2023-07-04
文華廳都係城中一間比較難book嘅餐廳,今日終於有機會帶小朋友過嚟食lunch 餐廳經過左六個月嘅裝修,入到去差啲唔認得。餐廳喺文華酒店嘅25樓,一出電梯,同以前一樣,一如以往嘅優雅。訂咗張窗口位嘅大枱,可以望到維港景色同摩天輪,小朋友都好開心。餐廳亦一早安排BB凳同兒童餐具俾小朋友。因為星期六日過嚟嘅關係,餐廳分開咗兩輪,我哋食頭輪11:30,1:00要還枱。記得之前係唔需要分兩輪嘅。坐低冇耐,order咗我最鍾意嘅崑崙雪菊 茶味清新得來亦有回甘!之後就展開今日嘅美食之旅:桂花蟹肉炒米粉 - 小朋友最鍾意食,炒得非常乾身,加入咗少少鹹蛋黃,食起嚟又香又鮮味虎皮尖椒 - 好有椒味,但係又唔太辣,適合鍾意又想食椒但係唔食辣嘅人士蝦子小籠包 - 呢個一般,冇乜特別亦唔係太鮮帶子紅菜頭餃 - 酒店水準、不過不失,不過埋佢提供嘅XO醬即刻有提鮮嘅作用三元及第 - 呢個爆LIKE 結合左三個推介點心 (筍尖鮮蝦餃、黑椒和牛酥同羊肚菌鮑魚荔芋盞)西班牙黑毛豬叉燒拼化皮乳豬件乳豬件唔建議做雙拼,因為叉燒嗰汁會影響咗乳豬嘅味道,但乳豬皮一流,唔油膩而且亦片走晒啲肥膏黑毛豬叉燒亦都有水準,但係唔算好特別
蝦子小籠包 - 呢個一般,冇乜特別亦唔係太鮮
西班牙黑毛豬叉燒拼化皮乳豬件
黑毛豬叉燒亦都有水準,但係唔算好特別
XO醬珍寶蝦乾煎腸粉
蝦乾差唔多同每一條腸粉一樣咁大,鮮味十足。略嫌腸粉煎得唔夠脆,某間米芝蓮三星酒店酒樓既腸粉比較好食
脆皮炸雞
雞皮薄到好似薯片一樣,就連雞胸位置都好滑,好香,值得推介
雲裳無花果甘露
呢個甜品屬於驚喜之作,難怪咁多推介。送上枱嘅時候,儀式感十足,用乾冰產生煙霧,好有仙氣。似楊枝甘露,但係芒果轉咗做無花果,無花果本身亦冇芒果咁甜,亦都加咗淡淡的花奶,所以食起嚟好滑好香,亦都唔算好甜