2010-06-14 80 瀏覽
突然好想打邊爐, 所以就同 2 個 friend 一齊去 "春夏秋冬火鍋". 因為我個 friend 話上次黎過幾好味...我地叫咗....四寶丸 $38.00, 鮮蝦水餃 $22.00, 鮮蝦云吞 $22.00, 炸魚皮 $22.00, 鮮豬潤 $22.00, 滑雞件 $22.00, 生魚片 $22.00, 桂花蚌 $48.00, 西生菜 $22.00, 通菜 $22.00..呢樹价錢唔係貴. 而且啲食物都好新鮮. 真係幾好...唔錯...下次可以再黎.....
2010-06-11
桂花蚌 $48.00
西生菜 $22.00
通菜 $22.00
2010-05-13 24 瀏覽
多年來時常坐車行街都會行經這火煱店看到那個又高又大的招牌, 每次經過都說下次要試, 終於在這兩個月內才去了兩次! 第一次去的時候兩個人, 點了沙爹煱, 埋單四百多, 除了覺得食物很新鮮之外也沒有多大感想, 於是也沒有為這店在這裡寫上一兩個字! 但上個星期六一行六人再次光顧, 感想便很不同啦!我們這次點了一個醉雞鍋, 包埋半隻肉質嫰滑的雞都只不過是HKD68! 除此之外, 本地手切肥牛HKD98大大碟再加上其他很多不同的丸呀, 餃呀, 菜呀等等。待應在我們剛起動時捧上數碟海鮮列如蟶子、花甲、蜆等供我們選擇, 每碟HKD 55, 兩碟HKD100, 全部都是新鮮會動的。多種不同食材在同一煱內滾, 湯底越淆越濃, 味道越來越佳。我們六個人吃到捧著肚子, 結果還剩下足夠二人份量的食物, 但埋單只需一千元, 各人也大讚又好味又抵! 離開時才留意到大招牌寫著通宵營業! 其實店的下一個街口便有雀會, 門口又有直通巴到皇崗, 這家店真不可多得!

2010-05-08
(非會員)
2010-02-09 8 瀏覽
終於等到星期五又係,我和班好同事的Happy Friday 今次的目的地就是春夏秋冬火鍋,,我們一行五人到達目的地時間以是八時,門口以又數人在等枱,由於一早訂了枱,所以無雖等位就可以入坐,地方沒有期望,食物方面我們叫又聖子,肥牛,三寶丸,魚片..........等,由於人少關係所以叫了得少食物,食物方面大至上新鮮聖子還會動,有些不忍心把牠放進湯裏肥牛叫了特級肥牛和普通肥牛三寶丸彈牙,,服務員又主動落力,一切都叫幾好,但是今次Happy Friday 有些未終不捉感覺,還欠一個"孖子"未到,希望下次Happy Friday可以人齊,大家一齊開開心心食一餐.,將一星期的辛苦工作,不開心的事,化為食慾開開心心食一餐
食物方面大至上新鮮
聖子還會動,有些不忍心把牠放進湯裏
肥牛叫了特級肥牛和普通肥牛
三寶丸彈牙,
2010-02-05
尋日凍凍哋,男友大人話要同我打邊爐,所以book咗位放咗工大概7:00到達,當時計埋我哋都係只有三四枱客,不過唔夠半粒鏗就坐無虛席。打邊爐食材方面都算種類繁多,是晚叫咗如下:1. 麻辣拼芫茜湯底 - 麻辣湯底好咸而且唔辣,我已經不停叫人加水...都係兩個字咸爆。芫茜湯底 就普普通通啦。2. 海斑片 - 跟湯底,出奇地好有魚味,入口肥美鮮甜。3. 牛坑腩 - 一望埋去以為會好硬,要淥好耐,不過又唔係喎而且好軟熟,因為件件坑腩都有啲肥膏,所以食落好香同牛味重。4. 炸腐皮 - 一望埋去大人已然話唔掂,浸一浸啲滾湯擺落口啦,嘩~靭嘅,而且仲一啲腐皮應有嘅豆味都冇,好似用啲鮮腐皮卷埋炸咗就算咁,食落好似o趙緊軟膠片嘅感覺.... 炸腐皮都係小肥牛好。5. 炸魚皮 - 第一碟(即相中嗰碟)大人一食就話淋嘅,我就冇試啦,之後叫咗一位類似部長換過另一碟嚟,第二碟就冇淋,大人話比之前嗰碟好好多,不過我就覺得幾硬吓,一啲都唔鬆脆。6. 自製四寶丸 - 應該係牛丸、豬肉丸、鯪魚丸同疑似蝦丸,味道OK質素,略嫌唔夠彈牙。7. 豬腰 - 望落好似好大碟,不過原來切得好薄,所以食落口感不足,新鮮度都OK..

打邊爐食材方面都算種類繁多,是晚叫咗如下:

2. 海斑片 - 跟湯底,出奇地好有魚味,入口肥美鮮甜。

7. 豬腰 - 望落好似好大碟,不過原來切得好薄,所以食落口感不足,新鮮度都OK...味道唔夠重。

8. 田雞 - 食落都好新鮮,好甜,一碟一隻,SIZE細,成$22一隻田雞就唔係好抵啦。

9. 細西冷 - 牛肉味鮮,不過大人就話手切肥牛味道重同香好多,對於我嚟講就食落都有啲靭靭哋。

10. 石蚌剌身 - 上枱時條魚個頭仲郁,好新鮮,比起平時食嗰啲鮮甜,魚肉質地彈彈的,讚!

麒麟啤5大支,因為唔想嘥嘢,最終只係食淨幾粒丸,所以食到我同大人捧住個肚走.....

埋單$60x,雖然大致都唔錯,不過真係覺得都幾貴....
海斑片
麻辣拼芫茜湯底
牛坑腩
炸腐皮
炸魚皮、自製四寶丸、豬腰、田雞
細西冷
石蚌剌身
2010-02-03
海斑片
牛坑腩
細西冷
石蚌剌身
  • 牛坑腩、石蚌剌身、海斑片
是日舊曆正日生日,由朝食到晩,行完街即興黎春夏秋冬食火鍋。未Book位,去到6:00PM,得一枱客,侍應好有禮貌招呼,比幾張枱任我選擇,最後選擇左卡位,其實都有少少迫,但2個人坐到4人枱卡位,都唔錯,算"筍"位。因為時間尚早,冇咩人,感覺好舒服。坐底左冇幾耐,姐仔走埋來介紹$100/2碟海鮮,睇過之前食評,一心都想黎試,要左碟帶子(有5隻,唔算大),聖子(上層大隻D,下層個D細隻D)。睇下餐牌,揾唔到本來想叫的$28醉雞鍋湯底,咁其實佢都好多款湯底選擇,我地叫左:$108滋補水魚雞子湯底。$22田雞$38西泠牛(小)2個人,食左一日,個肚仲飽緊,都唔敢再叫咁多野啦。水魚湯底,先來左個湯,入邊都有杞子,黨參,北"祈",圓肉等等。水魚分開上,好似係原隻,個頭仲係度郁郁下,有4粒雞子,望住隻水魚,諗起屋企幾隻烏龜,個心真係唔係幾好過,做咩要叫水魚,做咩咁滋陰呀。食完之後,屋企人仲話好好食,個湯底好甜,好欣賞咁喎。我就唔食牛肉的,但知道呢度好出名食牛,屋企人試左西泠牛,好味喎,牛味幾重,但唔算淋,有少少根,$38份量幾多,味道尚算唔錯。田雞,冇咩特別,冇咩味道,唔甜的。聖子,甜味,但有2,3隻
是日舊曆正日生日,由朝食到晩,行完街即興黎春夏秋冬食火鍋

$108滋補水魚雞子湯底。
$22田雞
$38西泠牛(小)

2個人,食左一日,個肚仲飽緊,都唔敢再叫咁多野啦。

水魚分開上,好似係原隻,個頭仲係度郁郁下
。食完之後,屋企人仲話好好食,個湯底好甜,好欣賞咁喎。

田雞,冇咩特別,冇咩味道,唔甜的。

聖子,甜味,但有2,3隻有沙。

帶好,鮮味,很淋。邊屋企途中一諗諗,點解係屋企打邊爐個D成日都硬,呢度D咁好味。

服務非常之好,侍應不時走來望下有咩需要幫忙,著西裝的經理級人物,不時同客人交流,介紹食物。感覺非常好。

$10/位,類似茶芥。埋單連加一$317。都幾抵食,下次想黎試下象拔蚌,同埋約幾個鬥牛勇士黎陪下屋人食牛牛啦。
2010-01-25
慶祝紀念
生日
  • 水魚雞子湯底
遺忘了這篇食評,幸好找回相片,因值得紀念。2009年做冬,相約老豆及弟弟去打邊爐,老豆一講就話去大家樂,大佬做節唔係又大家樂嘛?一聽到要出旺角即時妖媽拆蟹大力反抗,又嫌遠又嫌唔好食又話怕生保,最後要我地兩兄弟抬佢上的士先肯離開藍田﹗本來佢都嬲爆爆,不過出到旺角後又話都好多年無出過o黎,口硬心軟之流。地點是我食開的春夏秋冬,6:30pm時份人未滿,難得一家人食飯一於吃大佢﹗點了醉雞鍋,是日沒有特價,$68無咩所謂吧﹗份量足,雞肥美而大隻,湯底藥材味濃,雞件雖是雪藏貨但放湯後肉多亦嫩,家父也吃了很多。牛當然是吃這兒做得最好又抵食的神戶牛,一碟三個人分已很夠數,紋理靚,雪花綻放,牛肉軟滑鮮美亦夠牛味,$98的價錢可吃到這種牛,吃過很多地方也找不到﹗腐皮卷未夠鬆脆,不是即叫即炸,輕灼下口感很韌毫不鬆化,不是主打貨色﹗墨魚滑彈牙夠味,可惜份量少左0的﹗一人兩轉已食哂﹗水餃很足料,隻隻肥仔飽滿,肉味香濃,不過落完之後記住撈起,唔係散哂﹗鱔片偏韌,老豆話未食過鱔咁鬼韌,下次唔會叫﹗最後吃個生炒糯米飯結尾,炒得尚算乾身,臘味足,豉油也下得恰好,夠味好食,吃完十分暖胃﹗及後聽到老豆話呢度0的野幾好食,下
遺忘了這篇食評,幸好找回相片,因值得紀念。

墨魚滑彈牙夠味,可惜份量少左0的﹗一人兩轉已食哂﹗

鱔片偏韌,老豆話未食過鱔咁鬼韌,下次唔會叫﹗

及後聽到老豆話呢度0的野幾好食,下次都係要再強行帶佢離開藍田同埋官塘先得。

弟弟升職加薪作東,這個做冬真的美妙﹗

的士來的士回,之後同弟弟到尖咀飲酒吹水,第一次了吧,值得留個紀念﹗
醉雞半隻
水餃夠肥仔
神戶牛是這兒最好的
生炒糯米飯也做得不錯
2010-01-18 15 瀏覽
身邊有d朋友試過,大多數既評語都係唔錯!好,一於今日去會一會佢先!首先,必須要讚一讚佢既係: 個--湯--底!嘩,佢個沙嗲湯底,即使加咗幾次水,都仲夠晒杰夠晒濃!雖知道有d火煱店既沙嗲湯底,d沙嗲真係1比99架咋!加水之後,直情冇晒d沙嗲味都夠膽死架!再黎就係配料,小妹覺得最正既有以下呢幾樣:蟶子(我至愛) / 桂花蚌(真係超好味,又夠爽口) / 炸腐皮(好香好正) / 竹笙(索晒d沙嗲湯,仲正) / 貢丸 / 菇類.最麻麻既係:珊瑚蚌(好腥) / 龍蝦丸(冇乜味) / 墨魚滑(有怪味...唔知點形容,總之就唔好食)基本上都係第一次食到d唔好食既墨魚滑.至於醬料:豉油,每位10蚊,不過不失;辣椒粒,夠晒辣,唔錯唔錯;熟蒜,OK.辣椒粒 同 熟蒜每碟各8蚊.價錢: 大部份都22蚊碟,9點半後就大部份15蚊碟!評語:都幾OK,大家不妨可以去幫襯一下.
身邊有d朋友試過,大多數既評語都係唔錯!

好,一於今日去會一會佢先!

首先,必須要讚一讚佢既係: 個--湯--底!

再黎就係配料,小妹覺得最正既有以下呢幾樣:

最麻麻既係:

至於醬料:

價錢: 大部份都22蚊碟,9點半後就大部份15蚊碟!

評語:都幾OK,大家不妨可以去幫襯一下.
2008-10-13
(非會員)
2010-01-02 7 瀏覽
2010年1月1日 新年聚餐約埋d舊同事一齊打邊爐, 有人提議食春夏秋冬火鍋.反正未食過, 咁就試下啦, 睇食評都唔差.食物質素幾好, d湯低亦不錯, 價錢相對便宜.湯低:鴛鴦 - 味一般, / 咸菜豬肚(夠晒足料) - 味道剛好.食物: 手切本地牛 - 有肉味又夠鮮金菇 / 豆苗 / 炸魚皮 / 枝竹 / 西洋菜 + 雜菜 / 墨魚滑 / 手打丸 / 花枝 / 貴妃 普遍食物質素不錯.海鮮: - 唔知係咪假期, 做緊$100兩碟, 我地叫左碟帶子同聖子- 兩種都夠新鮮.叫到成台野,當然又係食唔晒, 最後埋單每人百三. 真係低到爛.最好係唔會比人趕走, 一路食一路睇電視, 正!!!出面食咩小肥羊呀果D真係食唔到咁既價錢...下次再黎可以試埋其他海鮮
2010年1月1日 新年聚餐
約埋d舊同事一齊打邊爐, 有人提議食春夏秋冬火鍋.
反正未食過, 咁就試下啦, 睇食評都唔差.

食物質素幾好, d湯低亦不錯, 價錢相對便宜.
食物: 手切本地牛 - 有肉味又夠鮮
最好係唔會比人趕走, 一路食一路睇電視, 正!!!
出面食咩小肥羊呀果D真係食唔到咁既價錢...
下次再黎可以試埋其他海鮮
2010-01-01
2009-12-20 12 瀏覽
I think it's little expensive, all the hot pot one dish need $20-$30but the foods are fresh, tastes good Service ok....No nedd for waitingCommendable is the type of seafood here quite a lot, you can ordering before you go to choicethe seafood....ensure the seafood are fresh !!

2009-12-18
22/OCT舊同學約了MS一同食晚飯,同學D發板,選擇了太子區的春夏秋冬。大家已有一段日子沒見面了,有些同學繼續學業,另一些便出外工作去了~而聽講MS已沒有教書,轉做老本行了!妹子來到時他們已經開了位點好食物了,2大煲分別是麻辣清湯鴛鴦鍋和醉雞鍋,由於妹子吃不得麻辣,便坐在醉雞鍋那邊~食物是逐碟逐碟點的,我們大多點的都是大眾食物,肥牛~鱔片~金菇~豆苗~炸魚皮~丸類~枝竹~芝士腸~雲吞~餃類~墨魚滑~魚腐~牛骨髓…多到妹子都記不起吃過甚麼了,熟了便吃進肚子裡…飲品都是汽水和啤酒,而妹子喝zero coke便可以了~男士的進食量真的很驚人,共合refill了3 round才夠,哈哈…不過當晚妹子實力也不弱,吃了勁多食物~怕肥?差唔幾喇!肥牛不算太肥,只不過顏色方面一碟鮮紅~一碟暗紅,便可看出新鮮與否!另外其他食物也不錯,底下墊了勁多菜絲,減少了叫其他菜類,一舉兩得!不過MS話齋豆苗一定要點~吃到尾聲的時候,有一邊火鍋滾到燶了!拿拿淋熄電磁爐~而另一個不知是否開得太久關係?竟然壞了!?好在關了後重新開啟沒有問題,大家吃得心滿意足!店子裡合共2層,我們坐在樓上,枱與枱之間是可以說得上毫無空位
22/OCT

吃到尾聲的時候,有一邊火鍋滾到燶了!拿拿淋熄電磁爐~而另一個不知是否開得太久關係?竟然壞了!?好在關了後重新開啟沒有問題,大家吃得心滿意足!店子裡合共2層,我們坐在樓上,枱與枱之間是可以說得上毫無空位,不過很佩服侍應那種左穿右插的驚人力,妹子到位於樓下的洗手間時,落樓梯都感觸目驚心!不過值得讚揚的是,洗手間的衛生情況令人滿意~

今餐打火鍋很貴~妹子真的很不值呀~即使妹子再為食,也敵不過男士們的胃容量呀~
肥牛(前),牛骨髓(後)
另一碟肥牛
鱔片
炸枝竹
肥牛(前),牛骨髓(後)
另一碟肥牛
鱔片
2009-11-29 21 瀏覽
又去打邊爐!正!今次早去,去到全場只得我地一枱。所以好靜,唔會嘈到街市咁。叫咗勁多野食,最後要打包。要了蕃茄豬骨湯,Dtomato好快就煮到溶晒。豬骨好味,又有粟米。第一次叫海鮮,估唔到係咁正。$98有花甲同細蟶子。蟶子打邊爐一流,易熟,爽口,又鮮味。花甲都幾好,大大隻,不過會比較韌。黑柏葉大大塊,又爽口。醉牛肉酒味不濃,不過牛肉就好嫩滑,亦無肥牛咁肥。下面仲有大堆大豆芽。D手打肉丸就係每次都會叫,每次都咁好食,無肥肉,又打得夠彈牙。雲吞水餃就反而肥少少,好多肥肉。醉雞件都係唔夠酒味,不過雞好嫩滑,無雪味。春秋打邊爐真係好正,又平食物款式又多,海鮮又正!打邊爐不二之選。
又去打邊爐!正!
今次早去,去到全場只得我地一枱。
所以好靜,唔會嘈到街市咁。

叫咗勁多野食,最後要打包。
要了蕃茄豬骨湯,Dtomato好快就煮到溶晒。
豬骨好味,又有粟米。

第一次叫海鮮,估唔到係咁正。
$98有花甲同細蟶子。
蟶子打邊爐一流,易熟,爽口,又鮮味。
花甲都幾好,大大隻,不過會比較韌。
黑柏葉大大塊,又爽口。
醉牛肉酒味不濃,不過牛肉就好嫩滑,亦無肥牛咁肥。
下面仲有大堆大豆芽。
雲吞水餃就反而肥少少,好多肥肉。
醉雞件都係唔夠酒味,不過雞好嫩滑,無雪味。

春秋打邊爐真係好正,又平食物款式又多,海鮮又正!
打邊爐不二之選。
超新鮮花甲 & 蟶子
蟶子無得頂!
雞件嫩滑
醉牛肉
新鮮花甲
肉丸無得彈!
黑柏葉
雲吞水餃都好食!
超新鮮花甲 & 蟶子
蟶子無得頂!
雞件嫩滑
醉牛肉
新鮮花甲
肉丸無得彈!
黑柏葉
雲吞水餃都好食!
  • 豬肉丸、蟶子、花甲、醉雞件、黑柏葉
2009-10-19 11 瀏覽
未轉秋已經急不及待食火鍋, 人少少都不損食火鍋的決心。選此店的原因很簡單, 不想食大集團的火鍋店, 於openrice 見到評語不錯, 地點又方便, 所以成為09年第一 round 火鍋。湯底是味菜豬肚, 食物有牛坑腩、雞子、貴花蚌、餃子等。 味菜豬肚的材料十足, 爽口豬肚加味菜的味道已經足夠, 喝了一啖湯都覺得似老火湯。第一次用牛坑腩來火鍋, 平常用肥牛多。 其實, 自己少吃牛, 但覺得牛坑腩很稔, 牛味十足, 是吃牛的人另一選擇。 雞子、餃子不似大集團的細細碟, 每碟份量十足, 多人吃會較好。 唯一不太好是貴花蚌。見其他人食海鮮, 相信海鮮是這兒的 selling point, 不過, 今次人太少了, 留待人多再試吧!這兒的日本啤價錢合理, 一邊打邊爐一邊喝 beer, 人生一大樂事也!
未轉秋已經急不及待食火鍋, 人少少都不損食火鍋的決心。
2009-09-20 10 瀏覽
呢晚收工相約友人在老尖飲野,點知咁岩得咁橋為食二人組在另一區等位打邊爐,搞到我又心癮起,於是決定一齊去春夏秋冬﹗一行五人,為食二人組唔係成日來,所以唔記得叫呢度最抵食既醉雞鍋,叫左個沙爹鴛鴦湯底,老實說味道麻麻,唔夠濃又無特色,似十足0個0的任飲任食場既味道﹗下次千其唔好制﹗要了鮮蝦、又有墨魚滑、手打丸、芝士丸、神戶牛及菜等﹗蝦夠新鮮,食時仲會郁味道亦鮮甜﹔蟹籽墨魚膠夠彈牙,不過好似唔多夠味,淡左少少﹗打邊爐其實唔應該吃芝士丸,根本就唔MATCH,芝士丸都係去食串燒時有少少燶燶地先好味﹗主角當然係來吃牛啦﹗神戶牛水準依然腍滑又有肉香,唔洗蘸豉油都已十分之好味﹗帶子打邊爐總是覺得韌了點﹔最後加多個手切牛,今次比之前幾次來吃的更腍,肥瘦均稱味覺大享受,幾個牛魔王最後當然滿足而歸啦﹗

要了鮮蝦、又有墨魚滑、手打丸、芝士丸、神戶牛及菜等﹗

2009-09-11 28 瀏覽
同朋友舊地重遊, 對上次來已是很多年之前的事, 環境裝修和從前的都沒變, 只是多了份殘舊感. 在這裡火鍋料選擇可不少, 左一張, 右一張, 一時間有點兒花多眼亂, 但兩個人可容納到的實在不多, 最後也點回平常慣吃開的看見有醉雞鍋只賣$28, 價錢絕對十分吸引, 但在大熱天時對這鍋有點兒卻步, 就要個清熱的湯底要了芫茜皮蛋, 湯底味算香濃, 而個人喜愛的皮蛋也不少壹級手切牛肉($68) - 牛味濃郁, 肉質亦夠香, 雖肥膏不多, 但入口卻無渣, 而價錢份量亦可用大件夾抵食來形容花膠件($58) - 價錢這麼平當然不會是什麼高檔貨色, 但花膠原筒的上, 厚肉之餘也沒半點腥味, 算很不錯的了 鮮雞子($38) - 粒粒飽滿, 鮮甜之餘咬開那種香味忍不住一粒接一粒的吃下美國桶蠔($98) - 肉厚甘甜, 除蠔味濃外, 咬開蠔汁也四溢, 一碟共有五大隻, 個人包辦了三隻後總少不免有點漏, 但那滿足感卻很令人回味象拔蚌($198) - 雖只是例牌但也滿滿的蓋滿整碟, 鮮甜新鮮爽脆, 以這價算物有所值

壹級手切牛肉
厚肉花膠件
鮮雞子
美國桶蠔
例牌象拔蚌
2009-07-29 21 瀏覽
豬骨煲$68雞子$38四寶丸$38牛肉粒$58鯇魚$15鵝腸$15蟹籽墨魚滑$48鮮蝦$38象拔蚌$88手切神户牛$98鮑魚仔$148桶蚝$98鮮炸腐皮卷$22酸梅湯 Jar $18 x 2醬油費$10 x 3蒜$8辣椒$8加一合共$939.00知道呢間嘢好耐,同事食過話好食,好似過咗9:30 會平啲豬骨煲好正,湯好甜,豬骨同粟米又多,好食過大角咀嗰幾間牛肉粒好有肉味,份量多,好食過手切神户牛,個神户牛冇肉味鯇魚有觧味,不過小心骨鵝腸有油香,好滑口象拔蚌冇想像中好食,反而鮑魚仔好好味,有觧甜味桶蚝大大隻唔腥腐皮卷炸得鬆脆,淨食燙湯都好味酸梅湯唔過甜,好易入口,係咁添飲
雞子$38
辣椒$8
加一合共$939.00

知道呢間嘢好耐,同事食過話好食,好似過咗9:30 會平啲
豬骨煲好正,湯好甜
,豬骨同粟米又多,好食過大角咀嗰幾間
牛肉粒好有肉味
,份量多,好食過手切神户牛,個神户牛冇肉味
鯇魚有觧味,不過小心骨
鵝腸有油香,好滑口

象拔蚌冇想像中好食,反而鮑魚仔好好味,有觧甜味

桶蚝大大隻唔腥
腐皮卷炸得鬆脆,淨食燙湯都好味
酸梅湯唔過甜,好易入口,係咁添飲

雞子$38,四寶丸$38,牛肉粒$58,鯇魚$15
鮑魚仔$148,桶蚝$98