2022-08-25 78 瀏覽
之前朋友生日都嚟過位於觀塘工廈的「掌壽司」食晚飯,上一次試過佢哋嘅二人套餐覺得不錯,今次就試下其他散點食物,喜歡餐廳環境舒適,牆上擺滿多款不同的清酒樽做擺設,打卡不錯!赤海蝦刺身/油甘魚刺身海蝦每一條都大大隻,肉質鮮甜又新鮮,好彈牙,蝦頭帶點蟹膏。油甘魚每一片好厚肉,入口會食到魚的油脂,好滑好鮮嫩。碎蔥吞拿魚卷吞拿魚蓉份量都好多,魚味濃郁帶點甘香,加入蔥粒,更加提升魚的味道。燒牛舌/燒雞肉軟骨串厚切嘅牛舌入口爽脆,簡單用咗黑椒去調味已經好好食,又多汁👍雞肉軟骨串平時食開淨係食到雞軟骨,這裏的雞肉軟骨串會食到每粒雞軟骨都會連住雞肉,所以特別香口惹味😋壽喜燒有一碟北海道黑豚肉同和牛,另外鍋裏面有兩至三款菜、金菇、南瓜🎃黑豚肉切得好薄好軟淋,和牛色澤新鮮,紋理清晰,滾一滾入口好鮮嫩無比😋
赤海蝦刺身/油甘魚刺身
碎蔥吞拿魚卷
燒牛舌/燒雞肉軟骨串
壽喜燒
2022-08-25 53 瀏覽
叫咗個晚市二人套餐😍沙律切得菜太細🙈頭盤刺身讓我好驚訝,因為份量頗多,突然間覺得價錢幾抵每件壽司好好味,壽司肉好厚身好新鮮shabu shabu鍋啲肉就普通一般總括嚟講會再去食🙌
叫咗個晚市二人套餐😍
每件壽司好好味,壽司肉好厚身好新鮮
shabu shabu鍋啲肉就普通一般
總括嚟講會再去食🙌
2022-08-23 66 瀏覽
想食壽喜燒嘅話… 可以去呢度!環境好舒服 坐得安靜舒適 而價錢同質素都係成正比嘅牛肉滑 而且有生蛋 而員工都會向顧客介紹菜式前菜好味 而且壽喜燒入面都擺左好多配菜仲可以另外加烏冬 係完全食得飽
想食壽喜燒嘅話… 可以去呢度!
環境好舒服 坐得安靜舒適
而價錢同質素都係成正比嘅
牛肉滑 而且有生蛋
而員工都會向顧客介紹菜式
前菜好味 而且壽喜燒入面都擺左好多配菜
仲可以另外加烏冬 係完全食得飽
壽喜燒
2022-08-23 60 瀏覽
難得嚟到觀塘,梗係要試吓啲工廈美食。今次呢間小店,總括嚟講中規中矩,如果主食嘅份量再大少少就好啦。海鮮蒸蛋呢個反而有驚喜,起碼係熱辣辣,而且都幾足了。味噌湯正正常常,都食到少少顯肉前菜沙律,都唔錯。炭燒雞扒飯靚ge,味道來講都幾好,不過燒汁略為少啲,而且塊雞扒好細塊,只有一塊。坦白講,呢個份量就唔係好夠食。生薑豚肉飯呢個飯個份量啱啱好,味道亦唔錯,推介!而且同上面個飯一樣,都有啲飯素係側邊,有啲心事。

海鮮蒸蛋
呢個反而有驚喜,起碼係熱辣辣,而且都幾足了。

味噌湯
正正常常,都食到少少顯肉

前菜沙律,都唔錯。

炭燒雞扒飯

生薑豚肉飯
2022-08-21
2022-08-21 112 瀏覽
以前觀塘返工,間唔中都有嚟食lunch~係有水準嘅日本餐廳!刺身壽司鍋物串燒,齊!太多嘢想食就揀咗個set😋精選二人晚餐$898/2位⭐️帆立貝沙律精美~除咗沙律菜,仲有米通,椒絲,配上柚子醋汁,清新開胃~⭐️刺身盛:鰹魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦、鮑魚、海膽好sweet呀~好鮮甜~好厚嘅貝,好肥嘅蝦,好大嘅膽!⭐️壽司盛:火炙薩摩和牛、赤身、吞拿魚蓉不得了!好幸福!講完~⭐️炸蝦天婦羅即炸,請即食!脆!⭐️鍋:澳洲M9和牛、北海道豚肉揀咗鰹魚湯底~唔會搶走食材味道~蔬菜鍋底,食嘅時候沾上蛋液~Oh~Perfect!⭐️荔枝雪糕影緊相已經聞到荔枝香~唔會太甜,fresh!Gooooood~~~#觀塘#工廈美食#駱駝漆大廈 #foodie#igfood #掌壽司 #食完又食 #日式料理 #餐廳#朋友聚會 #拍拖餐廳#下次再來
以前觀塘返工,間唔中都有嚟食lunch~
係有水準嘅日本餐廳!

刺身壽司鍋物串燒,齊!
太多嘢想食就揀咗個set😋

精選二人晚餐$898/2位

⭐️帆立貝沙律
精美~除咗沙律菜,仲有米通,椒絲,配上柚子醋汁,清新開胃~

刺身盛

⭐️刺身盛:鰹魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦、鮑魚、海膽
好sweet呀~好鮮甜~
好厚嘅貝,好肥嘅蝦,好大嘅膽!

壽司盛

⭐️壽司盛:火炙薩摩和牛、赤身、吞拿魚蓉
不得了!好幸福!講完~

炸蝦天婦羅

⭐️炸蝦天婦羅
即炸,請即食!脆!

鍋-澳洲牛、北海道豚

⭐️鍋:澳洲M9和牛、北海道豚肉

荔枝雪糕

⭐️荔枝雪糕
影緊相已經聞到荔枝香~唔會太甜,fresh!

Gooooood~~~

2022-08-17
刺身盛
壽司盛
炸蝦天婦羅
鍋-澳洲牛、北海道豚
荔枝雪糕
2022-08-20 3598 瀏覽
駱駝漆搵食,去到五樓呢間「掌壽司」,係門口望入去有吸引力,就入去試吓環境唔錯⋯⋯坐得舒服我地兩人叫咗個精選二人晚餐刺身盛~鰹魚、油金、帆立貝、鮑魚、海膽、赤蝦首先食淡味嘅油金,最後食濃味嘅鰹魚。所有刺身都非常新鮮鮑魚仲好細心已經切好一片片,方便兩個人分享,另外,食海膽仲有配紫菜一齊夾黎食,高質嘅食材壽司盛~火炙薩摩和牛、赤身、碎蔥吞拿魚茸上檯已經好吸引,每款都好特色!碎蔥吞拿魚茸軟綿綿薩摩和牛,牛味濃郁赤身跟吞拿魚質感一樣,赤身再鮮味重,非常正帆立貝沙律超級新鮮嘅沙律菜,配上米通、乾蔥、黑芝麻、粟米、紫菜絲,混合沙律醋,非常好味,仲好醒胃野菜蝦天婦羅餅熱辣辣上枱,配上沙律醬,天婦羅餅上面鋪上木魚絲⋯⋯鍋物~澳洲M9和牛,北海道豚肉八片大大片,非常新鮮,每人附上雞蛋,可以用嚟點肉食鍋裏邊仲有娃娃菜、冬菇、甘筍⋯⋯我哋要咗堅魚湯底,和牛片、豚肉片都好大片,和牛好軟熟,唔鞋口,腩片切薄片,鮮味唔鞋口⋯⋯食埋配料非常滿足食埋甜品先係完美的晚餐,今晚的甜品係荔枝味雪糕今晚嘅晚餐非常滿意,呢間日式餐廳真係用高質食材比客人品嚐價錢合理,下次會再幫襯
環境唔錯⋯⋯坐得舒服

我地兩人叫咗個精選二人晚餐
刺身盛~鰹魚、油金、帆立貝、鮑魚、海膽、赤蝦

首先食淡味嘅油金,最後食濃味嘅鰹魚。所有刺身都非常新鮮
壽司盛~火炙薩摩和牛、赤身、碎蔥吞拿魚茸

上檯已經好吸引,每款都好特色!碎蔥吞拿魚茸軟綿綿
薩摩和牛,牛味濃郁
赤身跟吞拿魚質感一樣,赤身再鮮味重,非常正
野菜蝦天婦羅餅
熱辣辣上枱,配上沙律醬,天婦羅餅上面鋪上木魚絲⋯⋯
鍋物~澳洲M9和牛,北海道豚肉
八片大大片,非常新鮮,每人附上雞蛋,可以用嚟點肉食
⋯⋯
食埋配料非常滿足
食埋甜品先係完美的晚餐,今晚的甜品係荔枝味雪糕

今晚嘅晚餐非常滿意,呢間日式餐廳真係用高質食材比客人品嚐
價錢合理,下次會再幫襯
2022-08-17
2022-08-20 78 瀏覽
鮮味仲夏餐行完Apm,唔想等位同想坐得舒服d,就去左駱駝漆大廈搵食,經過見到呢間地方企理座位闊落。睇到lunch set好多選擇❤️,但天氣太熱,唔太想食熱食。waitress姐姐介紹話secial menu會2至3星期轉一次,結果膽粗粗試下刺身set, 我同朋友一人一款,試下佢分別。呢個係平時餐廳午餐有既常規menuA 刺身定食$178 三文魚、油甘魚、劍魚腩、帆立具、赤海蝦、海膽呢度全部刺身賣相真係好精美,完全係高級日本餐廳既感覺,所有刺身都係我既最愛 ,而我就特別期待海膽同埋油甘魚,海膽狀態非常好,夠晒乾身及飽滿,未食已經流晒口水,入口真係甘甜而又濃郁,無得輸油甘魚又厚又肥美,魚油非常豐富,入口油脂既感覺真係好滿足劍魚腩係驚喜之作,比想像中更多魚油,口感有層次另一個午餐選擇咗料理長推介既特別刺身定食套餐刺身種類大致相同,價錢雖然比較平但係亦都巾幗不讓鬚眉各有千秋
鮮味仲夏餐

結果膽粗粗試下刺身set, 我同朋友一人一款,試下佢分別。

呢個係平時餐廳午餐有既常規menu
A 刺身定食$178
三文魚、油甘魚、劍魚腩、帆立具、赤海蝦、海膽
油甘魚又厚又肥美,魚油非常豐富,入口油脂既感覺真係好滿足
劍魚腩係驚喜之作,比想像中更多魚油,口感有層次
另一個午餐選擇咗料理長推介既特別刺身定食套餐
2022-07-13
2022-08-16 45 瀏覽
今日同朋友到觀塘食飯,餐廳位於工廠林立的大廈中,我們去到不需要等位就可以入座。我們叫了香酥櫻花蝦餅,蟹籽沙律,赤海蝦刺身,油甘魚刺身,帆立貝刺身,黃金蟹膏軍艦,火炙左口魚邊壽司,三文魚籽軍艦,燒牛舌,雞肉軟骨串,燒骨附腸和壽喜燒鍋。首先來的是蟹籽沙律,蟹籽份量比我想像中的多,入口鮮甜又有爽粒粒口感。之後是赤海蝦,油甘魚和帆立貝刺身,帆立貝大隻又厚身,入口味道清甜。而油甘魚入口就有魚香味並且厚身。再來櫻花蝦餅,外表脆而內裏厚實有濃濃蝦味。接著的是左口魚邊壽司,蟹膏和三文魚籽軍艦,火炙過的左口魚邊,魚油經過火炙後更香,而且入口鮮甜。三文魚籽大粒而且不苦。蟹膏甘香但不油膩。之後的是串燒,其中燒牛舌肉質厚而爽。最後的是壽喜燒鍋,鍋物的材料都很豐盛,有一般菜茹之外,還有和牛同豬肉,湯底香甜,和牛味道香但不油膩。整體來說,食材新鮮而且有質素,最後食得很飽。

再來櫻花蝦餅,外表脆而內裏厚實有濃濃蝦味。

之後的是串燒,其中燒牛舌肉質厚而爽。

整體來說,食材新鮮而且有質素,最後食得很飽。
2022-08-10
2022-08-15 154 瀏覽
女友想食日本餐, 又吾想去得太遠, 大家放工行上駱駝漆大廈, 五樓  [掌壽司] ,  食個日式晚餐. 餐廳內, 一室柔和的燈光, 餐桌以天然色系列為主, 座位排列整整齊齊, 有圍板分隔, 令客人感覺舒適. 開放式廚房可見師傅在忙碌地工作.看餐牌.  有刺身, 壽司, 串燒, 手卷/軍艦卷,  日本料理, 燒烤, 湯, 天婦羅, 炸物, 拉麵/烏冬和飲品,  價錢中等.天氣炎熱, 女友叫了兩杯 咸柑橘梳打, 帶酸甜味, 冰涼解喝, 十分清新.女友發辦, 第一個 前菜 貝柱蟹膏沙律,  加一個小食 香酥櫻花蝦餅,  齊齊送到.  看來吸引.貝柱蟹膏沙律,  沙律賣相不錯,   上面鋪滿蟹稃, 亮麗,  鮮甜貝柱. 車厘茄, 新鮮蔬菜 , 混合一起吃,  真美味又開胃.香酥櫻花蝦餅    剛炸起真的好熱!櫻花蝦脆口, 木魚片煙靭增加了香味.  沾沙律醬也好夾. 時令新鮮六款刺身,    刺身盛 刺身盛陣容有:   帆立貝,  鮑魚, 甜蝦, 吞拿魚,  鰹魚,  拖羅.   每一件刺身都是厚切, 而且新鮮, 色澤亮麗. 帆立貝:    肉質好,  口感柔軟嫩滑. 鮑魚:   柔軟細滑, 入
女友想食日本餐, 又吾想去得太遠, 大家放工行上駱駝漆大廈, 五樓  [壽司,  食個日式晚餐.
天氣炎熱, 女友叫了兩杯 咸柑梳打, 帶酸甜味, 冰涼解喝, 十分清新.
 時令新鮮六款刺身,    刺身盛
帆立貝:    肉質好,  口感柔軟嫩滑.
鮑魚:   柔軟細滑, 入口濃濃鮑香,  鮑魚鮮甜彈牙!好食.
鰹魚:     肉質細嫩, 略經炙燒, 帶少油脂.  入口即化.
甜蝦:    大型蝦, 蝦肉肉質柔順富膠質, 香濃鮮甜.  肉好厚, 好有質感,
吞拿魚:   脂肪層分佈平均, 質感甚豐腴.  口感軟嫩細緻,
拖羅:    個人最喜歡的是拖羅, 刺身必食之選, 光澤亮麗, 重魚脂香, 魚油溢出, 入口肥美即化, 滿口甘香。
串燒燒物.  串燒牛舌:  牛舌的質感爽脆彈牙,  厚切,   咬落軟稔多汁,  味道香濃,  燒得岩岩好.
大蔥雞肉 :    經炭火燒,  雞肉好香好入味.   燒香芝麻加上大蔥更討好.
串燒雞腎:     脆身也爽口.
壽司:    共三款, 各兩件, 每人一件.
火炙左口魚邊壽司:    經輕輕的火炙過, 肉質柔嫩, 油份又充足, 好吃
鰻魚壽司:     肉厚,  肉質細嫩, 表面燒至有些焦香, 略帶油脂,  香口惹味.
海膽軍艦:   馬糞海膽, 好吸睛. 味道甜美,  無半點腥味.  入口即溶, 紫菜很脆口.  大滿足.
和風洞庭烏冬:   烏冬食落滑身, 索滿湯汁,  湯底清甜暖胃.
豆腐雪糕:    豆味濃郁,   甜度剛好,   每一口都充滿口感幼滑的幸福滋味.
侍應們招呼好好, 加茶換碟勤快, 食材新鮮,  價錢實際, 這個日式晚餐, 無選擇錯.
朋友聚餐可以預訂 VIP 房.
  • 香酥櫻花蝦餅
  • 貝柱蟹膏沙律
  • 刺身帆立貝/鮑魚/甜蝦/吞拿魚/ 鰹魚/拖羅
  • 海膽軍艦
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 串燒燒物
2022-08-14 1783 瀏覽
又來到觀塘工廈覓食,找了一間日本餐廳試試。餐廳裝修雅致,坐得幾舒服。蟹籽沙律 $ 48蟹子沙律份量十足,面頭有大量蟹籽,青瓜絲好新鮮,掛滿沙律醬及蟹籽。燒鱈魚棒 $ 38鱈魚棒燒得脆卜卜,鹹鹹地點沙律好適合餸酒。油金魚刺身 (4片) $ 88刺身厚切新鮮,口感豐富,魚油味香濃。帆立貝刺身 (4片) $ 88帆立貝刺身清甜,新鮮爽口。大拖羅刺身 (2片) $ 188油脂度高的大拖羅刺身,口感滑溜,充滿了魚油香味。火炙左口魚邊 $ 38好鍾意食火炙左口魚邊,因為經過火炙後,左口魚邊的油是更加出眾,味道香而濃郁。蟹膏軍艦 $ 32紫菜爽脆,青瓜絲充滿蟹膏香味,蟹膏味道更加突出。鰻魚壽司 $ 32鰻魚肥美可口,加了芝麻作點綴。香蔥吞拿魚腩卷 (4件) $ 98平時嘅日本餐廳吞拿魚腩卷通常都好淡味,幾乎吃不到吞拿魚的味道,但這間的吞拿魚腩卷,可以食到吞拿魚的味道。日本小青椒 $ 22小青椒有四條,二人分享剛剛好。小青椒不辣,加上木魚絲甜甜地。阿波尾雞腎 $ 32雞腎串有好多粒,雞腎燒得脆脆。牛舌 $ 68牛舌厚切切有三件,每一件都燒得外脆內軟。海鹽雪糕Coco berry 的海鹽雪糕外表呈現海藍
又來到觀塘工廈覓食,找了一間日本餐廳試試。
餐廳裝修雅致,坐得幾舒服。

蟹籽沙律

蟹籽沙律 $ 48

燒鱈魚棒

燒鱈魚棒 $ 38
鱈魚棒燒得脆卜卜,鹹鹹地點沙律好適合餸酒。

油甘魚刺身,帆立貝刺身,大拖羅刺身

油金魚刺身 (4片) $ 88
刺身厚切新鮮,口感豐富,魚油味香濃。

帆立貝刺身 (4片) $ 88
帆立貝刺身清甜,新鮮爽口。

大拖羅刺身 (2片) $ 188
油脂度高的大拖羅刺身,口感滑溜,充滿了魚油香味。

火炙左口魚邊壽司,鰻魚壽司,黃金蟹膏軍艦

火炙左口魚邊 $ 38

蟹膏軍艦 $ 32
紫菜爽脆,青瓜絲充滿蟹膏香味,蟹膏味道更加突出。

鰻魚壽司 $ 32
鰻魚肥美可口,加了芝麻作點綴。

碎蔥吞拿魚卷(四件)

香蔥吞拿魚腩卷 (4件) $ 98

燒牛舌,燒雞腎,燒日本小青椒

日本小青椒 $ 22

阿波尾雞腎 $ 32
雞腎串有好多粒,雞腎燒得脆脆。

牛舌 $ 68
牛舌厚切切有三件,每一件都燒得外脆內軟。

海鹽雪糕
Coco berry 的海鹽雪糕外表呈現海藍色,恍如置身沖繩,味道幾鹹。

2022-07-27
蟹籽沙律
燒鱈魚棒
油甘魚刺身,帆立貝刺身,大拖羅刺身
火炙左口魚邊壽司,鰻魚壽司,黃金蟹膏軍艦
碎蔥吞拿魚卷(四件)
燒牛舌,燒雞腎,燒日本小青椒
2022-08-08 1345 瀏覽
餐廳牆身有酒樽裝飾,木系屏風帶點日本風格。🐡刺身。油金魚刺身| $88。帆立貝刺身 | $88。大拖羅刺身 | $188刺身厚切,大拖羅肥美鮮甜,油甘魚魚油味香。🥗蟹籽沙律 | $48有大量蟹籽及沙律醬,沙律菜都能沾上足夠的沙律醬。🔥燒鱈魚棒 | $38鹹鹹的鱈魚棒,夠乾脆,沙律醬夠多。🍣壽司。鰻魚壽司 | $32鰻魚無骨,切得方正。。火炙左口魚邊 | $38左口魚邊燒過,香滑入口即溶。。蟹膏軍艦 | $32青瓜絲般口感加上蟹膏濃味。🐟香蔥吞拿魚腩卷 | $98 4件吞拿魚腩卷有驚喜,吞拿魚蓉加了芝麻及香蔥帶些香味,卷物幾大件。🍢串燒。日本小青椒 | $22小青椒帶些苦味,木魚絲加添了一些甜味。。阿波尾雞腎 | $32雞腎味道幾香,有嚼口。。牛舌 | $68牛舌帶點牛羶味,厚切牛舌內裡軟熟,外層香口。🍨荔枝雪糕雪糕有淡淡的荔枝味,用玻璃杯裝住幾靚。
餐廳牆身有酒樽裝飾,木系屏風帶點日本風格。

🐡刺身
。油金魚刺身| $88
。帆立貝刺身 | $88
。大拖羅刺身 | $188
刺身厚切,大拖羅肥美鮮甜,油甘魚魚油味香。

🥗蟹籽沙律 | $48
有大量蟹籽及沙律醬,沙律菜都能沾上足夠的沙律醬。

🔥燒鱈魚棒 | $38
鹹鹹的鱈魚棒,夠乾脆,沙律醬夠多。

🍣壽司
。鰻魚壽司 | $32
鰻魚無骨,切得方正。
。火炙左口魚邊 | $38
左口魚邊燒過,香滑入口即溶。
。蟹膏軍艦 | $32
青瓜絲般口感加上蟹膏濃味。

🐟香蔥吞拿魚腩卷 | $98 4件

🍢串燒
。日本小青椒 | $22
小青椒帶些苦味,木魚絲加添了一些甜味。
。阿波尾雞腎 | $32
雞腎味道幾香,有嚼口。
。牛舌 | $68
牛舌帶點牛羶味,厚切牛舌內裡軟熟,外層香口。

🍨荔枝雪糕
雪糕有淡淡的荔枝味,用玻璃杯裝住幾靚。
  • 蟹籽沙律
1K
2022-08-08 1132 瀏覽
官塘是用家購物天堂,  想買得實際, 一定要去四處探索.   駱駝漆大廈內有運動衣物, 合潮流也合價錢.  星期五放工 shopping 後,  再去五樓 掌壽司 享用個日式晚餐,  好輕鬆. 餐廳面積大, 座位分佈得好好, 有方桌, 長檯, 拍拖或大伙兒聚餐坐得舒服.  開放式廚房, 整齊清潔. 侍應姐姐送上餐牌.  有刺身, 壽司, 燒物, 鍋物........也有飲品介紹,  落單無難度.先來一杯 巨峰提子梳打 ~   香甜提子味, 清涼冰凍.頭盤送到  貝柱蟹膏沙律 ~蟹膏晶瑩通透, 粒粒彈牙, 貝柱細細粒, 口感鮮美. 足料,  沙律菜調上日式胡麻醬,  好醒胃.香酥櫻花蝦餅三件 ~ 炸得香脆可口, 手工製作, 滿滿櫻花蝦味, 沾些沙律醬,  入口豐富, 沒油腻感.  一流小食.刺身盛 ~    一盆子全是我們喜愛的新鮮剌身共六款.  有光澤望落唔錯.  日本元貝 ~ 厚身肥美, 鮮嫩無比, 味道濃郁帶點油份.大牡丹蝦 ~  大大隻, 入口蝦肉黏度高, 質地細綿, 鮮甜美味.鰹魚  ~  魚肉幼嫩, 入口 香滑.    吞拿魚 ~    口感軟嫩細緻, 有魚香.鮑魚刺身 ~
星期五放工 shopping 後,  再去五樓 壽司 享用個日式晚餐,  好輕鬆.
開放式廚房, 整齊清潔.
先來一杯 巨峰提子梳打 ~   香甜提子味, 清涼冰凍.
頭盤送到  貝柱蟹膏沙律 ~
香酥櫻花蝦餅三件 ~
日本元貝 ~ 厚身肥美, 鮮嫩無比, 味道濃郁帶點油份.
鮑魚刺身 ~  原只鮑魚上碟, 已切開容易分嘗,  滴上幾滴檸檸汁, 肉質厚彈牙,  鮑味正.
拖羅 ~  油脂豐富, 入口綿滑.  越食越愛,   真系油脂爆燈, 非常軟嫩豐腴, 入口即溶.
壽司 ~  好靚, 一碟三款.
火炙左口魚邊壽司  ~   經火炙, 魚帶豐富油份卻不膩口, 魚肉緊緻香濃, 口感爽嫩, 吃得出色.
鰻魚壽司  ~   鰻魚皮燒至脆口, 肉質非常彈牙.
海膽軍艦 ~ 加拿大海膽, 金黃色好搶眼, 海膽份量真不少, 紫菜脆口,
串燒燒物三款,  ~  即叫即燒, 上檯熱辣辣.
燒牛舌, 大蔥雞肉, 串燒雞腎,
燒牛舌 ~   相當厚切, 最鮮嫰的部位, 啖啖都是精品, 滿口都是油香.
大蔥雞肉 ~ 外面燒得焦香微脆, 咬下雞肉甜又多汁, 配上大蔥不會膩喉, 很不錯.
串燒雞腎 ~  爽口又爽脆, 好滋味.
和風洞庭烏冬 ~  烏冬質感帶煙韌, 口感軟滑,  湯底味香濃.
豆腐雪糕,  ~  日式甜品, 涼冰冰, 豆腐雪糕味清甜, 質感很軟滑, 好滿意.
餐廳食物新鮮, 廚師廚藝很有水準, 店員細心, 餐廳環境舒適, 大家吃得爽  !  會再來.
  • 貝柱蟹膏沙律
  • 香酥櫻花蝦餅三件
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 燒牛舌
  • 大蔥雞肉
  • 串燒雞腎
2022-08-02 71 瀏覽
今天相約一位在附近工作的朋友一起吃晚餐,想那兒吃,上次同另一位朋友這兒吃過,環境不錯同食物味道有水準,今次再上來吃,坐下選了清選套餐二人前帆立貝沙律大粒,原身,好爽口,菜好新鮮爽脆刺身盛鯉魚,油甘魚,拖羅特別好鮮海魚味,厚身有口感赤蝦大隻,蝦肉爽滑彈口鰻魚特別嫩滑同鮮海鮮味海膽入口特別鮮濃海膽味壽司盛池魚厚身鮮魚嫩滑碎蔥吞拿魚茸入口特別,味道好搭配帆立貝大件,厚身爽口滑鹽燒魚餃魚皮燒得香脆,魚肉厚滑北海道豚肉肉味特別濃香,有口感雲呢拿雪糕好有雲呢拿香味
清選套餐二人前
帆立貝沙律

大粒,原身,好爽口,菜好新鮮爽脆
刺身

鯉魚,油甘魚,拖羅
特別好鮮海魚味,厚身有口感
赤蝦
壽司

池魚
厚身鮮魚嫩滑
碎蔥吞拿魚茸
入口特別,味道好搭配
帆立貝
大件,厚身爽口滑
鹽燒魚餃

魚皮燒得香脆,魚肉厚滑
北海道豚肉
肉味特別濃香,有口感
雲呢拿雪糕

好有雲呢拿香味
2022-07-28
  • 壽喜燒鍋物
  • 壽司盛
2022-08-02 74 瀏覽
今日放工約咗朋友去觀塘行街 行行下肚仔餓了 望見天原來已經七點幾 想OpenRice search一下 我同朋友好想食日式壽司刺身 見駱駝漆嗰邊有間叫(掌壽司)咁就想去試吓啦 喺門口望見入面個裝修都OK幾靚嘅 見到都應該坐得舒服嘅 兩個人入到去坐咗喺最尾位置 我哋叫咗個精選二人套餐 1️⃣是日沙律 我哋叫咗個飯立貝沙律2️⃣刺身盛3️⃣壽司盛🍣4️⃣料理 我哋叫咗個鹽燒魚餃5️⃣波密我哋叫咗個北海道豚肉 (鰹魚湯底) 🥰6️⃣最後係甜品 今日係荔枝味雪糕 😋真係要講講掌壽司入邊嘅刺身啦壽司啦 同出邊嗰啲大集團連鎖壽司刺身個口感係好唔同嘅 食得出係好新鮮 好有魚嘅新鮮味 真係好好味 同埋呢度幾時影呢都好親切啦 每款飾物呢擺上台佢都會講解一番先嘅 已經約咗朋友下次再encore 今晚大滿足 Yummy yummy
1️⃣是日沙律 我哋叫咗個飯立貝沙律

2️⃣刺身

3️⃣壽司盛🍣

4️⃣料理 我哋叫咗個鹽燒魚餃
5️⃣波密我哋叫咗個北海道豚肉 (鰹魚湯底) 🥰
6️⃣最後係甜品 今日係荔枝味雪糕 😋
真係要講講掌壽司入邊嘅刺身壽司啦 同出邊嗰啲大集團連鎖壽司刺身個口感係好唔同嘅 食得出係好新鮮 好有魚嘅新鮮味 真係好好味 同埋呢度幾時影呢都好親切啦 每款飾物呢擺上台佢都會講解一番先嘅 已經約咗朋友下次再encore 今晚大滿足 Yummy yummy
2022-07-28
  • 壽喜燒鍋物
  • 時令沙律
  • 壽司盛
2022-08-02 661 瀏覽
今天工作要到觀塘工業區,又心思思想起"掌壽司"了…… 相約表弟收工一起吃個晚餐。 來到駱駝漆大厦五樓環境沒之前的興旺,有些舖巳結業了。幸好"掌壽司"還是 屹立不倒。 依然的人氣旺,預早訂了座。今晚與表弟食餐好的!不用動腦筋~點了精選二人前套餐;赤蝦沙律赤紅色肉質透亮的赤蝦鮮甜,酸甜醋汁開胃,蔬菜和紫菜脆米等都非常爽脆清新。刺身盛鰹魚,油甘魚,拖羅,鮑魚,海膽,赤蝦色澤閃亮味道鮮美!赤蝦大隻蝦頭充滿蝦糕,甘甜無比!海膽用紫菜包着吃滑滑脆脆口感。壽司盛吞拿魚茸,池魚,凣立貝壽司和燒三文魚皮。幾款壽司都鮮味十足,其中燒三文魚皮特別味道濃肥美甘香。塩燒魚骹皮帶香脆,肉質嫩滑鍋物澳洲和牛,北海豚肉色澤鮮紅肉質帶有脂肪,非常甜美!鍋物配有粉條,蔬菜,金菇,冬菇,豆腐卜,南瓜等等。鰹魚湯底十分鮮甜。與表弟都很滿意這份套餐!服務好,吃得開心!
今天工作要到觀塘工業區,又心思思想起"掌壽司"了……
相約表弟收工一起吃個晚餐。

依然的人氣旺,預早訂了座。
今晚與表弟食餐好的!
不用動腦筋~點了精選二人前套餐;

赤蝦沙律

刺身
鰹魚,油甘魚,拖羅,鮑魚,海膽,赤蝦
色澤閃亮味道鮮美!

赤蝦大隻蝦頭充滿蝦糕,甘甜無比!

海膽用紫菜包着吃滑滑脆脆口感。

壽司
吞拿魚茸,池魚,凣立貝壽司
和燒三文魚皮。
幾款壽司都鮮味十足,其中燒三文魚皮特別味道濃肥美甘香。

塩燒魚骹
皮帶香脆,肉質嫩滑

鍋物
澳洲和牛,北海豚肉
色澤鮮紅肉質帶有脂肪,非常甜美!

鍋物配有粉條,蔬菜,金菇,冬菇,豆腐卜,南瓜等等。
鰹魚湯底十分鮮甜。

與表弟都很滿意這份套餐!
服務好,吃得開心!

2022-07-29