2021-04-30 921 瀏覽
呢間酒樓裝修真係好豪華,外面仲有露天位,好唔一般,樓底特別高,感覺更高級寬敞🤩黑松露蝦餃 $45蝦餃好香黑松露味,蝦肉足料,兩啖食一粒唔會太滯紅燒脆皮乳鴿 $68乳鴿係我酒樓度嘅最愛😍肉質超嫩滑又多汁,滷得好入味鮮蝦腐皮卷 $38切成斜角好方便人食,睇落都精緻啲鮑汁鳳爪+薑葱撈粗麵 $138鳳爪用煲上,超多隻🤣鮑汁好濃郁,每隻都好入味椰汁桃膠燉鮮奶 $38熱食嘅燉鮮奶暖到入心🥰燕窩3.6奶凍 $38奶凍超濃奶味,燕窩清甜又補身❤️

黑松露蝦餃 $45
蝦餃好香黑松露味,蝦肉足料,兩啖食一粒唔會太滯

紅燒脆皮乳鴿 $68
乳鴿係我酒樓度嘅最愛😍肉質超嫩滑又多汁,滷得好入味

鮮蝦腐皮卷 $38
切成斜角好方便人食,睇落都精緻啲

鮑汁鳳爪+薑葱撈粗麵 $138
鳳爪用煲上,超多隻🤣鮑汁好濃郁,每隻都好入味

椰汁桃膠燉鮮奶 $38
熱食嘅燉鮮奶暖到入心🥰

燕窩3.6奶凍 $38
奶凍超濃奶味,燕窩清甜又補身❤️
2021-04-30 596 瀏覽
之前朋友結婚係呢到擺酒黎過覺得呢到幾靚,今日同媽咪上左黎飲茶,係18樓,個view又幾靚啵!黑松露蝦餃之王4大1小😆呢個配搭唔錯,呑落有淡淡既松露味。鮮蝦西洋菜餃碧玉鮮蝦腸粉每一舊都有蝦,蝦肉夠爽。豉油分開上,樽豉油係暖架!🍆燒汁木魚花釀茄子上枱仲係出哂煙,茄子索哂d燒汁,連木魚一啖擺入口😌幾惹味。鮮蝦腐皮卷Presentation 都靚過人,彈牙!配喼汁正!乳香蓮藕酥造型好cute!靚到唔捨得食😆,咬落好酥脆。二十年陳皮紅豆沙起哂沙!唔係平時係出面食水汪汪個d。👍呢到人均消費唔算平,但呢到view靚,點心都好精緻,有樣有質素。BTW呢到既員工服務態度唔錯!

黑松露蝦餃之王
4大1小😆呢個配搭唔錯,呑落有淡淡既松露味。

鮮蝦西洋菜餃

碧玉鮮蝦腸粉
每一舊都有蝦,蝦肉夠爽。豉油分開上,樽豉油係暖架!

🍆燒汁木魚花釀茄子
上枱仲係出哂煙,茄子索哂d燒汁,連木魚一啖擺入口😌幾惹味。

鮮蝦腐皮卷
Presentation 都靚過人,彈牙!配喼汁正!

乳香蓮藕酥
造型好cute!靚到唔捨得食😆,咬落好酥脆。

二十年陳皮紅豆沙
起哂沙!唔係平時係出面食水汪汪個d。👍

午餐
2021-04-19 985 瀏覽
好耐好耐無黎呢間譽宴.星海飲茶食飯。好耐之前黎過一次,今日又同友人黎呢度飯聚下。呢間分店位於尖沙咀The ONE,地點方便。譽宴.星海系列專門做婚宴,裝修達酒店級數,而呢度更加包埋開揚景色,係呢度食飯感覺好grand。平日中午黎飲茶,叫左四個點心同一款小食二人分享。茶位每位$15。餐前小食 $15餐前小食係香辣雲耳。雲耳香脆小辣,我第一次食白色嘅雲耳。黑松露鮮蝦餃(4件)特 $45黑松露鮮蝦餃一籠四粒大一粒細。餃皮都唔算厚。鮮蝦餃真材實料,真係有鮮蝦喺入面,爽脆彈牙。有微微嘅黑松露味,唔洗點醬食都可以。鮮蝦西洋菜餃 (3件)大 $38鮮蝦西洋菜餃一籠三粒,餃皮唔算厚,質感少少彈牙好得意。入面有適量西洋菜,同黑松露鮮蝦餃一樣,都係有鮮蝦,不過係切左粒嘅,食落爽脆健康,又係唔洗點醬齋食都得。蟹籽燒賣皇(4件)大 $38蟹籽燒賣皇一籠四粒大大件,真材實料有大大粒蟹籽喺面,d 蝦滑令到粒燒賣都彈彈地牙,食落啖啖肉。乳香蓮藕酥 大 $38乳香蓮藕酥兩大件,酥皮好酥脆,入面有適量香滑嘅蓮蓉同冬菇,用紫菜整到好似迷你蓮藕咁,仲有d新鮮沙律伴碟。燒汁木魚花釀茄子(3件)大 $38燒汁木魚花釀茄子賣相唔

餐前小食 $15

餐前小食

餐前小食係香辣雲耳。雲耳香脆小辣,我第一次食白色嘅雲耳。

黑松露鮮蝦餃(4件)

黑松露鮮蝦餃(4件)特 $45

鮮蝦西洋菜餃(3件)

鮮蝦西洋菜餃 (3件)大 $38

蟹籽燒賣皇(4件)

蟹籽燒賣皇(4件)大 $38

乳香蓮藕酥 大 $38

乳香蓮藕酥

燒汁木魚花釀茄子(3件)

燒汁木魚花釀茄子(3件)大 $38

燒汁木魚花釀茄子賣相唔錯。釀茄子大大件,魚肉量適中質感彈牙,茄子新鮮,燒汁味道啱啱好唔過鹹,加埋木魚碎一齊食,呢個配搭唔會死錯人。臨收工再撒上白芝麻加添香味。

椰汁西米露

椰汁西米露

食完仲有糖水送,今日係椰汁西米露。椰汁西米露椰香好香,西米足料,如果少甜會更好。

雖然點心唔係驚爲天人,但全部點心質素都唔錯,真材實料。座位舒適,枱同枱之間距離足夠,傾偈又唔嘈。黎飲茶傾偈幾好。
2021-04-19
燒汁木魚花釀茄子(3件)
2021-04-17 2475 瀏覽
約咗兩個好耐冇見嘅朋友,想搵一個舒適同傾到計嘅地方午餐,朋友就帶我哋去The One 18樓飲茶。一上到去,接待員就好殷勤招呼我哋,酒樓嘅裝修豪華,樓底夠高,而且枱與枱之間有足夠嘅距離, 所以不會有侷促嘅感覺,而且外望270度維港美景,我以為自己去咗ICC飲茶。一坐低服務員就攞咗一大盆熱水俾我哋清洗碗碟,喺疫情底下真係值得一讚。紅燒脆皮乳鴿隻乳鴿都幾大隻,而且外皮香脆,肉質嫩滑又juicy。豉油王腸粉不單單只係腸粉外層,而係每一層粉皮都沾上豉油王,香而不會太鹹,點上甜醬同花生醬,味道一流。金沙南瓜條外層酥脆嘅鹹蛋黃,內裏清甜嘅南瓜條,雖然我減緊肥,但都忍唔住食咗好多件。黑松露蝦餃王蝦餃外皮夠薄,D蝦夠彈牙同入味,在混入黑松露,味道匹配,呢個必食。珍菌雞湯浸翡翠苗裏面有兩種不同嘅珍菌,再加上新鮮嘅翡翠苗,食完金沙南瓜,再食呢個就感覺冇咁罪惡感。鮮蝦腐皮卷多層鬆脆嘅腐皮,包住彈牙新鮮嘅蝦膠,再點少少喼汁一齊食,好味。20年陳皮紅豆沙紅豆沙份量好多,而且紅豆起晒沙。大蟠桃麵包皮夠鬆軟,內裏填滿白蓮蓉同包住一整個鹹蛋。雖然已經好飽,但係都忍唔住要食埋佢。

紅燒脆皮乳鴿
隻乳鴿都幾大隻,而且外皮香脆,肉質嫩滑又juicy。

豉油王腸粉

金沙南瓜條

黑松露蝦餃王

珍菌雞湯浸翡翠苗

20年陳皮紅豆沙
紅豆沙份量好多,而且紅豆起晒沙。

大蟠桃

午餐
2021-04-15 844 瀏覽
譽宴。星海呢間酒樓同其他酒樓與別不同, 佢哋嘅防疫做得好足,畀咗一盤熱滾水清洗餐具令我哋食得放心! 仲有餐前小食酸辣黑木耳 酸酸甜甜而且微辣,所以食落去好開胃! 乳香蓮藕酥 (大)外形非常精緻, 似足隻蓮藕!  裏面係用免治豬肉及蓮藕做成的!  鬆脆可口, 非常出色, 小朋友一定喜歡! 😍 鮮蝦西洋菜餃 (3件)(大)🦐🦐🦐餃子四角形做得非常精緻,皮薄非常晶瑩通透,餃子鮮甜! 🤤 燒汁木魚花釀茄子 (3件) 🍆茄子好有特色用咗燒汁加木魚好香,上面仲用咗蝦膠,很彈牙!感覺好似日式燒茄子😍 黑松露鮮蝦餃 (四件) (特)🦐🦐🦐🦐四粒蝦餃子外中間仲襯托著一粒係四石榴花,點綴得非常美麗!🥰 而且蝦餃有黑松露,濃濃嘅黑松露味飄香全隻蝦餃, 所以非常特別! 👍🏻👍🏻👍🏻 櫻花蝦鬼馬腸 (大)🦐個油炸鬼非常鬆脆,裏邊仲包住好大隻蝦,腸粉皮嫩滑, 而且上面仲有櫻花蝦襯托住, 非常靚!🥰🥰🥰
譽宴。星海

仲有餐前小食
酸辣黑木耳
酸酸甜甜而且微辣,所以食落去好開胃!

乳香蓮藕酥 (大)

鮮蝦西洋菜餃 (3件)(大)🦐🦐🦐
餃子四角形做得非常精緻,皮薄非常晶瑩通透,餃子鮮甜! 🤤

燒汁木魚花釀茄子 (3件) 🍆

黑松露鮮蝦餃 (四件) (特)🦐🦐🦐🦐

櫻花蝦鬼馬腸 (大)🦐

2021-04-10 1047 瀏覽
本來開開心心訂了枱食生日飯,見食評唔差,加上景又靚。我仲特登訂咗$480/每位,是位上的貴餐。入坐正正常常,但叫咗上菜成個鐘都冇嘢食,我媽咪都燥底!後來拿拿淋上咗個燉湯,首先唔跟次序上菜,第二個湯又清又得個咸字,大家第一道菜已經好失望之後嘅菜式味精多、份量少、唔精緻,仲要上菜勁慢,食到眼訓!眼見人地枱枱有得食,我地好似乞食咁!招呼又差!唔主動加茶加水!我媽咪個個都封哂利是都係咁差!如果一段街方酒樓,收到利是即刻勸快好多!叫佢拎7隻酒杯,拎得5隻,之後又等勁耐先拎多1 隻返嚟!跟住話:Yee? 係喎!仲爭1隻!我地話算啦~個樓面重要最尾好似趕收工咁拎個蛋糕出嚟,一句就話:我同你分埋個蛋糕佢我:吓?我Daddy 都未影相?未切!叫佢咪郁!我家姐幫手護送個蛋糕上枱~影完相,叫佢可以分啦!嘩!分到每份好似熔岩咁,爛容容埋單:$4000/ 7位完全不值~

入坐正正常常,但叫咗上菜成個鐘都冇嘢食,我媽咪都燥底!

樓面重要最尾好似趕收工咁拎個蛋糕出嚟,
一句就話:我同你分埋個蛋糕佢
我:吓?我Daddy 都未影相?未切!
叫佢咪郁!我家姐幫手護送個蛋糕上枱~
影完相,叫佢可以分啦!
嘩!分到每份好似熔岩咁,爛容容

埋單:$4000/ 7位
完全不值~
2021-04-08 640 瀏覽
Lunch time 想食點心,於是去了The One 18樓的譽宴,原來有個大露台,望到靚靚海景,下次放假想再來一次慢慢嘆茶放鬆下!.而且點心都好有創意又好食:乳香蓮藕酥 - 好得意做成蓮藕的形狀,入面有蓮藕粒及肉碎,加上秘製汁好惹味呀。黑松露蝦餃之王 - 一共有4.5粒,中間粒BB蝦餃最搶鏡。有很香的松露味,口感彈牙爽朗。 鮮蝦西洋菜餃(3件)- 很突出的西洋菜味,鮮蝦大大粒好足料。燒汁木魚花釀茄子(3件)- 暖烘烘好窩心呢,加入燒汁木魚,添加日式風味。櫻花蝦鬼馬腸 - 即是炸両加入櫻花蝦,放置得好靚,高級感up。.好欣賞一開始可以用滾水消毒,食得更安心。

而且點心都好有創意又好食:

好欣賞一開始可以用滾水消毒,食得更安心。
今日去尖沙咀開會,之後朋友邀請我去位處the One 18樓的譽宴.星海吃午餐。朋友發辦,選了幾款點心,都是水準以上,賣相佳又好吃,我們都甚滿意。食物整體質素甚高,令人欣賞點心師傅的手藝,創意及製作誠意。黑松露蝦餃之王果然不同凡響,真係好好味。蝦餃大大隻,皮晶瑩有咬口,蝦爽口有甜味,配埋黑松露味香有特色。鮮蝦西洋菜餃也很出色。鮮蝦和西洋菜很夾味,清新有特色。櫻花蝦鬼馬腸好好味。滑滑有米味的腸粉包住釀了蝦膠的油炸鬼,腸粉上洒了美麗的櫻花蝦,吃入口很有層次感,忍不住吃完一件又一件,正!燒汁木魚花釀茄子也是佳作。茄子炸得剛好,又嫩滑又惹味。乳香蓮藕酥帶給我們驚喜,賣相靚味道正。d皮叠成一層層,鬆化入口溶化,啲饀有淡淡南乳香味,令人欣賞點心師傅的手藝和創意。酒樓的環境,衛生水平和服務也很好。下次假日再帶家人來嘆點心。

鮮蝦西洋菜餃也很出色。鮮蝦和西洋菜很夾味,清新有特色。

燒汁木魚花釀茄子也是佳作。茄子炸得剛好,又嫩滑又惹味。

2021-03-05 1249 瀏覽
胡椒蟹套餐,八道菜。胡椒蟹鐵板上,新鮮多肉乳豬,夠脆炸鮮鮑魚,惹味香口蒸龍躉,鮮味肉嫩咸豬骨芥菜湯,足料鮮甜炸雞,脆滑多汁糯米飯,臘味香濃芒果卷,甜度適中服務不錯,滿意
胡椒蟹套餐,八道菜。
胡椒蟹鐵板上,新鮮多肉
乳豬,夠脆
炸鮮鮑魚,惹味香口
蒸龍躉,鮮味肉嫩
咸豬骨芥菜湯,足料鮮甜
炸雞,脆滑多汁
糯米飯,臘味香濃
芒果卷,甜度適中
服務不錯,滿意
2020-12-07 1922 瀏覽
剛剛去到 The One 2:00 下午茶開始, 今次第一次來這間酒樓 裝修得咗幾grand , 黑色和紫色做佈置。今次坐喺舞台前面一張枱 ,環境好開揚,望到維港一帶,感覺成個人都寧靜咗。睇下有咩點心食??先叫一籠香蒜水晶粉蒸鮮魷,南翔小籠包 ,燒汁煎釀尖椒,紫薯流沙球,欖仁豆沙包。首先尖咀辣椒,好彩唔係太辣,唔太多"銀'' 包住入面有蝦膠,配埋燒汁,好juicy。另外,紫薯波波好特別,表面有脆米,咬開入面有紫薯併黃薯餡,又唔太甜。豆沙包個皮夠薄亦,都唔太甜。咸點小籠包整得幾精緻,好似有個籃仔裝住, 好juicy,可惜得三粒。鮮魷有少少辣配上水晶粉好惹味,鮮魷又夠彈牙,唔會覺得死實實。總結嚟講,點心有水準。

豆沙包個皮夠薄亦,都唔太甜。
總結嚟講,點心有水準。

2020-10-20
2020-11-24 1388 瀏覽
又來到了每星期最期待的放假日🥳有機會就當然要孝順一下媽媽咁多年來都勞碌於照顧我👩🏻而今日就同佢去咗尖沙咀shopping 兼食返餐好既💪🏻「譽宴.星海」💕故名思意是以宴會,婚宴為主因此場內裝潢瑰麗堂皇👑以及能欣賞到醉人的維港景色🍲紅燒砂窩大鮑翅 $188難得有間酒樓下午都有砂鍋翅💁🏻‍♀️份量還是足足三兩 就難得的奢侈一番首先 侍應會在旁邊用Gas爐即場再加熱使得煲翅滾燙燙地上枱🔥開蓋後看到金黃澄透的誘人模樣細味一口湯汁 滋味潤口 鹹度剛好👏🏻並且啖啖都能充滿魚翅 很有弹性乃一流的高級享受🥰👨🏻‍🍳豉油王腸粉 $48濃郁的豉油王香氣四溢👃🏻表面微焦且沒有鬆散開入口非常惹味芳香😋看似簡單卻真正做到色香味俱全🥢胡麻秋葵 $48餐廳把秋葵的蒂頭切掉後讓秋葵的賣相更為美觀🌟用上白芝麻的香氣襯托乃相當合適🐷滷水豬腳仔 $68滷水汁充斥著香料香氣豬腳仔亦很入味👅外皮爽脆軟嫩肉滑 肥而不膩🍑蓮蓉大蟠桃 $25打開中間 看到包住大大粒咸蛋黃實在飽滿 並且鹹香味十足💪🏻然而蓮蓉不會太甜 很清香就算吃了一整個也不會濟😆
又來到了每星期最期待的放假日🥳
有機會就當然要孝順一下媽媽
咁多年來都勞碌於照顧我👩🏻
而今日就同佢去咗尖沙咀shopping
兼食返餐好既💪🏻

「譽宴.星海」💕
故名思意是以宴會,婚宴為主
因此場內裝潢瑰麗堂皇👑

實在飽滿 並且鹹香味十足💪🏻
然而蓮蓉不會太甜 很清香
就算吃了一整個也不會濟😆

2020-11-16 940 瀏覽
好耐之前都黎過the one飲茶, 今日同媽咪黎食lunch, 上到黎覺得好舒服, 擺酒都好岩!!我地叫左幾樣野食, 因為唔係好肚餓, 所以都無叫飯麵~見到近期推介蟹粉小籠包, 所以叫左2粒!!比1般既小籠包大粒, 同埋賣相好靚! 而重點係, 入面真係有蟹膏同蟹粉架!! 好好食!!另外叫左個乳鴿, 帶子腸粉, 紅油抄手,乳鴿好脆皮好juicy, 紅油抄手個汁好好味, 又酸又辣, 好惹味!最後叫左2個甜品同媽咪share, 唔會太甜, 好滿足!
上到黎覺得好舒服, 擺酒都好岩!!
我地叫左幾樣野食, 因為唔係好肚餓, 所以都無叫飯麵~
見到近期推介蟹粉小籠包, 所以叫左2粒!!
比1般既小籠包大粒, 同埋賣相好靚!
而重點係, 入面真係有蟹膏同蟹粉架!! 好好食!!
另外叫左個乳鴿, 帶子腸粉, 紅油抄手,
最後叫左2個甜品同媽咪share, 唔會太甜, 好滿足!
2020-11-11 808 瀏覽
朋友你帶我食好 東西 覺得呢度啲環境好好樓底好高可以臺中間都好闊落服務又ok仲有一個 仲有一個無敵嘅大海景覺得結婚擺酒都係好正嘅一個地方我就嚟偷偷哋食個下午茶啦真係好似闊太感覺感感覺舒服啲嘢都係好食又有創新嘅菜式有好精美 如果帶子腸粉啦 麥皮 馬拉糕 價錢貴覺得嚟飲個茶 high tea下都係開心嘅 楊枝甘露都好正好夠了芒果油甜另外個黑松露蝦餃粒好大粒好但假好精緻 價錢唔算太貴但係點心質素出色 一定會再嚟
朋友你帶我食好 東西
2020-11-06 590 瀏覽
今日比較清閑所以lunch time和同事休閒地飲茶。選了The One在高層的酒樓,同事之前在這裏參加過婚禮,說環境好,坐得舒服,有露天可以望到海景。食物點心都好高質素!黑松露蝦餃之王:4隻?其實有4.5粒,連中間減有粉紅的迷你餃都有餡的! 晶瑩通透皮薄餡靚,滿滿蝦仁,濃濃黑松露,食蝦餃都可以好有貴氣。麥胚芽馬拉糕 - 加上麥胚芽,更加高纖健康。馬拉糕鬆軟微甜,當甜品食或當包食都得。高湯鮮竹卷 - 腐竹晶凝完整,賣相好精緻,加上高湯的浸泡,鮮竹卷更加有味道。入面餡料多,比一般的更粗壯。紫薯流沙球 - 好有驚喜!深紫色的球狀,加上似水晶的脆脆,有創意呀 (haha 有個客同小朋友講是水晶球)。流沙效果十足,爆汁好正。外脆內爆,口感豐富。翡翠帶子腸粉 - 腸粉皮薄,粉感輕柔。帶子入餡,感覺清新圓滑。海草珠楊枝甘露 - 芒果味真實香濃,比一般厚滑creamy,材料多,西米露好給力也是粒色的,是我最年食過最高質的楊枝甘露。在海景下食優質點心以為會好貴,原來平均一人只是$150左右,性價比ok喎!

2020-10-27 410 瀏覽
與親友飲茶聚聚其實好平常,在限聚令下十二個人就要分開三張枱,原本不太開心但入坐後發現餐樓外有一個曲尺形露台,由於餐樓在The One 嘅18樓,所以風景確實一流 👍🏼👍🏼👍🏼除了風景外,點心款式十分多,而且還有小菜,原盅湯品,燒味及炒粉麵飯可選擇,真係花多眼亂 😂😂黑松露鮮蝦餃 😋招牌點心,松露味不濃但蝦肉十分新鮮彈牙。鮮蝦腐皮卷剛剛炸好就上檯,所以腐皮十分鬆脆,如果份量可以多啲就更好啦 😝香茜叉燒腸粉不算是皮薄而且分量真係少,但飲茶又點可以缺少食腸粉⋯⋯山藥棉花雞呢個係大點,佢嘅重點就係養生,所以有兩件新鮮嘅淮山,魚肚浸滿湯汁 😙燒汁煎釀尖椒其中兩隻有點辣🌶🥵紅油抄手餃子細細粒配上京川風味的辣油,非常惹味。錦繡五式拼盤第一次上枱時碟上只得四款食物,後來叫經理跟進,就加回滷水豬腳仔,味道不算特出,叉燒偏瘦,豬腳仔及青瓜都醃得好入味,食完不算太口喝。紫薯流沙球呢個甜品頗特別,外皮似煎堆皮,內裡有紫薯蓉包裹着鹹蛋黃流沙,味道好匹配,外皮雖然有砂糖粒,但食入口不算很甜 😚😚其實尚有其他點心,可惜未能全部post 哂出嚟,九成點心都係好味,有賣相。可以同至親嘅人開開心心一邊傾計一邊食嘢,再加上

黑松露鮮蝦餃 😋
招牌點心,松露味不濃但蝦肉十分新鮮彈牙。

香茜叉燒腸粉
不算是皮薄而且分量真係少,但飲茶又點可以缺少食腸粉⋯⋯

山藥棉花雞

燒汁煎釀尖椒
其中兩隻有點辣🌶🥵

紅油抄手
餃子細細粒配上京川風味的辣油,非常惹味。

錦繡五式拼盤

紫薯流沙球

可以同至親嘅人開開心心一邊傾計一邊食嘢,再加上一個咁開陽嘅海景,曬曬太陽,有美食,親人同靚景,坦白講真係真心的心滿意足 😌
2020-10-27