2019-06-25 61 瀏覽
跟朋人途經旺角, 見到有間拉麵館以日文 寫著他的當舖名字, 覺得幾得意便走入去試試,一嚐日本拉麵! 我同朋友各叫了一碗拉麵 ,朋友及我叫了他的招牌菜牛舌拉麵及這個糖心蛋!1.牛舌拉麵: 厚厚的牛舌伴著拉麵,一隻分開一半的唐沁蛋,湯充滿豬骨骨髓味,很快已被我吞下半碗了,唐沁蛋也滋味無比,拉麵也很彈牙!2. 雞皮春捲: 不油不膩的雞皮炸出香脆可口、 裏面嘅餡料非常之好味!

今日去左旺角嘅拉麵來食lunch😝老闆娘好nice 一坐低就向我介紹佢地鋪頭嘅特色拉麵 選擇困難嘅我我睇左好耐都未決定好哈哈😊最後我聽咗老闆娘嘅建議 點咗期限定嘅牛舌牛尾湯拉麵🙈同埋蘋果梳打🍎-------⭐牛舌牛尾湯拉麵($108)呢款係期間限定 聽老闆娘講 好多鋪都冇賣有牛舌嘅拉麵 所以呢款真係幾有特色😄湯底濃度同麵條軟硬我都係要左正常嘅 講返個麵先 湯底味道唔錯嘅 因為小編食野比較清淡 所以中意清清地 中意重口味嘅朋友可能會覺得唔夠鹹要叫濃味湯底🙈麵條雖然偏幼身 但食落都彈牙有口感👍牛舌有兩大塊好厚身 用鰹魚同昆布汁醃過 所以好入味!👍另外老闆娘仲好好加左隻溏心蛋比我 一咬就爆晒蛋汁 好正❤❤😍-------⭐蘋果梳打($25)呢個疏打好fresh 配拉麵一流哈哈😄係咁熱嘅天氣飲真係好爽好清新😂😂-------總括黎講野食同服務都唔錯 呢到午餐時段仲有午巿套餐供應 好抵食!大家去開旺角不妨試下呀🙈------評分(10分滿分)味道:8賣相:7性價比:7回頭率:7------餐廳資料名稱:拉麵來地址:旺角黑布街23號地下前往方法:旺角站E2出口
-------
⭐牛舌牛尾湯拉麵($108)
-------
⭐蘋果梳打($25)
------
評分(10分滿分)
味道:8
地址:旺角黑布街23號地下
前往方法:旺角站E2出口

2019-06-10
2019-06-22 41 瀏覽
============= #極上海老吟釀湯麵$104 蝦肉新鮮彈牙湯底香濃鮮甜 湯頭用日本甜蝦、海虎蝦、蝦味噌同日本清酒煮成蝦味相當鮮甜 可以當餐湯咁飲 好特別京葱令味道清爽解膩  炭燒雞翼拌薯仔沙律$39 無骨雞翼內藏餡料 無碳燒味道 似醬煮  魚介豚骨拉麵$82 濃厚的豬骨湯底 湯底選了特濃  有一層香油浮係面頭 杰身 湯濃稠度頗高 麵係幼麵選了硬麵 比較有口感 麵軟硬度剛剛好 叉燒好肥 有一大圈肥肉 溏心蛋醬油味道無  不過切開有糖心  綠茶可樂  Yum: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻/5 Revisit:😉😉😉/5 Price: $100/head
=============
 #極上海老吟釀湯麵$104
蝦肉新鮮彈牙
湯底香濃鮮甜
湯頭用日本甜蝦、海虎蝦、蝦味噌同日本清酒煮成
蝦味相當鮮甜 可以當餐湯咁飲 好特別

Yum: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻/5
Revisit:😉😉😉/5
Price: $100/head

2019-06-19 99 瀏覽
整間店以日本舊年代的風格裝修,好有日本街頭的拉麵店feel,在香港竟能吃到日本的味道平時見好多人排隊,今日只有幾個所以決定去食跟一般嘅日式拉麵店一樣,麵條可以自己選擇喜歡的軟硬度,湯的濃度,另外蔥、蒜和香味油要不要也可以隨自己喜好,而且有好多調味料可以調配自己喜好的味道牛舌牛尾湯拉麵(人間限定)- 牛尾湯以牛尾及牛脊骨餚製6個鐘而成,所以牛骨味很濃,至於主菜是採用安格斯牛舌,濃濃的牛舌味之中夾著淡淡的日式感覺,可能因為煮之前用鰹魚昆布湯醃過結果,整體好味得來又有好有層次白松露野菌豚骨湯(木)- 此店主打是豚骨湯的,湯底煮得濃稠,充滿了鮮味,非常好,而此麵則以豚骨湯底為基礎再配以白松露醬,紫椰菜絲及炒雜菌,木耳,青蔥,紫菜,另外有兩塊自家製叉燒,有點日西fusion菜嘅感覺,配搭得很好雞皮春卷配胡麻醬車厘茄沙律 - 雞皮外脆包住餡料內軟,口感很好,而且雞皮的油脂很香,配合沙律吃一啲也不油膩章魚小丸子 - 有整整四大粒外皮有少少脆,最值得一讚嘅係個醬,從來未食過嚟款醬同一般章魚小丸子嘅醬不同,更濃郁更好味再配合木魚食,味道更有層次嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 - 你想像不同以為是很大粒的通知是細細

平時見好多人排隊,今日只有幾個所以決定去食

牛舌牛尾湯拉麵

白松露野菌豚骨湯

雞皮春卷配胡麻醬車厘茄沙律

章魚小丸子

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 - 你想像不同以為是很大粒的通知是細細粒的,但有很多粒,外面脆口,裏面爽口彈牙

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀

加$25可以追加替玉(麵底)配埋魚介,青蔥同埋叉燒

替玉配魚介,青蔥及叉燒

抺茶波子汽水 -波子汽水樽裝好有日本feel,而且有濃濃的抺茶味

抺茶波子汽水

每次去拉麵來都抱著試新口味的準備,因為佢定期更改‘人間限定’,下次再來挑戰新味道
10 分鐘 (堂食)
牛舌牛尾湯拉麵
白松露野菌豚骨湯
雞皮春卷配胡麻醬車厘茄沙律
章魚小丸子
嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀
替玉配魚介,青蔥及叉燒
抺茶波子汽水
🍜ラーメン濃厚魚介豚骨湯麵 ($98)湯底略有點油同咸,但份量足夠,叉燒肥瘦適中,整體一般小豬評分:賣相: 📷📷📷味道: 🐽🐽🐽環境: 🍽🍽🍽(5分為滿分)#piggyyyyydiary #eatwithpiggyyyyy #溜豬遊記
🍜ラーメン
濃厚魚介豚骨湯麵 ($98)
湯底略有點油同咸,但份量足夠,叉燒肥瘦適中,整體一般

小豬評分:
賣相: 📷📷📷
味道: 🐽🐽🐽
環境: 🍽🍽🍽
(5分為滿分)

濃厚魚介豚骨湯
2019-05-04
2019-05-04 193 瀏覽
拉麵湯底都是精華所在,是每間都有各自湯底秘技。午飯時經過旺角黑布街有巨型海報就被北海道蟹吸引了!地點位於旺角站E2 出口再步行6分鍾 環境風格很美特別是懷舊產品 北海道花葉蟹 HKD 178 有原隻蟹腳浸在湯底內吸盡精華。殻己為客人開邊,只須用提供的勾子便很容易食用。 蟹肉粗粗、鮮甜而湯底所用是噌味雞白湯除外,還有叉燒,肉質是半肥瘦;香荀;溏心玉子及爽脆玉蔥絲嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 HKD 38 小食吸引,好貼我口味!首先用炸蒜把墨魚咀弄得脆口。紫菜 HKD 7 小食是分開上,以保持脆口度,炙叉燒2枚 HKD 25 炙燒類一直都是首選,今次所點叉燒肉質經過炙燒後更突出火藥玉 HKD 25火藥玉辣很搶但仍可接受。 混入湯後,好配合。 抺搽波子汽水 HKD 15解渴又解辣

地點位於旺角站E2 出口再步行6分鍾

環境風格很美特別是懷舊產品

北海道花葉蟹 HKD 178

除外,還有叉燒,肉質是半肥瘦;香荀;溏心玉子及爽脆玉蔥絲

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀 HKD 38
小食吸引,好貼我口味!首先用炸蒜把墨魚咀弄得脆口。

紫菜 HKD 7
小食是分開上,以保持脆口度,

炙叉燒2枚 HKD 25
炙燒類一直都是首選,今次所點叉燒肉質經過炙燒後更突出

火藥玉 HKD 25
火藥玉辣很搶但仍可接受。 混入湯後,好配合。

抺搽波子汽水 HKD 15
解渴又解辣
2019-04-28 186 瀏覽
朋友帶我黎呢間「拉麵來」食飯 ,對間舖了解五多 淨係覺得好食 ,原來自東京,曾獲日本拉麵最高權威「魂之一杯」拉麵大賞中的豚骨組亞軍 , 香港店更曾邀請東京店創辦人小林宏次來港駐店,親手製作拉麵 甘岀名架 !! 收錢位 好似日本車飛站 😆😆 熊本黑蒜油豚骨拉麵 🍜 $ 92 飲一口湯先 , 豚骨味濃郁 一點而不油,做到濃而不膩 ,加埋黑蒜油仲好香添 😋 咬口豚肉,豚肉肥瘦比例適中 入口鬆化 大大件 。七色野菜咖喱豚骨拉麵 🍜 $98 湯底意外地清清地 好易入口 , 主要以蔬菜為主 料好多 仲有豚肉片同肉碎添 麵條揀左粗身, 咬一口,麵條咀嚼有勁,富有彈性,吃著餘味帶點麵粉香。 而且掛湯能力討好 。 炭燒雞翼拌薯仔沙律 🥗$39雞翼無骨 入滿餡料 多汁又飽滿 ,沙律有薯仔粒添 幾有口感架嘴對嘴脆炸墨魚咀 🦑🦑 $38 炸到外面好脆 墨魚咀好爽口喎 第一次試 口感幾特別喎 !! 綠茶可樂 , 幾特別 淡淡綠茶味🍵
甘岀名架 !!

收錢位 好似日本車飛站 😆😆

熊本黑蒜油豚骨拉麵 🍜 $ 92
飲一口湯先 , 豚骨味濃郁

七色野菜咖喱豚骨拉麵 🍜 $98

炭燒雞翼拌薯仔沙律 🥗$39

嘴對嘴脆炸墨魚咀 🦑🦑 $38
炸到外面好脆 墨魚咀好爽口喎
第一次試 口感幾特別喎 !!

綠茶可樂 , 幾特別 淡淡綠茶味🍵

2019-04-28 80 瀏覽
香港而家好多拉麵店,林林總總,總有一間係你左近。好多過江龍拉麵店都做得唔錯,但我比較鍾意試啲唔太出名既細鋪,咁先有驚喜架嘛。今日我地試一間未食過既拉麵店,叫拉麵來,踏入店內只有區區幾張枱,陳設裝潢古典日式,仲有部彈珠機作為擺設。食拉麵最重要係個湯底,餸都係其次,要濃而不咸,食完唔會係咁灌水太多味精先叫好。我嗌左個黑蒜油拉麵,湯底用既湯頭主要係豬骨為主,黑蒜油亦都好香。麵條彈牙爽口,10分滿分我會俾8分,比起一啲有名拉麵店一啲都唔輸蝕。

今日我地試一間未食過既拉麵店,叫拉麵來,

2019-04-26 64 瀏覽
一蘭盛極一時,但我還是覺得這家拉麵比較出色,他們第一家店在天后很多年的了,是一家默默耕耘的拉麵店,旺角分店仍然能夠保持味道,可算是難能可貴,2家店貫徹裝修風格,選用了很多懷舊的日本漫畫擺設,食拉麵之餘,同時也欣賞一下店內擺設,與三五知己也多了一些話題。拉麵重點一定是湯底,選擇湯底,最好是選擇濃湯,他們的濃湯濃而不膩,值得一試。佢地午市仲有午餐配套,餃子都香翠,炸蝦大隻,唔洗膽心,佢地有好多小食選擇。
一蘭盛極一時,
但我還是覺得這家拉麵比較出色,
他們第一家店在天后很多年的了,
是一家默默耕耘的拉麵店,
旺角分店仍然能夠保持味道,
可算是難能可貴,
2家店貫徹裝修風格,
選用了很多懷舊的日本漫畫擺設,
食拉麵之餘,同時也欣賞一下店內擺設,
與三五知己也多了一些話題。

拉麵重點一定是湯底,
選擇湯底,最好是選擇濃湯,
他們的濃湯濃而不膩,值得一試。
佢地午市仲有午餐配套,
餃子都香翠,炸蝦大隻,
唔洗膽心,佢地有好多小食選擇。
櫻花蝦湯底
2019-04-24
櫻花蝦湯底
  • 濃厚魚介豚骨湯麵
2019-04-24 55 瀏覽
—一直都有follow 小不啦嘰little importance覺得佢哋d手繪畫填色好靚拉麵來餐牌正正就係佢哋作品之一木~白松露豚骨湯麵($110)偷飲咗啖湯底 幾濃厚鍾意食菇菌類嘅人應該會好滿意水~香濃雞白湯麵($92)另外附上骨膠原波波 倒落拉麵攪混就ok食起上嚟真係有黏稠嘅感覺枱上有芝麻 蒜頭食到有d膩可以呷昆布醋追加咗竹筍($7) 木耳($7) 另外有個碗盛上 份量頗多替玉($17)見你差唔多食完 店員會主動問麵底係咪上得綠茶可樂($22) 可樂($15)—————————————————拉麵來旺角黑布街23號地下

覺得佢哋d手繪畫填色好靚
拉麵來餐牌正正就係佢哋作品之一
木~白松露豚骨湯麵($110)
偷飲咗啖湯底 幾濃厚
鍾意食菇菌類嘅人應該會好滿意
水~香濃雞白湯麵($92)
另外附上骨膠原波波 倒落拉麵攪混就ok
食起上嚟真係有黏稠嘅感覺
枱上有芝麻 蒜頭
食到有d膩可以呷昆布醋
追加咗竹筍($7) 木耳($7)
另外有個碗盛上 份量頗多
替玉($17)
見你差唔多食完
店員會主動問麵底係咪上得
綠茶可樂($22) 可樂($15)
—————————————————
拉麵來
旺角黑布街23號地下
2019-04-23
2019-04-23 62 瀏覽
前幾日同朋友經過呢間拉麵店,見到都幾多人排隊,又見佢嘅環境裝修得幾好,就決定試一試呢間餐廳啦,我就叫左個新出既拉麵同小食。北海道花咲蟹蟹味噌雞白湯拉麵呢個拉麵價錢都唔平,所以對佢期望就自然想高啲,但睇黎呢個拉麵嘅性價比唔算好高,雖然拉麵嘅湯底都好濃,而且麵都好好食,但就略嫌蟹腳唔夠鮮甜,感覺急凍左好耐咁蒜香墨魚咀呢個墨魚咀雖然份量好多,而且賣相都唔錯,但就略嫌調味唔夠,味道比較淡,如果加返多啲椒鹽就較好啦

北海道花咲蟹蟹味噌雞白湯拉麵

蒜香墨魚咀
1K
2019-04-22 54 瀏覽
我同朋友都好喜歡食拉麵,亦會四出搵不同美味的拉麵品嚐,今次來到旺角黑布街23號地下的「拉麵來」,這家拉麵店我在大坑也幫襯過,今次就來旺角分店食最新的拉麵。剛新推出「櫻花蝦豚骨湯拉麵」及「七色野菜咖哩豚骨」,還有新上市的「章魚小丸子」、「自家製餃子」、「炭燒雞翼拼薯仔沙律」及「嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀」。先講這個櫻花蝦豚骨湯拉麵,差不多大半碗都是櫻花蝦,好壯觀,湯味香濃,拉麵爽口彈牙,豚肉夠腍嫩,很好味。至於七色野菜咖哩豚骨,有好香濃的咖哩味,十分惹味香口,再加上拉麵掛湯後更滋味。小食中章魚小丸子都自家製餃子都好好味,即叫即製,章魚小丸子夠章魚香,自家製餃子脆口惹味。至於炭燒雞翼拼薯仔沙律及嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀,就比較一般,普通了一點,試一次無妨。

2019-04-18 63 瀏覽
行開旺角就知拉麵鋪都有唔少,聽朋友講話拉麵來幾好食就同朋友黎試下,殊不知又真係幾好食。今日同朋友叫左一碗北海道花咲蟹蟹味噌雞白湯拉麵,原味豚骨拉麵同埋自家製餃子。飲品就叫左綠茶可樂同埋蘋果梳打。北海道花咲蟹蟹味噌雞白湯拉麵有驚喜,麵有幾件好多肉既蟹,肉質偏實,唔會散哂一pat咁。食落仲有蟹味,正。麵仲有一隻開邊既溏心蛋同巨多既筍,如果唔食筍既你就記得同店員講左先啦。之後豚骨拉麵湯底濃郁,個人黎講比較中意呢個。豚肉肥瘦均勻,食落仲有少少油香。不過呢碗本身無跟溏心蛋,如果想食就要同店員講額外加啦。跟住講下餃子,餃子配埋個醬汁酸酸地幾開胃,入面係好多豬肉,唔係偷工減料落菜就算個類餃子。綠茶汽水未試過既話值得一試,第一次飲完之後係咁心掛掛想飲多次,綠茶配埋可樂原來咁夾。另外蘋果梳打就無乜標青既地方,同平時大家飲開既都差唔多,呢款會偏多氣少少。

2019-04-16 1165 瀏覽
昨晚陪朋友去左旺角睇電腦,佢係拉麵🍜王,所以就係openrice search 左有間拉麵🍜店係附近,就去左食番個晚餐!😋店舖內裝修都好有特色,童年回憶突然間番晒黎咁,好懷念啊!🥰🥰 睇完menu後就自己畫左落單紙上,可以選多蔥,麵既軟硬度等等^_^(期間限定)北海道花咲蟹麵$178;大大碗拉麵軟度適中,仲提供埋膠手套🧤同工具比客人食蟹,蟹飲都好鮮味!(期間限定)七色野菜咖哩豚骨$98;健康素食者岩晒食,五顏六色既野菜好靚,豚肉都好腍身!咖哩味就淡左些少。炭燒雞翼拌薯仔沙律$39;雞翼內有豬肉,冇骨既雞翼,啖啖都係肉,薯仔沙律🥗好溶好易入口。嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀$38;都好大碟,好多炸蒜係面,墨魚咀炸得好香脆,愈食愈想食,停唔到口。綠茶可樂$22;味幾特別,甜甜地既綠茶🍵味。山葵姜味汽水$25;飲左一啖姜味較濃,都係甜甜地既味道。+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

綠茶可樂$22;味幾特別,甜甜地既綠茶🍵味。
山葵姜味汽水$25;飲左一啖姜味較濃,都係甜甜地既味道。

+++++++++++++++
2019-04-15 52 瀏覽
今日同媽咪去旺角行街.行到六七點去搵飯食瞓拉麵食上網見到有間叫做拉麵來,同媽咪就去咗嗰間食飯,入到去俾佢嘅擺設裝修吸引着,佢入面嘅裝修係以日本嘅屋仔為主題,牆上面都有日本嘅小玩具,其中一個位置掛咗一件日本小學生嘅冷衫,坐低之後我哋叫咗兩碗拉麵,一碗係白松露拉麵,另一碗係人間限定,跟住叫咗兩款小食,一款係日式煎餃子,另一個係日本嘅小丸子,外加兩支嘢飲,一支係綠茶可樂令一支係蘋果梳打。日式煎餃子,一上枱望到佢金黃色嘅外表覺得好吸引,一試入口,果然係外脆內軟又夠多汁,齋食餃子,又或者點黑醋食,都好好味。第二樣係日式小丸子,香港人鍾意食脆卜卜既小丸子,但係呢度食落口,感覺比較正宗,同日本食嗰啲冇乜分別,日本食嗰啲軟林林,呢一個日式小丸子都軟林林,加上佢啲木魚絲,同個醬汁,配合得天衣無縫拉麵方面,媽咪食白松露拉麵。媽咪對拉鏈讚不絕口,嗰個白松露味道10分出,我哋加咗粟米粒,木耳絲,比較特別嘅係呢度分開上,而唔係加入碗入面嘅,所以感覺都好多,分量亦好足夠,至於我就食人間限定拉麵,人氣限定拉麵有長腳蟹嘅蟹腳,另外仲會好細心咁有埋剝蟹工具,呢樣係值得一既,因為佢仲有手套,唔需要話擔心食完手會污糟,至於
拉麵方面,媽咪食白松露拉麵。媽咪對拉鏈讚不絕口,嗰個白松露味道10分出,我哋加咗粟米粒,木耳絲,比較特別嘅係呢度分開上,而唔係加入碗入面嘅,所以感覺都好多,分量亦好足夠,至於我就食人間限定拉麵,人氣限定拉麵有長腳蟹嘅蟹腳,另外仲會好細心咁有埋剝蟹工具,呢樣係值得一既,因為佢仲有手套,唔需要話擔心食完手會污糟,至於飲品方面,飲洛口都幾特別
最後我哋覺得下次可以再帶屋企人嚟食,呢度嘅份量都好足夠,唔會話唔飽肚,所以好推薦嚟食❤