大利粉, 但粉邊有波浪紋….
豐盛2人套餐
清酒蜜糖雞翼:唔覺有酒! 當蜜糖雞翼食都ok!
飲品2杯
繽紛2人套餐
日式蟹柳金翅野菌忌廉湯:我冇飲到,朋友話ok
黑醋汁豬手片:清清地,豬手片本身有微微咸味,唔錯!
意大利乾番茄醬烤雞花邊粉:除左d 粉幾型之外 (類似闊身既意大利粉, 但粉邊有波浪紋….朋友話好似鬆左既象筋) 冇咩特別
360 薄餅:另一焦點!!! 有切片既雞蛋、蟹籽、煙肉,本身呢個款已經少見,而且好簿好脆!!! 我地最快食哂既一碟!!
飲品2杯
題外話/補充資料:
寫呢篇食評既主要原因,[b]好想讚下d 侍應[/b]:
~ 我朋友去左幾間餐廳搵位,好累,同侍應講,佢肯破例未夠人都可以入去坐住先
~ 我地問另一侍應拎多隻碟,佢態度好welcome,俾我地時仲笑笑口講左句 “Merry Christmas” ─ 唔係間間餐廳一定會同你講,仲要笑笑口tim
~ 我地請另一侍應幫我地影group photo,侍應笑笑口答 “冇問題,想點影? 有咩要求?” ─ 我請侍應幫影相以黎第一個問得咁detail,好細心!!