2023-04-26
九龍灣好餐廳,比我揀的話,第一位一定係呢間潮州菜館——新潮樓。講開正宗潮州菜,新潮樓真係比到好大驚喜我,呢度係超級舒適的高級酒樓環境,地方夠大可以少人聚會,亦可大圍聚會,啱曬呢度平時搞活動前後,成班朋友醫肚啊,影大合照也好grand 好得體,喜歡這種格局的酒樓。兩個人點了幾道地道菜,全部必食之選:1. 香煎蠔仔🦪酪,要預先落單製造需要時間,蠔仔🦪餅真係又香又脆蠔仔🦪又多又大隻好好味。2. 客家黃酒雞🐔(半隻),超級滋補黃酒雞湯真係好好飲,超多配料枸杞紅棗雲耳等等,雞肉份量半隻夠曬兩個人食,雞肉又滑又嫩,送飯撈湯🥣都超正,最後我們還把湯喝光光呢😋🤭。3. 黃金大蝦🍤,經典鹹蛋黃大蝦🍤,超多鹹蛋黃,大蝦🍤大大隻很新鮮,簡直好吃到刺激味蕾啊。4. 鹹魚煎肉餅,肉餅夠厚切又香,送飯十分開胃。5. 反沙芋頭,最後唔少得招牌甜品反沙芋頭😋,甜甜的大大塊,份量也好多塊,食唔曬還打包呢。順道一提,這裡的服務也十分好,讓人整個食野過程都很愉悅,真係要讚讚👍🏻。
兩個人點了幾道地道菜,全部必食之選:
4. 鹹魚煎肉餅,肉餅夠厚切又香,送飯十分開胃。