嗰日同我朋友第一次嚟春宵呢度食,食完之後念念不忘,諗住一定要再去食多幾次。以下係我哋 上次食嘅火鍋料理。招牌滋陰補身鴿子湯 我哋點咗招牌養生湯底,滋陰補身,無味精嘅湯仲散發住香濃嘅藥材味,感覺好清新。 A5飛驒和牛牛頸脊(大) A5頂級牛肉仲可以喺呢度食到,色澤吸睛,肉片仲要鋪滿咗紋理,煮熟咗含喺嘴嚟,可以感受到 牛香味喺口中散發出嚟,令我哋好享受。煙燻乳鴿 原隻乳鴿經過精心炮製,唔單止帶有濃郁嘅煙燻味,仲完美噉呈現咗乳鴿嘅肉香味,嫩口多汁, 皮酥內軟,相當好食。潮汕牛筋丸 望落去就非常有彈性,食落去更加彈牙,而且仲保持住濃郁嘅牛香味,食起上嚟都唔夠食。二人什菜什菌盛和 個名叫做二人,但係嚟到嘅時候滿滿一盤新鮮蔬菜,好多菇類同菌類嘅蔬菜拼盤,放入湯度一齊 煮,增添咗湯底嘅鮮甜味。鮮蝦滑 大份量新鮮嘅蝦肉舀成小丸子,唔使幾分鐘,就可以品嚐到蝦滑同湯汁嘅融合,非常鮮甜可口, 正!
煙燻乳鴿
潮汕牛筋丸

二人什菜什菌盛和

鮮蝦滑
2024-08-11 295 瀏覽
🔺招牌滋陰補身鴿子湯:用整隻鴿子熬煮嘅湯底,仲加咗中藥材,淡淡嘅甜味好清甜又好香醇嘅 味道,真係大補!🔺A5飛驒和牛牛頸脊:頂級A5和牛肉能夠喺平民火鍋店內食到簡直係難以置信,而且係好熱門 嘅牛頸脊,煮熟之後口感更加一流,係其他牛肉無法媲美嘅。不愧係頂級牛肉嘅佼佼者!🔺A級安格斯牛小排:睇相就知道呢個係最精華嘅部位!鮮嫩多汁嘅肉質,加上豐富嘅大理石花 紋,放入滾燙嘅湯底度刷幾秒,仲會爆汁!真係肉鮮味十足!🔺二人什菜什菌盛和:蔬菜種類多到我食唔晒,有粟米、白菜、青菜、蘿蔔、金菇、香菇等等,鍾意 食菜嘅朋友呢道真係你嘅最佳選擇~🔺墨魚丸&鮮蝦滑:各種丸子都好新鮮,尤其係蝦滑,好Q彈鮮嫩,果然係火鍋嘅最佳夥伴 🔺椒鹽魷魚鬚:炸得金黃酥脆嘅魷魚鬚帶住濃濃嘅椒鹽味,食起嚟好脆口但同時又有嚼勁。🔺烟燻乳鴿:好香嘅烟燻味,完全滲入鴿肉,清香而不油膩,好正!🔺泡菜烟燻豬腩肉:食完火鍋我哋仲叫咗豬腩肉做下酒菜,豬腩肉帶住淡淡嘅烟燻味,肥而不膩!
2024-08-10 254 瀏覽
我啲豬朋狗友知我星期五夜晚早收工,好早就約咗我一齊去灣仔春宵火鍋店吹水打邊爐。 真係唔怪得係星期五夜晚,成間餐廳都爆滿,好熱鬧,我哋唯有等耐咗少少,好快就有侍應帶我哋入去坐。忙咗成個禮拜,梗係要叫【招牌滋陰補身鴿子湯】嚟補返一個禮拜嘅疲勞啦。呢個湯底係冇味精嘅 養生湯底,原隻鴿子熬出嚟嘅湯好香濃,真係好想快啲食。【濟州豬腩肉】放入湯之後好軟熟,有濃郁嘅豬肉味同湯味,完全冇油膩嘅感覺,一碟都唔夠我哋 食。重頭戲梗係【A5飛驒和牛牛頸脊(大)】,A5嘅高級和牛真係非同凡響,紋理好靚,口感鮮嫩多汁, 配埋湯汁都蓋唔過佢豐富嘅牛味。正!【泡菜煙燻豬腩肉】係令我最驚喜嘅菜式,新鮮嘅泡菜味配搭微焦香嘅豬腩肉,竟然咁好食。【潮汕牛筋丸】粒粒彈牙,咬落去好有口感,充滿住牛肉味,令我哋嘅晚餐增添咗唔少風味。

跟閨蜜在灣仔嘅春宵養生火鍋慶祝生日,說實話我並不是火鍋愛好者,但是,作為番茄和豬肚愛好者,春宵嘅🍅番茄薯仔湯拼胡椒豬肚湯就讓我自願入坑了。 😄 那濃鬱嘅番茄湯用嘅是新鮮番茄熬煮而成,胡椒豬肚湯嘅辣味適中不會太嗆,豬肚口感也夠軟易嚼。火鍋食材方面也點了🐠白鱔魚和🐷濟州豬梅肉,這兩道都是店家推薦,都是每天準備的新鮮食材,特別是那個豬梅肉,口感吃起來極佳。吃左火鍋嘅我們好像沒很飽,還在嘴饞著嘅我們看到炸午餐肉和椒鹽魷魚鬚沒忍住,馬上就點了各一份。午餐肉炸得挺好,不會太過油,但是,椒鹽魷魚鬚先系我們兩嘅最愛。 🥰在春宵裡吃嘅每一刻都值千金,滿滿嘅幸福,下次一定會再來。 噢!對了 這餐廳還有露台空間,是露營風格嘅🏕~如果早到或吃完了都可以在這裡喝兩杯看下夜空感覺也是很不錯。 🌃

早排喺社交平台上面諗住搵好嘢食,見到近排好似好多人都推介呢一間餐廳,於是就同朋友一齊過嚟試吓。.👁‍🗨 冬瓜盅海鮮湯.➰ 先講呢個冬瓜盅海鮮湯真係非常之鮮甜,湯底用咗新鮮嘅海鮮(沙白,海蝦,帶子,鮑魚)熬製,冬瓜嘅清甜味同海鮮(沙白,海蝦,帶子,鮑魚)嘅鮮味完美結合,飲落去真係好滋潤,完全係暖胃嘅首選。.👁‍🗨 椒鹽魷魚鬚. ➰ 呢個椒鹽魷魚鬚真係炸得好香脆,外皮金黃酥脆,內裡嘅魷魚鬚又彈牙又鮮甜,再加上椒鹽嘅調味,真係食極都唔厭,好適合做小食或者配酒。.👁‍🗨 濟州豬梅肉. ➰ 濟州豬梅肉真係好嫩滑,豬肉味道濃郁,再加上特製嘅醬汁,真係一啲都唔油膩,入口即溶,真係好正。.👁‍🗨 白鱔片. ➰ 白鱔片新鮮到不得了,白鱔肉質細嫩,魚味濃郁,放落湯底煮一煮,吸收咗湯底嘅鮮味,再加上本身嘅魚香,真係一流。.🔸 環境:8/10🔸食物質素:8/10🔸服務:8.5/10.灣仔的春宵港式火鍋店,裝修簡單而潔淨,有種港式風味的獨特格調。.🔛 整體評分(8.2/10)
👁‍🗨 冬瓜盅海鮮湯
👁‍🗨 椒鹽魷魚鬚
👁‍🗨 濟州豬梅肉
👁‍🗨 白鱔片
🔸 環境:8/10
🔸食物質素:8/10
🔸服務:8.5/10
🔛 整體評分(8.2/10)
2024-08-02 269 瀏覽
今日系家庭日,我帶咗父母去灣仔最近好出名嘅港式火鍋店!舖頭人山人海,睇落去真系唔錯。我哋嗌咗冬瓜盅海鮮湯,冬瓜清甜可口,帶住滿滿嘅海鮮好似沙白、海蝦、帶子同鮑魚。鮮濃嘅海鮮味撲鼻而來,我哋一家人都特別鍾意!濟州豬腩肉嘅肉質細嫩,好新鮮同埋香甜。吸收咗海鮮湯嘅精華之後,更加鮮香甜口,好好味!小食炸午餐肉,酥脆可口嘅外皮同滿滿嘅肉餡混合而成,每一啖都特別香脆可口,好推介俾大家!口感豐富嘅拿破崙響鈴,淥落湯底之後,外皮帶住微微嘅酥脆,同滑潺潺嘅內里形成鮮明嘅對比,多層次嘅口感令人回味!梗系唔少得熱銷火鍋菜品——鮮蝦滑。蝦子獨特嘅香味喺口中散開,每一啖都富有彈性同埋香甜,特別入味!飲品方面,我哋嗌咗Raspberry Soda。汽水飲落去清涼爽口,帶住微微嘅水果香,特別啱同火鍋一齊享用。我哋一家大細聚埋一齊食飯特別開心,啲嘢食又特別好味,下次仲會再來!

2024-07-19 502 瀏覽
之前有朋友同我講過,灣仔開咗一間好型格嘅火鍋舖,一直都好想去,今日終於同男朋友夾啱時間去到啦,為食嘅我哋事前就喺OpenRice上邊book咗位🤣嗌咗我男朋友心心念念嘅飛驒和牛海鮮餐$299/位,我哋都想飛日本之前喺香港食一餐飛驒牛先😂我哋額外有加錢,叫咗個鴿子鍋拼麻辣,我好似冇喺香港食過鴿子鍋,佢又贏咗,個湯好鮮甜,仲要真係成隻鴿喺入邊🤣,員工仲好貼心咁幫我撈起,叫師傅幫我斬件, 今時今日,呢啲咪叫做服務囉👏🏻👏🏻👏🏻從來都冇諗到,飛驒牛竟然會喺火鍋入邊出現,牛肉嘅質地同平時食開嘅完全唔一樣,唔識形容,可能未有一間火鍋有呢類型嘅牛肉,但食起嚟個口感真係冇得輸,我驚我之後打邊爐都一定要有飛驒牛🤣真係估唔到火鍋食係咁match跟住個套餐仲可以揀豬肉,或者係羊肉,啱晒平日走豬嘅我地🤣另外我仲推介本地手切牛頸脊,打邊爐我必食嘅,牛肉有咬口,牛味特別重咁開心嘅一晚,梗係不醉無歸啦,嗌咗兩杯啤酒,我半杯就已經好有醉意😂不過可以醉喺一個咁靚嘅環境,咁正嘅美食之下,最重要仲要係同另一半一齊食,真係唔來多幾次都唔得

我哋額外有加錢,叫咗個鴿子鍋拼麻辣

跟住個套餐仲可以揀豬肉,或者係羊肉,啱晒平日走豬嘅我地🤣

另外我仲推介
本地手切牛頸脊,打邊爐我必食嘅,牛肉有咬口,牛味特別重

胡椒豬肚湯是稀的,不夠酸不夠胡,豬肚有點硬。四川麻辣鍋也是稀的,幸好可以再加辣。炸午餐肉算合格,是有點乾。新鮮豬潤真不是很新鮮,與生記豬潤粥的豬潤差遠。鮮黑牛柏葉也不是這會事,屬經鹼水處理過。本地手切牛頸脊,可接受啦。此店有酒吧,可以點杯cocktail,有室外balcony可以食煙,適合晚飯結合小酌暢飲一條龍。2人光顧,點餐如下:鴛鴦鍋底 四川麻辣鍋+胡椒豬肚湯自家製薏米水(1L)娃娃菜鮮冬菇炸午餐肉新鮮豬潤鮮黑牛柏葉本地手切牛頸脊(小)加一後,合共HK$824。
炸午餐肉算合格,是有點乾。
新鮮豬潤真不是很新鮮,與生記豬潤粥的豬潤差遠。
鮮黑牛柏葉也不是這會事,屬經鹼水處理過。
本地手切牛頸脊,可接受啦。
2人光顧,點餐如下:
鴛鴦鍋底 四川麻辣鍋+胡椒豬肚湯
自家製薏米水(1L)
娃娃菜
鮮冬菇
炸午餐肉
新鮮豬潤
鮮黑牛柏葉
本地手切牛頸脊(小)
加一後,合共HK$824。
2024-07-01
今次嚟到湾仔嘅春宵,真係一個港式火鍋餐廳嘅絕佳選擇!餐廳嘅冬陰功西瓜海鮮湯,唔同一般嘅經典,酸辣之餘仲有西瓜嘅清新,真係令人回味無窮。A級安格斯牛小排,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁嘅牛肉香氣,絕對係肉食愛好者嘅最愛。唔單止咁,春宵嘅煙燻乳鴿同埋炸午餐肉,都係一級棒!煙燻味道豐富,乳鴿嘅嫩滑同炸午餐肉嘅酥脆,令人欲罷不能。再來杯Raspberry soda,清新唔會太甜,完美配搭啲重口味嘅菜式。唔單止食物豐盛,餐廳嘅露台空間更係一大亮點,可以一邊享受美食,一邊觀賞湾仔嘅繁華夜景。今次同家人朋友嚟春宵,絕對係一次難忘嘅用餐體驗,你唔可以錯過啊!🍲🥩🍗🍹

今次同班友人約咗食港式火鍋啦!🤗🌟一入場🌟春宵嘅大型空間堪比豪華餐廳。咁一入場就有得食喇~🌟什菜什菌🍄盛合🥬🌟蔬菜鮮嫩,菌類新鮮,味道開胃🌟鮮彩海鮮拼盤🦐🌟海蝦,鮑魚,花枝小龍蝦全部都好飽滿,鮮甜無比。冇疑問,食完肯定再約!💯🌟美妙鴛鴦鍋底🌟花膠雞湯清澈温暖,四川麻辣湯超過火辣!🔥一邊清甜,一邊激辣, 如果係火鍋愛好者絕對不可錯過😋🌟豬肉丸同牛肉丸🌟個口味真係令人回味無窮,彈嫩入心,真心推薦💯🌟A級安格斯牛小排🥩🌟味道夠濃郁唔需要調味,食得出新鮮嘅口感,一試就知嘅級數😋🌟紐西蘭羊肉片🌟肥美而唔膩口,羊肉味道濃郁,再加埋特製醬汁,夠味重口同清新口味嘅朋友都要試下💯用膳環境舒適氣氛佳,食物質素🆙,師傅專業嘅手法令人放心,佢哋嘅服務和好食嘅火鍋完全超越預期,而且價錢合理,絕對物超所值、無得頂!💯一定再嚟...
今次同班友人約咗食港式火鍋啦!🤗

🌟一入場🌟
春宵嘅大型空間堪比豪華餐廳。

咁一入場就有得食喇~

🌟什菜什菌🍄盛合🥬🌟
蔬菜鮮嫩,菌類新鮮,味道開胃
🌟鮮彩海鮮拼盤🦐🌟
🌟美妙鴛鴦鍋底🌟

🌟豬肉丸同牛肉丸🌟
個口味真係令人回味無窮,彈嫩入心,真心推薦💯
🌟A級安格斯牛小排🥩🌟
味道夠濃郁唔需要調味,食得出新鮮嘅口感,一試就知嘅級數😋
🌟紐西蘭羊肉片🌟
好記得第一次食火鍋係喺大埔🌳,咁多年嚟都結結續續食過唔少火鍋店. 有一日,我過灣仔嘅時候👀,又一間火鍋店叫春宵,今次我就嚟到呢間春宵火鍋店湊熱鬧➡️🍲🥘🍲。一入嚟就叫咗鍋底⬅️,每一種湯底都好過癮,仲有我最鐘意嘅鮑魚花膠雞湯👍🏽。跟住就係海鮮拼盤➡️,龍蝦肉質嫩滑、鮑魚鮮美無比🤤。再嚟就係佢地嘅肉品⬅️,肉質啱啱好,一啖一啖,每一啖都好「滑」😍。喺灣仔火鍋店咁多,但咁型格又好食嘅,真係無幾間。春宵火鍋店真係無得頂,好味之餘質素又保證,真係大力推介❤️❤️!

跟住就係海鮮拼盤➡️,龍蝦肉質嫩滑、鮑魚鮮美無比🤤。

2024-06-20 265 瀏覽
喺OpenRice揾到位於灣仔嘅🔥春宵,評語好正,個氣氛好舒服,人人都讚。搵埋班朋友一齊去試下,真係食到大滿足,係人間美味喎😆🌟首先,我哋就試吓嗰個鴛鴦鍋底🥘-四川麻辣鍋同招牌滋陰補身鴿子湯。四川麻辣夠勁,招牌鴿子湯滑潤醇厚,雙重享受~🌟有得揀嘅食物仲有海鮮拼盤🦐,啲海中蝦,鮑魚,花枝片,西澳龍蝦,新鮮得嚟每款都各有特色既鮮甜,簡直係盡享海鮮之旅🦞🌟分別有椒麻椰菜木耳豬肉餃,隻餃係口感Q彈,充滿著豐盛嘅豬肉香味,一同下鍋,真係美味到爆!🥟🌟湯底又有本地手切牛頸脊同紐西蘭羊肉片,兩者完美配合,都係新鮮又多汁,食落口肉質鮮美,係咁,肉好香好味👍🏻無論係環境定係服務,春宵都係一流嘅,員工有禮又快手,將食物快速送到面前。💯 !
2024-06-14 400 瀏覽
我哋訂咗6位7點用餐慶祝生日,貌似supervisor嘅女人安排咗張細圓枱,本身都手肘掂手肘,未叫嘢食之前,大家叫咗飲品,張枱嘅空間都仲算夠。我哋6個決定散叫單點嘢食,都叫咗幾多碟野,埋單都$4XXX。見到後邊有張大圓枱,一直冇人,就友善地問吓貌似supervisor嘅女人張大圓枱有冇人預約?如果冇我哋想轉過去,因為張枱有d逼同埋想再叫多啲,試吓其他野。佢當時西口西面話冇人卜,但驚陣有人walk-in,唔可以轉!逼嘅可以將我哋啲私人物品,擺喺身後一張近廁所嘅餐枱。😦?! 我哋未答,個位職員已經轉身行返去酒吧枱個邊飲佢嘅紅酒。我哋當然唔會將自己嘅私人物品擺去其他唔近我哋嘅地方,仲要係近廁所有人出出入入嘅地方啦!😂結果,到我哋10點幾食完,佢張大圓枱最後都係冇人坐。🙂個鍋同食物到咗,雙拼(鴿子湯拼花膠)湯底偏鹹,嘢食尚算新鮮。但因為枱同食物架其實都唔夠位放,我哋唯有不停拎上拎落,同埋將d野放埋一齊,成餐飯都食得好忙!已經冇興趣再叫第2輪。😅去到切生日蛋糕個陣,個蛋糕拎出泥個陣仲比餐廳職員刮花咗。🥲 一間收費唔平嘅精品火鍋店,手肘掂手肘打邊爐都係第一次!其實連肯卜位食飯嘅客,佢哋都未ser

去到切生日蛋糕個陣,個蛋糕拎出泥個陣仲比餐廳職員刮花咗。🥲

一間收費唔平嘅精品火鍋店,手肘掂手肘打邊爐都係第一次!其實連肯卜位食飯嘅客,佢哋都未ser 好,就諗住ser walk-in 客? 咁嘅服務同食物質素,真係不可一不可再!🙂
2024-03-15
慶祝紀念
生日
今晚有幸喺灣仔嘅春宵火鍋店食到佢哋出名嘅火鍋,真係驚喜連連🎉!!係呢度,你可以係豪華嘅裝修同大型戶外空間中享受到一頓完美嘅晚餐。喺呢度,即使天氣熱辣辣🔥,都有一種舒適嘅感覺,同一般我地經常去嘅火鍋店完全唔同。@蕃茄薯仔豬骨湯底🍅湯底香滑,湯味濃郁,蕃茄同薯仔嘅味道完全融入到豬骨湯底裡面,真係飲一口冧到心裡面去。@海鮮拼盤🦐海中蝦、鮑魚、花枝片均鮮美無比,一試難忘,份量足夠,絕對食得過癮。@椒麻椰菜木耳豬肉餃🥟呢個一試就知有幾好味,豬肉香,木耳脆口,餃子外皮薄又彈,真系一試難忘。@什菜什菌🌱冬菇、金菇、瘦身菇、雞髀菇、木耳等菌類以及蕃茄、唐生菜、油麥菜等蔬菜新鮮可口,食完一口就知道春宵火鍋店點解咁出名👍🏻@頂級封門柳、濟州豬肉♦️封門柳肉質優良,燒烤完成後口感嫩滑;濟州豬肉肥瘦適中,同湯底完美配合。無論你底喺邊度,都要嚟一次春宵火鍋店,呢度既美食、環境、服務都係一流,仲可以影靚相,完全值得喎!🥳
@蕃茄薯仔豬骨湯底🍅
@海鮮拼盤🦐
@椒麻椰菜木耳豬肉餃🥟

@什菜什菌🌱
@頂級封門柳、濟州豬肉♦️

尖東有好多高水平食肆,最近我同閨密仔又發現一間新嘅火鍋店🥰,就係春宵喇!裝潢設計極具心思,環境高雅,佢嘅大型室外空間仲可以令人一邊享受美食一邊欣賞周邊嘅街景,真係好爽喎!我地叫咗啲特色火鍋料真係無得頂,一齊share吓我地嘅火鍋體驗啦‼️💖皮蛋芫荽湯底此湯底香氣濃郁,跟住係皮蛋嘅滑口同芫荽嘅清新配合得天衣無縫,用呢個湯底煮既肉特別甜嫁✨💕海鮮拼盤:海中蝦,鮑魚,花枝片呢一份海鮮拼盤嘅內容豐富,每一樣都係海鮮中嘅精品。海中蝦大隻彈牙,鮑魚花枝片滑口鮮美,食落去鮮味爆棚❣️💜潮汕牛丸,豬肉丸,貢丸簡直係火鍋必備嘅三寶。牛丸彈齒,豬肉丸鮮嫩,貢丸更係有種獨特嘅口感。三種丸子各有特色😘💞椒麻椰菜木耳豬肉餃個皮煙煙韌韌嘅餃子,裡面包裹住椒麻椰菜同木耳豬肉,口感一流,食落去有種獨特嘅椒香❤️ 💗本地手切牛頸脊牛頸脊在火鍋料理中係出名好味,春宵呢度嘅牛頸脊更加係滑溜,個汁足,好有咬口😋 💘濟州豬肉 煮得剛剛好,油香味大爆發,當真係好料之選!晚餐過後,我同閨密都好滿足!

💖皮蛋芫荽湯底

💕海鮮拼盤:海中蝦,鮑魚,花枝片

💜潮汕牛丸,豬肉丸,貢丸

💞椒麻椰菜木耳豬肉餃

💗本地手切牛頸脊

💘濟州豬肉
煮得剛剛好,油香味大爆發,當真係好料之選!

晚餐過後,我同閨密都好滿足!