2011-07-25 21 瀏覽
一個人去食晏, 點了一個set lunch ($49 + 10%), 有沙律, 湯, 肉醬意份, tea白湯有好濃郁既忌廉味, 好多mushroom, 好濃味, 好正沙律有粟米, 青瓜, 生菜, 波羅, 清清甜甜好醒胃肉醬意份係用牛肉, 茄汁唔太突出, 令牛肉味冇被淹蓋, 意份幼身彈牙服務員有禮貌, 反應快食完個晏好滿足, 下午工作都充滿精神!!!

沙律有粟米, 青瓜, 生菜, 波羅, 清清甜甜好醒胃
服務員有禮貌, 反應快

食完個晏好滿足, 下午工作都充滿精神!!!
2011-07-25
2011-06-09 5 瀏覽
先聲明,為了押韻,所以標題寫'意粉屋'.其實我係去其姐妹店-意粉360先真今日再計劃去小曼谷食泰菜~點知我記錯貼士,假期晚想來食的話應該要五點幾到了orz...!今次去到六點半,太遲了,門外已有成百人在等!!!!老友說等不到吧...唯有回市中心去食次選,意大利菜雖正值晚飯繁忙時間,來到7點鐘左右,幸好還有位.點知過多十幾分鐘,連平時鮮有人光顧的360都能全場爆滿我們來個匯豐套餐$208,得知360的食物份量較細,所以提議加多個小食.最後份量剛剛好之餘亦食得飽我!跟餐的三文魚忌廉湯不合我意,downgrade下要菜湯湯汁以酸味為重,菜蔬亦算足,正合我口味的,只是油量略多.跟餐沙律是芝麻醬蕃茄,兩者都是我至愛^3^醬汁香甜,配清新蕃茄,絕對是夏日之選.可惜份量太少!!始終是二人餐家陣得半個蕃茄加幾片碎菜葉...幸得老友讓出大部份給我吃小食選了芥末雞翼.哇~小雞們還未發育?雞翼瘦到丫可憐...而且雞翼再一開二的上枱,有點小家哦...不過估不到味道真不錯,外邊炸到香口,中間雞肉嫩滑又多汁.老友大讚個芥末醬好好食添和風pizza沒有話什麼批底,這個選是厚批吧.批底非常得,如像麵包的,有咬口,好煙

老友說等不到吧...唯有回市中心去食次選,意大利菜

跟餐的三文魚忌廉湯不合我意,downgrade下要菜湯
湯汁以酸味為重,菜蔬亦算足,正合我口味的,只是油量略多.
味不錯,不過油多了點
家陣得半個蕃茄加幾片碎菜葉...幸得老友讓出大部份給我吃
沙律OK,不過份量會不會太少,好歹二人分=.=
小食選了芥末雞翼.哇~小雞們還未發育?雞翼瘦到丫
發育未完成的雞翼小子...
和風pizza沒有話什麼批底,這個選是厚批吧.批底非常得,如像麵包的,有咬口,好煙韌,重點是毫.不.油.膩
我可吃得開懷.用的材料亦算輕怡,以大量紅椰菜,生菜為主,配以少少蟹子,醬汁,味道比傳統款式更為清新呢.底部芝士夠濃香,更可拉到一絲絲的
最後吃了兩塊都不覺滯滯呢.
多菜不油不膩的PIZZA
主食有幾樣,其中一樣是豬頸肉,我不食豬頸肉關係,所以選了黑豚肉肉醬石窩飯.我到最後才食飯,發現...點解黑豚肉同豬頸肉咁相似樣呢?
我們研究後,連老友都說這是豬頸肉來=.=(因為豬頸肉的肉質是一條一條紋),還著我換掉,但我見我們已畢了幾羹飯出來,所以沒退掉...不過都有請經理前來一問.
豬頸肉冒充黑豚肉
我們:請問呢幾塊係咪豬頸肉?
他一望五塊肉隨即答:係呀,呢個係豬頸肉.
我們打蛇隨棍上即說:下,但呢個飯寫明係用黑豚肉喎=.=
他即時改口:呀...係係..其實係黑豚肉黎
再黎豬頸肉冒充黑豚肉
我們覺得連經理第一眼都話係豬頸肉,即是我們沒有估錯了.唉~
好在老友食豬頸肉,全由他清掉之Orz...
繼續豬頸肉冒充黑豚肉
最後我食肉醬撈飯,肉醬中蕃味濃,醬汁甜,加上用煙韌的珍珠米,簡簡單單,不過配起來好食非常
肉醬撈飯
額外點的小食是帆立貝焗薯蓉.不要看輕份量好似不多,但食到咁上下其實好足夠了
薯蓉香滑,夾埋溶化為絲的芝士,加倍香濃.不過中間位的薯蓉因夾帶的帆立貝和西蘭花粒關係,較為稀身.至於帆立貝有6,7粒,尚算大方.
三十零蚊都幾抵食
飲品可以加八元轉特飲,老友想試的士多啤梨白朱古力及菠蘿特飲皆無提供
轉了我推介的柚子沙冰,幸好評語是'ok'
我照飲熱檸茶,原來不是壺上呢,飲少幾回添
以前在意粉屋進餐都是壺上呢...
熱檸茶是原壺上就更好
服務生有十個八個,但全都在門口服務,我們幾圍在餐廳最入的枱,全都無人理會,每次需要時,大家都要猛咁揮手.反而經理就好好多,忙碌期間一望到客人揮手,先報以笑容才過來,亦好快處理.可惜經理只有一位,幫得幾多枱丫
2011-06-05
味不錯,不過油多了點
沙律OK,不過份量會不會太少,好歹二人分=.=
發育未完成的雞翼小子...
多菜不油不膩的PIZZA
肉醬撈飯
三十零蚊都幾抵食
  • 和風pizza
2010-12-23 3 瀏覽
由於漢陽苑要等十張枱既關係, 見這間舖不用等位的情況下..故選擇了這間試試..入到去, 只可安排到近門口的位置...因入面已坐滿人了..不要緊..看看餐牌有咩食先~侍應很有禮地問我地需唔需要BB餐具, (因我帶著我個仔仔),又問需唔需要拎個CUSION過黎俾小朋友墊高...餐具是有俾到, 但CUSION要我地再提一次...不過算很細心了!!叫野食先...1.薯風蝦開頭以為老公叫旋風蝦...原來係"薯"...一黎到枱...得三隻...一口就吃掉了~其實不算太特別...只不過是一d薯仔切絲再捲住隻蝦黎炸而已...令我諗起酒樓的沙律角...但沙律角比佢更美味呢!!2.帆立貝有三串, 每串兩粒...有少少芥末味, 算幾特別..3.蒜片牛柳牛柳份量以$38黎講算幾多..味道亦唔錯..肉質好林...連平時唔多食牛肉既BB都食不停口..4.泡菜豚肉石頭鍋飯熱辣辣的, 泡菜同飯一齊食, 十分惹味..可惜豚肉不夠入味...吃過泡菜後, 豚肉變得無味道了...o徒了5.蟹籽海鮮意大利粉見到蟹籽必叫啦, 因為係老公飛佛...見海鮮我又ok, 咁就叫了我嫌個汁較淡...但老公話算ok啦wo...阿B又係食到津
由於漢陽苑要等十張枱既關係,
見這間舖不用等位的情況下..
故選擇了這間試試..

入到去, 只可安排到近門口的位置...
因入面已坐滿人了..不要緊..
看看餐牌有咩食先~

又問需唔需要拎個CUSION過黎俾小朋友墊高...
餐具是有俾到, 但CUSION要我地再提一次...
不過算很細心了!!

叫野食先...
1.薯風蝦
開頭以為老公叫旋風蝦...
原來係"薯"...一黎到枱...得三隻...
一口就吃掉了~其實不算太特別...
只不過是一d薯仔切絲再捲住隻蝦黎炸而已...
令我諗起酒樓的沙律角...但沙律角比佢更美味呢!!

2.帆立貝
有三串, 每串兩粒...
有少少芥末味, 算幾特別..

3.蒜片牛柳
牛柳份量以$38黎講算幾多..
味道亦唔錯..肉質好林...
連平時唔多食牛肉既BB都食不停口..

4.泡菜豚肉石頭鍋飯
熱辣辣的, 泡菜同飯一齊食, 十分惹味..
可惜豚肉不夠入味...吃過泡菜後,
豚肉變得無味道了...o徒了

5.蟹籽海鮮意大利粉
見到蟹籽必叫啦, 因為係老公飛佛...
見海鮮我又ok, 咁就叫了
我嫌個汁較淡...但老公話算ok啦wo...
阿B又係食到津津有味的一道菜...

埋單$251.9..
只是覺得找錢的手腳比較慢...
但真的要讚讚那裏的侍應...
但我地要加水既時候,
阿B隻杯已無晒水..但佢地拎住既係熱水..
個女侍應就先倒水落我隻杯...再溝落BB既杯度...
BB就唔飲到熱水了...相當細心...

好少餐廳做到咁既服務了!!!
值得一讚!!!
2010-12-22
2010-12-18 9 瀏覽
上星期日, 去了屯門的spaghetti360處吃晚餐, 因為店子面積算大, 所以不用等位, 還安排到一個好似戲院情侶座位的桌子給我們, 所以坐得都幾舒服. 點了煙三文魚意粉, 泡菜豚肉石鍋飯, 雞肉沙律薄餅, 以及加20元的酥皮什菜湯和飲品一杯.酥皮什菜湯有什菜湯及忌廉湯兩款可供選擇, 要了什菜湯. 但原來跟酥皮一起吃的感覺唔太夾, 還是忌廉湯最適合. 湯本身味道一般, 有些酸, 但不算太差, 始終加20元換的都不能有太高的要求了. 煙三文魚意粉一般水準, 意粉炒得尚算乾身, 三文魚切得很碎, 食落唔太覺有三文魚的口感, 唔太差, 但無驚喜.泡菜豚肉石鍋飯飯幾好, 夠熱, 泡菜唔錯, 但豚肉唔得, 啲肉質好鞋, 似豬頸肉多些, 而且唔入味, 水準以下.雞肉沙律薄餅全餐最好食是這個, 有別於一般的pizza, 此餅的餅底很薄, 很脆口, 口感及外觀似栗米片, 上面有頗多的生菜, 雞肉的數量不太多, 但此款以清新的感覺為主, 所以其實都唔駛太多的雞肉, 加上表面的少許沙律醬, 好食!吃了合共240元, 由於這兒的食物份量普遍是偏少的, 所以吃完後其實並不是十分飽肚, 加上味道上只是正常一

酥皮什菜湯
, 還是忌廉湯最適合. 湯本身味道一般, 有些酸
, 但不算太差, 始終加20元換的都不能有太高的要求了.

煙三文魚意粉

泡菜豚肉石鍋飯
飯幾好, 夠熱, 泡菜唔錯, 但豚肉唔得, 啲肉質好鞋
, 似豬頸肉多些, 而且唔入味, 水準以下.

雞肉沙律薄餅
!

吃了合共240元, 由於這兒的食物份量普遍是偏少的, 所以吃完後其實並不是十分飽肚, 加上味道上只是正常一般水準, 沒有太大驚喜, 我個人認為唔太值, 但勝在好坐, 夠舒服, 沒有太高要求或者是其他心水時都可以一試的.
2010-12-12
2010-12-07 14 瀏覽
上個星期四約左兩個朋友食飯,放工入番屯門食,突然諗起呢度,就嚟試下,我地三個人都未食過,都幾多選擇及都好似幾抵食喎,我地三個人叫左一個二人餐另外再叫左一個pizza加20元轉做餐.食物分別係:餐湯跟二人餐的係普通忌廉及雜菜湯,另加20元的係酥皮忌廉湯,熱辣辣都好多料的,好味.360pizza-有些煙肉,火腿還有雞蛋,將雞蛋煮熟切開一片片都幾特別,,我地叫薄批,都幾好味呀,薄薄地,呢種配撘都係第一次食,ok呀雞肉凱撒沙律-雞肉冇咩味,一般啦,沙律的味道都係一般沒有甚麼特別,味道唔係太突出帶子酥-這個8.8元一個,見個圖好似好靚及吸引咁我地就叫左每人一個啦,嚟到個樣都ok,都幾得意呀,有些創意,味道都幾好,帶子都算大粒架,個樣好似鮑魚架.白汁焗茄子-這個都幾好味,茄子吸晒d汁好入味又淋身墨魚汁蠬蝦仔飯-這個都幾特別,味道一般啦,可能我對墨魚汁飯麻麻地啦,但蠬蝦仔好爽口呀,同埋好大窩的.飲品加8元叫左杯熱蘋果綠茶珍珠,好甜,d珍珠入面有些果汁,好甜,要加熱水才可以入口.這裏的食物都幾特別,唔係普通的配撘,不過都係見人見智啦,唔係個個人都啱口味及食物唔係樣樣都可以配埋一齊的.

食物分別係:

白汁焗茄子-這個都幾好味,茄子吸晒d汁好入味又淋身

2010-12-02
2010-11-24 1 瀏覽
九點幾入坐,得兩枱人食(可能晏得滯,d人走哂掛)環境唔錯,坐得舒適個男經理服務態度好好.一坐底就問我地飲凍水定暖水,仲介紹左個今期新推介同二人餐,有笑容最後大家因為好肚餓就求其叫左個二人餐食餐湯:龍蝦湯,無咩龍蝦鮮味,但係唔太差.(我加幾蚊轉左酥皮)前菜:芝士焗西蘭花:好多芝士.鐵板牛柳:唔會"鞋"主菜:意粉(唔記得個全名)-果然係賣意粉,唔錯,個汁味道岩岩好,意粉軟硬適中羊架-有四件,配菜有薯條,炸芋絲同三色椒.羊架個汁好惹味,本身佢另有芥末汁可點(我最憎食,所以無點),不過都好好食.羊架就肥左少少 薯條同芋絲都唔差.炸得脆卜卜.但係三色椒就油左少少,同埋無咩味餐飲:跟餐,都係一般餐廳質素,無咩特別由於對方好細食.我又再次"包底".最後飽到上心口.好滿足= ="下次都係散叫!!! 整體算唔錯,如果去開屯門,又想食西餐,都會揀呢間
九點幾入坐,得兩枱人食(可能晏得滯,d人走哂掛)
環境唔錯,坐得舒適
最後大家因為好肚餓就求其叫左個二人餐食

前菜:芝士焗西蘭花:好多芝士.

鐵板牛柳:唔會"鞋"

多油左d

餐飲:跟餐,都係一般餐廳質素,無咩特別
下次都係散叫!!!
整體算唔錯,如果去開屯門,又想食西餐,都會揀呢間
2010-11-05
  • 意粉
朋友飯叙,選址spaghetti360。一嚟係因為想嚐新,二嚟係想睇下佢同spaghetti house有幾唔同。一打算餐牌,感覺有d似日式café嘅menu,多左d石鍋類食物,其實好似都無咩分別…另外都有d套餐,而散叫主菜可以加20蚊要多一個酥皮湯同埋餐飲。我地決定叫一個pasta加一個pizza,再每人加20蚊轉餐。Pasta就叫左忌廉汁海鮮意粉同埋360pizza~酥皮湯就一紅一白。首先紅白酥皮湯上場,一貫spaghetti house嘅酥皮湯,另外加上忌廉汁海鮮意粉都穩穩陣陣嘅味道,無驚喜亦都無驚嚇。360pizza反而令我地估佢唔到,首先一出嚟~我朋友就講左句唔係圓嘅!!雖然唔係圓,但又幾好食,配料有煙肉同白烚蛋,食落去有少少咸香但又令我好有食早餐嘅感覺,而埋單就剛好200蚊,食完之後真係忍唔住諗,其實點解要開副線呢,無論價格味道整體感覺除左個餐牌我都覺得係spaghetti house。如果餐廳真係想創新而又要擺脫主線嘅影子,睇嚟要再諗下點做了。
360 PIZZA
一紅一白酥皮湯
忌廉汁海鮮意粉
2010-10-05
360 PIZZA
忌廉汁海鮮意粉
2010-10-09 8 瀏覽
月頭行街睇衫,行到咁上下,有啲肚餓,經過意粉 360 ,見到門口有個大 Menu ,睇到下午茶款式幾特別!急不及待入去試吓!北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊 $8.8今期優惠小食,見價錢合理,餐牌圖片賣相不錯,一試無妨!以蟹籽配上青芥末醬、帆立貝、野菌並以酥皮方塊墊底;做得精巧有心思,以豆苗芽作點綴,突出美感!第一口已經食到攻鼻嘅 Wasabi 日式芥末沙律醬,Wasabi 沙律醬配合蟹籽,配合起嚟味道都唔錯!兩者放在帆立貝上面,一來作點綴,二來可以調味。帆立貝係日本人叫法,其實就係我哋食嘅扇貝;亦有公乸之分,就係睇橙色部分,有時係綠綠地色,我都忘記邊隻色係公乸!Sorry! 呢粒帆立貝算幾肥美!帆立貝與酥皮方塊之間,係野菌所在,野菌即係蘑菇,將蘑菇切成粒,醃埋醬料,好惹味!酥皮方塊口感好似食緊牛角飽!雖然薄薄地,但係夠鬆化!焗芝士牛肉肉醬薯條 $26焗芝士肉醬意粉就食得多,以牛肉做肉醬焗薯條真係第一次試!幾有新鮮感!估唔到味道係出奇地夾!每條粗粗嘅薯條炸得金黃,外脆內軟;然後同芝士肉醬一齊焗,十分滋味!大部分有成 3 吋長,食起嚟好有口感,兼有薯味。平時食慣蘸上茄汁,今次配上芝士牛肉肉醬

急不及待入去試吓!

北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊 $8.8
今期優惠小食,見價錢合理,餐牌圖片賣相不錯,一試無妨!

焗芝士牛肉肉醬薯條 $26
焗芝士肉醬意粉就食得多,以牛肉做肉醬焗薯條真係第一次試!幾有新鮮感!估唔到味道係出奇地夾!每條粗粗嘅薯條炸得金黃,外脆內軟;然後同芝士肉醬一齊焗,十分滋味!大部分有成 3 吋長,食起嚟好有口感,兼有薯味。平時食慣蘸上茄汁,今次配上芝士牛肉肉醬,咸淡得宜!混入番茄茸,相得益彰!只係少部分被肉醬蓋過嘅薯條,浸咗肉汁,明顯腍咗。
此外,餐廳方面甚為奸詐,
將無咁好睇嘅連皮薯條放喺碟底,我有點被欺騙感覺!好在我鍾意食焗薯,留意到薯皮嘅紋滿佈小圓圈,屬於美國薯仔,就此罷了!

沖繩黑糖鴛鴦珍珠薑蜜 ( 原價 $28,跟餐特飲+$8 ) - 熱飲
云云飲品當中,我叫咗呢杯另類特飲!正所謂「薑越老越辣!」嫩薑亦唔好睇少!切得如張一般薄嘅嫩薑,放了十多片落杯中,飲咗幾啖,一股暖流直衝胃部!
個名加上沖繩呢個日本地方名,令食客覺得係日式特飲,黑糖係咪來自沖繩就不得而知?!飲起嚟味道清甜,真係幾辣,整體而言幾好味!仲令我諗起鉅記薑糖嘅味道!
杯一特飲上枱,小珍珠浮面,大珍珠沉底,相映成趣!小珍珠本身爽身,個 Look 似西米,亦唔同<嚮茶>略帶煙韌嘅白珍珠;大珍珠係乳酸爆爆珠,一咬即爆酸甜果汁,但係唔多夾杯飲品,顯得格格不入!

白之戀人 ( 士多啤梨 + 白朱古力 + 牛奶 ) 淨飲 $25
聽到個名,令人意想到白色又 sweet 嘅飲品,熱飲即係窩心!呢個名真係好貼切!
如果情侶一齊 share 一杯嘅話,相信必定甜在心頭,感到箇中滋味!
杯面係白朱古力打成泡沫,再以朱古力醬畫上圖案作點綴,賣相不裕!一杯似櫻花粉紅色嘅特飲,確實吸引女仔!飲品主要以牛奶混入士多啤梨味粉加熱而成!並無士多啤梨成份。其實係一杯士多啤梨奶,無咩特別!
甜味恰到好處。若果係凍飲會更好飲,可惜只得熱飲!

薄利多銷無疑係生意手法之一,起初廿幾$嘅下午茶餐,加呢樣加果樣,再加一,食咗四十幾$,由抵食都變咗唔抵食!

Remarks : 要加一

北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊
焗芝士牛肉肉醬薯條
沖繩黑糖鴛鴦珍珠薑蜜 (熱飲)
白之戀人 (熱飲)
下午茶直至 5:30,6:00 已經無咩人!
2010-10-02
北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊
焗芝士牛肉肉醬薯條
沖繩黑糖鴛鴦珍珠薑蜜 (熱飲)
白之戀人 (熱飲)
下午茶直至 5:30,6:00 已經無咩人!
  • 沖繩黑糖鴛鴦珍珠薑蜜
每次經過都好香(可能其實係隔離間a-1先真XD)所以搵左一晚3個人去試真係好好味!!叫左個2人套餐 $188 +8湯加酥皮 味道一般 較淡 燒帆立貝串 十個正!! 有D辣辣地 但total係超好味 蕃茄蒜蓉飽 特別 第一次 比起其他普通蒜蓉飽係多左幾分味道 田螺焗薯蓉 不過不失 泡菜牛肉石頭飯 好味! 黑豚肉意粉 似上海粗炒..可能係我食唔慣幼身既意粉 沖繩黑糖薑蜜 熱飲 好薑 但未算好辣 裡面有d百香果珠珠 幾特別餐牌上既食物種類都幾多 去多幾次試新野都唔會悶服務都唔差 唯獨係有一位侍應講野無咩尾音 "唔該 掰掰"都似錄音機= =
每次經過都好香(可能其實係隔離間a-1先真XD)
所以搵左一晚3個人去試
真係好好味!!
叫左個2人套餐 $188
+8湯加酥皮 味道一般 較淡
燒帆立貝串 十個正!! 有D辣辣地 但total係超好味
蕃茄蒜蓉飽 特別 第一次 比起其他普通蒜蓉飽係多左幾分味道
田螺焗薯蓉 不過不失
泡菜牛肉石頭飯 好味!
黑豚肉意粉 似上海粗炒..可能係我食唔慣幼身既意粉

餐牌上既食物種類都幾多 去多幾次試新野都唔會悶
10 分鐘 (堂食)
2010-09-11 6 瀏覽
話就話開學日,但對我黎講已經無乜意義。因為我都唔會呢日開學,雖然如此,但都要食飯架。嘩!真係估唔到咁多人,都要等一陣位。可能真係開學先多人啦。忌廉湯一如以往既味道,蘑菇既份量都幾多。而且又幾好飲,而伴湯既蒜蓉多士好脆口。呢個又幾好架,食得過。鴛鴦帶子石鍋飯個帶子有幾鴛鴦,我就唔係好feel到。講個帶子,其實個味道就無乜特別,淋淋地又幾好食。都算唔錯既。而個飯既汁係忌廉汁,又幾惹味。而呢次個飯都幾多飯焦,食得好滿足。葡萄梳打冰呢個特飲幾好飲架,個葡萄其實係葡萄糖水。不過又唔算太甜,總之個味道係幾夾架。整體上都唔差既,只不過因為係開學日。人流比平時多,而且人手又唔夠。點都好,實有下次既。
學先多人啦。

忌廉湯
一如以往既味道,蘑菇既份量都幾多。而且又幾好飲,而伴湯
既蒜蓉多士好脆口。呢個又幾好架,食得過。
鴛鴦帶子石鍋飯
個帶子有幾鴛鴦,我就唔係好feel到。講個帶子,
廉汁,又幾惹味。而呢次個飯都幾多飯焦,食得好滿足。

葡萄梳打冰
呢個特飲幾好飲架,個葡萄其實係葡萄糖水。不過又唔
算太甜,總之個味道係幾夾架。

點都好,實有下次既。
忌廉湯、蒜蓉多士
2010-09-01
5 分鐘 (堂食)
忌廉湯、蒜蓉多士
2010-09-11 4 瀏覽
呢日同媽子過黎屯門,唔知點解好想走入黎呢度食野。呢度野食唔算太貴,而且選擇都算幾多,所以都幾吸引我呢後生仔。不過呢日就唔叫set,反而想散叫。小食芝士焗茄子意粉屋都會食既產品,呢度都整得幾好。預先將茄子加上蛋漿半煎炸,再加上白汁同芝士焗。點樣會唔好食呢?個茄子好惹味,而且芝士味好濃,真係幾好食架。主菜和風咖喱一口雞石鍋飯一口雞即係細件既炸雞,呢個就無乜特別。而個咖喱汁就唔會太辣,但同個飯既味道都幾夾。每次食石鍋飯,都期待既飯焦,呢次就唔係太多啦。我有失望,點都好,呢個飯都唔錯既。煙三文魚pizza呢個幾好食,個批底整得好薄。而且配料好多,煙三文魚係好新鮮。而且個芥茉醬既味道好惹味,而且芝士份量都幾多。真係好正。飲品、甜品凍莫加咖啡一飲落去,咖啡味好重。但當中又不乏朱古力味,而且可以自已落糖水,甜度可以自已控制。綠茶雪糕綠茶味好濃既雪糕,但又不乏奶味。呢餐都唔錯既,食物既質素都唔錯。而且坐得舒服,點都有下次既。
且選擇都算幾多,所以都幾吸引我呢後生仔。
不過呢日就唔叫set,反而想
散叫。

小食
芝士焗茄子
意粉屋都會食既產品,呢度都整得幾好。預先將茄子加上
蛋漿半煎炸,再加上白汁同芝士焗。點樣會唔好食呢?
個茄子好惹味,而且
芝士味好濃,真係幾好食架。

主菜
和風咖喱一口雞石鍋飯
一口雞即係細件既炸雞,呢個就無乜特別。
既飯焦,呢次就唔係太多啦。我有失望
,點都好,呢個飯都唔錯既。

煙三文魚pizza
呢個幾好食,個批底整得好薄。而且配料好多,煙三
好正。

飲品、甜品
凍莫加咖啡
一飲落去,咖啡味好重。但當中又不乏朱古力味,而
且可以自已落糖水,甜度可以自已控制。
綠茶雪糕
綠茶味好濃既雪糕,但又不乏奶味。

2010-08-15
2010-09-04 8 瀏覽
下午茶時分,很多人在門口望完餐牌就走,沒有職員上前招呼。因為有建行信用卡優惠才試試,叫了四個餐,兩個價錢較低的半價。下午茶份量預期比平常小,但不至於迷你得如此離譜。索價$32的雞翼薯條是兩隻袖珍雞翼加數條薯條,十條也沒有。兩碟意粉加埋才是茶餐廳一碟的份量。鮮茄意粉雖然沒有肉類,但味道不錯。石頭飯也是迷你版,味道也比和民的差得遠,咖哩是最後才淋上面。反而最好的是咖啡茶,只是媽媽不喜歡凍檸茶茶味淡。最終也只是節省了30多元,如果沒有優惠一定不會去。
下午茶時分,很多人在門口望完餐牌就走,沒有職員上前招呼。

反而最好的是咖啡茶,只是媽媽不喜歡凍檸茶茶味淡。

最終也只是節省了30多元,如果沒有優惠一定不會去。
2010-08-23
2010-08-30 2 瀏覽
難得渡過了五天辛勞的工作日,與周公共襄大事直至翌日的下午。顯然睡眼惺忪,我的肚子還來不及醒過來。雖然如此,但o野始終都要食,於是試下spaghetti 360(應該唔會似昂坪360令人失望la)HaHa! 因未開肚,輕輕叫了兩個dishes.Black Truffle mushroom spaghetti意想不到只花大約$70 便能品嚐飲食界的黑鑽石 - 黑松露。雖然不像一般高級餐廳的做法,將一整片黑松露放在意粉之上,但眾所周知黑松露以濃味見稱,那不如將松露完全溶入意粉之中,而且廚師巧妙地以多種味道較清的mushroom 襯托,突顯松露的味道之餘,亦不失平衡。 意粉硬度適中,如配厚汁更佳。Milan Special點了厚批,厚批感覺較為實在。 味道不錯!用料十足,但不會有令人吃不消的感覺!可能較新,未受大眾所認識,即使在晚飯黃金時間,亦無需等候。

HaHa! 因未開肚,輕輕叫了兩個dishes.

Milan Special

點了厚批,厚批感覺較為實在。
味道不錯!用料十足,但不會有令人吃不消的感覺!

可能較新,未受大眾所認識,即使在晚飯黃金時間,亦無需等候。
厚度適中的pizza
2010-08-28
厚度適中的pizza
  • 石鍋飯
  • pizza
2010-08-11 5 瀏覽
呢日同幾個同學黎屯門食飯,二話不說即刻想到呢間食店。呢間可算係年輕版既意粉屋,裝修同食物既價格都符合年輕人既。所以都不乏呢種既客源食飯架,我都唔例外。酥皮忌廉湯酥皮焗得好鬆化,食落真係好脆口。浸落湯仲好飲,雖然個忌廉湯既味道有小小似曾相識,不過都唔錯既。而伴湯既蒜蓉多士好脆口,蒜蓉味幾夠。360pizza呢個係薄脆批,又幾好食既一個pizza。料有蛋、煙肉、芝士等啦。料雖然無乜特別,不過個pizza既口感同平時食既有分別。個口感好似食緊脆餅咁。露筍煙肉意粉呢個意粉係忌廉汁既,不過味道就無咁濃。但我覺得都唔錯既,配料比我既感覺係好清新。醬燒豬仔骨呢個唔錯架,豬仔骨燒到好。肉唔會太老。伴碟既薯條新鮮炸起,好正。食到飽飽地,可以食凱撒沙律。呢個沙律好新鮮,唔會濫落凱撒汁。所有野都好。西多士配雪糕雖然呢個配搭無乜特別,不過我覺得都幾好食。新鮮既炸麵包配上雪糕,一冷一熱既感覺好特別。葡萄雪糕梳打呢個幾得意既飲品,有個雪糕玩同葡萄既特飲,好正。整體上,食物既質素真係唔錯。而且服務都唔錯架,食豬骨又會比濕紙巾。真係好細心體貼。咁我附近發生左突發事件,個經理度同我地道歉,話唔
食飯架,我都唔例外。

酥皮忌廉湯
酥皮焗得好鬆化,食落真係好脆口。浸落湯仲好飲,雖然
個忌廉湯既味道有小小似曾相識,不過都唔錯既。
而伴湯既蒜蓉多士
好脆口,蒜蓉味幾夠。

360pizza
呢個係薄脆批,又幾好食既一個pizza。料有蛋、
有分別。個口感好似食緊脆餅咁。

露筍煙肉意粉
呢個意粉係忌廉汁既,不過味道就無咁濃。但我
覺得都唔錯既,配料比我既感覺係好清新。

醬燒豬仔骨
呢個唔錯架,豬仔骨燒到好。肉唔會
太老。伴碟既薯條新鮮炸起,好正。
食到飽飽地,可以食凱撒
沙律。呢個沙律好新鮮,唔會濫落凱撒汁。所有野都好。

西多士配雪糕
雖然呢個配搭無乜特別,不過我覺得都幾好食。
新鮮既炸麵包配上雪糕,一冷一熱既感覺好特別。

葡萄雪糕梳打
呢個幾得意既飲品,有個雪糕玩同葡萄
既特飲,好正。

整體上,食物既質素真係唔錯。而且服務都唔錯架,食豬骨又
會比濕紙巾。真係好細心體貼。咁我附近發生左突發事件,
個經理度同我地道歉,話唔好意思影響到我地。真係服務可
以加好多分。

西多士雪糕
2010-08-07
西多士雪糕
2010-07-25 5 瀏覽
七月二十五日﹙日﹚在炎熱的下午找個透心涼的地方避暑,總比留在家中理想得多。正值下午茶時間,看看門外餐牌,下午茶小食加飲品由二十多至四十多元不等,還要加一服務費,價錢不便宜,但既然未試過遇著今天有點想找新東西吃的心情,就跟著店員往內走吧。坐下第一件事侍者先為我們略介紹餐牌,第一個印像來得不錯,至少服務有禮親切。下午茶餐牌是雜亂式,有和風的串燒﹑韓式的石頭飯﹑亦有意式的意粉薄餅,正當煩惱點甚麼吃時候,看見鄰桌點的小薄餅做得挺有模樣,便點了一個迷你夏威夷薄餅﹑串燒帆立貝及名古屋炸雞翼薯角。店員向我們推介了特價的一口吉列石斑只售八元八角一客,就要一客試試。一口吉列石斑賣相不錯,一客三件每件的底部也有青瓜片墊底,表面則加上了沙律醬調味。是不是真正石斑就不知了,但整體而言魚柳炸得金黃而且恰到好處,仍然吃到魚柳的嫩滑,八元八角有這水準這份量,收貨了。串燒帶子同樣有三串,每串兩小粒。單看外表與前者類同,在面頭加上一點沙律醬就是了。不過帆立貝的樣子相當廋少,賣相未算吸引。吃起來完全吃不出燒的感覺,九成是只不過把現貨的熟帶子輕輕放在爐上烤兩烤,便成了這個製成品。索價二十八元三小串,也不是便宜,這個水準馬虎
七月二十五日﹙日﹚

串燒帶子
同樣有三串,每串兩小粒。單看外表與前者類同,在面頭加上一點沙律醬就是了。不過帆立貝的樣子相當廋少,賣相未算吸引。吃起來完全吃不出燒的感覺,九成是只不過把現貨的熟帶子輕輕放在爐上烤兩烤,便成了這個製成品。索價二十八元三小串,也不是便宜,這個水準馬虎了一點吧。

名古屋雞翼拼薯角
剛上桌時已經失望,餐牌所說的是薯角,出來的只是比平常粗一點的薯條,與期望中一般在快餐店吃到的薯角有一段距離呢。由於雞翼只有兩只,自己沒有吃過,聽說雞翼炸得較乾身,評語只是一般。

迷你薄餅
餅底有薄批或鬆厚批供選擇,結果選了後者。薄餅做得像樣,而且份量在下午茶而言相當充裕,如果食量不大的話三個人SHARE也絕對足夠。餡料雖然只是火腿﹑菠蘿﹑粟米,但份量也絕不吝嗇。餅底真的做到鬆厚,但味道則感覺有點像印度的烤餅味道。四十多元的水準又足夠三人分享,還可要求甚麼?

吃過後回家上網查一查才知原來這是老牌「意粉屋」的年輕版,怪不得食物風格總是有點似層相識的感覺,但論食物和價錢,相信也沒有再去的吸引力吧。
和風帆立貝串燒
炸雞翼