真係不得不同大家分享‼️呢間嘅海鮮算係我有史以嚟食過最齊全、最新鮮的😍$338就有齊🦞波士頓龍蝦、🦐鮮蝦、活鮑魚、蟶子王、大元貝、🦪蠔、鱔片、象拔蚌仔、蜆、魷魚❤️✨仲要唔駛一定要叫人頭數量的✨如果四人去,可以叫2個呢個至尊套餐,然後後加其他火鍋料都可以唔會規定一定要叫咁多人頭,勁有彈性,讚啲海鮮非常新鮮,同埋洗得好乾淨❤️蟶子王&蜆都完全無沙㗎‼️魷魚放左入個鍋內,我哋掛住傾計,起碼煮左20分鐘,但口感仍然軟腍Q彈,一啲都唔韌㗎只要放其中2-3樣海鮮落湯底,個湯已經好清甜完全無誇張的🍎蘋果雪梨湯鍋好岩配海鮮,而胡椒豬骨湯鍋就好岩配其他火鍋料呢個至尊海鮮套餐仲有埋刺身拼盤質素都好正,三文魚腩 & 油甘魚都勁好食呢度嘅🥟韮菜餃味道非常特別,係勁好食的皮薄餡滿不在話下,當中原來加左少少豬油,令味道更與別不同,既香又juicy飲品勁抵飲呢杯熊仔檸檬茶好有睇頭,大杯到呢‼️可以一杯飲到尾~~竹蔗茅根汁
真係不得不同大家分享‼️
呢間嘅海鮮算係我有史以嚟食過最齊全、最新鮮的😍

✨仲要唔駛一定要叫人頭數量的✨

唔會規定一定要叫咁多人頭,勁有彈性,讚

啲海鮮非常新鮮,同埋洗得好乾淨❤️

蟶子王&蜆都完全無沙㗎‼️
魷魚放左入個鍋內,我哋掛住傾計,起碼煮左20分鐘,
但口感仍然軟腍Q彈,一啲都唔韌㗎

只要放其中2-3樣海鮮落湯底,個湯已經好清甜
完全無誇張的

🍎蘋果雪梨湯鍋好岩配海鮮,
而胡椒豬骨湯鍋就好岩配其他火鍋

呢個至尊海鮮套餐仲有埋刺身拼盤

質素都好正,三文魚腩 & 油甘魚都勁好食

呢度嘅🥟韮菜餃味道非常特別,係勁好食的

皮薄餡滿不在話下,當中原來加左少少豬油,
令味道更與別不同,既香又juicy

飲品勁抵飲

呢杯熊仔檸檬茶好有睇頭,大杯到呢‼️
可以一杯飲到尾~~

竹蔗茅根汁
2023-02-13
2023-02-12 87 瀏覽
見到旺角新開呢間明記·潮鍋,專食海鮮火鍋,仲要係即點即撈既新鮮生猛海鮮!不得了!呢度有幾款海鮮套餐,我地每人食左至尊海鮮B餐,相中食物係兩位既份量😋.*每位*既至尊海鮮B餐包括有:東瀛刺身拼盤(4款)波士頓龍蝦海鮮盤(10款)- 波士頓龍蝦半隻- 鮮活鮑魚一隻- 蟶子王一隻- 大元貝一隻六款廚師發辦海鮮.睇相都覺豪華🤩 見到海鮮係好生猛!波士頓龍蝦海鮮盤除左以上海鮮,另外6款廚師發辦海鮮分別有生蠔、花甲、基圍蝦、白鱔片、鮮魷同象仔蚌,份量好多😍 而刺身拼盤就有三文魚、油甘魚、希靈魚、八爪魚,擺盤好靚,三文魚堆疊成玫瑰花咁,仲要食到質素係靚,好新鮮!.湯底方面我地揀左韓江沙嗲湯鍋,將龍蝦放入去煮熱再拎出來,啖啖肉🤩 肉質好爽甜😋 鮑魚好大件,勁爽脆!蟶子王好大條!好鮮美!大元貝超大,好甜好好食!全部海鮮都好新鮮🥹.我地另外仲散叫左d火鍋配料🤪肥牛是必須的😎 我地叫左細份既安格斯牛肉,份量都幾多而且質素靚,肉味濃!叫埋手打四寶丸同雲吞!手打四寶丸分別係鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸同鯪魚丸,每粒都超大粒🥹 而且食到原汁原味,真材實料兼肉質好有彈性!鍾意食雲吞既朋友,聽我講,必叫呢度既雲吞,係即包明
*每位*既至尊海鮮B餐包括有:
東瀛刺身拼盤(4款)
波士頓龍蝦海鮮盤(10款)
- 波士頓龍蝦半隻
- 鮮活鮑魚一隻
- 蟶子王一隻
- 大元貝一隻
六款廚師發辦海鮮
我地另外仲散叫左d火鍋配料🤪肥牛是必須的😎 我地叫左細份既安格斯牛肉,份量都幾多而且質素靚,肉味濃!叫埋手打四寶丸同雲吞!手打四寶丸分別係鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸同鯪魚丸,每粒都超大粒🥹 而且食到原汁原味,真材實料兼肉質好有彈性!鍾意食雲吞既朋友,聽我講,必叫呢度既雲吞,係即包明記雲吞王,粒粒巨大,每粒雲吞係有2.5隻大蝦球,皮薄餡多,超正!
我地仲有叫埋唐生菜同飲品,飲品揀左紅棗杞子桂圓茶同檸檬百香果茶,原支上,係凍的,兩支都好好飲好足料!必試!今次海鮮火鍋真係超滿足!環境又大又舒服!
2023-02-02
  • 至尊海鮮B餐
  • 即包明記雲吞王
2023-02-10 49 瀏覽
海鮮火鍋控今晚又有新目標,發掘到新開業嘅火鍋店,位於美食林立嘅通菜街樓上鋪,佔地廣闊,座位闊落舒適,新裝修感覺唔錯👍🏻餐廳主打食海鮮🐠🦀🦞🦐 特設3款精選海鮮火鍋套餐,價錢由每位$238起,包括東瀛刺身併盤和精選生猛海鮮。睇完餐牌已經好期待。我們揀了套餐B (每位$338)的海鮮款色已包括每人半隻波士頓龍蝦🦞😍😍和十款海鮮❗️東瀛刺身拼盤(四款)擺盤好靚,刺身包括三文魚,油甘魚、八爪魚和希靈魚。全部正常新鮮,油甘魚比三文魚更甜美,八爪魚和希靈魚薄切。至尊海鮮套餐B套餐奉送指定湯底,揀了「蕃茄薯仔湯」清清地夠家常唔會蓋過海鮮味道,食到最後俾我哋成功製造左蕃茄海鮮湯~😋👍🏻勁好飲,又唔會過鹹蛋,充滿濃郁嘅海鮮味。海鮮拼盤好有睇頭夠晒份量好吸晴👀波士頓龍蝦~ 好新鮮,肉質結實彈牙,屬於大size,所以每人半邊已經啖啖肉。鮮活鮑魚~ 唔好淥太耐兩三分鐘就OK。口感嫩滑夠鮮味。蟶子王~好鮮甜,同樣最好自己計時,1分鐘就足夠。大元貝~好似食緊帆立貝刺身,入口甜美肉質嫩。另外仲有六款廚師發辦,視乎當日精選貨色😋基圍蝦~新鮮就足夠整咗,好鮮甜。台山桶蠔~超大隻肥美😋淥完都唔會縮水,充滿濃郁蠔味!本灣鮮魷

睇完餐牌已經好期待。

東瀛刺身拼盤(四款)
蘋果雪梨蜜棗水

海鮮拼盤好有睇頭夠晒份量好吸晴👀
象拔蚌仔
蕃茄薯仔湯
鮮活鮑魚~ 唔好淥太耐兩三分鐘就OK。口感嫩滑夠鮮味。
台山桶蠔
蟶子王~好鮮甜,同樣最好自己計時,1分鐘就足夠。
大元貝~好似食緊帆立貝刺身,入口甜美肉質嫩。

另外仲有六款廚師發辦,視乎當日精選貨色😋
鮮肉野菌餃
基圍蝦~新鮮就足夠整咗,好鮮甜。
波士頓龍蝦
台山桶蠔~超大隻肥美😋淥完都唔會縮水,充滿濃郁蠔味!
手切牛肉
本灣鮮魷魚~魷魚厚身,入口軟綿綿的還以為好韌,有驚喜!
鮮活鮑魚
靚花甲~粒粒鮮甜冇沙,充滿海水嘅鹹味👍🏻
生劏鱔片~唯有新鮮高質嘅視鱔片先會咁彈牙好吃,肥美又有魚香。
鮮北寄貝~ 較少機會吃到,有鮮味但需要點牙力,淥完後用鉸剪剪開
象拔蚌仔~勁鮮甜,竟然比蟶子王更加甜!
手切牛肉($138)
脂肪分布平均,肉質柔軟入口有油脂香,跟套餐優惠價只加$138 ,絕對抵食而且好高質!
生劏鱔片
野菌鮮肉餃
好大隻,肉餡美味配上香菇很出色。

餐廳自家推出多款健康飲品,$10 一樽有交易絕對抵飲👍🏻👍🏻
竹蔗茅根,足料清甜!
紅棗杞子桂圓茶,較為甜嘅一款,可以當作飯後甜品😋
蘋果雪梨蜜棗水,最喜歡蜜棗嘅甜味,配蘋果超滋潤,好解渴,啱晒打邊爐。
蘋果雪梨蜜棗水
象拔蚌仔
蕃茄薯仔湯
台山桶蠔
鮮肉野菌餃
生劏鱔片
2023-02-09 30 瀏覽
喺社交平台見到 旺角開咗一間新嘅火鍋店主打有新鮮海鮮 就即刻約埋朋友一齊嚟試吓一入到餐廳就俾巨大嘅魚缸吸引住海鮮真係好新鮮,即叫即劏所以我同朋友即刻叫一份至尊海鮮套餐B黎試吓湯底方面,我哋揀咗蕃茄薯仔湯清甜嘅湯,更加可以帶到海鮮嘅鮮味估唔到個刺身拼盤係咁大 仲大過平時出邊食放題嘅拼盤而且質素亦都比放題好喺放題平時好少食嘅希靈魚, 估唔到喺明記食到咁新鮮嘅,粒粒魚子,口感爽脆而其他魚類都好肥美❤️食完魚生拼盤就到火鍋海鮮拼盤真係又多又新鮮鮑魚同埋龍蝦上枱嘅時候,仲識得郁呢個價錢真係超值而且餐廳嘅侍應服務好好會詳細解釋每一樣海鮮需要烹調嘅時間亦都好主動提供相對應嘅用餐器具值得一讚鮑魚新鮮爽口,不在話下生蠔煮完,亦都冇縮水,食落綿綿的,一啲都唔腥龍蝦大大隻,蝦頭亦都多膏令到湯底更加惹味, 即刻要叫返個公仔麵送湯食食完海鮮,我哋都叫咗少少火鍋配料煮完海鮮後, 所有食材放落鍋裏,都份外鮮甜餐廳海鮮掂 估唔到肥牛都咁掂手切肥牛,口口一片雪花均勻 肉味濃郁 值得一試食完咁多肉類,當然要叫返個雜菜盤啦!值得一提, 餐廳嘅嘢飲係自家製嘅我哋叫咗紅棗杞子桂圓茶 同埋蘋果雪梨蜜棗水鮮甜足料👍🏻
喺社交平台見到 旺角開咗一間新嘅火鍋
主打有新鮮海鮮 就即刻約埋朋友一齊嚟試吓

一入到餐廳就俾巨大嘅魚缸吸引住
海鮮真係好新鮮,即叫即劏
所以我同朋友即刻叫一份至尊海鮮套餐B黎試吓

湯底方面,我哋揀咗蕃茄薯仔湯
清甜嘅湯,更加可以帶到海鮮嘅鮮味

估唔到個刺身拼盤係咁大 仲大過平時出邊食放題嘅拼盤
而且質素亦都比放題
而其他魚類都好肥美❤️

食完魚生拼盤就到火鍋海鮮拼盤
真係又多又新鮮
鮑魚同埋龍蝦上枱嘅時候,仲識得郁
呢個價錢真係超值
而且餐廳嘅侍應服務好好
會詳細解釋每一樣海鮮需要烹調嘅時間
亦都好主動提供相對應嘅用餐器具
值得一讚

鮑魚新鮮爽口,不在話下
生蠔煮完,亦都冇縮水,食落綿綿的,一啲都唔腥
龍蝦大大隻,蝦頭亦都多膏
令到湯底更加惹味, 即刻要叫返個公仔麵送湯食

食完海鮮,我哋都叫咗少少火鍋配料

煮完海鮮後, 所有食材放落鍋裏,都份外鮮甜

餐廳海鮮掂 估唔到肥牛都咁掂
手切肥牛,口口一片
雪花均勻 肉味濃郁 值得一試

食完咁多肉類,當然要叫返個雜菜盤啦!

值得一提, 餐廳嘅嘢飲係自家製嘅
我哋叫咗紅棗杞子桂圓茶 同埋蘋果雪梨蜜棗水
鮮甜足料👍🏻
2023-02-08 24 瀏覽
最近在美食聚集地的旺角,又新开了一家吃海鲜火锅的店拉!《明记.潮锅》性价比超高,海鲜现捞起来,都是活蹦乱跳的海鲜,看着都食欲大增。‼️汤底选择很多,我们选了胡椒猪肚汤底。❗️至尊海鮮套餐B 338包括東瀛刺身拼盤(三文鱼 北极贝 八爪鱼)波士頓龍最海鲜盤(U十物波士頓龍蝦(半隻)鮮活鮑魚(一隻)選子王(一隻)大元貝(一隻)另六敖厨師發辦海鮮这价格这套餐真的绝了,吃火锅还能吃上刺身,海鲜拼盘里虾还在跳动,吃的太爽拉!海鲜的新鲜程度绝对影响口感。摆盘超级美,拍照打卡特别棒,我们额外点了她家的招牌牛肉‼️这种质量的火锅人均起码800➕,这个价格赶紧冲!❗️明記 • 潮鍋 (旺角)❗️旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
最近在美食聚集地的旺角,又新开了一家吃海鲜火锅的店拉!
❗️至尊海鮮套餐B 338包括
東瀛刺身拼盤(三文鱼 北极贝 八爪鱼)
波士頓龍最海鲜盤(U十物
波士頓龍蝦(半隻)
鮮活鮑魚(一隻)
選子王(一隻)
大元貝(一隻)
另六敖厨師發辦海鮮
❗️明記 • 潮鍋 (旺角)
❗️旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
Seafood Hot Pot♨️🦞🦐🐟🦑🦀🥢..天氣凍自然就想打邊爐♨️,今次去到旺角通菜街一間樓上火鍋店,用料新鮮又高質,仲有刺身,超級豐富呢😍! 新餐廳環境寬敞又舒適,服務貼心又服務周到,仲設有魚缸確保新鮮生猛,價錢亦親民,值得一試呢!【至尊海鮮套餐B】 $338🔸東瀛刺身拼盤((四款)(三文魚`希靈魚`北寄貝`八爪魚`油甘魚)🔸波士頓龍蝦海鮮盤((共十款)波士頓龍蝦(半隻)、鮮活鮑魚(一隻)蟶子王 (一隻)、大元貝(一隻)🔸另六款廚師發辦海鮮(花甲`海蜆`生蠔`魷魚`海蝦`鱔片`貴妃蚌)另外仲點左幾款火鍋配料:🔸手切牛肉片 $138🔸老潮州韭菜餃 $40,🔸潮洲淮山片 $38,🔸雜菜盤 $38,新鮮好吃,都好岩打邊爐吃呢!海蝦好新鮮彈牙😍😍😍😋而茶飲仲有🔸檸檬百香茶 $10 & 🔸紅棗杞子桂圓茶 $10,岩晒打邊爐喝喔。..×××××ש旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室..

Seafood Hot Pot♨️🦞🦐🐟🦑🦀🥢

【至尊海鮮套餐B】 $338
🔸東瀛刺身拼盤((四款)
(三文魚`希靈魚`北寄貝`八爪魚`油甘魚)

🔸波士頓龍蝦海鮮盤((共十款)
波士頓龍蝦(半隻)、鮮活鮑魚(一隻)
蟶子王 (一隻)、大元貝(一隻)

🔸另六款廚師發辦海鮮
(花甲`海蜆`生蠔`魷魚`海蝦`鱔片`貴妃蚌)

另外仲點左幾款火鍋配料:🔸手切牛肉片 $138

🔸老潮州韭菜餃 $40,

🔸潮洲淮山片 $38,

🔸雜菜盤 $38,新鮮好吃,都好岩打邊爐吃呢!

海蝦好新鮮彈牙😍😍😍😋

×××[明記 • 潮鍋]×××
©旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
2023-02-05 42 瀏覽
好耐未食過咁生猛嘅海鮮火鍋,店內環境好乾淨企理,店員服務態度非常好,仲教我地淥海鮮嘅時間💓見到有蘋果雪梨湯鍋,未試過呢個湯底就一於揀黎試吓,唔試唔知,原來個湯真係好鮮甜,同海鮮好夾叫咗至尊海鮮套餐B,好大盤好正😍東瀛刺身拼盤🈶三文魚、北寄貝、八爪魚、希靈魚、油甘魚,樣樣都好鮮甜肥美波士頓龍蝦海鮮盤有波士頓龍蝦、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝仲有6️⃣款廚師發辦海鮮,包括台山桶蠔、基圍蝦、貴妃蚌、沙白、本灣鮮魷、生劏龍躉片及生劏白鱔片隻隻都好新鮮生猛,送到黎仲係識郁㗎,我自己就最鍾意以下幾款👇🏻龍蝦、鮑魚 ➕ 海蝦嘅肉質好鮮嫩彈牙帶子十分厚肉鮮甜,蟶子及貴妃蚌都冇沙,入口鮮味多汁今次一次過試晒十款海鮮,款款都新鮮美味😋真係超滿足我哋仲叫咗安格斯牛肉,脂肪花紋分布得好靚,入口牛味香濃,又唔會嚡口手打四寶丸有鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸及鯪魚丸,粒粒都非常爽口彈牙,我就比較鍾意鮮蝦丸同埋墨魚丸黑柏葉記得唔駛淥太耐,否則就唔爽脆鴨血口感十分可口嫩滑飲品揀咗檸檬百香果茶,飲落唔會太酸,仲有點兒清新嘅檸檬味竹蔗茅根汁唔會過甜,味道剛剛好

叫咗至尊海鮮套餐B,好大盤好正😍

波士頓龍蝦海鮮盤有波士頓龍蝦、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝
龍蝦、鮑魚 ➕ 海蝦嘅肉質好鮮嫩彈牙
帶子十分厚肉鮮甜,蟶子及貴妃蚌都冇沙,入口鮮味多汁
今次一次過試晒十款海鮮,款款都新鮮美味😋真係超滿足

黑柏葉記得唔駛淥太耐,否則就唔爽脆
鴨血口感十分可口嫩滑

飲品揀咗檸檬百香果茶,飲落唔會太酸,仲有點兒清新嘅檸檬味

竹蔗茅根汁唔會過甜,味道剛剛好
2023-02-04 33 瀏覽
老友約我食飯,話見新年同我食餐好嘅,原來佢带我嚟呢間新開業嘅火鍋店打邊爐呢到有幾嗰套餐可選,我同老友揀咗嗰套餐B$338/位,有刺身拼盤(四款)+波士頓龍蝦海鮮盤(十款)餐廳環境闊落坐得舒服,而且自設魚缸放滿各式各樣海鮮🦀有龍蝦、鮑魚、花甲等,新鮮的保證刺身拼盤四款上枱時除左以膠花裝飾外,仲用左乾冰,勁有仙氣三文魚、油甘魚、希靈魚、北寄貝,刺身全部都好新鮮,仲要厚切…可惜嗰餐只包一盤,唔係實encore三文魚厚身又肥美豐腴北寄貝鮮甜又爽脆然後就到重頭戲-蕃茄薯仔湯底打邊爐,超多蕃茄和薯仔,嗰湯越煲越出味,味道清甜。海鮮拼盤有十款,波士頓龍蝦、鮑魚、蟶子、大元貝和另外六款廚師發板(有生蠔、白鱔片、蝦、象拔蚌、沙白和鮮魷生蠔-肉質飽滿肥美,非常鮮甜而且脹卜卜鮑魚-結實厚肉又彈牙,有咬口得嚟一d都唔韌'龍蝦-原隻龍蝦切半而上,淥五分鐘就可以食,龍蝦入口鮮嫩彈牙,味道鮮甜花甲-大隻洗得乾淨完全不帶沙,入口鮮甜象拔蚌-肉厚入口並不韌,鮮味較花甲淡,咬感非常好安格斯牛-牛肉香滑,油脂豐富,脂肪平均又夠肉汁,大概淥20秒就食得,有入口即融嘅感覺

刺身拼盤四款上枱時除左以膠花裝飾外,仲用左乾冰,勁有仙氣

三文魚厚身又肥美豐腴

北寄貝鮮甜又爽脆

生蠔-肉質飽滿肥美,非常鮮甜而且脹卜卜

鮑魚-結實厚肉又彈牙,有咬口得嚟一d都唔韌
'

花甲-大隻洗得乾淨完全不帶沙,入口鮮甜

象拔蚌-肉厚入口並不韌,鮮味較花甲淡,咬感非常好

2023-02-02 39 瀏覽
終於食到一間可以有刺身+海鮮打邊爐,而且質素有保證!好開心呀~~~可以唔需要再周圍搵咁有質素的一間餐廳又可以滿足我這兩個願望.今日揀咗食”至尊海鮮B餐”。刺身和海鮮一上枱,大家不禁”嘩”了一聲。因為刺身望落已經非常之色澤鮮明,就知道非常之新鮮。海鮮拼盤就更加不用說,因為海鮮仍還手舞足蹈緊。一定是新鮮活劏!先食刺身刺身果然真的筒望落去一樣非常之新鮮美美特別是油甘魚及希靈魚。完全不用加Wasabi一起吃。而海鮮方面每樣都非常之鮮味,特別是鮑魚聖子最喜歡就是那個龍蝦肉質非常彈口。鱔片也是我最愛的。這裏的鱔肉肉質非常厚。而且非常嫩滑。而湯底方面我們揀了南瓜雞湯,就能夠更顯出海鮮的鮮味。這裏最特別之處,就是他們的每日新鮮”自家製”的不同飲品,質素非常之好!特別最喜歡是它的熱情果檸檬,配以打邊爐酸酸甜甜非常開胃。他們還有其他不同口味的選擇,例如竹蔗茅根,紅棗桂圓杞子茶·….. 只係,所以我們外賣了兩三支回家再慢慢嘆。最後我們單點了幾樣餸,有蔬菜盤,以及手切牛肉,牛肉味甚香濃。而最有驚喜就是這裏的四寶滑以及雲吞,雲吞裏面的蝦大大隻而且十分之爽甜。皮薄餡靚。最後朋友再想食麻那個重慶雞煲,竟然仲食得落,

而湯底方面我們揀了南瓜雞湯,就能夠更顯出海鮮的鮮味。

最後朋友再想食麻那個重慶雞煲,竟然仲食得落,我已經勁飽!這個味道不是太辣,而家非常之嫩滑!見朋友食得咁滋味,所以我最後都有一起享用。

非常非常滿足的一餐!最特別嘅就是這間餐廳好有人情味!店員服務非常非常之親切!
餐廳非常大樓底高, 座位寬闊環境舒適, 而且有濕毛巾同手套等等, 不怕拆海鮮殼時弄髒雙手 , 非常貼心自助區有醬油、蒜蓉、辣椒等配料供自行調配有各種海鮮套餐, 由二百多至四百多不等, 我就與友人選了中等價位的至尊海鮮套餐B, 海鮮盆份量十足, 剛剛端上來嚇我們一跳, 可惜是照片拍不出現場震撼感覺套餐有東瀛刺身拼盤 &海鮮盆, 其中四款是指定海鮮, 六款是廚師發辦四款指定海鮮是:波士頓龍蝦鮮活鮑魚大元具蟶子王今天的廚師發辦1 生蠔2 北寄貝3沙白/花甲4白鱔片5本灣鮮魷6基圍蝦重點是海鮮款款都很新鮮, 鮮味十足龍蝦和鮑魚 彈牙鮮甜, 湯底選了 南瓜雞湯, 味道香甜濃郁, 吃得出每口都是真才實料另外還點了一個 潮州淮山片、油麥菜、手切牛肉淮山片是乾身的那一種, 很特別, 第一次吃到油麥菜翠綠新鮮, 手切牛肉有套餐優惠價加$138就可吃到, 油花均勻, 肉味香濃飲品都是自家製, 誠意十足, 選了蘋果雪梨蜜棗水, 清甜潤喉, 友人飲完一支又一支, 最後叫了四支, 太好喝了吧!總括這一餐是非常滿意的, 極高性價比, 捧腹而回~
餐廳非常大樓底高, 座位寬闊環境舒適,
自助區有醬油、蒜蓉、辣椒等配料供自行調配

海鮮盆份量十足, 剛剛端上來嚇我們一跳,

可惜是照片拍不出現場震撼感覺
套餐有[四款]東瀛刺身拼盤 &[十款]海鮮盆,
其中四款是指定海鮮, 六款是廚師發辦

四款指定海鮮是:

3沙白/花甲
4白鱔片
5本灣鮮魷
6基圍蝦

重點是海鮮款款都很新鮮, 鮮味十足
龍蝦和鮑魚 彈牙鮮甜,
另外還點了一個 潮州淮山片、油麥菜、手切牛肉
淮山片是乾身的那一種, 很特別, 第一次吃到

總括這一餐是非常滿意的, 極高性價比, 捧腹而回~
食潮州嘢一般會諗起打冷,但係今日朋友作出咗一個另類月嘅提議,不如試下潮式火鍋,諗諗下咁大個女都未食過潮式火鍋,台式火鍋就食得多,究竟潮式有什麼特別呢?望完個餐牌,最具潮州特色,當然係潮州鹵水湯底,仲有潮州正宗特色丸類。若果午市光顧 本人非常推薦"午市特惠商務套餐'' 包咗火鍋湯底仲,有固定嘅火鍋食材,最緊要係包含左超新鮮嘅海鮮。湯底方面揀咗南瓜雞湯,未打邊爐之前先品嚐湯底 湯底味道非常清甜,個人認為配海鮮不錯,唔會過於濃味而覆蓋本身食材的鮮味。二人份量嘅商務餐食材 擺放得相當吸睛,賣相好得,當中嘅食材,會因應時令程度而作出更改。蝦/鮑魚/沙白 上枱嘅時候仲喐緊,超新鮮,因為餐廳設有多個魚缸養著他們, 即叫即處理,保證新鮮。蝦有手板咁大隻,肉質非常彈牙。平時覺得鮑魚冇乜味,好韌,唔好食,但係呢一隻有驚喜,味道出奇的鮮味,好淋,新鮮確實不一樣。白鱔片好彈牙,肉質好肥美。生蠔灼完都仲係脹卜卜,飽滿肥美。沙白冇沙,肉質鮮嫩,帶有海水味。這個價錢吃到這麼高質素的海鮮,確實超值。 另外仲有肥牛和豚肉片,但更值得一提的是正宗潮州丸類,極具潮州特色,粒粒都真材實料,彈牙非常,丸類真的很出色,必吃。另外

蝦有手板咁大隻,肉質非常彈牙。

白鱔片好彈牙,肉質好肥美。
生蠔灼完都仲係脹卜卜,飽滿肥美。
沙白冇沙,肉質鮮嫩,帶有海水味。

另外還單點了一些食物,吃火鍋一定要吃手工食材,所以叫咗個韭菜餃同埋鮮蝦雲吞,即叫即包。

粒雲吞好似乒乓波咁大粒,皮薄餡靚,內裏粒粒鮮蝦真材實料。

韮菜餃香味濃郁,餃子皮相當軟熟,好新鮮。

墨魚滑鮮味 ,最緊要係口感非常彈牙。

從食物到飲品方面都充滿驚喜,不但食材新鮮,連飲品都親自製作,暖和嘅竹蔗茅根水 又不會太甜,飲完個喉嚨好舒服呀!
2023-01-29 338 瀏覽
天氣咁凍,當然係去打邊爐,今日同朋友行街喺旺角見到呢間新開張「明記•潮鍋」海鮮刺身套餐好吸引😋,套餐包含有刺身拼盤,十款不同時令海鮮,全部海鮮即叫即劏,相當新鮮。店內空間感好大😍環境舒適、座位寬躺。值得一讚👍🏻枱上提供用具好齊全,即棄手套🧤濕紙巾,牙線⋯⋯連刀叉都有提供,好貼心💗店員親切友善,好細心嘅服務👍🏻期間不斷更換乾淨嘅碟,因為食海鮮比較多殼😂有八款選擇湯底,我揀咗南瓜雞湯鍋😋金黃色嘅湯底,南瓜味好香濃,飲落好清甜❗️至尊海鮮套餐B $338/位 奉送:指定湯底♡東瀛刺身拼盤,八爪魚、北寄貝、三文魚、油甘魚、希靈魚,刺身全部都好新鮮鮮甜。♡海鮮拼盤波士頓龍蝦(半隻)~蟹鉗超大🤩蝦肉爽口彈牙,肉質鮮嫩。鮮活鮑魚~大大隻活鮑魚,鮑魚烚3分鐘,店員教我可以用刀直切,食落口感較佳。蟶子王~烚1分鐘,爽口鮮甜。大元貝~新鮮大元貝,肉質彈牙鮮味。另六款廚師發板海鮮(辰州生蠔、生劏白鱔片、基圍蝦、象仔蚌、本灣鮮魷、靚花蛤)♡安格斯牛肉雪花紋豐富,油花多,肉質鮮嫩。♡鮮豬粉腸大大盤,好新鮮,脆爽嫰滑。♡潮州雜丸拼盤(牛肉丸、馬駮丸、那哥魚丸、豬肚丸、包心貢丸、蝦丸)自家手打潮州丸,牛肉丸~牛味香濃

至尊海鮮套餐B $338/位 奉送:指定湯底

♡海鮮拼盤
波士頓龍蝦(半隻)~蟹鉗超大🤩蝦肉爽口彈牙,肉質鮮嫩。
蟶子王~烚1分鐘,爽口鮮甜。
大元貝~新鮮大元貝,肉質彈牙鮮味。

♡安格斯牛肉
雪花紋豐富,油花多,肉質鮮嫩。

♡鮮豬粉腸
大大盤,好新鮮,脆爽嫰滑。

自家手打潮州丸,牛肉丸~牛味香濃、豬肚丸~香濃胡椒味、蝦丸~爽口鮮甜,丸類全部都非常彈牙,好新鮮,而且咬落去好多汁👍🏻推介必食💕

♡雜菜盤
蔬菜顏色鮮嫰,好新鮮。

♡檸檬百香果茶
自家制樽裝飲品,百香果味好濃都,而且有好多百香果籽,飲完好滋潤潤喉。

2023-01-26
  • 安格斯牛肉
  • 鮮豬粉腸
  • 潮州雜丸拼盤
  • 檸檬百香果茶
2023-01-28 331 瀏覽
今晚約咗朋友去旺角嘅明記·潮鍋打邊爐,點了兩個性價比超高嘅至尊海鮮套餐B,唔單止食物豐富,而且款款新鮮又有驚喜。刺身拼盤刺身拼盤包含了四款刺身,三文魚肥厚肉美,魷魚有嚼勁,希靈魚甘香十足,鯛魚肉質鮮嫩甜美,全部都好新鮮。波士頓龍蝦海鮮盤未食已經覺得賣相超吸睛,用來打卡一流。波士頓龍蝦肉較嫩滑細緻,口感Q彈,味道鮮美。 鮮活鮑魚鮑魚大大隻,活生生的郁吓郁吓,真的超級新鮮,味道鮮嫩Q彈。蟶子王有濃厚鮮甜味,肉質帶鮮甜爽脆,我好鍾意❤️。大元貝彈牙鮮甜,真是啖啖鮮味。另有,六款廚師發辦海鮮,根據時令而供應,真是款款新鮮,非常貼心。手切牛肉肉質夠腍身及夠Juicy,肉味很濃,絕對高質。爽脆黑柏葉黑柏葉超級爽脆,入口又夠韌勁,朋友吃過讚口不絕。脆炸響鈴感覺係自家製嘅,其色澤黃亮,鮮香味美。整體而言,呢一餐除咗非常滿足之外,而且每一碟食材都係用心之作,所以呢間火鍋店已經放咗喺我個encore list!

刺身拼盤

波士頓龍蝦海鮮盤
未食已經覺得賣相超吸睛,用來打卡一流。

波士頓龍蝦
肉較嫩滑細緻,口感Q彈,味道鮮美。

鮮活鮑魚
鮑魚大大隻,活生生的郁吓郁吓,真的超級新鮮,味道鮮嫩Q彈。

蟶子王
有濃厚鮮甜味,肉質帶鮮甜爽脆,我好鍾意❤️。

大元貝
彈牙鮮甜,真是啖啖鮮味。

手切牛肉
肉質夠腍身及夠Juicy,肉味很濃,絕對高質。

爽脆黑柏葉
黑柏葉超級爽脆,入口又夠韌勁,朋友吃過讚口不絕。

脆炸響鈴
感覺係自家製嘅,其色澤黃亮,鮮香味美。

• 波士頓龍蝦海鮮盤
  • 手切牛肉
  • 爽脆黑柏葉
2023-01-27 43 瀏覽
襯仲放緊農曆新年假繼續周圍搵好嘢食,今日嚟到位於旺角通菜街呢間新開張的明記·潮鍋打邊爐😋呢度地方寬敞坐得舒服,侍應招呼週到👍午市特惠商務套餐~好震撼,超有份量,有新鮮鮑魚、基圍蝦、大蜆、安格斯牛肉、豚肉、鮮魷、鱔片和潮州丸等等😍先講吓隻飽魚,好誇張,大過隻匙羹,而且味鮮彈牙👍👍基圍蝦仲係活生生的😍鮮魷和鱔片鮮甜爽口😋即包明記雲吞王~大大粒,餡多皮薄❤️手打墨魚滑~鮮香滑溜😍辰州桶蠔~脹卜卜肥美肉嫩😋選了香甜的南瓜雞湯湯底🎃最後還贈送每人一杯滋潤的糖水😍
呢度地方寬敞坐得舒服,侍應招呼週到👍

先講吓隻飽魚,好誇張,大過隻匙羹,而且味鮮彈牙👍👍
基圍蝦仲係活生生的😍
鮮魷和鱔片鮮甜爽口😋

即包明記雲吞王~大大粒,餡多皮薄❤️
手打墨魚滑~鮮香滑溜😍
辰州桶蠔~脹卜卜肥美肉嫩😋

選了香甜的南瓜雞湯湯底🎃

最後還贈送每人一杯滋潤的糖水😍
2023-01-26
午餐
天氣咁凍打邊爐最好不過,見到旺角女人街中段有間《明記 • 潮鍋 》🎉🎉新開張,有齊刺身·海鮮火鍋,一於點個套餐試吓先☺️!店內空間感大,坐位都好寬敞,晚餐時段有3個套餐可以選擇,我哋就選擇咗呢個💁🏻‍♀️ 至尊海鮮套餐B✨✨$338(每位)套餐包括👇🏻👇🏻湯底~有八款選擇,我哋就選擇咗南瓜雞湯鍋,一煲滾濃濃南瓜味好香,好似平日食西餐飲嘅南瓜湯一樣😋!刺身拼盤~有齊三文魚🐟、八爪魚🐙、油甘魚🐠、希靈魚和北寄貝,每人每款大約有兩片,分量唔多但都好新鮮&鮮甜!海鮮拼盤~🦞波士頓龍蝦,每人半隻,肉質爽口彈牙,食得出好新鮮!🥢重有大大隻鮮活鮑魚!👍🏻甜度十足的蟶子王!😋清洗得好乾淨的大元貝!另外有六款廚師發辦系列海鮮~象仔蚌、沙白、本灣鮮魷、基圍蝦、生劏白鱔片和台山桶蠔,全部海鮮都好生鮮👍🏻👍🏻!套餐以外,重可以單點其他食材、小食和飲品,而呢個醬油河蝦仔都係第一次食,咸香味足,外殼脆脆地,越食越惹味😋!

湯底~

刺身拼盤~

海鮮拼盤~
🦞波士頓龍蝦,每人半隻,肉質爽口彈牙,食得出好新鮮!
🥢重有大大隻鮮活鮑魚!
👍🏻甜度十足的蟶子王!
😋清洗得好乾淨的大元貝!

另外有六款廚師發辦系列海鮮~