2018-06-15 1368 瀏覽
在網上買了川菜4人套餐,約了朋友收工即到上環地鐵站,店鋪位置不太好找,在信德中心去澳門船閘口的旁邊的澳門廣場裡面,有海景看哦!即可掃碼點菜,涼菜選了飄香鳳爪(無骨的烏雞腳)、夫妻肺片和蒜泥白肉,熱菜要求招牌冷鍋魚、老字號樟茶鴨、重慶毛血旺和回鍋肉,味道非常地道,也不是很辣,夠香,涼菜中的飄香鳳爪值得一提,麻辣脆爽,本來想再加多一份,大家都未出糧,還是盡量節省一點就忍了沒叫,我相信再叫兩份也能吃下。招牌冷鍋魚味道也好,藤椒的麻味,夠辣,熱菜為什麼叫冷鍋魚?老字號樟茶鴨也不錯,小小隻,肉質不柴,有煙熏味,不像香港這邊的鴨子。埋單人均100多點,抵食哦!
埋單人均100多點,抵食哦!
2018-06-04
團購
  • 飄香鳳爪 ;招牌冷鍋魚;老字號樟茶鴨
2018-06-15 1044 瀏覽
第一次來吃,之前聽朋友推薦過,他說不錯,但是我一直對於香港的川菜沒什麼信心,沒想到這一次來吃真的被驚喜到了,絕對是我一直以來想要找尋的川菜味,別說是在香港了,在我吃過的所有川菜菜館中也會是位列前面的。 點了幾個菜,真的味道很正宗,是我喜歡的,冷鍋魚說是招牌菜,必須要試試哦,還傳說是蘇東坡發明的,無法考證,味道確實特別,是我從來沒吃過的味型,有點似火鍋,又麻又辣,絕對重口味;冷鍋冒菜(沒有竹籤的冷鍋串串)的紅油可以感覺得出來那種四川麻辣味的香濃,而且不用自己選串,很方便,一鍋裡面想吃的都有了。 雞絲涼麵很驚喜,配料特別豐富,辣度溫柔、醬汁香濃、花生香脆配上雞絲和麵,簡直不要太好吃。一定要保持水準哦,下次一定再去。
2018-06-08
5 分鐘 (堂食)
  • 冷鍋魚;冷鍋串串;雞絲涼麵;
2018-05-30 1268 瀏覽
我地一行4人,用388個優惠食。有7個菜,4個麵。個麵份量較小,大約係一個西湯左右大小。但係我覺得依個份量係滿意嘅。當中叫左個冷鍋魚,同雞鍋,味道不錯,都夠辣。個火方都好好食,有驚喜。水煮魚同冷撈麵就一般。服務員都好有耐心同我地介意食物,親切有耐性。環境亦不錯,光線充足,睇上去都幾乾淨。我地去到只有好少客人,本來以為感平應該吾會好好食,但係又幾吾錯,有驚喜。而且服務員亦冇示意我地要走,食得幾舒服。大家可以考慮食川菜優惠。
2018-05-23
優惠券
2018-04-14 1684 瀏覽
今日到上環揾食,原本想到懷舊茶室打卡,但該茶室假期沒有營業,路經信德中心看見了幾塊很大牌寫着 "茶市早上7:30",於是改為歎茶。食店於信德中心3樓,門口裝潢貴麗,有一列雲石地磚,近門口有漁缸及吧枱,中式食店都有吧枱算特別,而枱與枱之間算是寬闊,近門口更有兩張卡位,但卡位已有人佔據,我們最後被安排至中間圓枱!我們點選了一壺壽尾茶,茶味清香沒有苦澀味,$8/位算合理; 前菜($30)是花生和甜菜脯,花生香脆而菜脯爽口,但一般酒樓前菜都只是一碟,略嫌收2碟前菜比較貴!點心紙圖文並荗,一目了然,標榜即叫即蒸,不含味精,我很欣賞這一點; 這裡除了有一般酒樓的點心外,還加了上海特色小吃,喜歡吃上海小吃有多些選擇。我們兩口子總共點選了8款點心,食量有點兒驚人!芋絲炸春卷($25): 外皮香脆覺油膩,餡料有芋絲、蘿蔔絲、肉碎,餡料份量十足,蘸點淅醋以減油膩感。蟹籽燒賣皇($25): 稱得上皇必定是份量十足,它除了比一般燒賣大粒之外,另外蟹籽的份量亦很多,裡面的蝦粒鮮甜爽口,肉碎混合蝦肉口感一流。原籠馬拉糕($22): 口感鬆軟,份量與一般酒樓差不多,但味道夠甜,雖然我並是甜食粉絲但亦覺得甜味不足

前菜
壽尾茶

2023 瀏覽

我們兩口子總共點選了8款點心,食量有點兒驚人!

芋絲炸春卷

蟹籽燒賣皇

原籠馬拉糕($22): 口感鬆軟,份量與一般酒樓差不多,但味道夠甜,雖然我並是甜食粉絲但亦覺得甜味不足。
原籠馬拉糕

鮮蝦菜苖餃($25): 賣相出色,外皮超薄而且精盈通透,每粒都包裹得貼服會散開,裡面的蝦肉新鮮蝦爽脆,菜苖口感清甜,配與辣油一起吃份外美味。
鮮蝦菜苖餃

鼓汁蒸鳳爪($22): 鳳爪入味而味道剛剛好會過鹹,花生夠林而且非常入味,但價錢略貴而一般酒樓都是小點。
鼓汁蒸鳳爪

臘味燸米飯($25): 份量很大,有3小飯碗,價錢亦算經濟,臘味粒口感軟林亦算肥膩,燸米飯煙韌但不夠飯香。
臘味燸米飯

響鈴牛肉球($22): 每粒牛肉都有馬蹄粒和清香的果皮味道,響鈴皮舖滿了底部,口感比較柔軟,比傳統的腐竹好。
響鈴牛肉球

望月小籠包($35): 皮夠薄而且每個都包裹得貼服,碎豬肉球份量算大而且多肉汁,要輕輕咬以防漏出。
望月小籠包

吃了這麼多要周圍逛逛消化一下!
2017-04-14
1 分鐘 (堂食)
芋絲炸春卷
蟹籽燒賣皇
鮮蝦菜苖餃
臘味燸米飯
2018-01-06 2456 瀏覽
其實嘢食真係一般,雖然價錢中規中矩,但計算錯誤本來係想食埋佢個海景View, 不過夜晚嚟到真係只見到黑色同埋深黑色。其實本來吃套餐,但又唔係樣樣都啱食。如果唔係套餐價錢係幾化算嘅。另外有一樣好不解的謎。就係點解賽螃蟹入面會有大量魚肉嘅!?🤔🤔🤔建議中午過來吃點心加海景比較好。

另外有一樣好不解的謎。就係點解賽螃蟹入面會有大量魚肉嘅!?

🤔🤔🤔

建議中午過來吃點心加海景比較好。
2018-01-04 2160 瀏覽
從來沒有走到信德中心的盡頭,當然不會知道那裏有幾間食肆, 位置的確很偏僻, 要不是今晚阿sir請食飯,真的不知道有這個地方。😁這裏食川菜, 點了夫妻肺片 & 干鍋肥腸 , 飢詩覺得都幾辣, 朋友說 以川菜嚟講這個辣是很溫和的配合香港口味 😅 不過辣得好過癮😜😜 重口味得嚟有點過鹹 😂 但肥腸惹味食過不停 😄訂了一個套餐, 套餐有魚翅,飢詩毫不猶豫立即反對 💪 作為一個環保L , 雖然還未戒掉鵝肝及 奶製品, 但魚翅本身沒有味道吖,非常之容易戒, 多謝各位團友配合所以今晚改咗做松茸菇菌湯,菌味十足 👏👏👏 畀啲掌聲自己先 👏👏👏飢Point : 8/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
飢Point : 8/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-12-24 5959 瀏覽
老公男友人IN一家三口,約我o地尋日(23-12-2017 Sat)o黎呢o度食90分鐘下午茶放題,佢o地經團購以$220.00買原價$764.00o既四人票,我o地book o左2:30pm,大家都準時到達,安頓後就剔o野食喇,其實我o地想樣樣都試勻,但我o地最後o個轉o係3:40pm order時,飯就冇晒,詳情請睇”服務”一項.我o地食o左:1. 手拍青瓜(唔辣)青瓜爽脆,微酸,正常.2. 雞絲粉皮粉皮好幼,雞絲少,OK.3. 潮州粉粿同樣有沙葛同五香粉唔夠,一般正式. 4. 響鈴牛肉球響鈴有那?原來咪就只係腐皮牛肉球.5. 陳醋小木耳冷不防呢個係辣,但好彩唔算好辣,木耳爽口.6. 泡椒鳳爪又冷不防以為呢個係飄香無骨鳳爪,我食o左隻泡椒,好麻辣,但鳳爪唔辣,少少酸.7. 薑蔥牛百葉口感正常,湯味濃但唔知係乜.8. 生煎包煎得唔夠香脆,內裡都仍有肉汁,OK o既.9. 四川紅糖燒餅外形同生煎包相似,內裡紅糖唔太甜,好彩味道唔算好濃,否則好難接受.10. 蟹籽燒麥皇明顯打錯字,係蟹籽燒賣皇,OK正常啦.11. 香煎蘿蔔糕同樣煎得唔夠香脆,一般.12. 飄香無骨鳳爪鳳爪竟然係黑色,好腍

我o地食o左:
1. 手拍青瓜(唔辣)
青瓜爽脆,微酸,正常.

2. 雞絲粉皮粉皮好幼,雞絲少,OK.

3. 潮州粉粿
同樣有沙葛同五香粉唔夠,一般正式.
潮州粉粿

4. 響鈴牛肉球
響鈴牛肉球
響鈴有那?原來咪就只係腐皮牛肉球.

5. 陳醋小木耳
冷不防呢個係辣,但好彩唔算好辣,木耳爽口.

6. 泡椒鳳爪
7. 薑蔥牛百葉
口感正常,湯味濃但唔知係乜.

8. 生煎包
生煎包
煎得唔夠香脆,內裡都仍有肉汁,OK o既.
生煎包
9. 四川紅糖燒餅
外形同生煎包相似,
四川紅糖燒餅
內裡紅糖唔太甜,好彩味道唔算好濃,否則好難接受.

10. 蟹籽燒麥皇
明顯打錯字,係蟹籽燒賣皇,OK正常啦.

11. 香煎蘿蔔糕
香煎蘿蔔糕
同樣煎得唔夠香脆,一般.

12. 飄香無骨鳳爪
鳳爪竟然係黑色,好腍,但其實唔知係咩味,只知幾濃味同可接受.

13. 樟茶鴨半隻
樟茶鴨半隻
味道好濃,炸得脆口.

14. 豆沙煎堆仔
豆沙煎堆仔
仍暖脆,正常冇問題.
豆沙煎堆仔
15. 雞絲春卷
食唔到雞絲,只知係脆.
雞絲春卷
16. 白灼菜心
正式冇問題.

17. 糯香蓮藕
糯香蓮藕
呢個係甜品,蓮藕薄切,糯米軟燸但唔夠味,OK.

18. 粟米瘦肉粥
IN一家食o左,我同我老公冇食到,佢o地話好好食,當我想encore叫時已經冇.

19. 臘味糯米飯
口感同味道都好好,冇問題.

20. 安蝦鹹水角
都係仍暖同脆,餡料唔算惹味.
21. 養顏銀耳羹
養顏銀耳羹
女子組食呢個,雪耳好腍,就o黎變漿,KK食到底覺得太甜.

22. 蓮子紅豆沙
蓮子紅豆沙
男子組食,但我都食少少,呢個唔太甜,正常冇問題.

23. 冷熗青瓜
其實係咩青瓜?上枱睇,同手拍青瓜冇乜分別,只係面上加o左好多辣椒乾而已.

24. 四川雞絲涼麵
都係一大堆辣椒粒擺o係雞絲涼麵上,未撈勻前我夾條麵食,都係爽口o既.
味道係3.26分
服務:
好差,我同老公去到信德中心3樓離境大堂,唔見呢間o野,於是打電話o黎問,聽電話o既只答係,係o係3樓離境大堂就見到.我話見唔到,位置o係邊?佢至答行去澳門廣場.=.=”

放低o左牛肉,菜心後,IN問有冇豉油喼汁,亞姐話要自己出去攞.

我個位同另一張有人o既枱係有通道o既,但都唔明點解個亞姐行過時仍會撞到我,重要係兩次.

有個亞姐幫KK後面枱客斟水,KK就拎開件褸(一句說話都冇講過),個亞姐就話唔使驚.IN就話唔想阻佢啫.點知個亞姐就話唔會整濕o既. IN都係仍話唔想阻佢.亞姐又仍講唔會整濕.脾氣好o既IN終於忍唔住問,整濕o左點呢?佢至收聲.

原本冷氣都幾舒適,但中途開大o左,叫佢o地閂細少少,佢o地竟然睇都冇睇就答冇開到.之後都走o左去閂.

任食放題係由2點-5點,但北京水餃一早已經冇,腸粉同所有飯類更加o係上面提過, 3:40pm落單已經冇晒.我o地問咁快冇晒?供應到5點個喎.個亞姐即刻用鬧人o既語氣答,咁係整咁多就咁多云云…..IN又忍唔住講句,得喇,我會同你經理講.佢入o左去廚房出返o黎話仍有臘味糯米飯.

我o地食完起身走,要俾加一服務費,其實我o地唔係好想俾,佢o地只係上菜,斟水同收碟,根本唔得.佢o地收$140.00.

我o地走人啦,佢o地都已經拖地(o個時只係4:20pm,我o地係最後o個枱客,可想而知佢o地o既生意係點),收服務費o個個亞姐提醒我o地唔好行石頭,因跣.我就同佢講,成間酒樓得你一個係最好.
2017-12-23
團購
樟茶鴨半隻
2017-10-25 3134 瀏覽
前幾天感冒剛好,想搵一家唔凍的火鍋店打邊爐,出面火鍋店都好凍,將軍澳附近火鍋店唔多,特別讓人感覺舒服乾淨的火鍋店就鳳毛麟角,在openrice搵了好耐時間,睇到這家火鍋店食評,幾個食友都話出品好,但冷氣差,啱啱適合我,點知到了坐低,與其它火鍋店一樣凍,仲鬼死凍,多謝樓面姐姐關了一部冷氣,還是加了兩件衫,唯一可以彌補我的係麻辣火鍋湯底和配料真的很好,好特別,好好味,同出面其他火鍋店唔同,埋單時仲每人送了一支火鍋除味劑,噴在衣服上,清清淡淡的檸檬味,幾有心意。出門睇到海報話晚上九點後有火鍋任食,大食的我下次一定再來,希望唔要太凍。

• 麻辣湯底
2017-10-22 2034 瀏覽
澳門廣場的望月軒唔知幾時開始有火鍋了,星期一晚上收工唸住去食川菜,睇到門口幾張桌有人打邊爐,好香,火鍋配料賣相好,即刻轉為食火鍋,麻辣番茄鴛鴦鍋,紅紅的湯底,我最中意麻辣味,安格斯手切肥牛,真係唔錯,好有肥牛香味,又冇渣,黑毛肚又大又厚身,脆爽,七上八下即可食,金鼓魚起片,賣相加十分,肉質細滑,鮮甜,但不太適合麻辣和番茄湯底,如果是清湯或海鮮湯底就完美了,牛黃喉,冇睇過,脆脆爽爽,口感幾好,但沒有味道,侍應生極力推介的深海馬尾藻,有海草的香味,脆爽的口感,雜菜雜菇拼盤,份量足,也夠新鮮,這家店的火鍋配料都很特別。我們坐在靠窗邊的位置,可以看見海,但是晚上玻璃反光,影唔到像,遺憾啊!
澳門廣場的望月軒唔知幾時開始有火鍋了,
深海馬尾藻
手切安格斯牛肉
原條金鼓魚起片
牛黃喉
2017-10-17 1544 瀏覽
這是第一個沒有家人陪伴的生日,本來有一些失落,有心的同事們在辦公室樓下望月軒訂了位為我過生日。叫了我最喜歡吃的酸菜魚、麻婆豆腐、乾鍋花菜、鮮菠蘿咕嚕肉、清炒萵筍絲,特別是酸菜魚必須說說,一點點辣,一點點酸,太正宗的做法了,用來泡飯簡直美味,同事們說我平時沒有煲湯,專門叫了姬松茸燉螺頭湯,滋補滋補,非常香甜美味,當喝第一口時,突然有一種想哭的衝動,我想不是因為這個湯好吃到讓我哭,而是同事們的關懷讓我感動,在此也感謝為我組織這次生日宴的好同事們,謝謝你們陪我度過一個難忘的生日!
2017-10-12
慶祝紀念
生日
  • 四川酸菜魚
2017-08-26 2547 瀏覽
順德新開的望月軒,同事想試許久,今天終於一試。環境是很漂亮,對著海,地方不大。但食物質素真的很差。四個人異口同聲說不會再來。我只有照了一張相,就是這個竹筒飯。樣是漂亮的,但味道不ok。我們叫了一個滑雞、一個排骨竹筒飯,不入味,飯是硬的,更不要說什麼竹筒香味了。咖哩魷魚不入味;沒有叉燒腸、牛肉腸,只有齋腸粉,所以我們沒有點。這裹是四川菜,但叫的紅油抄手,完全不行,還差過隨便一間茶樓的。還只有三粒,太離譜吧。標價看上去不太貴,但原來所有點心只有三粒。三粒的素菜餃,三粒的燒賣,味道很一般。埋單每人$132。不會再來了!

2017-08-21
2017-08-19 1590 瀏覽
12點午膳時間人流不多,餐具都很乾淨清潔甜品點心都很精緻,但就無咩選擇例如炒飯,炒麵都沒什麼選擇,天氣炎熱最好加返一些清消暑的菜色或者飲品 至於侍應態度亦稍微劣。
12點午膳時間人流不多,餐具都很乾淨清潔
草莓奶凍
2017-08-12 1193 瀏覽
They owner or the chef is extremely stingy on the food.  We order chicken with chillies....we had a lot os chillies, peanuts and a few bits of boney chicken wings...no meat at all!  The XO fish belly was basically the fins of the fish......no meat!  The cauliflower was cold!  They charged 990 for the 3 of us but we left with empty stomachs.  Never had such a poor meal before.  Very, very poor value for money.
2017-08-12
慶祝紀念
生日
  • NOthing!!!
由於有個好朋友喺上環信德中心返工,而我們又有一段時間無見面,所以我們約咗今日去呢間「望月軒」飲下午茶!一入去到見到店內嘅環境裝修好光猛舒適,坐位與坐位之間亦好寬敞,而且仲有個落地大玻璃窗,可以一邊飲茶,一邊欣賞呢個無敵大海景,真係感覺好舒服,另一大享受!另外一樣最吸引到我們嘅係近廚房門口兩邊位置都掛咗「一大嚿」肥豬肉嘅玉石,寓意「家肥屋潤」,真係非常有特色!我們叫咗兩個下午茶優惠套餐:豉味涼瓜斑腩煎麵係將啲麵炸得好脆卜卜,之後再煎香,令到麵質更加香口脆身,涼瓜嘅質感好爽脆,斑腩嘅肉質亦好鮮甜嫩滑!筍尖原隻鮮蝦餃嘅餃皮好薄身,感質好煙煙韌韌,蝦肉好大隻,而且相當爽甜彈牙,真係好正呀!沙律醬脆海斑粒炸得好香脆乾身,唔會有好油膩嘅感覺,外層嘅炸粉亦唔會好厚身,入面係肉質好結實彈牙嘅海斑粒,再沾上酸酸甜甜嘅沙律醬一齊食,感覺好清新醒胃!響鈴牛肉球嘅肉質好鮮嫩多汁,食落有好清香嘅芫茜香味,牛肉味亦好濃郁!另外我們再單點咗北菇棉花鷄嘅魚肚燜得好腍好入味,鷄肉嘅肉質亦相當鬆軟嫩滑!桂花酒釀丸子嘅小丸子質感好煙韌彈牙,甜湯底有相當清甜芳香嘅桂花香味!真係值得一試!總括:呢度嘅環境相當舒適,而且食物嘅價
可以一邊飲茶,一邊欣賞呢個無敵大海景,
真係感覺好舒服,另一大享受!
之後再煎香,令到麵質更加香口脆身,
涼瓜嘅質感好爽脆,斑腩嘅肉質亦好鮮甜嫩滑!
筍尖原隻鮮蝦餃嘅餃皮好薄身,感質好煙煙韌韌,蝦肉好大隻,
而且相當爽甜彈牙,真係好正呀!
沙律醬脆海斑粒炸得好香脆乾身,
再沾上酸酸甜甜嘅沙律醬一齊食,感覺好清新醒胃!
響鈴牛肉球嘅肉質好鮮嫩多汁,
食落有好清香嘅芫茜香味,牛肉味亦好濃郁!

總括:呢度嘅環境相當舒適,而且食物嘅價錢亦都非常相宜抵食,下午茶時段大、中,小點都係$18,真係好抵食呀!
豉味涼瓜斑腩煎麵
沙律醬脆海斑粒
北菇棉花鷄
桂花酒釀丸子
2017-04-07 3369 瀏覽
有朋自遠方來,說很懷念上海菜的朋友,唔知道平時係唔係食得太多西餐!!! 大學時期曾經說過以後黎香港定會帶佢一嘗香港美食,雖然我對中菜唔係好有研究,不過朋友其實要求不高,靜靜坐下食個飯能夠一起聊聊過去既少女往事已經好滿足 因為她係香港住港島區,所以我便選擇了上環既望月軒, 朋友好喜歡這裡,環境很好,食品種類又有好多 毛血旺$268 毛血旺即就是鴨血,相信鴨血大家都食得多,特別係台灣,鴨血就非常出名。不過今次黎個四川味道, 除左豬紅, 原來仲有腸仔、竹荀、菇類等等 豬紅好爽滑,入口除左無血嘅腥味,仲有帶點麻辣,並非普通麻辣,食落條脷真係麻架!吸收左辣油既腸仔呀同菇類相當入味,朋友第一次就食覺得好好味 四川回鍋肉 $138聽到個名都已經流晒口水,回鍋肉半肥瘦,食落口一D都無油膩嘅感覺,肉汁慢慢浸入口腔,非常惹味,白飯都送左2碗,特別開胃,又唔會好辣 朋友話離開香港之前都再食多一次,睇黎佢真係好鐘意,哈哈 不過講真心話,真係好味既,服務又唔差,讚!!

毛血旺$268

毛血旺