2016-09-09 1286 瀏覽
小店格局,地方細,座位都算多。一班銀髮老員工熟練地招呼客人,客人不停地來來往往,真係好旺場。兩個人點了4樣野,方魚肉碎粥,炸蠔餅,例牌滷水鵝片同埋螄蚶。同行既嘴雕朋友激贊尼間既螄蚶同係湖汕食既一樣咁好食食潮州菜一定要試既下蠔餅同滷味,尼度既蠔餅粉簿料足,食完不油膩,仲好香口。例牌鵝片價錢雖然貴d但味道一流,滷汁香,鵝滑,再上煲林左既花生同實質既豆腐第一次食螄蚶,原來好似蠔既味道,但口感軟爽,而且有點兒血腥,真係好刺激潮州粥又係第一次試,好似食湯飯咁,最重要係個湯底“鮮”,味道不錯
2016-09-07
2016-07-26 1281 瀏覽
好耐無幫襯過潮州打冷了今晚與一眾姊妹睇完寒戰可能被我這魔鬼的引誘早被美味的爆谷打敗了本打算睇戲後大擦一餐的念頭亦只好打消隨之而來我便提議到附近的打冷店吧這舖在附近一帶也頗有名氣幸運地一進舖便有一張枱好像早為我們安排似的坐下後各人好像還對剛看完的戲耳猶未盡仍互相討厭喋喋不休把桌上的menu冷落一旁直至工作人員禮貌地前來詢問才記得點菜這大使命失禮晒~店內所有潮州打冷店應有的這裡都有凍蟹、大眼雞、花螺、蠔餅、鹵水鵝....應有盡有但我們的胃早被爆谷攻陷了唯有先叫三樣打冷必叫的"signature"嘗嘗鮮叫了蠔仔粥、豬紅韮菜及鹵水拼盤蠔仔粥裡的蠔仔並不吝嗇,粒粒飽滿不加胡椒粉也不會有蠔的腥味証明店家在處理蠔仔上並不馬虎而且粥入面的肉碎不會只有肥肥的脂肪浮在粥面而是一粒一粒札札實實的豬肉碎渾在粒粒分明的潮州粥入面暖胃可口!可惜係.....我又掛住食唔記得影相(哭)吃擺豪仔粥就上了鹵水拼盤及豬紅韮菜鹵水拼盤實在豐富!有紅腸、生腸頭、生腸、豬頭肉、豬耳、鵝腸、豬大腸、墨魚片、鹵水豆腐.....小小一碟,包羅萬有!很怕吃到些千年鹵水食物,是入味....但總是鹹得死實實這裡的並沒有這問題,所有食物像都像
好耐無幫襯過潮州打冷了

把桌上的menu冷落一旁

直至工作人員禮貌地前來詢問才記得點菜這大使命

失禮晒~

店內所有潮州打冷店應有的這裡都有

凍蟹、大眼雞、花螺、蠔餅、鹵水鵝....應有盡有

但我們的胃早被爆谷攻陷了

唯有先叫三樣打冷必叫的"signature"嘗嘗鮮

叫了蠔仔粥、豬紅韮菜及鹵水拼盤

蠔仔粥裡的蠔仔並不吝嗇,粒粒飽滿

不加胡椒粉也不會有蠔的腥味

証明店家在處理蠔仔上並不馬虎

而且粥入面的肉碎不會只有肥肥的脂肪浮在粥面

而是一粒一粒札札實實的豬肉碎渾在粒粒分明的潮州粥入面

暖胃可口!

可惜係.....我又掛住食唔記得影相(哭)

吃擺豪仔粥就上了鹵水拼盤及豬紅韮菜

鹵水拼盤實在豐富!

很怕吃到些千年鹵水食物,是入味....但總是鹹得死實實

這裡的並沒有這問題,所有食物像都像鹵得剛剛好!有鹵水汁的香味,亦有食材本身的原味,誰也搶不了誰的風頭

配著暖暖的蠔仔粥同吃

確係完美的配搭

原先沒有太大期望的豬紅韮菜

淺嘗一口後發現我錯了

豬紅煮得相當入味!

是我從前還未遇上好吃的豬紅嗎?

這豬紅望上去平平無奇

但入口不但沒有豬血的腥味

還入口溶化

是有濃濃的胡椒及薑味

我想這就是避味的主角吧

胡椒味不會太搶

反而令平平無奇的豬紅更添惹味

還有不能不提的是店家的服務真係100分!

盡管店家位於旺角極旺地段

客似雲來

店員不但沒有因繁忙嘅工作而黑著口面

相反細心照顧客人們的需要

而且態度親切

像我們吃飽後,因幾個女生們仍喋喋不休

忽略了門口早有很多客人在等位置

工作人員雖心急但也保持笑容地問我們還有需要嗎?要不然可否先收碗碟或再叫飲品等

雖然都係想趕我們離開

但工作人員的良好態度實令我們覺得舒服

在同區的食店實在很難得

想不到在老店反而遇到

實屬難得!

已經很期待再去品嘗店家其他好菜式了

I will be back!

新泉發潮州飯店

Sun Chuen Fat Restaurant

旺角砵蘭街198號地下

G/F, 198 Portland Street, Mong Kok

(朗豪坊斜對面)

2016-07-15
$100 (宵夜)
2016-05-14 1535 瀏覽
想喺旺角區打冷又唔想去連鎖店,好多年前黎過一次印象中都唔錯就再去食。佢屬於舊式潮州打冷,鋪面唔大,係正朗豪坊斜對面好易搵。間鋪咁舊睇落衛生程度屬一般,不過感覺做街坊生意,全部都係上左年紀似做左幾十年。我地叫左豬皮蘿蔔、鹵水拼盤、鹵水鵝片、蠔仔肉碎粥、煎蠔餅。大部分都好食,佢既鹵水汁幾唔錯,鵝片墊底既豆腐花生都索到鹵水汁味。鵝片用上鵝脾肉,份量唔算多但每一件都滑。鹵水拼盤有生腸,大腸、墨魚片、鵝腸,豬耳、紅腸同韮菜,覺得生腸最好食,保留少少脂肪得黎都幾乾淨清曬腸內既豬膏,鵝腸都唔錯,豬耳實在太肥,但生腸泵水過度,好似食緊橡筋咁,唔掂。又係好好食既仲有煎蠔餅,充滿鴨蛋香又唔會炸到好熱氣咁,廟街果啲炸到咩都食唔到咁,呢個蠔餅都做得好好。蠔仔肉碎粥都幾清甜,叫左一碗都算幾大,粥底幾綿,加左蠔仔肉碎好甜。唯一比差既係豬皮蘿蔔,$48一碗得3、4塊豬皮,蘿蔔又炆到爛曬仲要無味又油,早知叫韮菜豬紅好過。呢度有個好有性格既伙記阿叔,好cool鐘意比側面你睇😂阿姐就好有禮貌好笑容

豬皮蘿蔔👎🏻
煎蠔餅👍🏻
蠔仔肉碎粥
  • 蠔餅
2016-04-29 1072 瀏覽
對於潮州打冷不嬲都比較陌生,因為我比較中意食大排檔或者普通中餐等等,今次有親戚生日,佢地提議去食旺角呢間打冷,終於都比左個機會我去試打冷喇由於我遲到既關係,親戚們都開始左食,所以就miss左佢地叫餸既時間。一黎到就即刻試左親戚們大力推薦既大眼雞,見識少既我以為係咩田雞定雞泡魚,原來係普通魚一條食落啲肉都幾滑身,蒸得岩岩好,有別於平時既蒸魚,但我又唔覺得好特別,可能係大人食得多蒸魚所以識得分啦之後試左隔離果碟咸酸菜醃魚(其實唔知叫咩名,親戚叫),見碟魚無人問津,好好奇佢咩味,食落真係好咸好咸,無論醃菜定魚都係一樣咁咸,食每啖都要飲一飲水平衡返... 所以在場所有大人都話交比我呢啲年輕人食喎..另外叫左個滷水併盤,見好多檯都有叫,黎到見都幾大碟,係明副其實既大雜燴,我試左紅腸同腸,味道唔係話想像中既濃,但都爽口同埋食落乾淨XD 內臟呢啲您知啦...隨時有啲...(唔講啦哈哈),但個人覺得個滷水汁多啲會正啲另外有碟炒魚乾之類既野,同樣係無人問津,可能因為望落已經見到好多油,親戚們都話唔想食喎,我試左一啖都係覺得好油膩。全檯最受歡迎應該係獅音喇(同音字XD) ,我都係第一次食,食落好鮮甜同爽口
另外有碟炒魚乾之類既野,同樣係無人問津,可能因為望落已經見到好多油,親戚們都話唔想食喎,我試左一啖都係覺得好油膩。全檯最受歡迎應該係獅音喇(同音字XD) ,我都係第一次食,食落好鮮甜同爽口,但由於無食過其他既,所以難以作比較~

由於有啲親戚病左,所以今餐比較清淡,我動議叫蠔餅都被禁止左
不過佢地都知我中意重口味,所以叫左金菇肥牛煲同埋生炒咕嚕肉
比我食!!
金菇肥牛煲:呢個煲比起出面其他煲叫大,而且唔係果啲好厚既煲
即係可以裝多啲餸XD 味道都係夠濃,無論粉絲定肥牛定金菇都比足哂料!我最中意既粉絲並無煮得過淋keep住一樣咁彈牙,連埋啲汁食真係一流啦,不過同樣地肥牛煲比起出面既更油膩,大家要就住食啦
咕嚕肉:每次炒小菜,我無論如何都一定要叫咕嚕肉,就係全檯唔食我都一定要叫
但好多時候都會令我失望。呢到既咕嚕肉都係合格既,我最期待既皮脆呢到都叫做到,但唔係最脆果隻,脆䊢相對厚左啲,而肉都唔係好大舊,好彩佢唔係好多肥膏果種,咕嚕汁甜酸適中,可以再甜少少會惹味多啲,感覺上少左點兒穫氣,但整體個量同味道都可以接受,可以再叫的~

我諗我都係岩食大排檔多啲喇。順便一提,呢到職員服務好好,不停幫我地加水!
2015-10-08 1256 瀏覽
上次去左標記,有d失望,今次來返間都係老店試下,螄蚶要搵到有人整都唔易,但呢度有,因為螄蚶既製作雖簡單,但技術重要一切。食螄蚶都係爸爸係屋企整得多,出街食,都好少,可以講未試過,見呢度竟然有灼螄蚶,就點一碟來試下,螄蚶唔係個個人鐘意,因煮得太耐就會老,食螄蚶要煮得夠生,血淋淋,先啱啱好,夠鮮嫩。所以未必人人接受到。朋友食左幾隻就話唔鐘意。我就鐘意佢夠鮮甜,新鮮。韭菜豬紅,朋友唔鐘意食,每次打冷我必叫既菜式,但有時就朋友就無叫,今次自私D,哈哈…之前食過幾間d豬紅都無味,今次呢度就唔同,無論韭菜或豬紅,一樣夠味,豬紅仲無腥味,俾個good佢,會再來!
上次去左標記,有d失望,今次來返間都係老店試下,
螄蚶要搵到有人整都唔易,但呢度有,
因為螄蚶既製作雖簡單,但技術重要一切。
食螄蚶都係爸爸係屋企整得多,出街食,都好少,可以講未試過,
見呢度竟然有灼螄蚶,就點一碟來試下,
所以未必人人接受到。朋友食左幾隻就話唔鐘意。
我就鐘意佢夠鮮甜,新鮮。

韭菜豬紅,朋友唔鐘意食,每次打冷我必叫既菜式,
但有時就朋友就無叫,今次自私D,哈哈…
豬紅仲無腥味,俾個good佢,

會再來!
2015-10-05
2015-08-12 1098 瀏覽
必食蠔仔粥,好香蠔味同芫茜,隻蠔大大個肚,正。紅腸魷魚配九菜底,魷魚幾爽,紅腸一般,九菜新鲜。大眼雞鮮甜新鲜,唔錯。個c 隂煮得夠生,血淋淋,剛剛好,嫩。三個人仲叫左四碗白粥送餸。

必食蠔仔粥,好香蠔味同芫茜,隻蠔大大個肚,正。

紅腸魷魚配九菜底,魷魚幾爽,紅腸一般,九菜新鲜。

大眼雞鮮甜新鲜,唔錯。

2015-08-11
  • 蠔仔粥
2015-07-27 1075 瀏覽
岩岩睇下 D 舊相,見到幾個月前係新泉發食既羊腩煲,夏天食唔到,唯有寫返個食評。本人都係新泉發既熟客,特別去食宵夜。每年大約 11 月至 2 月 先有既枝竹羊腩煲,呢間個湯底好夠濃,枝竹又多,羊都好足料。落單後大約等三四個字先有得食。羊肉炆到好入味,夠稔。附上生菜一碟,兩個人,幾支啤酒一個煲,夠晒飽。另外都成日會叫打冷野,不過冇相唔好意思,如掌翼,蠔粥等等。蠔粥如果有三四個人可以叫大煲,佢入面都好多蠔,加埋 D 豬肉碎,芫茜,魷魚乾等等,好好食。講完野食,服務方面,去得呢 D 鋪都唔會有咩要求,老細都好好人。只係有時忙會出野慢 D。環境裝修後光猛左,都算乾淨,廁所都冇臭味。整體黎講都抵食,夠冷氣,同朋友吹水宵夜既好地方。

枝竹羊腩煲 (冬天限定)

枝竹羊腩煲 (冬天限定)
2014-10-13 2730 瀏覽
第一次黎依間店,地方果然夠麻甩,不過咁先夠地道風味。如女士們或中意好乾淨或舒適的地方,此店未必會係你杯茶喇,此店主打係平靚正同麻甩。今晚消費連啤酒共320,無訂位,但去到都唔洗等,好運。叫咗鹵水鵝,佢地上咗碟鵝脾,夠肥美又滑。鵝腸墨魚合格,唔會過火同嚡。蠔餅幾好食蠔都幾大粒,全晚唯一遺憾,反而係個湯,胡椒味唔夠,不過以依個價格,我已十分滿意了。

今晚消費連啤酒共320,無訂位,但去到都唔洗等,好運。

鵝腸墨魚
胡椒咸菜豬肚湯
鹵水鵝,夠味又夠滑
2014-10-13
鵝腸墨魚
鹵水鵝,夠味又夠滑
  • 胡椒鹹菜豬肚湯
2014-09-25 2134 瀏覽
樓高兩層喺朗方斜對面既打冷,環境古舊,專食打冷小菜,食物選擇少,但質素吾錯我地一行5 人點左韮菜豬紅 好味,豬紅爽口夠彈性,韮菜新鮮,醬汁濃厚蠔餅 比較薄身,口感有咬口D,都火錯通菜 新鮮點腐乳OK烏頭 一般冇黃油,但算新鮮鹵水鵝 鹵鵝肥瘦適中,配以豆腐同花生好味, 最重要係鹵水陳年芽菜豆卜 口感清新爽口鹵味併盤 鹵味醃得好入味,魷魚鵝腸特別爽口食物整體吾錯,而且價錢平值得一試
我地一行5 人點左
韮菜豬紅 好味,豬紅爽口夠彈性,韮菜新鮮,醬汁濃厚
蠔餅 比較薄身,口感有咬口D,都火錯
通菜 新鮮點腐乳OK
烏頭 一般冇黃油,但算新鮮
芽菜豆卜 口感清新爽口
鹵味併盤 鹵味醃得好入味,魷魚鵝腸特別爽口
食物整體吾錯,而且價錢平值得一試
韮菜豬紅
韮菜豬紅
鹵水鵝
鹵味併盤
2013-09-07 2807 瀏覽
很久沒有打過冷了,這一晚決定打番一次,在太子的「陵發」與旺角的「新泉發」兩者之間,揀了較為就腳的後者。沒有吃「鹵水鵝」或「鹵水鵝片」,只叫了「鹵水拼盆」;沒有吃通常都會叫的「韭菜豬紅」,改吃了「胡椒鹹菜豬肚湯」;沒有喝啤酒或汽水,只喝了清茶。不過素來喜愛的「蠔仔粥」,還是有吃的。「鹵水拼盆」的鹵水汁做得幾好,味道適中,鵝腸、豬肚、紅腸、墨魚、韭菜等久違了的打冷鹵水食材,吃得也頗滋味。「胡椒鹹菜豬肚湯」味道對辦,鹹味足夠,十分醒胃,但胡椒味就不夠濃。鹹菜,豬肚夠腍,不過份量偏少,吃得不夠盡興。在店中的三款口味「蠔仔粥」中,選了「吊片蠔仔粥」,水準仍佳,蠔仔飽滿,湯味亦鮮,但吊片不多,卻是缺點。始終這晚沒吃喜愛的「鹵水鵝片」,要是有叫的話,相信自己會吃得更加愜意。

胡椒鹹菜豬肚湯」味道對辦,鹹味足夠,十分醒胃
,但吊片不多,卻是缺點
2013-07-18 2130 瀏覽
打冷是潮洲人的其中一樣吃飯及消夜的叫法,也是香港人喜愛食物其中之一。傳統潮洲人吃的食物大多數是冷盤式,都是腌制類鹵水類,因他們要方便去食,大都不會翻熱的。但現在新一代的大多喜歡熱食潮洲,這樣會比較香口和好味,也是這樣我較喜歡的。那天晚上和朋友一起去MK打冷。MK打冷多的是,於是隨便跟著朋友去咬吧!3條友叫了韮菜豬紅 、蠔餅 、炒蜆肉 、鹵水鵝片 、腐乳椒絲炒通菜。我不知是否已吃慣熱野,都係各得D野食吾熱,韮菜豬紅很油我看見很驚。鹵水鵝片,肥瘦適中但鹹左D,不太鞋,都OK既,墊底豆腐不太入味一般般啦。炒蜆,蜆仔細細,但味道ok。蠔餅粉底太厚,食吾到蠔味,只吃到脆味。腐乳椒絲炒通菜都係好油。加上3枝啤酒。有了啤酒後心情好愉快,咬會開心D。最後結賬都係$36X,算係開心既夜晚,如果D食正D仲開心D。
我不知是否已吃慣熱野,都係各得D野食吾熱,
韮菜豬紅+鹵水鵝片
韮菜豬紅很油我看見很驚。
炒蜆
炒蜆,蜆仔細細,但味道ok。
炸蠔餅
蠔餅粉底太厚,食吾到蠔味,只吃到脆味。
腐乳椒絲炒通菜
腐乳椒絲炒通菜都係好油。
加上3枝啤酒。有了啤酒後心情好愉快,咬會開心D。
2013-07-08 1699 瀏覽
每次出親去MK都係食西餐,今次終於同BF食左一次中餐---打冷一去到餐廳門口,玻璃窗掛滿曬一串串的食物,包括必食GE滷水鵝,紅腸,墨魚等等,,,,睇到都想食!!!因為6點半去到,,冇咩人,,岩曬!!懷舊餐廳感覺,,,牆身貼左好多菜式推介...!!!楚低左接近5分鐘有個靚姐終於拎杯水同菜單黎啦!!基本上普通GE都有,最難得竟然有豬雜食囉諗左陣終於點左四樣野!!加兩支樽裝可樂等左2分鐘到就黎啦.....就係去親打冷都必食GE "9菜豬紅"黎到未食都香噴噴,雖然表面有浸濃郁油份,但唔理啦!!!!食落簡直可以話齒甲留香,而9菜亦吸曬D汁,,等多陣就黎啦,,,,,"鵝腸並大腸",,,印象好似70蚊!!!而家己經好難得食真正ge鵝腸,,而且每條都帶有少少肥豪,,肥屎了!!另外生腸好爽脆,,配埋秘制旳滷水汁,,餸飯一流!!!今日有東風螺,即係點個"白灼東風螺",,原汁原味麻!!!螺唔算大隻,用竹籤好容易督出黎,每一隻都冇沙,食個陣配個辣醬,好味丫!!!最後點左個"通菜炒牛肉",,,好多人都知牛肉係好難炒得好食!!!雖然就唔係鮮牛肉,但勝在炒得唔'UN'~~賣單個陣個靚伯伯仲用個懷舊算盤..哈哈..4
每次出親去MK都係食西餐,
今次終於同BF食左一次中餐---打冷

一去到餐廳門口,玻璃窗掛滿曬一串串的食物,
包括必食GE滷水鵝,紅腸,墨魚等等,,,,睇到都想食!!!

因為6點半去到,,冇咩人,,岩曬!!
懷舊餐廳感覺,,,牆身貼左好多菜式推介...!!!
楚低左接近5分鐘有個靚姐終於拎杯水同菜單黎啦!!

基本上普通GE都有,最難得竟然有豬雜食囉

諗左陣終於點左四樣野!!
加兩支樽裝可樂

等左2分鐘到就黎啦.....
就係去親打冷都必食GE "9菜豬紅"
豬紅
黎到未食都香噴噴,雖然表面有浸濃郁油份,但唔理啦!!!!
食落簡直可以話齒甲留香,而9菜亦吸曬D汁,,

另外生腸好爽脆,,配埋秘制旳滷水汁,,餸飯一流!!!
今日有東風螺,即係點個"白灼東風螺",,原汁原味麻!!!
螺唔算大隻,用竹籤好容易督出黎,

每一隻都冇沙,食個陣配個辣醬,好味丫!!!
雖然就唔係鮮牛肉,但勝在炒得唔'UN'~~

賣單個陣個靚伯伯仲用個懷舊算盤..哈哈..4餸加2可樂盛惠252蚊!!!抵丫
2013-07-06
豬紅
2013-06-21 1448 瀏覽
新泉發是筆者旺角飯堂之一,身處旺角又想不到吃甚麼的時候多數會去.位處砵蘭街朗豪坊附近,人流頗多所以通常也很爆場.環境就一般打冷鋪格局,對它們你最大的要求只能是地面不要太污糟,枱櫈不要擺太密,這兩點新泉發算是做到.人手方面明顯不足,樓面只由兩個阿叔負責,又要執枱又要落單又要出菜,每次都要揮手很久才會有人來招呼.食物方面,這晚出了點小意外,吃完這餐我回家嘔了五遍,容後再表.灼螄蚶--到泰國旅行時,帶過女朋友去街頭吃螄蚶後她便迷上了.所以見到新泉發有賣,也就點了一碟來試試.唯女朋友吃了數隻之後就表示不喜歡.大概是因為這裡沒有了她很喜歡的泰式醬料.另外,泰國吃到的是燒烤的,這邊潮汕食法是輕輕灼熟,或許因此而走了點味.鮮味還是有,但點的醬料真的挺沒誠意,就是點鹵水鵝那種醋而已.鹵水鵝片--鵝片夠軟熟,肥而不膩,鵝味香濃.鹵水夠香夠厚,又不會太鹹.基本上可以不用醮醋去中和鹹膩感覺,喜歡新泉發主要原因就是因為這裡的鵝片.鹵水雞蛋--吃完鵝片嫌未夠喉,於是點了一隻鹵水蛋試試.不過味道跟鵝片是差天共地,鹵的時間太久,是類似台灣阿婆鐵蛋的味道.整顆蛋非常之硬實.蠔仔粥--香茜,唐芹,蔥粒,冬菜,本身已經令

蠔仔粥--香茜,唐芹,蔥粒,冬菜,本身已經令到粥底很惹味.肥味的蠔仔令到粥變得更鮮美,唯其粥底味精非常多,食完整晚都口渴.
通菜炒牛肉--炒煮似乎並非新泉發所長,牛肉跟通菜貌合神離,一同兜一同上味的時間不足.調味方面,牛肉醃得亦不好,炒的時候蝦醬下得又不夠多.唯一值得稱讚的就是牛肉沒有鬆得太過,仍能保能肉味.
飯後回到家中,不斷嘔吐直到整餐飯嘔返出來,其實晚飯去到一半,筆者已經沒有甚麼胃口,元兇不用多說自然是那碟螄蚶.因為整碟螄蚶,有大約八成都是不開口的,跟店員查詢他們回答"螄蚶都是這樣的",也就照食,結果嘔到幾乎虛脫.

是晚二人消費約HKD300,新泉發或會再去,但就肯定不會再點螄蚶.
2013-03-16
  • 鹵水鵝片
  • 蠔餅
2013-04-22 1322 瀏覽
近年人越大, 心態越來越跟年青時有所不同. 正當身邊女生越大越喜歡成熟的走去吃個高茶或上高級餐廳享受的時候, 不知怎的宅女會變得越來越喜愛麻甩美食. 所以從前覺得麻甩地方''那渣'', 但現在反而覺得滿有風味的. 這晚跟大爺來到旺角, 差不多到晚飯時間但還是亳無頭緒決定不了去哪裡吃, 突然腦海中閃過想打打冷, 馬上問友人附近有沒有潮州飯店. 不過原來旺角不錯的打冷店不多, 位在太子的凌發之前巳吃過, 友人最後介紹了這家新泉發, 反正我們也是在附近, 便行去看看.這家新泉發其實就在朗豪坊的斜對面, 同一條街上的食肆也蠻多的, 計有連鎖炸雞店, 也有同是做打冷食物的連鎖茶餐廳在旁邊, 這家新泉發相對來說門面看起來頓時沒有那麼光鮮. 不過看看店子格局和擺放出來的各式冷盤前菜, 的確是很有舊式打冷店的地道風味. 我們周日晚上7時多來到, 食客差不多坐滿8-9成. 幸好剛剛近門口處有張小圓枱空置著我們就不用等位馬上入座了.店內比我想像中要大, 而且居然還有樓上第2層的. 座位大多是圓枱, 有4人的也有6人的, 人多時搭枱應該是少不免的. 我們坐起來是有點擠迫, 而且衛生程度也只屬一般, 不過以舊
店內比我想像中要大, 而且居然還有樓上第2層的. 座位大多是圓枱, 有4人的也有6人的, 人多時搭枱應該是少不免的. 我們坐起來是有點擠迫, 而且衛生程度也只屬一般, 不過以舊式打冷店來說都是正常不過的事, 所以如果要光鮮漂亮又乾淨的地方宅女是絕對不會推薦你來這裡的.
我們兩人坐下了一會沒人招呼, 不過見店員都十分忙碌, 在這種地方少不免就要主動一點了. 馬上問問店員拿來餐牌看看, 始發現這裡的食物款式都幾多. 除了有打冷不能缺的滷水食品, 像豬肚, 珍肝, 滷水鵝, 鵝腸等等, 用來佐酒的海鮮類也有東風螺, 花蟹, 獅蚶等等, 前菜冷盤價格約三,四十元左右, 卥水海鮮貴一點大多定價在六十至八十多元不等. 但如果不想吃打冷, 這裡也有各式潮州粉麵類, 都只是廿多三十元左右.
打冷怎能缺最重要的東西 - 啤酒
這裡供應的啤酒都有數款, 有喜力, 嘉士伯, 獅威等等, 但奇怪就不見最出名的青島, 最後唯有點一枝喜力 (HKD$22)算了. 說起喜力是宅女年輕時很愛喝的一款啤酒, 貪其味道偏濃一點, 很實在, 反叛時期來一瓶, 那種帶點苦澀的味道就正好說明當時多愁善感的心情, 很有共嗚的. 現在人大了不知從何時起便捨棄了喜力轉而喜歡溫醇的青島. 今天再來喝一次喜力, 身邊的人和事都不一樣了, 頓時感到百般滋味在心頭.

有啤酒怎能沒有香口食物佐一佐. 叫來一份蠔餅
馳名汕頭蠔餅 (HKD$55)
上來只有一塊, 但都幾大件的, 2個人應該都夠分, 不過以這個價格其實在黃大仙或廟街巳經有多一倍的份量. 蠔餅煎得色澤金黃沒太多焦也頗厚身的, 聞起來也十分香, 不過看來蠔仔又不算有好多, 只見到中間有幾粒而已. 幸好上碟油份不多, 夾起來挺乾身也不油膩.
咬一口, 蠔餅入口仍是熱騰騰的, 邊位帶點焦脆, 不過中間就比較淋身. 曾經吃過一道非常難吃的蠔餅, 敗筆就是在於下的蕃薯粉太多, 以至''煙韌''得像在吃香口膠似的, 還好這裡的蛋漿和蕃薯粉漿下的份量都得宜, 入口雖然不脆帶點黏身但仍可以接受. 而且中間的蠔都頗肥美的也不會乾, 只是蠔仔的數量下得太少, 要吃個3,4口才吃到一舊. 以這個價格這個份量來說個人是希望蠔仔能下多一倍的份量吧. 整體只算是剛好合格的水準, 這個做得比他好的打冷店大有人在.

再來打冷當然不能不點個卥水了 - 滷水併盤 (小) (HKD$80)
賣相當然不能要求擺放得漂漂亮亮, 更是有點像打完風似的. 但勝在看起來什麼都有好像很豐富. 份量其實不算多, 每款都只有2-3舊, 單看價錢來說相比起其他舊式打冷店, 價格的確是較高的. 再仔細看看, 內裡計有墨魚片, 豬肚, 紅腸, 豬頭肉, 鴨腎, 生腸頭和鵝腸等等. 底下還墊了少許韭菜. 款式又好像比較多.
本來以前最期待的是鵝腸, 但當看到放在頂端的豬大腸時, 看其中間肥膏滿溢的, 忍不住先夾了一件來試試. 豬腸滷得很入味而且頗淋身但又不失彈牙口感, 中間的肥脂入口非常的甘香加上滷水汁的甜鮮味十分匹配, 雖然是極其罪惡的食物但忍不住的吃了2-3舊, 大爺也只能吃了一件; 另外同樣非常邪惡之物有豬頭肉, 豬肉上又是厚厚的連皮肥膏, 吃起來帶爽勁但不失豐腴的感覺, 用來送酒的確一流. 而紅腸雖然切得較薄身, 但配上這裡的滷水汁吃那份咸香特別突出. 反而本來最期待的鵝腸雖然都算肥, 中間帶點肥脂, 吃起來爽口油潤, 不過論入味及突出度便遠不及那卷豬大腸了. 而底下的韭菜份量不算多, 沒有了平時的芽菜, 吃起來更吸汁更入味. 不過韭菜不算鮮嫩, 帶點了渣有點老但仍算是可接受的程度. 其中個人比較欣賞的是這裡的滷水味道溫醇不算好咸, 配上各款食物吃時都十分對味. 雖然價格是較貴一點, 不過整體算是全晚最滿意的一個菜.

方魚肉碎蠔仔粥 (HKD$32)
這裡的粥有分一鍋或一碗. 一鍋的話要HKD$90, 一碗要HKD$32, 其實算起來當然是要一鍋比較划算. 不過大爺是夜不想吃粥, 只有宅女一個無謂叫那麼多了. 宅女平時硬是覺得熱騰騰的廣東粥要冬天吃才對胃口, 不過說到潮州粥就一年四季都想吃, 一來沒有廣東粥那樣燙口, 二來當中的飯粒分明不知怎的常覺得會更飽肚. 上來一大碗的看似份量都幾多. 湯頭看起來較淺色, 雖說潮州粥的水量會比廣東粥多, 但這裡做的水也有點太多了.
先喝一口湯頭, 味道帶點鮮但不會好咸, 吃完重口味的滷水再吃這個清一清味道便剛好. 而內裡的飯粒煮至剛熟開始化出來但又未到溶爛的程度, 入口十分軟棉而且盡吸湯身精華, 加上底下有著不少的方魚絲更加添了不少鮮香味道, 而且蠔仔雖然細粒, 但每顆都十分漲卜卜的, 吃起來更是鮮甜. 想不到這碗粥下的蠔仔份量居然比蠔餅還要多. 不過反而粥內找到的肉碎相對便較少, 而且非常細碎的. 但整體而言這個粥的確是味道不錯, 如果水量能再少一點便更完美了.

炒蜆肉 (HKD$40)
其實宅女對炒蜆一向沒什麼好感, 不過這是大爺每次打冷用來佐酒的指定菜式. 這裡的炒蜆不知怎的比起其他菜色感覺較便宜. 上來份量也算是合理, 足夠2-3人吃. 蜆殼內大部份都有蜆肉, 不會只有空殼, 不過蜆肉看起來就較細隻不夠肥美. 入口帶點微辣但不刺激, 味道略嫌有點淡炒得不夠味, 看看碟下的汁都很稀, 未能掛上蜆肉上. 還好吃起來肉質都算是彈牙, 沒有沙都算處理乾淨. 但配起啤酒來吃味道就太淡了, 吃不出癮來.

埋單HKD$24X, 只收現金.
整體食物都算不錯, 但其實大部分的分數都是來自那碟滷水物. 其他幾款仍是有待改善. 不過在旺角區來說算是合格有餘了.
而且店鋪雖是比較舊, 店員大部份都是上了年紀的阿叔, 當然不能奢求他們會對來非常有禮, 但起碼態度都算親切也沒有惡形惡相的.
總結來說這家就不用特地山長水遠前來試的, 但如果剛好在同區或附近想打個冷, 也可以來一試.
  • 滷水併盤
星期二到旺角睇戲仲有一個鐘時間,又唔想離開UA咁遠自由人又多,每處都要等位畢竟我真係唔覺得旺角係有好野食就打算係附近搵間小菜館或餐廳食下就算見到新泉發都開左咁多年咪入去試下喇哇,入面爆到呢…全店滿座,得一張檯放緊外賣,一張係未執野既我地坐低坐係未執野既個張等極都無人執野,又無人招呼唔怪得喇!整野食入面見就有兩個人但成間鋪入面就得一個白頭阿叔做晒!做死人咩…我都叫:唔該,執野,落單…白頭阿叔笑口迎迎答等等先,我要執晒所有檯先可以過黎!我話:唔係呀?!成5張檯喎!我趕住睇戲呀…阿叔聽到就即刻落單先,轉頭再慢慢去執晒所有野…我地落完單上了兩碟野食後隔離檯同我地同一時間坐低,但佢地連檯都未執如果我地唔係趕時間,我地都應該有排等…肥美鵝片,不錯!只是豆腐太硬好一般既蠔餅,$50碟,我就覺得貴因為元朗都係同價,但就大過佢地起碼三倍,而且勁多蠔炒蜆,都係一段,但至少唔會全部都係吉殼囉!
星期二到旺角睇戲
仲有一個鐘時間,又唔想離開UA咁遠
自由人又多,每處都要等位
畢竟我真係唔覺得旺角係有好野食
就打算係附近搵間小菜館或餐廳食下就算
見到新泉發都開左咁多年咪入去試下喇
哇,入面爆到呢…
全店滿座,得一張檯放緊外賣,一張係未執野既

我地坐低坐係未執野既個張
等極都無人執野,又無人招呼

唔怪得喇!
整野食入面見就有兩個人
但成間鋪入面就得一個白頭阿叔做晒!做死人咩…

我都叫:唔該,執野,落單…
白頭阿叔笑口迎迎答等等先,我要執晒所有檯先可以過黎!
我話:唔係呀?!成5張檯喎!我趕住睇戲呀…
阿叔聽到就即刻落單先,轉頭再慢慢去執晒所有野…

我地落完單上了兩碟野食後
隔離檯同我地同一時間坐低,但佢地連檯都未執
如果我地唔係趕時間,我地都應該有排等…

肥美鵝片,不錯!
只是豆腐太硬
肥鵝片
好一般既蠔餅,$50碟,我就覺得貴
因為元朗都係同價,但就大過佢地起碼三倍,而且勁多蠔
煎蠔餅
炒蜆,都係一段,但至少唔會全部都係吉殼囉!
炒蜆
2012-08-14