餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

2019-07-11 336 瀏覽
🌟曾經風靡一時既滑蛋叉燒飯 🐷🍚▫️滑蛋叉燒飯 $55餐廳標榜自己係用日本雞蛋🥚份量都幾多 好滑幾重蛋香 但對於我黎講 甜豉油係滑蛋叉燒飯既靈魂之處🥣所以呢碟飯唯一一個加分位係在於甜豉油 其他就不過不失啦🤫同埋個人認為叉燒有小小偏瘦 🥢不過要食得有小小趕頭趕命 因為餐廳有時間限制 🕐 所以好似一入到去就要同時間競賽咁 要食得快小小🌚 📍旺記冰室 灣仔謝斐道142號建利大廈地舖#eatwifcathy_港式 #eatwifcathy_灣仔 #灣仔美食 #灣仔
🌟曾經風靡一時既滑蛋叉燒飯 🐷🍚
▫️滑蛋叉燒飯 $55

2019-07-05 310 瀏覽
Share埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍旺記冰室同事介紹,作為蛋控嘅🐷已經心心眼,Lunch同同事黎試下佢,灣仔地舖吾算大,但門口已經有好多人攞籌等緊,原來lunch time長期要等位,條路又窄,所以我地決定買外賣~—————————————————————❣日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯($60)佢highlight 自己用日本蛋食材,個蛋食落又真係超。級。嫩。滑!又有蛋香味,應該唔係加蛋粉黎炒。另一樣就係自製甜豉油,令到個滑蛋飯好好食,同埋食過幾次啲豉油唔多又唔太少啱啱好。叉燒係偏瘦,啱曬我呢啲怕食肥肉嘅人啦。蝦仁好正,一黎夠大隻而且炒得剛熟,爽口,一啲都唔老呀,真係好新鮮好彈牙!不過外買飯量有點小,女仔就啱啱好,男士未必夠~—————————————————————不專業評分👅好味指數:4.5/5💰性價比:4/5👍🏻推薦:4.5/5都可以上 #chuchu推介 —————————————————————🏡地址:旺記冰室(灣仔)灣仔謝斐道142號建利大廈地舖——————————————————

🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍旺記冰室

—————————————————————
❣日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯($60)
不過外買飯量有點小,女仔就啱啱好,男士未必夠~

不專業評分
👅好味指數:4.5/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4.5/5
🏡地址:旺記冰室(灣仔)
#chuchu食在灣仔
#chuchu食港式
#chuchu食蛋

#hkigfood #hkigfoodie #香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2019-06-06
10 分鐘 (外賣自取)
  • 日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯
2019-06-07 570 瀏覽
一向都知呢間餐廳多人排隊,但因為我朋友放飯時間比我早,可以排隊先,就不妨一試。朋友排左半個鐘,我剛好到達,職員亦剛好叫到我們的號碼。餐廳裡大半人都點了最出名的滑蛋飯,咁當然都要一試啦。食物於十分鐘後送上,滑蛋好滑,叉燒有d肥,豉油係碟底,係好食既,但食食下覺得好飽,可能因為食左太多蛋同油。飲品點了熱檸茶,正正常常。當我同朋友差唔多飲完既時候,職員突然話夠鐘要走,我極之愕然,下,原來有時間限制架...我自問都食得快,但限時半個鐘就真係有d過份,即係要人三扒兩撥食曬佢,等佢可以做下一輪生意...究竟等半小時值唔值呢?

朋友排左半個鐘,我剛好到達,職員亦剛好叫到我們的號碼。

究竟等半小時值唔值呢?
2019-06-04 530 瀏覽
是日午餐,由於有同事於某平台睇到灣仔區有網紅店的分店,睇住地圖就去一試究竟去到的時候還在門口等左一陣先有位第一感覺就是員工真多,雖然是無關重要網上睇就是比較多人叫叉燒滑蛋飯,不過既然來試,就決定來個雙拼,畢竟滿足兩個願望咯,加多杯咸檸七過左一陣就來啦碟頭飯加蛋包飯都造型,還算正常不過認真睇個蝦仁,普遍的冰鮮蝦樣,果然啊食落去無味意料之中咯,不過都正常。不過至於個叉燒嘛,看真點個顏色呢,嗯…相對燒味店那種就顯得暗啞無色,食落去呢,犀利咯,完美的似我之前食過的過夜叉燒,應該唔會掛!?至於蛋,加埋豉油(似包裝那種味道,雖然話是自家製)算是全個飯最正常的。咸檸七,正常味道總結來講,呢個價錢食呢碟野,我就覺得唔掂咯,另外幫個同事買份外賣,係隔離叫左幾聲,先望過來,好似啞左甘點下頭,哼╯^╰性價比唔得咯,不過都可能是我唔好彩咯~
去到的時候還在門口等左一陣先有位
第一感覺就是員工真多,雖然是無關重要
過左一陣就來啦碟頭飯加蛋包飯都造型,還算正常
咸檸七,正常味道
性價比唔得咯,不過都可能是我唔好彩咯~
2019-06-04 399 瀏覽
嗅著一股網紅的味兒找到這裡,幸好已過高峰期,爾等三人齊可入座。好評如潮,自然期望甚高,三人行,引頸以待!此為滑蛋聞名,心念不可錯過,且美言為“日本雞蛋使用”,或真有所不同?!既然大推日本滑蛋飯,而是日午餐正好一試。三人兼order一份,以求各人滿足。俗語有云:希望越大,失望越大。眾人皆認蛋滑,可惜,叉燒未必係自家,定或是水準止於此?切薄且瘦,量蕭條;蝦肉欠鮮美,實與價位不相符⋯⋯各位如若大胃王,可呼店家多飯。餐單照片確實只供參考,豉油偏甜,敝人之忌廉咖啡,可自行下糖包,冇奶,cream蓋過啡味,普通貨色。實為普通茶餐廳,美名其曰“冰室”,似upgrade ,內在依然茶餐廳,其包裝伎倆為少有選擇而造就只捧紅一款食物,夠做!

既然大推日本滑蛋飯,而是日午餐正好一試。
三人兼order一份,以求各人滿足。
俗語有云:希望越大,失望越大。

自家製叉燒  日本滑蛋飯

各位如若大胃王,可呼店家多飯。

爽口蝦仁  日本滑蛋飯

餐單照片確實只供參考,豉油偏甜,

日本滑蛋  叉燒蝦仁  雙拼飯

忌廉咖啡

2019-06-03 188 瀏覽
【美食調查報告】ig: hkfood_detective近年有好多冰室四起,主打唔好既招牌菜,#旺記冰室 比較特別, 佢地主打滑蛋飯, 我同肥妹偵探一家就決定係周末一於試試佢。 .我地叫左四碟嘢share嚟食。滑蛋叉燒飯嘅滑蛋夠香滑,叉燒偏向用瘦叉,以比較硬身嘅口感配合反滑蛋既柔軟,撈埋d飯一齊食真係幾惹味, 值得一試。.另外一樣值得一提的是佢地既特濃番茄湯午餐肉粒通心粉。湯底茄味十足,用匙羹潷d湯上嚟會清楚見到d茄蓉,午餐肉炸得外脆內軟,口感十足。.至於豬膶通粉我就更推介 #敏華冰室,呢度d豬膶整得有d過老,湯底亦都太鹹。 流口水速度:7/10旺記冰室灣仔謝斐道142號建利大廈地舖
【美食調查報告】ig: hkfood_detective

流口水速度:7/10

旺記冰室
2019-05-30 261 瀏覽
聽聞這間餐廳出名食滑蛋义燒飯,仲標榜使用日本雞蛋🥚配合埋秘製甜豉油食,想起已經流晒口水咁濟🤤而且仲係網紅店👀今日難得經過謝菲道就入去試一試有幾好食🤔✍🏻我點了一碟滑蛋义燒飯,而朋友就點滑蛋蝦仁飯,食物賣相一般⋯食落去雖然蛋很滑溜,但义燒味道麻麻,仲差過係燒臘店食個d,而甜豉油味道用嚟撈飯食都ok,而蝦仁冇咩味道,是雪藏蝦🦐吧!!!$55蚊食一碟滑蛋义燒飯,我寧願去燒臘店斬50蚊义燒食到飽🙄唯一值得欣賞就係可以選擇小飯或多飯...唔使浪費食物👍🏻
今日難得經過謝菲道就入去試一試有幾好食🤔
唯一值得欣賞就係可以選擇小飯或多飯...唔使浪費食物👍🏻
星期一朝早緊係要食返份重量級早餐趕走Monday blue先啦!🤤五香肉丁x雞蛋x花生醬x生菜烘麥包‼️其實想食呢份多士好耐但佢只係早餐同下午茶有供應午餐主要都係食叉燒滑蛋飯份多士超足料 餡料好厚 拎上手真係好重手😍頭一兩啖淨係食到五香肉丁同蛋味可能五香肉丁分量都唔少 搶走左花生醬味但食食下又食到好重花生醬味🥜可能肉丁的分佈唔夠平均但係一啖辣肉丁 一啖濃濃肥仔生花醬既感覺都幾正😋如果包底可以烘多少少就更完美啦其實呢個份量 我留返左半份下午茶食🤭$32食到comfort food仲可以分兩餐呢件事我覺得好抵🥰
五香肉丁x雞蛋x花生醬x生菜烘麥包‼️
$32食到comfort food仲可以分兩餐
呢件事我覺得好抵🥰
  • 烘麥包三文治四重奏
2019-05-17 372 瀏覽
傳說中既黯然銷魂飯今日終於可以黎親自try try。果然係聞名不如見面,同朋友係附近打完波特登黎食。呢一碟飯一黎到,淨係賣相見到都已經好想食啦,明顯地啲蛋未熟透,重有啲流質感。食落口真係好Q滑,配搭埋啲牛肉同蝦仁,啖啖入口都係料,好香好香。值得一讚ge重有呢度既士油,味道有少許甜甜地,作為「黯然銷魂飯」ge配汁認為一流,真係要讚。飲品叫左杯凍朱古力,食完成個口都係香口味道。同行既朋友都一致俾like。希望呢間舖頭可以開大間啲就好,因為排隊都排左幾耐。
2019-05-08 377 瀏覽
午飯的時候,門外站滿人,聽說這裏的滑蛋叉燒很好吃,店內比較細小,坐位也在較擠迫。滑蛋是很滑嫩的,但是蛋槳的蛋味不夠濃醇,义燒應該是外邊買回來的,沒有什麼特別之處。真的要點讚的,就是在他們自家製的醬油,這醬油完全是將整碟飯提升了分數呢。這裡的奶茶、咖啡也只是一般,沒有什麼特別的駕喜。食物整體來說是中上級別的,但是這裡沒有令我想再回來吃的吸引力!不需要排除等這麼久吧!
2019-05-06 842 瀏覽
公司有展覽要去會展開檔,平時唔知灣仔有咩好食,又怕貴,又怕人多,OpenRice 下見到呢間冰室,岩岩好幫我搞掂左食咩好嘅煩惱。聽聞呢度出名滑蛋叉燒飯($54),見佢灣仔區做呢個價咁吸引,於是叫左碟試下。女仔來講呢碗好大碟,唔油膩,多蛋,蛋非常滑,好好食。叉燒有少少肥,口感味道剛剛好,加上佢夠火夠熱,返工做到冇左半條命嘅我,唔食都唔知原來自己咁肚餓。跟餐叫左杯熱咖啡,提下神再繼續返去開工。下次再來會展開檔,會再試埋其他款。

滑蛋叉燒飯

女仔來講呢碗好大碟,唔油膩,多蛋,蛋非常滑,好好食。

跟餐叫左杯熱咖啡,提下神再繼續返去開工。

下次再來會展開檔,會再試埋其他款。

滑蛋叉燒飯
2019-05-05 445 瀏覽
在中區附近工作,經常去幾間冰室食叉燒炒蛋飯,中環好平嗰間已經關門,食評呢間可以話係當中數一數二好食。佢highlight 自己用日本蛋食材,食落又真係滑啲有蛋味啲。大家有無返去買啲日本蛋炒吓?我試過做唔到好似佢咁滑。另一樣要提的係自製甜豉油,令到個滑蛋飯好好食,同埋食過幾次啲豉油唔大多又唔太少啱啱好。朋友食的是濃湯番茄午餐肉通粉,朋友comment是番茄湯夠濃,午餐肉煎夠脆,餐包一般般,overall 都唔錯。要彈就彈位太少,等位太耐,大陸假期好多遊客黎食。

要彈就彈位太少,等位太耐,大陸假期好多遊客黎食。

叉燒滑蛋飯
番茄午餐肉通粉
叉燒滑蛋飯
番茄午餐肉通粉
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
2019-04-09 521 瀏覽
找了個週五,決定要來點Guilty Food,去熱店旺記一試滑蛋叉燒飯。店子不大但人頭湧湧,只是等堂食位置已經等上了三十分鐘,慶幸店員有安排派籌管理先後次序。圃坐下,已經被催促點菜,當然整桌也異口同聲點了滑蛋叉燒飯,熱奶茶。叉燒飯岀菜很快,一會就送到我們面前。 先不說味道,賣相已經贏了不少分數,金黃旋風狀的蛋漿,包裹著幾塊瘦叉燒,十分Instagramable! 味道當然不負眾望,香濃滑流的炒蛋配上有點咬口的叉燒,美食當前,已完全忘卻剛才排隊的辛勞

• 滑蛋叉燒飯
2019-03-29 456 瀏覽
😍勁鐘意食滑蛋叉燒既我,旺記既質素對我黎講都好夠做!佢既滑蛋都真係好滑,而且份量唔少,而叉燒,真係有當肥瘦😍😍😍重點係佢個醬汁!好好食!我叫左佢多汁🤤不過佢長期都好多人,而且坐得唔耐,無得食完坐下傾計🥺
2019-03-26 352 瀏覽
滑蛋蝦仁飯($56)食物選擇款式較少,只有滑蛋飯、蕃茄麵、豬潤麵。醬油係自家製,味道偏甜,撈飯一流!蝦仁有4-5隻之餘,仲環大大隻又新鮮爽口!標榜採用日本雞蛋,蛋香嫩滑,生熟程度剛好,仲有啲蛋汁。
滑蛋蝦仁飯($56)