餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

2019-09-20 192 瀏覽
今日終於試到旺記冰室,佢係近年冒起嘅網紅店非常出名 主打係滑蛋叉燒飯、滑蛋蝦仁飯 ,採用日本產雞蛋烹調!平時呢間舖大排長龍 ,不過今日係平日,我地十一點鐘才食 早餐,唔使排隊😙店內裝修一般茶餐廳格局,乾淨企理!店員很多,全部著制服光鮮給人活力健康的感覺! 灣仔舖不大,只有八張枱 二三十個座位!我哋叫咗兩個早餐,鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲 通粉和招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵, 兩個套餐都會配上鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋 加自選飲品, 只買38蚊一份,在這區確係超值!鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲 通粉雞湯味濃有Creamy嘅感覺 通粉不會太淋有彈牙感覺!招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵沙爹牛肉,醬汁微辣少甜,肉質新鮮嫩滑!鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋其實成個早餐的靈魂才是麥包多士和炒蛋,麥包多士外皮脆口,內裏軟熟加上牛油柔滑 ,三重感覺! 炒滑蛋軟滑細膩 可以與義順匹敵!

鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲 通粉

雞湯味濃有Creamy嘅感覺 通粉不會太淋有彈牙感覺!
招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵

沙爹牛肉,醬汁微辣少甜,肉質新鮮嫩滑!
鮮牛油麥包多士
4.3牛奶炒日本滑蛋

• 滑蛋叉燒飯
  • 滑蛋蝦仁飯
  • 流心芝士麥包西多士
吃過他們家的滑蛋叉燒飯,其他一切都成了將就~😆相比其他茶餐廳,這裏的選擇不算多,但來這裏的都必定是爲了他們的滑蛋~‼️據說雞蛋都是從日本🇯🇵運過來的,真的不是一般的香啊~!🤤-💰在香港來說也是非常親民,人均50就能吃到一份套餐,當然分量也是槓桿的!-🥚自家制叉燒 日本滑蛋飯 💰54HKD每次來都只認準這裏的滑蛋叉燒飯,滑蛋超級香嫩,還帶有淡淡的奶香~叉燒超級大塊,肥瘦均勻,搭配自家祕製醬油,甜甜的炒雞好入口!👉🏻如果想口味豐富一些,還可以選擇叉燒、蝦仁雙拼哦~-🥚鮮薑汁豬潤鮮雞蛋通粉 配牛油麥包多士、4.3牛奶炒日本滑蛋 💰46HKD一直覺得港式茶餐廳的通粉口味都比較清淡(大概是沒有下味精的原因…😂),很有家的味道,比較適合口味清淡的朋友~ 🧐滑蛋配多士也是超讚的!👏🏻-📌早餐時段:7:00-11:30,主要供應粉面類📌午餐時段:11:30-18:00,一開始營業就店裏立馬坐滿了人,但香港茶餐廳翻檯率高,等位的話也就十幾分鐘的事情~📌晚餐時段:18:00-22:00,據聞晚餐沒有滑蛋叉燒,只有滑蛋牛肉⚠️灣仔分店店不設晚餐-✔️僅支持現金、八達通✔️分店還是蠻多的,大家可以根據行程安排就近的分
吃過他們家的滑蛋叉燒飯,其他一切都成了將就~😆
據說雞蛋都是從日本🇯🇵運過來的,真的不是一般的香啊~!🤤
🥚自家制叉燒 日本滑蛋飯 💰54HKD
👉🏻如果想口味豐富一些,還可以選擇叉燒、蝦仁雙拼哦~
📌早餐時段:7:00-11:30,主要供應粉面類
⚠️灣仔分店店不設晚餐
✔️僅支持現金、八達通
✔️分店還是蠻多的,大家可以根據行程安排就近的分店用餐哦~
🔖店名:旺記冰室
⏰營業時間:07:00--22:00
【油塘店】
📍油塘大本營商場3/F大食代內
2019-09-10 254 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻---------- 😋特濃蕃茄湯 午餐肉粒 通粉 $45配 鮮牛油麥包多士(+$5轉奶油大脆豬)4.3牛奶炒日本滑蛋 包一杯餐飲-蕃茄湯好濃稠,而且比較杰身香甜稠。午餐肉炸過外皮香脆,切成正方形更易入口,通粉份量都好足夠。另外炒蛋好滑唔會老。麥包多士夠鬆軟, 食完好飽好滿足。-😋旺記烘麥包三文治四重奏 $32今次揀左鮮免治牛肉x雞蛋x花生醬x生菜。三文治超足料,餡勁多勁厚,炒蛋加埋免治牛肉真係好飽肚,最有驚喜嘅係花生醬竟然好夾。細食嘅食完半份已經好飽,淨低嘅一半可以留番下午茶。----------🔎旺記冰室🚩灣仔謝斐道142號建利大廈地舖🚩鰂魚涌英皇道955-957號惠芳閣地下A號舖🚩尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地舖🚩油塘高超道38號大本型3樓308-312號舖大食代
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------

😋特濃蕃茄湯 午餐肉粒 通粉 $45
配 鮮牛油麥包多士(+$5轉奶油大脆豬)
4.3牛奶炒日本滑蛋 包一杯餐飲

🚩鰂魚涌英皇道955-957號惠芳閣地下A號舖
🚩尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地舖
🚩油塘高超道38號大本型3樓308-312號舖大食代
2019-09-09 204 瀏覽
又係冒名而來嘅節奏嘻嘻試試佢哋自稱拿手的叉燒滑蛋飯 (menu係有個👍🏻喺隔離)errrrrr說真的 emmmmm冇特別喎除咗 below my expectation 之外 仲要 below average可能係自制叉燒嘅緣故 感覺好dry 好唔甘香冇叉燒味 只靠豉油 沒有靈魂可言再談談「日本」滑蛋滑蛋好冇volumn, 薄薄的, 最重要呢 係冇香香的蛋味跌眼鏡啊喂😥其他茶記輕輕地都好食過佢啊味道:4/10旺記冰室自家製叉燒 日本滑蛋飯 $55📍灣仔
又係冒名而來嘅節奏嘻嘻
試試佢哋自稱拿手的叉燒滑蛋飯 (menu係有個👍🏻喺隔離)
errrrrr說真的 emmmmm冇特別喎
可能係自制叉燒嘅緣故 感覺好dry 好唔甘香
冇叉燒味 只靠豉油
沒有靈魂可言
再談談「日本」滑蛋
滑蛋好冇volumn, 薄薄的, 最重要呢 係冇香香的蛋味
跌眼鏡啊喂😥
其他茶記輕輕地都好食過佢啊

味道:4/10

旺記冰室

自家製叉燒 日本滑蛋飯 $55

📍灣仔
2019-09-05 258 瀏覽
同事推介旺記冰室-又中伏食完更唔明,點解個個都話好食!入面限時食30分鐘,枱又少,又逼,又熱!個個食到臉紅紅😑我叫左個鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲通粉配 鮮牛油麥包多士(我+$5轉左 大脆豬)4.3牛奶炒日本滑蛋(食店用日本雞蛋)茶走忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉,就係普通雞湯味!通粉硬到好似未煮熟甘👎🏿 甘簡單既食物都未煮好😔🐽奶油大脆豬外脆內軟 加上有好多煉奶 脆軟香甜 有小小太甜,但尚可接受👍🏻炒蛋係相睇似好滑,個實際食既時候 蛋入面個心都係老左D 唔滑!茶走一向對奶茶高要求,呢度既茶味唔夠濃,太重奶味。一般!總括而言,呢間鋪頭唔係唔好食,正正常常!可以試一次,但要排隊絕對唔會食!
同事推介旺記冰室-又中伏

食完更唔明,點解個個都話好食!
入面限時食30分鐘,枱又少,又逼,
又熱!個個食到臉紅紅😑

我叫左個鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲通粉
配 鮮牛油麥包多士(我+$5轉左 大脆豬)
4.3牛奶炒日本滑蛋(食店用日本雞蛋)
茶走

🐽奶油大脆豬外脆內軟
加上有好多煉奶 脆軟香甜
有小小太甜,但尚可接受👍🏻

炒蛋
係相睇似好滑,個實際食既時候
蛋入面個心都係老左D 唔滑!

茶走
一向對奶茶高要求,呢度既茶味唔夠濃,太重奶味。一般!

冰室同茶記都係香港特有飲食文化🇭🇰提起茶記同冰室 普通人都會先諗起 澳牛、翠華但其實灣仔都有間高人氣冰室值得一試特濃蕃茄湯 午餐肉粒 通粉 $49配 鮮牛油麥包多士(+$5轉奶油大脆豬)4.3牛奶炒日本滑蛋🥚 包一杯餐飲🥤🐽奶油大脆豬外脆內軟 加上面層一層薄煉奶 脆軟香甜 好食👍🏻.🥚食店以採用既係日本雞蛋為招徠所以同蛋既相關菜式都非常出名✨以可生吃的日本蛋加入牛奶炒至七成熟 帶蛋香既炒蛋嫩滑之餘仲帶有淡淡既牛奶香🥛🍅而蕃茄濃湯既表現都唔錯湯底濃稠香甜 加上炸香左既午餐肉 食落更加滋味 值得推介🙆🏻‍♀️.另外 聽聞店鋪另一樣既招牌菜🎖自家製叉燒 日式滑蛋飯都相當出色淋係炒蛋面既甜鼓油係鋪頭秘製 微甜不死鹹 所以好受食家歡迎👏🏻.如果經過灣仔或者鐘意食滑蛋既朋友不妨試試👣不過要留意既係店面較細 所以位置都比較狹窄 如果對店鋪環境有要求既朋友就要三思啦💭.另外呢間鋪頭仲係經常要排隊👯‍♀️👯‍♂️繁忙時間有用餐時間都有三十分鐘既限制而且每日只係開到下午六點架炸想去既朋友要留意啦💁🏻‍♀️ .美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)打卡指數:📷📷📷📷(4/10)店
冰室同茶記都係香港特有飲食文化🇭🇰
提起茶記同冰室 普通人都會先諗起 澳牛、翠華
但其實灣仔都有間高人氣冰室值得一試

特濃蕃茄湯 午餐肉粒 通粉 $49
配 鮮牛油麥包多士(+$5轉奶油大脆豬)
4.3牛奶炒日本滑蛋🥚 包一杯餐飲🥤

如果對店鋪環境有要求既朋友就要三思啦💭
另外呢間鋪頭仲係經常要排隊👯‍♀️👯‍♂️
繁忙時間有用餐時間都有三十分鐘既限制
而且每日只係開到下午六點架炸
想去既朋友要留意啦💁🏻‍♀️ .

美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)
打卡指數:📷📷📷📷(4/10)
店名:旺記冰室 (灣仔)
地址:灣仔謝斐道142號建利大廈地舖
2019-08-18 427 瀏覽
在灣仔上班,lunch時間只有緊緊的1小時,好多時食lunch都好少選擇要排很久的餐廳。不過朋友好好,特意先早一點取號,到我到達餐廳時剛好有位,於是有機會一試頗有名的旺記滑蛋啦~我們都是點了餐牌中的滑蛋餐,我就試左滑蛋叉燒飯。蛋果然好滑而且比想像中厚身,自家製叉燒口感尚可,配上豉油的確是不錯,但個人覺得豉油有點多,食多幾口會覺得咸。建議豉油可以分開上,讓食客自行按自己口味落豉油。總體而言,滑蛋值得一試,有機會會再到旺記~

總體而言,滑蛋值得一試,有機會會再到旺記
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
今日晏晝我同男朋友去左旺記冰室,晏晝時間真係好多人排隊,入面限時30分鐘所以都唔會等得太過耐。餐廳入面唔算太大,但係枱唔會放得太逼,坐落去唔會太辛苦既今次我就嗌左「叉燒炒蛋飯」同「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」嘅番茄汁真係好濃汁呀,番茄味好重而且汁果邊比較杰,加埋脆卜卜既午餐肉,通粉份量都好足夠,三樣加埋真係好完美呀炒蛋係另一個重點黎,炒蛋炒得好滑而且蛋味好濃,真係好好味呀多士都整得夠脆,包身好鬆軟「叉燒炒蛋飯」係我另一個心頭好旺記既炒蛋真係特別滑同好食,加埋半肥瘦既叉燒,同少少蔥,真係好好味呀,自己就習慣左另上啲汁可以就返喜好落份量。飲品方面我就嗌左「熱檸水」同「姜汁奶茶」,「熱檸水」就同一般茶餐廳一樣「姜汁奶茶」我就嗌左凍同少甜,姜味都夠,不過如果好鍾意姜味既話就建議飲熱的,相信味道會更出整體而言,呢間係值得回頭同排隊既餐廳,而且排隊時間都合理既
今次我就嗌左「叉燒炒蛋飯」同「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」

炒蛋係另一個重點黎,炒蛋炒得好滑而且蛋味好濃,真係好好味呀
多士都整得夠脆,包身好鬆軟

「叉燒炒蛋飯」係我另一個心頭好
可以就返喜好落份量。

整體而言,呢間係值得回頭同排隊既餐廳,而且排隊時間都合理既
2019-08-13
  • 滑蛋叉燒飯
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
每次去都見到好多人排隊,但今次終於比我食到!!真係期待已久,果然都好好食,冇令我失望!我叫左叉燒滑蛋飯,蛋有蛋香,有牛奶味!而且叉燒自家制!加分!!非常好食!私心推薦!

2019-08-06 565 瀏覽
朋友推介,餐廳主打日本蛋看落幾吸引啊,其實以前我在中上環食過類似滑蛋叉燒飯這餐廳講到他們所有蛋系來自日本蛋,過來試下啦蛋包住飯,蛋整得好薄,自然口感較滑叉燒被滑蛋沖淡左叉燒本身的香味,叉燒半肥瘦,肉質一般,食這個蛋包飯系靠甜豉油,無甜豉油,這飯系不好食,白飯無什麼特別,好普通這咖啡系越飲越香感覺一般,不特別,但好多人等半個鐘都要食,各人喜好常開著門,有開冷氣等於無開,越食越出汗,大家想試最好冬天排隊食餐廳晚上6點後不營業
朋友推介,餐廳主打日本蛋
看落幾吸引啊,其實以前我在中上環食過類似滑蛋叉燒飯
這餐廳講到他們所有蛋系來自日本蛋,過來試下啦
蛋包住飯,蛋整得好薄,自然口感較滑
這咖啡系越飲越香

感覺一般,不特別,但好多人等半個鐘都要食,各人喜好

餐廳晚上6點後不營業
2019-08-05
2019-08-01 476 瀏覽
旺記除左滑蛋叉燒飯,其實早餐都好好食!有陣時早左返工,我都會去嘆返個早餐,今次遲左少少,所以叫左外賣。.通常黎呢到我都係食早餐A ($45),包括有:特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋凍奶茶(凍飲+$3) 我好鍾意食蕃茄,所以佢地用新鮮蕃茄蓉整嘅特濃蕃茄湯好啱我口味,好少餐廳會有咁濃嘅湯底。.牛餐肉粒係厚切切粒,然後係有煎香過先擺入去個湯到,食落依然好香口。.炒蛋係呢到招牌,食落有蛋香同牛奶嘅香味,而且好滑,配上蕃茄湯一齊食好正.麥包多士都係厚切,加左牛油一齊食,十分香,唯獨係外賣返到公司,塊包已經凍左同腍左,無堂食咁好食。呢到嘅奶茶飲得出係絲襪奶茶,好香濃但好夠滑身,朝早嘆杯奶茶係人生一大樂事。總括,早餐黎講價錢唔平,但依然好多人幫襯,因為食物質素好。不過,我建議大家堂食,因為外賣份量細啲,而且個多士凍左無咁好食,有啲可惜。
旺記除左滑蛋叉燒飯,其實早餐都好好食!
通常黎呢到我都係食早餐A ($45),包括有:

特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
鮮牛油麥包多士
4.3牛奶炒日本滑蛋
凍奶茶(凍飲+$3)

2019-07-31 273 瀏覽
叫左一個早餐一個午餐。早餐C4免治鮮牛滑蛋生菜花生醬四重奏好足料,好大舊蛋,牛肉同蛋的味道清清地,啱我口味。中意食濃味的朋友就應該會覺得太淡,要自己調味。滑蛋叉燒個蛋又真係幾滑架喎。欣賞!店細但員工多,服務質素麻麻。好似驚你吾叫野食甘,有小小催人即刻落哂單的感覺。除此之外都唔錯!
叫左一個早餐一個午餐。
滑蛋叉燒個蛋又真係幾滑架喎。欣賞!

2019-07-28 241 瀏覽
成日行過都見到好多人等位,本住羊群心態🐑,都走去試一試🤣不過真係好多人等位,lunch時間等咗差唔多半個鐘先有得入座😨,可能一個人去食或者外賣會快少少既🤦🏻‍♀️但一落完order就好快上野食,店舖侍應服務態度都幾好,冇因為人多就對你唔友善💁🏻‍♀️一個lunch都係五六十蚊左右,正常價位食物全部都配有日本蛋🍳,炒出好滑好好味😋------------------------------⭐️今次叫既野食:(1) 日本滑蛋雙併飯(蝦仁🦐、叉燒)($59)等於午1+午2合體,啱哂有選擇困難既朋友😆(2)特濃蕃茄湯🍅午餐肉粒通粉($49)蕃茄湯幾濃,入面係冇餸既,主要配返佢個牛油麥包多士同4.3牛奶炒日本滑蛋,但都好夠飽😋
成日行過都見到好多人等位,本住羊群心態🐑,都走去試一試🤣
一個lunch都係五六十蚊左右,正常價位
食物全部都配有日本蛋🍳,炒出好滑好好味😋
⭐️今次叫既野食:
(1) 日本滑蛋雙併飯(蝦仁🦐、叉燒)($59)
等於午1+午2合體,啱哂有選擇困難既朋友😆
(2)特濃蕃茄湯🍅午餐肉粒通粉($49)
2019-07-26 168 瀏覽
朋友想試,伊度好多好評,所以就一試了。香港整滑蛋叉燒飯好味嘅地方好多,今次間較新嘅餐廳表現係點呢?一去到排隊條龍已經好長。仲有好多遊客。唔知係咪有大陸網站推薦呢?我記得尖沙咀果間都係咁。坐底到等左陣,終於有得食。豉油非常甜,同埋已經落左落飯度。我會建議食客自己落會更貼心。因為在我而言就覺得係太多啦。同埋豉油味有啲single-facet,得甜同咸,有點單調。聲稱用日本蛋,而的確係有蛋味嘅。同埋火候亦佳,半生熟亦算到位。叉燒呢,就真係比較「健康」。一點肥都沒有,有點點乾。總括,如果熱潮退下後可以一試。排咁耐都係食隔離。😂😂😂😂

叉燒呢,就真係比較「健康」。一點肥都沒有,有點點乾。

總括,如果熱潮退下後可以一試。排咁耐都係食隔離。😂😂😂😂
2019-07-13 258 瀏覽
上OR,見到好多推薦,上次去勁多人排,所以無食到,今次無乜人,去試下啦,當然試下佢個推介叉燒炒蛋飯,結果真係唔知憑收五十幾蚊個飯?蛋得嗰簿簿一層僅僅遮到個飯,鼓油反而多到浸住啲飯⋯⋯叉燒就乾崢崢嘅,最過份係由出飯速度已經估到佢係一早炒好,結果中左,啲飯已經連暖都說不上,明顯碟飯都已經放左一段時間,我理解生意講求效率同減省成本,但作為店舖推介之作,咁嘅質素我真係唔能夠認同,至於佢跟餐杯㗎啡,算了,我只可以話我慶幸我無再加二蚊加大杯嘢飲⋯⋯呢間嘢,無下次囉!