2013-05-20 2239 瀏覽
女友想吃牛丸,就帶她到這家。剛去到,正舖已坐滿,隔鄰有一間下了鐵閘的店子,都是他們的,便進了去。但是進去後,已見有很多蚊滋飛來飛去,大打折扣!算吧,點菜,就點了孖筋河、牛丸河和牛什,全部都是小份量。牛筋很腍,易入口,入了味;牛丸爽口彈牙,牛肉味十足。湯底鮮甜,女友幾乎喝清光!牛什來了。金錢肚很入味,不會太爽亦不會太韌;粉腸肥膏多得像做「通波仔」前的血管;牛膀吸收了湯底味道,不過像吃豬膶;牛肺不是太腍,亦不吸味!還有的是,點菜時,店員曾問過我們要不要吃菜,我們答不用,誰知來的淨什貎似滿滿,原來生菜墊了底……還好,生菜可以吃,如果是凸碗底就不值$40了!吃到一半的時候,店員跟我們說,可以試蘸辣椒醬。醬的辣味是慢慢滲出來的,果然提升了味道,但我本身愛吃原味,配醬吃還是次要考慮。結論:如果是牛丸癮很大,這店不妨一試!
女友想吃牛丸,就帶她到這家。

結論:如果是牛丸癮很大,這店不妨一試!
2013-05-19
  • 孖筋河
  • 牛丸河
  • 淨牛什
2013-03-10 1697 瀏覽
一直聽說成記既牛丸好味,但我對牛丸不太感興趣,所以一直提不起勁試。今日到附近圖書館,突然心血來潮想食河粉,就想起倒不如來碗牛丸河吧。餐廳的環境就是一般的粉麵小店,可惜有蚊子飛來飛去,影響食郤。最後看了餐牌很久,貪心的我還是叫了丸腩河,先喝一啖湯,味道不錯,可惜牛腩太肥,我不太喜歡,幸好牛丸沒令我失望,它的質感不算彈牙,但充滿牛肉的鮮味,好吃!而河粉加點辣椒油也提升了香味。
2012-12-17 1296 瀏覽
下午三時..不用等位..牛丸粗麵作午餐..不用三分鐘已經放在枱上..牛丸非常出色..爽口彈牙..新鮮牛肉味道..與市面上的機製牛丸有莫大分別..可稱一絕..可惜粗麵只屬一般..欠缺口感..價錢合理..可再光臨..
下午三時..不用等位..
牛丸粗麵作午餐..
不用三分鐘已經放在枱上..
牛丸非常出色..
爽口彈牙..新鮮牛肉味道..
與市面上的機製牛丸有莫大分別..
可稱一絕..
可惜粗麵只屬一般..
欠缺口感..
價錢合理..可再光臨..
2012-12-17
2012-12-07 1161 瀏覽
自從裕民坊舊區重建,常光顧的河粉排檔關門大吉後,都甚少吃這類粉麵!直至最近,大愛在新蒲崗搵食的我,卻發現一間有Heart粉麵店!...到達時正值晚飯時間,粉麵店非常旺場,Ksmeow跟早肥先生點了牛筋河、金錢肚河、招牌牛丸及時菜,店員隨即大喊入廚房落單,師傅即製麵食,不消一會,所點食物陸續上檯。《 牛筋河 》煙煙韌韌的牛筋充滿豐富膠質,入口即融!感覺就像一堆美肌骨膠原,滲入口中每個角落,大愛啊!《 金錢肚河 》金錢肚煮得非常入味,盡吸湯底精華!彈牙有嚼勁!《 湯底 》聞說店鋪已開業五十年,正所謂薑越老越辣,湯底亦一樣!非常濃郁,卻不味精!讚!《 淨牛丸 》牛丸是自家製,並非外購品,每粒大小適中,共七粒。可惜入口感覺有點像肉丸,沒有彈牙感覺,幸好肉味濃郁,又有少量配菜混入肉中,味道+誠意分搭夠!《 時菜 》性價比高的時菜清洗得非常乾淨,改配腩汁後,十分惹味!重點是滿滿的一碟,只收十一個大洋!整體味道非常好,唯每碗粉麵的的份量真的比較少,我倆合共點了三碗才夠飽!食量大的朋友可能要再多點一碗了。今回小分享完畢,謝謝!

《 牛筋河 》
煙煙韌韌的牛筋充滿豐富膠質,入口即融!
感覺就像一堆美肌骨膠原,滲入口中每個角落,大愛啊!

《 金錢肚河 》
金錢肚煮得非常入味,盡吸湯底精華!
彈牙有嚼勁!

《 湯底 》
聞說店鋪已開業五十年,正所謂薑越老越辣,湯底亦一樣!
非常濃郁,卻不味精!讚!

《 淨牛丸 》
牛丸是自家製,並非外購品,每粒大小適中,共七粒。
可惜入口感覺有點像肉丸,沒有彈牙感覺,
幸好肉味濃郁,又有少量配菜混入肉中,味道+誠意分搭夠!

《 時菜 》
性價比高的時菜清洗得非常乾淨,改配腩汁後,十分惹味!
重點是滿滿的一碟,只收十一個大洋!

今回小分享完畢,謝謝!
自家製牛丸
牛筋河
牛筋河
自從食左一次,就鍾意左呢間呢到D料好多,我同朋友一人叫一碗金錢肚河,一碟牛什和淨雲吞.食呢間野既河一定要加佢既辣椒油,因為真係夠辣又香,我只係加左少少已經辣辣地啦.佢地既自製辣油真系一流 真系會食上癮 太正了牛什好香! 高水準!河粉剛剛好、唔生唔琳雲吞正, ,蝦同豬肉的比例合適,而且蝦都好大隻,湯底清甜!不過有時個男師傅會唔係到,變左得o的阿姐煮,可能個方面會無咁好,我始終鍾意食個位師傅煮既河粉!
自從食左一次,就鍾意左呢間

佢地既自製辣油真系一流 真系會食上癮 太正了
牛什好香! 高水準!
河粉剛剛好、唔生唔琳
雲吞正, ,蝦同豬肉的比例合適,而且蝦都好大隻,湯底清甜!

2012-10-08
  • 牛什
多年前的一部電影 - 同居密友,片中的鄭秀文,將梁朝偉打理的食店,那一盤幾十年歷史的鹵水倒了,像把大動脈切斷,皆因鹵水是潮式鹵味店/麵店的命根也。如果連一盤鹵水也保不住,不如結業去也。新蒲崗錦榮街的成記牛雜麵店,其貌不揚,但已經差不多在區內,有五十年歷史。上次來吃麵,是差不多三年前的事,這晚沒有約會,在家中找些舊相片,看到年前在成記拍下的牛腩,心血來潮即刻乘車前往,反正在我家坐巴士到新蒲崗,大約十分鐘左右。很久沒吃過牛丸,中學年代常去的樂園,自成名之後,水準與名氣成反比,多年以來,成記的牛丸也是主打,不諱言當年我是看過蔡瀾先生,於壹周刊內未能食素專欄上的介紹,慕名而來。在物價高漲的今日,一碗牛丸米,已加價至$20,牛丸大小適中,外表粗獷,咬下的感覺粗中帶幼,既彈牙,亦有嚼頭,牛肉味也濃郁。湯底加上香醇的鹵水汁,有點石成金之妙。成記的鹵水差不多五十年歷史,鹵水如男人,新鹵水像初生之贖,完全未懂事,撞板多過食飯的少年。經過多年來的浸淫後,鹵水味道越來越深厚,香醇,就像經歷,見識廣博,懂得人情世故,處事圓滑的男人,那時候,便充滿男人味了。意猶未盡,再叫一碗牛腩拼牛腸河,我還指定要肥腩。以鹵水

意猶未盡,再叫一碗牛腩拼牛腸河,我還指定要肥腩。以鹵水浸煮的牛腩,牛雜,香濃醇厚的味道,完全逼入牛腩字內,軟淋,鬆化,肥膏更為甘香,每一口皆是脂香。
牛腸肥到不得了,腸內的肥膏逼爆,油潤甘香味道令人驚艷,不怕死的你,見到一定大喜。
我一直也有個想法,像這一類老牌小店,沒有大集團撐腰,只是一代傳一代經營,現今香港社會越來越傾向所謂知識型經濟,如果未來的日子,下一代不做下去,剩下的,只有名牌茶餐廳,連鎖快餐店。。。
你會期望在大字頭的流水作業式快餐廳,可以吃到一碗用幾十年鹵水煮出來的牛腩嗎?我不見得。連鎖店急攻近利,只會用最低的成本,來換取最大的回報,還有閒情與你研究鹵水點樣點樣?
吃東西,像做人一樣:及時行樂。過多十年八年後,還不知有否機會吃到。
2012-05-16 552 瀏覽
下雨天,一個人走到新蒲崗揾食。本來是要到衍慶街的一個小麵檔的,怎知去到才知已變成一間泰式串燒店了,真令人掃興....心裡立悶,腦袋一片空白的,茫茫然不知去哪裡吃才好。此時腳步走到御用髮型師的舖位一帶,忽然就想起了"成記"的牛什。記憶中都有許久沒來了....雖已踏入午飯時間,但出奇地人流不算多。此時發現這裡原來在隔鄰租了一個小舖,裡面已是坐滿了許多學生哥.....既想重温一下牛什的滋味,但又想試一下這兒有名的牛丸。來一客丸什米,一次過就能滿足兩個欲望了....先嚐牛什的各部份 ---- 牛膀感覺是比從前硬了許多而且又不夠入味;牛肺好一點,起碼是淰的且沒有很重餿味,不過同樣是不很夠味道;牛肚是最似樣的,夠軟熟沒渣之餘也能吃得出鹵味來;腸內的脂肪盡去,質地偏韌,少一點牙力也難以將之輕易解決....牛丸相反就有很高的水平 ---- 看上去雖是皺掹掹又"嚡 sup sup",咬入口亦不覺很彈牙,但肉味卻是超濃郁,再加上店方混入了少許冬菜去吊味,味道是十分出色....想吃多點菜蔬進肚,也就要了一碟通菜。稍嫌淥得太淰了,而且腐乳醬下得太重手,味鹹得很....想比起從前,感覺是水準退步了不少,不過牛丸
,真令人掃興....

....

先嚐牛什的各部份 ---- 牛膀感覺是比從前硬了許多

....
想比起從前,感覺是水準退步了不少,不過牛丸則是例外....
2012-05-05 358 瀏覽
介紹咗朋友去成記牛什粉麵食牛丸,佢食完返嚟讚口不絕,朋友問有無咁誇張呀,我同佢異口同聲:應該係全香港最好食。講完之後,心思思即刻閃咗去食!我本來對牛丸麻麻地,吸引我去嘅係佢嘅牛腩,好食係好食,不過都唔牛丸一試難忘。今次當然食牛丸啦,佢啲牛丸係牛筋丸,唔算爽口,反而淋淋地,其實有啲似山山竹牛肉加入了加上芫茜同冬菜,牛味十足,本來我自己認為佢唯一扣分係有碴。原來啲牛筋(碴)係故意加上去濃味啲,真係孤漏寡聞。重有牛腩, 肥瘦任君選擇, 鹵水膽有四十多年,勁!不過味道唔算最好, 牛丸係你不二之選!

2012-05-03
1K
2012-02-18 107 瀏覽
朋友開工大吉, 新店落左在呢頭; 去揾佢食晏先~由於以往真係極少O黎, 新浦岡頓成為新浦點!1點, 全人類食晏, 勁多人, 開了摺枱坐了在馬路邊;馬上被牆上的"43 年鹵水潮州牛腩" 剪報吸引住; 不過已係2006年的書刊即今日2012, 兜鹵水已49年??!!推介的除左潮州鹵水牛腩, 另仲有蔡生的剪報, 佢又有食牛丸, 所以我地又叫了一個剩丸.43年的鹵水, 會係咩味道?筋腩撈先上做咩加咁大PAT 蠔油呀我要鹵水,唔係蠔油味呀盡力筆走D 蠔油, 但心仍憤怒!!!!!鹵水牛腩不太深色, 但原來都好入味, 冇柱侯牛腩咁濃, 但又冇清湯腩的清新.麵就幾爽, 冇乜鹼味, 但唔太大碟, 女仔都食得晒O羅.跟住就係蔡瀾先生 "垂青" 的牛丸原來係混入了冬菜碎, 所以味特濃!又好有特色, 兩樣平凡加埋就好不平凡.好彈口, 不過咬落都有D 脆脆地, 係唔係心理作用呢...好食, 真係好食, 不過, 下次要叫定阿姐唔好咁"蠔" 呀...
朋友開工大吉, 新店落左在呢頭; 去揾佢食晏先~
由於以往真係極少O黎, 新浦岡頓成為新浦點!

1點, 全人類食晏, 勁多人, 開了摺枱坐了在馬路邊;
即今日2012, 兜鹵水已49年??!!

43年的鹵水, 會係咩味道?
筋腩撈先上
做咩加咁大PAT 蠔油呀

我要鹵水,唔係蠔油味呀

盡力筆走D 蠔油, 但心仍憤怒!!!!!

麵就幾爽, 冇乜鹼味, 但唔太大碟, 女仔都食得晒O羅.

跟住就係蔡瀾先生 "垂青" 的牛丸
原來係混入了冬菜碎, 所以味特濃!
又好有特色, 兩樣平凡加埋就好不平凡.
好彈口, 不過咬落都有D 脆脆地, 係唔係心理作用呢...

2011-11-27 114 瀏覽
好耐好耐無食牛什, 見新 mall 附近有間評分幾好既食店, 就o黎試下, 結果無令我失望。Ordered jor 牛丸牛肚牛筋米:- 個湯味精唔算重同唔油- D 牛丸好有牛味 (雖然唔係彈牙o個款), most likely because 唔係來貨, 而係店鋪自己打 - 牛肚同牛筋正常, 份量唔少最後碗米埋單 $31, 再加外賣一斤牛丸 (好似 $56 斤)。Overall ok la, will come again if o係附近。

Ordered jor 牛丸牛肚牛筋米:

- 個湯味精唔算重同唔油

- 牛肚同牛筋正常, 份量唔少

2011-11-27
2011-10-07 233 瀏覽
新蒲崗廣場附近一帶有很多食肆, 今次由老爸帶路去吃成記牛什粉麵. 店子與一般沒甚裝修的粉麵店大同小異, 店員也一如平常的粉麵店一樣, 是大聱叫喊入廚房落單的. 不說不知, 這間位處橫街內的限小店原來很有名, 店內當眼處掛有蔡瀾的推介. 點了牛丸河, 牛肚河和牛腩河來試試. 食物很快便端了上來. 牛丸與平常吃到的不一樣, 外型較不規則, 混入了冬菜碎, 牛肉味不俗, 而且口感較特別, 較平時吃的牛丸腍身,一般彈牙; 河粉都較幼身, 入口滑而帶米香. 本來想點爽腩, 但店員卻說沒有, 於是點了普通牛腩. 牛腩用的是坑腩, 卻出奇地不黏牙和不韌, 而且很入味! 碗內的牛腩大都夾著筋位, 旁邊黏附著些少的肥膏, 比平常吃到的坑腩肥, 所以不黏牙. 牛肚有兩種: 金錢肚和毛肚, 金錢肚切得較大塊, 毛肚切得較小塊. 兩者都有其不同的口感, 金錢肚較硬身, 而毛肚則軟身, 不過兩種都煮得夠腍夠入味, 不俗.當然, 店內的服務和衛生也是預期內的水平, 但食物卻意外地好. 更意外的是它仍然只是$18一碗, 也算是便宜. 不過, 老爸說雖然食物水準和價錢仍舊, 但粉的份量比幾個月前少了不少, 現在吃一碗

食物很快便端了上來.
牛丸
牛腩
牛肚

當然, 店內的服務和衛生也是預期內的水平, 但食物卻意外地好. 更意外的是它仍然只是$18一碗, 也算是便宜. 不過, 老爸說雖然食物水準和價錢仍舊, 但粉的份量比幾個月前少了不少, 現在吃一碗的話絕對是不飽的, 食量大的話可能要多點一碗了.
2011-09-25
  • 牛腩
  • 牛肚
2011-01-21 75 瀏覽
自從附近的合利轉手後質數大跌成記可以說是這區質數最好的麵店牛丸,牛什大家就說得多但除了這兩款外,這裡的牛腩也是十分出色的每次去到例必肥腩拼牛丸/牛什這裡的牛腩牛味濃厚加上肥膏配上金蒜和蔥花一大享受也
自從附近的合利轉手後質數大跌

成記可以說是這區質數最好的麵店
牛丸,牛什大家就說得多
但除了這兩款外,這裡的牛腩也是十分出色的
每次去到例必肥腩拼牛丸/牛什

這裡的牛腩牛味濃厚加上肥膏
配上金蒜和蔥花

一大享受也
2011-01-20
  • 肥腩
2011-01-19 75 瀏覽
做左功課去個頭順便試下,,叫左什丸河,,,等侯期間有飛的小動物出現過..黎到碗野賣相都好濁下..主要係湯底顏色影響到..以致之後試左成碗啦...牛什...標準合格...無驚喜出現...而牛丸唔係驚喜..只可以話特別..如下面某人所講..唔彈牙..係屬易咬口..味道未算特出..睇貼報係手打..可以讚既係別有一返苦心...既然做到咁軟身..話咩用冰係打丸時令溫度唔會流失..嗯..24$ 算ok 既~~~唔會再特登去試囉..
做左功課去個頭順便試下,,叫左什丸河,,,
等侯期間有飛的小動物出現過..
24$ 算ok 既~~~唔會再特登去試囉..
2011-01-10 68 瀏覽
我今次係第1次黎食, 但老公話佢十幾年前已經成日食, 有時黎開呢頭見客必食 看似普通食粉面既地方, 自己冇expect過有咩特別, 但老公話好好食, 咁咪黎try吓啦... 自己諗唔到食乜, 又係魚旦牛腩牛丸果d野~ 其實平時1-5 番工lunch 都成日食, 食到都幾厭吓~ = .=老公話: 唔洗諗喇, 食完碗粒河你就知 (粒河= 牛丸河), 呢度D 牛雜&牛腩都OK架~你可以TRY下…(我心諗, 係咪吖, 牛丸真係咁好食咩, 我食過咁多間粉面舖都冇一間滿意喎/__\, 就試吓牛丸先!!XD)MY ORDER: 牛丸河 牛丸唔係平時攞貨番黎賣果D, 係自己整, 食到好多冬菜, 哇, 開心死, 好香同真係咬落去真係唔同D..老公ORDER: 牛雜河 我都試左少少, 整體不錯, 但牛丸比較好OUTSTANDING d呵呵食完碗粒河之後, 我忍唔住, 再request 要多碗淨牛丸/__\ 我第1次食粉面..食到要加多個淨牛丸架咋!!! (唔係佢份量少, 係我覺得唔夠喉!!!)Final, 我真係好鐘

Final, 我真係好鐘意食佢d牛丸, 我見舖頭裡面, 大部份人都係一碗河 再加一碗淨牛丸, 可想然之....…
舖頭冇話好多人冒名而來, 大部份應該係街坊街里~~~ (太好了, hk 好多好食既小店, 都被magazine 一報導之後, 攪到人山人海~我最怕!! , 一係就有d得個名, magazine就宣傳到好鬼好食, 但係, 去到食又完全2回事, anyway ~成記, 希望以後都可以把牛丸保留到呢種味道啦

2010-11-20
  • 牛雜
  • 牛腩
2010-10-31 113 瀏覽
此店的牛丸出名,這個很明顯,十個有八個來都是來吃牛丸的,但原來此店旱於很久之前,蔡先生已經介紹過此店的另一名物,就是牛什了,是日就一於路過附近,就來試試。魚與熊掌,兩者都想兼要,所以最後就是一人點了雙拼的牛什牛丸米粉,那碗米粉夠熱,湯色水之中有點油份,蔥花及冬菜,牛什每件雖只有一至兩件,牛丸就有三粒,以廿三元來說,真的是非常的對版。先談談牛什,各件牛什都被鹵得啡啡的,帶有不錯的鹵水香,其中的牛肚爽中帶咬勁,入口不會又韌又「痴」牙,簡單的美味也。牛腸外層的腸衣又是啡啡的,入口非常之有咬勁,可惜的是其脂肪不太夠多,但話說回來,在口中都尚有一點的爆油效果,加上又真的沒異味,怎說都是美味之物。牛膀又是一點異味也沒有,入口甘香又帶點膶香,味道豐富。最好是牛肺,真的很腍很滑,吸收了鹵水的味道,加上又沒有血水味,真的非常好吃。總括而言,牛什全沒異味,同時帶有不錯的鹵水香,各內臟仍保留其自身應有的特質,出名而被人推介乃不無道理。牛丸有別於樂園、德發及勝利等偏向硬而爽的口感,此店的牛丸偏為陰柔,入口軟腍得來,之中其實又帶點彈性及咬勁,牛味也沒有德發般剛烈,但最為特別的莫過於當中感到有點牛脂的存在,牛丸被
想不出有料到

粉麵檔

廿三元的雙拼牛什牛丸米粉

牛肚爽中帶咬勁

牛腸有咬勁又有點爆油效果

牛膀味道豐富

牛膀又是一點異味也沒有,入口甘香又帶點膶香,味道豐富。
最好是牛肺了

牛丸軟腍得來帶點彈性及咬勁

牛丸有別於樂園、德發及勝利等偏向硬而爽的口感,此店的牛丸偏為陰柔,入口軟腍得來,之中其實又帶點彈性及咬勁,牛味也沒有德發般剛烈,但最為特別的莫過於當中感到有點牛脂的存在,牛丸被咀嚼之時,不斷有點油香在湧出來,這真的很棒呢!
米粉爽身順滑

填肚之物的米粉爽身順滑,算是不錯的了,而個湯底就很是普通,如吃魚蛋粉時的冬菜蔥花湯,多喝無益。
辣椒油不辣但很香

也不得不提此店的辣椒醬,看來不是一般粉麵店的辣椒油,有點自家炒的感覺,這辣椒油不辣,但混入豆板一起來炒,吃起來很香,令人回想起在粉嶺的郡記。

再說多遍長氣一點也要說,廿三元三粒牛丸加少量的牛雜,真的是抵到爛。
2010-09-26
想不出有料到