2020-10-15 156 瀏覽
認識了一位素食達人,聽講佢住附近有間抵食素食自助餐😃,我哋好難得就約埋一齊去食😋。裝潢幾靚,環境好清新嘅感覺🥬,上到去人流比較少,坐得舒服。我哋樣樣都拎咗啲嚟食吓,有沙律、糕點、素壽司、中菜例如素雞、蓮藕豬手、素叉燒、回鍋肉、飯麵等,有酸薑雞蛋、亦有甜品同生果、有炸嘢、湯同羅漢果飲品等,基本上標準嘅自助餐食品都有供應,而且通通都係素食。食物水準中規中矩,唔係話好有特色,味道都OK,衛生程度就一般。$118晚市自助餐,以呢個價錢性價比就幾高👍。
裝潢幾靚,環境好清新嘅感覺🥬,上到去人流比較少,坐得舒服。
2020-09-24
2020-10-09 150 瀏覽
為什麼最近總要離開港島區,這天前往了黃大仙,餐廳位於黃大仙中心北館,地理上還算方便快捷,全因為有鐵路的支援。餐廳主打的就是素食,素食包含很多不同的內容,有些人是吃純素,蛋也不吃,但我只是一個新手的素食者。當然也沒有什麼大的要求,這家餐廳的下午茶,更是有自助餐,無限飲食,最重要的是不浪費的大原則。當中最欣賞的就是新鮮熱辣的炸物,沒想到自助餐也能吃到如此出色的美味, 聽其他素食者推介,黑醋蛋更是一絕,唯獨有點可惜的是,這天我去到的時候,已經被別人吃清光了。

2020-09-25 243 瀏覽
今晚去咗屋企附近一間商場食自助餐,特別嘅係佢全部都係素食。佢種類好多,每一樣試一啲都好快食飽晒,但係因為係食素菜,所以感覺上唔會太大罪惡感。餐廳有沙律吧,各種水果,雲耳,海蜇,素鮑魚。 熱食有馬拉糕,炒飯炒麵。我好鍾意佢嘅滷水豆腐同埋咖喱薯仔。仲有菠蘿咕嚕肉同金針雲耳蒸素雞,各種蔬菜。小食仲有好受歡迎嘅咖喱角,春卷同埋蘿蔔糕等等。糖水就食咗紅豆沙,但係最意外嘅係佢有雪糕,我就試咗佢嘅豆腐味雪糕。我覺得一間屋村商場入面,細細間鋪,有咁多種類嘅食物,算做得唔錯。
2020-09-21 214 瀏覽
今日媽咪想到黃大仙食素,就陪她到位於黃大仙中心的日常素食食自助餐😋去到餐廳環境歡堂闊落,坐得好舒服😌晚餐的價錢合理👍這裏的炸物有十多款,款款都很吸引😋最欣賞尤其是他們的蘿蔔糕,外脆內軟,蘿蔔味香濃加入配菜一齊食,口感一流👍腐皮卷餡料豐富,啖啖紅蘿蔔絲及蔬菜非常健康,外皮煎得香口👍熱食都有很多款,最欣賞的菜式是素咕嚕肉,像真度很高,口感亦很相似,酸酸甜甜好開胃,配搭白飯不錯👍馬拉糕甜度適中,不會過甜,入口煙煙韌韌,非常鬆軟😋素翅和平時食的碗仔翅沒有太大分別,只是沒有加入瘦肉,但這碗素翅材料都十分豐富口感亦不錯👍自助沙律吧區這裏有三色椒、栗米、雜菜和幾款水果,材料新鮮又健康👍湯同飲品都很齊全熱羅漢果茶羅漢果煲得濃,飲了兩大杯😍
去到餐廳環境歡堂闊落,坐得好舒服😌晚餐的價錢合理👍
腐皮卷餡料豐富,啖啖紅蘿蔔絲及蔬菜非常健康,外皮煎得香口👍
馬拉糕甜度適中,不會過甜,入口煙煙韌韌,非常鬆軟😋
素翅
自助沙律吧區
這裏有三色椒、栗米、雜菜和幾款水果,材料新鮮又健康👍
湯同飲品都很齊全
熱羅漢果茶
羅漢果煲得濃,飲了兩大杯😍
2020-09-19 115 瀏覽
到咗happy Friday,同屋企人一齊嚟到呢個素食buffet試一試。餐廳防疫方面,座位同座位之間都有一定距離,而且都有隔板隔住。出去夾食物一定要戴上口罩,只要有人唔記得戴口罩都會有姨姨即刻提人帶返🤣🤣 感覺安心好多。食物方面分了不同區域,冷盤,炸物,熟食,甜品等等各成一區,還有糖水,湯水和飲品提供,怕不夠飽還有炒粉麵飯,種類豐富。炸物腐皮卷: 外脆內多汁,入面包左啲蔬菜,雖然是炸物,但不會很乾,見到呢個係最多人是最受歡迎。仿叉燒: 吃起上來和真叉燒非常像蘿蔔糕:加了青菜炒的蘿蔔糕有鑊氣,而且食到一絲絲的蘿蔔麵撈: 上面加了點蜜糖點綴,但不會油膩和過甜熟食菠蘿咕嚕肉:用類似油炸鬼做成的咕嚕肉,口感吃起上嚟也像真的咕嚕肉,有驚喜滷水豆腐:豆腐非常入味,而且唔會過乾羅漢齋:入面有馬蹄,所有料都掛到汁,送飯一流粉葛甘筍湯:睇相都知道有幾足料,去濕湯水必飲甜品桂花糕:清新少甜桂花糕,只有一點點甜味點綴椰汁紅豆糕:椰汁味都突出,值得一試海帶綠豆沙:足料綿密的綠豆沙晚餐只是118一個人,款式選擇多,而且一定夠飽,同屋企人一齊食就啱晒!

炸物
仿叉燒: 吃起上來和真叉燒非常像
蘿蔔糕:加了青菜炒的蘿蔔糕有鑊氣,而且食到一絲絲的蘿蔔
麵撈: 上面加了點蜜糖點綴,但不會油膩和過甜

熟食
滷水豆腐:豆腐非常入味,而且唔會過乾
羅漢齋:入面有馬蹄,所有料都掛到汁,送飯一流
粉葛甘筍湯:睇相都知道有幾足料,去濕湯水必飲

甜品
桂花糕:清新少甜桂花糕,只有一點點甜味點綴
椰汁紅豆糕:椰汁味都突出,值得一試
海帶綠豆沙:足料綿密的綠豆沙

2020-09-17 1141 瀏覽
疫情之下,想食得健康偶爾一餐素食,可以洗刷腸胃,清吓味蕾,也是好事。今晚就嚟過素食自助餐,既健康又可以食到飽,好滿足自助餐分三個時段,有午餐、下午茶、晚餐、全日仲免加一,抵食物選擇豐富,餐具放在枱下,自助自取,而且環境衛生,疫情關係,出入拎食物都需要帶上口罩。第一轉先食沙律,有蕃茄、栗米同沙律菜,啲沙律菜同蕃茄都好新鮮。之後食咗素海哲同醃青瓜,海哲口感似食牛仔麵青瓜新鮮爽口,不失為一道開胃前菜。第二轉當然食炸物,種類都好多,以下幾樣值得推薦芋頭魚非常鬆化,芋蓉又扎實,夾起嚟食唔會散腐皮卷炸得皮脆,食落不膩,而且又多菇菌作餡料蘿蔔糕出爐時熱辣辣,外脆內軟,我食咗好多件第三轉到熱盤回窩肉,炒得夠辣茄子豆腐,煮得入味菠蘿咕嚕肉,醬汁酸甜度剛好,素肉而製,像真肉一樣另外黃耳薑醋蛋,以黃耳代替傳統豬腳嘅膠質,薑蛋入味每款都可以用嚟撈飯食唔夠飽仲可以食田園炒飯、鼓油王炒麵之後再飲番碗素羹先,味道似平時食嘅碗仔翅咁,幾有咬感最後當然唔少得食我至愛嘅甜品,甜品都有好多款,椰汁糕椰味香濃,底層紅豆多;另外薑汁千層糕好煙韌,薑汁味又夠;仲有豆腐雪糕,軟滑,味道似維他奶至於飲品有凍有熱可選,凍有烏梅汁同雪梨
疫情之下,想食得健康

自助餐分三個時段,有午餐、下午茶、晚餐、全日仲免加一,抵

青瓜新鮮爽口,不失為一道開胃前菜。

第二轉當然食炸物,種類都好多,以下幾樣值得推薦
芋頭魚非常鬆化,芋蓉又扎實,夾起嚟食唔會散
腐皮卷炸得皮脆,食落不膩,而且又多菇菌作餡料
蘿蔔糕出爐時熱辣辣,外脆內軟,我食咗好多件

第三轉到熱盤
回窩肉,炒得夠辣
茄子豆腐,煮得入味
菠蘿咕嚕肉,醬汁酸甜度剛好,素肉而製,像真肉一樣
另外黃耳薑醋蛋,以黃耳代替傳統豬腳嘅膠質,薑蛋入味
每款都可以用嚟撈飯食

唔夠飽仲可以食田園炒飯、鼓油王炒麵

之後再飲番碗素羹先,味道似平時食嘅碗仔翅咁,幾有咬感

至於飲品有凍有熱可選,凍有烏梅汁同雪梨汁;熱有普洱茶同羅漢果茶,食到飽飲杯野消下脂😬

最後提提:食飽後也別急著埋單走人,記得分類收拾好碗筷

2020-09-13 128 瀏覽
之前有朋友說黃大仙有素食自助餐,自己跟男友也沒有吃素的習慣,覺得頗新奇特別,今天晚餐便到這裡試試。眼看也有很多顧客,除吃自助餐外,也可以點餐,不過還是自助餐較特別。自助範圍不算很大,可是麻雀雖小五藏俱全,有沙律Bar、小食、湯類、不同的菜式、主食、飲品及甜品等等。食物外貌看得出都是用心做至本來的外貌,咕嚕肉、炸蝦、叉燒、豬手,外貌都做得跟真肉很像。除了外貌外,最有驚喜的是叉燒、豬手及咕嚕肉,味道及口感跟真的很接近。豬手更是做出皮,脂肪及肉三層不同的口感。如果本來不知是素的,相信真的以為自己在吃肉。不同的菜式接著上場,我跟男友一早就拿很多,到後期已經飽,沒能再試新的菜式,有點可惜,建議真的要遵從餐廳建議:少食多拿,還有慢慢吃,不用急。

時為平日的下午茶時段(pm2:30-pm4:30)$68不用加一,客人由入座開始計時(服務員會在枱上夾上飛仔顯示枱號和入座時間),人客疏落,似乎還不夠一、兩成的入座率。🧐期待已久,名震【開飯網】,千呼萬喚,終於《日常素食》自助餐已於8月26日重新啟市了。🤩一般的食肆,有幾何會讓你看見如此空前絕後的場面,是滿桌的素菜蔬果,真箇讓人心花怒放,豁然開朗!🥰雖則只是下午茶時段,但款式繁多,包括炸物計有炸茄子、薯餅、芋頭、芋魚、煎腐皮素菜卷等等不勝枚舉。😲沙律計有紅腰豆、沙律菜、火箭菜、粟米、番茄仔、菠蘿、西瓜、涼拌青瓜、涼拌雲耳、涼拌海蜇(不肯定是否蒟蒻)等等目不暇給,沙律醬汁也有千島醬和麻醬可選。各樣正菜、豆類和果品都新鮮爽脆,一次過吃勻多種維他命、礦物質、營養素,過癮也快感。🥰主食計有炒菜心、炒通菜、羅漢齋、咖喱薯仔青椒、炒椰菜花、雲耳金針菜、豆腐乾、薑醋蛋、炒飯炒麵、白飯白粥等等各適其式。咖喱汁如我所欲也,皆因我是汁王無汁不歡,尤其是咖喱汁,當湯咁飲,豈不快哉!😅 椰菜花如果可以稍為煮腍一點的話,更合口胃。炒菜不俗,不會老,至罩忌有些食肆的炒菜啖啖趙出渣,老過喎阿媽。👵湯羹甜品計有中式湯
湯羹甜品計有中式湯、碗仔翅、薏米腐竹糖水、椰汁糕、桂花糕。碗仔翅很杰tei tei,是我最愛的濃厚度。😋
還有還有飲品冷熱兼備,計有熱普洱茶、熱羅漢果茶、凍烏梅茶、凍雪梨茶。除了普洱外,一次過三溝,結果烏梅帶着幾分山楂的酸美最搶,就是那種很醒胃的酸勁。😃
期間,廚師不時會出來refill或換款,$68超級超值有益。🍆🥔🥕🌽🌶🥒🥬🍄🍍🍐🥚🥃
75分鐘的下午茶時限,但我以旋風式橫掃千軍之姿態,只消60分鐘便已經飽到反艇,埋單寫食評去也。通知鄉親父老要緊;吃素唔好等,開齋痛快得很。🤟
吃後感,哎喲!仲係飽緊,睇怕飽埋聽日,two days fasting. 😁
p.s.吃完記得要有手尾,自己執枱善後嘍!👌
各款炸物
碗仔翅
熱普洱茶與熱羅漢果茶
西瓜、菠蘿、鷹咀豆
  • 素食自助餐
📍日常素食 (黃大仙)🔍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館2樓N201-N202及N226A號舖-----成日大魚大肉食得多,間中都會想回歸平淡食下素菜,前幾日夜晚收工之後,B仔就約咗朋友去佢屋企附近嘅呢一間素食自助餐食晚餐。餐廳係開放式設計,環境好通爽,枱同枱之間嘅距離亦都好寬闊,位處黃大仙中心北館一個比較安靜嘅位置,坐係到食飯令人感覺舒服,亦好適合約朋友傾偈。-佢哋有甜品、熟食、炸物、沙律吧、前菜區同雪糕等等,款式算係中規中矩,唔算極多,但質素唔錯,且價錢唔貴,屬性價比頗高嘅素食自助餐。-炸物:多款炸物裡面,個人最愛係芋頭魚,外酥內軟,芋頭非常扎實,好真材實料,令人忍唔住一再encore-沙律吧:沙律吧裡面嘅蔬菜都非常清新,三色椒爽脆無渣,就算唔額外加醬料都好好食,仲可以自製西瓜、哈密瓜涼粉,冰冰凍凍,清新又醒胃。-甜品:整個自助餐最喜愛嘅部分,就係佢哋嘅甜品,無論係熱食甜品,如馬拉糕、雜糧糕、薑汁糕、腐竹薏仁糖水,定係凍食嘅甜品,如椰汁紅豆糕及桂花糕,全部甜度都非常低,味道非常天然,無論大人細路都啱食。尤其係熱嘅糕類,質感更係做得尤其出色,入口煙煙韌腍,鬆軟非常。-熟食:有幾款B
📍日常素食 (黃大仙)
-----

熟食:有幾款B仔都特別中意,例如有酸薑雞蛋🥚、金針雲耳蒸素雞、🐷蓮藕豬手、川味回鍋肉等等。酸薑泡雞蛋其實就係豬腳薑嘅味道,雖然冇咗豬腳,但係雞蛋卻一樣美味,醋酸味整得非常到位。金針雲耳蒸素雞嘅素雞其實係由菇類食物整成,無論係味道定係外型都幾可亂真。蓮藕豬手則非常下飯,惹味嘅南乳汁配上Q彈嫩口嘅素豬手(素豬手真係有三層:豬皮、肥膏同豬肉),令我不自覺出去夾完又夾。

👶🏻B仔整體評價:7.7/10個👍🏻

#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowwongtaisin

2020-09-06 386 瀏覽
今天和朋友聚一聚,朋友是食素之人,找了這間素食自助餐晚餐自助餐只是$118,進餐廳要量體溫,枱和枱之間有隔板,取食物也必須帶口罩,十分衛生食物選擇也不少,有沙律,熱盤,炸物,糕點,飲品和甜品等芋頭魚 - 賣相很吸睛,酥炸的外層包著滿滿的芋泥,不是經常可以吃到菠蘿咕嚕肉 -十分有驚喜!口感和肉十分相似,其實是脆炸菇,外脆內軟炸蛋散 - 雖然是自助餐食物,但溫度亦是熱的,甜甜的也十分香口反沙芋 - 潮州著名甜品竟然都有得食!是砂糖炒炸芋頭,功夫十分多,芋頭也夠粉薑汁千層糕 - 糕點甜品也十分不錯,熱騰騰的,薑味十分濃郁,口感也很煙韌豆腐雪糕 - 是純素的雪糕,口感零舍綿密,十分高質對於我這個很少食素的人也覺得食物質素很高,性價比也很高,絕對值得再來

今天和朋友聚一聚,朋友是食素之人,找了這間素食自助餐

食物選擇也不少,有沙律,熱盤,炸物,糕點,飲品和甜品

炸蛋散

反沙芋

薑汁千層糕

豆腐雪糕

豆腐雪糕 - 是純素的雪糕,口感零舍綿密,十分高質

炸蛋散
反沙芋
薑汁千層糕
2020-08-19 167 瀏覽
依排成日一係放題一係燒肉,食到個人都好油膩咁,今日簡左依間都係放題, 不過係食齋,一入門口已經見到有好多款㗎,餐廳理念都好環保,加上環境好乾淨啊,依點加分!reception既侍理都好人,未食野已經感覺好好,啲齋都幾好味又唔好肥同埋好油,好推介佢既馬豆糕,食落唔散好實在,又唔會過份死甜,好好味同埋啲羅漢齋非常之好味,好入味!咁就總括嚟講都係好滿意既餐廳,估唔到香港都有一間咁有水準既齋鋪,值得一試再試!
2020-07-21 147 瀏覽
同屋企人去完黃大仙都會食下齋菜先返屋企,剛好見到黃大仙北館有素食餐廳。而且自助午餐價錢都只係$88一個人!相當抵食。冷盤有自助沙律,涼拌和糕點等等,全部都自由配搭。其他食物,如熱盤,炸物,蒸點,湯/粥/糖水等一應俱全。選擇都頗多。冬瓜湯:呢這素湯即使無肉都非常清甜滋潤!用的材料都好足,將老冬瓜煲至軟身令味道更出,而且有消暑之效!呢個天氣要飲多兩碗。食完一輪之後,有幾款的食物很推介大家食!炸南瓜:淡黃外皮包住橙黃軟糯的南瓜,南瓜入口甘香帶甜味道極好,食多幾舊都唔覺得油膩。蘿蔔糕:這個素的蘿蔔糕令人十分驚喜,因爲它比有肉的蘿蔔糕更好吃!!!蘿蔔糕煎得很香口,口感外脆内軟,雖然沒有使用臘肉!但卻能感受到那種滋味,令我非常意外。最後還有豆腐雪糕!口感順滑之餘帶有淡淡的豆腐味!而且外面很少有素食雪糕,真係要食多幾次。

食完一輪之後,有幾款的食物很推介大家食!

2020-07-19 98 瀏覽
附近有間食素菜的自助餐餐廳,與媽媽去食餐素。 餐廳很寬敞,出去食物區夾食物時,食客需要戴上口罩,感覺衛生安心。食物區分了不同區域,款式很多。有西式沙律區,炸物區,蒸糕點區。冷盤區有不同醃製小食。熱食區有十多款菜式。有粥飯提供。當然還有飲品和甜品區。十分豐富。選擇很多,有數道小菜我都吃過不停。紅燒豆腐,外面香脆,內裏滑身。冬菇炆得很淋身。西醬炒四季豆,味道濃郁,炒得香。菠蘿咕嚕肉,與平時食的咕嚕肉質感和味道都很相似。薑醋蛋,薑味很重,很暖胃。蛋很入味。是日的湯水是冬瓜甘筍湯,足料靚湯。素食也有雪糕提供。豆腐味雪糕,軟綿口感。桂花糕,又清甜又彈口。羅漢果熱飲,有羅漢果天然甜味,好飲。食完後食客將餐具放回收集區。食了一餐健康素食。
附近有間食素菜的自助餐餐廳,與媽媽去食餐素。

食物區分了不同區域,款式很多。

選擇很多,有數道小菜我都吃過不停

紅燒豆腐,外面香脆,內裏滑身。冬菇炆得很淋身。
西醬炒四季豆,味道濃郁,炒得香。
菠蘿咕嚕肉,與平時食的咕嚕肉質感和味道都很相似

薑醋蛋,薑味很重,很暖胃。
蛋很入味。

是日的湯水是冬瓜甘筍湯,足料靚湯。

素食也有雪糕提供。豆腐味雪糕,軟綿口感。

桂花糕,又清甜又彈口。

羅漢果熱飲,有羅漢果天然甜味,好飲。

食完後食客將餐具放回收集區。食了一餐健康素食。
2020-07-13 82 瀏覽
日日都大魚大肉,今日想清清地,所以就同老公去了食齋放題。餐廳除了有素食放題外,還有外賣的素食套餐,款式都很多。食物種類都很多,炸物都有差不多十款,炸物中茄子是最脆,其他的就是室溫。沙律及冷盤類都是些沙律菜、番茄及粟米等,還有西瓜、哈密瓜。反而冷盤有素海哲、雲耳、醃酸瓜等等都非常開胃。牛旁湯及五寶羹都好足料,前者有紅蘿蔔等鮮甜,後者很多雜菌。熱食款式有十多款,最欣賞就是豬手,外型似口感更似。咕嚕肉都不錯,入口好有肉的質地。薑醋蛋煮至非常入味,薑又腍又無渣。飲品多以茶及羅漢果等健康飲料之主。

牛旁湯及五寶羹都好足料,前者有紅蘿蔔等鮮甜,後者很多雜菌。

薑醋蛋煮至非常入味,薑又腍又無渣。

飲品多以茶及羅漢果等健康飲料之主。
2020-07-11 461 瀏覽
聽說附近開了間新的素菜放題餐廳當然要帶爸爸來試試餐廳位於龍翔中心頂樓,地鐵站上多幾條電梯便到,挺方便餐廳外有幅由不同葉類組成的牆,配合素食環保的概念入座時侍應提醒取食物時必須戴上口罩😷,聽起來感覺都衞生食物大概分為前菜沙律、飲品、熱食、炸物及甜品一去到便先取飲品帶甜味的有雪梨汁及烏梅汁,而我便選了熱普洱茶,可以消滯,味道濃郁一開始先食了炸物,炸物的款式都多炸茄子: 茄子🍆大大舊沒有多餘的油份,茄子仍保留著原有的水分蛋散: 加了蜜糖,但不會過甜炒蘿蔔糕: 十分惹味外層少少煎香,但咬起上來仍軟身炸物堆中還有仿叉燒,吃起來真的很像一片叉燒薑醋蛋: 有一大煲薑醋,雞蛋酸味重,煲底較下位置的雞蛋較入味楊枝金露: 有齊芒果肉及柚子,放於沙律附近,吃起來涼涼的,夏天食一定很解暑咖哩薯仔:最喜歡吃咖哩薯仔,可以咖哩汁撈飯滷水豆腐: 切成三角形的豆腐滷得鹹味適中,不會太鹹豆腐雪糕: 有豆腐香味,十分冰凍,爸爸一口氣吃了5球餐廳除了放題外,還可以點套餐。當晚點套餐的人相對較多,外賣還有85折。吃完飯後,自己收拾好餐具到適當位置,挺還保。
聽說附近開了間新的素菜放題餐廳
當然要帶爸爸來試試
餐廳位於龍翔中心頂樓,地鐵站上多幾條電梯便到,挺方便

餐廳外有幅由不同葉類組成的牆,配合素食環保的概念

入座時侍應提醒取食物時必須戴上口罩😷,聽起來感覺都衞生

食物大概分為前菜沙律、飲品、熱食、炸物及甜品
一去到便先取飲品

一開始先食了炸物,炸物的款式都多

炸茄子: 茄子🍆大大舊
沒有多餘的油份,茄子仍保留著原有的水分
蛋散: 加了蜜糖,但不會過甜
炒蘿蔔糕: 十分惹味
外層少少煎香,但咬起上來仍軟身
炸物堆中還有仿叉燒,吃起來真的很像一片叉燒

薑醋蛋

楊枝金露

咖哩薯仔:最喜歡吃咖哩薯仔,可以咖哩汁撈飯

滷水豆腐: 切成三角形的豆腐滷得鹹味適中,不會太鹹
滷水豆腐

豆腐雪糕: 有豆腐香味,十分冰凍,爸爸一口氣吃了5球