2021-05-01 243 瀏覽
朋友介紹下嚟咗旺角呢間新南苑試佢嘅雞煲火鍋放題。 地理位置十分方便, 旺角站出口行2分鐘已經到。 入到去火鍋店十分寬敞, 好彩我哋今日早去到, 唔需要等位。 望完menu我哋決定識佢嘅牛王套餐, 首先係雞煲食先,雞煲味道十分好,我地食咗兩盤先夠皮。 跟住就係打邊爐, 因為係牛王餐,所以一嚟就畀咗一盤好靚嘅肥牛我哋,而且店員仲同我哋講和牛,牛肩胛,牛小排都係無限任加。 因為想試真啲牛嘅味道,所以我哋特登叫咗清湯湯底, 雖然話係清湯,但係湯底裏面都有粟米蕃茄呢啲蔬菜。 另外除咗牛之外,仲有其他配料選擇, 出面亦都有蔬菜櫃可以夾蔬菜,最令人surprise係,出面竟然有一煲麻辣鴨血魚蛋豬皮可以任食。 另外佢嘅飲品櫃亦都有好多選擇,足足有三個雪櫃。最後食完一餐之後,結尾仲有牛奶布甸送作為甜品,呢間嘅性價比真係十分高。
2021-05-01 175 瀏覽
朋友想吃雞煲就和他食這間,因為除雞煲外仲可以打埋邊爐,任飲任食。前菜在疏菜櫃可以取,冰凍的有螺肉墨魚仔等。首先店員給雞煲吃,熱辣辣香噴噴的雞件非常鮮嫩多汁,配料花椒八角炒起來很惹味,這裡賣點就是有油炸鬼,放埋落去一齊吃真的另一番風味。肥牛一大盤很有氣勢,薄薄牛肉很嫩滑牛味又濃,朋友吃不停。到另一盤海鮮拼盆,帶子、青口、鮑魚、大蝦、蟮片同生蠔。每樣海鮮都很新鮮爽甜。超大隻新鮮鮑魚又彈牙。北海道3.6牛乳奶凍,吃埋甜品很滿足。

前菜在疏菜櫃可以取,冰凍的有螺肉墨魚仔等。

肥牛一大盤很有氣勢,薄薄牛肉很嫩滑牛味又濃,朋友吃不停。

到另一盤海鮮拼盆,帶子、青口、鮑魚、大蝦、蟮片同生蠔。

每樣海鮮都很新鮮爽甜。
超大隻新鮮鮑魚又彈牙。
北海道3.6牛乳奶凍,吃埋甜品很滿足。
  • 雞煲
  • 本地手切牛頸脊
  • 新鮮蟹窩花甲湯底
  • 奶凍
  • 鮑魚
  • 小籠包
2021-04-30 139 瀏覽
任食嘅,兩個餐,一個係海鮮加cheap牛肉,另一個係貴牛肉加cheap海鮮,一坐低,佢會即刻俾個雞窩你先,有辣同唔辣選擇,我選擇左唔辣,等雞煲嘅時間,佢就叫你喺出邊攞啲小食同埋嘢飲小食有麻辣豬皮豬紅魚蛋,味道OK嘅,另外仲有炸洋蔥圈,番薯丸,另外仲有凍嘅螺頭,墨魚仔,雞腳,凍嘅小食,又多汁,又凍,嘢飲選擇都相當多,我見個個一個人都飲六支雞煲嚟到,佢俾啲油炸鬼, 6分鐘後可以食到,啲雞都亂畫嘅,質料濃郁,如果細食,食完個雞煲,都飽咗三份一,之後食完佢會玩個煲俾你打邊爐,湯底有幾款選擇,湯底一嚟到,即刻俾咗個海鮮盤俾你,有鮑魚帶子,隻鮑魚唔係cheap野,非常大隻,南非包其他海鮮都好新鮮,但牙另外仲有其他任食,想得都好快,雖然唔係乜嘢貴野,勝在任你食,最好佢可以有龍躉片,你鍾意食魚,大量叫總括來講,只要你夠大食,一定回到本

其他海鮮都好新鮮,但牙

總括來講,只要你夠大食,一定回到本

2021-04-29 181 瀏覽
今次去新南苑食午餐嘅雞煲 非常抵食 100蚊上下就有任飲任食 如果唔係怕肥我真係想個個星期黎🙄🤣🤣入到去職員會先問雞煲要咩辣同埋之後邊爐用咩湯底 2個人都有大圓枱坐 舒適 雞煲唔會太咸 啲雞好稔滑 叫左少辣個嘴都好麻 過癮🤩食完之後可以開始打邊爐 我要要左四式湯底 比起普通嘅鴛鴦鍋更正 因為佢有4個湯底 麻辣 蕃茄薯仔 莞茜皮蛋同沙嗲 有選擇困難嘅人就啱晒😏 可以揀嘅火鍋配料一啲都唔少 最正係有新鮮彈牙嘅海蝦任叫唔嬲 物超所值除左可以order嘅野 出面仲有蔬菜同小食 例如中華海藻同醋醃雞腳 中意食咩就拎咩 唔錯哦另外令我喺度食得好開心嘅係我估呢度老闆應該係iron man fans? 🤣🤣 呢度有好多擺設同figure 我都忍唔住影左好多相🤩🤩

2021-04-21
呢晚約左余爸爸撐枱腳,因為我地同樣都係雞煲嘅fans啊!聽朋友講 新南苑私房菜火鍋雞煲(旺角)嘅雞煲和火鍋180分鐘放題好抵食又美味,所以今次就試呢間~ 職員安排左個卡位俾我地,坐得好舒服~餐廳門口和餐廳內都放左好多ironman嘅figure, 相信老板一定係ironman fans嚟! 哈哈~ 肚餓喇~ 首先食雞煲,係無限追加的,可以揀大、中、小辣或者唔辣,我地揀左小辣,自己每2分鐘炒一次,合共炒4次就可撈埋油炸鬼落去一齊食,雞肉肉質香嫩,唔會overcooked, 而且好入味,原來油炸鬼配雞煲味道係幾夾的,呢個食法幾特別啊!雞煲食夠喉,就可以通知店員轉火鍋,我地呢個係蕃茄蔬菜湯底,簡單就是最好~ 我地火鍋揀左牛摩王套餐,職員會先上一盤4款嘅牛牛和【灌湯小籠包】俾我地,之後可以隨喜好追加~ 4款牛牛包括:*美國黑毛和牛 *安格斯肩胛肥牛 *安格斯牛小排 *美國肥牛牛肉好新鮮,最喜歡黑毛和牛和肩胛肥牛,肉質香滑鮮嫩~ 另外有點餐紙,上面近40款食材全部都可以免費追加,當中嘅豚肉、豬頸肉、墨魚丸、鮮蝦雲吞和芝士丸我地都點左兩、三轉~ 炸魚皮好香脆,唔會太咸,值得一試~飲品亦是無限添飲,
呢晚約左余爸爸撐枱腳,因為我地同樣都係雞煲嘅fans啊!聽朋友講 新南苑私房菜火鍋雞煲(旺角)雞煲火鍋180分鐘放題好抵食又美味,所以今次就試呢間~

職員安排左個卡位俾我地,坐得好舒服~

4款牛牛包括:
*美國黑毛和牛
*安格斯肩胛肥牛
*安格斯牛小排
*美國肥牛

牛肉好新鮮,最喜歡黑毛和牛和肩胛肥牛,肉質香滑鮮嫩~

炸魚皮好香脆,唔會太咸,值得一試~
飲品亦是無限添飲,和火鍋醬料一樣都是自助~

見到隔離枱嘅海鮮套餐都好吸引,下次要試吓~

好豐富又美味嘅晚餐,呢晚真係食到捧住個肚走啊!
2021-03-31
5 分鐘 (堂食)
  • 雞煲火鍋
新南苑私房菜火鍋雞煲是旺角知名火鍋雞煲店之一,這裡評價不錯,大多說它的雞煲惹味,肉品品質佳,海鮮無限添食,我和朋友因緣際會下特意前來品嚐,看看是否像網民般說值得推薦。熟食自助吧有麻辣豬皮魚蛋鴨血,炸魷魚圈,炸芋泥球,付味螺肉,墨魚仔等前菜小食供應,我想待會都吃麻辣雞煲,麻辣豬皮魚蛋鴨血我就不吃了,主攻付味螺肉,墨魚仔好了,付味螺肉及墨魚仔頗為爽彈,調味調得鹹淡適中。炸物的話,我特別喜愛炸魷魚圈,所以看見自助吧有供應炸魷魚圈,二話不說拿了數件回來吃。炸魷魚圈蠻厚的,炸粉油炸後炸出香氣,魷魚彈牙帶嚼感,一吃停不下來。雞煲需熱炒八分鐘,期間加入油炸鬼快炒,炒到雞肉與油炸鬼密密地包裹濃稠的醬汁即可享用。雞煲一陣濃郁的醬香爆噴而上,一股恰到好處的麻辣椒香,光聞令人胃口大開,雞肉外焦內嫩,我們邊吃邊咬邊吸雞汁,油炸鬼亦相當對味過癮。新鮮蟹鍋花甲湯底以花甲為基底慢火細熬,加入粟米,蕃茄,白蘿蔔,菇菌增添湯的甜味,使湯味層次更豐沛,建議涮火鍋前一家要先喝這原湯,因為真的很好喝。在涮肉時,湯鍋將肉味發揮得淋漓盡致,沒浪費一點一滴湯精華。特選豚肉是火鍋控最愛的肉品之一,那滑嫩的油花加上脆口口感,令人神魂顛

特選豚肉是火鍋控最愛的肉品之一,那滑嫩的油花加上脆口口感,令人神魂顛倒。特選豚肉切成長形厚片,而非一般較常見的薄片狀,所以豚肉脆中帶軟嫩,油脂滑口,挺不錯的。

安格斯牛小排油花分佈均勻,在滾燙的新鮮蟹鍋花甲湯底涮十秒吃剛剛好,安格斯牛小排大約五分熟食用肉質最為鮮嫩。

本地手切牛頸脊有著明顯的肌肉紋理,帶有嚼勁,滿溢著肉香與鮮甜,每一片牛頸脊佈滿雪白脆口的油花,若想嚐嚐不一樣的牛肉,絕對要吃吃看。

安格斯肩胛肥牛美味度不在話下,湯鍋輕輕涮一涮,海鮮與牛肉的天然甜鮮味於口中交織,你說怎能抗拒肩胛肥牛的魅力?

火鍋放題包括每人一份活海鮮拼盤,當中有多款海鮮可以任食,只有蟶子不屬任食類別,每人只限吃一隻。蟶子煮時要注意一下火候,它不需久煮的,那麼才可以吃到蟶子爽彈肉質啊。

大大顆的活鮑魚竟然可以無限品嚐,我一口吃了三顆,我賺到了,哈哈。鮑魚真是一吃難忘,我們放入口中咬一咬,馬上睜大眼睛對望和點頭,在口裡的彈性與嫩度,簡直無與倫比,若不是我太飽,一定繼續追加多顆鮑魚呢。

馬刀貝稍微煮一下殼就打開,貝肉也很飽滿,吃進嘴裡爆出的鮮汁,誘人指數破表。湯鍋裡的蟹隻滋味清甜,蟹肉細嫩很好咀嚼,朋友說比她想像中多肉,因為蟹隻看似小小的,但吃上來是這麼多肉。

肥滋滋的鮮蝦大尾飽嘴,蝦肉帶有海水鹹鮮味,彈勁十足。鮮蝦因為新鮮,所以非常輕易將蝦肉從蝦殼剝下來,完全不用費力氣,別忘記蝦頭藏有蝦膏,要吃光光。

本地脆鯇和深海龍躉蠻易熟的,記謹別煮到老掉,破壞魚肉原有的咬感。深海龍躉煮後魚皮滑溜溜,魚肉不鬆散,魚鮮不絕,本地脆鯇骨刺不多,肉質緊實爽彈,魚味表露無遺。

台山蠔超巨大,真的嫩到一個點,看起來迷人極致,一口嚼下台山蠔,白滑彈嫩的豐沛蠔味在舌尖留下難忘美妙的滋味。

灌湯小籠包皮厚度不算太薄,亦不會太厚,最讓人值得推薦的地方在於肉餡真的相當紮實飽滿不柴口,湯汁滴答滴答的流出,蠻好吃。
2021-04-27 4659 瀏覽
自從年頭英國開放左BNO 5+1簽証之後,身邊都越黎越多朋友話將會/已經移民左英國,而以前約極都約唔倒嘅飯局,往往都係要生離死別就可以即刻約得成。朋友來自東南西北,要大家都就腳最好就係揀返中間點旺角,好耐之前食過灣仔新南苑都唔錯,所以今次飯局就揀旺角新南苑,任食打邊爐自己鍾意食乜就點乜,唔洗左就右就。飲品選擇都幾多,涼茶果汁汽水都有。野食方面,前菜同蔬菜可以喺自助區自己拎,其他火鍋料就可以喺點菜紙落單。醬料可以喺自助醬料區自己拎。一坐低,先每人一罐野飲先。哩度嘅火鍋放題主要分三個唔同價位,全部都係先食雞煲後打邊爐。我地揀左中間價位嘅海鮮餐,除左雞煲同點菜紙上面嘅火鍋料,佢包左一次性嘅海鮮拼盤同一碟牛頸脊,黃金時段$288/位加一,如果可以8點前離座,仲$218/位免加一,超抵,啱晒可以準時放工嘅朋友。哩度嘅雞煲份量比起其他火鍋放題嘅雞煲少啲,不過其實平時個雞煲都唔會食得晒,哩度就每人幾件啱啱清晒唔洗浪費。雞煲有大中小辣同冇辣揀,我地揀左小辣,辣辣地幾惹味,上雞煲時,侍應會上埋油炸鬼,雞煲大約每兩分鐘撈一撈佢,撈四次就食得。因為油炸鬼雪過,所以最好早啲落油炸鬼,否則就會唔夠腍。新鮮蟹窩花

飲品選擇都幾多,涼茶果汁汽水都有。
醬料可以喺自助醬料區自己拎。
一坐低,先每人一罐野飲先。

哩度嘅雞煲份量比起其他火鍋放題雞煲少啲,不過其實平時個雞煲都唔會食得晒,哩度就每人幾件啱啱清晒唔洗浪費。雞煲有大中小辣同冇辣揀,我地揀左小辣,辣辣地幾惹味,
油炸鬼
麻辣雞煲
新鮮蟹窩花甲湯底 - 食完雞煲侍應會換過另一個鍋打邊爐,唔怕湯底太油。湯底我地揀左花甲蟹鍋,入面除左蟹同花甲,仲有番茄同粟米,所以湯底越滾越鮮甜。
新鮮蟹窩花甲湯底
新鮮蟹窩花甲湯底
海鮮拼盤 - 拼盤有六七款唔同海鮮,款式每晚唔同,睇返當日來貨,當晚有蟶子、鮑魚、蠔、海蝦、青口同脆鯇片,全部都件頭十足,淨係盤海鮮都已經回左一半本呀!
海鮮拼盤

海蝦同鮑魚都好大隻,鮑魚有成隻掌心咁大隻,厚肉得黎唔會太韌。海蝦都有大半掌隻手掌咁大,而且唔係得個大字,蝦肉都好結實爽彈。
蟶子都好厚肉鮮甜。

蠔肉好大隻。
脆鯇片好大片,碎骨唔多。

牛頸脊 - 同海鮮一樣係一次性,冇得翻食。牛頸脊上枱時雖然未完全解凍,但都可以接受,脂肪紋都平均,快灼幾秒,肉質幾嫩滑仲帶啲彈口。

牛頸脊
任食嘅火鍋料大約有四十款,豬牛雞丸海鮮蔬菜豆品麵食樣樣有啲,質素都唔太差,驚喜位係脆骨腩、海蝦同龍躉片都有得任食。

脆骨腩 - 肉質好爽脆結實,平時出面食一碟得幾條都七八十蚊,食多幾條都回本。
脆骨腩
灌湯小籠包
豬皮魚蛋鴨血 - 雖然全部都係平野,但加埋啲辣汁味道都真係唔錯。
豬皮魚蛋鴨血
奶凍 - 埋單時仲每人送一杯奶凍,奶味好香好滑,食得出係用左北海道3.6牛乳。
奶凍

總結,本身$288加一都唔算貴,但8點前離座係$218免加一堅係抵,平時哩啲早場一般都係講緊7點或者7點半離座,但新南苑係可以去到8點,如果喺附近返工,6點或者6:30去到要食倒哩個優惠唔難。海鮮同牛頸脊質素幾高,其他火鍋料亦唔差,CP值非常高。
油炸鬼
海鮮拼盤
牛頸脊
脆骨腩
豬皮魚蛋鴨血
奶凍
2021-04-27 79 瀏覽
好耐無食過雞煲任食,就搵左呢間第一次叫左小辣, 小小麻辣, 唔食得辣嘅人就啱晒, 因為佢個辣味唔太突出, 煮完嘅雞肉仲係滑嘅第二次試下叫左中辣, 的確中辣指天椒嘅量多左, 辣味就倍增, 一邊炒一邊辣味就一路攻出黎, 呢個辣味就出好多, 但麻味就被蓋過晒所以如果你想要食少少辣加麻麻地個感覺, 建議揀小辣開始真係唔夠辣的話,後來追加雞煲時真係慢慢再加辣食完雞煲就食埋火鍋, 湯底點左椰子雞湯, 試左個湯底, 好清甜, 就連蔬菜煮埋落去都變鮮甜, 仲可以食多左菜!呢個海鮮餐仲有包左一碟本地手切牛頸脊, 油脂分布幾平均, 食落都係幾滑, 同埋食得出係新鮮牛肉, 味道唔錯, 可惜唔係任食!海鮮拼盤包左大蝦, 鮑魚, 蟶子, 脆肉鯇等等但係呢到主打係食雞煲, 在於呢個價錢呢個質素絕對係值嘅, 每款海鮮都勝在夠大隻呀!食完呢啲主打食物, 睇埋佢其他火鍋料有啲咩, 種類都有兩頁紙, 但食完雞煲, 牛頸脊, 海鮮都已經有七成飽, 所以就點左四款火鍋料試下黑椒豬肉腸 牛栢葉 深海龍躉 冰豆腐黑椒豬肉腸入面仲有少少脆骨, 黑椒味啱啱好, 唔會太濃, 推介!冰豆腐吸晒椰子雞湯個啲精華, 同埋其他材料味道, 真係
好耐無食過雞煲任食,就搵左呢間

所以如果你想要食少少辣加麻麻地個感覺, 建議揀小辣開始
真係唔夠辣的話,後來追加雞煲時真係慢慢再加辣

海鮮拼盤包左大蝦, 鮑魚, 蟶子, 脆肉鯇等等

黑椒豬肉腸 牛栢葉 深海龍躉 冰豆腐
冰豆腐吸晒椰子雞湯個啲精華, 同埋其他材料味道, 真係好正!

另外仲有一個最值得推介嘅就係出面個啲小食入面嘅泰式鳳爪
佢並唔係平日大家食到個款無骨鳳爪個種味道係, 因為見到係用左檸檬葉, 成個味道都同出面食個啲唔同, 所以係有心之作黎, 同埋呢款小食係最快俾人攞晒! 如果無晒, 記得叫店員refill!

呢個$169嘅價錢, 可以食到海鮮, 雞煲任食, 仲有其他火鍋料 同任飲, 絕對係超值! 仲要個味道
2021-04-27 121 瀏覽
今日個friend帶我去旺角食好西,打邊爐。揀左最貴個至尊餐,有雞煲,海鮮同靚牛肉。由於個friend熱氣,所以唔要個雞煲,真接打邊爐。我哋揀左胡椒豬骨湯底,個湯好甜,原來落左椰子水,餐廳果然有heart,湯底啲胡椒味夠晒濃,啱晒我哋口味,超正!一開始就上左個海鮮拼盤同牛肉拼盤,海鮮拼盤有2隻南非鮑魚,2隻蝦,2隻大聖子,2隻蠔,2片脆肉鱞,2塊脆骨腩,2隻蜆。重點推介鮑魚,聖子,蝦,脆骨腩,排名分先後。南非鮑好大隻,肉好厚身,絕對唔係大陸鮑魚,味道差好遠,南非鮑嘅鮑魚味濃好多,鮮好多。隻聖子同蝦都好新鮮,好爽口,又大隻。脆骨腩好脆,夠油,個friend平時唔食鱞魚都讚不絕口。海鮮已經夠正,喜出望外嘅係牛肉都好得,拼盤有4款牛:安格斯肩胛肥牛,安格斯牛小排,手切牛頸脊,聽到個名同睇到啲相就知高質啦!牛味好香,好滑,夠琳,超正!最後個北海道牛奶甜品為呢一餐畫上完美句號。餐廳有獨立VIP房,我哋諗住約班friend再黎食!!!
今日個friend帶我去旺角食好西,打邊爐。

隻聖子同蝦都好新鮮,好爽口,又大隻。

脆骨腩好脆,夠油,個friend平時唔食鱞魚都讚不絕口。

最後個北海道牛奶甜品為呢一餐畫上完美句號。

餐廳有獨立VIP房,我哋諗住約班friend再黎食!!!
2021-04-26 53 瀏覽
一年四季春夏秋冬打邊爐都是香港人至愛。所以朋友今日又話想去邊邊呀!這間出名吃雞煲加火鍋的。180分鐘任食,吃完雞煲再打邊爐超級滿足!老闆的心頭好都放在店舖內!首先食雞煲(大/小/唔辣)店員細心講給我們聽煮雞煲的步驟。雞件非常入味鮮嫩,醬汁惹味香濃配合油炸鬼一絕。飲品任飲的,多款罐裝飲品任君選擇。到火鍋時間啦!蟹鍋花甲湯底很鮮甜,其他材料還有番茄粟米秀珍菇等。海鮮拼盆(扇貝、青口、生蠔、蟮片、鮑魚同超大隻海蝦)海鮮品種頗多而且非常新鮮,大海蝦爽夠彈牙,鮑魚厚身很鮮甜。我們的嘴非常繁忙,吃完一輪海鮮後到肥牛時間。安格斯肩胛肥牛、安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、美國肥牛、特選豚肉。每款牛肉各有特色,有嚼勁嘅有鮮嫩嘅有肉味濃嘅,一次過滿足晒牛摩王的我們!哈哈灌湯小籠包這裡還有多汁的小籠包,是必食的。而出面有蔬菜區同幾款小食。如果唔夠喉仲可以點其他火鍋配料。貢丸牛丸墨汁墨魚丸仲有冰豆腐,還裡連深海龍躉也可以吃到。甜品是北海道3.6牛乳奶凍
一年四季春夏秋冬打邊爐都是香港人至愛。所以朋友今日又話想去邊邊呀!這間出名吃雞煲火鍋的。

180分鐘任食,吃完雞煲再打邊爐超級滿足!

老闆的心頭好都放在店舖內!

首先食雞煲(大/小/唔辣)

飲品任飲的,多款罐裝飲品任君選擇。

火鍋時間啦!
蟹鍋花甲湯底很鮮甜,其他材料還有番茄粟米秀珍菇等。

海鮮拼盆
(扇貝、青口、生蠔、蟮片、鮑魚同超大隻海蝦)
海鮮品種頗多而且非常新鮮,大海蝦爽夠彈牙,鮑魚厚身很鮮甜。

我們的嘴非常繁忙,吃完一輪海鮮後到肥牛時間。

灌湯小籠包
這裡還有多汁的小籠包,是必食的。
而出面有蔬菜區同幾款小食。

如果唔夠喉仲可以點其他火鍋配料。
貢丸牛丸墨汁墨魚丸仲有冰豆腐,還裡連深海龍躉也可以吃到。

甜品是北海道3.6牛乳奶凍
2021-04-25 118 瀏覽
原本好期待,今晚有雞煲+火鍋,點知食完,真心覺得好後悔,1,雞煲完全冇味,2,火鍋料從未試過甘少甘差,全部都係低價食品,3,竟然冇雪糕,生果,甜品(得一杯好唔吸引嘅奶凍)4,就連罐裝汽水都好污jo,點解可以有甘嘅食店,都仲有甘多人讚好?真係唔想再有人上去俾佢呃囉,甘嘅價錢大把選擇,吉×家一人一鍋,都冇甘嬲囉。我仲特登係將軍澳去,從未試過甘失望,如果你仲想生存落去,真心覺得你要改下啲食材,$360位,星期六仲要每位加20蚊囉…
原本好期待,今晚有雞煲火鍋,點知食完,真心覺得好後悔,1,雞煲完全冇味,2,火鍋料從未試過甘少甘差,全部都係低價食品,3,竟然冇雪糕,生果,甜品(得一杯好唔吸引嘅奶凍)4,就連罐裝汽水都好污jo,點解可以有甘嘅食店,都仲有甘多人讚好?真係唔想再有人上去俾佢呃囉,甘嘅價錢大把選擇,吉×家一人一鍋,都冇甘嬲囉。我仲特登係將軍澳去,從未試過甘失望,如果你仲想生存落去,真心覺得你要改下啲食材,$360位,星期六仲要每位加20蚊囉…
2021-04-23 130 瀏覽
今日中午經過旺角見到勁抵$99蚊雞煲打邊爐🍲😂,一於上去試下咩味!估唔到中午都唔少人食wor,可能大家都係比佢嘅破底價💰吸引😂 上到去會即刻叫咗雞煲先,等待嘅途中可以去夾定啲小食,有螺肉、中華沙律🥗、泰式鳳爪~ 等大約10分鐘左右雞煲就上嚟,記得要每2分鐘⏲攪拌一次,總共攪三次就可以食得~ 雞煲嘅份量一次唔算太多,不過勝在可以繼續任加雞🐓~雞煲嘅味道都唔錯,色澤雖然唔深,但係都算夠濃,$99來講真係好抵!🤣食完雞煲之後,侍應就會比張紙你點火鍋材料~基本嘅火鍋材料都應有盡有~味道不過不失~食完最後仲有北海道牛乳布丁🍮送👍🏻奶味幾濃架

食完最後仲有北海道牛乳布丁🍮送👍🏻奶味幾濃架
2021-04-23 84 瀏覽
雞煲我好少食。第一次食雞煲配邊爐。我一直概念係雞煲個汁加湯變邊爐,原來係我孤陋寡聞。係就係先食雞煲,一上枱,侍應叫我地一定要攪下個雞,唔係“痴”底,個雞煲好入味,甜甜地唔辣。之後就係自選火煱湯底,好少4式湯底唔駛加錢,其實有一格係麻辣係唔食嘅。不過另外3格包括沙爹,皮蛋芫茜,蕃茄湯底個個都唔錯,比較下蕃茄弱少少啦!唔夠茄。沙爹好夠味,又唔辣啱我,皮蛋夾下夾下唔同餸一齊食又幾得意。飲品同少量蔬菜自助取。另外邊爐料就填表不任食。個小蘢籠包要好小心食,裡面嘅湯好爆,最正係有蝦任叫,濤哥話D 配料最緊要新鮮,喝到唔錯,肉料都正,淥耐左都唔嚡。仲要原來芝士麵上,有埋湯包個隻,一D 都唔欺場。個唔開心係黑豬肉腸無貨,但個墨汁墨魚丸都唔錯,夠彈,頂返條數。個雲吞唔似現成買,起碼係姐姐新鮮怪,都係值得食。總結一句,抵食。如D人好鍾意食雞煲,齋食都好正。可能有卡位,唔駛座中間圓枱,所以覺得環境都好舒服嘅。

飲品同少量蔬菜自助取。另外邊爐料就填表不任食。

總結一句,抵食。如D人好鍾意食雞煲,齋食都好正。

可能有卡位,唔駛座中間圓枱,所以覺得環境都好舒服嘅。
民以食為先,在衣食住行中我覺得以食為最重要,趁著疫情回落再約下朋友聚餐,當然大家自律守防疫規則,出去攞嘢食之前同食完之後都帶番個口罩。朋友想無的放矢食到盡,第一時間想起新南苑,呢度夠大眾化唔拘謹,揀啱個餐就可以開餐。記得星爺套"功夫"其中對白「沙鍋咁大嘅拳頭」,睇嚟呢度手掌咁大隻嘅蝦亦不相伯仲,夠晒台型,大隻要灼耐啲啲,夠爽口。大隻食完唔夠喉都可以任食size無咁大嘅海蝦,當然口感唔同,但蝦味不遜色。手切牛頸脊,厚薄有致一片灼到變色可食,冇渣食得好暢快。食完套餐嘅指定嘢食就半飽,朋友卻仍未盡,在餐紙掃了一碟碟嘢食,我話食晒先好,朋友滿堅定嘅答ok。一碟碟送來,賣相一般,但食物卻保持質素,整體唔錯。我最緊要食番啲菜,可以出去bar枱攞,選擇多,不馬虎!食飽飽仲有甜品,滿足。而朋友亦清晒嘢食,真係言出必行,勁!睇埋佢哋有個至尊級別嘅套餐,質素份量倍升,下次叫埋朋友挑戰一下!!

手切牛頸脊,厚薄有致一片灼到變色可食,冇渣食得好暢快。

新南苑有小菜同火鍋店,今晚就和友人去旺角火鍋店,餐廳在旺角站口一分鐘左右就到。位於大廈嘅3樓,餐廳環境大,印象最深係門面嘅懷舊老照之外,就係周圍擺放咗好多模型為現場添上氣氛,食慾大增。有幾個套餐選擇,今次揀嘅係海鮮餐,食材幾豐富,有鮑魚、生蠔、脆肉鯇、虎蝦、蜆、蟶子,仲有牛頸脊同小籠湯包,同時menu紙上的配料係任剔,而現場飲品、小食蔬菜亦係任飲任食。當然仲有個招牌雞煲,雞本身七八成熟,然後再炒兩炒就可以食得,雞肉加上配料令香氣撲鼻而嚟,惹味得嚟但要忍一忍以免佔胃太多空間食唔其他嘢。椰子花膠湯底幾似火山口,當滾起時椰子口位置嘅湯特別利害,湧起上嚟似足火山爆發,所以我哋都有意無意將食材放在椰子口中灼熟,夠曬氣氛風味。食材方面,海鮮新唔新鮮一食就知,唔似得小菜可以用味精蓋過食材,呢度啲海鮮堅新鮮,我鍾意鮑魚大大隻得嚟完全唔韌,每啖食得爽勁,點些醫汁有另一番層次!其實每間店以不同主題做賣點,有啲以手功火鍋為主,逐樣收費,而新南苑就以新鮮食材同任食為主,我覺得各有特色,各自精彩,而此刻就係肚仔最滿足了。

• 手切牛頸脊
  • 招牌麻辣雞煲