2021-12-16 76 瀏覽
就算係疫症, 餐廳依然坐得寬敞我地2人點左個精選套餐二人前, 頭盤係時令沙律-人蔘果沙律, 食落好FRESH,  人蔘果好清甜刺身方面有粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔、赤蝦所以刺身上台時都以極低溫處理, 務求保存刺身既鮮度鍋物有壽喜燒, 澳洲產M9和牛100g, 配時令蔬菜, 配料豐富, 食完冰凍刺身再食壽喜燒, 簡直暖粒粒日式松茸海參花膠湯, 有多種菇類, 非常甜及足料 鹽燒花魚, 望落以為好乾好柴, 結果出人意表, 好軟熟既肉質, 非常驚喜芝麻雪糕

就算係疫症, 餐廳依然坐得寬敞

刺身方面有粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔、赤蝦
所以刺身上台時都以極低溫處理, 務求保存刺身既鮮度

日式松茸海參花膠湯, 有多種菇類, 非常甜及足料

芝麻雪糕
2021-12-15 54 瀏覽
呢間餐廳真心有誠意佢個二人餐真心好夠飽,首先佢個頭盤沙律係整得非常之咁清新,佢用左d 新鮮既水果去做,mix埋d蔬果同蔬菜十分之美味,頭盤已經令人覺得非常之有驚喜。之後個刺身更加係不得之了!!!生蠔夠大隻又新鮮不在話下,佢個螺肉係超新鮮好味到一個點,拖羅一樣係肥美又好味,隻蝦都係超大隻,我好鍾意佢呢種咁大既蝦,佢個蝦頭d膏真心超正。至於佢個壽司都同刺身一樣發揮到水準,每一舊都好新鮮又好好味,我特別鍾意佢個吞拿魚蓉壽司 真心正到傻。最後整多個牛肉火鍋同埋姬松茸湯,十分美味又滋補,另外佢個烤魚都好抵讚 雖然有d多骨但係烤得十分好味,最後仲整個甜品芝麻雪糕真心正到暈左
2021-12-14 54 瀏覽
收工約左朋友食飯,佢話想食壽司,一於帶佢黎我覺得食物質素好好嘅掌壽司😋我地叫2人餐,入面有沙律、刺身、壽司、燒魚、鍋物&甜品,完美的dinner🤣1: 時令沙律-黑醋人蔘果沙律,我係第一次食人蔘果,估唔到係好好食,人蔘果好清甜好fresh,黑醋開胃又唔肥,very good😋2:刺身盛: 生蠔、拖羅、赤蝦、油甘魚、三文魚腩& 赤貝。刺身好厚切,粗過筷子幾倍😍而且好新鮮👍3:壽司盛今日係海膽、帆立貝&池魚。壽司都係一如既往的高質👍海膽份量好多,好鮮甜,好鍾意食😻4:壽喜燒鍋物有澳洲和牛&北海道豚肉,壽喜燒汁煮完和牛+生雞蛋係100分組合😍豚肉都好嫩好食👍5:鹽燒花魚,皮脆肉嫩。6:黑芝麻雪糕,有驚喜,黑芝麻味好濃,撒上芝麻粒口感有層次,而且雪糕唔會好甜,非常唔錯。

我地叫2人餐,入面有沙律、刺身壽司、燒魚、鍋物&甜品,完美的dinner🤣

2:刺身盛: 生蠔、拖羅、赤蝦、油甘魚、三文魚腩& 赤貝。

刺身好厚切,粗過筷子幾倍😍而且好新鮮👍

海膽份量好多,好鮮甜,好鍾意食😻

4:壽喜燒鍋物

5:鹽燒花魚,皮脆肉嫩。

2021-12-09 51 瀏覽
朋友在附近工作知道駱駝漆大廈開了很多店舖,所以走來逛逛,餓了順便覓食,因為這裡食肆也挺多,我們選了這間食日本料理的,叫了一個精選2人晚餐。侍應姐姐很好很細心,每道菜都作簡單介紹,時令沙律是人蔘果沙律(清新又開胃),刺身盛(廣島蠔、油甘魚、吞拿魚拖羅、粒貝、三文魚腩、赤蝦)刺身非常新鮮,特別讚賞赤蝦超大隻肉厚鮮甜,壽司盛(三款壽司有帆立貝,吞拿魚蓉,池魚)吞拿魚蓉吃下超滿足,嫰滑質感又鮮味,壽喜燒和牛豚肉(清甜豉油湯底配上新鮮的肉,沾上生雞蛋的肉質香濃細膩),鹽燒花魚(香煎魚肉的美味令人回味),最後的是日甜品是芝麻雪糕和豆腐雪糕,為晚餐劃上完美句號。

2021-12-04 60 瀏覽
來到觀塘商廈,估不到有一間如此高級的omakase,餐廳環境寧靜,氣氛一流,如觀塘形成一個強烈的對比。時令沙律沙律非常新鮮,但有些許不同的,它加了時令的人參果,吃落口味非常獨特,非常有新鮮感。壽司盛單看色澤已知非常新鮮,吃落更是停不了口。壽司新鮮,而且非常厚身,口感一流,值得讚的是,生蠔很清甜,啖啖海水味,正!壽司盛壽司也是非常好味的,它的飯不多,可能是魚生太大條了,整件放入口,非常有滿足感。鹽燒花魚這魚非常有驚喜,原本以為會很硬身,但吃落一點也不會,外層少少‘煙硬’,吃落香香的,內層魚質非常滑口,鮮味十足,非常有驚喜。壽司燒最後就是壽喜燒,它的牛肉滿佈油脂,雪花非常美麗,吃落更是停不了口,加上壽喜燒湯底非常入味,整體好滿足。

2021-12-04 2682 瀏覽
觀塘公廈有好多好野食🤤今晚就同朋友去咗駱駝漆大廈(3座)一間日本餐廳食dinner🥣餐廳佢個裝修真係好有日本feel🥰食物方面,menu有個精選二人晚市套餐,入面包括有:時令沙律、刺身盛、壽司盛、鹽燒花魚、壽喜燒鍋物、是日甜品😋😋亦都可以單點咁叫壽司、刺身~有好多款食物可以揀👏🏻我地叫左個二人晚餐,第一樣嚟嘅係時令沙律,入面有沙律生菜絲、蕃茄仔同埋蘿蔔絲,食落酸酸甜甜咁非常之開胃😋🤤之後就輪到刺身,入面有三文魚、油甘魚,拖羅,廣島蠔,赤蝦同埋粒貝😍佢個賣相超靚,因為啲魚生全部都厚切,大大份!食落去好有口感🥰好滿足😍而且佢隻廣島蠔🦪都好大隻好juicy,十分之高質~所以呢個套餐真係幾抵食!👏🏻除左刺身同生蠔,佢隻赤蝦都大隻得好誇張😂然後就到壽司盛,嗰三件壽司分別係帆立貝,池魚同埋碎蔥吞拿魚🐟三件都各有特色,而我個人就最鐘意食帆立貝壽司😋💞食完啲凍野就輪到壽喜燒鍋物🤤天氣開始凍,食返啲暖野成個人都暖笠笠~個鍋入面嘅配料好多,有菜、菇、南瓜等~肉類就分別有澳洲產地嘅M9和牛(100g)同埋北海道產豚肉(100g)🥳啲牛同豚肉勁大塊~個M9和牛食落去好重牛肉味😍佢仲有碗生雞蛋比你將啲肉浸落去,

餐廳佢個裝修真係好有日本feel🥰食物方面,menu有個精選二人晚市套餐,入面包括有:時令沙律、刺身盛、壽司盛、鹽燒花魚、壽喜燒鍋物、是日甜品😋😋亦都可以單點咁叫壽司刺身~有好多款食物可以揀👏🏻

食完啲凍野就輪到壽喜燒鍋物🤤天氣開始凍,食返啲暖野成個人都暖笠笠~個鍋入面嘅配料好多,有菜、菇、南瓜等~肉類就分別有澳洲產地嘅M9和牛(100g)同埋北海道產豚肉(100g)🥳啲牛同豚肉勁大塊~個M9和牛食落去好重牛肉味😍佢仲有碗生雞蛋比你將啲肉浸落去,令到你食起上嚟啲肉質更加之滑!

再嚟嘅就係鹽燒花魚,魚皮燒到脆卜卜🤤 同埋佢啲魚味都好濃,不過就比較多碎骨,所以我麻麻地中意🙈

最後仲有份甜品,係杏仁豆腐雪糕,佢個豆腐雪糕好滑,豆腐味亦都好重😍為呢餐畫上左一個完美嘅句號!🥳

地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室
  • 廣島蠔
  • 時令刺身
觀塘一向都多好野食成個小社區咁,今次就同朋友去咗駱駝漆大廈一間好出名嘅日本餐廳度食晚飯🥣餐廳裝修有有心思,真係好似去咗日本咁🇯🇵我地叫咗個精選二人晚餐,貪佢簡單唔洗諗而且啲菜式都好齊☺️如果唔想叫呢個餐嘅話都可以散叫嘅,一樣有好多選擇比大家揀🙆🏻‍♂️首先一嚟嘅係時令沙律,兩個人share一碟嚟食都好大碟😆入面主要有生菜絲,蘿蔔絲同埋薯仔絲,食落酸酸甜甜非常開胃😆之後就係刺身盛,入面有三文,油甘,拖羅,廣島蠔,赤蝦,粒貝😍賣相超靚,而且魚生都好厚切,食落去口感十足🥰店員建議我地首先食淡味嘅廣島蠔🦪廣島蠔真係好大隻又肥美,配埋醬汁一齊食好正,平時自助餐嗰啲都冇咁高質😋赤蝦都大得好誇張,鐘意蝦嘅朋友一定唔可以錯過😉然後就到壽司盛,嗰三件分別係帆立貝,池魚同埋碎蔥吞拿魚🐟個人就最鐘意賣相好精緻嘅碎蔥吞拿魚😛天氣開始凍又點可以少得個壽喜燒鍋物呢,入面嘅配料都好充足☺️肉類就分別有澳洲M9和牛100g,北海道產豚肉😍😍😍比較深色啲嘅就係M9和牛,食落好有牛味,不過個人就鐘意北海道產豚肉多啲🥰下樣就係鹽燒花魚,兩邊都燒到金黃色好靚🤤魚味好濃不過就比較多碎骨,大家食嗰陣要小心啲先得🤧最後是日甜品係果仁雪糕
餐廳裝修有有心思,真係好似去咗日本咁🇯🇵
我地叫咗個精選二人晚餐,貪佢簡單唔洗諗而且啲菜式都好齊☺️
首先一嚟嘅係時令沙律,兩個人share一碟嚟食都好大碟😆
入面主要有生菜絲,蘿蔔絲同埋薯仔絲,食落酸酸甜甜非常開胃😆
刺身盛
賣相超靚,而且魚生都好厚切,食落去口感十足🥰
店員建議我地首先食淡味嘅廣島蠔🦪
廣島蠔
赤蝦都大得好誇張,鐘意蝦嘅朋友一定唔可以錯過😉
壽司盛
然後就到壽司盛,嗰三件分別係帆立貝,池魚同埋碎蔥吞拿魚🐟
個人就最鐘意賣相好精緻嘅碎蔥吞拿魚😛
肉類就分別有澳洲M9和牛100g,北海道產豚肉😍😍😍
鹽燒花魚
下樣就係鹽燒花魚,兩邊都燒到金黃色好靚🤤
魚味好濃不過就比較多碎骨,大家食嗰陣要小心啲先得🤧
果仁雪糕
最後是日甜品係果仁雪糕,真係好滿足呀😍
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室
2021-11-29
果仁雪糕
2021-11-29 81 瀏覽
掌壽司(觀塘駱駝漆大廈)#觀塘食肆林立,前幾日有位朋友生日,我哋去左一間隐世的高級壽司名店慶祝。那裏環境優雅,裝修充滿和風味,我哋叫咗精選二人套餐,店員非常細心,詢問我們有沒有任何食物敏感或不吃的食物,感到非常窩心。#精選二人晚餐 1.前菜:*時令沙律:有生菜絲、蘿蔔絲和薯仔絲等組合而成,再配上自家秘製的金黃色沙律醬,酸酸甜甜,令人非常開胃。再加入一片片的人參果,清甜可口,口感豐富。3.刺身盛:*廣島蠔:非常大隻,如手掌般大,超肥美,要配合醫汁一齊吃,鮮味十足。*三文:厚切鮮甜肥美。*油甘:鮮甜魚油豐富。*拖羅:新鮮軟綿綿。*赤蝦:晶瑩通透的虾肉,入口清甜。*赤貝:金黃色爽口彈牙。3.壽司盛:*帆立貝:新鮮有口感*池魚:肥美鮮甜。*吞拿魚:啖啖肉,鮮而creamy。4.鹽燒花魚:兩邊煎至金黃色,皮脆肉嫩,魚腩部分非常甘味,魚味濃郁。5.壽喜燒鍋物:配料有冬菇、豆腐、娃娃菜和南瓜。甜甜的湯底不停翻滾着!鮮紅色的M9 和牛 ,肥瘦均勻、紋路清晰、牛味濃;北海道豚肉新鮮嫩滑,輕輕一燙,再蘸上新鮮的日本蛋漿,吃起來更綿滑,蛋的香味久久留在口中,美味到不得了。6.甜品:*豆腐雪糕:雪糕表面用火槍
壽司(觀塘駱駝漆大廈)
#精選二人晚餐
1.前菜:
3.刺身盛:
*三文:厚切鮮甜肥美。
*油甘:鮮甜魚油豐富。
*拖羅:新鮮軟綿綿。
*赤蝦:晶瑩通透的虾肉,入口清甜。
*赤貝:金黃色爽口彈牙。
3.壽司盛:
*帆立貝:新鮮有口感
*池魚:肥美鮮甜。
*吞拿魚:啖啖肉,鮮而creamy。
6.甜品
*豆腐雪糕:雪糕表面用火槍燒過,因此吃起來帶有陣陣的焦香味,豆味濃郁,不會太甜。
2021-11-28 52 瀏覽
前排帶咗老母去觀塘食日本嘢,孝義永在心,呢到有盞好靚嘅燈。精選二人晚餐 $898+10%Dinner Set for 2時令沙律Seasonal Salad好大盆啊!加咗啲人蔘果幾特別,酸酸地加咗蒜粒好特別~刺身盛三文、油甘、拖羅、廣島蠔、赤蝦、粒貝Sashimi PlatterSalmon, Hamachi, Fatty Tuna,Hiroshima Oyster, Shrimp, Tsubugai賣相超級靚,比得上盞燈!店員有解釋食用嘅次序,服務態度好好。蠔要新鮮食,仲有佢哋嘅醬汁。三文魚油金魚切得幾厚,口感肥美同油脂味都好充足。赤蝦同粒貝就夠鮮甜。最後壓軸嘅拖羅都好厚,有種入口即溶嘅感覺。壽司盛帆立貝、池魚、碎蔥吞拿魚Sushi PlatterScallop, Aji, Minced Tuna帆立貝好鮮甜,池魚新鮮又爽,吞拿魚茸綿綿軟滑。除咗壽司之外仲有啲八爪魚粒伴碟,好煙韌!鹽燒花魚Grilled Hokke燒得好香,外脆內軟,個皮咬落去好脆!壽喜燒鍋物澳洲產M9 和牛 100g、北海道產豚肉 100gSukiyaki potAustralian M9 Wagyu 100g,
前排帶咗老母去觀塘食日本嘢,孝義永在心,呢到有盞好靚嘅燈。

精選二人晚餐 $898+10%
Dinner Set for 2

Seasonal Salad
好大盆啊!加咗啲人蔘果幾特別,酸酸地加咗蒜粒好特別~

刺身
三文、油甘、拖羅、廣島蠔、赤蝦、粒貝
Sashimi Platter
Salmon, Hamachi, Fatty Tuna,

壽司
帆立貝、池魚、碎蔥吞拿魚
Sushi Platter
Scallop, Aji, Minced Tuna

Grilled Hokke
燒得好香,外脆內軟,個皮咬落去好脆!

澳洲產M9 和牛 100g、北海道產豚肉 100g
Sukiyaki pot
Australian M9 Wagyu 100g, Hokkaido Pork 100g
食完咁多凍嘢食返個壽喜燒成個人暖笠笠,牛肉重肉味油花好靚,豬肉食落都好滑。仲有好多豆腐同菜,仲有我鍾意嘅薯粉。

是日甜品
Dessert
係豆腐味嘅雪糕,清甜可口!
2021-11-25 85 瀏覽
今天和朋友來到觀塘覓食,我們決定去駱駝漆大廈的這家掌壽司,大概6半到達。進去之後環境安靜舒服,店員也斟茶給我們。 我們叫了精選二人套餐。先來的是沙律,正常發揮。而刺身很出色,新鮮肥美的蠔,鮮甜的赤蝦,綿綿口感的拖羅,爽口的粒貝而壽司呢,就有油甘魚、吞拿魚和秋刀魚,個人最喜歡吞拿魚,味道很好,入口即溶。隨後壽喜燒鍋物便上來了,還有鹽燒花魚,日本松茸海參花膠燉湯。和牛很好吃,有牛味。配上蛋就更滑。甜品是芝麻雪糕,香,滑,滿足~總的來說這家是工廈優質的日式餐廳。

甜品是芝麻雪糕,香,滑,滿足~

總的來說這家是工廈優質的日式餐廳。
2021-11-17 95 瀏覽
同朋友約咗係觀塘試下工廈美食咁啱搵到呢間餐廳😆環境又幾有feel就一於入去試下🤣🤣2個人叫左一個$898嘅二人套餐有好多套菜😯熱食凍食都齊哂~🥗第一道係時令沙律每樣菜都生果都好好食👍🏻食完好開胃🐟跟住就入戲肉:刺身盛有超多種類嘅海鮮🤩有粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔同赤蝦每樣都好新鮮😆蝦又超大隻💯好滿足😇🍣之後繼續係凍食:壽司盛有間八、池魚、碎蔥吞拿魚同太卷一次過試到幾款唔同嘅魚😇魚質爽口💯🥣食完凍食之後就飲湯呢碗日本松茸海參花膠燉湯勁足料花膠、菇、海參…樣樣都好大舊飲完碗湯都覺得抵番哂🤣🐠跟住開始熱食:鹽燒花魚連我呢個唔太鍾意食魚嘅人都食咗好多🤣🤣外脆內軟又夠味🤩呢個十分推介!!🥩最後嘅熱食嚟到期待咗好耐嘅壽喜燒鍋物澳洲M9和牛好好食!入口即化嘅感覺好正🥲粉絲同蔬菜吸收咗壽喜燒湯底之後好甜好好味😆🍦甜品係芝麻雪糕🤩為今餐畫上完美句號~呢間餐廳服務態度好好,嘢食高質,環境又舒服,下次會再推介朋友嚟食😎
同朋友約咗係觀塘試下工廈美食
咁啱搵到呢間餐廳😆
環境又幾有feel
就一於入去試下🤣🤣
2個人叫左一個$898嘅二人套餐
有好多套菜😯熱食凍食都齊哂~

🥗第一道係時令沙律
每樣菜都生果都好好食👍🏻食完好開胃

🐟跟住就入戲肉:刺身
有超多種類嘅海鮮🤩
有粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔同赤蝦
每樣都好新鮮😆
蝦又超大隻💯好滿足😇

🍣之後繼續係凍食:壽司
有間八、池魚、碎蔥吞拿魚同太卷
一次過試到幾款唔同嘅魚😇
魚質爽口💯

🥣食完凍食之後就飲湯
呢碗日本松茸海參花膠燉湯勁足料
花膠、菇、海參…樣樣都好大舊
飲完碗湯都覺得抵番哂🤣

🐠跟住開始熱食:鹽燒花魚
連我呢個唔太鍾意食魚嘅人都食咗好多🤣🤣
外脆內軟又夠味🤩
呢個十分推介!!

🥩最後嘅熱食嚟到期待咗好耐嘅壽喜燒鍋物
澳洲M9和牛好好食!入口即化嘅感覺好正🥲
粉絲同蔬菜吸收咗壽喜燒湯底之後
好甜好好味😆

🍦甜品係芝麻雪糕🤩
為今餐畫上完美句號~

呢間餐廳服務態度好好,嘢食高質,環境又舒服,
下次會再推介朋友嚟食😎
2021-11-17 85 瀏覽
難得約人係出名多美食嘅觀塘食飯😆就特登上網搵咗間日本嘢黎試下🙈一入餐廳覺得環境好靚😍點知連嘢食質素都咁高🥰.💎$898/2位 精選二人套餐.💎時令沙律酸酸甜甜嘅開胃沙律😇有菜有生果~黃桃好食👍🏻.💎刺身盛(粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔、赤蝦)一拎上枱就「哇」咗一聲🤣好大份唔同種類嘅刺身都有齊哂一次過滿足我地N個願望🤣特別推薦拖羅😆💯.餐廳仲特登比咗隻碟我地食生蠔🤩唔怕整到周圍都係.💎壽司盛(間八、池魚、碎蔥吞拿魚、太卷)4款唔同種類嘅壽司😇啲魚全部都好厚😎.💎日本松茸海參花膠燉湯食完凍食 餐廳就開始上熱食🤩碗湯唔單只個樣好靚🤣入面都超足料🙈.💎鹽燒花魚個魚皮十分之脆魚肉好嫩滑本身以為會多骨 但係連啲骨都係食得嘅😍推介💯.💎壽喜燒鍋物(澳洲M9和牛100g)有腐皮、粉絲、蔬菜、菇etc湯底好夠甜😆牛肉份量雖然唔係好多🤣但都好好食.💎甜品每人一球芝麻雪糕🥰🥰食完就啱啱好😆.🛋環境:餐廳係位於觀塘再入少少因為好多人都會去駱駝漆搵嘢食所以部lift都要等比較耐🥶.環境燈光好有日式居酒屋感覺枱同枱之間好闊落仲有大隔板間開😍好有feel啱哂同另一半/friend一齊食😇.📸打卡位:餐廳右邊有一幅擺滿哂
難得約人係出名多美食嘅觀塘食飯😆
就特登上網搵咗間日本嘢黎試下🙈
一入餐廳覺得環境好靚😍
點知連嘢食質素都咁高🥰
💎$898/2位 精選二人套餐
💎時令沙律

酸酸甜甜嘅開胃沙律😇
有菜有生果~黃桃好食👍🏻
💎刺身盛(粒貝、秋刀、拖羅、廣島蠔、赤蝦)

一拎上枱就「哇」咗一聲🤣好大份
唔同種類嘅刺身都有齊哂
一次過滿足我地N個願望🤣
特別推薦拖羅😆💯
餐廳仲特登比咗隻碟我地食生蠔🤩
唔怕整到周圍都係
💎壽司盛(間八、池魚、碎蔥吞拿魚、太卷)

4款唔同種類嘅壽司😇

個魚皮十分之脆
魚肉好嫩滑
本身以為會多骨 但係連啲骨都係食得嘅😍
推介💯
💎壽喜燒鍋物(澳洲M9和牛100g)

有腐皮、粉絲、蔬菜、菇etc
湯底好夠甜😆

⏰等位時間:
但由於餐枱嘅數量唔多
建議book咗位先嚟會穩陣啲😆
2021-11-13 156 瀏覽
同事升職,邀請我前來駱駝漆這家日店來用餐,以答謝一直以來的知遇之恩。進店的人數不多, 較寧靜,幽暗的環境,日式的擺設十分寫意。職員有禮地推介一款2人餐, 配搭都有齊全。沙律刺身壽司這些都是必食。前菜,當然少不了沙律, 時令沙律有土豆絲, 蘿蔔絲沙律菜等配搭, 配以金黃色的柚子醬,為我帶來清爽的口感之餘, 酸酸的口感很開胃。刺身,店員提醒客人秋刀魚因為味濃可以最後食,可先吃三文魚這些淡味的,十分貼心。厚切三文魚, 紋路清晰可見, 大約都有一小節手指厚; 帆立貝, 2隻手指公般大粒, 雪白的軟滑的,北寄貝刺身,金色的爽口彈牙,清甜的味感; 赤蝦, 晶瑩剔透的蝦肉, 入口清甜, 肉感極為爽口彈牙; 而拖羅, 手掌般大件,十分厚切,咬下去軟綿綿的,魚油豐富,帶點兒膩感,齒頰留香;最後是秋刀魚,秋刀魚刺身,魚肉帶點兒咸味, 質感軟滑;壽司盛, 分別有小肌,油甘魚及碎蔥吞拿魚;小肌肉質自帶咸味,不用沾醬油也能食出魚味, 油甘魚, 魚味鮮甜, 碎蔥吞拿魚, 賣相精緻,像一朵粉紅色盛放的花朵;天氣轉凍, 來一客鍋物剛好, 壽喜燒高湯, 配料有冬菇,  豆卜, 蛙蛙菜, 南瓜, 配以甜甜的湯底不停翻滾;

北寄貝刺身
三文魚刺身
赤蝦
秋刀魚

小肌
油甘魚
碎蔥吞拿魚

天氣轉凍, 來一客鍋物剛好, 壽喜燒高湯, 配料有冬菇,  豆卜, 蛙蛙菜, 南瓜, 配以甜甜的湯底不停翻滾; 以M9和牛及北海道豚肉伴肉, m9和牛,鮮紅色的牛肉,肥瘦均勺, 富有牛肉味,輕輕一燙再以新鮮的日本蛋醬,使口感更為綿滑且帶點蛋香。
壽喜燒

燒花魚,2邊煎至金黃色,魚肉脆口, 魚腩部份甘甜,魚味濃郁。
燒花魚

最後以一份蜜瓜作甜品, 清除口中的膩感及油份, 使口氣更為清新。
蜜瓜
赤蝦
油甘魚
壽喜燒
2021-11-13 1712 瀏覽
觀塘的食肆林立, 隱世的樓上食店尤其多, 今天與朋友前來慶生。我們點了一份2人套餐, 刺身,壽司, 沙律,鍋物, 燒物一應俱全。時令沙律, 簡單的生菜絲,蘿蔔絲, 薯仔絲等組成, 配以自家調的金黃色沙律醬,酸酸甜甜,十分醒胃。壽司盛,有油甘魚, 碎蔥吞拿魚及小肌,油甘魚, 潔白的肉色,配以點點的黑松露, 富有層次味感; 碎蔥吞拿魚, 賣相精緻,粉紅色十分吸引,小肌, 原本魚肉已自帶鹽份, 十分鮮味。刺身盛, 刺身最緊要新魚及肥美, 這裏給予我驚喜。三文魚刺身,鮮紅透白的魚肉; 赤蝦, 筷子般的長度,蝦肉鮮甜爽口; 北寄貝, 橙黃色的肉色,爽口的肉質,甜甜的味感;帆立貝, 潔白的肉色, 軟滑清甜, 拖羅十分肥美, 粉紅色的肉色,魚油甘香,秋刀魚, 第一次食秋刀魚刺身,軟滑的口感,配以薑蔥,感減輕其魚鯹味。燒花魚,金黃色的外皮,魚肉爽脆但味道略淡, 較多骨;壽喜燒鍋物, 湯底甜甜的, 配以大大片的M9和牛及北海道豚肉, 再有魚腐、冬菇、粉、蛙蛙菜作湯鍋伴菜,是冬天的必備之選。朋友對於這餐生日飯十分滿意。

刺身盛

燒花魚,金黃色的外皮,魚肉爽脆但味道略淡, 較多骨;

壽喜燒鍋物

朋友對於這餐生日飯十分滿意。
2021-11-10 89 瀏覽
這間位於觀塘一間掌壽司之前和朋友食過覺得不錯,今日就帶媽咪食餐豐富日本餐,喜歡這裏價錢合理又可以食到高質素的食材!我們二人點了一個二人套餐,有沙律,刺身,壽司,燒物及鍋物😋時令沙律🥗沙律賣相不錯,裏面有人蔘果,木魚和芝麻配合芒果醬,人蔘果都是第一次食的,味道清甜,配合芒果醬一齊食,味道好夾,加上配料有木魚口感更加豐富。刺身盛師傅會按照當日新鮮食材而決定刺身的款式,刺身上枱時已經見到色澤好新鮮,食物份量都不少,特別鍾意食日本廣島蠔,蠔味香濃而且食落啖啖肉,仲有鮟康魚肝,是當造季節食物,入口即溶好幼滑😋壽司盛有秋刀、油甘、碎蔥吞拿魚、太卷壽司,秋刀魚入口很有魚油香味,油甘魚爽口鮮甜,其餘壽司都好好味!燒物燒黃花魚,魚燒至金黃色,好香脆爽口,不用任何醬汁,已經好好味!壽喜燒鍋物用了澳洲產M9和牛 100g,牛肉味香濃,煮熟後放入已經攪勻左的生雞蛋一齊食,牛肉即時變得更嫩滑!日式松茸海參花膠燉湯材料非常豐富,有海參,花膠,松茸和螺肉,採用日本煮法,所以飲落好清甜,材料十足,每一啖都會食到湯料,好滋潤!最後當然留返個肚食甜品,果仁雪糕,這一餐非常滿足😋
我們二人點了一個二人套餐,有沙律,刺身壽司,燒物及鍋物😋

時令沙律🥗

刺身

燒物

日式松茸海參花膠燉湯

最後當然留返個肚食甜品,果仁雪糕,這一餐非常滿足😋