2019-06-23 322 瀏覽
工作關係經常去MOKO, 餓餓地食咩好?無理由次次去上面D靚靚餐廳,做埋都唔夠食,又唔想咁熱行落去。MOKO地下有間敏華冰廳,都算商場抵食之選,佢週末好多遊客排隊試佢嘅<黯然銷魂飯>架。星期日下午茶時段又超多人排隊喇,你睇你睇...呢排做野有D傷神,所以我同個同事去試下佢嘅招牌飯。我地叫左個<常餐>同<黯然銷魂飯>一齊share食。常餐叉燒意粉+炒蛋+腸仔+多士,包熱飲杯,HKD 58。野食係正嘅,叉燒半肥瘦好食,多士夠厚,炒蛋夠多;但價錢略貴。呢碗飯都好大碗,叉燒唔算好肥,蛋都煎得脆,加埋個鼓油確實,HKD 65個餐,雖然份量幾多,但係覺得食叉蛋有d貴,不過主供遊客食品價錢就係略高架喇。🙄感覺係食物質素好,但係價錢略貴,因為份量相對比其他冰廳大少少,咁佢自然又可以收貴點把件事合理化,咁大家都可以同朋友share 食更化算之如,以免做大晒鬼。

呢排做野有D傷神,所以我同個同事去試下佢嘅招牌飯。

呢碗飯都好大碗,叉燒唔算好肥,蛋都煎得脆,加埋個鼓油確實

感覺係食物質素好

• 黯然銷魂飯
2019-06-17 223 瀏覽
午膳時間,小編同同事就落咗去moko度食lunch。提早咗少少去呢間冰室,因為次次想食但係都大排長龍。今次都唔例外,等左15分鐘左右先入到去。同行三個人,但職員安排左個二人枱俾我哋,之後喺張二人枱度加多左一張圓凳,小編坐咗係走廊中間又逼又唔舒服。叫咗一個常餐,但係真係好失望。🥩夠姜豬膶牛肉米粉 - $59睇個賣相已經唔開胃,薑係一大塊,連切碎小小嘅誠意都冇。但係偏偏係餐廳推薦。牛肉又韌又”鞋”,豬膶就普普通通。但係個湯真係好唔吸引,有啲唔知咩嘢嘅嘢浮面。清湯仲好食過佢,食完個常餐一啲都唔覺得飽,仲要$59咁貴,下次真係唔會再食。
午膳時間,小編同同事就落咗去moko度食lunch。

叫咗一個常餐,但係真係好失望。

🥩夠姜豬膶牛肉米粉 - $59
牛肉又韌又”鞋”,豬膶就普普通通。
但係個湯真係好唔吸引,有啲唔知咩嘢嘅嘢浮面。
2019-06-15 149 瀏覽
相隔一個月後 再次到敏華冰廳食飯今次到訪旺角店 睇吓員工嘅服務質素如何當日下午兩點去到依然要排隊,不過店員服務態度仍然友善同銅鑼灣相比之下 呢一間嘅用餐感覺舒服啲😌暗然銷魂飯兩隻荷包蛋+4至5舊肥瘦適中嘅炭燒叉燒👍🏻飯嘅份量十分之多,女士應該食唔晒如果會有蔥油就更加好啦😆😆常餐: 叉燒通粉配炒蛋腸仔多士通粉好似快熟通心粉嘅味道,本人十分鍾意不過湯底就偏油🙈另外炒蛋炒得十分滑配上厚多士絕對係誠意之作🥰蛋撻專登等到新鮮出爐!不過味道就未如理想🤢酥皮唔夠酥皮,蛋撻質地食落似未焗得熟,中間仲有少少水汪汪,同埋冇蛋味係一個唔合格嘅蛋撻🥴
相隔一個月後 再次到敏華冰廳食飯
今次到訪旺角店 睇吓員工嘅服務質素如何
當日下午兩點去到依然要排隊,不過店員服務態度仍然友善
同銅鑼灣相比之下 呢一間嘅用餐感覺舒服啲😌

暗然銷魂飯
兩隻荷包蛋+4至5舊肥瘦適中嘅炭燒叉燒👍🏻
飯嘅份量十分之多,女士應該食唔晒
如果會有蔥油就更加好啦😆😆

常餐: 叉燒通粉配炒蛋腸仔多士
通粉好似快熟通心粉嘅味道,本人十分鍾意
不過湯底就偏油🙈
另外炒蛋炒得十分滑配上厚多士絕對係誠意之作🥰

專登等到新鮮出爐!不過味道就未如理想🤢
係一個唔合格嘅蛋撻🥴
2019-06-06 192 瀏覽
最早佢一開既時候係叫文華冰室,但大約一至兩星期後佢轉左叫敏華,早期次冰經過都勁多人排隊,終於揾到日下午茶時間冇乜人就走入黎。個場有幾張吉枱又冇人排隊咁緊係直接行入去啦,點知有個侍應行埋黎問我有冇排隊,但係佢隔離有另一個客直行直過坐低埋,另一個侍應就問佢食乜,都幾好笑嫁喎。我都唔知應該俾乜反應佢好。平時啲茶記應該係唔會有伽央多食,所以見到都即時叫黎食。其實都幾好食,牛油成舊上反而食到佢既甘香味,而且佢哄到個包好脆好香口,好正!而佢既奶茶就好香好滑,茶底味重啲,所以飲到微微既澀味,係港式奶茶獨有既甘香味。呢個就犀利啦。唔知係未之後越來越多人,我入左黎足足半個鐘未仲未見到佢,人地隔離枱換埋人食緊我都未有得食,咁未問佢有未囉,點知個呀姐睇都唔睇就話得嫁啦,落左單嫁啦,多人呀,等下啦!入黎呢到真係一個EQ訓練場,我隔一陣見唔對路,隔離枱都食到一半,叫另一個呀姐黎,佢去催單先知原來廚房根本冇睇到我張單,第一個呀姐而家先黎問長問短話整緊。然後等左五分鐘到已經上到枱啦,呢啲先係應有既速度囉,係未要讚下佢地好叻叻呢。講返呢個意粉味道就不過不失,係平時食開既味道,係嫌蕃茄味唔夠濃。佢地食物質素係幾好既,咁

。我都唔知應該俾乜反應佢好

平時啲茶記應該係唔會有伽央多食,所以見到都即時叫黎食。
伽吔多士

奶茶

免治牛肉煎蛋意粉

。然後等左五分鐘到已經上到枱啦
,呢啲先係應有既速度囉,係未要讚下佢地好叻叻呢

佢地食物質素係幾好既,咁未再俾多次機會人,再黎食下呢到既伽吔多士囉。第二次黎就要排隊,心諗前面得兩個客姐,唔洗等好耐掛。點知今次侍應既服務水準真係係冇失預期既
。佢地啲動作同啲老人家係到做冇乜分別
。隻眼又唔好,有枱又唔執 ; 行路又慢,慢到好似行catwalk咁 ; 好啦,執好都要由你排下隊等下先開心。等左十幾分鐘先入到去,等既其間都走左十幾個客出黎,後面都已經排左六七個。唔知咩玩法。如果大家鍾意練EQ既,歡迎光臨!
2019-06-06
伽吔多士
奶茶
免治牛肉煎蛋意粉
2019-05-23 169 瀏覽
上次試過這裏的蛋撻念念不忘, 今次帶埋朋友一齊來吃。 我們點了酥皮蛋撻兩個$13, 鹹牛肉蛋三文治$20, 凍奶茶$19,熱奶茶$16。 酥皮蛋撻依然很好味, 但今次沒有熱辣辣的,只有微溫, 蛋漿做得很厚又香又滑, 不枉我專程來吃。 原來這裏的鹹牛肉蛋三文治也很有驚喜, 鹹牛肉份量很多, 蛋炒得很滑。奶茶茶香奶滑, 凍奶茶是沒有加冰的, 原汁原味很好飲。不過店員們的服務就沒有上次的好, 寫漏單, 送錯菜的情況也有, 我這個美味的蛋撻也是一追再追才送來的。

奶茶茶香奶滑, 凍奶茶是沒有加冰的, 原汁原味很好飲。

酥皮蛋撻 ( 兩個$13)

鹹牛肉蛋三文治

凍奶茶

熱奶茶

2019-05-22
酥皮蛋撻 ( 兩個$13)
鹹牛肉蛋三文治
凍奶茶
熱奶茶
  • 酥皮蛋撻(兩個$13)
2019-05-12 251 瀏覽
一個人入到間餐廳唔使點等就有位, 但係其實有好多位就夾硬逼我要搭枱 咁都唔緊要態度差到不得了好似一個人去食嘢就 好似乞兒咁, 我只不過唔知道佢要我搭枱啫佢就話"要搭枱㗎", 另外有兩個人就可以坐四個位, 好似一個人食嘢唔使畀錢咁! 其實嗰陣時都五點幾啦佢啲枱都唔滿. 跟住落單嘅時候 同我搭張二人枱嗰位先生 秒速叫咗一個餐, 跟住個侍應 好 鄙視 咁問係咁多啦,叫一個餐?. 由於我仲睇緊食緊咩我冇答佢. 又係你塞我哋兩個搭枱跟住又以為我哋係一齊, 好唔好老皮咁以為我哋兩個 人叫 一個餐. 叫咗個雞翼榨菜肉絲公仔麵係好食嘅, 雞翼醃得好入味同埋係新鮮炸嘅, 炸菜爽脆唔太鹹 , 奶茶就澀 左少少 但係都係好味嘅, 而且旺角嚟講38蚊唔算貴. 但係服務就真係麻麻啦!
由花墟行上去MOKO,經過見到近近地一間港式茶餐廳,就諗住試下,鋪面裝修都算唔錯,一入到門口位置,有位收銀係門面,出面就排隊區,個排隊位奇奇怪怪,完全冇頭緒想人地向邊個方向排,跟住想入黎食既人正常都無視左呢個區域,直闖入去拎位。入到去個個服務員黑口黑面,除左啲廚房仲有些少笑容,好似入黎食野既人都得罪左佢地。睇其他劣評都有一位有提及短髮女服務員,雖然未確定是否所講乃是同一人,但形容得已十分近似,野食都未到已令到客人氣飽。我就係唔中意呢度既服務態度,的確可以永久唔入去呢間分店,一間態度惡劣既餐廳捉以令食客留下永不磨滅既印象,食物質素就算再好都唔夠分比佢扣。
榨菜肉絲米
2019-04-17 246 瀏覽
黯然銷魂飯 BBQ Pork With Eggs and Rice (HK$65 with a drink )Ranking: 4/5 ⭐@manwahcafe_如果有睇食神你就明白呢碟野缺少左樣好重要嘅材料,係洋蔥😢呢碟只係一碟叉蛋飯,但以叉蛋飯嚟講個叉燒厚身而軟熟,個邊烤得脆口,有蛋汁加埋甜鼓油撈飯都係一個幾正嘅午餐😋If you have watched "the god of cookery" by Stephen chow, you would know this bowl of rice is more than just bbq pork & egg rice, hence it is missing one v important ingredient - onions, from it. In spite of all those gimmicky stuffs, it is not a bad lunch with tender and freshly grilled bbq pork, with slightly crispy edges, tender meat
Ranking: 4/5 ⭐@manwahcafe_
If you have watched "the god of cookery" by Stephen chow, you would know this bowl of rice is more than just bbq pork & egg rice, hence it is missing one v important ingredient - onions, from it. In spite of all those gimmicky stuffs, it is not a bad lunch with tender and freshly grilled bbq pork, with slightly crispy edges, tender meat and its seasoned well, together with the sweet soy sauce and egg yolk with rice, it's yummy 😋
「敏華冰室」在港有多間分店,裝潢走港式懷舊路線,當然定價不會停留在往時,絕對跟得上時代喇! 餐廳的招牌食品是「黯然銷魂飯」... 即係乜?!其實只是叉蛋飯。 餐廳標榜用上自家製厚切叉燒、秘製醬油及泰國金鳳米製作。吃前先將太陽蛋黃破開,以蛋汁拌勻頭抽飯品一起品味,淺嚐味道甜香,多吃則略帶膩意。叉燒約有四至五件,近叉燒頭的位置調味明顯過重,口感略實。中間部份口感鬆軟見層次,效果好多了。計及蜜味肉香,評分不俗,但是否值 $65 (連餐飲) 就見人見智喇!
黯然銷魂飯

[15/3/2019; Fri]
2019-03-15
2019-03-09 282 瀏覽
純粹經驗分享,一晚行完街上open rice見到敏華,咁就一行兩人去食,去到門口5,6人排隊叫野,我就想搵餐牌睇下有咩食,收銀有張痴係枱面有人睇緊,我就入去睇下環境,收銀見狀就喝止我進入,我心諗想睇下都唔得,佢就叫我睇人地食緊野張枱既餐牌,我望左眼,算,走人
2019-03-01 217 瀏覽
閒日,十一點想去食早餐,難得moko開咗茶餐廳,即刻想入去食。見餐廳得幾檯客,大把位。推住bb車入去,有位侍應話入面好細,推車入唔到,完全理解,明白有架bb車好多餐廳都唔係咁方便,始終地方有限,所以都諗住走。想走之際,見門口有張檯, 有一位女士已食完,見佢執緊嘢準備埋單,我就同果位侍應講可唔可以等門口嗰張檯 ,她態度極差,只係好悔氣咁講咗一句"人哋都未食完!"。我只係問可唔可以等,又唔係問可唔可以坐,態度唔駛咁差嘛。好冇癮,即刻唔想食。第二位唔知情嘅侍應好好,見到我哋走都話,咦,呢張檯就走,你可以坐呢張喎。但太冇癮喇,想開開心心食個早餐,唔係想受氣。最後想講,moko係好family friendly商場,所以經常嚟,但咁嘅餐廳就真係冇下次!
2019-02-11 306 瀏覽
今次特登來買蛋撻外賣.門口收銀附近會有個TV倒數緊蛋撻出爐時間.今次我地等出爐仲有三分鐘.本想比左💲先,但收銀話個時間未必準,分分鐘等20分鐘...吓!!到倒數到「0」了.夠鐘!叫收銀去問下得未啦,点知佢話吾問,因為廚房D人惡,佢會比人鬧.當然哩D吾關客人事啦!!服務:極差蛋撻:$13 兩件蘇皮夠多層.蛋香差少少.size吾會太細.------------------------------
今次特登來買蛋撻外賣.
門口收銀附近會有個TV倒數緊蛋撻出爐時間.
今次我地等出爐仲有三分鐘.

到倒數到「0」了.夠鐘!
叫收銀去問下得未啦,
点知佢話吾問,因為廚房D人惡,佢會比人鬧.
當然哩D吾關客人事啦!!

服務:極差

蛋撻:$13 兩件
蘇皮夠多層.蛋香差少少.size吾會太細.
2019-02-04 1610 瀏覽
拍低架車然後就搵地方食午餐,補補腳骨力之後到花墟買花過年。 見到敏華冰廳排長龍, 因為之前都想試這間冰廳,所以我們都排隊, 大約等20分鐘終於有位喇。當排隊的時候見到一個奇景, 蛋撻一出爐全部人出來搶, 我心諗一定好好食啦不過我唔會去搶! 點知我哋坐低食緊嘢嘅時候, 店員行過嚟問我們要唔要蛋撻,唔使搶我當然要啦!$13兩件蛋撻,我們還點了一個豬潤牛肉意粉配炒蛋厚多士$60,五香肉丁公仔麵配炒蛋厚多士$38,黯然銷魂飯$65。豬潤牛肉意粉 ~ 豬潤湯味龍郁, 豬潤大塊 又唔硬, 牛肉鮮嫩好味,厚多士烘得剛剛好, 炒蛋夠滑!五香肉丁公仔麵 ~ 五香肉丁份量多,這個餐只是$38,抵吃!黯然銷魂飯 ~ 其實是叉燒蛋飯,叉燒肥瘦適中, 份量都幾多一個人食唔曬。蛋撻 ~ 熱辣辣新鮮出爐果然好味,不過酥皮可以再鬆脆d,蛋好厚又香又滑,都值90分嘅!這間冰廳長期都有很多人排隊,坐低之後可以自己用平板電腦落單很方便,食物中上, 店員服務唔錯,下次有機會會再來!

濃湯豬潤牛肉意粉 & 炒蛋牛油厚多士

五香肉丁公仔麵
  • 咖啡&奶茶
  • 濃湯豬潤牛肉意粉&炒蛋牛油厚多士
2019-01-29 274 瀏覽
今日買完野拎住一堆野,星期二下午5點、諗住快食個下午茶然後走人,完全無人排隊,亦都坐唔滿人,然後門口位姐姐好得閒傾計都唔畀我入座。明明係有位,佢都繼續同其他伙記傾計,好離譜。搭檯唔緊要你都可以畀張櫈我放野,目測有有至少一兩張直檯,但佢都堅持要我住張無位放野嘅二人檯,又唔係繁忙時間又唔係多人,我都唔係想麻煩佢,但佢態度真係好差,愛理不理,不屑賺你幾十蚊。成日都有人排隊係唔休做,既然係咁都唔駛我地呢啲小市民幫襯,何苦要畀錢浪費時間加受氣。奉勸一兩位嘅食客或者行完街拎住好多野都唔駛再去,唔會有位你坐!

2019-01-17 501 瀏覽
見到MOKO敏華冰廳開左一段時間 keep 住有幾多人排隊,今次特登去試試。敏華餐廳主打黯然銷魂飯(叉燒蛋飯),但去到見到最多人食嘅係超大雞扒/豬扒飯。我試過兩款後就明點解。黯然銷魂飯的確好食,叉燒好香,味道唔太甜或者鹹,咬落嘅質感唔太硬,反而有啲似淋少少嘅豬頸肉。而且佢嘅芙蓉蛋蛋汁同秘製豉油撈埋啲飯簡直一流。但係佢得五片叉燒倒,又唔算大塊,叉燒偏瘦,所以扒飯對比起嚟更抵食。雞扒鬆軟,重點係好大塊,配埋蔥油好香口。我亦都試左牛肉豬潤米粉。豬潤唔太薄,無腥臭味,比一般茶餐廳好食。下次想試埋佢新鮮出爐嘅蛋撻!

下次想試埋佢新鮮出爐嘅蛋撻!
超大雞扒飯

牛肉豬潤米粉