餐廳: 星月樓
資訊:

2023-02-10 3112 瀏覽
上菜很慢。食物質素令人吃驚。乳豬像餸頭餸尾,是我吃過最難吃的乳豬。脆皮金薯咕嚕肉有一舊好多骨嘅魚。酒樓不是滿座,但出餸何其慢。到底發生什麼事呢?19:54落單,21:20仍未嚟齊D餸,我錯了,誤入此酒樓。
19:54落單,21:20仍未嚟齊D餸,我錯了,誤入此酒樓

脆皮金薯咕噜肉
乳豬雙拼
2023-02-08 2615 瀏覽
吃了過午餐, 很多人, 還好等了一會兒.點了蝦餃皇, 豉汁蒸排骨, 順德鯪魚球, 喜灼芥蘭, 和馬友鹹魚雞粒炒飯.炒飯一般一般, 不太鹹.但排骨很好味, 又有小芋頭作配菜, 很有懷舊風味.鯪魚球內有小臘肉粒, 很有特色, 不過, 吃的時候, 要多咬幾口, 不像棉花軟棉棉.芥蘭一般只有豉油沒有蠔油.蝦餃皇爽口很新鮮, 共4粒.新年過後還推出其他夜宴套餐.食具比較舊, 舊式供茶服務不過, 新加了一些玻璃板活動屏風, 在有需要的時候, 拿出來, 隔一隔食客.
吃了過午餐, 很多人, 還好等了一會兒.
炒飯一般一般, 不太鹹.
但排骨很好味, 又有小芋頭作配菜, 很有懷舊風味.
芥蘭一般只有豉油沒有蠔油.
蝦餃皇爽口很新鮮, 共4粒.
新年過後還推出其他夜宴套餐.
食具比較舊, 舊式供茶服務
10 分鐘 (堂食)
2022-12-28 3237 瀏覽
鑑於老編遲遲未通過審核,我再補充一些對此事的看法。記得長者日去新九龍廣場名御苑早茶,八時未到,門口已經聚集了十多位等開門的老人家,打聽一下,原來他們為了酒樓那天供應長者13.80一個鷄球大飽及贈送一件白糖倫教糕而來的。我也點了一個鷄球大飽,老實說,餡料是名不符實的,只有一片鷄肉和一只春蛋,那件倫教糕也是薄薄一小片,所以酒樓絕對不會虧本,但收到了不錯的宣傳效果。如果那天星月樓不是抱著賺到盡的心態,茶費照舊收九元一位,而且趁冬節送茶客每位一件蘿蔔糕,相信效果完全不同!那天抱怨的客人不只我一個,酒樓入座率比平時少了,我見到有些客人知道沒有早茶優惠更掉頭走了!两家酒樓營銷策略不同,得到的效益也不一樣。
鑑於老編遲遲未通過審核,我再補充一些對此事的看法。
两家酒樓營銷策略不同,得到的效益也不一樣。
2022-12-24 5953 瀏覽
媽打經常同朋友光顧的「星月樓」最近有新推廣以優惠價食花膠雞煲翅,媽打買了兩張優惠券,今晚就去開餐。位於上環尾中環頭的典型港式廣東酒樓,主力客源當然係中上環上班一族。並非走高級酒樓路線,沒有富麗堂皇及新派裝修;但服務態度相當熱誠,整體感覺接近私人屋苑商場內的普通酒樓。小菜款式選擇唔多,以中上環地區來說,定價算很合理。兩個大砂鍋花膠雞煲翅($398)連同氣體火爐一同送上,在客人面前翻熱。打開砂鍋蓋,原來份量很多;每鍋翅有半隻鮮雞、亦見到有金華火腿,落足材料。之於是否足8兩翅?真係唔知道,但每鍋翅可以分到6小碗,而且碗碗有翅!上湯湯底味道算幾好,未至於非常出色,但既有雞鮮甜味、也有金華火腿鹹香。這個價錢當然不會是口感綿滑、條條粗翅針的勾翅,而只是還未去除軟骨的小翅仔;勝在分量十足,啖啖湯都有翅!如果是原價($688)就唔化算,優惠價($398)就非常抵食!(註:小編也算支持保育,魚翅還是少吃為妙。)上湯焗澳洲龍蝦伊麵底($498)西澳洲龍蝦大約一斤四兩重,廚師將龍蝦斬得細細件,方便多人分享。新鮮游水龍蝦肉質鮮甜爽口彈牙,伊麵又掛滿了上湯及龍蝦鮮味芡汁,只嫌芡汁味道麻麻。蜜汁叉燒(例)($13
小菜款式選擇唔多,以中上環地區來說,定價算很合理。
花膠雞煲翅
花膠雞煲翅
上湯焗澳洲龍蝦伊麵底
蜜汁叉燒(例)($138)偏瘦,差不多完全沒有脂肪,並唔係半肥瘦梅頭肉。瘦叉燒又未必一定唔好食 ⋯⋯ 夾起一塊放入口,雖然未至於乾硬粗嚡,但肯定唔係鬆軟;調味亦只是一般。
蜜汁叉燒(例)
粟米斑塊($168)賣相一般。粟米汁似是罐頭粟米湯炮制,稍欠心機。斑塊表面脆漿夠薄,有香脆口感;咬落亦算有魚味。
粟米斑塊
芹香臘味炒芥蘭($128)夠大碟,材料豐富又夠多,臘肉、臘腸、潤腸,食極都有。勉強要批評的話,芥蘭菜葉裁走未夠徹底,又沒有刨走芥蘭外皮,賣相稍差;但咬落沒有澀味,亦爽脆清甜。
芹香臘味炒芥蘭
羊肚菌燒豆腐($118)每件豆腐細細塊,方便入口。定價唔貴,羊肚菌份量果然一如預期,偏少;為了彌補豆腐 / 菇菌比例不平衡的問題,加入了大大塊冬菇片。味道稍鹹,不過夠大碟,抵食。
羊肚菌燒豆腐
小菜味道一般,勝在有優惠價的花膠雞煲翅。
2022-11-27
芹香臘味炒芥蘭
2022-12-22 1290 瀏覽
我幾乎每天早上都去中環星月樓飲茶,欣賞那裡茶靚(不是用茶包),點心也中規中矩,並非工廠貨。晚飯也試過好幾次,雖然價錢比較貴,但味道唔錯,最近上市的雙冬羊腩煲,用新鮮黑草羊古法炆,吃了两次,仍然齒頰留香。上面是讚,下面要彈!今天冬節,早上照舊上去飲茶,原來的特價早茶欠奉,全部點心按正價收費,雖然今日不是所有酒樓像它那樣提價,但也情有可原。結賬時發現收費仍然偏高,查詢下原來一位茶錢由平日九元加至十六元!這樣做就十分離譜了,已經沒有早茶優惠,茶錢也加了80%,與搶錢無異!以前對星月樓的良好印象一掃而光。關鍵是沒有任何加茶錢的告示!顧客在埋單時才知道!這是否違反商品說明條例呢?
上面是讚,下面要彈!
2022-12-22
$70 (早餐)
星月樓主打滋味小菜同傳統點心等美食,仲有新派粵菜。同朋友去到星月樓點了海鮮套餐,食特式嘅粵菜配搭清酒,so chill!食蝦球,配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就最滋味。蝦球沾滿鹹蛋嘅甘香,炸成香脆蝦球,口感酥脆又滋味。配搭這款特別用上糯米釀造嘅清酒, 味道濃厚,入口纖細幼滑,帶出蝦嘅鮮香味道。椒鹽活鮑魚外皮酥脆,鮑魚肉質細嫩軟滑,味道鮮甜。配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒,鮑魚鮮甜味道更突出。干煸野菌鮮斑腩鮮斑腩肉質結實,野菌味道清爽;配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就,斑腩魚香味道更濃郁。鹽焗燒雞,雞香撲鼻,肉質嫩滑;配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就更惹味可口。星月樓 地址:上環德輔道中267-275號龍記大廈2-5樓
星月樓主打滋味小菜同傳統點心等美食,仲有新派粵菜。

干煸野菌鮮斑腩

星月樓
地址:上環德輔道中267-275號龍記大廈2-5樓
2022-12-17 765 瀏覽
今年係第四年舉辦「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,一共有大約40間粤菜餐廳參與,提供日本清酒同廣東海鮮菜式既配搭菜單。美食配上最合適既清酒可以突出到唔同海鮮既特色,令整體味道更上一層樓👍🏻係上環既星月樓就係其中一間參與既餐廳~呢日就同朋友黎試左佢地Seafood Love Sake既套餐😌呢個套餐有鹽焗燒雞、蝦球、椒鹽活鮑魚同干煸野菌鮮斑腩~份量都算幾多👍🏻特別係椒鹽活鮑魚,椒鹽咁整有另一番風味~,大廚用自家製而充滿蛋黃香既鹹蛋黃,將新鮮大蝦炸成香脆蝦球,入口鬆脆惹味😍 呢個餐搭配左特撰黒松白鹿黒松純米もち四段仕込,特別用上糯米釀造既清酒, 酒體纖細幼滑,味道濃厚,食落唔會太漏同埋無咩油膩感☺️

2022-12-17 706 瀏覽
星月樓 (上環)上環德輔道中267-275號龍記大廈2-5樓Seafood Love Sake. 限定套餐Set Menu x 特撰 黒松白鹿 黒松 純米 もち四段仕込鹽焗燒雞皮脆肉嫩,咸香撲鼻,鎖汁技術一流,咬落去肉汁豐富。蝦球大廚用自家製且充滿蛋黃香的鹹蛋黃,將新鮮大蝦炸成香脆蝦球,入口鬆脆惹味。配搭這款特別用上糯米釀造的清酒, 酒體纖細幼滑,味道濃厚,帶出輕盈的海鮮味道。椒鹽活鮑魚鮑魚新鮮彈牙,大隻足料,椒鹽非常惹味,酥炸辣辣鮑魚刺激味蕾。干煸野菌鮮斑腩斑腩新鮮,脆味爽口,肉質鮮嫩,時蔬新鮮好味,野菌締造層次口感。
星月樓 (上環)
上環德輔道中267-275號龍記大廈2-5樓

Seafood Love Sake. 限定套餐

鹽焗燒雞
皮脆肉嫩,咸香撲鼻,鎖汁技術一流,咬落去肉汁豐富。

蝦球

椒鹽活鮑魚

干煸野菌鮮斑腩

2022-12-17 420 瀏覽
Lunch time一直座無虛席既星月樓,見到佢有seafood loves sake個活動,一定要捧下場。清酒限定套餐菜式有鹽焗燒雞、蝦球、椒鹽活鮑魚,干煸野菌鮮斑腩,份量適合2-3人食。蝦球用左自家製鹹蛋黃包住炸成,鹹蛋黃味道真係無得頂,大人小朋友都好鍾意。平時食開蒸活鮑魚,呢到用左椒鹽煮法,都幾新穎同入味。清酒用左特撰 黒松白鹿 黒松 純米 もち四段仕込,呢款糯米釀造清酒飲落好細緻幼滑,帶左少少後勁味道,感覺豐富,同海鮮鮮味好夾。

2022-10-04 1938 瀏覽
去開西港城呢頭,發現上環附近有好多酒樓,我地隨便行入一間飲茶。呢間酒樓有幾層,地面係拎籌等位;拎到位之後就可以上樓上坐,我地今次坐3樓;上到3樓見到坐滿曬人,不過個場唔算好大。搭lift個陣見到有Menu寫住外賣自取有優惠,就甘睇餐牌都有好多選擇!飲茶都不外乎個啲食物,於是就交左比朋友去點,我就坐低等開餐!結果朋友叫左成枱野食,我地5個人都食到好飽!有啲食飯一上枱已經食左,太肚餓等唔切影相啊。私心推薦!燒賣:呢一籠上到嚟我哋完全唔知係燒賣嚟㗎,仲諗緊係咪嗰啲雞扎定係啲乜嘢點心!因為佢哋嘅燒賣係冇皮㗎!!!而且上面面頭仲有冬菇、雞肉或者係鮑魚!蝦餃:個皮薄到一夾起已經想穿,而且個餡好多,入邊有好多蝦,點埋豆瓣醬或者XO醬更惹味!糯米雞:糯米蒸得夠軟糯,而且有好多唔同種類嘅餡喺入邊,例如有肉、蛋黃、冬菇…竟然仲有埋鮑魚!最後我哋真係碟碟都清晒㗎,埋單五個人都係三百零蚊,人均60幾蚊抵到飛起!

私心推薦!

2022-08-11 1988 瀏覽
今日下午下了大雨 ,我約了朋友來了一間酒樓吃午飯。我哋點了 灌湯餃, 叉燒腸,黑金流沙包,珍珠雞豬腳薑和雞扎。時間都等左一陣間才有得食先上叉燒腸粉我就覺得麻麻地囉個皮好似林咗啲嘟味道都幾好有待改善$30嚟講我覺得可以俾70分嘅豬腳薑出奇地好味啲豬腳又林薑又夠辣味道十分夠味正值得推介珍珠雞都夠熱又有鮑魚味道70分如果乾身 D 就好鮑魚味道唔錯黑金流沙包非常熱如果可以再整得好啲呢做到爆漿嘅效果呢就好喇。味道都唔錯灌湯餃以咁嘅價錢都做得唔錯最後輪到雞扎用料新鮮又夠熱雞肉都新鮮埋單兩個二百零蚊值回票價可以再來最後我都有投訴點解上菜咁耐原來係即叫即蒸下次再約朋友來試晚餐 完
今日下午下了大雨 ,我約了朋友來了一間酒樓
吃午飯。
我哋點了 灌湯餃, 叉燒腸,黑金流沙包,珍珠雞
豬腳薑和雞扎。
正值得推介
珍珠雞都夠熱又有鮑魚味道70分如果乾身 D 就好
鮑魚味道唔錯
黑金流沙包非常熱如果可以再整得好啲呢
做到爆漿嘅效果呢就好喇。味道都唔錯
灌湯餃以咁嘅價錢都做得唔錯
雞扎
珍珠雞
灌湯餃
2022-01-05 3370 瀏覽
相隔一年,咁岩足球隊舊隊友相約食飯,決定重臨星月樓食餐飯。我地book左3枱,酒樓特意安排左間vip房比我地盡興,我地當晚每枱共叫左大約9樣餸,最推介有幾樣:一口叉燒、羊腩煲、金薯咕嚕肉、蒜香一字排、鐵板客家豆腐、鹽焗雞、生炒糯米飯。一口叉燒 - 外脆內軟,食得出用既部位係最靚同埋係即叫即整,必點推介。羊腩煲 - 羊夠腍,無羶味(鍾意食蘇味既朋友可能會失望)。支竹好新鮮,吸晒羊腩汁之後昇華到另外一層次。金薯咕嚕肉 - 咕嚕肉好食,有隊友略嫌蕃薯多左d。蒜香一字排 - 夠香脆,肉唔會話好乾。鐵板客家豆腐 - 外觀一般但味道出奇地好味,最快被清晒。鹽焗雞 - 一個字,嫩。 雞胸位都好嫩滑。推薦。生炒糯米飯 - 好香好味,食得出係即叫即整。最後酒樓仲送左甜品,大家都食得好開心。期待下次。

金薯咕嚕肉 - 咕嚕肉好食,有隊友略嫌蕃薯多左d。

蒜香一字排 - 夠香脆,肉唔會話好乾。

鐵板客家豆腐 - 外觀一般但味道出奇地好味,最快被清晒。

鹽焗雞 - 一個字,嫩。 雞胸位都好嫩滑。推薦。

生炒糯米飯 - 好香好味,食得出係即叫即整。

最後酒樓仲送左甜品,大家都食得好開心。期待下次。

2022-01-04
2022-01-05 1883 瀏覽
同朋友總共八人慶生。環境幾舒服。空間感足夠。食左生炒糯米飯,粒粒分明,係新鮮炒,好好食。 必吃之選! 叉燒都幾好食。有脆口嘅叉燒,係要預時間訂同燒。 羊腩煲價錢稍貴,但味道都ok ! 整體不俗。
叉燒都幾好食。有脆口嘅叉燒,係要預時間訂同燒。
羊腩煲價錢稍貴,但味道都ok !
整體不俗。
生炒糯米飯
生炒糯米飯
2021-12-23 1740 瀏覽
今晚到星月樓食晚飯,叫了例牌乳豬,燒乳鴿,咕嚕肉等。想著的乳豬竟然是翻炸的,翻炸乳豬扮脆皮。侍應竟然敢來過嚟說乳豬皮薄甚靚。我直接對她說你的乳豬翻炸過的。她竟然說翻炸過的更好食,我對他說從來不會有間酒家翻炸乳豬給客人吃。她沒趣的走開。是的,從來沒想過有一間酒樓這樣騙人。以後永不幫襯。同行的母親八十多歲,喜歡食乳豬;亦表示這家酒家的乳豬是她吃過最差的一家。咕嚕肉就是肥肉或炸粉多,瘦肉的部分少得可憐。燒乳鴿亦未見皮脆,乳鴿亦顯得不夠味。
翻炸例牌乳豬
2021-12-23
  • 翻炸乳豬
2021-11-21 2542 瀏覽
自從三星期前和家人再食長沙灣分店.發現質素突然.所以都是回來中環能確保食物quality.我哋已經早已做了booking.以免排得太耐.今日都要等一陣因想座3/F. 據聞個環境是完全不同.今日就影多d相比大家作為參考.嘩!感覺靜好.茶錢跟2/F一樣.但值得選3/F如想倾下計。今日四人行ordered了這些dim sum.粉果有沙葛,有蝦米.唯獨欠了五香粉!如果唔係都不錯!牛肚好淋同好入味!绵花雞也不錯!真正魚肚.影時已偷食了~~
自從三星期前和家人再食長沙灣分店.發現質素突然

嘩!感覺靜好.茶錢跟2/F一樣.

但值得選3/F如想倾下計。

今日四人行ordered了這些dim sum.

粉果有沙葛,有蝦米.唯獨欠了五香粉!
如果唔係都不錯!

牛肚好淋同好入味!

绵花雞也不錯!真正魚肚
.影時已偷食了~~