2018-09-08 1907 瀏覽
一個人,所以只叫了兩樣食品;生炒骨和干炒牛河。生炒骨,用新鮮腩排炒和調味適中,但排骨炸的時間太長,所以食落有點硬而且汁太多。干牛河,牛肉好味剛好有咬口又不太淋,但明顯貪快用大火炒,河粉要先慢後快火炒才會夠鑊氣。食物味道是可以,但總感覺全部食物欠缺了大排檔的”鑊氣“,是致命傷。可能廚房貪快,鑊未熱油未滾就把食物全放進去炒吧,我估。
一個人,所以只叫了兩樣食品;生炒骨和干炒牛河。

2018-09-08
2018-05-24 1173 瀏覽
椒鹽骨現在已很少店採用排骨做 ,所以非常有特色, 老闆也親自每天道街市 買新鮮食材真難得, 海鮮又可自攜去 ,其他的食物 ,非常有大排檔風味, 值得一試呀…………………………
2017-12-11 1385 瀏覽
知道有大排檔,但沒有來過。 即慶跟朋友來, 佢偶然都有來,所以跟老板有點熟。冬天在路邊晚餐,凍凍地都幾有風味。 因感冒未清,眼看枱枱羊腩煲口水流唔食得。 清清地叫小菜。生菜豆腐鯪魚球煲, 个魚球好大粒, 豆腐新鮮。 朋友推薦, 薑蔥炆魚腩, 識食魚的人一定喜歡, 雖然⻣多,走過油的魚腩,保持魚肉鮮味,加上个汁。 喜歡食蔥可以叫多蔥。再加 荔芋滑雞煲, 應影个近境。這芋頭乾身,吸左雞味但唔溜。因其他地方煮都是油浸芋頭, 見到唔想食。食完跟老板傾下計,閒話家常,感覺到小時街坊食店的人情味。

清清地叫小菜。

生菜豆腐鯪魚球煲, 个魚球好大粒, 豆腐新鮮。

。 喜歡食蔥可以叫多蔥。

因其他地方煮都是油浸芋頭, 見到唔想食。

食完跟老板傾下計,閒話家常,感覺到小時街坊食店的人情味。
2017-12-09
2017-06-19 1268 瀏覽
風雨之夜,與同事共同進退,加班後更陪他到此附近買東西,同事客氣地請吃晚飯。來到小館,兩個人叫了兩碟炒粉,一起啤一啤。干炒牛河鑊氣十足,河粉條條滑溜,牛肉一些筋也找不到,又多又腍,當然更有不可或缺的爽口芽菜,一口啤酒一口炒河,一樂也。繼續精彩的干燒伊麵亦同樣很大碟,伊麵很是入味,爽彈有咬口,汁是有的,卻不會過多,因此麵仍是夠乾身的。配合著韮王及蘑菇等配料來炒,就是滋味的化身。美妙的時光,莫過於兩碟小炒加兩大支凍啤,「人生有個朋友的確好極」~

干炒牛河
干燒伊麵
干炒牛河
干燒伊麵
2016-10-26 1478 瀏覽
星期日一行五人再次光顧成記,撞岩原來羊腩煲係星期日開始有得食,爽啦,於是我地呢五個好羊既為食貓諗都唔諗就叫左個大既羊腩煲,仲另外Order左菜,豬膶同牛柏葉加埋係羊腩煲入面食,羊腩煲一到就聞到香噴噴,D汁亦好夠味,唔會好似出面有D舖頭咁溝左好多水令醬汁既味淡晒,我地仲用埋D汁黎撈飯😋😋😋而主角羊羊就炆得非常林身,完全唔硬,好正,蘿白又大件又入味,仲有好索汁既腐竹,我地個個都食到爽歪歪😝😝😝而家開始入秋,相信呢個羊腩煲必定成為我地幫襯成記既必叫菜式😝😝😝
羊腩煲(大)
羊腩煲(大)
三號風球底下,再次同朋友光顧這間街坊飯堂,可能打風落雨關係,食客唔算太多,但當我地坐低後,就逐漸見到唔少街坊熟客冒雨都來幫襯,可見呢度真係街坊飯堂!今次一行5人,老闆向我地介紹左一味椒鹽豬扒炒飯,份量都幾大,於是我地另外只叫多左三個餸,生炒骨,苦瓜炒排骨,係諗緊第三樣既時候,老闆賢哥就向我地推介一味---新鮮雞子,佢話本身有客人預訂左,但因為打風關係,客人無黎到食飯,於是向我地推介,呢味雞子非常新鮮,入口即溶,好少食到呢種口感既雞子,就算本身唔太好雞子既朋友,試過之後都愛上左,老闆就話如果下次想食,要預先order,因為唔係日日有!下次一定要再食😋😋😋另一推介就係椒鹽豬扒炒飯,份量超夠超足料,豬扒非常香口,炒飯亦非常夠鑊氣,朋友食得非常滿足😝😝😝老闆同我地講,天氣就轉涼,好快會有羊腩煲上市,暫定21/10就有得食,老闆仲話佢地既羊腩煲同出面既唔同D,叫我地一定要試試,羊腩又係我另一最愛,到時一定要黎試試😋😋😋
大大粒新鮮雞子(必須預訂)
生炒骨
涼瓜炒排骨
足料椒鹽豬扒炒飯
大大粒新鮮雞子(必須預訂)
足料椒鹽豬扒炒飯
2016-10-15 689 瀏覽
之前去柴灣食飯多數都去泉記,鴻記,泉記食物就一般,不過朋友次次都多數揀呢間,可能鍾意果邊D啤酒妹妹夠嗲啦😆😆😆經另一朋友介紹,今次黎到吉勝街呢間成記飯店,係好典型既大排檔,可能去到時已經9點,比較容易有位,同3個朋友叫左4個餸,粟米班塊,麵醬油墨菜,梅菜蒸肉餅,豉椒牛拍葉!粟米斑塊食落感覺較軟身,外面食好多都會好硬身,相信老人家都會岩食。麵醬油墨菜好夠味,油墨菜亦好爽口,朋友仔很喜歡麵醬味道,還用了醬汁送飯😂😂😂豉椒牛拍葉亦好夠鑊氣,牛拍葉亦特別爽口,亦超大塊,有D似鮮魷😆😆😆梅菜蒸肉餅很有屋企食既風味同感覺,好似返左屋企食飯咁,我個人最鍾意呢味😝😝😝綜合朋友意見,各款餸菜都好味岩胃口,但最重要係好感受到老闆果種同食客打成一片既感覺,就好似街坊飯堂一樣,呢間成記亦成為左我呢期既飯堂,下次再介紹其他正野😋😋😋
梅菜蒸肉餅
豉椒牛拍葉
麵醬油墨菜
2016-10-05
梅菜蒸肉餅
豉椒牛拍葉
麵醬油墨菜
2015-12-08 1736 瀏覽
柴灣隱世出色小炒大牌檔 – 成記難得過海,老友知我倆是大牌檔迷,於是介紹柴灣吉勝街試這一區最好的大牌檔 – 成記飯店。星期日晚工業區已一片靜寂,唯獨這大牌檔門庭若市,8:00pm來到飯檯擺滿街,熱鬧非常﹔幸好後巷位置剛有人離開,否則便要等位了。老友介紹這牌檔由成哥及其子打理,見成哥事事親力親為,招呼執檯煲飯傳菜一絲不苟瓣瓣都有佢份,既有禮亦認真落力,就知佢對這兒出品必有要求。點了椒鹽鮮魷拼白飯魚炸漿香脆卻細薄如紙,鮮魷厚切有嚼勁,極冶味,必吃之選牛仔骨黑椒汁微辣香口﹔唔講唔知這兒的粟米斑塊是名物,粟米汁極香甜,可撈番兩碗白飯,魚柳炸得透,友人說用上鱈魚柳,怪不得肉質比出面的香軟,這兒有時更有鮮斑塊,問問老闆便知曉炒麵乾身大碟鑊氣足,配多個菜四個人吃已全飽,是完美晚餐。價錢唔貴,份量又大碟,難怪住在柴灣區附近的朋友都異口同聲推薦這店,值得支持呢!
柴灣隱世出色小炒大牌檔 – 成記
椒鹽鮮魷拼白飯魚
點了椒鹽鮮魷拼白飯魚
炸漿薄香脆冶味
炸漿香脆卻細薄如紙,鮮魷厚切有嚼勁,極冶味,必吃之選
黑椒牛仔骨
大大碟炒麵
炒麵乾身大碟鑊氣足,配多個菜四個人吃已全飽,是完美晚餐。
豆苗
2015-12-06