2023-05-05 29 瀏覽
☝🏻發現旺角一間超值好吃又新鮮的火鍋店主打海鮮套餐我們叫了一個至尊海鮮套餐B $338 一位這個套餐指定湯底是免費的,我們選了胡椒豬骨湯👍🏻豬骨很好吃,肉質鮮軟,湯底還有粟米蘿蔔,很鮮甜❣️東瀛刺身拼盤(四款)有三文魚和其他魚類刺身,好新鮮爽口❣️波士頓龍蝦海鮮盤波士頓龍蝦(半隻)龍蝦很新鮮先,滿滿龍蝦膏,夠大隻👍🏻鮮鮮活鮑魚(一隻)蟶子王(一隻)大元具(一隻)❣️另六厨師發鉼海鮮有蜆肉和響螺❣️必叫手切牛肉非常高質,好吃,而且肉質不肥❣️第一次食牛胸爽,滿滿牛肉味,很有質感❣️ 特大杯熊仔冰檸檬茶(約1L)特價每杯$28大杯度到飲唔晒😂❣️這裏環境地方寬敞,服務也很好👍🏻上菜很快!食材新鮮而且店員也很細心介紹每一款食物烹煮時間,定時定候幫忙換蝶下次會再光顧
☝🏻發現旺角一間超值好吃又新鮮的火鍋
主打海鮮套餐

我們叫了一個至尊海鮮套餐B $338 一位

❣️東瀛刺身拼盤(四款)
有三文魚和其他魚類刺身,好新鮮爽口

❣️波士頓龍蝦海鮮盤
波士頓龍蝦(半隻)
龍蝦很新鮮先,滿滿龍蝦膏,夠大隻👍🏻
鮮鮮活鮑魚(一隻)
蟶子王(一隻)
大元具(一隻)

❣️另六厨師發鉼海鮮
有蜆肉和響螺

❣️必叫手切牛肉非常高質,好吃,
而且肉質不肥

❣️第一次食牛胸爽,滿滿牛肉味,很有質感

❣️ 特大杯熊仔冰檸檬茶
(約1L)特價每杯$28
大杯度到飲唔晒😂

❣️這裏環境地方寬敞,服務也很好👍🏻
上菜很快!食材新鮮
而且店員也很細心介紹每一款食物
烹煮時間,定時定候幫忙換蝶
下次會再光顧
2023-05-03 21 瀏覽
朋友知道旺角有間新開的海鮮火鍋店,海鮮新鮮,價錢合理,而這間店舖非常寛闊,坐位舒適。老闆細心介紹点餐紙上食物,並推介首創潮式滷水湯鍋,這個湯底用了一枝枝的滷水材料,水滾後一陣陣的滷水香味,味道不咸,很好。至尊海鮮套餐 B東瀛刺身併盤~油甘魚,三文魚,希靈魚,赤貝及八爪魚都非常新鮮。波士頓龍蝦海鮮盤~新鮮的本地龍蝦,非常多肉,肉質鮮甜爽口。~大元貝,大大隻,鮮甜可口。~蟶子皇,活鮑魚,沙白,貴妃蚌,青口,白鱔片,魷魚,非常新鮮,鮮甜味美。~基圍蝦,上枱時,每隻仍然郁動,非常新鮮。新鮮的炸響鈴,非常鬆脆,好好味。

至尊海鮮套餐 B
東瀛刺身併盤
~油甘魚,三文魚,希靈魚,赤貝及八爪魚都非常新鮮。
波士頓龍蝦海鮮盤
~新鮮的本地龍蝦,非常多肉,肉質鮮甜爽口。
~大元貝,大大隻,鮮甜可口。
~基圍蝦,上枱時,每隻仍然郁動,非常新鮮。

新鮮的炸響鈴,非常鬆脆,好好味。

2023-05-01 59 瀏覽
一心想去打邊爐,但係旺角要搵間無時即,好食而又坐得舒服嘅店真係唔多🤦🏻‍♀️。 同朋友唔打唔撞去左女人街入面一間叫明記。潮鍋,入到去環境好乾淨企理又寬敞,唔洗坐到逼逼澀澀,感覺已經好舒服😄。坐底就問啲員工有乜好介紹,佢地本身有幾個 海鮮set揀, 2個人可以叫唔同 set, 我地就叫左 set A, B ,加本地手切肥牛。第一樣上嘅係刺身,新鮮😋,個盤放左好多冰凍住啲刺身,慢慢食都唔怕!之後好快就上海鮮拼盤! 海鮮完全新鮮,鮑魚同🦐 仲係到旭下旭下,見到都開心,話晒係旺角打邊爐好少見到活海鮮放係面前,唔臭都已經係"奇蹟" ,更何況係活的吖😱😱😱!我地仲叫左本地手切肥牛,唔洗多講,大家見到啲紋理就知"正" ! 相都未影就已經比我好快手食左一片😆。手打四寶丸,唔好見一碟得一粒,每一粒都大粒過乒乓波,一粒可以一人一半食,每粒都爽囗彈牙😋。凍OT, 真心覺得好貼心,大大杯超夠飲,最緊要係仲有熊仔OT 冰係入面,就算放內左啲冰溶都唔會減淡 OT 嘅味道😍。其實仲叫左油炸鬼,炸午餐肉同明記自家包嘅雲吞。 炸物熱辣辣一上檯我就已經係咁食,停唔到囗😆。 雲吞大大粒,入面係冇肉嘅雲吞但就有1 1/2 大🦐

刺身拼盤

海鮮Set A, B

我地仲叫左本地手切肥牛,

手打四寶丸

其實仲叫左油炸鬼,炸午餐肉同明記自家包嘅雲吞。 炸物熱辣辣一上檯我就已經係咁食,停唔到囗😆。 雲吞大大粒,入面係冇肉嘅雲吞但就有1 1/2 大🦐係入面,而啲吞皮仲有🦐味,唔同平時食嘅雲吞。

全餐食得好開心同超驚喜,坐得舒服,員工好nice, 老闆好 friendly, 一睇就知係家庭式生意,感覺舒服自然會去關心客人需要啲嘢。

出去埋單仲送每位$50 coupon, 下次去食每人可減$50👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。

鍾意食海鮮嘅朋友 don't miss it 吖~~!

PS---- 湯底我地叫左芫茜皮蛋,湯料多而清,大家可以試試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-04-30
  • 油炸鬼
2023-04-30 24 瀏覽
發現旺角一間新開高質火鍋店,位置方便,主打生猛海鮮,設有多款套餐,明碼實價,無隱藏式收費!火鍋店面積好大,仲有幾間VIP房,無論拍拖約會、一家人或者一大班朋友聚會都啱🍻餐廳有三款海鮮套餐~我哋揀左至尊海鮮套餐B $338/位呢個餐有刺身拼盤:三文魚、油甘魚、希靈魚、八爪魚同北寄貝,全部新鮮爽口🫶🏻仲有重頭戲波士頓龍蝦海鮮盤,有龍蝦、鮑魚、大元貝、蟶子王、象拔蚌仔、海蝦、大蜆、魷魚、鱔片同青口全部新鮮生猛,老闆話師傅收到order先係魚缸撈上嚟,唔會預先劏定🫰🏻手切安格斯牛肉$138剩係睇D油花已經知靚,好味到暈😍明記雲吞王$55自家制雲吞,好足料手打四寶丸$48 蝦丸、墨魚丸、豬肉丸、鯪魚肉丸,一次可以吃四款口味,好滿足雜菜盤 $38份量很多而且蔬菜都很新鮮,有皇帝菜、油墨菜、娃娃菜、生菜、蓮藕片、粟米、車厘茄、木耳

餐廳有三款海鮮套餐~我哋揀左至尊海鮮套餐B $338/位

手切安格斯牛肉$138
剩係睇D油花已經知靚,好味到暈😍

明記雲吞王$55
自家制雲吞,好足料

手打四寶丸$48
蝦丸、墨魚丸、豬肉丸、鯪魚肉丸,一次可以吃四款口味,好滿足

雜菜盤 $38

2023-04-25
  • 安格斯牛肉
2023-04-30 460 瀏覽
朋友生日梗係要搵間高質素的餐廳慶祝啦!而這位朋友喜歡烚下烚下,所以帶他來這間吃好西。這裡有個超級大魚缸放滿新鮮海鮮,除了海鮮吸引而牛也是很高質素的。有三款海鮮套餐,今次我們點了B餐 至尊海鮮套餐。*至尊海鮮套餐B*🍲東瀛刺身拼盤(四款)波士頓龍蝦海鮮盤(共十款)波士頓龍蝦(半隻)鮮活鮑魚(一隻)蟶子王(一隻)大元貝(一隻)另六款廚師發辦海鮮~~~海蝦、青口、生蠔、蟮片、魷魚、大蜆這盤東瀛刺身拼盤很精緻用鮮花襯托很吸睛,刺身三文魚很厚肉鮮甜,八爪魚夠爽口。接著到波士頓龍蝦海鮮盤,真的超級豪氣超大盤海鮮朋友看見都嘩嘩聲,一整盤放得滿滿真的唔知吃邊款先!哈哈波士頓龍蝦很大隻還有膏的,肉質彈牙爽甜啖啖肉,鮑魚超鮮甜嫩嫩的,蟶子王夠爽脆清甜,大元貝超級大又厚肉,吃下多汁鮮甜美味,生蠔也是很大隻好肥美直頭爆汁添,其實海鮮新鮮是吃得出的,不用多講每款都非常之鮮甜美味,很滿足!特大杯熊仔冰檸檬茶🐻這裡除海鮮大堆頭之外連飲品都一樣的,超大杯熊仔冰檸檬茶每枱都會點的,打卡一流👍🏻另外點少得點手切牛肉呀!色澤均勻油脂分布平均,輕輕一滾超嫩滑很有牛味,刀工出色是起雙飛的。即包明記雲吞王皮薄餡靚,每粒雲吞裡都有
朋友生日梗係要搵間高質素的餐廳慶祝啦!
有三款海鮮套餐,今次我們點了B餐 至尊海鮮套餐。
*至尊海鮮套餐B*🍲

東瀛刺身拼盤(四款)
波士頓龍蝦海鮮盤(共十款)
波士頓龍蝦(半隻)
鮮活鮑魚(一隻)
蟶子王(一隻)
大元貝(一隻)
另六款廚師發辦海鮮~~~
海蝦、青口、生蠔、蟮片、魷魚、大蜆

特大杯熊仔冰檸檬茶🐻
即包明記雲吞王
皮薄餡靚,每粒雲吞裡都有兩隻大蝦,蝦肉爽口彈牙。
唐生菜
最後吃了那麼多海鮮和牛肉,點了一盤菜吃,唐生菜很翠綠很爽脆鮮甜。

2023-04-29 225 瀏覽
以前經常去荃灣都知有間明記打冷非常出名,最近知道他們開了火鍋店,就約了朋友來試一試。我們選擇了午市特惠商務套餐(@$198),性價比很高。先選擇湯底,見潮式滷水湯鍋很特別就選擇了,滷水味不會過咸而且非常香口,很有新鮮感。鮮活鮑魚:真的很新鮮,看見鮑魚仍然是活的,鮑魚很大隻,很有鮮味,而且大大隻,很爽口彈牙。基圍蝦:也是非常新,看見蝦仍然很生猛,蝦頭的膏很鮮甜,蝦肉爽口彈牙,蝦殼亦非常易剝。蠔:原本是活青口,不過無貨,就免費升級轉了蠔,看見這麼肥美飽滿的蠔就覺得吸引,蠔鮮味十足。龍躉肉:切了片無骨,嫩滑之餘亦有彈牙口感。鮮魷:完全不韌,而且很彈牙。安格斯牛肉:肉味香濃,肉質嫰滑。豚肉:肉味濃,亦鮮甜。精選正宗潮州丸類:有幾款種類,非常豐富,而且很美味,最喜歡蝦丸,有鮮味亦彈牙。另外追加了:貴妃蚌($52):一向很喜歡吃蚌,這貴妃蚌非常新鮮,肉質很滑又肥美,值得追加。紐西蘭蟶子皇($42):大大隻,味道爽甜。美貝:第一次吃,是職員推介的,肉質肥厚,味道清甜。飲品方面點了:竹蔗茅根汁:打邊爐當然要清清熱,這個飲品真材實料,味道清甜。蘋果雪梨蜜棗水:這個又是清熱飲品,蘋果雪梨的配搭聽得多,加了

我們選擇了午市特惠商務套餐(@$198),性價比很高。

鮮活鮑魚:

基圍蝦:

蠔:

龍躉肉:
切了片無骨,嫩滑之餘亦有彈牙口感。

鮮魷:
完全不韌,而且很彈牙。

安格斯牛肉:
肉味香濃,肉質嫰滑。

豚肉:
肉味濃,亦鮮甜。

精選正宗潮州丸類:

另外追加了:
貴妃蚌($52):

紐西蘭蟶子皇($42):
大大隻,味道爽甜。

美貝:
第一次吃,是職員推介的,肉質肥厚,味道清甜。

飲品方面點了:
竹蔗茅根汁:
打邊爐當然要清清熱,這個飲品真材實料,味道清甜。

蘋果雪梨蜜棗水:
這個又是清熱飲品,蘋果雪梨的配搭聽得多,加了蜜棗更加甜,很美味。

這裡新開張了約3個月,環境闊落,職員友善,海鮮非常新鮮又美味,性價比高,找天會再帶家人來吃一餐。

2023-04-22
2023-04-28 20 瀏覽
作為香港人,海鮮無論任何時候都咁鍾意食😏😏呢日去到旺角嘅明記。潮鍋就可以大擦海鮮🤪佢哋火鍋套餐主打4款唔同價位嘅海鮮套餐,可以食盡多款活海鮮加刺身🐟餐廳後面有一排魚缸養住新鮮海鮮,點餐嘅時候先即撈即劏即上枱,海鮮夠晒生猛😎😎今次叫咗至尊海鮮套餐B,$338一位有波士頓龍蝦、鮑魚、蟶子、貝類等😍😍包一個指定火鍋湯底。就咁食海鮮已經好豐富,另外再單點一啲火鍋配料就好滿足🤰🏻東瀛刺身拼盤先嚟食刺身,有三文魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚同油甘魚,每款都好新鮮,幾鮮甜😋😋平時唔食希靈魚因為怕腥,呢個經醃漬過,酸酸地好開胃,完全唔腥👍🏻波士頓龍蝦海鮮盤用上冰盤盛載,賣相好震撼🤩🤩除咗恒常嘅龍蝦、鮑魚、蟶子、元貝之外仲有6款廚師發辦海鮮,今次就試到唔同貝殼類。啲蝦勁生猛🤣放咗好耐依然跳跳紮係咁郁,連鮑魚都keep住郁動🤣🤣🦞波士頓龍蝦-超大隻超厚肉,夠爽甜,仲有啲甘香龍蝦膏😛🌑鮮活鮑魚-係湯底烚咗好耐先記得食,估唔到竟然仲係超級彈牙,完全不韌,口感一流👏🏻⚪️蟶子皇-大大條蟶子幾爽甜⭕️大元貝-大隻厚肉🟠紐西蘭青口-爽彈有海水味🐟生劏白鱔片-幾滑🦐基圍蝦-烚完細隻咗但竟然食到少少蝦膏嘅香味😻🐘象仔蚌-細隻版

東瀛刺身拼盤

波士頓龍蝦海鮮盤
🦞波士頓龍蝦-超大隻超厚肉,夠爽甜,仲有啲甘香龍蝦膏😛
⚪️蟶子皇-大大條蟶子幾爽甜
⭕️大元貝-大隻厚肉
🟠紐西蘭青口-爽彈有海水味
🐟生劏白鱔片-幾滑
🦐基圍蝦-烚完細隻咗但竟然食到少少蝦膏嘅香味😻
🐘象仔蚌-細隻版象拔蚌,口感好爽,味道鮮甜😽
🏖️沙白-非常彈牙,食到海水鮮味
🦑本灣鮮魷-好彈口

南瓜雞湯鍋/胡椒豬骨湯鍋(鴛鴦+$20)
食咁多新鮮海鮮,叫個清清地嘅湯底就啱。豬骨鍋有好多豬骨、粟米同蘿蔔可以當配料食。略嫌唔夠胡椒味。

手切牛肉
跟海鮮套餐價$138就食到份量咁豐富嘅牛肉🐮油花非常靚,肉質軟滑有油香,幾高質😋😋

即包明記雲吞王
非常誇張嘅雲吞👻超薄嘅皮包住兩隻大蝦,仲要十分彈牙,必食👍🏻👍🏻

蜂巢豆腐、雜菜盤
豆腐索晒湯汁幾正,雜菜份量好多而且夠新鮮。

醬料區
餐廳一角有自助醬料區,值得一提係有麻辣油,其他地方少見,麻香十足好刺激🌶️🌶️點少少即時變成麻辣火鍋感覺😏😏

人均消費:$560
推介指數(10分為滿分):8分
2023-04-27
2023-04-26 29 瀏覽
「明記-潮鍋」位於旺角波鞋街附近,而威達商業大廈呢度幾層都系餐廳,而同事同我就揀左食呢間新開冇耐既火鍋店,試試佢地既海鮮套餐。打開menu,呢度既有單點有一般火鍋配料,也有雞煲同埋火鍋套餐可以選擇。而餐桌有提供夾子,濕紙巾,牙線,最重要有個火鍋蘿。煮緊殼類海鮮時,唔怕D肉系果煲底到。打邊爐最緊要個湯底,湯底8選1,配海鮮吃當然要選味道清甜健康的南瓜雞湯鍋。只系見到鮮橙色湯面浮住D雞油現,一邊煲一邊散發出南瓜氣味。即使店員加湯都系南瓜湯而唔系雞湯。至尊海鮮套餐B $388東瀛刺身拼盤(共5款):有三文魚、油甘魚、八爪魚、北寄貝、希靈魚,樣樣都厚切大件。又夠曬鮮甜味,讓人食慾大開。波士頓龍蝦海鮮盤(共10款):波士頓龍蝦(半隻)、鮑魚、蟶子王、大元貝、(各一隻)廚師發辦(6款)花蛤 、沙白蜆、鮮魷、生劏白鱔片 、基圍蝦、青口。 成個需要兩個人放上抬海鮮盤,成個枱面有兩大盤野,氣派十足。海鮮整齊排列,質素新鮮十足。當中最吸引我會揀鮑魚同基圍蝦,上抬果時仲好生猛。口感彈牙仲食到咸水味,而其餘殼類都好乾淨、無沙,煲過既肉都冇咩縮度。龍蝦肉鮮甜肥味,兼食度D蝦膏。加上有指引寫住烹煮時間。可以精準烹

至尊海鮮套餐B $388

波士頓龍蝦海鮮盤(共10款):
波士頓龍蝦(半隻)、鮑魚、蟶子王、大元貝、(各一隻)
廚師發辦(6款)
花蛤 、沙白蜆、鮮魷、生劏白鱔片 、基圍蝦、青口。

成個需要兩個人放上抬海鮮盤,成個枱面有兩大盤野,氣派十足。海鮮整齊排列,質素新鮮十足。當中最吸引我會揀鮑魚同基圍蝦,上抬果時仲好生猛。口感彈牙仲食到咸水味,而其餘殼類都好乾淨、無沙,煲過既肉都冇咩縮度。龍蝦肉鮮甜肥味,兼食度D蝦膏。加上有指引寫住烹煮時間。可以精準烹調海鮮質素。

另外叫左部份火鍋料(跟餐):
安格斯牛肉、潮州雜丸拼盤、明記雲吞王、炸午餐肉、出前一丁,仲有飲品大檸檬荼(1L),紅棗杞子桂圓茶。當中雲吞王入面有兩隻蝦同部份豬肉粹。真材實料,好好食。而大檸檬荼適合情侣飲用,檸檬荼上仲有隻冰熊仔系上面。成個好飲又賣相吸引。

總結:環境新淨舒服,店員服務恩勤有禮。食物質素好。適合一大班人聚會慶祝。
打邊爐打到悶,不妨黎呢一間海鮮火鍋!新鮮魚缸撈起,滿腔鮮甜。👍🏻至尊海鮮套餐套餐包含嘅海鮮種類頗多,除咗打邊爐之外,更加有東瀛刺身拼盤:三文魚、八爪魚片、鯛魚、希靈魚、北寄貝。用上碎冰冰鎮,保持刺身的新鮮度,而且每一片盡是厚切的程度,三文魚入口肥美,希靈魚不帶魚腥。✨波士頓龍蝦海鮮盤波士頓龍蝦、活鮑魚、蟶子王、大元貝、另加六款廚師發辦海鮮:紐西蘭青口、基圍蝦、象仔蚌、生劏白膳片、靚花甲、本灣鮮魷共十款,確實大飽眼福之餘亦都填滿一肚幸福感。龍蝦即場從魚缸撈起,新鮮至極,食落爽口鮮甜;活鮑魚可以滾到八成熟,入口爽嫩彈牙令人回味;蟶子皇清洗得乾淨,厚肉飽滿;大元貝顏色透白;靚花甲帶海水味;基圍蝦就算用竹籤吉住,蝦腳依然係識郁嘅,確係無敵新鮮!白鱔片較多幼骨,進食嘅時候要特別小心。安格斯牛肉牛肉切得厚薄一致,雪花平均,入口好軟淋亦帶有好重嘅牛香。丸類即包明記雲吞王,雲吞皮薄餡靚,餡料鹹香度足夠,裏面嘅蝦肉清晰可見;手打四寶丸,包括有鮮蝦、墨魚、豬肉、鯪魚,全部都爽口彈牙,真材實料!可以根據呢一個餐牌而去計時!特大杯熊仔檸檬茶 絕對係打邊爐解膩之首選,熊仔冰浸在杯內慢慢溶化,越飲越透心涼。

👍🏻至尊海鮮套餐

✨波士頓龍蝦海鮮盤
波士頓龍蝦、活鮑魚、蟶子王、大元貝、

安格斯牛肉
牛肉切得厚薄一致,雪花平均,入口好軟淋亦帶有好重嘅牛香。

丸類

可以根據呢一個餐牌而去計時!

特大杯熊仔檸檬茶
2023-04-24 209 瀏覽
政府新一輪消費券到位,今晚便和另一半豪嘆海鮮火鍋,我們選了在旺角通菜街的「明記潮鍋」。餐廳在商場三樓,地方不少,座位寬敞舒適。我見門前的海鮮套餐相當水吸引,於是便點了個“至尊海鮮套餐B”和添加了一些火鍋食材。海鮮套餐包括了“東瀛刺身拼盤(4款)”,有三文魚、吞拿魚、希靈魚和八爪魚。色澤鮮艷,用大盤冰鎮,還有精緻裝飾,賣相高貴。刺身非常新鮮,入口鮮甜。我選了“芫荽皮蛋”湯底,芫荽和海鮮味道最合配。主菜到了,是“波士頓龍蝦海鮮盤(共十款)”,也是用一大盤冰鎮住的,賣相豪華,包括有:波士頓龍蝦、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝、大隻活蝦、花蛤、青口、蜆、龍躉骨和鮮魷。其中的龍蝦、鮮蝦和鮑魚還在動,認真新鮮。海鮮又大隻,又鮮甜可口,真材實料,絕無欺場。除了海鮮鍋外,我還點了:“手打墨魚滑”,肉質爽口彈牙,鮮味十足。“生劏白鱔片”,肉質肥美,爽滑口感,夠新鮮。“雜菜盤”,有多種蔬菜:娃娃菜、菠菜、生菜、粟米、車厘茄、雲耳......等。賣相都很有心思,排列有序。“滑豆腐”,吸收湯底精華,非常可口。“紅薯粉”,煙韌滑溜。飲品:自家製的“紅棗杞子桂圓茶”,“蘋果雪梨蜜棗水”,成分天然,絕無添加。這一頓火鍋食

我選了“芫荽皮蛋”湯底,芫荽和海鮮味道最合配。

除了海鮮鍋外,我還點了:
“手打墨魚滑”,肉質爽口彈牙,鮮味十足。

“生劏白鱔片”,肉質肥美,爽滑口感,夠新鮮。

“滑豆腐”,吸收湯底精華,非常可口。
“紅薯粉”,煙韌滑溜。

這一頓火鍋食得真夠豪爽,捧著大肚子回家,而且服務到位,真是物有所值。
  • 至尊海鮮鍋,刺身,
  • 生劏白鱔片
2023-04-22 18 瀏覽
旺角出名多火鍋店,最近天氣凍凍地,最想打邊爐,我同朋友都細食,想食一間質素高啲嘅海鮮火鍋,就嚟咗呢間新開嘅火鍋店餐廳以卡位為主,坐得好寬躺,兩個人都可以安排4人坐位,仲有vip 房,啱曬想要私隱度高的朋友餐廳有三款海鮮Menu,今日我哋揀咗個中價位的海鮮套餐$338,價錢已經包括刺身拼盤,波士頓龍蝦🦞,鮮活鮑魚,蟶子王,大元貝,六款廚師發辦海鮮✨刺身拼盤分別有三文魚,油甘魚,北寄貝,八爪魚🐙,油甘魚油脂含量適中,入口味道帶有香滑魚鮮味,八爪魚鮮甜同爽口,三文魚油脂豐富✨芫荽皮蛋湯湯底係豬骨湯,好多皮蛋同豆腐,清清地最啱配海鮮邊爐✨海鮮拼盤有龍蝦🦞,鮑魚,大元貝,鮮活鮑魚,蟶子王,蝦,蜆,象拔蚌,青口,魷魚🦑,白鱔等龍蝦🦞好新鮮多汁而且啖啖肉好多蟹膏,鮑魚煙韌彈牙大大隻,蜆清甜無沙,蝦🦐上菜時仲好生猛,肉質彈牙,最正大元貝,大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜如果食完海鮮套餐唔夠飽,仲可以以套餐價散叫火鍋配料✨手打四寶丸$48鮮蝦丸,墨魚丸,豬肉丸,鯪魚丸,豬肉丸汁流晒出嚟,墨魚丸好新鮮蛋彈牙,鮮蝦丸好足料,爽口彈牙,鯪魚丸一啲腥味都冇✨川味麻辣餃$40餐廳自家製水餃,花椒麻香味十足,適合鍾意食

✨芫荽皮蛋湯
湯底係豬骨湯,好多皮蛋同豆腐,清清地最啱配海鮮邊爐

✨海鮮拼盤

如果食完海鮮套餐唔夠飽,仲可以以套餐價散叫火鍋配料

✨手打四寶丸$48

✨川味麻辣餃$40
餐廳自家製水餃,花椒麻香味十足,適合鍾意食小辣嘅朋友

✨牛胸爽$88
賣相非常吸引,牛胸夾大大塊,仲非常厚,煮完之後,油脂非常香,質感爽口

✨鵝腸$80
鵝腸洗得好乾淨,一啲腥味都無,肥膏唔會太多,煮完之後爽口彈牙

✨竹蔗茅根$10
✨檸檬百香果茶$10
仲有幾款自家製飲品,唔使次次都飲汽水咁悶,亦都可以清下熱氣

2023-04-22 18 瀏覽
之前一直食開砵籣街間明記潮州菜,水準都係好高。知道明記開咗火煱店就過嚟試吓,(因為杯熊仔檸檬茶就知道係明記😂)好好飲,好抵飲,每次都必叫🤣🤣今次叫埋竹蓆茅根,都好推介,好清甜,老闆話係自己煲,超足料,唔係溝糖水果啲。👍👍未開爐前叫咗個麻辣鵝腸頭食,麻辣味好香,口感好特別,好有咬勁;即叫即炸魚皮好正,啲海鮮好新鮮,鮑魚同蝦上到枱仲郁緊,帶子同鮑魚都超好食同大隻,牛肉超有肉味,黑柏葉好爽,午餐肉係煎咗架,打邊爐必需品😍😍樣樣都好好味😋😋性價比高,服務好好,地方寬敞,坐得舒服,傾偈聚會岩哂,帶小朋友都冇問題,環境好乾淨,又一新飯堂。🥳🥳👏🏻👏🏻P.S 喺OP 訂座仲有$40現金卷🙌🏻🙌🏻
P.S 喺OP 訂座仲有$40現金卷🙌🏻🙌🏻

• 鮑魚
  • 帶子
  • 鮮尤
2023-04-22 96 瀏覽
母親大人一向很喜歡吃火鍋,加上好友一直向我極力推介「明記.潮鍋」,所以真是沒有理由不到此用膳。一到步的時候,這火鍋店比我想像中還要大得多,地方光猛又整潔,還很舒適!餐廳較入的位置有魚缸載着不同的活海鮮,可想言之他們提供的海鮮有多新鮮。特大杯熊仔冰檸檬茶(約1L)檸檬茶來到的時候,看到熊仔浸在檸檬茶中的樣子相當可愛,加上它份量十足,用它來打卡就最適合不過!喝上去味道甜甜酸酸,茶味都相當濃郁,即使喝到差不多完的時候,味道亦沒有怎樣變淡,它才$28一杯,絕對是超值!胡椒豬骨湯鍋胡椒味非常濃郁,特別適合我們胃口之餘又暖胃,更適合長期胃寒的我,胡椒味過後又有淡淡的肉香味,真係不錯!湯底裏面還有很多清甜又爽口的粟米和早已醃鹹過的豬骨,十分足料!至尊海鮮套餐B這套餐內有東瀛刺身拼盤(四款)同埋波士頓龍蝦海鮮拼盤(十款)。東瀛刺身拼盤(四款)拼盤不但美觀,內裏還有三文魚、北寄貝、八爪魚、油甘魚和希靈魚。三文魚肥美甘香,北寄和八爪魚貝爽口彈牙,油甘魚甘甜中帶油香,而希靈魚醋漬過後味道酸酸甜甜,非常開胃!波士頓龍蝦海鮮拼盤(十款)這拼盤同樣吸引,內裏有波士頓龍蝦、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝和另外有六款廚師發

特大杯熊仔冰檸檬茶(約1L)

胡椒豬骨湯鍋

至尊海鮮套餐B

東瀛刺身拼盤(四款)

波士頓龍蝦海鮮拼盤(十款)

這拼盤同樣吸引,內裏有波士頓龍蝦、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝和另外有六款廚師發辦海鮮包括蝦、蠔、象拔蚌、鱔、魷魚和青口。當中蝦和鮑魚未食還在郁動,實在是非常新鮮!

波士頓龍蝦爽口彈牙又鮮甜,它龍蝦膏十分甘香,龍蝦放到入鍋內還在郁動。而鮮活鮑魚軟腍中又帶少少咬口,蟶子王則大大隻又鮮甜彈牙,大元貝大隻得來又厚身,還很鮮甜!

至於蝦都爽口彈牙又鮮甜,蠔大大隻之餘又蠔味濃郁,象拔蚌鮮甜又爽口,而鱔的魚香味濃郁又有少少彈牙,魷魚和青口兩者都不會靭又鮮甜。整個海鮮拼盤都非常新鮮,所以我們也吃過不停!
手打四寶丸

四寶丸包括蝦丸、墨魚丸、豬肉丸和鯪魚丸,蝦丸和墨魚丸爽口彈牙又鮮甜,墨魚丸內裏還有墨魚粒,所以吃上口感就更加好。豬肉丸非常爽口彈牙,還有淡淡的肉香味,鯪魚丸充滿鯪魚香,又帶淡淡果皮味,絕對係真材實料!
即包明記雲吞王

雲吞大大粒,每粒雲吞內都有兩隻爽口彈牙的蝦,不過調味方面就鹹了少少,如能改善這點則更為美味!
炸芋頭

炸芋頭非常粉糯,喜歡芋頭的朋友,絕對不容錯過!
潮州包心貢丸

這款貢丸跟平時吃到的有點不一樣,它沒有甚麼冬菇的味道,但肉香味非常濃郁,內裏還充滿肉汁,味道相當不錯!

吃過火鍋,我們都覺得這裏的海鮮非常高質素,鮮甜好味到就不用多說,最咁意外的是他們部份海鮮來到的時候還在郁動,而其他火鍋配料都一樣高質素,服務又好殷勤細心,地方闊落又舒適,難怪我們都食到飽飽又非常滿足!
2023-04-12
📍 明記 • 潮鍋 如果你問我食過最新鮮嘅海鮮火鍋,暫時來講應該就係呢一間喇🤔成個水缸喺隔離,即劏即上枱,成盆海鮮都仲係識郁😳👅 至尊海鮮套餐B $338套餐每人包含東瀛刺身拼盤4款,波士頓龍蝦海鮮盤10款,包括半隻波士頓龍蝦,一隻活鮑魚,一隻蟶子王,一隻大元貝,同埋六款廚師發板當日嘅精選海鮮,當日就有生蠔,青口,基圍蝦,鮮魷,白鱔等等。全部海鮮都係超級新鮮,就算龍蝦劏開咗一半,都仲係郁緊😳湯底今次就揀咗南瓜雞湯,本身冇乜特別期望,點知佢哋嘅南瓜味好出好清甜,好適合海鮮火鍋,冇揀錯,推介比大家👍🏻😎然後我哋就叫咗潮州雜丸拼盤,同埋竹笙,我個人非常推介竹笙,全部都係好大條,好有口感,最緊要就係可以吸收晒湯底嘅精華👍🏻另外,仲叫咗佢哋嘅大檸檬茶($28),真係好大杯,仲有隻好得意嘅熊仔,夠哂兩個鐘成餐飯飲有餘🧸
📍 明記 • 潮鍋

👅 至尊海鮮套餐B $338

2023-04-21 18 瀏覽
今日相約家姐一齊打個靚邊爐~揀咗明記潮館因為我見到呢個價錢$300幾每人食到刺身、同生猛海鮮,性價比都唔錯~刺身方面,有三文魚、油甘魚、希靈魚、八爪魚、北寄貝,三文魚夠肥美~樣樣都好新鮮~生猛海鮮包括波士頓龍蝦、蟶子王、象拔蚌仔、鮑魚、海蝦、大元貝,蠔,蟶子王 10秒就煮好唔過老,味道好爽口鮮甜~象拔蚌仔15秒厚肉口感超豐富,大元貝真大得誇張,成個波咁大~超滿足!鮑魚同海蝦都好生猛仲郁緊!超新鮮~另外可以叫啲火鍋料~牛肉同雲吞點少得~手切安格斯牛 $138 雪花紋理平均,口感鬆化牛肉味濃~招牌即包雲吞 $55 有4大隻,每粒仲有兩隻蝦,豬肉為餡,好爽口多汁,蔬菜拼盤 $38包括多種粟米、蕃茄、雲耳、皇帝菜、娃娃菜,乾淨新鮮~份量夠大好抵食~揀咗飲品$38小熊檸檬茶,有大大隻小熊形容嘅檸檬茶冰,超級大杯,打卡一流~~